Crna hronika BH cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
noviclan
#18676 Re: Crna hronika BH cesta
Ma samo sabur, jbg onaj gusla gusla ispod ogranicenja a ti ne mozes da ga preskocis, kolona iz suprotnog smjera, puna, krivina i onda krenes u kiks nema sanse da se ne nerviras a svi te cinioci .ebu
- drug_profi
#18677 Re: Crna hronika BH cesta
Dok se ne počne kažnjavati vožnja sporije od -10 od ograničenja kao i sa više od +10, neće biti rješenja.
-
BlackRiver
#18678 Re: Crna hronika BH cesta
Ti razumijes da ogranicenje brzine predstavlja maksimalnu dozvoljenu brzinu?
To sto neko vozi 10 ispod ne znaci da je u prekrsaju i da mora voziti po ogranicenju.
Isto kad kazu ogranicenje na autoputu 130 i onda se nervira kad neko vozi 120. Seljakluk
To sto neko vozi 10 ispod ne znaci da je u prekrsaju i da mora voziti po ogranicenju.
Isto kad kazu ogranicenje na autoputu 130 i onda se nervira kad neko vozi 120. Seljakluk
-
yoyoyo96
#18679 Re: Crna hronika BH cesta
Da, ali ne treba vala biti dozvoljeno ni da se vozi 20 ispod.
-
tokio25
#18680 Re: Crna hronika BH cesta
Ma nije problem kad se tako sporije vozi ako ima samo jedna traka
Problem je kad na autoputu dvojica jedan pored drugog voze jedan 110 a drugi 112 prestize ga
Ili u gradu na glavnoj u 3 trake se nabiju ovi sto voze 30
Problem je kad na autoputu dvojica jedan pored drugog voze jedan 110 a drugi 112 prestize ga
Ili u gradu na glavnoj u 3 trake se nabiju ovi sto voze 30
- drug_profi
#18681 Re: Crna hronika BH cesta
jasno je to sasvim, kao što je i jasno da je ograničenje brzine zapravo projektovana brzina u normalnim uslovima.BlackRiver wrote: ↑07/11/2025 07:22 Ti razumijes da ogranicenje brzine predstavlja maksimalnu dozvoljenu brzinu?
To što neko nije u stanju ili neće da vozi brzinom kojom bi se trebalo saobraćati zove se ometanje saobraćaja i trebalo bi biti sankcionisano.
Sve dok postoje ljudi koji opravdavaju to, biće takvih sve više. Nije bogomdano ljudsko pravao imati vozačku i imati auto. Ako nemaš psihomotorne sposobnosti, nemoj ni pokušavati.
- Ateista
#18682 Re: Crna hronika BH cesta
To je to sto sam pokusao reci. Evo MK ultra je isto napisao - brzina je uzrok kada neko sam izleti sa ceste, znaci proklize jer nije prilagodio brzinu uslovima, sve ostalo je vecinom nesto drugo glavni uzrok, a brzina direktno utice na tezinu posljedica, to je naravno jasno.Laplace wrote: ↑06/11/2025 17:09 Kako rekoh, pogrešni prekršaji su u fokusu. Brzina jeste problem, ali je @Ateista donekle u pravu: sama brzina ne mora biti uzrok sudara. Svakako prebrza vožnja povećava šansu za sudar, ali za sudar je potrebno još nešto osim brzine. U pravilu nepropisna preticanja (jasno, motivisana željom da se vozi brže od onog ispred),ali i nepotrebna peglanja nepreglednih krivina, nepotrebni prelasci u suprotnu traku, nepridržavanju minimalnog odstojanja i generalno bahate i neoprezne vožnje.
Mogu se dva vozila mimioći i brzinom 200 km/h bez posljedica, ali ako se jedan nađe gdje ne bi trebao (glupo je reći, ali tako mu dođe) može doći do nesreće.
Ovim dronovima bi korisnije bilo pratiti prelaske na suprotnu traku tokom vožnje i premalo odstojanje od vozila ispred nego samu brzinu. Imamo tu i nerezonska ubacivanja na glavnu cestu itsl.
Posto su takvi udesi gdje neko sam od sebe izleti sa ceste jako rijetki, vecinom je sto kazes da se neko nasao tamo gdje nije trebao, tako da mozemo slobodno reci da brzina nije glavni uzrok nesreca vec ostali faktori, iako kod istih povecava tezinu posljedica.
Sve u svemu, slazem se da bi trebalo vise obratiti paznju na ostale prekrsaje.
- Ateista
#18683 Re: Crna hronika BH cesta
Ne bih se samo slozio da nije problem ako je jedna traka, jer opet neko ko pegla znatno ispod normalne brzine ometa saobracaj. Jos kad imamo situaciju da jedan pegla a njih 10 ne zeli da prestize, pa se napravi kolona koju moras prestizati, a guzva iz suprotnog smjera...
Mogu ja razumjeti da neko ima razlog zasto i tako vozi, ali mora biti svjestan da ometa saobracaj i povremeno se skloniti kad napravi kolonu iza sebe, samo da bi vidio da je naravio kolonu mora nekad pogledati i u retrovizor, mora znati da ta pomagala postoje i koristiti ih, mnogi cini mi se nisu upoznati sa tim cemu retrovizori sluze.
- Ateista
#18684 Re: Crna hronika BH cesta
Ogranicenja su nam svakako pretjerana, na nivou od prije 50 godina, nemaju nikakve veze sa realnim uslovima i mogucnostima, i onda se nadje neko ko vozi jos ispod toga, za to mora biti bas idiot, ili da je neispravno vozilo.BlackRiver wrote: ↑07/11/2025 07:22 Ti razumijes da ogranicenje brzine predstavlja maksimalnu dozvoljenu brzinu?
-
peca777
#18685 Re: Crna hronika BH cesta
Ogranicenja trebaju biti i rigoroznija zbog neplanske gradnje, raznih ukljucenja/iskljucenja, te stanja saobracajnica.
-
BlackRiver
#18686 Re: Crna hronika BH cesta
Znaci ogranicenje 80, ja vozim u autu dijete i idem 70.
Baja iza mene sa meckom ili bendzom se nervira jer eto smetam mu.
Takvima lagano spustim na 60, pa nek se napushe chune.
Baja iza mene sa meckom ili bendzom se nervira jer eto smetam mu.
Takvima lagano spustim na 60, pa nek se napushe chune.
- Ateista
#18687 Re: Crna hronika BH cesta
-
peca777
#18688 Re: Crna hronika BH cesta
Ne, kako sam i naveo. Kod nas se ne radi nista sistemski pa ne mozes ni ocekivati da se rijesi problem gradnje, prikljucaka, skretanja. Sta vam je ba, pa kod nas ljudi preko zabrane na magistrali skrecu i nikome nista.
Samo ogranicenje brzine je zadnji problem u nizu.
-
last mohicans
#18689 Re: Crna hronika BH cesta
Sarajevo -Mostar 1:40, pretekao 4-5 guslača, ni jedan kamion ni šleper me nije zadesio. Ljepota, neuporedivo u odnosu na ljeto. Nikakvo divljanje..
-
tokio25
#18690 Re: Crna hronika BH cesta
ogranicenja su sasvim ok sve dok vozi i najstarije vozilo na cestiAteista wrote: ↑07/11/2025 12:36Ogranicenja su nam svakako pretjerana, na nivou od prije 50 godina, nemaju nikakve veze sa realnim uslovima i mogucnostima, i onda se nadje neko ko vozi jos ispod toga, za to mora biti bas idiot, ili da je neispravno vozilo.BlackRiver wrote: ↑07/11/2025 07:22 Ti razumijes da ogranicenje brzine predstavlja maksimalnu dozvoljenu brzinu?
to sto ti imas tehnicki bolje auto od onoga od prije 50 godina a to je 75a
ne znaci da ne vozi neko auto iz 75e jos uvijek
isto da ja kazem vozi ferrari i svi koji nisu na nivou istog neka ne voze po cesti jer smetaju
oko jedne trake i sl
ako vozis ispod ogranicenja nisi u prekrsaju
na 60 ogranicenju 40 nije prekrsaj to sto smo mi nestrpljivi a tu ubrajam i ja u ponekim situacijama je do nas ne do tog vozaca i on ne mora se sklanjati nije teretno vozilo
- drug_profi
#18691 Re: Crna hronika BH cesta
Davno, iza rata imao sam nejaki autić sa kojim sam išao posvuda. Uglavnom se pravila kolona iza mene jer nije htio povući, a ponekad nije htio ni stati. Uglavnom sam na svakom pravcu išao skroz desno, puštao gas skroz i davao desni žmigavac.
Prije svega jer neću da mi neko na gepeku visi, i drugo jer mislim je to fer postupak vozača.
Prije svega jer neću da mi neko na gepeku visi, i drugo jer mislim je to fer postupak vozača.
-
tokio25
#18692 Re: Crna hronika BH cesta
to se slazem da je ok vozis uz desni rub i jos dati desni zmigavac da mozes preteci ako je malo nepreglednije da kazem
to se zove vozacka solidarnost al traziti od tebe da se sklanjas na prosirenje pod stavom da moras je izviljavanje bukvalno uz to i pokusaj ponizavanja ismijavanja i sl
to se zove vozacka solidarnost al traziti od tebe da se sklanjas na prosirenje pod stavom da moras je izviljavanje bukvalno uz to i pokusaj ponizavanja ismijavanja i sl
- drug_profi
#18693 Re: Crna hronika BH cesta
Ako voziš šleper, trebaš se skloniti, ako je malo auto dovoljno je ići uz desni rub sporije i svi će proći.
-
tokio25
#18694 Re: Crna hronika BH cesta
pricamo o malim autima
sto se tice slepera ja bi im zabranio po danu da voze magistralama uopste i vikendom takodjer al to je druga sad tema
sto se tice slepera ja bi im zabranio po danu da voze magistralama uopste i vikendom takodjer al to je druga sad tema
- Ateista
#18695 Re: Crna hronika BH cesta
Jasno je da ima vecih problema od ogranicenja, samo nije OK da se dopusta divlja gradnja svugdje i da onda na magistralama bude 50 ogranicenje svako malo, a da ne govorim da su i nevezano za to ogranicenja prevazidjena, toliko cesta gdje nije naseljene i ogranicenje je 70 ili 80 a moze se puno brze voziti, na primjer kanjon Neretve i cesta prema Bihacu, vozi se komotno i preko 150, ali eto da kazemo bar 100-110 da stave ogranicenje.peca777 wrote: ↑07/11/2025 12:51Ne, kako sam i naveo. Kod nas se ne radi nista sistemski pa ne mozes ni ocekivati da se rijesi problem gradnje, prikljucaka, skretanja. Sta vam je ba, pa kod nas ljudi preko zabrane na magistrali skrecu i nikome nista.
Samo ogranicenje brzine je zadnji problem u nizu.
- drug_profi
#18696 Re: Crna hronika BH cesta
Moglo bi bar 90 biti opšte ograničenje za magistralu.
- Ateista
#18697 Re: Crna hronika BH cesta
Nije OK da se ide po tim starim i najlosijim vozilima, ako preko 80% vozila ima mogucost da vozi brze i dovoljno je stabilno, a ima sigurno jer ne govorimo o ferariju i nekoj ekstremnoj voznji, vec normalnoj voznji po magistrali gdje manje vise svaki ispravan auto to moze. Ne ide da se ravnamo po old timerima ako je njih 0,1% na cesti, vjerovatno i manje. Svakako postoji propis koji kaze da voznju treba prilagoditi uslovima na cesti, ako neko auto i ne moze po ogranicenju ne znaci da mora voziti toliko, prilagodi se mogucnostima.tokio25 wrote: ↑07/11/2025 13:10ogranicenja su sasvim ok sve dok vozi i najstarije vozilo na cestiAteista wrote: ↑07/11/2025 12:36Ogranicenja su nam svakako pretjerana, na nivou od prije 50 godina, nemaju nikakve veze sa realnim uslovima i mogucnostima, i onda se nadje neko ko vozi jos ispod toga, za to mora biti bas idiot, ili da je neispravno vozilo.BlackRiver wrote: ↑07/11/2025 07:22 Ti razumijes da ogranicenje brzine predstavlja maksimalnu dozvoljenu brzinu?
isto da ja kazem vozi ferrari i svi koji nisu na nivou istog neka ne voze po cesti jer smetaju
oko jedne trake i sl
na 60 ogranicenju 40 nije prekrsaj to sto smo mi nestrpljivi a tu ubrajam i ja u ponekim situacijama je do nas ne do tog vozaca i on ne mora se sklanjati nije teretno vozilo
Nisam siguran da li se to tretira kao prekrsaj ili ne, ali trebalo bi. Ako je ogranicenje toliko, nema nikavog razloga da se vozi ispod toga, ako bas postoji neki razlog onda se skloni, omoguci preticanje, sta god, nije OK ometati druge, bez obzira na to da li je prekrsaj ili ne i da li je teretno vozilo ili obicni auto.
- Ateista
#18698 Re: Crna hronika BH cesta
Moglo bi, ponegdje malo vise ako je cesta bolja, jos da se vrati tolerancija van naseljenog mjesta na 20 i vozacka za preko 30 ili 40 to bi vec bilo puno bolje.
-
tokio25
#18699 Re: Crna hronika BH cesta
ide se po najslabijem a ne po prosjekuAteista wrote: ↑07/11/2025 14:10Nije OK da se ide po tim starim i najlosijim vozilima, ako preko 80% vozila ima mogucost da vozi brze i dovoljno je stabilno, a ima sigurno jer ne govorimo o ferariju i nekoj ekstremnoj voznji, vec normalnoj voznji po magistrali gdje manje vise svaki ispravan auto to moze. Ne ide da se ravnamo po old timerima ako je njih 0,1% na cesti, vjerovatno i manje. Svakako postoji propis koji kaze da voznju treba prilagoditi uslovima na cesti, ako neko auto i ne moze po ogranicenju ne znaci da mora voziti toliko, prilagodi se mogucnostima.tokio25 wrote: ↑07/11/2025 13:10ogranicenja su sasvim ok sve dok vozi i najstarije vozilo na cesti
oko jedne trake i sl
Nisam siguran da li se to tretira kao prekrsaj ili ne, ali trebalo bi. Ako je ogranicenje toliko, nema nikavog razloga da se vozi ispod toga, ako bas postoji neki razlog onda se skloni, omoguci preticanje, sta god, nije OK ometati druge, bez obzira na to da li je prekrsaj ili ne i da li je teretno vozilo ili obicni auto.
jedino da izglasamo zakon neki da auta ne mogu biti starija od 25 godina i tako sto ovima starijima stavimo neke sulude cifre pri pregistraciji a izuzeti oldtimere iz tog zakona
oldtimeri su posebna kategorija a ja govorim o automobilima koja su svakodnevno na cesti
kod nas je cini mi se prosjecna starost 18 godina a mozda sam i tu optimista tako da ne mozes ocekivati u drzavi da nema auta koja su stara 35 a da nisu oldtimeri
opet se vracamo na ogranicenje
to je maksimalna dozvoljena brzina a ne preporucena
sto znaci da mozes voziti i ispod
ja sam misljenja da je ok voznja iako nas to nervira do 50% ispod ogranicenja a minimalno 30 ako je npr ogranicenje 40
a da se vratim gore
koliko god nas vozi ajmo reci moderno auto mi nemamo pravo uskracivati onome ko ima staro auto da ne vozi iako bih ja volio da se na neki nacin ogranici to tehnickim pregledima i sl
- escobar__
#18700 Re: Crna hronika BH cesta
Moglo bi i 100, postoje u našoj zemlji ceste gdje i 100 možeš vozit bez problema (npr. nova cesta ka Neumu) - kroz raskrsnice eventualno stavit 70 ili 80, ostatak 100.