BiH - Crna hronika
- dječak sa šibicama
#4901 Re: BiH - Crna hronika
Nece se reagovati ni nakon smrti ili tragedije, ko sto nije ni u Jablanici. Vec ce se sve zataskati kao i uvijek.
Niti se ceka tragedija, Trebevicko kliziste je poznat faktor vec preko godinu dana, i sta je uradjeno? apsolutno nista. Zaboravljeno.
PP zastita uglavnom ne postoji, kod nas u zgradi postoje PP aparati jer imamo savjesnog predstavnika stanara ali hidranti i crijeva za gasenje pozara odavno unisteno. Imaju kutije u zidu sa "izvorom" vode i mjestom za nestale vatrogasne cijevi, namijenjene za to, sa adekvatnim prozorima. Sluze kao smetljarnik gradjanima koji u prolazu bacaju unutra zvake, cikove od cigara, ambalazu od cipsa i cokolada.
Niti se ceka tragedija, Trebevicko kliziste je poznat faktor vec preko godinu dana, i sta je uradjeno? apsolutno nista. Zaboravljeno.
PP zastita uglavnom ne postoji, kod nas u zgradi postoje PP aparati jer imamo savjesnog predstavnika stanara ali hidranti i crijeva za gasenje pozara odavno unisteno. Imaju kutije u zidu sa "izvorom" vode i mjestom za nestale vatrogasne cijevi, namijenjene za to, sa adekvatnim prozorima. Sluze kao smetljarnik gradjanima koji u prolazu bacaju unutra zvake, cikove od cigara, ambalazu od cipsa i cokolada.
-
LSD
#4902 Re: BiH - Crna hronika
Ocekuj sad napade trojkaskih botova sa uvijek istom pricom "a sta je radila SDA 30 godina"... iako nigdje nisu pomenuo trojku.dječak sa šibicama wrote: ↑04/11/2025 23:55 Nece se reagovati ni nakon smrti ili tragedije, ko sto nije ni u Jablanici. Vec ce se sve zataskati kao i uvijek.
-
Maliodmene
#4903 Re: BiH - Crna hronika
Kakvi ste vi bolesnici
-
maxell_sarajevo
#4904 Re: BiH - Crna hronika
“Najmanje DESET osoba je smrtno stradalo u požaru u Domu penzionera Tuzla. Dvadeset osoba je povrijeđeno“
Istraga
Istraga
- Njanjavi
#4905 Re: BiH - Crna hronika
Jablanicu sa ovim poredit nije nimalo ni ljudski ni smisleno.
Ja licno znam za slucajeve kad se omladina organizovala i dole isla da protestuje preko nekih eko udruzenja protiv izgradnje tih mini hidro elektrana.
Pa se znalo par puta desit da ih lokalci potjeraju krampovima jerbo im ta omladina remeti talove sa lokalnim mocnicima od kojih ce imat koristi.
I tako se slicno desilo i u jablanici.
Haveru kamenolom ti iznad glave, pola sela gore zaposleno ili ima nekog ko gore radi, remetis tokove rjeka, smece u rjekama, kanalizacija u rjeku, suma se sjece kako ko hoce i onda kad se narod koji i ne zivi dole pobuni i dodje im na noge da dignu problematiku na neki veci nivo, lokalci te potjeraju krampovima.
I treba da mi je zao?
Kako da ne.
Nek se djiberi i dalje furaju da mogu kontrolisat vodu, do sljedeceg puta.
Ja licno znam za slucajeve kad se omladina organizovala i dole isla da protestuje preko nekih eko udruzenja protiv izgradnje tih mini hidro elektrana.
Pa se znalo par puta desit da ih lokalci potjeraju krampovima jerbo im ta omladina remeti talove sa lokalnim mocnicima od kojih ce imat koristi.
I tako se slicno desilo i u jablanici.
Haveru kamenolom ti iznad glave, pola sela gore zaposleno ili ima nekog ko gore radi, remetis tokove rjeka, smece u rjekama, kanalizacija u rjeku, suma se sjece kako ko hoce i onda kad se narod koji i ne zivi dole pobuni i dodje im na noge da dignu problematiku na neki veci nivo, lokalci te potjeraju krampovima.
I treba da mi je zao?
Kako da ne.
Nek se djiberi i dalje furaju da mogu kontrolisat vodu, do sljedeceg puta.
- drug_profi
#4906 Re: BiH - Crna hronika
Nije upravitelj odgovoran već etažni vlasnici. Upravitelj je cist ako ima dokaz da je upozorio vlasnike na nepotpunu PP opremu.maxell_sarajevo wrote: ↑04/11/2025 23:45 Opcenito pp zastita kod nas skoro i ne postoji.
Hidrantske mreže nisu u funkciji, pp aparate jos mozes vidjeti u novogradnji i to je to.
Svi se sjećamo prije par godina pozara u c fazi kad je žena živa izgorjela u stanu, upravitelj naravno nije odgovarao zašto hidranti nisu radili i sto nije bilo aparata za gasenje.
Ja sam sebi kupio S6 aparat i drzim ga u stanu. 50 maraka bio prije 5-6 godina, ne znam sad koliko je. Ne pada mi na pamet da ga ostavim u haustor.
čak sam mu nedavno uradio i servis kad sam nosio svoj aparat iz auta.
-
QSuzi
#4907 Re: BiH - Crna hronika
I kad se ide na ulice?
Jablanice, domovi iz kojih djecu odvode na silovanja, požari sa smrtnom posljedicama
Samo u zadnjoj godini
Jeste li zombiji koji pišu i na šišu idu?
Plafon
Ovakav narod ne zaslužuje državu
Jablanice, domovi iz kojih djecu odvode na silovanja, požari sa smrtnom posljedicama
Samo u zadnjoj godini
Jeste li zombiji koji pišu i na šišu idu?
Plafon
Ovakav narod ne zaslužuje državu
- dječak sa šibicama
#4908 Re: BiH - Crna hronika
Ja ne poredim Jablanicu i Tuzlu vec govorim o zataskavanju i standardnom izvlacenju od odgovornosti nadleznih.
Mozda ovdje nema nikakve odgovornosti, mozda ima.
Uopceno imamo nikakvu pripremu za tragediju, civilna zastita je godinama sluzila jednom kriminalcu da izvlaci novac i drka penis na kvadovima po Bjelasnici sa svojim jaranima, za poplave nemamo nikakvu zastitu ni dan danas, ja ne znam jel kupljena ijedna moderna montazna brana za poplave? ili je i dalje jedina zastita asov vreca i trpaj pijesak unutra.
Pozari, imamo li air traktore? kanadere? nemamo, a svake godine imamo pozare.
Mozda ovdje nema nikakve odgovornosti, mozda ima.
Uopceno imamo nikakvu pripremu za tragediju, civilna zastita je godinama sluzila jednom kriminalcu da izvlaci novac i drka penis na kvadovima po Bjelasnici sa svojim jaranima, za poplave nemamo nikakvu zastitu ni dan danas, ja ne znam jel kupljena ijedna moderna montazna brana za poplave? ili je i dalje jedina zastita asov vreca i trpaj pijesak unutra.
Pozari, imamo li air traktore? kanadere? nemamo, a svake godine imamo pozare.
- Ozimician
#4909 Re: BiH - Crna hronika
Evo nešto gledam i kontam kojem je geniju palo napamet da ovako projektuje objekat ove namjene.
Diplome se dakle kupuju naveliko.
..ili je objekat nekad prenamjenjen. Teško mi je zamisliti da je neko s 3 zuba u glavi ovako isprojektovao.
Diplome se dakle kupuju naveliko.
..ili je objekat nekad prenamjenjen. Teško mi je zamisliti da je neko s 3 zuba u glavi ovako isprojektovao.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#4910 Re: BiH - Crna hronika
Jedino BHT ima vanredne vijesti. Nema jos nista zvanično, ali izgleda 10 mrtvih. 
Kazu nepokretne osobe stradale, gori zadnji sprat. Kome je uopste palo napamet na 6-7-8 sprat koliko vec zgrada ima staviti najteže pacijente
Kazu nepokretne osobe stradale, gori zadnji sprat. Kome je uopste palo napamet na 6-7-8 sprat koliko vec zgrada ima staviti najteže pacijente
-
LSD
#4911 Re: BiH - Crna hronika
Naravno da nikad niko nece odgovarati ni za ovo u Tuzli, ni za Jablanicu, ni za razna ubistva.
A kako ce iko odgovarati, kad ovdje decenijama ne postoji pravna drzava. Mi smo pokusaj od drzave u kojoj neki Panteri uzimaju vlast u svoje ruke.
A kako ce iko odgovarati, kad ovdje decenijama ne postoji pravna drzava. Mi smo pokusaj od drzave u kojoj neki Panteri uzimaju vlast u svoje ruke.
- dječak sa šibicama
#4912 Re: BiH - Crna hronika
Dobra ideja, kupiti pp aparat i imati ga u stanu. Bas gledam na olx.
Uzdaj se use.
Uzdaj se use.
- vjeshalica
#4913 Re: BiH - Crna hronika
To je sigurica kupis jedan veliki i vozdrica prosla su vremena hidranata i crijeva sto narkalji,raspale pjandure,firaunćine zgubidani boziji kradu po zgradama....
- liyf
#4914 Re: BiH - Crna hronika
Ni u novogradnjama nema adekvatnih hidranata. Postavi se kućište i iza njega zid, ili se ne poveže na hidrantsku mrežu itd., a i sam položaj mnoštva zgrada u BiH a naročito Sarajevu je grozan za protivpožarnu zaštitu, Stup 300 zgrada na 2m2, ne možeš se provući između zgrade, kamion ne može proći itd itd. Zakon je ignorisan preko 30 godina i sad je kasno rušiti pa opet graditi, a vjerujte da se zapali 5 zgrada u Sarajevu teško bi ih iko ugasio
samo se nemojte ugušit tim aparatima, vole u zatvorenom prostoru
samo se nemojte ugušit tim aparatima, vole u zatvorenom prostoru
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#4915 Re: BiH - Crna hronika
Mi smo odustali od kupovine crijeva i hidranta. Pokrali nam jednom, napravili stetu preko 1000 KM. Nikad ih uhvatili nisu. Na svakom spratu imaju po dva PP aparata. Pa sta Bog da.
- dječak sa šibicama
#4916 Re: BiH - Crna hronika
Bjese pozar u Tibri prije dvije tri godine, pa su morali rezati nekakve cijevi jer su nepropisno postavljene u podzemnim garazama, nisu mogli od cijevi proci da li vozila ili vatrogasna oprema nisam siguran.
Pricalo se o tome medju rajom.
Meni pricao lik koji mi je radio neku stolariju na kuci, kaze unajmio ga lik u Tibri da mu ogradi dva garazna mjesta u podzemnoj garazi. Navalio da se radi potpuno zatvaranje mjesta iako po pravilu ne smije upravo zbog takvih slucajeva pozara. I uradio je jer sta njemu ko moze, hosdaprodjemkroztebe.
Meni pricao lik koji mi je radio neku stolariju na kuci, kaze unajmio ga lik u Tibri da mu ogradi dva garazna mjesta u podzemnoj garazi. Navalio da se radi potpuno zatvaranje mjesta iako po pravilu ne smije upravo zbog takvih slucajeva pozara. I uradio je jer sta njemu ko moze, hosdaprodjemkroztebe.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#4917 Re: BiH - Crna hronika
Sta je za tebe neboder?Thorgerson wrote: ↑04/11/2025 23:21 Ne kontam. U ovom da kazem neboderu smjesteni su penzioneri? Wtf.
Mi smo fkt drzava za izucavati.
I niko ne razmislja o opasnostima. Protupozarna obuka. Ma haj ba. Sve po zgradama pokradeno. Crijeva nema za lijeka. Aparati za gasenje sklonjeni. Nicega.
Kod mene u haustoru. Nova zgrada. Uselili. Nakon 5 dana nam ukrali nekoliko crijeva, 5-6 aparata. Slucajno komsija izasao u ta doba i valjda se prepali nisu ostatak uspjeli odraditi. Rezultat, policiju boli qrac. Mi ostatak aparata u crijeva sklonili u zasebnu prostoriju. Dok ti dodjes do te prostorije, pola zgrade moze da izgori. Nego moli boga, valjda nece kod nas...i to ti je to sve do jednom.
Tuga.![]()
Dom penzionera je izgradjen negdje pocetkom osamdesetih mozda.
Nekad su u dom isla lica koja su ostala sama, slabijeg ali relativno dobrog zdravlja. E sad su došla druga vremena pa su domovi puni nepokretnih ljudi.
Uglavnom, najlakse je po internetu prosipati osude, treba sacekati da se vidi uzrok i krivac, ako postoji. Usla sam na fb, pa nema ko nije naostrio olovku i prosuo pamet.
- liyf
#4918 Re: BiH - Crna hronika
nije mogao proci kamion, nijedan, a u garazi nije radila ventilacija pa je bilo zadimljeno da se jedva naslo vozilo. Isto tako se u Tibri zapalio stan na 3 spratu, poslan kombi koji je crijevima spojen na navalno vozilo pa na cisternu jer ni cisterna ni navalno vozilo nisu mogli proci. Zamisli u Tibri se zapali 9, 10 sprat, pa koje ljestve ce tu doci i opet ce se galamiti da vatrogasci samo drkaju po stanicamadječak sa šibicama wrote: ↑05/11/2025 00:30 Bjese pozar u Tibri prije dvije tri godine, pa su morali rezati nekakve cijevi jer su nepropisno postavljene u podzemnim garazama, nisu mogli od cijevi proci da li vozila ili vatrogasna oprema nisam siguran.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#4919 Re: BiH - Crna hronika
Kao i za aparate tako i za hidrante i crijevo imas kutije koje se zakljucavaju, ali sa staklenim vratima. Tako da ako ces bazdariti pp aparat ili provjeriti hidrant samo otkljucas, a u slucaju pozara naravno ratbijes. Naravno, nece sprijeciti lopova, ali nece ni oni lako razbiti staklo, cut ce nekosime_cipol wrote: ↑05/11/2025 00:28 Mi smo odustali od kupovine crijeva i hidranta. Pokrali nam jednom, napravili stetu preko 1000 KM. Nikad ih uhvatili nisu. Na svakom spratu imaju po dva PP aparata. Pa sta Bog da.
- dječak sa šibicama
#4920 Re: BiH - Crna hronika
Neka logika kaze da stare nepokretne ne pozicioniras na 8 ili 7 katu nekakve zgrade, bas iz razloga mozebitne evakucije u slucaju tragedije prirodne nepogode i slicno.
- Thorgerson
#4921 Re: BiH - Crna hronika
Zgrada od 10 spratova u koju smjestis nepokretne, stare osobe je empire state building.plain vanilla wrote: ↑05/11/2025 00:31Sta je za tebe neboder?Thorgerson wrote: ↑04/11/2025 23:21 Ne kontam. U ovom da kazem neboderu smjesteni su penzioneri? Wtf.
Mi smo fkt drzava za izucavati.
I niko ne razmislja o opasnostima. Protupozarna obuka. Ma haj ba. Sve po zgradama pokradeno. Crijeva nema za lijeka. Aparati za gasenje sklonjeni. Nicega.
Kod mene u haustoru. Nova zgrada. Uselili. Nakon 5 dana nam ukrali nekoliko crijeva, 5-6 aparata. Slucajno komsija izasao u ta doba i valjda se prepali nisu ostatak uspjeli odraditi. Rezultat, policiju boli qrac. Mi ostatak aparata u crijeva sklonili u zasebnu prostoriju. Dok ti dodjes do te prostorije, pola zgrade moze da izgori. Nego moli boga, valjda nece kod nas...i to ti je to sve do jednom.
Tuga.![]()
Nekad su u dom isla lica koja su ostala sama, slabijeg ali relativno dobrog zdravlja. E sad su došla druga vremena pa su domovi puni nepokretnih ljudi.
Uglavnom, najlakse je po internetu prosipati osude, treba sacekati da se vidi uzrok i krivac, ako postoji. Usla sam na fb, pa nema ko nije naostrio olovku i prosuo pamet.
Pa jbt jel trebas biti tesla, da skontas, aha imam nepokretne osobe, sta ako bude zemljotres, pozar, poplava... hm. Sta s njima.
Ne znam. Mi cemo svemu naci opravdanje.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#4923 Re: BiH - Crna hronika
od cca 330 korisnika u Sarajevu, 200 ih je nepokretnih. to je tako sada.plain vanilla wrote: ↑05/11/2025 00:31
Sta je za tebe neboder?
- liyf
#4924 Re: BiH - Crna hronika
6 vozila i 45 vatrogasaca pa ne gori avaz citav, fantazija sta mi u ovoj drzavi imamo
- escobar__
#4925 Re: BiH - Crna hronika
A prije nekih mjesec i pol vijećnica u GV Tuzla upozoravala na loše uslove u Domu penzionera i direktor, bog otac ustanove protiv nje pokrenuo postupak.