Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Josip321

#6851 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 03/11/2025 08:22
Josip321 wrote: 02/11/2025 23:47
Josip321 wrote: 02/11/2025 15:42 4. Sura En-Nisa, ajet 43
O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate, i kada ste džunubi – osim ako ste putnici – sve dok se ne okupate. A ako ste bolesni, ili na putu, ili ako je neko od vas obavio prirodnu potrebu, ili ako ste se sastajali sa ženama, a ne nađete vode, onda dlanovima čistu zemlju dotaknite i lica vaša i ruke vaše potarite. – Allah, zaista, briše grijehe i prašta.

5. Sura El-Ma'ide, ajet 90
O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite.

Ne znam sada, da popijem ili ne pivu?
Zehrane, prijatelju, prestao si odgovarati na moje upute. Više ne braniš Islam? Da li si na putu konverzije?
Zehrane, prijatelju, prestao si odgovarati na moje upute.
nisam nikome prestao...nego dok svima odgovorim neke profulam.

4. Sura En-Nisa, ajet 43
O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate, i kada ste džunubi – osim ako ste putnici – sve dok se ne okupate. A ako ste bolesni, ili na putu, ili ako je neko od vas obavio prirodnu potrebu, ili ako ste se sastajali sa ženama, a ne nađete vode, onda dlanovima čistu zemlju dotaknite i lica vaša i ruke vaše potarite. – Allah, zaista, briše grijehe i prašta.

5. Sura El-Ma'ide, ajet 90
O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite.

Ne znam sada, da popijem ili ne pivu?
imaju 3 ajeta o POSTEPENOM ZABRANJIVANJU ALKOHOLA/VINA

Ovdje nas Allah uci da se postepeno treba odvikavati od nekih stvari,

🕋 1. Prva faza – priznanje da ima i koristi i štete

➡️ Sura al-Baqara (2:219)

يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ ۖ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَا أَكْبَرُ مِن نَّفْعِهِمَا

“Pitaju te o vinu i kocki. Reci: ‘U njima je veliki grijeh, ali i neka korist ljudima; ali je njihov grijeh veći od koristi koju nose.’”
(el-Bekara, 2:219)

🔹 Značenje: Ovo je prva objava o alkoholu. Allah ukazuje da vino ima određenu korist (npr. trgovina, zabava), ali da je šteta veća.
➡️ Ovdje još nema zabrane, već upozorenje — moralna priprema za zabranu.

🕌 2. Druga faza – zabrana pristupa namazu u pijanom stanju

➡️ Sura an-Nisā’ (4:43)

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَقْرَبُوا الصَّلَاةَ وَأَنتُمْ سُكَارَىٰ حَتَّىٰ تَعْلَمُوا مَا تَقُولُونَ

“O vjernici! Ne približavajte se namazu dok ste pijani, sve dok ne budete znali šta govorite.”

(en-Nisa’, 4:43)

🔹 Značenje: Ovaj ajet je naredio ograničenje — zabranjeno je piti toliko da se ne zna šta se govori u namazu.
➡️ Time su vjernici počeli izbjegavati alkohol barem prije molitve, što znači najveći dio dana.

🕋 3. Treća faza – potpuna zabrana

➡️ Sura al-Mā’ida (5:90–91)

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْأَنصَابُ وَالْأَزْلَامُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَن يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاءَ فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَن ذِكْرِ اللَّهِ وَعَنِ الصَّلَاةِ ۖ فَهَلْ أَنتُم مُّنتَهُونَ

“O vjernici! Vino, kocka, kumiri i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtansko djelo. Zato ih se klonite da biste postigli uspjeh.
Šejtan želi preko vina i kocke posijati među vama neprijateljstvo i mržnju, i odvratiti vas od sjećanja na Allaha i od namaza. Hoćete li se, dakle, okaniti?”
(el-Ma’ida, 5:90–91)

🔹 Značenje: Ovdje je vino potpuno zabranjeno — riječ فَاجْتَنِبُوهُ (“klonite ga se”) znači apsolutna zabrana.
➡️ Nakon ovog ajeta, ashabi su prolili sve zalihe vina na ulicama Medine.

🔹 Zaključak
Faza Ajet Nivo zabrane- Suština
1️⃣ 2:219 Upozorenje- Šteta veća od koristi
2️⃣ 4:43 Djelomična zabrana- Ne piti prije namaza
3️⃣ 5:90–91 Potpuna zabrana- Vino = šejtansko djelo, potpuno klonjenje

Pa Kuran kada citas ne mozes da citas samo jedan dio i stanes na tome...jer sve ima svoj kontekst.
Pa zar Allah ne zna oduvijek istinu? Što postupno zabranjuje nešto ako je od šejtana?
Kao što kaže u tvom trećem odlomku.
Da li si to samo prelaze faze bile za ljude Muhamedovog doba? Ili je i nama dopušteno proći sve tri faze?
belfy

#6852 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by belfy »

-Chesterfield- wrote: 03/11/2025 03:29
belfy wrote: 02/11/2025 22:12
ali zasto i moje?
U tvome pitanju se krije odgovor.
u mome pitanju zasto kopiras moje odgovore se krije odgovor? kako to misticno zvuci. skoro tibetanski... :lol:
ti ne znas ni pravilno koristiti tu izreku (sto je ocigledno, jer je ne bi postavio kao odgovor na ono sto napisah), ali bi da glumis mudrog? :lol:

de ba...
-Chesterfield-

#6853 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by -Chesterfield- »

belfy wrote: 03/11/2025 18:38
ali zasto i moje?
u mome pitanju zasto kopiras moje odgovore se krije odgovor? kako to misticno zvuci. skoro tibetanski... :lol:
ti ne znas ni pravilno koristiti tu izreku (sto je ocigledno, jer je ne bi postavio kao odgovor na ono sto napisah), ali bi da glumis mudrog? :lol:

de ba...
Tvoja izreka..? :D
belfy

#6854 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by belfy »

-Chesterfield- wrote: 03/11/2025 18:42

de ba...
naravno da ne. (inace ne bih napisao 'tu izreku', nego 'moju izreku', ali ok je ako ne razumijes napisano najbolje) ali ja znam gdje je i kada treba upotrijebiti za razliku od tebe... :izet:
-Chesterfield-

#6855 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by -Chesterfield- »

belfy wrote: 03/11/2025 18:46

de ba...
naravno da ne. (inace ne bih napisao 'tu izreku', nego 'moju izreku', ali ok je ako ne razumijes napisano najbolje) ali ja znam gdje je i kada treba upotrijebiti za razliku od tebe... :izet:
Vrati se post iznad, piše moje. :D Zašto lažeš?
belfy

#6856 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by belfy »

-Chesterfield- wrote: 03/11/2025 18:50

ne brises ti bezveze i taj odgovor prije, jer ti ne ide u prilog, pa bi malo da mijenjas i ono sto sam rekao, a? e, pa ne ide. :izet:
u prvom postu pise 'moje odgovore'. u drugom pise 'tu izreku'. jer sam ja u odgovorima obicno znao pomenuti 'o pretpostavci' i 'golubu'... ti bas slabo razumijes procitano (ako ikako), a gurao bi, kao, neku mudrost...

nego, zasto samo kopiras AI i sada mene? ne znas napisati nesto svojim rjecima, a da se ima sta procitati? tu nema odgovora?
-Chesterfield-

#6857 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by -Chesterfield- »

belfy wrote: 03/11/2025 19:08

ne brises ti bezveze i taj odgovor prije, jer ti ne ide u prilog, pa bi malo da mijenjas i ono sto sam rekao, a? e, pa ne ide. :izet:
u prvom postu pise 'moje odgovore'. u drugom pise 'tu izreku'. jer sam ja u odgovorima obicno znao pomenuti 'o pretpostavci' i 'golubu'... ti bas slabo razumijes procitano (ako ikako), a gurao bi, kao, neku mudrost...

nego, zasto samo kopiras AI i sada mene? ne znas napisati nesto svojim rjecima, a da se ima sta procitati? tu nema odgovora?
Zar je teško napisati, odnosno priznati laž?
belfy

#6858 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by belfy »

-Chesterfield- wrote: 03/11/2025 19:28
belfy wrote: 03/11/2025 19:08

Zar je teško napisati, odnosno priznati laž?
naravno da nije tesko kada bi to sto si ti rekao bila istina. jer jedini koji ovdje laze si ti... ja kada nisam u pravu to sam svaki put i priznao (docim se ne sjecam da si ti ijednom, a bogumi si puno puta bio u krivu, ali se samo usutis). masa je takvih primjera u mojim postovima, ali tebe to ne interesuje svakako, jel tako? imas opciju i da ih sam pretrazis i uvjeris se. sve je na izvol'te, ali valja prvo znati citati, a onda i razumijeti procitano.

ja sam ti objasnio napisano, a tebi opet nije jasno? sta da radim...? pokusaj procitati jos jednom ili vise puta, ako ne uspije od prve. da sam zelio lagati rekao bih da je izreka moja, jel tako?

kako ti, iz toga gdje ja kazem da izreka nije moja, zakljucis da sam rekao da je moja i da lazem samo ti znas....

a sa problemima razumijevanja procitanog moras sam poraditi. ja sam ti dao cak i dodatna pojasnjenja, pa i njih procitaj ponovo. ako i to ne bude dovoljno, onda moras naci nekog tutora da ti prevede napisano...

a u medjuvremenu odgovora na moje pitanje nigdje, a? doduse, nisam nesto puno bolje ni ocekivao...

P.S. posto ova tema ima i tvog omiljenog numerologa evo vam nesto za zabavu obojici oko tvog zadnjeg posta:

Image

:evil:
-Chesterfield-

#6859 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by -Chesterfield- »

-Chesterfield- wrote: 02/11/2025 04:31
belfy wrote: 02/11/2025 00:33

:lol:

a ti si ovaj post sam napisao? (ti ga ne bi znao ni prepisati bez greske)

mislim da nema budale na ovom forumu koja bi odgovorila na ovo sto si "napisao" ili bolje reci 'postavio'. ne znam ni zasto nisi napisao da si to generisao putem AI, pa onda napravio kompilaciju... oh, cek znam. zato sto ti ne bi ovakav tekst napisao barem polupismeno neznajuci ni sta znace te rijeci. jel tako? znaci, cak i AI razumije i pise bolje bosanski od tebe? e tugo...

:lol:

P.S. mozda nam buducnost nije tamna, ali tesko da ce biti svijetlija... fakat je internet napravio one prve korake gdje se ponovo pojavi ravna Zemlja, a sada sa AI sve ode jos za duzinu kurca ispod. a nekada smo mislili da ce takvo uvezivanje i "progres" dovesti do napretka, a onda dobijes ovo sto sada imamo...

to je taj, hebeni, raskol. pametniji ljudi naprave internet za neko vise dobro (doduse tada za vojsku), a onda ga budale preuzmu da se udruze. onda neki pametniji napravise i AI da pomogne ljudima, a onda ga budale krenu koristiti... zasto ih nazivam budalama? pa zato sto koristenjem istog ne postizu ista bolje u svom zivotu ili poslu, (za sto je i namijenjen) nego za sta? da traze potvrdu svog misljenja jer sami to ne mogu ni napisati pravilno, a kamoli biti relevantni.

hebote, ovako ispade da sto vise napredujemo - to vise nazadujemo. jos jedan poraz... odoh malo buljiti u zid, vjerujem da je i to bolje nego citanje ovakvih "pokusaja"....
Pretpostavka je majka svih zajeba. A iznositi činjenice nekome ko ih ne želi čuti isto je kao igrati šah s golubom, sve sruši, posere se po tabli i odleti kao da je pobijedio. Problem nije u napretku nego u čovjeku koji ga ne zna koristiti. Tehnologija nema ni dušu ni namjeru, ona samo pokazuje kakvi smo iznutra. Kad nema mjere i morala, napredak postaje oružje, igračka ega i sredstvo za samouništenje.
ko li je ovo prije pisao na forumu...? ajde sto samo kopiras odgovore od AI, ali zasto i moje?
Tvrdiš da sam kopirao tvoj odgovore? Pa ko je odgovorio? Ti ili ja? :lol:
Ne možeš nešto tvrditi kada je očigledno da ti nisi napisao odgovor, niti si autor nečega.

A to što si ti često koristio, odnosno preuzeo, kopirao... nešto sa drugih foruma ne znači da si ti autor. Jednostavno rečeno radiš isto što i drugi, samo se ponavljaš kao papagaj. Ništa novo od tebe, pa makar to bio AI.

Treba li fotka papige? :D
Zehran82

#6860 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 03/11/2025 17:07 ---
Pa zar Allah ne zna oduvijek istinu? Što postupno zabranjuje nešto ako je od šejtana?
Da li si to samo prelaze faze bile za ljude Muhamedovog doba? Ili je i nama dopušteno proći sve tri faze?
kakva nakardna logika razmisljanja :-) sve greska za greskom u razmisljanju.

a evo sad cu ti objasniti

to je postepeno odvikavanje od stetnih i ovisnih stvari....ne odjednom da se prekida nego postepeno...to je pravilo u svim centrima odv ikavanja od alkhola, droga, cigara i cega sve ne.

tu nas Bog ucim postepenom odvikavanju od stetnih stvari a ne naglom odvikvanju.
Ili je i nama dopušteno proći sve tri faze?
nije ti dopusteno ako vec nisi teski ovisnik o alkholu....ako jesi onda ides postepeno odvikavanje.
Dozer

#6861 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Sad ce rucak. I Dzin-tonik, za cirkulaciju :D
Josip321

#6862 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 04/11/2025 09:30

to je postepeno odvikavanje od stetnih i ovisnih stvari....ne odjednom da se prekida nego postepeno...to je pravilo u svim centrima odv ikavanja od alkhola, droga, cigara i cega sve ne.

tu nas Bog ucim postepenom odvikavanju od stetnih stvari a ne naglom odvikvanju.
nije ti dopusteno ako vec nisi teski ovisnik o alkholu....ako jesi onda ides postepeno odvikavanje.
Da tako odvikavanju u Cenakolu, nikada nikoga ne bi izliječili.
belfy

#6863 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by belfy »

-Chesterfield- wrote: 03/11/2025 21:27

ko li je ovo prije pisao na forumu...? ajde sto samo kopiras odgovore od AI, ali zasto i moje?
Ne možeš nešto tvrditi kada je očigledno da ti nisi napisao odgovor, niti si autor nečega.

A to što si ti često koristio, odnosno preuzeo, kopirao... nešto sa drugih foruma ne znači da si ti autor. Jednostavno rečeno radiš isto što i drugi, samo se ponavljaš kao papagaj. Ništa novo od tebe, pa makar to bio AI.

ti jos pokusavas i upires? a cini se da ne znas ni sam sta mislis reci. cuj napisao ti ili ja i onda niko nije autor, a odmah zatim da sam tvrdio da sam autor necega sto sam jasno napisao da nisam? ali necu se dalje zavlaciti u ovo tvoje ponavljanje...

mislim da sam ti dao previse znacaja ovaj put (sam sam kriv i to sam vec pisao u odgovoru Pixel -u, da smo krivi mi), jer sam vec prije rekao da je sa tobom bespredmetno razgovarati. i, nije to nesto sa drugih foruma, niti me ima po drugim forumima. to je izreka koju je napisao Scott D. Weitzenhoffer povodom kreacionizma u svojoj knjizi "Playing Chess with Pigeons: A Compendium of Fundamentalist Apologetics and Their Refutations" davne 2010. eto, da nesto i naucis i eto ti nesto novo od mene. sada si za "milimetar" pametniji.

a to koliko se ponavljam mozes, opet, provjeriti pretrazujuci moje postove. ono cisto da ne ispadnes i lazov, pored toga sto si neznalica (eto ti primjer odmah u paragrafu iznad)...

znas, mene je nekada prije cudilo to sto i glupi sebe smatraju dovoljno pametnim dok nisam naisao na, isto tako, jednu izreku: "pamet je najpravilnije rasporedjena. niko ne kaze da je ima premalo." eto ti jos jedan moj sitni doprinos. sada si jos "milimetar" pametniji...

no, posvetio sam ti dovoljno vremena, a vec sam prije rekao da je sa tobom uzaludno i pokusavati raspravljati i ova nasa rasprava je dokaz toga. jer, nemas nista svoje da kazes osim ad hominema (a cak ti ni to ne ide, pa je po tome jos gore). pogotovo ne nesto sto ima ikakvu vrijednost... tako da ti mozes napisati zavrsni post da zadovoljis svoj ego da si odgovorio zadnji. ja cu lagano da se izvucem iz ovog blata u koje guras raspravu, bez da si istoj dao ikakav doprinos...

eto mojih "dva milimetra"...
odzdrav. :kakoste:

P.S. a fotku papige treba zasluziti. Smrle je istu zasluzio, ali zaista i sa puno truda, rada i zalaganja. docim ti nisi ni za toga... ali ako zelis mogu pronaci prigodnu i za tebe. zelis li?
Last edited by belfy on 04/11/2025 21:22, edited 2 times in total.
belfy

#6864 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by belfy »

eh, sada da iskoristim ovaj dupli da se vidi kako se igra saha sa golubom. jedan tamo, neki kaze:
-Chesterfield- wrote: 02/11/2025 04:31

Pretpostavka je majka svih zajeba. A iznositi činjenice nekome ko ih ne želi čuti isto je kao igrati šah s golubom, sve sruši, posere se po tabli i odleti kao da je pobijedio. Problem nije u napretku nego u čovjeku koji ga ne zna koristiti. Tehnologija nema ni dušu ni namjeru, ona samo pokazuje kakvi smo iznutra. Kad nema mjere i morala, napredak postaje oružje, igračka ega i sredstvo za samouništenje.
-Chesterfield- wrote: 03/11/2025 21:27
belfy wrote: 02/11/2025 22:12 ko li je ovo prije pisao na forumu...? ajde sto samo kopiras odgovore od AI, ali zasto i moje?

naravno da si kopirao moje odgovore, samo nisi znao odakle poticu, pa si pretpostavio - pa se zahebao... (i time ide ona prva: pretpostvka je majka svih zaheba).

onda ide ovaj drugi dio gdje ti ja najjasnije kazem da ja nisam autor, ali ti to samo preskocis i nastavljas pricati kao da jesam. e, to ti takodjer spada u ovu drugu kategoriju.

a onda, posto mislis da si pobijedio slavodobitno me pitas: "Treba li fotka papige?".

eh, sada, ako ovdje ne vidis sebe ako novog pernatog prijatelja nastavit cu u iducem postu.

P.S. e, ovo je post na koji se koristi ono za sto ti ne znas ni korisiti... ali, eto, obojio sam, pa ti mozda bude lakse raspozanti...
Last edited by belfy on 18/11/2025 23:47, edited 2 times in total.
Zehran82

#6865 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 04/11/2025 18:49

postepenost je uvijek najbolji metod....svaka nagla promjena teze se podnosi od strane pacijenta.
Josip321

#6866 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 04/11/2025 22:29

postepenost je uvijek najbolji metod....svaka nagla promjena teze se podnosi od strane pacijenta.
Npr. patološki kockar bi trebao postupno se odvikavat ok kocke?
Zehran82

#6867 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 07/11/2025 22:26

kocka je nesto drugo.
Josip321

#6868 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 07/11/2025 23:07

kocka je nesto drugo.
Ali to znači da je u Islamu propisano univerzalno pravilo koje ne vrijedi univerzalno?
Zehran82

#6869 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 10/11/2025 07:50

kocka je nesto drugo.
Ali to znači da je u Islamu propisano univerzalno pravilo koje ne vrijedi univerzalno?
univerzalno pravilo je na ovisnosti sto se unose u tijelo...

a ne tipa radnje kocka, kradja, bludnicenje, laganje, varanje ...tu nema postepenog nego odmah sasijecanje u korjenu...

pa ti onda dodjes i kazes, vidis kako nije univerzalno pravilo....

pa alkholicara koji pije 10 casa dnevno...koji treba da smanji na 5 pa onda na jednu, i onda jedan pije a jedan ne pije dan...i tako malo pomalo dok ga ne odvikne skroz.

sa osbom koji taslaci 10 zena dnevno, pa mu kazes...de skrati, kreni smanjivati to, nek bude 5 zena...pa onda predji na jednu dnevno i tako to :lol: :-)
Josip321

#6870 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 10/11/2025 11:57

kocka je nesto drugo.

a ne tipa radnje kocka, kradja, bludnicenje, laganje, varanje ...tu nema postepenog nego odmah sasijecanje u korjenu...

pa alkholicara koji pije 10 casa dnevno...koji treba da smanji na 5 pa onda na jednu, i onda jedan pije a jedan ne pije dan...i tako malo pomalo dok ga ne odvikne skroz.

sa osbom koji taslaci 10 zena dnevno, pa mu kazes...de skrati, kreni smanjivati to, nek bude 5 zena...pa onda predji na jednu dnevno i tako to :lol: :-)
Miško moj mali, malo si se zapleo, aa?
Prvo si naveo da i bludničenje treba odmah sasjeći u korijenu.
Pa na kraju posta završio kako treba postupno od spavanja sa 10 žena doći do tog da se ne spava sa nijednom. Odnosno, samo sa svojom. Valjda.

Zar ne vidiš kako su vam šuplja pravila, nelogična i nakaradna? Takva sigurno nisu od Boga.
Last edited by Josip321 on 10/11/2025 19:40, edited 1 time in total.
Sanjarko

#6871 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Sanjarko »

AI presjek i odgovor:
### 🌟 Tevhid – Jedinstvo Boga
- **Kur’an jasno potvrđuje**: *“Tvoj bog je samo Allah, osim za koga nema božanstva. On je sve obuhvatio znanjem.”* (Sura Taha, 98)
- Ovo je temelj vjere: **nema drugog božanstva osim Allaha**, i samo On zaslužuje obožavanje.

### 👑 Allah kao Gospodar svega
- **On je Gospodar nebesa i Zemlje i svega između njih** (Sura Merjem, 65).
- To znači da **nema granice Njegovoj moći** – On upravlja i vidljivim svijetom (ljudi, priroda, zvijezde) i nevidljivim (meleki, džini, sudbina).

### 🕊️ Ustrajnost u vjerovanju
- Kur’an obećava: *“Doista onima koji govore: ‘Gospodar naš je Allah’, pa poslije budu ustrajni, silaze meleki: ‘Ne bojte se i ne žalostite se, i radujte se Džennetu, koji vam je obećan.’”* (Sura Fussilet, 30).
- Dakle, **vjera nije samo izjava**, već i ustrajnost u djelima, strpljenju i pokornosti.
:kakoste:
Sanjarko

#6872 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Sanjarko »

Josip321 wrote: 10/11/2025 16:54

Prvo su naveo da i blud učenje treba odmah sasjeći u korijenu.
Pa na kraju posta završio kako treba postupno od spavanja sa 10 žena doći do tog da se ne spava sa nijednom. Odnosno, samo sa svojom. Valjda.

Zar ne vidiš kako su vam šuplja pravila, nelogična i nakaradna? Takva sigurno nisu od Boga.
Koja su to ispravna? Koja su to od Boga?
Josip321

#6873 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Sanjarko wrote: 10/11/2025 19:18

On od pravoga Boga. Koji ne kontradiktori sebi.
Sanjarko

#6874 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Sanjarko »

Josip321 wrote: 10/11/2025 19:42
Sanjarko wrote: 10/11/2025 19:18

On od pravoga Boga. Koji ne kontradiktori sebi.
Bog, Sveti duh, Isus +- Marija kako kod koga +- razni svetci?
Sanjarko

#6875 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Sanjarko »

Conclusion: Your claim that hadiths are not part of the Qur'an is absolutely correct - they are separate and distinct. The claim that they are not part of Islam is the position held by Qur'anists, but most of the Islamic tradition still includes them as a second source. So, there are different interpretations within Islam: some rely exclusively on the Qur'an, while others believe that the Qur'an and hadiths together form the whole of faith.

Short answer: Yes, basically everyone who believes in Allah and follows the Qur'an is a Muslim (Mu'min). The difference arises in the interpretation - those who reject hadiths and rely exclusively on the Qur'an see themselves as "true Muslims", while others call them "Qur'anists" to distinguish them from the majority tradition that accepts hadiths along with the Qur'an.

It is true – the Quran clearly distinguishes between hadiths (speech, narration) from God and those from men. The believer is called upon to believe only in what comes from Allah, and not in human fabrications.

The Qur'an really says that He is the only hadith from God and that believers should believe in Him and not in human stories. This is a strong argument of those who rely solely on the Qur'an. Most of the Islamic tradition still uses the hadith of the Prophet as an explanation and practical application of the Qur'an, but the revelation itself clearly emphasizes that the Qur'an is the only infallible hadith.
Food for thought?
Post Reply