Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
Naslovnica
#25301 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Meni je misterija zašto je veliki kružni kod "Vize za budućnost" započet i onda je sve stalo?!
Ono, WTF, zar ne može da se kružni uradi mimo prve?!
Ono, WTF, zar ne može da se kružni uradi mimo prve?!
- drug_profi
#25302 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Taj kruzni je losa ideja. Imas dva pravca sa visokom frekvencijom i dva sa nešto nižom ali također velikom.
Uz to izlaz u HK opet u jednu traku na kraju.
Taj kruzni bi bio blokada konstantna.
Izlazila bi brze samo ekipa od Velesica prema Pofalicima, ali bi ih tamo brzo stigoa čep od Pofalića pa bi oko pola pet sve stajalo betonirano.
Uz to izlaz u HK opet u jednu traku na kraju.
Taj kruzni bi bio blokada konstantna.
Izlazila bi brze samo ekipa od Velesica prema Pofalicima, ali bi ih tamo brzo stigoa čep od Pofalića pa bi oko pola pet sve stajalo betonirano.
-
zdruzdjo
#25303 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Danas sam se vozio po danu auto putem od sarajeva do kaknja nakon duze vremena. Obicno to bude po noci pa covjek i ne primjeti neke stvari.
Uglavnom. Kako je krenulo, uskoro bi se auto put mogao pretvoriti u "bob stazu".
Na ogromnom broju mjesta su podignute one tzv "vjetro ograde" i to bas visoke. Ok, reci cemo da ima bocnog vjetra, ali nismo bas toliko vjetroviti.
Jos sto sam primjetio da ih je puno postavljeno bas gdje ima kuca. Kao da su postavljene radi neke "zastite privatnosti".
Vozeci sam se fakat pitao zasto toliko. Budimo realni, to bas i nije tako jeftin poduhvat. Ja fakat volim kada vozim na auto putevima, da vidim krajolik. Nekako mi je opustenije za voznju nego kada vidim samo liniju ispred sebe.
Jel to neki "must have" pri izgradnji auto puta bez obzira na sve ili je nesto drugo.
Uglavnom. Kako je krenulo, uskoro bi se auto put mogao pretvoriti u "bob stazu".
Na ogromnom broju mjesta su podignute one tzv "vjetro ograde" i to bas visoke. Ok, reci cemo da ima bocnog vjetra, ali nismo bas toliko vjetroviti.
Jos sto sam primjetio da ih je puno postavljeno bas gdje ima kuca. Kao da su postavljene radi neke "zastite privatnosti".
Vozeci sam se fakat pitao zasto toliko. Budimo realni, to bas i nije tako jeftin poduhvat. Ja fakat volim kada vozim na auto putevima, da vidim krajolik. Nekako mi je opustenije za voznju nego kada vidim samo liniju ispred sebe.
Jel to neki "must have" pri izgradnji auto puta bez obzira na sve ili je nesto drugo.
- kokuz_sa
#25304 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
A da vjetrobran preimenujes u bukobranzdruzdjo wrote: ↑04/11/2025 22:44 Danas sam se vozio po danu auto putem od sarajeva do kaknja nakon duze vremena. Obicno to bude po noci pa covjek i ne primjeti neke stvari.
To sto ti volis da gledas krajolik dok se vozis ne znaci da ljudi koji zive uz autoput vole da slusaju turiranje auta
-
zdruzdjo
#25305 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa dobro ja pitam. mozda je i to, ali
buka nije bas pravolinijska pojava, niti je ovim ugusena. jeste malo uguseno. Frekvencija zvuka kretanja auta i zvuka motora je daleko ispod zvucnih visokih frekvencija koje se prostiru pravolinijski. Osim toga zvuk se tu razlijeze jer je otvoren prostor i nema zgrada da ga uguse. Na auto putu se auta bas ne turiraju drzis gas i vozis.
Osim toga sve ima svoju cijenu. Moj punac je imao stan kod latinske cuprije uz glavnu cestu. Da vidis miline kad tramvaj ide. Ali to je bila cijena toga. E tako i to, zivis tu gdje zivis. Jeste priroda, nemas gradsku guzvu, muku za parking, spice....ali auto put je tu blizu.
Sta cemo sa zgradama koje su nikle uz glavnu cestu u sarajevu. Npr bijela zgrada kod doma zdravlja na otoci. da traze stanari da im se napravi tunel preko glavne ceste. jer im aauta voze pod prozorima 24 sata. naravno da sam sarkastican.
Na kraju krajeva pitah, zasto. Ako je samo zbog gusenja buke, onda je to dosta slabo. A vjetra nemamo bas toliko i tako jakog.
Ako je to zbog nekih jasno definisanih pravila oko izgradnje auto puteva, onda u redu. moramo pratiti evropske i svjetske standarde po tom pitanju i sve ok.
- drug_profi
#25306 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
To su bukobrani i ime im kazuje svrhu i namjenu. Buka je uglavnom od huka guma po asfaltu.
A postavljaju se jer imaju efekta i jer lokalna zajednica traži.
Vjetrobrani se prave od metalnih greda postavljenih u resetku nakosenih tako da skrecu pravac vjetra prema dole.
Vjetrobrani se prave od metalnih greda postavljenih u resetku nakosenih tako da skrecu pravac vjetra prema dole.
- Thorgerson
#25307 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Covjek je postavio sasvim legitimna pitanja. A ja bih postavio jos par.
Koliko je kuca napravljeno NAKON izgradnje autoputa?
Zasto su gradili kuce, znajuci da ce biti konstantna buka od autoputa?
Ko daje dozvolu za izgradnju? Je li opstina svjesna da ce ti ljudi sutra morati dobito bukobrane?
Jesu li kuce uknjizene?
I milion drugih stvari.
Jer, tih bukobrana nije bilo, a taj dio autoputa je prvi napravljen. Dakle, mrsko mi je sad gledati po mapama, ali siguran sam da je hrpa kuca tu nikla u zadnjih 10 do 15 godina.
Samo kazem. Ok, smeta im buka, ima smisla da se ugrade bukobrani. Ali isto tako ima i smisla da opstina kaze, drugovi tu kuca ne moze da se gradi. Ne moze jer ti je autoput tik ispred nosa.
Ko daje dozvolu za izgradnju? Je li opstina svjesna da ce ti ljudi sutra morati dobito bukobrane?
Jesu li kuce uknjizene?
I milion drugih stvari.
Jer, tih bukobrana nije bilo, a taj dio autoputa je prvi napravljen. Dakle, mrsko mi je sad gledati po mapama, ali siguran sam da je hrpa kuca tu nikla u zadnjih 10 do 15 godina.
Samo kazem. Ok, smeta im buka, ima smisla da se ugrade bukobrani. Ali isto tako ima i smisla da opstina kaze, drugovi tu kuca ne moze da se gradi. Ne moze jer ti je autoput tik ispred nosa.
-
BadBoy
#25308 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Autput je tu prošao kroz naseljeno mjesto koje je postojalo prije autoputa. Bukobrani su trebali biti od prvog dana ali pošto je to prva faza autoputa građena u našoj državi, nisu postavljeni bukobrani. I da, imaju efekta jer smanjuju huk automobilskih guma koji prolaze 130 km/h pored, to je najveći izvor buke na tim brzinama. Imaju efekta i trebaju biti postavljeni.
- Pauza
#25309 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Koliko predstavnika Vlade Kantona Sarajevo ima priliku da svakog dana putuje iz Vogošće za Sarajevo? Pa šta je ono, ljudi dragi, kakve su ono gužve, i koliko se napora ulaže da se ono već jednom konačno olakša, jer neću reći da se riješi jer izgleda nemoguće...
- Haris.ba
#25310 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Idem pocesto tamo gdje sad postavljaju bukobrane.BadBoy wrote: ↑05/11/2025 08:13 Autput je tu prošao kroz naseljeno mjesto koje je postojalo prije autoputa. Bukobrani su trebali biti od prvog dana ali pošto je to prva faza autoputa građena u našoj državi, nisu postavljeni bukobrani. I da, imaju efekta jer smanjuju huk automobilskih guma koji prolaze 130 km/h pored, to je najveći izvor buke na tim brzinama. Imaju efekta i trebaju biti postavljeni.
Mnogo ljepse je boraviti. Sada zvuk sa autoputa vise ne smeta. Objekat udaljen nekih 30ak metara. Od ograde.
Koliko se sjecam zakonski je zabrana 40 metara od osovine pute udaljenost objekata za novogradnju. Sada se ne mogu sjetiti. Je li to po 20 metara u obje strane, ili po 40 metara.
Pa radi se tunel. Ovim tempom napravice se cesta do Josanice za nekih 30ak godina.
To je nekih 6 mandata. Taman UK pred penziju da presjece vrpcu.
Last edited by Haris.ba on 05/11/2025 09:19, edited 1 time in total.
- drug_profi
#25311 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Gužvu pravi sam prolazak kroz Vogošću i Hotonj, ali poseban čep se napravi na KG i Barama.
Taj dio bi riješio tunel ispod KG kad bi konačno bio dovršen i spojen na M18.
Dio kroz Vogošću i Hotonj bi riješila nova cesta 2+2 koja nikad neće biti napravljena.
Taj dio bi riješio tunel ispod KG kad bi konačno bio dovršen i spojen na M18.
Dio kroz Vogošću i Hotonj bi riješila nova cesta 2+2 koja nikad neće biti napravljena.
- Pauza
#25312 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Dakle, Premijer KS, u ovom slučaju Uk, nema potrebe da putuje prema Vogošći.OK, nema ni ceste, ali valjda, posljedično nema ni GLASOVA na izborima. Ali da, nismo još politički na tom nivou.Haris.ba wrote: ↑05/11/2025 09:16Idem pocesto tamo gdje sad postavljaju bukobrane.BadBoy wrote: ↑05/11/2025 08:13 Autput je tu prošao kroz naseljeno mjesto koje je postojalo prije autoputa. Bukobrani su trebali biti od prvog dana ali pošto je to prva faza autoputa građena u našoj državi, nisu postavljeni bukobrani. I da, imaju efekta jer smanjuju huk automobilskih guma koji prolaze 130 km/h pored, to je najveći izvor buke na tim brzinama. Imaju efekta i trebaju biti postavljeni.
Mnogo ljepse je boraviti. Sada zvuk sa autoputa vise ne smeta. Objekat udaljen nekih 30ak metara. Od ograde.
Koliko se sjecam zakonski je zabrana 40 metara od osovine pute udaljenost objekata za novogradnju. Sada se ne mogu sjetiti. Je li to po 20 metara u obje strane, ili po 40 metara.
Pa radi se tunel. Ovim tempom napravice se cesta do Josanice za nekih 30ak godina.
- Haris.ba
#25313 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa u Vogosci je sda vecina. Tako, da i nema se sta sikirati oko glasova. I da sutra naoravi deset autoputeva kroz Vogoscu sumnjam da bi to sta promjenilo oko preferencija glasaca.
Mada, nema to veze sa glasovima.
Ocajno je stanje cestogradnje u citavom kantonu.
- drug_profi
#25314 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Da se prisjetimo vlasti prije ove, koja je ulagala neprekidno u poboljsanje saobracajne infrastrukture u kantonu?
Mozda bi se i uradilo vise da se ponder nije dirao, ili da se odlučilo da se formira novi na realnim uplatama PDV-a.
-
sarajevosa
#25315 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ima jednu grešku, ukucaš u pretragu recimo dom zdravlja na otoci, prikaže ti sliku zgradu preko puta doma zdravlja. Ali dodatna mala slika što služi da se uđe u street view pokazuje ispravno sliku.
To se dešava gdje nije postavio niko bilo koju sliku za objekat pa onda prikaže sliku od google street.
Ali to nije greska za BiH samo nego za sve
Last edited by sarajevosa on 05/11/2025 10:42, edited 1 time in total.
- tramvajtrojka
#25316 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Zato sto kad su se prve dionice autoceste gradile bili su propisani drugaciji propisi i standardi gradnje, kako se vise autocesta gradilo mi smo vecinski prepisivali standarde iz Hrvatske, pa svaka nova dionica koja je gradjena imala je bukobrane, SOS telefone pored puta, i dinamicke ekrane za prikaz upozorenja, tako da su naknadno ugradjivani SOS telefoni, ekrani, provlacena optika da se prve dionice autoceste dovedu na isti nivo kao ostatakThorgerson wrote: ↑05/11/2025 01:30 Covjek je postavio sasvim legitimna pitanja. A ja bih postavio jos par.
Jesu li kuce uknjizene?
I milion drugih stvari.
Kada usporedis novoizgrađene dionice kod nas i u Srbiji i Makedoniji vidjeti ces koliko su kod nas dionice mnogo opremljenije i bolje uradjene , npr. Srbija tek sada na zadnje dvije otvorene dionice ima sirinu kolovoznih traka i zaustavnih kao kod nas, a evo ti situacije u Makedoniji kako izgleda novootvorena dionica

-
BadBoy
#25317 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Dobro si, Zakon o cestama FBiH propisuje zaštitni pojas od vanjskog ruba cestovnog pojasa tako da je u pravilu širok sa svake strane 40 metara. Znači po 40 metara sa obje strane bi trebalo biti.Haris.ba wrote: ↑05/11/2025 09:16Idem pocesto tamo gdje sad postavljaju bukobrane.BadBoy wrote: ↑05/11/2025 08:13 Autput je tu prošao kroz naseljeno mjesto koje je postojalo prije autoputa. Bukobrani su trebali biti od prvog dana ali pošto je to prva faza autoputa građena u našoj državi, nisu postavljeni bukobrani. I da, imaju efekta jer smanjuju huk automobilskih guma koji prolaze 130 km/h pored, to je najveći izvor buke na tim brzinama. Imaju efekta i trebaju biti postavljeni.
- Laplace
#25318 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Čini mi se da je neko spomenuo da su bukobrani obavezni za dijelove autoputa koji prolaze pored naseljenih mjesta.drug_profi wrote: ↑04/11/2025 23:44 To su bukobrani i ime im kazuje svrhu i namjenu. Buka je uglavnom od huka guma po asfaltu.
-
peca777
#25319 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Problem vogosce nije opterecenost vec:
-skretanje koje presjeca traku, svi moraju stati - legalno
-skretanje lijevo preko zabrane - ogromna kolicina kurcojeba koji ovo rade
-koristenje tkz precaca, pa onda debili se uvaljuju, a jos veci debili takve pustaju
-tkz pustaci koji svako malo dizu svoj ego na nacin da pustaju nekoga sa strane, bez da voze u nekoj konstanti pa da se ovi mogu ukljuciti bez da se zaustavljas
-trola
- Laplace
#25320 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
To sam i ja htio napisati. Lijeva uključenja/isključenja bi se trebala zabraniti (i kršenje zabrane dosljedno kažnjavati) gdje god je to moguće.peca777 wrote: ↑05/11/2025 15:11Problem vogosce nije opterecenost vec:
-skretanje koje presjeca traku, svi moraju stati - legalno
-koristenje tkz precaca, pa onda debili se uvaljuju, a jos veci debili takve pustaju
-tkz pustaci koji svako malo dizu svoj ego na nacin da pustaju nekoga sa strane, bez da voze u nekoj konstanti pa da se ovi mogu ukljuciti bez da se zaustavljas
-trola
Lik se uključuje skretanjem ulijevo iako mu je kružni tok doslovno na dva metra od mjesta sa kog se uključuje. Em je besmisleno em se ometa saobraćaj.
-
tokio25
#25321 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
skretanje lijevo preko pune je mozda i najveci problem zastoja guzvi i sl uz standardno drkanje mobitela
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#25322 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
ovo troje bi podebljao za cijeli gradpeca777 wrote: ↑05/11/2025 15:11
i koristim priliku da se sjetim famAlije svim pustacima koji, nicim izazvani ,na glavnim ili magistralnim cestama staju da puste nekog iz avlije ili s neke seljacke sporedne cestice i pri tome jebu iza sebe bar 20 auta koji moraju kociti i ritikovati da se zabiju u doticnog degenerika.
-
BadBoy
#25323 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
bitanga_sa_otesa wrote: ↑05/11/2025 21:15ovo troje bi podebljao za cijeli gradpeca777 wrote: ↑05/11/2025 15:11
i koristim priliku da se sjetim famAlije svim pustacima koji, nicim izazvani ,na glavnim ili magistralnim cestama staju da puste nekog iz avlije ili s neke seljacke sporedne cestice i pri tome jebu iza sebe bar 20 auta koji moraju kociti i ritikovati da se zabiju u doticnog degenerika.
Pridružujem se čestitkama. Pa pogledaj u retrovizor prije nego odlučiš stati mazlume, al joook ono će pustiti svakako vozi 37 km/h I zvjera okolo
- drug_profi
#25324 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Da, jos recimo ja iza njega, a iza mene nikog na vidiku...
I onaj sto se ukljucje to i vidi pa to i ceka. I onda ovaj usporava, dolazi do zbunjole, svi stoje.
I onaj sto se ukljucje to i vidi pa to i ceka. I onda ovaj usporava, dolazi do zbunjole, svi stoje.
-
made_in_sarajevo
#25325 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
A ko moze objasniti fenomen kasindolske i svakodnevne guzve prem aerodeomu, jer ljudi bukvalno smatraju da kasindolska ima prvenstvo. Svaki dan cep radi pustanja dok se kompletna kasindolska ne isprazni, a danas ja iz kasindolske prilazim da se ukljucim prema aerodromu i frajer bukvalno koci, stao i ceka da se ukljucim. Fenomen koji godinama ne kontam, a ovo danas me i sramota bila kako frajer koci. Da sam ja cekao 10min pa bi rekao nesto, ovo prilazio bukvalno polako jer je bilo par auta ispred koja su se ukljucivala.