Samo se u Sarajevu ulaze u vatrogasce, ovo ostalo se voze fapovi stari 50 godina. Smjesno i zalosno.HelaS wrote: ↑05/11/2025 09:26 Pronalazak odgovornosti treba prepustiti pravosuđu i policiji. Ovaj nesretni požar i sve okolnosti moraju se iskoristiti da se provjere slični objekti sličnih namjena, njihova protupožarna zaštita i zaštita života i zdravlja tih ljudi unutra. Naši vatrogasci najčešće nemaju adekvatnu opremu, malobrojni su i slabo obučeni. Posebno su kritične socijalne službe, to nam je "siva zona" društva i države. Čini mi se da nam se kompletan sistem upravljanja državom zasniva na principu humanitarnih pomoći![]()
BiH - Crna hronika
-
Maliodmene
#4976 Re: BiH - Crna hronika
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#4977 Re: BiH - Crna hronika
eto ipak..moimoi wrote: ↑05/11/2025 09:27Ima u privatnim zgradama, hotelima …izvrsni direktor wrote: ↑05/11/2025 09:17gdje ima?
Aljkavost tipicna za nasu drzavu. nazalost, ali bit ce sve gore. grad prepun visokih zgrada nema kamion za gasenje pozara na visokim zgrada, pozarni putevi su pretvoreni u parkinge ili baste kafica. kad smo zadnji put vidjeli neku vjezbu vatrogasaca, hitne pomoci, policije? znaju li oni za sta vjezbe sluze?
ova zgrada je stara 50 godina, je li se od tad ikad modernizovala po nekim novijim standardima sigurnosne zastite, i zasto nije?
sta kad zgrade, sa kojih fasade sad uveliko otpadaju, ostare jos 20 godina? statika? koga briga?
u mojoj zgradi je razvaljen citav sistem ovih crijeva za vatrogasce, dojavu pozara itd. nit ko od stanara zeli dati pare za obnovu, niti sistem tjera, kaznjava, kontrolise..
u koliko stambenih zgrada na stubistima makar postoje alarmi?
evo i u ovom slucaju, niko da kaze: pa jebemu osjecam krivicu, nismo radili redovne kontrole stanja, nismo mislili na zastitu ljudi u ovoj zgradi, nismo obucili vatrogasce da reaguju adekvatno, nismo nabavili vozila adekvatna..citav niz odgovornih ljudi i niko ni pomislio nije da kaze, pa ima i moje krivice?!
Al sve sto je iz onog sistema… ne ulaze se apsolutno ni 1KM.. samo se gleda kako sto vise uzeti dok mozes.
A moralnu odgovornost traziti od nasih ljudi?? Taj film, bojim se, necemo gledati za naseg zivota. Mozda kod ovih novih generacija sto stasaju vani… gdje ih drugacije drustvo odgaja.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/direkto ... /251105043
- drug_profi
#4978 Re: BiH - Crna hronika
Zna da je i krivično odgovoran pa sad mora pokazati i da osjeća moralnu odgovornost. Može mu pomoći.
- Haris.ba
#4979 Re: BiH - Crna hronika
Moze se i tako gledati.drug_profi wrote: ↑05/11/2025 09:35 Zna da je i krivično odgovoran pa sad mora pokazati i da osjeća moralnu odgovornost. Može mu pomoći.
-
moimoi
#4980 Re: BiH - Crna hronika
izvrsni direktor wrote: ↑05/11/2025 09:29eto ipak..moimoi wrote: ↑05/11/2025 09:27Ima u privatnim zgradama, hotelima …izvrsni direktor wrote: ↑05/11/2025 09:17
gdje ima?
Aljkavost tipicna za nasu drzavu. nazalost, ali bit ce sve gore. grad prepun visokih zgrada nema kamion za gasenje pozara na visokim zgrada, pozarni putevi su pretvoreni u parkinge ili baste kafica. kad smo zadnji put vidjeli neku vjezbu vatrogasaca, hitne pomoci, policije? znaju li oni za sta vjezbe sluze?
ova zgrada je stara 50 godina, je li se od tad ikad modernizovala po nekim novijim standardima sigurnosne zastite, i zasto nije?
sta kad zgrade, sa kojih fasade sad uveliko otpadaju, ostare jos 20 godina? statika? koga briga?
u mojoj zgradi je razvaljen citav sistem ovih crijeva za vatrogasce, dojavu pozara itd. nit ko od stanara zeli dati pare za obnovu, niti sistem tjera, kaznjava, kontrolise..
evo i u ovom slucaju, niko da kaze: pa jebemu osjecam krivicu, nismo radili redovne kontrole stanja, nismo mislili na zastitu ljudi u ovoj zgradi, nismo obucili vatrogasce da reaguju adekvatno, nismo nabavili vozila adekvatna..citav niz odgovornih ljudi i niko ni pomislio nije da kaze, pa ima i moje krivice?!
Al sve sto je iz onog sistema… ne ulaze se apsolutno ni 1KM.. samo se gleda kako sto vise uzeti dok mozes.
A moralnu odgovornost traziti od nasih ljudi?? Taj film, bojim se, necemo gledati za naseg zivota. Mozda kod ovih novih generacija sto stasaju vani… gdje ih drugacije drustvo odgaja.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/direkto ... /251105043
Mozda i ima nade
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#4981 Re: BiH - Crna hronika
u sarajevu je to rupa bez dna. crijeva budu pokradena u vrlo kratkom roku. jedina opcija je postalvjanje PP aparata, ali i to se zna krasti a i pitanje je koliko je djelotvorno za velike zgrade.Haris.ba wrote: ↑05/11/2025 09:22Jesi ti kao vlasnik nekretnine spreman ici u zatvor jer nisi dao pare za pp sisteme u svojoj zgradi?izvrsni direktor wrote: ↑05/11/2025 09:17
- Haris.ba
#4982 Re: BiH - Crna hronika
Narucis crijeva sa napisanom adresom na crijevima. Moze onda samo mlaznicu ukrasti.
Uvedes video nadzor.
Ima ugraditi i fiksator spoja crijeva sa cijevi.
Nema odvrnuti laganini i odnijeti.
Last edited by Haris.ba on 05/11/2025 09:42, edited 1 time in total.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4983 Re: BiH - Crna hronika
pp aparati se koriste za pocetne, manje pozare...neces nista uraditi ako je pozar vec zahvatio cijelu jednu prostoriju ili vise.
- konektovan
#4984 Re: BiH - Crna hronika
Moglo bi se svasta nesto...ali, imas masu ulaza gdje se ne zakljucavaju vrata, ulazi ko hoce...a i tamo gdje sve funkcionise, opet se nadju likovi koji to ukradu u sred bijela dana..
- xPaco1337
#4985 Re: BiH - Crna hronika
Kod mene je soliter 16 spratova, cim se stavi zakljucavanje neko razbije staklo (i to šakom jer bude krvi) da uđe. Imaju kamere i u haustoru i u liftovima i opet đabe to sve razvali, vrata odvaljuje, liftove demolira, razbija ogledala u njima, baca se smeće, obavlja nužda itd itd.
I to sve je zakljucavanje na tag,karticu ili pin. Gledam pojedine manje zgrade imaju kljucanje sa kljucem i zakljucavanje isto tako i opet funkcioniše,a našima mrsko tag prislonit. Ja mislim da su problem najviše ovi soliteri sa puno stanova, gdje se naselilo stoke, dobijali se stanovi đabe, ovi naslijedili džabalebaroši, ne rade, ne doprinose i samo uništavaju jer su paraziti.
Ja imam takvih u zgradi mali broj, sve budale jedan momak ide tako belaje pravi ode do džamije pored zgrade psuje bogove, drogira se, prebije mater i tako u krug.
@Što se tiče ove teme za PP aparate nekad prije 10ak godina je gorio sprat ispod mene, došli vatrogasci nema hidranta sve pokradeno i razvaljeno ono za crijeva. Poslije tog su stavili PP aparate, naravno neko razbio staklo i ukrao.
I to sve je zakljucavanje na tag,karticu ili pin. Gledam pojedine manje zgrade imaju kljucanje sa kljucem i zakljucavanje isto tako i opet funkcioniše,a našima mrsko tag prislonit. Ja mislim da su problem najviše ovi soliteri sa puno stanova, gdje se naselilo stoke, dobijali se stanovi đabe, ovi naslijedili džabalebaroši, ne rade, ne doprinose i samo uništavaju jer su paraziti.
Ja imam takvih u zgradi mali broj, sve budale jedan momak ide tako belaje pravi ode do džamije pored zgrade psuje bogove, drogira se, prebije mater i tako u krug.
@Što se tiče ove teme za PP aparate nekad prije 10ak godina je gorio sprat ispod mene, došli vatrogasci nema hidranta sve pokradeno i razvaljeno ono za crijeva. Poslije tog su stavili PP aparate, naravno neko razbio staklo i ukrao.
-
dvajt
#4986 Re: BiH - Crna hronika
ide izborna godine kupiće se poeni na ovim stvarima. nama su trenutno najpotrebniji "studenti" da se sve blokira.
-
moimoi
#4987 Re: BiH - Crna hronika
Kod nas pp aparati stoje u smetljarnicima na svakom spratu koji su pod kljucem… a crijeva na tajnom mjestu
za koje zna 3-4 stanara. Uglavnom.. odrzava se. Pp aparate redovno nose na bazdarenje.
Ne znam je li kod nas ima za kupiti pp prekrivaca. To je recimo dobra stvar. Em mozes prekriti pozar.. em sebe zagrnuti prilikom evakuacije.
Ne znam je li kod nas ima za kupiti pp prekrivaca. To je recimo dobra stvar. Em mozes prekriti pozar.. em sebe zagrnuti prilikom evakuacije.
-
yoyoyo96
#4988 Re: BiH - Crna hronika
Prvi ko nafata klosara izderat ga i ostavit pored zgrade. To je ono, nemamo dovoljno ni kadra u Mupu, samim tim nema ni zainteresovanosti za sitne kokosare.
- pepeljara
#4989 Re: BiH - Crna hronika
Tuga golema narode. Samo se u sebe uzdati i dobar community.
Na temu crijeva: Nama pokradeno pola crijeva. Snimile kamere, na klixu objavljeno, tu ga i prepoznali, policija ga uhapsila, priznao, pusten na slobodu. Vj od ranij3 poznat.
Mislim da je bilo ne vidi se u torbama da su crijeva, na sudjenju ce reci da nije on

Na temu crijeva: Nama pokradeno pola crijeva. Snimile kamere, na klixu objavljeno, tu ga i prepoznali, policija ga uhapsila, priznao, pusten na slobodu. Vj od ranij3 poznat.
Mislim da je bilo ne vidi se u torbama da su crijeva, na sudjenju ce reci da nije on
- dječak sa šibicama
#4990 Re: BiH - Crna hronika

meni bi nekako bilo logicnije da na zgradama imamo ovo, nego ostavke, ali na zalost nemamo
sjetih se ove zgrade u lj pored sam zivimo pa na brzaka uzmem screen sa g street
i tamo su rijetke ovakve, uglavnom javne zgrade imaju vanjsko stepeniste
- skupljac_zeljeza
#4991 Re: BiH - Crna hronika
U državi u kojoj je više kupljenih nego zasluženih diploma nema kritične mase studenata. A na tim privatnim 'univerzitetima' gdje se zna da se diplome prodaju i zna se i cijena isplivavaju profesori pedofili. Kakav je to student koji ima u Tuzli ekonomski i ode u Banja Luku ili na Slobomir da ga završi? Ne vidim ja ni u kome pokretača dok dijaspora svake godine pošalje 5 milijardi po podacima Centralne banke donacija pa ljudi krpe kraj s krajem. A one koji danas odoše da kupe trosoban stan ovi problemi ne zanimaju. I one koji su i djeci pokupovali auta.
- dječak sa šibicama
#4992 Re: BiH - Crna hronika
U svakom trznom centru, ali svakom, oni ormarici gdje ostavljas stvari koje si ranije kupio "na cekanje" dok ne zavrsis kupovinu... ni na jednom nema kljuca, sve pokradeno. Sta ce nekome kljuc bez ormarica? i to nisu klosari ukrali vec fini gradjani.
- nepass1
#4993 Re: BiH - Crna hronika
Imali smo mi videonadzor, vrata koja se na sifru otvaraju, slike lopova sa tih kamera, policiju obavjestenu. I opet cim neko biciklo ostavi sutra nestane. Pa smo ovu vatrogasnu opremu random podjelili i "posakrivali", zakljucavalu i obiju sve
- Logovan
#4994 Re: BiH - Crna hronika
Meni se čini da je greška što se uopšte nalaze u onakvoj zgradi od osam spratova ili koliko već.JohnnyS wrote: ↑05/11/2025 08:11A da ih staviš na prizemlje onda bi se sralo zašto su pokretni penzioneri na osmom katu umjesto da su blizu izlazu da im je lakše šetati i kretati se i izlaziti u grad. Nije to jedini dom u svijetu gdje nepokretne stave pri vrh, svakako ne u prizemljedječak sa šibicama wrote: ↑05/11/2025 00:38 Neka logika kaze da stare nepokretne ne pozicioniras na 8 ili 7 katu nekakve zgrade, bas iz razloga mozebitne evakucije u slucaju tragedije prirodne nepogode i slicno.
Tužno je ovo.
Sav nerad, lopovluk, neodržavanje, nekažnjavanje dolazi na naplatu. Poplavljena područja, Tuzla.... Sutra neko drugi i tako godina za godinom.
Last edited by Logovan on 05/11/2025 10:30, edited 2 times in total.
-
moimoi
#4995 Re: BiH - Crna hronika
Ma cisto sumnjam da je pokradeno. Jer kljuc mozes izvuci tek kada zakljucas po pravilu. Vjerujem da su to prije radnici uzeli jer jeste garant bilo izgubljenih kljuceva… mozda i zaboravljenih kesa a i prljavstine. Ovako sebi “olaksali” .. da ne moraju jos o ormaricima brinuti.dječak sa šibicama wrote: ↑05/11/2025 10:07 U svakom trznom centru, ali svakom, oni ormarici gdje ostavljas stvari koje si ranije kupio "na cekanje" dok ne zavrsis kupovinu... ni na jednom nema kljuca, sve pokradeno. Sta ce nekome kljuc bez ormarica? i to nisu klosari ukrali vec fini gradjani.
U merkatoru su npr na svim daljim parkiralistima za kolica poskidali one “kljuceve” … da ne bi neko ostavlja kolica… jer jebiga… treba hodati po parkingu
- dječak sa šibicama
#4996 Re: BiH - Crna hronika
Bice tih domova uskoro i po supama, posto imamo sve vise dijaposre i sve manje mladjih koji bi brinuli o svojim roditeljima, pa ce ih trpati u domove sve vise i bice potreba sve veca.
A kad tutnes kovertu kome treba, dobijes i dozvolu gdje hoces.
A kad tutnes kovertu kome treba, dobijes i dozvolu gdje hoces.
-
DonieBrasco
#4997 Re: BiH - Crna hronika
Kad krenu donacije i uplate za obnovu sve ce se glavnke, politicari, kojekakvi strucnjaci naci tu da vide ima li ih, kao nakon svake moguce tragedije i nesrece, samo naravno kao ni do sada niko nece odgovarati zato dolazi do isiih iako sve upucuje na mnogo propusta i neodgovornosti.
- konektovan
#4998 Re: BiH - Crna hronika
fire blanket mozes kupiti u firmama specijalizovanim za prodaju protivpozarne opreme.moimoi wrote: ↑05/11/2025 09:56 Kod nas pp aparati stoje u smetljarnicima na svakom spratu koji su pod kljucem… a crijeva na tajnom mjestuza koje zna 3-4 stanara. Uglavnom.. odrzava se. Pp aparate redovno nose na bazdarenje.
-
balks
#4999 Re: BiH - Crna hronika
Tako većina razmišlja pa nitko ne želi da da ostavku, jer ako daš ostavku priznaješ krivnju.Haris.ba wrote: ↑05/11/2025 09:36Moze se i tako gledati.drug_profi wrote: ↑05/11/2025 09:35 Zna da je i krivično odgovoran pa sad mora pokazati i da osjeća moralnu odgovornost. Može mu pomoći.
Ima nešto što se zove moralna odgovornost (u nas nepoznat pojam) koja ne mora uključivati druge odgovornosti.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#5000 Re: BiH - Crna hronika
Znaci bilo bi bolje da nije dao ostavku?drug_profi wrote: ↑05/11/2025 09:35 Zna da je i krivično odgovoran pa sad mora pokazati i da osjeća moralnu odgovornost. Može mu pomoći.
jbg, mi smo nevjerovatan narod
nama niko ne moze ugoditi, nijedan postupak ne valja, ali srecom to izrazavamo samo na fejzbucima i forumima
Naravno da je trebao dati ostavku, to je najmanje sto moze uciniti i dao je. A istraga ce pokazati sta i kako, pa nek odgovara svako ko je kriv.
Kako rekoh prije, nakon slucaja s maloljetnicama u Domu za nezbrinutu djecu, trebalo je biti bar 5-6 ostavki, pa nek se dalje istrazuje. Ali jok, niko se nije ni pocesao.