Desavanja u Hrvatskoj

Optimus09

#29026 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Optimus09 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 04/11/2025 18:24
Ispade da je BiH slobodnija od vecine drzava u eu :-D
mayab

#29027 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by mayab »

https://www.morski.hr/milanovic-o-divlj ... e-braniti/
Predsjednik Republike sudjelovao je na svečanoj sjednici Pravnog fakulteta povodom 249. obljetnice osnutka i obilježavanja Dana Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nakon sjednice komentirao je upad maskiranih kukavica na Dane srpske kulture u Splitu.

- Jedan i očajan događaj, grupa žena, djece se okupila, kako su saznali za to ovi junaci? Bio sam u Splitu prije dva mjeseca i organizirane su Sportske igre mladih, puno ih je bilo iz Srbije, tamo sam bio na poziv organizatora i u centru Splita kraj mene je stajao ministar iz Vučićeve vlade, čovjek se obratio i mislim si OK, komfor zona, i nitko nije trepnuo.

Ovi dečki koji su tako hrabro razbili pokušaj neprijateljskog desanta na Split, kao da se radi o neprijateljskim brodovima 1991. godine, očito nisu bili spremni da se obračunaju prije dva mjeseca, nego su čekali da se tamo okupe nebranjeni ljudi. Zašto s maskama?

Odvojio bih mlade, za njih ima nade, to je kažnjivo djelo i za to treba odgovarati. Ima među njima vucibatina mojih godina, to treba locirati, izručiti i presuditi, HDZ-ovci znaju kako se to radi. Da im ne padne na pamet da to više rade, ne treba im davati previše publiciteta, za time žude - rekao je predsjednik.
:lol:
kakavdanakneiskustvu

#29028 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kakavdanakneiskustvu »

mayab wrote: 05/11/2025 06:13 https://www.morski.hr/milanovic-o-divlj ... e-braniti/
Predsjednik Republike sudjelovao je na svečanoj sjednici Pravnog fakulteta povodom 249. obljetnice osnutka i obilježavanja Dana Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nakon sjednice komentirao je upad maskiranih kukavica na Dane srpske kulture u Splitu.

- Jedan i očajan događaj, grupa žena, djece se okupila, kako su saznali za to ovi junaci? Bio sam u Splitu prije dva mjeseca i organizirane su Sportske igre mladih, puno ih je bilo iz Srbije, tamo sam bio na poziv organizatora i u centru Splita kraj mene je stajao ministar iz Vučićeve vlade, čovjek se obratio i mislim si OK, komfor zona, i nitko nije trepnuo.

Ovi dečki koji su tako hrabro razbili pokušaj neprijateljskog desanta na Split, kao da se radi o neprijateljskim brodovima 1991. godine, očito nisu bili spremni da se obračunaju prije dva mjeseca, nego su čekali da se tamo okupe nebranjeni ljudi. Zašto s maskama?

Odvojio bih mlade, za njih ima nade, to je kažnjivo djelo i za to treba odgovarati. Ima među njima vucibatina mojih godina, to treba locirati, izručiti i presuditi, HDZ-ovci znaju kako se to radi. Da im ne padne na pamet da to više rade, ne treba im davati previše publiciteta, za time žude - rekao je predsjednik.
:lol:
:lol: :thumbup:
istra_hr

#29029 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by istra_hr »

Mislim da je u novijoj HR povijesti, grad Split promijenio svoj "image" za 180°
... od "naj-Jugoslavenskijeg" do "naj-ustaškijeg" grada u 'rvata.

I mislim da su zato najmanje krivi pravi Splićani i Dalmatinci... 8)
Bodkin

#29030 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bodkin »

istra_hr wrote: 05/11/2025 09:26 Mislim da je u novijoj HR povijesti, grad Split promijenio svoj "image" za 180°

ne znam nista o migracijama u splitu. ko je kriv? odakle su porijeklom ovi maskirani?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#29031 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Truba »

protiv milice i nataše mogu samo seratori pričat
dječak sa šibicama

#29032 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dječak sa šibicama »

Nikada Split nije bio "najjugoslovenskiji", pola grada zapadno je jugoslovensko, pola istocno je hrvatsko. Uvijek bilo.

Problem jugoslovenstine je biologija, i smrtnost covjeka :D
JohnnyS

#29033 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by JohnnyS »

istra_hr wrote: 05/11/2025 09:26 Mislim da je u novijoj HR povijesti, grad Split promijenio svoj "image" za 180°

Nemoj bježati ka urbanom rasizmu. Ja sam bio na Rebru dvije godine u par navrata, profesori koji su peta generacija sveučilišnih profesora, sve iz aristokratskih zagrebačkih obitelji su nerijetko bili najveći bandićevci. Mislim kako je Split grad ekstrema, nema u njih sredine. Pavičić je davno napisao jedan odličan tekst na temu razlike između mentaliteta u Splitu i Zagrebu kojeg je vidio kad je krenuo na fakultet u Zagreb, između ostalog se dotakao i tog kako su se od megajugoslavena pretvorili u ovo danas.
dr_Evil

#29034 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dr_Evil »

Svugdje je bilo preokreta, ali Split i MOstar su zaista za izucavanja :D

Podsjeti me na ono sa audicije kad Cutuk ima TItu na majici, pa ga onda zajedno i navijaci i policija :D

Dobro, digresiju na stranu, mislim da jednostavno pusu neki novi vjetrovi, zvaljo Nele bi rekao u pjesmi "Danas svako zna da je glava samo jedna, danas svako zna pred kim pasti na koljena". Ljudi jednostavno ne zele da gube glavu za ideale, gledaju svoja posla, a ona agresivna gomila onda izgleda kao da ih ima zaista vise. I ti tipovi sa maskama su na desetke, ali niko nece izaci iz svoje zone komfora da im stane na put. I onda dolazimo do unistenog obrazovanja gdje vise nema filozofske misli.
JohnnyS

#29035 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by JohnnyS »

dr_Evil wrote: 05/11/2025 12:16

Podsjeti me na ono sa audicije kad Cutuk ima TItu na majici, pa ga onda zajedno i navijaci i policija :D

Dobro, digresiju na stranu, mislim da jednostavno pusu neki novi vjetrovi, zvaljo Nele bi rekao u pjesmi "Danas svako zna da je glava samo jedna, danas svako zna pred kim pasti na koljena". Ljudi jednostavno ne zele da gube glavu za ideale, gledaju svoja posla, a ona agresivna gomila onda izgleda kao da ih ima zaista vise. I ti tipovi sa maskama su na desetke, ali niko nece izaci iz svoje zone komfora da im stane na put. I onda dolazimo do unistenog obrazovanja gdje vise nema filozofske misli.
Ti si u mlađim danima bio aktivist, koliko je dobrih stvari za koje si se borio ispunjeno, koliko si podrške zadobio? Veća je šansa da te je onaj za koga si se "borio" rekao aj nemoj, dobro mi je i ovako. Nitko pametan se više neće boriti osim ako se nešto direktno njega ne tiče. Evo ja prvi, i nadam se da moja djeca će se ugledati na mene u ovim godinama, a ne na mene u dvadesetima :D
Mislim kako to nema veze s obrazovanjem jer nije tako u samo u nas nego u cijelom zapadnom svijetu. To će biti da je do potrošačkog kapitalizma i slavljenja hedonizma :D
dr_Evil

#29036 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 05/11/2025 12:33
dr_Evil wrote: 05/11/2025 12:16

Ti si u mlađim danima bio aktivist, koliko je dobrih stvari za koje si se borio ispunjeno, koliko si podrške zadobio? Veća je šansa da te je onaj za koga si se "borio" rekao aj nemoj, dobro mi je i ovako. Nitko pametan se više neće boriti osim ako se nešto direktno njega ne tiče. Evo ja prvi, i nadam se da moja djeca će se ugledati na mene u ovim godinama, a ne na mene u dvadesetima :D
Mislim kako to nema veze s obrazovanjem jer nije tako u samo u nas nego u cijelom zapadnom svijetu. To će biti da je do potrošačkog kapitalizma i slavljenja hedonizma :D
Pa upravo kao sto kazes, malo sta je bilo ispunjeno, neke stvari su zazivile, vidim na univerzitetu neke radionice i udruge jos uvijek funkcionisu sta sam osnovao. Sjecam se da su me prilikom jedne od akcija ciscenja dvorista oko zgrade i premjestanja kontejnera gadjali jajima sa nekog sprata - i ne vjerujem da je bilo po nacionalnoj nego po onoj vidi budale sta radi :D

Iskreno, nadam se da nece ugledati na mene u ovim, a pogotovo ne u onim godinama koje slijede(ako se bude zdravo). Klise je, valjalo se i po internetu, ali navodno je Churchill(nema traga) rekao ako niste liberal s 25 godina nemate srce, a ako niste konzervativac s 35 godina nemate mozak. Sve u svemu ima tu istine, nek zive i pokusaju nesto, mada ja i ti znamo da je sve uzalud. Ali mene i dalje impresioniraju te neke starije generacije, iskreno sam rodjen u pogresno vrijeme - nekih 100 godina. Tesko je procitati nesto iz krlezinih ranih dana i ostati ravnodusan. Nestala je empatija, a relativno se i lagodno zivi, uvertira je za nesto zasigurno.
JohnnyS

#29037 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by JohnnyS »

Pa baš zato što se lagodno živi nitko se ne bori za neke ideale. Lako je bilo sufražetkinjama izlaziti na ulicu kad žene nisu nikakva prava imali, pa bolje grob nego rob. Sad kad masa ljudi ima puno toga za izgubiti, e sad samo budale ginu za ideale :D
dr_Evil

#29038 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 05/11/2025 12:51 Pa baš zato što se lagodno živi nitko se ne bori za neke ideale. Lako je bilo sufražetkinjama izlaziti na ulicu kad žene nisu nikakva prava imali, pa bolje grob nego rob. Sad kad masa ljudi ima puno toga za izgubiti, e sad samo budale ginu za ideale :D
Ne znam jesi li pogledao onu emisiju od Klasica o zenama 20st. Uglavnom moto pri ulasku u partizane im je bio "nece nas vise niko mlatiti". I citava ta borba za prava kroz prvu polovinu 20st, i onda sam pomislio kako se sada vracamo polako unazad po pitanju tih prava.

Evo od 1:00, zanimljivosti onoga sta je njima njihova borba u partizanima dala :D
Haris.ba

#29039 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 05/11/2025 13:23 Ne znam jesi li pogledao onu emisiju od Klasica o zenama 20st. Uglavnom moto pri ulasku u partizane im je bio "nece nas vise niko mlatiti". I citava ta borba za prava kroz prvu polovinu 20st, i onda sam pomislio kako se sada vracamo polako unazad po pitanju tih prava.
Polozaj zena u komunizmu je bio veoma progresivan.
Od prava glasa, obrazovanja, zaposlenja...

Pa u Svici zena pravo glasa dobila 1971.

Da se vracamo unazad oko prava zena bas i ne vidim.
dr_Evil

#29040 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 05/11/2025 13:28
dr_Evil wrote: 05/11/2025 13:23 Ne znam jesi li pogledao onu emisiju od Klasica o zenama 20st. Uglavnom moto pri ulasku u partizane im je bio "nece nas vise niko mlatiti". I citava ta borba za prava kroz prvu polovinu 20st, i onda sam pomislio kako se sada vracamo polako unazad po pitanju tih prava.

Kao drustvo smo postali manje tolerantni, to je posljedica religije i unistenog drustva, pocevsi od klecavaca kod susjeda do bubreg torbica i bruda po BiH. Reci da se ne vracamo unazad u trenutku kad zemlju protresa afera maloljetne prostitucije u domu, te povecanog femicida(cudan izraz) mi izgleda kao zatvaranje ociju pred problemom.
Haris.ba

#29041 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 05/11/2025 13:32 Kao drustvo smo postali manje tolerantni, to je posljedica religije i unistenog drustva, pocevsi od klecavaca kod susjeda do bubreg torbica i bruda po BiH. Reci da se ne vracamo unazad u trenutku kad zemlju protresa afera maloljetne prostitucije u domu, te povecanog femicida(cudan izraz) mi izgleda kao zatvaranje ociju pred problemom.
Pa nema to veze sa pravima zena.

To ima veze sa stanjem u drustvu. Stanje u drustvu je bolesno iz niza razloga. Ti vidis problem religije kao jedan od uzroka, ja bas i ne.
Nije problem manje tolerancije. Problem je lose uradjene tranzicije iz prijasnjeg u ovaj danasnji sistem. I sada beremo plodove.
dr_Evil

#29042 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 05/11/2025 13:39
dr_Evil wrote: 05/11/2025 13:32 Kao drustvo smo postali manje tolerantni, to je posljedica religije i unistenog drustva, pocevsi od klecavaca kod susjeda do bubreg torbica i bruda po BiH. Reci da se ne vracamo unazad u trenutku kad zemlju protresa afera maloljetne prostitucije u domu, te povecanog femicida(cudan izraz) mi izgleda kao zatvaranje ociju pred problemom.
Pa nema to veze sa pravima zena.

To ima veze sa stanjem u drustvu. Stanje u drustvu je bolesno iz niza razloga. Ti vidis problem religije kao jedan od uzroka, ja bas i ne.
Nije problem manje tolerancije. Problem je lose uradjene tranzicije iz prijasnjeg u ovaj danasnji sistem. I sada beremo plodove.
Usko povezano druze Haris. Sta ne mozes zakonom rijesis jednostavno necim sta stranci zovu "socijalno neprihvatljivo".
Bodkin

#29043 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 05/11/2025 13:32
Haris.ba wrote: 05/11/2025 13:28

Kao drustvo smo postali manje tolerantni, to je posljedica religije i unistenog drustva, pocevsi od klecavaca kod susjeda do bubreg torbica i bruda po BiH. Reci da se ne vracamo unazad u trenutku kad zemlju protresa afera maloljetne prostitucije u domu, te povecanog femicida(cudan izraz) mi izgleda kao zatvaranje ociju pred problemom.
bravo :thumbup:
moimoi

#29044 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by moimoi »

Bodkin wrote: 05/11/2025 10:56

ne znam nista o migracijama u splitu. ko je kriv? odakle su porijeklom ovi maskirani?
Splicani bi ti rekli-vlaji :D
istra_hr

#29045 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by istra_hr »

Samo par mojih kratkih "protu-komentara":

- "urbani rasizam", ajde da i to čujem ... mislim da je prisutno u svakom "većem" gradu, kao odgovor na novopridošli primitivizam i to teški primitivizam
("dotepenci" zahtijevaju, uvjetuju da se grad njima prilagodi- a ne obrnuto, kak je nekad bilo normalno)
- "Split i Mostar su posebnan slučaj za promatranje"
Tema je Split; ne znam za Mostar; bio sam u Mostaru 2-3 puta u životu i to za vrijeme Yuge, dakle, jako davno. Što se tiče većih gradova u BiH, bio u Sarajevu par puta, puno prije rata, Tuzla jedan put, u Banjaluci mislim da nisam nikad bio ... no, tema je Split i dešavanja u HR
- I dalje mislim, skoro pa tvrdim, da je prije rata, Split bio "naj-Jugoslavenski" grad u tadašnjoj Hrvatskoj. Postoje jako puno primjera i argumenata za to ... Danas, dijametralno suprotno ili kak se veli: drukčije za 180 stupnjeva
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#29046 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by PreWiBa »

istra_hr wrote: 05/11/2025 14:55 Samo par mojih kratkih "protu-komentara":

- "urbani rasizam", ajde da i to čujem ... mislim da je prisutno u svakom "većem" gradu, kao odgovor na novopridošli primitivizam i to teški primitivizam
("dotepenci" zahtijevaju, uvjetuju da se grad njima prilagodi- a ne obrnuto, kak je nekad bilo normalno)
- "Split i Mostar su posebnan slučaj za promatranje"
Tema je Split; ne znam za Mostar; bio sam u Mostaru 2-3 puta u životu i to za vrijeme Yuge, dakle, jako davno. Što se tiče većih gradova u BiH, bio u Sarajevu par puta, puno prije rata, Tuzla jedan put, u Banjaluci mislim da nisam nikad bio ... no, tema je Split i dešavanja u HR
- I dalje mislim, skoro pa tvrdim, da je prije rata, Split bio "naj-Jugoslavenski" grad u tadašnjoj Hrvatskoj. Postoje jako puno primjera i argumenata za to ... Danas, dijametralno suprotno ili kak se veli: drukčije za 180 stupnjeva
Ne znam, moj stari koji je bio na brodu i redovno obilazio svako veće mjesto, otok od Čilipa do Umaga tvrdi da nikad nije bilo problema, tek od Rijeke pa nadalje je stvarno imao osjećaj da nikoga nije briga šta je ko.

Mislim da jeste veliki razlog to što je došlo do naseljavanja, kako Splićani kažu "vlaha" iz Zagore i Hercegovine.
Kada je se govori da su ustaše predale Split i dalmaciju Italijanskim fašistima, ne uzima se u obzir da je samo uži grad ušao u sastav Italije, dok je ostatak bio u NDH i možda imao manji resentiment, a onda kasnije prešao u grad i učinio ga onim što je danas.

Slično je i sa Zadrom donekle, samo manji dio Kotara je pripao Italiji.

Ovo je naravno samo moja teza, i vjerovatno samo jedan od mogućih razloga.
JohnnyS

#29047 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by JohnnyS »

Inače Split 2021.ima 15 tisuća manje stanovnika nego 1981., a čak 40 tisuća manje nego 1991. Kad su se naselili svi ti ljudi koji su promijenili pitome domicilne tovare i koliko je pitomih iselilo u zadnjih 30 godina? Ili, postoji šansa, nitko nije doselio nego su fetivi okrenuli ploču?
istra_hr

#29048 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by istra_hr »

Činjenice, povijesne činjenice su, svidjele se kome ili ne:

- Pavelić je 38 dana nakon proglašenja NDH, poklonio Fašističkoj Italiji ne velik-već najveći dio Dalmacije !!!
- također, tzv. II zona NDH teritorija - Gorski Kotar i dio Hercegovine pripajaju se Talijanskoj upravi
- spomenuti Zadar, otoci, Rijeka, Istra Rapalskim ugovorima nakon I svj. rata već prije pripojeni Italiji

Rezultat svega: skoro/gotovo milijun Hrvata živi van teritorija Hrvatske

1943. godina, kapitulacija Italije... čelnici NDH brže-bolje proglašavaju Dalmaciju i Istru dijelom NDH.
Njemci poručuju Paveliću da odyebe i zaposijedaju strateški važne Dalmaciju i Istru, jer- sve do iskrcavanja u Normandiji, očekuju iskrcavanje saveznika u tzv."mekom trbuhu Europe", gdje već postoji jak Partizanski pokret.
Istru i Dalmaciju su oslobodili i vratili u Jugoslaviju, kasnije Hrvatsku Tito i Partizani.Thompson i njegovi sigurno nisu ...

Ovo je povijest/historija, svidjela se novokomponiranim Hr povjesničarima, ili ne
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#29049 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bobi »

Pravi spličanin se može prepoznati po adidas trenerci i patikama. Nije zajebancija :D.
dječak sa šibicama

#29050 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dječak sa šibicama »

Split je dao elitnu 4. Gardijsku brigadu Hrvatske Vojske, sve drugo je nebitno :thumbup:
Post Reply