BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Njanjavi

#4851 Re: BiH - Crna hronika

Post by Njanjavi »

Ja bi prvi bio protiv toga ako ces ih samo kastrirat i pustit nazad na ulicu misleci da si obavio neki posao.

Samo su jos agresivniji poslije toga i opasniji.

Te stvari treba drugim metodama rjesavat sistematski i imat ozbiljniji i organizovaniji pristup tom problemu.

Kastracija sama po sebi ne ubije zvjer u njima, samo ce se ker modifikovat prema okolnostima i nastaviće po svom, možda cak i gore i agresivnije ako ga pustis nazad u društvo.
tokio25

#4852 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

Njanjavi wrote: 04/11/2025 10:14 Mislim da se previse opterecavate rigidnom diskusijom o godinama.

Veci je problem po mom misljenju predatorsko ponasanje.

Moze i punoljetna osoba bit zrtva takvih okolnosti i to se desava mnogo cesce nego sto smo svjesni.

Osoba pod uticajem moci da predatorskim ponašanjem osteti i zrelu osobu u godinama.

Mislim da se to treba razgranicit.

To sto je osoba punoljetna ne bi trebalo bit olaksavajuca okolnost ako se primjete naznake predatorskog ponasanja suprotnog spola.
to oni ne kontaju nego verglaju dijete dijete
ako je neko prisiljen moze ta osoba imati 15 25 35 45 nebitno
muzicar_iz_parka

#4853 Re: BiH - Crna hronika

Post by muzicar_iz_parka »

Njanjavi wrote: 04/11/2025 11:30 Ja bi prvi bio protiv toga ako ces ih samo kastrirat i pustit nazad na ulicu misleci da si obavio neki posao.

Te stvari treba drugim metodama rjesavat sistematski i imat ozbiljniji i organizovaniji pristup tom problemu.

Kastracija sama po sebi ne ubije zvjer u njima, samo ce se ker modifikovat prema okolnostima i nastaviće po svom, možda cak i gore i agresivnije ako ga pustis nazad u društvo.
Metoda metak u čelo
muzicar_iz_parka

#4854 Re: BiH - Crna hronika

Post by muzicar_iz_parka »

QSuzi wrote: 04/11/2025 00:48
dječak sa šibicama wrote: 03/11/2025 17:23 Znam primjer profesora od nekih 35 godina, ozenio svoju ucenicu iz srednje skole, dok je bila srednjoskola, valjda 16 godina.
Pardon, zaljubio se kad je njoj bilo 14, njemu 30, bili u vezi 4 godine i vjencali se kad je ona napunila 18.

Sve po zakonu, radi se o Srbiji, hajde nekakve su javne licnosti pa znam za slucaj. Mozda je po zakonu ok, ali po moralnom zakonu :-?
Imaš bolji primjer u Francuskoj.
Macron I žena mu u njega.
Dal je žena, diskutabilno je.
Kako god on igra suprugu
Haris.ba

#4855 Re: BiH - Crna hronika

Post by Haris.ba »

Billy The Pljuc wrote: 04/11/2025 11:19 Da pojednostavim, od 100 ljudi 8 njih su potencijalni pedofili jer ne mogu drugačije da objasnim sebi da neko može biti protiv toga (ili neodređen) da se želja za seksualnim iskorištavanjem djece "ubije" na hajmo reći humaniji način.
Iako je tesko reci tacan procenat, procenat pretpostavke u literaturi je da je pedofila oko 1-2%. Ali, pedofila. Znaci, onih koji mogu imati seksualno uzbudjenje na predpubertetsku djecu.

Mislis da smo mi neki izuzetak da bude 8% na 100 ljudi (mada je to mali uzorak za ikakav zakljucak)?
moimoi

#4856 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Njanjavi wrote: 04/11/2025 11:30 Ja bi prvi bio protiv toga ako ces ih samo kastrirat i pustit nazad na ulicu misleci da si obavio neki posao.

Odakle ti to da su agresivniji?
Ako uzmemo zivotinje kao primjer (a i covjek je zivotinja) kastracijom upravo smanjis agresivnost.
Hormoni su u pitanju.
Kastrirane zivotinje su daleko manje agresivne od nekastriranih
Billy The Pljuc

#4857 Re: BiH - Crna hronika

Post by Billy The Pljuc »

Na osnovu čega pišeš ovo, imaš neki izvor koji ovo tvoje potvrđuje ili se radi samo o tvom mišljenju?

Ja napisah da nam trebaju oštriji i definisani zakoni, pod tom pretpostavkom vjerujem da bi neko ko je uhvaćen i osuđen za pedofiliju i kastriran, vjerovatno bio adekvatno i zatvoren u neku instituciju zavisno od slučaja do slučaja.

Zašto smatraš da bi bili agresivniji i opasniji, da se zvijer u njima kastracijom ne eliminiše, ako već nemaš neke dokaze za isto?

Kojim bi ti to metodama sistematski riješio ovo?

Kenjaš malo Njanjavi, u redu mi je da imaš drugačije mišljenje ali bi trebao u najmanju ruku to i poduprijeti nečim, ostavi se filmova i obrazaca koji se u istima nameću.
tokio25

#4858 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

moimoi wrote: 04/11/2025 11:40

Ako uzmemo zivotinje kao primjer (a i covjek je zivotinja) kastracijom upravo smanjis agresivnost.
Hormoni su u pitanju.
zivotinje nisu na komunikacijskom nivou kao ljudi
takodjer zivotinje nisu razvijene ni po kojej oblasti kao covjek
zivotinje ne ubijaju zbog koristi ili zavisti i sl kao sto to covjek radi
tako da ne mozes porediti zivotinje i covjeka u ovom primjeru
moimoi

#4859 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

tokio25 wrote: 04/11/2025 11:42

Hormoni su u pitanju.
Naravno da mozes… jer silovanje djeteta je cisto zadovoljavanje nagona. Ono sto i zivotinja radi. Pedofil se vodi bolesnim nagonom.
tokio25

#4860 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

moimoi wrote: 04/11/2025 11:47
tokio25 wrote: 04/11/2025 11:42
Hormoni su u pitanju.
Naravno da mozes… jer silovanje djeteta je cisto zadovoljavanje nagona. Ono sto i zivotinja radi. Pedofil se vodi bolesnim nagonom.
da al ja govorim o poslije
zivotinja kad se kastrira nema nagon
dok pedofil ima psihicke posljedice iz kojih mooze uraditi bilo sta

dovoljno je da mu komsije pocnu govoriti vidi ga nema muda i sl zajebancije i da ovaj poubija ko zna koliko ljudi zbog toga
Njanjavi

#4861 Re: BiH - Crna hronika

Post by Njanjavi »

Billy The Pljuc wrote: 04/11/2025 11:41

Na osnovu čega pišeš ovo, imaš neki izvor koji ovo tvoje potvrđuje ili se radi samo o tvom mišljenju?

Ja napisah da nam trebaju oštriji i definisani zakoni, pod tom pretpostavkom vjerujem da bi neko ko je uhvaćen i osuđen za pedofiliju i kastriran, vjerovatno bio adekvatno i zatvoren u neku instituciju zavisno od slučaja do slučaja.

Zašto smatraš da bi bili agresivniji i opasniji, da se zvijer u njima kastracijom ne eliminiše, ako već nemaš neke dokaze za isto?

Kenjaš malo Njanjavi, u redu mi je da imaš drugačije mišljenje ali bi trebao u najmanju ruku to i poduprijeti nečim, ostavi se filmova i obrazaca koji se u istima nameću.
Ne treba mi nikakav dokaz ljudino ni odobrenje bilo koga da koristim logiku.

Kastracijom ne ubijes sexualnu zelju u njima, vec mogucnost da dozive erekciju preko spolnog organa.

To ne rjesava dublji problem u glavi.

Naci ce on drugi nacin na koji ce ispoljit svoje bolesne tendencije i predatorske nagone.

Zato ti kazem, ako se tripujete da si kastracijom rjesio problem, to je jako opasna iluzija.

I spolni nagon pocinje iz glave haveru, a ti kastracijom utices samo na spolni organ i zapostavljas mentalni aspekt problema.

Ne zelim takve ljude na slobodi jednostavno i kraj priče.
Last edited by Njanjavi on 04/11/2025 11:54, edited 1 time in total.
Njanjavi

#4862 Re: BiH - Crna hronika

Post by Njanjavi »

Dupli...
Billy The Pljuc

#4863 Re: BiH - Crna hronika

Haris.ba wrote: 04/11/2025 11:34
Billy The Pljuc wrote: 04/11/2025 11:19 Da pojednostavim, od 100 ljudi 8 njih su potencijalni pedofili jer ne mogu drugačije da objasnim sebi da neko može biti protiv toga (ili neodređen) da se želja za seksualnim iskorištavanjem djece "ubije" na hajmo reći humaniji način.
Iako je tesko reci tacan procenat, procenat pretpostavke u literaturi je da je pedofila oko 1-2%. Ali, pedofila. Znaci, onih koji mogu imati seksualno uzbudjenje na predpubertetsku djecu.

Mislis da smo mi neki izuzetak da bude 8% na 100 ljudi (mada je to mali uzorak za ikakav zakljucak)?
Slažem se s tobom, naposlijetku radi se o Avazu i čitaocima istog (što ja nisam ali ipak glasah). Ne znam iskreno šta literatura tvrdi ili ne, pokušavam da sagledam problem sa svih aspekata. Živimo u pogan vakat, izvjesne granice se brišu i skloniji sam vjerovanju da se većina polno zrelih muškaraca više loži na mlađe žene ali kao što napisah ta se granica sve više pomjera. Ista stvar je pretpostavljam i sa istospolnom željom, volio bih da griješim ali mi sve govori da sam u pravu. Eto zakon navodno kaže da nisi pedofil ako imaš odnos sa nekim kome je 15 godina, negdje je to 14 i ja se pitam šta je slijedeće, 12 možda?

Ništa se mi posebno ne razlikujemo od ostatka svijeta, negdje je taj problem gori a negdje se manje pojavljuje ili se barem ne zna da je više izražen. Sve u svemu, ova ideja sa "humanom" kastracijom mi se čini ispravnom u smislu da dokazanom pedofilu ubija želju za ponavljanjem čina.
moimoi

#4864 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Njanjavi wrote: 04/11/2025 11:51

Kastracijom ne ubijes sexualnu zelju u njima, vec mogucnost da dozive erekciju preko spolnog organa.

Naci ce on drugi nacin na koji ce ispoljit svoje bolesne tendencije i predatorske nagone.

Zato ti kazem, ako se tripujete da si kastracijom rjesio problem, to je jako opasna iluzija.

I spolni nagon pocinje iz glave haveru, a ti kastracijom utices samo na spolni organ i zapostavljas mentalni aspekt problema.

Kod kastracije testosteron opada sto dovodi do impotencije.
Testosteron je vezan i za agresivnost.

Dakle… cistom logikom… manje testosterona= manje agresivnosti.
Nagon za sexom je iskljucivo vezan za hormone a ne za “glavu” kako ti kazes.
tokio25

#4865 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

moimoi poslije kastracije nije problem seksualni nagon nego sve ostalo
ponizavanje prozivanje itd
taj ili bi izvrsio samoubistvo ili bi neki pokolj napravio zbog frustracija koje bi bile prisutne kasnije
moimoi

#4866 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

tokio25 wrote: 04/11/2025 12:06 moimoi poslije kastracije nije problem seksualni nagon nego sve ostalo
ponizavanje prozivanje itd
taj ili bi izvrsio samoubistvo ili bi neki pokolj napravio zbog frustracija koje bi bile prisutne kasnije
Je li to ljudima pise na celu da su kastrirani?
Neki se radi karcinoma moraju podvrgnuti kastraciji.
Mislis da ih ljudi ismijavaju?
Haris.ba

#4867 Re: BiH - Crna hronika

Post by Haris.ba »

Billy The Pljuc wrote: 04/11/2025 11:57 Eto zakon navodno kaže da nisi pedofil ako imaš odnos sa nekim kome je 15 godina, negdje je to 14 i ja se pitam šta je slijedeće, 12 možda?
Pedofilija je medicinski termin. Veze se za pubertet.
Ta granica zakonski od 14 godina je bila uzeta kao kompromis. Da se zastite djeca, a opet dopusti da osoba koja zeli seksualan zivot to moze imati.

Kod nas je bilo 14 godina, pa je sada 15 godina. Intencija je da se godine povecaju, a ne smanje.
Billy The Pljuc wrote: 04/11/2025 11:57 Sve u svemu, ova ideja sa "humanom" kastracijom mi se čini ispravnom u smislu da dokazanom pedofilu ubija želju za ponavljanjem čina.
Nije ni hemijska kastracija magicno rjesenje.
Ima i tu problema.
Nije to trajno rjesenje. Ti ljekovi se moraju nastaviti uzimati.
I tu ima psiholoski efekat. Osoba mora biti voljna da uzima te lijekove da bi terapija bila uspjesnija.
A, opet ima pedofila koji napadnu dijete iako ne mogu vise doziviti vrhunac.
swanfilter

#4868 Re: BiH - Crna hronika

Post by swanfilter »

Kod nas je pedofilija kada se dobroj koki u zrelim godinama osladi pastuh u ranim 20im.
Billy The Pljuc

#4869 Re: BiH - Crna hronika

Njanjavi wrote: 04/11/2025 11:51

Griješimo obojica:

"Hemijska kastracija, ili antilibidinalni tretman, kako glasi pravilna naučna definicija ove terapije, povratni je proces koji uključuje korišćenje lekova koji potiskuju seksualni nagon kod ljudi."

U Poljskoj i Kanadi ova metoda daje rezultate dok se u EU protive fizičkoj kastraciji jer se time narušavaju ljudska prava. Pojedinci iz struke tvrde da su postotci eliminacije želje manji nego što se misli (oko 15%) u slučaju fizičke kastracije a svi se slažu (pa i ti i ja) da u zavisnosti od počinjenog neki ne zaslužuju uopšte da budu na slobodi.

Drugi izvor tvrdi malo drugačije:

"Hemijska kastracija uključuje upotrebu različitih lijekova za smanjenje seksualne želje i aktivnosti. Hemijska kastracija se obično izvodi u ciklusima, iako su učinci obično trajni u tijelu. U maju 2016. godine, New York Times je izvijestio o nizu zemalja koje koriste hemijsku kastraciju nad seksualnim prestupnicima.

Učinak na muškarce: Upotreba lijekova za hemijsku kastraciju smanjuje seksualnu aktivnost i fantazije. Nema nuspojava opasnih po život. Izvještaji pokazuju da osobe koje se podvrgavaju hemijskoj kastraciji imaju povećanu pubičnu masnoću i oštećenje kostiju, što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze.

Učinak na žene: Kada se koristi kod žena, hemijska kastracija ima slične efekte, iako je istraživanja o ovoj tački manje, jer se većina istraživanja fokusira na efekte koje izaziva kod muškaraca, budući da je njena upotreba kod njih veća.

Hemijska kastracija se često smatra blažom alternativom doživotnom zatvoru ili smrtnoj kazni (u zemljama gdje se ova kazna primjenjuje) jer omogućava puštanje počinitelja na slobodu i smanjuje/eliminira mogućnost da će ponovo počiniti zlostavljanje.

U studiji iz 1981. godine, 48 muškaraca s dugom historijom abnormalnog seksualnog ponašanja primalo je medroksiprogesteron acetat tokom 12 mjeseci. Kod 40 od ​​njih zabilježeno je smanjenje devijantnog seksualnog ponašanja, rjeđe fantazije i veća kontrola nad svojim ponašanjem.

Hemijska kastracija se koristila u Evropi prije mnogo godina, u početku ne za seksualne prestupnike. Godine 1952. u Ujedinjenom Kraljevstvu, Alan Turing, poznat po svom doprinosu matematici i računarstvu, proglašen je krivim za homoseksualnost i prihvatio je hemijsku kastraciju kako bi izbjegao zatvor. U to vrijeme, homoseksualnost je bila ilegalna, a ova seksualna orijentacija se široko smatrala bolešću. Turing je umro dvije godine kasnije kao posljedica teških nuspojava (uvećanje grudi).

Tokom 1960-ih, Njemačka je koristila hemijsku kastraciju za liječenje seksualne parafilije - neobičnih seksualnih iskustava, fantazija i ponašanja.

U 2008. godini u portugalskim zatvorima proveden je eksperiment s hemijskom kastracijom, koji je kasnije uključivao i rehabilitacijske centre.

U septembru 2009. godine, Poljska je legalizovala hemijsku kastraciju za pedofile, a zakon je stupio na snagu 2010. godine. Stoga, u Poljskoj, svako ko bude proglašen krivim za zlostavljanje djeteta mlađeg od 15 godina podliježe prisilnoj terapiji hemijske kastracije i psihološkim terapijama kako bi se smanjilo devijantno seksualno ponašanje.

Moldavija je 2012. godine legalizirala hemijsku kastraciju za pedofile. Dvije godine kasnije, Estonija je odobrila dobrovoljnu hemijsku kastraciju kao alternativu zatvoru, ali se ona rijetko koristi u praksi.

Sjeverna Makedonija je 2013. godine predložila dobrovoljnu kastraciju seksualnih zlostavljača, a ako se prekršaj ponovi, kastracija je obavezna.

Druge zemlje u kojima se primjenjuje hemijska kastracija: SAD, Južna Koreja, Rusija, Novi Zeland, Indonezija, Izrael, Indija itd.

Istraživači u Sjedinjenim Američkim Državama i inostranstvu pokazali su da je hemijska kastracija dovela do smanjenja devijantnog ponašanja kod osoba osuđenih za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, u poređenju sa osobama koje su, nakon odsluženja kazni, puštene iz zatvora bez ikakvog takvog tretmana.

Neki kritičari kažu da zakon o hemijskoj kastraciji ne bi trebao biti obavezan, već da bi zlostavljačima trebalo ponuditi mogućnost da služe kaznu u zatvoru ili se podvrgnu hemijskoj kastraciji. Međutim, ova praksa se primjenjuje čak i kada seksualni zlostavljači napuste legalne institucije."

Izvori: Healthline, New York Times, Science Direct
Billy The Pljuc

#4870 Re: BiH - Crna hronika

Haris.ba wrote: 04/11/2025 12:08
Billy The Pljuc wrote: 04/11/2025 11:57 Eto zakon navodno kaže da nisi pedofil ako imaš odnos sa nekim kome je 15 godina, negdje je to 14 i ja se pitam šta je slijedeće, 12 možda?
Pedofilija je medicinski termin. Veze se za pubertet.
Ta granica zakonski od 14 godina je bila uzeta kao kompromis. Da se zastite djeca, a opet dopusti da osoba koja zeli seksualan zivot to moze imati.

Kod nas je bilo 14 godina, pa je sada 15 godina. Intencija je da se godine povecaju, a ne smanje.
Billy The Pljuc wrote: 04/11/2025 11:57 Sve u svemu, ova ideja sa "humanom" kastracijom mi se čini ispravnom u smislu da dokazanom pedofilu ubija želju za ponavljanjem čina.
Nije ni hemijska kastracija magicno rjesenje.
Ima i tu problema.
Nije to trajno rjesenje. Ti ljekovi se moraju nastaviti uzimati.
I tu ima psiholoski efekat. Osoba mora biti voljna da uzima te lijekove da bi terapija bila uspjesnija.
A, opet ima pedofila koji napadnu dijete iako ne mogu vise doziviti vrhunac.
:thumbup:

A bacih se u međuvremenu malo na istraživanje tako da se slažem s tobom, neke sam stvari i ja pogrešno shvatao a što i nabacih u svom prethodnom postu.
Njanjavi

#4871 Re: BiH - Crna hronika

Post by Njanjavi »

Ja fakat vas necu nikad razumjet i mnogo sam zahvalan univerzumu sto to ne mogu.

Znaci ti u startu zaobidjes sve svoje logicke zakljucke koje i djete moze razumjet prirodno i po defaultu i odes tamo negdje da citas studije naucnika, koje su gledajući danasnju naucnu zajednicu vjerovatno nadrkane na profit i tek onda priznas neku gresku i validujes tek tad neki stav.

Zar je tolko postalo mimo pameti koristit urodjenu logiku?

Mora ti neki naucnik rec sta je logicno a sta ne?
Billy The Pljuc

#4872 Re: BiH - Crna hronika

Njanjavi wrote: 04/11/2025 13:52 Ja fakat vas necu nikad razumjet i mnogo sam zahvalan univerzumu sto to ne mogu.

Znaci ti u startu zaobidjes sve svoje logicke zakljucke koje i djete moze razumjet prirodno i po defaultu i odes tamo negdje da citas studije naucnika, koje su gledajući danasnju naucnu zajednicu vjerovatno nadrkane na profit i tek onda priznas neku gresku i validujes tek tad neki stav.

Zar je tolko postalo mimo pameti koristit urodjenu logiku?

Mora ti neki naucnik rec sta je logicno a sta ne?
Pa gdje si logičar, nisam te prepoznao.

Po kojoj si ti logici došao do zaključka da ni hemijska ni hirurška kastracija ne ubija želju u njima i da su poslije iste samo agresivniji i opasniji?

Kad kenjaš o nečemu i usput namećeš mišljenje bilo bi lijepo da provjeriš barem o čemu se radi pa ako si fakat u pravu onda ti se može i halaliti glumljenje neke visine i dijeljenje lekcija po bespućima interneta. Ja nemam problema s tim da priznam kad u nečemu pogriješim ili nisam dovoljno informisan za razliku od tebe.

Evo samo za tebe još jednom, hemijska kastracija je upotreba određenih ljekova koji daju ekvivalentno istu stvar koju bi dala fizička kastracija. Fizička kastracija podrazumijeva hirurški pristup, amputacija određenih polnih žlijezda i pri tome dobijamo činjenicu da smo tu osobu lišili muških polnih hormona testosterona.

Da ne duljim više, nemam volje da se "dopisujem" sa bilo kim pa nemoj ovo da shvataš isuviše lično, OK mi je da imaš svoj stav, nisi za ovaj vid kastracije i sve pet, nisu ni drugi. Ja i dalje jesam, ne toliko radi svoje djece jer su već velika, više radi sve one djece koja će doći u situaciju da budu iskorištena i trumatizirana za čitav život. Kako sam po prirodi sve ekstremniji po pitanju mnogo čega tako bih ovo da je moguće proširio i na silovatelje, nažalost ništa od toga neće zaživjeti kod nas.

Svaki hajr i nastavi da "logiciraš" po nahođenju. :thumbup:
Njanjavi

#4873 Re: BiH - Crna hronika

Post by Njanjavi »

Ljudino, ne radi pedofil i predator to sto radi samo jer mu se cundara dize na to, to rade jer ih u mozgu nesto pomjera na te bolestine.

Na nadmoc nad slabijim bicem.

Mozes ti njega kastrirat do sabaha haveru, ako se ne pozabavis mentalnim aspektom, djaba si krecio.

I za to mi ne treba nikakav naucnik, nikakva studija narucena od farmakoloskog lobija, da bi razumjeo poentu i logicki sagledao situaciju.

I to sto ga nakljukas neznam sa cim, ne mjenja tu cud i naheravo prespojen mozak ma koliko mi naucnika, studija i doktora trubilo suprotno.
tokio25

#4874 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

oni isto kao da kontaju kastracija izvrsena off prekidac iskljucen i to je gotovo
pa nisu mu izbrisao pamcenje i sl nego samo uskratio "alat" za izvrsenje djela
drug_profi

#4875 Re: BiH - Crna hronika

Post by drug_profi »

I cuku kad kastriras, ne znaci da nece pokusavati zajahati zenku. Svejedno im ostane povezan miris sa nagonom, jedino sto ne mogu imati potomstvo.
Post Reply