BiH - Crna hronika
- Danguba
#5076 Re: BiH - Crna hronika
Vrijeme je da inspektori protivpozarne zastite krenu na teren!
Ranije nije se mogao predati objekat dok se nije uradila protivpozarna zastita u potpunosti.
Te projekte su radili strucnjaci na osnovu pravila, propisa i normi.
Izmedju ostalog se razvodila posebno voda za hidrante u objektima, pp aparati se rasporedjivali po propisu, dojavljivaci pozara(alarmi), lampe za evakuaciju(bez obzira na nestanak struje), table sa oznakama izlaza...
U objektima koji su vec u upotrebi, znalo se periodicno sta se mora provjeriti, dopuniti, atestirati.
U takvim okolnostima povrede i zrtve su minimalne.
Danas se rade protivpozarna vrata koja se automatski zatvaraju da se pozar ne siri i aktiviraju se prskalice.
O spratnosti smjestaja nepokretnih osoba, to je poseban problem.
Tuzilastvo neka radi svoj posao ali velika je odgovornost ovog direktora. Ne moze ga abolirati ostavka od odgovornosti.
...i da ne zaboravim subjekte iz prve recenice, i njihova je ogromna odgovornost.
Ranije nije se mogao predati objekat dok se nije uradila protivpozarna zastita u potpunosti.
Izmedju ostalog se razvodila posebno voda za hidrante u objektima, pp aparati se rasporedjivali po propisu, dojavljivaci pozara(alarmi), lampe za evakuaciju(bez obzira na nestanak struje), table sa oznakama izlaza...
U objektima koji su vec u upotrebi, znalo se periodicno sta se mora provjeriti, dopuniti, atestirati.
Danas se rade protivpozarna vrata koja se automatski zatvaraju da se pozar ne siri i aktiviraju se prskalice.
Tuzilastvo neka radi svoj posao ali velika je odgovornost ovog direktora. Ne moze ga abolirati ostavka od odgovornosti.
...i da ne zaboravim subjekte iz prve recenice, i njihova je ogromna odgovornost.
-
toska
- Sanjarko
#5078 Re: BiH - Crna hronika
Ma sada slabo vijesti gledamo. Radi toga šta mama ne može više da smisli politiku i političare. A jučer ja spavao ujutro i preko dana previše čak i po noći sam spavao i propustili vijesti skroz na skroz smo.
Sokirali se kada danas javiše. Ja rekoh pukla plinska boca ili nešto tako, i to danas da je bilo, kad ono jučer na klix-u javlja naveče da je se desilo.
Žalosno. Znam za 12-tu žrtvu, ugljenisan leš su našli.
-
LSD
#5079 Re: BiH - Crna hronika
Opet ti sa tom pricom.Danguba wrote: ↑05/11/2025 22:53 Vrijeme je da inspektori protivpozarne zastite krenu na teren!
Pa Tuzilastvo ne radi svoj posao, ne zeli da ga radi, nece da ga radi, ne zna da ga radi...nije ni bitno koji je razlog...mi da smo normalna drzava- za Necu se ide u zatvor, za Ne mogu u bolnicu na lijecenje, za Ne znam u skolu, na ucenje ili doskolovavanje...al mi nismo normalna drzava, vec drzava pred raspadom, jadnica na aparatima. Doktor Jenki je sa Dejtonom prikopcao na aparate, ona odumire, pri kraju ja, a doktora niđe u viziti.
Tuzilastvo je korumpirano/zarobljeno vec decenijama i ono treba da se oslobodi okova korupcije da bi moglo raditi - ovo sto ti trazis.
- Sanjarko
#5080 Re: BiH - Crna hronika
Samo ponovno uvesti smrtnu kaznu ali realan sam i od toga nema ništa. Dobro reče ja mami danas da je stradalih oko 50. Žrtava 12, teško povrijeđenih 38. 
-
LSD
#5081 Re: BiH - Crna hronika
Ovo se desilo u bilo kojoj drzavi zapadne evrope - citava vlada bi pala ili bi sami dali ostavke.
Naravno, kod nas bagra na vlasti nema ni spoznaje sopstvene krivice ni morala za ostavke.
- mayab
#5082 Re: BiH - Crna hronika
Ovi jedino znaju proglasiti dan žalosti , i po meni, tako odgovornost prebacuju na cijelo stanovništvo.... i naravno zlotvori iz entiteta rs ne žele čak ni da proglase dan žalosti....

- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#5083 Re: BiH - Crna hronika
A evakuacija se predviđa putem krova preko susjednog stubista
Ali ces na terenu u vecini slucajeva naci zatrpane, nepristupacne i kakve sve ne izlaze na krov
...
- nepass1
#5084 Re: BiH - Crna hronika
-
Ci-Nick
#5085 Re: BiH - Crna hronika
Kod nas su vrata za pozarne stepenice zaključana.
Al zgrada je dobro rijesena jer u stubistu nema gorivih materijala, sve je beton, staklo, aluminij i celik.
Jedino lakšezapaljivo plastika na rukohvatu, gelenderu.
Al zgrada je dobro rijesena jer u stubistu nema gorivih materijala, sve je beton, staklo, aluminij i celik.
Jedino lakšezapaljivo plastika na rukohvatu, gelenderu.
- Chloe
- Photo mod
#5086 Re: BiH - Crna hronika
Ne moraju dati ostavke, pocrkali dabogda u foteljama,
ali da bar uđu u srž problema, kvalitetno odrade bilo Zakone, kontrole i tu oblast zategnu.
Do sad, po raznim aferama, nesretnim slučajevima da su tako radili.
imali li bi bar pola državnih segmenata uređenih.
Ali, nit ima ostavki, nit se radi, samo se palamudi i prepucava.
Ja sam ne razočarana, ogorčena našom politikom, našim političarima, političkim Sarajevom
posebno ljudima koji su u politici dugi niz godina, neki su i sad dio vlasti,
svi stari znaju igrice i SNSD-a, HDZ-a i MZ-e,
koje nisu aktivne samo sad dok vlada Trojka, nego oduvijek,
da državu gradimo otimajući zrno po zrno ispred njih,
i svjesni su itekako čemu sve ovo vodi,
i na to sve međusobno prepucavanje, glođanje.
"Zavadi pa vladaj".
U ovo sve ubrajam i nas - građane, mi smo dio te priče.
Nismo ratom uništeni, ali ćemo se uništiti moralno i ekonomski.
Hrabri jesmo, ali ni p od pameti nemamo.
-
mali_balon
#5087 Re: BiH - Crna hronika
A sta cemo ako nije bilo para za te prskalice I sve protivpozarne dzidze.......jel do direktora, do koga je....Danguba wrote: ↑05/11/2025 22:53 Vrijeme je da inspektori protivpozarne zastite krenu na teren!
- Chloe
- Photo mod
#5088 Re: BiH - Crna hronika
Naletjela sam negdje na fotke iz Staračkog doma u Tuzli, navodno neko objavio nedavno.
Ako je ono onako ...
nije mi jasno ko je svog/svoje roditelja/roditelje mogao smjestiti u onu straćaru,
i to ne za male pare.
Užas. Užas.
Ako je ono onako ...
i to ne za male pare.
Užas. Užas.
- banjaluka078
#5089 Re: BiH - Crna hronika
Da, slušam izjavu žene čija je majka tamo smještena, 1300 KM, 1600 KM za ležeće na višim spratovima.
Nije da je dom poslovao negativno, pa da nisu imali sredstava da poboljšaju uslove.

- Haris.ba
#5090 Re: BiH - Crna hronika
Zato sto je skuplje, i na losijoj lokaciji u privatnom domu.
P.S.
Vidim spominju se pozarni inspektori.
Organizovali neku edukaciju i dosli ti inspektori iz mupa.
Objasnili nam ljudi kako vlast to ne zanima. Da ima preklapanja nadleznosti (sa kantonalnom inspekcijom) i da ima slucajeva nenadleznosti (problem je protupozarni, ali niko nije nadlezan). Da je sve u sustini slijeganje ramenima i nada da se nece desiti problem. Naravno, oni su to upakovali u pricu da ih ko ne prijavi i ne naljuti koga.
- Chloe
- Photo mod
#5091 Re: BiH - Crna hronika
Ne vjerujem da može biti lošije od onog.Haris.ba wrote: ↑06/11/2025 09:25Zato sto je skuplje, i na losijoj lokaciji u privatnom domu.
P.S.
Vidim spominju se pozarni inspektori.
Organizovali neku edukaciju i dosli ti inspektori iz mupa.
Objasnili nam ljudi kako vlast to ne zanima. Da ima preklapanja nadleznosti i da ima slucajeva nenadleznosti. Da je sve u sustini slijeganje ramenima i nada da se nece desiti problem. Naravno, oni su to upakovali u pricu da ih ko ne prijavi i ne naljuti koga.
Ondje je vrijeme stalo u ratu.
- Chloe
- Photo mod
#5092 Re: BiH - Crna hronika
Uporedi dom u BL sa onim.banjaluka078 wrote: ↑06/11/2025 09:22Da, slušam izjavu žene čija je majka tamo smještena, 1300 KM, 1600 KM za ležeće na višim spratovima.
Nije da je dom poslovao negativno, pa da nisu imali sredstava da poboljšaju uslove.
![]()
- Haris.ba
#5093 Re: BiH - Crna hronika
Prosjecna penzija ne moze pokriti mjesecne troskove boravka. Porodica u vecini slucajeva mora doplacivati mjesecno. Tu se gleda u 100KM. Tako ti je to.
Ako ti se ne svidja haj ti gdje je jeftinije. Kad ono, nema jeftinije.
- dr_Evil
#5094 Re: BiH - Crna hronika
Koja god vlast krene u bilo kakve izmjene, napredak, bilo sta, jednostavno se mora pomiriti sa tim da ce nestati sa politicke scene.Chloe wrote: ↑06/11/2025 08:33Ne moraju dati ostavke, pocrkali dabogda u foteljama,![]()
ali da bar uđu u srž problema, kvalitetno odrade bilo Zakone, kontrole i tu oblast zategnu.
Do sad, po raznim aferama, nesretnim slučajevima da su tako radili.
imali li bi bar pola državnih segmenata uređenih.
Ali, nit ima ostavki, nit se radi, samo se palamudi i prepucava.
Ja sam ne razočarana, ogorčena našom politikom, našim političarima, političkim Sarajevom
posebno ljudima koji su u politici dugi niz godina, neki su i sad dio vlasti,
svi stari znaju igrice i SNSD-a, HDZ-a i MZ-e,
koje nisu aktivne samo sad dok vlada Trojka, nego oduvijek,
da državu gradimo otimajući zrno po zrno ispred njih,
i svjesni su itekako čemu sve ovo vodi,
i na to sve međusobno prepucavanje, glođanje.
"Zavadi pa vladaj".
U ovo sve ubrajam i nas - građane, mi smo dio te priče.
Nismo ratom uništeni, ali ćemo se uništiti moralno i ekonomski.
Hrabri jesmo, ali ni p od pameti nemamo.
Dakle nama trebaju drzavnici, pragmaticari, ljudi koji ce reci "Ja ovo radim za domovinu, a poslije toga nek me prislone uz zid".
Da sad neka inspekcija zadje po institucijama, pa zgradama, kucama, i pocne pisati kazne za nepravilnosti, rusiti, edukovati, narod bi se pobunio. Rekli bi "evo nas reketare". Ovdje se jos narod cudi kad mu inspkecija slozi kaznu jer nema PP aparat u restoranu
- ranger
#5095 Re: BiH - Crna hronika
daj drzavu al nemoj mene...
stavi se kamera, joj sto kamera
dobije se kazna za xy joj sto mene gledaj xy
ne valja gradski prevoz al joj nemoj da platim kartu
uhapse xy joj sto njega vidi xy
stavi se kamera, joj sto kamera
dobije se kazna za xy joj sto mene gledaj xy
ne valja gradski prevoz al joj nemoj da platim kartu
uhapse xy joj sto njega vidi xy
- Haris.ba
#5096 Re: BiH - Crna hronika
Ocekuje li iko moralnu ostavku gradonacelnika Tuzle?
Pita gradonacelnika novinarka na n1 sta znaci vasa izjava da ste odgovorni za 110.000 ljudi.
Kaze:tesko je govoriti o moralnoj odgovornosti kada se nesto desi....
Pita gradonacelnika novinarka na n1 sta znaci vasa izjava da ste odgovorni za 110.000 ljudi.
Kaze:tesko je govoriti o moralnoj odgovornosti kada se nesto desi....
Last edited by Haris.ba on 06/11/2025 10:04, edited 2 times in total.
-
dvajt
#5097 Re: BiH - Crna hronika
dolaze nove tehnologije, kamere, AI, oni će sve da rješe.
- banjaluka078
#5098 Re: BiH - Crna hronika
Srećom nemam posla s domovima, ne znam kako je tamo. Za tri velika (gerontološki, kod zelenog mosta i Caritasov) čujem pozitivne stvari, kako je u manjim i u ovim nekim privatnim kućama koje služe kao (ilegalni?) domovi nemam pojma.
U mojoj ulici je bila takva kuća, imali su samo jednu stručnu osobu, medicinsku sestru. Sve ostale su bile nezaposlene komšinice bez ikakve kvalifikacije za kuharicu, njegovateljicu...
- Toffee karamela
#5099 Re: BiH - Crna hronika
vidjela sam jutros navodno autentične slike iz tog džehenemskog doma....nije da sam iznenađena ali opet ne mogu da vjerujem
ono nije počišćeno mjesecima i iz toga zaključujem da tim ljudima niko nije dolazio u posjete jer bi se u suprotnom bar gledalo da se šta šminkerski zategne, skloni ispod kreveta, bilo šta...bukvalno ljudi - živi mrtvaci, Bog im je možda poslao požar da im skrati muke
znači ruskim ratnim zarobljenicima bilo je bolje u WWII
sve je to izbačeno iz kuća od strane sinova, snaha, zetova, čak i sumnjam da je to dijasporska rodbina, vjv su im familije negdje iza ćoška ili u prvom selu na izlazu iz Tuzle
ono nije počišćeno mjesecima i iz toga zaključujem da tim ljudima niko nije dolazio u posjete jer bi se u suprotnom bar gledalo da se šta šminkerski zategne, skloni ispod kreveta, bilo šta...bukvalno ljudi - živi mrtvaci, Bog im je možda poslao požar da im skrati muke
znači ruskim ratnim zarobljenicima bilo je bolje u WWII
sve je to izbačeno iz kuća od strane sinova, snaha, zetova, čak i sumnjam da je to dijasporska rodbina, vjv su im familije negdje iza ćoška ili u prvom selu na izlazu iz Tuzle
- Haris.ba
#5100 Re: BiH - Crna hronika
To je meni uvijek bilo fascinantno.Toffee karamela wrote: ↑06/11/2025 10:20 sve je to izbačeno iz kuća od strane sinova, snaha, zetova, čak i sumnjam da je to dijasporska rodbina, vjv su im familije negdje iza ćoška ili u prvom selu na izlazu iz Tuzle
Dadne djeci nekretnine i ode da se pati u dom penzionera. Umjesto da proda nekretnine i barem prozivi starost kako treba.