Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
JovicSA
#48651 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Šta, vratit će tri vojske, ukinuti zajedničke tablice i poništiti reformu bankarskog sistema i zajedničku valutu jer je i ona došla kroz Dejton. 
-
plavi_E
#48652 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nema treceg u Dejtnu i ustavu a i clanovi presjednistva se biraju ovako kako se biraju a nema ni odcepljenja entitete. To bi neko trebao reci Covicu i Dodiku.Nisamsdaali wrote: ↑03/11/2025 14:31 Novak djokovic i bosnjacki nacionalisti u mrtvoj trci ko manje poznaje i poštuje Ustav i Dayton![]()
-
plavi_E
- DaysleepeR
#48654 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Opet ti meni repliciraš za neto što nije moja odgovornost.LSD wrote: ↑03/11/2025 14:52Ne postoji izvorni Dejton, to je besmisleni konstrukt velikodrzavnih kuhinja istocnih komsija i zapadnih susjeda....politicko Sarajevo, zajednicke instutucije itd.DaysleepeR wrote: ↑03/11/2025 14:47 Kako rekoh neki dan, kakva god previranja budu u BiH, uvijek će nas vratiti na početke postavke Daytona.
Bivši hrvatski šef diplomatije tvrdi da SAD podržava povratak na izvorni Dejton
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bivsi-h ... /251103129
On navodi da su SAD istaknule da se buduće odluke moraju donositi između tri naroda u BiH, ali da bi bilo zavaravanje pomisliti da SAD neće imati aktivnu ulogu u tome.
"Upravo obrnuto, ona (op. a. uloga SAD-a) će biti aktivnija nego što je bila posljednjih 20-ak godina", rekao je Žužul kojeg prenosi HMS.
Zatim je poručio da je američka odluka o Dodiku i njegovim saradnicima donesena kako bi se spriječila dublja kriza u BiH, ali i to da su Amerikanci za povratak na izvorni Dejton.
"SAD u ovom trenutku ne želi i ne podržava nikakvo otcjepljenje i to je jasno iz te odluke, ali isto tako potpuno je jasno da podržavaju redefiniranje odnosa, odnosno povratak na izvorni Dejton, onako kako je on i zamišljen, da su to tri konstitutivna i jednakopravna naroda i da se to vidi i kroz institucije i kroz realni život i funkcioniranje države", zaključio je Žužul.
Miomir Žužul je oronuli mongoloid koja sanja vjekovne snove, al dobiceda sebi izbije oci.
Puno su zinule guzice proteklih par godina, sasvim je prirodno očekivati da nas resetuju na početne postavke.
-
drogon2
#48655 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Hrvati bi da se vracaju na "izvorni dejton" al bi usput da ful mijenjaju taj Dejton i da sebi nabace clana Predsjednistva po volji 
-
Novak20
#48656 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ono što danas imaš od političkih prava uvijek možeš da izgubiš i o tome se vodi računa.Chmoljo wrote: ↑03/11/2025 14:40ah ta grozna riječ, unitarizamNovak20 wrote: ↑03/11/2025 14:31
![]()
Pa ni bošnjačko-muslimanski unitarizam nije nikada prekinut kao ni srpski separatizam.
Komšić možda jeste korisna budala onih koji ga biraju i katalizator loših i sve gorih odnosa hrvatske i bošnjačke politike, a posljedično tome i loših odnosa kolektiva. Ja bih budalu, pa i korisnu mogao da izaberem jednom, ali četiri puta...previše je.![]()
imati kantone sa tako širokom autonomijom i to zvati unitarizmom je smjehotresno
ali malo, pa treba i dom naroda zakucati
prosto, unitarizam kojim plaše taj preglasavani katolički živalj iz hercegovine je upravo to: babaroga koju ni bošnjaci ne traže.
policija, sudovi, zdravstvo, obrazovanje, komunalne službe, službe zapošljavanja... plus vitalni nacionalni interes u pitanjima od istinske važnosti za jedan narod i riješen problem.
ali neeee, hajmo za svaki pišani zakon potezati VNIu prevodu, onako ćete kako se nama digne.
pa dobro.
i vi ćete.
Nisu Hrvati zaposjedali bošnjački klub DN F BiH sa namjerom da imaju 1/3 u njemu i prevagu u odlučivanju niti su oni ti koji su mijenjali DMS Ustav F BiH i IZ.
Na koncu, svaka akcija dobije reakciju. Obija se to o glavu "katolicima" kako kažeš ali i Bošnjacima dok se Srbi mogu smijati u komotnoj i sve komotnijoj poziciji RS.
-
JovicSA
#48657 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ima ona izreka "hljeba preko pogače", tako se danas ponaša HDZ neću reći cijeli hrvatski narod u BiH.Novak20 wrote: ↑03/11/2025 15:19Ono što danas imaš od političkih prava uvijek možeš da izgubiš i o tome se vodi računa.Chmoljo wrote: ↑03/11/2025 14:40ah ta grozna riječ, unitarizamNovak20 wrote: ↑03/11/2025 14:31
![]()
Pa ni bošnjačko-muslimanski unitarizam nije nikada prekinut kao ni srpski separatizam.
Komšić možda jeste korisna budala onih koji ga biraju i katalizator loših i sve gorih odnosa hrvatske i bošnjačke politike, a posljedično tome i loših odnosa kolektiva. Ja bih budalu, pa i korisnu mogao da izaberem jednom, ali četiri puta...previše je.![]()
imati kantone sa tako širokom autonomijom i to zvati unitarizmom je smjehotresno
prosto, unitarizam kojim plaše taj preglasavani katolički živalj iz hercegovine je upravo to: babaroga koju ni bošnjaci ne traže.
policija, sudovi, zdravstvo, obrazovanje, komunalne službe, službe zapošljavanja... plus vitalni nacionalni interes u pitanjima od istinske važnosti za jedan narod i riješen problem.
ali neeee, hajmo za svaki pišani zakon potezati VNIu prevodu, onako ćete kako se nama digne.
pa dobro.
i vi ćete.
Nisu Hrvati zaposjedali bošnjački klub DN F BiH sa namjerom da imaju 1/3 u njemu i prevagu u odlučivanju niti su oni ti koji su mijenjali DMS Ustav F BiH i IZ.
Na koncu, svaka akcija dobije reakciju. Obija se to o glavu "katolicima" kako kažeš ali i Bošnjacima dok se Srbi mogu smijati u komotnoj i sve komotnijoj poziciji RS.
- vee-jay
-
drogon2
#48659 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Komsic je samo produkt nepovjerenja Bosnjaka prema Hrvatima.A to nepovjerenje svakim danom sve vise i vise raste.Covke s3re o eu putu i slicnim stvarima ,ali da on zaista i iskreno radi na tome IZ nikad ne bi ni bio tema jer bi Covke bez problema uvijek bio biran.
-
kakabanja213
#48660 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kao sto je podizanje spomenika ratnom zlocincu i blagosiljanje istog reakcija na Komsicev izbor za clana predsjednistva iz reda hrvatskog naroda.Novak20 wrote: ↑03/11/2025 15:19Ono što danas imaš od političkih prava uvijek možeš da izgubiš i o tome se vodi računa.Chmoljo wrote: ↑03/11/2025 14:40ah ta grozna riječ, unitarizamNovak20 wrote: ↑03/11/2025 14:31
![]()
pa dobro.
i vi ćete.
-
plavi_E
-
luxferre
#48662 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
LSD
#48663 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pa sta onda citiras tu matoru ojebinu i prenosis njegove bljuvotine ?...ko da je nesto pametno izjavio.DaysleepeR wrote: ↑03/11/2025 15:18Opet ti meni repliciraš za neto što nije moja odgovornost.LSD wrote: ↑03/11/2025 14:52Ne postoji izvorni Dejton, to je besmisleni konstrukt velikodrzavnih kuhinja istocnih komsija i zapadnih susjeda....politicko Sarajevo, zajednicke instutucije itd.DaysleepeR wrote: ↑03/11/2025 14:47 Kako rekoh neki dan, kakva god previranja budu u BiH, uvijek će nas vratiti na početke postavke Daytona.
Bivši hrvatski šef diplomatije tvrdi da SAD podržava povratak na izvorni Dejton
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bivsi-h ... /251103129
Miomir Žužul je oronuli mongoloid koja sanja vjekovne snove, al dobiceda sebi izbije oci.
Puno su zinule guzice proteklih par godina, sasvim je prirodno očekivati da nas resetuju na početne postavke.
Ne postoji izvorni Dejton i slicne nebuloze...ko to prica, odmah vidis da je ublehas i gownar.
- DaysleepeR
#48664 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Zato što sam neki dan u jednoj diskusiji oko buduće američke uloge upravo ovo rekao, da će nas uvijek vratiti na daytonske postavke, dva entiteta, tri konstitutivna.LSD wrote: ↑03/11/2025 15:42Pa sta onda citiras tu matoru ojebinu ?...ko da je nesto pametno izjavio.DaysleepeR wrote: ↑03/11/2025 15:18Opet ti meni repliciraš za neto što nije moja odgovornost.
Ne postoji izvorni Dejton i slicne nebuloze...ko to prica, odmah vidis da je ublehas i gownar.
Ostalo je stvar tumačenja, ni ja ne pušim priču o izvoznom Daytonu, u samom sporazumu piše da se svaka stavka može mijenjati odlukom sva tri naroda kroz parlament.
-
plavi_E
#48665 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pa BiH je i danas "dva entiteta i tri konstitutivna" nema se tu sta na to vracati. 
- Haris.ba
#48666 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Tad mi je pogotovo nebitno.
Jeste u Francuskoj i Cemerici. Nije u Bosni i Hrvatskoj.
P.S.
Moze li mala pomoc oko izvornog Dejtona?
Posto postoji samo jedan amandman na ustav BiH, je li to znaci da se poziva na ukidanje tog amandmana (status Brcko)?
-
plavi_E
#48667 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Izgleda da se ne razlikuje etnicka pripadnost i nacionalna pripadnost.
- Haris.ba
-
LSD
#48669 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Jesi li slusao DRI - Violent pacification ? nasilno smirivanje...posto vidim da imas Darrella na avataru.DaysleepeR wrote: ↑03/11/2025 15:44
Zato što sam neki dan u jednoj diskusiji oko buduće američke uloge upravo ovo rekao, da će nas uvijek vratiti na daytonske postavke, dva entiteta, tri konstitutivna.
Ostalo je stvar tumačenja, ni ja ne pušim priču o izvoznom Daytonu, u samom sporazumu piše da se svaka stavka može mijenjati odlukom sva tri naroda kroz parlament.
E pa ako si slusao, to je Dejton....ufatili za usi Slobodu, Franju i Aliju, dođite vamo, na silu ih doveli u Dejton da potpisu i da se izmire...potpisuj i mrsh kuci.
Violent pacification
We'll force you to be nice to each other
I kakva crna odluka tri naroda
Kljucne rijeci - na silu. Prisilili levate da se budu fini jedni prema drugima, jer bi se klali međusobno i narednih bog zna koliko godina.
Dakle, Dejton je zamrznuti sukob i mi zivimo to stanje vec 30 godina , a pri tome mislimo da je Dejton nepromjenjiva vjecna kategorija...zaboravljamo da sve sto je zamrznuto, jednom ce se odmrznuti.
-
plavi_E
- Haris.ba
#48671 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pa sve je zamrznuti sukob i nista ljudsko nije vjecna kategorija.
Evo, presisali smo Kraljevinu Jugoslaviju po dugotrajnosti. Dejton se pokazao kao veoma stabilna tvorevina.
- Haris033
#48672 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dok se vi svađate trojka, sda/df/szbih i sl, Čović, najveće zlo u BiH i dalje je najveći i najjači profiter u regionu!
-
zigson
#48673 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ovo je vec razvlacenje pameti
- DaysleepeR
- DaysleepeR
#48675 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sto puta rečeno, sve se u Daytonu može mijenjati kroz Parlament BiH.LSD wrote: ↑03/11/2025 15:59Jesi li slusao DRI - Violent pacification ? nasilno smirivanje...posto vidim da imas Darrella na avataru.DaysleepeR wrote: ↑03/11/2025 15:44
Zato što sam neki dan u jednoj diskusiji oko buduće američke uloge upravo ovo rekao, da će nas uvijek vratiti na daytonske postavke, dva entiteta, tri konstitutivna.
E pa ako si slusao, to je Dejton....ufatili za usi Slobodu, Franju i Aliju, dođite vamo, na silu ih doveli u Dejton da potpisu i da se izmire...potpisuj i mrsh kuci.
Violent pacification
We'll force you to be nice to each other
I kakva crna odluka tri narodaoni su lobotomzirani decenijama, ne mogu se smisliti, a kamoli da se dogovore oko uređenja drzave.
Kljucne rijeci - na silu. Prisilili levate da se budu fini jedni prema drugima, jer bi se klali međusobno i narednih bog zna koliko godina.
Dakle, Dejton je zamrznuti sukob i mi zivimo to stanje vec 30 godina , a pri tome mislimo da je Dejton nepromjenjiva vjecna kategorija...zaboravljamo da sve sto je zamrznuto, jednom ce se odmrznuti.
Do nas je.