To je bio zakon u Dubrovačkoj republici i poštovao se. Nisu se smjele ni izricati smrtne kazne kad je bila južina.
BiH - Crna hronika
-
moimoi
#5127 Re: BiH - Crna hronika
Jbte koliko je tebi godina?toska wrote: ↑06/11/2025 11:53Pa rekoh u postu, ako je imalo pri pameti.banjaluka078 wrote: ↑06/11/2025 11:49Dementna. Vidjela sam članove porodice kako propadaju fizički i psihički brinući se za dementne roditelje koji nisu ni pola sata mogli biti bez nadzora.
Oni sto je vise nemaju njima je sve svejedno.
Neki stari to i sami odaberu, ali gro slučajeva je čisto odbacivanje zbog smetnji komforu
Imas xy bolesti za koje je potrebna 24h njega pa cak i kada mozak radi tj kada su ljudi svjesni.
Od teskih oblika karcinoma, mozdanih udara etc.
Ljudi koji se cesto guse, ne mogu gutati, ne mogu vise hodati, ne mogu govoriti ali su svjesni.
Pa do demencije, alzhajmera etc
-
moimoi
#5128 Re: BiH - Crna hronika
I dan danas stojiJohnnyS wrote: ↑06/11/2025 11:59To je bio zakon u Dubrovačkoj republici i poštovao se. Nisu se smjele ni izricati smrtne kazne kad je bila južina.
E pa tako i ovaj.
Pisan dok su generacije i generacije zivjele ispod istog krova.
-
toska
#5129 Re: BiH - Crna hronika
Sve proživio samo bez tih gubitaka pameti.moimoi wrote: ↑06/11/2025 12:00Jbte koliko je tebi godina?toska wrote: ↑06/11/2025 11:53Pa rekoh u postu, ako je imalo pri pameti.banjaluka078 wrote: ↑06/11/2025 11:49
Dementna. Vidjela sam članove porodice kako propadaju fizički i psihički brinući se za dementne roditelje koji nisu ni pola sata mogli biti bez nadzora.
Oni sto je vise nemaju njima je sve svejedno.
Neki stari to i sami odaberu, ali gro slučajeva je čisto odbacivanje zbog smetnji komforu
Imas xy bolesti za koje je potrebna 24h njega pa cak i kada mozak radi tj kada su ljudi svjesni.
Ljudi koji se cesto guse, ne mogu gutati, ne mogu vise hodati, ne mogu govoriti ali su svjesni.
Oni traže manje pažnje od cuke, znaju da su teret, ne traže više od osnovnog, a i medicinsku brigu trpe jer im se nameće, pa u njima i nema više žara za životom, traže mir, i onda ih se odbaci strancima.
- banjaluka078
#5130 Re: BiH - Crna hronika
Nije briga o nekome samo fizička, previjanje, presvlačenje...ti ljudi su željni razgovora, društva, socijalizacije, a u domu to imaju.
"Ne traže" samo ako vide da su teret, pa se povuku u sebe. Inače bi rado imali svu pažnju koju mogu dobiti.
"Ne traže" samo ako vide da su teret, pa se povuku u sebe. Inače bi rado imali svu pažnju koju mogu dobiti.
- JohnnyS
#5131 Re: BiH - Crna hronika
Gdje stoji?
Nemojte svoju sebičnost i želju za komforom opravdavati jeftinim isprikama. Nisam jednom vidio kako familije pokušavaju uvaliti nekog svog na prerizičnu operaciju jer im je odlično tempirano da stari ili stara nisu kod kuće kad obitelj ide na skijanje i ljetovanje.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#5132 Re: BiH - Crna hronika
Naravno, jer nena treba da truhne u svpjoj sobi cekajuci da sinovi snahe i zwtovi dodju sa posla i provedi sa njom 3 sata vremena u toku dana izmedju posla i spavanja...Toffee karamela wrote: ↑06/11/2025 10:20
sve je to izbačeno iz kuća od strane sinova, snaha, zetova, čak i sumnjam da je to dijasporska rodbina, vjv su im familije negdje iza ćoška ili u prvom selu na izlazu iz Tuzle
Neka djed bude u usranim pelenama pola dana cekajuci da to sin i kcerka dodju s posla i s ljubavlju im zamijene pelene, umjesto da odbaceni u starackom domu budu cistih pelena..
Tipicni balkanski mentalitet iz 18.vijeka, i najveci razlog zasto mnogi svjesno unistavaju svoj i zivot bespomocnih starih ljudi, jer "sta ce nepismeni komsija reci ako moj otac ode u dom"..
To sto ti vidis izbaceni iz stana, pismen i normalan svijet vidi kao "medicinska njega, drustvo, komunikacija i dostojanstvo".
- Toffee karamela
#5133 Re: BiH - Crna hronika
dže si pismeni i normalni nisam te prepoznalaizvrsni direktor wrote: ↑06/11/2025 12:09
Tipicni balkanski mentalitet iz 18.vijeka, i najveci razlog zasto mnogi svjesno unistavaju svoj i zivot bespomocnih starih ljudi, jer "sta ce nepismeni komsija reci ako moj otac ode u dom"..
To sto ti vidis izbaceni iz stana, pismen i normalan svijet vidi kao "medicinska njega, drustvo, komunikacija i dostojanstvo".
nema smisla ništa ti odgovarati osim ovako
- drug_profi
#5134 Re: BiH - Crna hronika
Realno, može se kućna njega dobiti za duplo manje novca, ali tad moraš dio brige za pacijenta i sam preuzeti u vrijeme kad nisi na poslu.
Neki to ne mogu, ali neki i ne žele te onda odluče ovako.
- Chloe
- Photo mod
#5135 Re: BiH - Crna hronika
Domovi su neophodni, ali smo mi neljudi.
Stariji ljudi trebaju brigu i njegu, plaćaju - nebitno oni ili njihova djeca - s druge strane su ti domovi,
koji obezbjeđuju radna mjesta i plate drugima,
jedni drugima trebaju,
ali nije ok da ti domovi ne nude uslove dostojne čovjeka,
da u lošoj ekonomskoj situaciji te u manjku smještaja prihvataju te starce
u onakvim uslovima, ne trude se ni upristojiti
a kamo li obnoviti, svjesni da djeca/roditelji nemaju izbora.
To je iskorištavanje.
U onom domu ljudi umru prije smrti.
Stariji ljudi trebaju brigu i njegu, plaćaju - nebitno oni ili njihova djeca - s druge strane su ti domovi,
koji obezbjeđuju radna mjesta i plate drugima,
jedni drugima trebaju,
ali nije ok da ti domovi ne nude uslove dostojne čovjeka,
da u lošoj ekonomskoj situaciji te u manjku smještaja prihvataju te starce
u onakvim uslovima, ne trude se ni upristojiti
a kamo li obnoviti, svjesni da djeca/roditelji nemaju izbora.
To je iskorištavanje.
U onom domu ljudi umru prije smrti.
-
Ci-Nick
#5136 Re: BiH - Crna hronika
Kad su tako dobar ti brini za svoje do zadnjeg dana.JohnnyS wrote: ↑06/11/2025 12:09Gdje stoji?
Nemojte svoju sebičnost i želju za komforom opravdavati jeftinim isprikama. Nisam jednom vidio kako familije pokušavaju uvaliti nekog svog na prerizičnu operaciju jer im je odlično tempirano da stari ili stara nisu kod kuće kad obitelj ide na skijanje i ljetovanje.
Evo ti moja priča pa ti prosudi jesam li ja to tako postupio zbog nekog mog komfora.
Moja mama je umrla u domu u kojem je provela samo petnaestak dana. Bila je nekoliko mjeseci prije smrti dementna i prepoznavala samo mene i brata i tražila da je vodimo njenoj kući iako je bila kod kuće. Dok je bila zdrava njena želja je bila da u trenutku kada sama ne mogne u kupatilo da je smjestimo u dom jer to je bila žena sa obrazom i stidom i ne bi da je presvlači bilo koji muškarac a posebno ne njeni sinovi. Tako da smo je pazili kod kuće sve do tog trenutka kad više nije sama mogla ustati sa wc šolje.
Trebaš proći taj put da bi o putu pričao. O tome ne možeš pričati ako su ti roditelji u pedesetim godinama.
-
moimoi
#5137 Re: BiH - Crna hronika
Kakva bolan sebicnost?JohnnyS wrote: ↑06/11/2025 12:09Gdje stoji?
Pa prva ja ne bih dozvolila svom djetetu da svoj zivot odbaci njegujuci mene. Tako sam odgajana da razmisljam.
Mene jbiga tako odgojili. Da li bih ja preuzela njegu roditelja da moram?? 100% ukoliko procjenim da mogu… nikako-ukoliko bi zahtjevalo cestu strucnu pomoc.
-
Ci-Nick
#5138 Re: BiH - Crna hronika
Pokušaj naći nekog.drug_profi wrote: ↑06/11/2025 12:16 Realno, može se kućna njega dobiti za duplo manje novca, ali tad moraš dio brige za pacijenta i sam preuzeti u vrijeme kad nisi na poslu.
Teško je naći platiš 1500 do 2000 i pobjegne ti kad god mu volja.
- drug_profi
#5139 Re: BiH - Crna hronika
Ja sam oca sa alzheimerom njegovao 5 godina. Prve dvije godine je bio relativno sposoban ostati sam (uz brizljivo pripremljen stan da ne napravi nesrecu). Zadnje tri godine uz pomoć njegovateljice koja je sa njim provodila 8 sati dnevno. Godinu i pol posljednjih bio je ležeći pacijent.
Predlagan mi je dom i sl. Prvo što sam bio siguran da nikad neće imati njegu kao kod kuće, a drugo što ako ijednog trena dođe do bistrih misli, hoću da vidi da je kod svoje kuće.
Predlagan mi je dom i sl. Prvo što sam bio siguran da nikad neće imati njegu kao kod kuće, a drugo što ako ijednog trena dođe do bistrih misli, hoću da vidi da je kod svoje kuće.
-
toska
#5140 Re: BiH - Crna hronika
Ne možemo tako skakati sa razne situacije.banjaluka078 wrote: ↑06/11/2025 12:09 Nije briga o nekome samo fizička, previjanje, presvlačenje...ti ljudi su željni razgovora, društva, socijalizacije, a u domu to imaju.
Tu koji su željni "razgovora, društva, socijalizacije" teško da traže "24 sata njege", prije njihov izbor.
-
moimoi
#5141 Re: BiH - Crna hronika
Ma moras imati barem 2-3 osobe. I ti ljudi trebaju odmor… druga stvar razbole se ili im se dijete rzboli.Ci-Nick wrote: ↑06/11/2025 12:23Pokušaj naći nekog.drug_profi wrote: ↑06/11/2025 12:16 Realno, može se kućna njega dobiti za duplo manje novca, ali tad moraš dio brige za pacijenta i sam preuzeti u vrijeme kad nisi na poslu.
Moras imati backup
- drug_profi
#5142 Re: BiH - Crna hronika
Ovo je bilo u doba kad je bilo radne snage prije nego je Fadil zaposlio 100.000 ljudi u Njemačkoj. Dogovorili smo se za tadašnji minimalac, samo nahrani, presvuci 2x i pazi da ne strada. I gledaj TV cijeli dan ako hoćeš. Niakve druge kućne poslove.Ci-Nick wrote: ↑06/11/2025 12:23Pokušaj naći nekog.drug_profi wrote: ↑06/11/2025 12:16 Realno, može se kućna njega dobiti za duplo manje novca, ali tad moraš dio brige za pacijenta i sam preuzeti u vrijeme kad nisi na poslu.
I naravno plaćen godišnji kad smo i mi na godišnjem.
- banjaluka078
#5143 Re: BiH - Crna hronika
Imam 4 osobe koje u BL žive same, o kojima povremeno vodim računa - imaju 75-80 godina, hronične bolesti koje uglavnom rješavaju terapijom uz povremene odlaske u hitnu/urgentni. Oni su u stanju sebi pripremiti neki obrok, otići u sitniju nabavku, voditi računa o higijeni. Ali oni imaju jako malo interakcije s vršnjacima/drugim ljudima i jako je primjetna sjeta ili su na pragu depresije. Njima je razgovor i društveni kontakt jako važan.
Pored toga što nisu u stanju nabavljati i raditi kao kad su bili u punoj snazi (ovi muški se baš i ne snalaze s kućnim poslovima), najteže im pada to što nemaju te neke obične stvari kao što je popiti kafu s nekim ili otići u šetnju.
Mi brigu o starima vidimo samo kao onaj fizički dio, a njima mentalno znači jako puno da imaju razgovor.
-
palermo
#5144 Re: BiH - Crna hronika
Bravo zemoJohnnyS wrote: ↑06/11/2025 12:09Gdje stoji?
Ne treba generalizovati, ima.slucajeva kada je to zaista nuzno, al onda.jarane ,isprsi se,.plati skupi dom roditelju, a.ne stavljati ga u uboznice po kojima caruju vaske, usran si po citav dan, I gdje se tzv.medicinsko osoblju dere na roditelje, onako iz ceifa.
- Ateista
#5145 Re: BiH - Crna hronika
Tako je, ko nema iskustva sa tim ne moze ni zamisliti kako je brinuti o takvim osobama, vjerovatno jedna od najgorih bolesti. Sa drugim invaliditetima se nekako moze zivjeti, ali kad mozak ne radi kako treba...banjaluka078 wrote: ↑06/11/2025 11:49Dementna. Vidjela sam članove porodice kako propadaju fizički i psihički brinući se za dementne roditelje koji nisu ni pola sata mogli biti bez nadzora.
-
moimoi
#5146 Re: BiH - Crna hronika
Cuj “namece im se”toska wrote: ↑06/11/2025 12:06Sve proživio samo bez tih gubitaka pameti.moimoi wrote: ↑06/11/2025 12:00Jbte koliko je tebi godina?
Oni traže manje pažnje od cuke, znaju da su teret, ne traže više od osnovnog, a i medicinsku brigu trpe jer im se nameće, pa u njima i nema više žara za životom, traže mir, i onda ih se odbaci strancima.
Pustices covjeka sa gangrenom da trune? Da bi imao svoj mir?
Da umire u najgorim mukam?
Ti majkemi nisi dobar.. ili namjerno trolas.
-
toska
#5147 Re: BiH - Crna hronika
Puno gledate holivudske filmove, manji problem, a veći je što dobar dio ljudi jedino obrazovanje o životu i ponašanju crpi iz njih.moimoi wrote: ↑06/11/2025 12:38Cuj “namece im se”toska wrote: ↑06/11/2025 12:06Sve proživio samo bez tih gubitaka pameti.moimoi wrote: ↑06/11/2025 12:00
Jbte koliko je tebi godina?
Pustices covjeka sa gangrenom da trune? Da bi imao svoj mir?
Da umire u najgorim mukam?
Ti majkemi nisi dobar.. ili namjerno trolas.
- Ateista
#5148 Re: BiH - Crna hronika
Ne znam samo sta misle oni koji su protiv doma, sta treba covjek da uradi, da ostavi svoj posao kako bi cuvao roditelje?
Poslije posla, treba da zanemari svoju djecu i sve posveti roditeljima? Ja to svom djetetu nikad ne bih ucinio i ne ocekujem da se o meni neko brine i ispasta zbog toga.
Toliko znam slucajeva ljudi koji su odrasli sa roditeljima koji su prednost u svemu davali svojim starim roditeljima o kojima su se brinuli i djeca ispastala na razne nacine. Na mladima svijet ostaje i oni trebaju da prozive svoj zivot i to treba da bude prioritet
Poslije posla, treba da zanemari svoju djecu i sve posveti roditeljima? Ja to svom djetetu nikad ne bih ucinio i ne ocekujem da se o meni neko brine i ispasta zbog toga.
Toliko znam slucajeva ljudi koji su odrasli sa roditeljima koji su prednost u svemu davali svojim starim roditeljima o kojima su se brinuli i djeca ispastala na razne nacine. Na mladima svijet ostaje i oni trebaju da prozive svoj zivot i to treba da bude prioritet
- Haris.ba
#5149 Re: BiH - Crna hronika
Ma nije problem ici u dom. Vec, da roditelji ne prodaju nekretnine i barem mogu da biraju u koji ce dom. O tome se radi.moimoi wrote: ↑06/11/2025 10:43Pa to moze neko ko je zdrav i vitalan.Haris.ba wrote: ↑06/11/2025 10:23To je meni uvijek bilo fascinantno.Toffee karamela wrote: ↑06/11/2025 10:20 sve je to izbačeno iz kuća od strane sinova, snaha, zetova, čak i sumnjam da je to dijasporska rodbina, vjv su im familije negdje iza ćoška ili u prvom selu na izlazu iz Tuzle
Dadne djeci nekretnine i ode da se pati u dom penzionera. Umjesto da proda nekretnine i barem prozivi starost kako treba.
A takvi ni ne idu u dom tj rjetki.
Lako je svima nama osudjivati ljude koji su smjestili starce u dom.. al hajde sada malo da razmislimo.
Imas slucajeve kojima je potrebna 24h njega… pa cak i da nadjes par zene da se mijenjaju, dolaze kuci.. hrane, presvlace etc. to je max 8sati dnevno. Niko ti nece preuzeti brigu 24h dnevno.. da ne spominjemo da je tim ljudima potrebna vrlo cesto hitna med intervencija.. sto domovi pruzaju.
- JohnnyS
#5150 Re: BiH - Crna hronika
Previše sam ja staraca vidio kakve hitna dovodi iz domova da bih blagonaklono gledao na olako iskrcavanje svojih roditelja u ta stratišta. I to su oni koje hitna dovede, masa ih umre tamo i to svega unutar par tjedana od prijema.palermo wrote: ↑06/11/2025 12:36Bravo zemoJohnnyS wrote: ↑06/11/2025 12:09Gdje stoji?
Nemojte svoju sebičnost i želju za komforom opravdavati jeftinim isprikama. Nisam jednom vidio kako familije pokušavaju uvaliti nekog svog na prerizičnu operaciju jer im je odlično tempirano da stari ili stara nisu kod kuće kad obitelj ide na skijanje i ljetovanje.![]()
, al najbolje je kad kazu, u domu ima stalnu ljekarsku brigu, ne.moze on bez toga, zato ga smjestam tamo.
Ne treba generalizovati, ima.slucajeva kada je to zaista nuzno, al onda.jarane ,isprsi se,.plati skupi dom roditelju, a.ne stavljati ga u uboznice po kojima caruju vaske, usran si po citav dan, I gdje se tzv.medicinsko osoblju dere na roditelje, onako iz ceifa.