Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#48426 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sime_cipol »

Vjecita_zavrzlama wrote: 01/11/2025 23:35
Sanjarko wrote: 01/11/2025 22:19 Image

Zastava Novo Pazarske regije, i kaže nema ljiljana na njoj.
To je skrnavljenje ljiljana i upravo i dokazuje mpju tezu, motali su ubaciti pola zelenu osmansku zastavu da bi se ikako navikli na zastavu
Šta mlatiš jadan, puse sjeverac u Svedskoj? Ljiljana ima i na srpskoj zastavi.
Nisamsdaali

#48427 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Nisamsdaali »

PreWiBa wrote: 02/11/2025 01:14
Pa nisi, i gotovo.

Zašto se onda petljaš u ta pitanja?
Ti si Musliman jbg
Etnički Bošnjak, nacionalno Bosanac i Hercegovac. Druga je stvar što u dokumentima nigdje ne piše da se napiše etnička pripadnost, nego nacionalna, a koliko sam upoznat Bosniak/Serb/Croat su Ethnicity a ne Nationality kao Bosnian/Serbian/Croatian.

A što se ti kao Švabo petljaš u pitanja koja se tiču Bosne i Hercegovine(ako nemaš naše dokumente, nemam pojma, čuo sam da su striktni oko dvojnog državljanstva) :D ? Nemoj da u to zalazimo, nemoj da se dijelimo
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#48428 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Nisamsdaali wrote: 02/11/2025 01:18
Pa nisi, i gotovo.

Ti si Musliman jbg
Etnički Bošnjak, nacionalno Bosanac i Hercegovac. Druga je stvar što u dokumentima nigdje ne piše da se napiše etnička pripadnost, nego nacionalna, a koliko sam upoznat Bosniak/Serb/Croat su Ethnicity a ne Nationality kao Bosnian/Serbian/Croatian.

A što se ti kao Švabo petljaš u pitanja koja se tiču Bosne i Hercegovine(ako nemaš naše dokumente, nemam pojma, čuo sam da su striktni oko dvojnog državljanstva) :D ? Nemoj da u to zalazimo, nemoj da se dijelimo
Ma ništa druže onda, samo te kolega spominje, pa kontam da ne priznaješ termin Bošnjak i slično :mrgreen:
Ništa nisam rekao

A opet, poenta cijele priče je da vi mislite da Sandžaklije nemaju veze sa BiH i Bošnjacima, s toga i ne razumijem što se buniš :mrgreen:
Point.

#48429 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

Vjecita_zavrzlama wrote: 02/11/2025 01:05
moonco wrote: 02/11/2025 00:59
Nisamsdaali wrote: 02/11/2025 00:47 Lično nikad nisam osjećao Sandžaklije kao “svoje”, više imam zajedničkom sa Srbinom ili Hrvatom iz BiH kojem je BiH na prvom mjestu ili bar ništa manje značajna od Srbije ili Hrvatske i koji je spreman da osudi zločince iz svojih redova kao što činim i ja.

Medjutim, svako ima pravo da se izjašnjava kako želi i kako se osjeća, i u Beogradu i u Zagrebu sigurno ima odredjena masa koja naše Srbe i Hrvate naziva “bosanćerosima” ali to je na kraju krajeva irelevantno.

Bošnjacima van BiH bi poručio da prihvate svoje zemlje ukoliko im te zemlje pružaju ruku. Srbija to nije, ali nema razloga zašto bi Bošnjaci i Muslimani Crne Gore smatrali BiH dražom od CG, ili glasali za Bošnjačku stranku pored DPSa
Kako ćeš Bogati osjećati kad nisi Bošnjak. :pisnuo:
Slabo poznajem bosnjaka da se osjeca sa sandzaklijama svoj, vecinom imaju svoja udruzenja svoje dzamije na zapadu itd
Opet lažeš i izmišljaš. Gdje bolan postoji sandžačka džamija jesi ti normalan.

Sandžsklije su Bošnjaci državljani Srbije ili CG. Kraj priče.
Nisamsdaali

#48430 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Nisamsdaali »

PreWiBa wrote: 02/11/2025 01:20
Pa nisi, i gotovo.

Ti si Musliman jbg

Ma ništa druže onda, samo te kolega spominje, pa kontam da ne priznaješ termin Bošnjak i slično :mrgreen:
Ništa nisam rekao

A opet, poenta cijele priče je da vi mislite da Sandžaklije nemaju veze sa BiH i Bošnjacima, s toga, što se i buniš ? :mrgreen:
Imaju, to su Bošnjaci i dio našeg korpusa, samo meni toliko ne leže. Lično ih ne doživljavam kao što doživljavam ostale Bošnjake, Bosance i sve koje vole ovu zemlju a koji su iz BiH. Ima i do toga što sam agnostik i liberalan, a Sandžaklije su po običaju konzervativnije, drže do socijalnih hijerarhija, drže se na okupu. A i stava sam da svi trebaju prihvatiti zemlju rodjenja kao svoju maticu, kako Srbi i Hrvati kod nas tako i Bošnjaci u CG (Srbiju još uvijek ne).

Nije to ništa strano, sjećam se na HRTu finale dubla tokyo 2020 u tenisu s jedne strane Pavić i Metkić kao Hrvati iz Hrvatske, s druge strane Dodig i Čilić kao naši Hrvati porijeklom. I jedni i drugi pod Hrvatskom zastavom, ali je komentator jasno favorizovao Pavića i Metkića. To je jedan u moru primjera
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#48431 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Nisamsdaali wrote: 02/11/2025 01:27
PreWiBa wrote: 02/11/2025 01:20

Ništa nisam rekao

A opet, poenta cijele priče je da vi mislite da Sandžaklije nemaju veze sa BiH i Bošnjacima, s toga, što se i buniš ? :mrgreen:
Imaju, to su Bošnjaci i dio našeg korpusa, samo meni toliko ne leže. Lično ih ne doživljavam kao što doživljavam ostale Bošnjake, Bosance i sve koje vole ovu zemlju a koji su iz BiH. Ima i do toga što sam agnostik i liberalan, a Sandžaklije su po običaju konzervativnije, drže do socijalnih hijerarhija, drže se na okupu. A i stava sam da svi trebaju prihvatiti zemlju rodjenja kao svoju maticu, kako Srbi i Hrvati kod nas tako i Bošnjaci u CG (Srbiju još uvijek ne).

Nije to ništa strano, sjećam se na HRTu finale dubla tokyo 2020 u tenisu s jedne strane Pavić i Metkić kao Hrvati iz Hrvatske, s druge strane Dodig i Čilić kao naši Hrvati porijeklom. I jedni i drugi pod Hrvatskom zastavom, ali je komentator jasno favorizovao Pavića i Metkića. To je jedan u moru primjera
Poštujem stav, i dijelim ovo oko prihvaćanja država.
drug_profi

#48432 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Vjecita_zavrzlama wrote: 02/11/2025 00:42
drug_profi wrote: 02/11/2025 00:39
PreWiBa wrote: 02/11/2025 00:31 Image

Onda i ovo nije hrvatski?
Pazi, osnove heraldike su iste na ovom grbu i grbu drzave Hrvatske. Sahara sa 5x5. Ukrasi se razlikuju.
Grb Sandzaka i grb RBiH nisu isti. Slicni jesu, ali u osnovi nisu isti.
Grb Sandzaka je spoj herldike Otomana i RBiH/Bosanskog srednjevjekovnog vladara.
Kao što je grb SHS bio spoj razlicitih nacionalnih simbola.
Licno mislim da je ovo podvala Bošnjacima Sandžaka.
Kao što također lično mislim da su većina koji se smatraju Hrvatima u BiH ljudi sa krizom identiteta, međutim imaju puno pravo da se osjećaju kako žele i to im svako mora dopustiti.
Kao što meni svako mora dopustiti da se osjećam kao Bosanac.
Nije bas podvala, oni se ne osjecaju bosnjacima onako kao mi.Njima je islam jako bitan i vise su npr bliski s turcima
Stani malo. Razmisli. Podvala je jer se ovim odvajaju od matice. Postaju svoj entitet.
Da su npr. stavli grb Republike na plavu, zelenu, crvenu podlogu, ili u okvir recimo neki koji asocira na Otomane, onda bi to bilo isto ovo sto se smatra zastavom hrvatskog naroda u BiH. To bi onda bila zastava/grb bosnjackog naroda u Srbiji.
Ovako je to neki drugi grb. Slican malo Bosanskom, ali nije.
HelaS

#48433 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HelaS »

Point. wrote: 02/11/2025 01:22
Spoiler
Show

Slabo poznajem bosnjaka da se osjeca sa sandzaklijama svoj, vecinom imaju svoja udruzenja svoje dzamije na zapadu itd
Preširok je raspon tvog neznanja. Ništa ne radiš u Švedskoj, imaš prostojan socijalni novac od države, pa barem uzmi knjige i uči, obrazuj se
Sanjarko

#48434 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Sanjarko »

Prpa.ba wrote: 02/11/2025 01:05 Kakva ugledna ekipa nebosnjaka i eksperata za "turska pitanja" besjedi lagahno u subotu navecer i tumaci "muhamedancima" ko su i sta su i kako se smiju osjecati, a sad su eksperti i za heraldiku, naravno na svoje znamenje ne daju, ali su spremni s visoka odrediti sta je Bosnjacima podvala... :lol:
+1 :kakoste:
Vjecita_zavrzlama

#48435 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Vjecita_zavrzlama »

moonco wrote: 02/11/2025 01:08

Meni rahmetli nana baš iz Sandžaka iz Pljevalja tako da priču možeš mačku o rep okačiti. :D
Zato ih i osjecas svojima
Vjecita_zavrzlama

#48436 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

drug_profi wrote: 02/11/2025 02:09
drug_profi wrote: 02/11/2025 00:39

Pazi, osnove heraldike su iste na ovom grbu i grbu drzave Hrvatske. Sahara sa 5x5. Ukrasi se razlikuju.
Grb Sandzaka i grb RBiH nisu isti. Slicni jesu, ali u osnovi nisu isti.
Grb Sandzaka je spoj herldike Otomana i RBiH/Bosanskog srednjevjekovnog vladara.
Kao što je grb SHS bio spoj razlicitih nacionalnih simbola.
Licno mislim da je ovo podvala Bošnjacima Sandžaka.
Kao što također lično mislim da su većina koji se smatraju Hrvatima u BiH ljudi sa krizom identiteta, međutim imaju puno pravo da se osjećaju kako žele i to im svako mora dopustiti.
Kao što meni svako mora dopustiti da se osjećam kao Bosanac.
Nije bas podvala, oni se ne osjecaju bosnjacima onako kao mi.Njima je islam jako bitan i vise su npr bliski s turcima
Stani malo. Razmisli. Podvala je jer se ovim odvajaju od matice. Postaju svoj entitet.
Da su npr. stavli grb Republike na plavu, zelenu, crvenu podlogu, ili u okvir recimo neki koji asocira na Otomane, onda bi to bilo isto ovo sto se smatra zastavom hrvatskog naroda u BiH. To bi onda bila zastava/grb bosnjackog naroda u Srbiji.
Za mene nisu bosnjaci i tacka.Moj prijatelj je ozenio sandzaklinku zna ih,,, sam kaze otvoreno vise su albanci po svemu nego bosnjaci.Zena mu se onda smije i kaze u pravu si stariji su vecinski znali albanski.i danas oni vise gravitiraju sa kosovarima

Moj stav je da u Bosni su svi Bosnjaci ali svako ima pravo da se izjasnjava kako zeli.A van Bosne me ne zanima

A za to sto ti kazes, ne znam jel podvala ili samo njihovo neznanje.Ali oni zele islam da bude tu u rangu sa ljiljanima
Styling

#48437 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Styling »

Vjecita_zavrzlama wrote: 02/11/2025 09:22

Za mene nisu bosnjaci i tacka.Moj prijatelj je ozenio sandzaklinku zna ih,,, sam kaze otvoreno vise su albanci po svemu nego bosnjaci.Zena mu se onda smije i kaze u pravu si stariji su vecinski znali albanski.

Moj stav je da u Bosni su svi Bosnjaci ali svako ima pravo da se izjasnjava kako zeli.A van Bosne me ne zanima

A za to sto ti kazes, ne znam jel podvala ili samo njihovo neznanje.Ali oni zele islam da bude tu u rangu sa ljiljanima
Moje mišljenje je da su Bošnjaci autohtoni samo u Bosni, svi ostali su muslimani u Srbiji, Hrvatskoj, i drugim zemljama gdje ne vode porijeklo iz Bosne.
Haris.ba

#48438 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

Styling wrote: 02/11/2025 09:26 Moje mišljenje je da su Bošnjaci autohtoni samo u Bosni, svi ostali su muslimani u Srbiji, Hrvatskoj, i drugim zemljama gdje ne vode porijeklo iz Bosne.
A Bosnjaci u Bosni koji ne vode porjeklo iz Bosne?

I sta znaci autohtoni konkretno?
Vjecita_zavrzlama

#48439 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Styling wrote: 02/11/2025 09:26
Vjecita_zavrzlama wrote: 02/11/2025 09:22

Za mene nisu bosnjaci i tacka.Moj prijatelj je ozenio sandzaklinku zna ih,,, sam kaze otvoreno vise su albanci po svemu nego bosnjaci.Zena mu se onda smije i kaze u pravu si stariji su vecinski znali albanski.

Moje mišljenje je da su Bošnjaci autohtoni samo u Bosni, svi ostali su muslimani u Srbiji, Hrvatskoj, i drugim zemljama gdje ne vode porijeklo iz Bosne.
Slazem se
Sanjarko

#48440 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Sanjarko »

Haris.ba wrote: 02/11/2025 09:34
Styling wrote: 02/11/2025 09:26 Moje mišljenje je da su Bošnjaci autohtoni samo u Bosni, svi ostali su muslimani u Srbiji, Hrvatskoj, i drugim zemljama gdje ne vode porijeklo iz Bosne.

Nisu strano tkivo? 🤔
Seawolf

#48441 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Seawolf »

Moje je mišljenje da su Bošnjaci svi oni koji se izjašnjavaju da su Bošnjaci.

To je potreban i dovoljan uslov, koji bi trebao da važi za svakoga.
Haris.ba

#48442 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

Sanjarko wrote: 02/11/2025 09:47

Nisu strano tkivo? 🤔
Ne znam ni sto znaci strano tkivo. Kakva je razlika izmedju Bosnjaka koji je stranomtkivo i Bosnjaka koji nije strano tkivo?

Izmedju autohtonog i neautohtonog Bosnjaka.
Ono, valjda se moze jednostavno objasniti.
Seawolf wrote: 02/11/2025 09:47 Moje je mišljenje da su Bošnjaci svi oni koji se izjašnjavaju da su Bošnjaci.

Gdje ces bolan Bosnjaku dati mogucnost da se izjasni a da se njegovo izjasnjavanje ne propitkuje? :bih:
Sanjarko

#48443 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Sanjarko »

Haris.ba wrote: 02/11/2025 09:51
Sanjarko wrote: 02/11/2025 09:47

Nisu strano tkivo? 🤔
Ne znam ni sto znaci strano tkivo. Kakva je razlika izmedju Bosnjaka koji je stranomtkivo i Bosnjaka koji nije strano tkivo?

Izmedju autohtonog i neautohtonog Bosnjaka.
Ono, valjda se moze jednostavno objasniti.
Seawolf wrote: 02/11/2025 09:47 Moje je mišljenje da su Bošnjaci svi oni koji se izjašnjavaju da su Bošnjaci.

Gdje ces bolan Bosnjaku dati mogucnost da se izjasni a da se njegovo izjasnjavanje ne propitkuje? :bih:
Da se ne lažemo, većinom nas smatraju stranim tkivom čak iako smo integrirani u strana društva i države.

Čak i ugledni naši ljudi. Od Ibrahimovića pa nadalje.

Uzimam njega kao primjer. A mi ovakvi mahniti ih se svih odričemo olako.

Naravno ne treba generalizirati ali tako je.
Prpa.ba

#48444 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

"Klix eksperti za turska pitanja" neumorno prosipaju biserje pred nas svinje, a mi ne shvatamo esencijalne razlike izmedju njihove heraldike koja ocigledno pokazuje da su katolici koji zive u BiH neupitno Hrvati, ali su Bosnjaci Sandzaka - oni anamo tamo i da su njihovi osjecaji mucka BIA podvala da bi se razorilo bratstvo i jedinstvo u BiH i radikalizovali Bosnjaci.. jos kad dodamo prijateljske odnose sa Turskom, avaj i kuku lele :lol:
Sanjarko

#48445 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Sanjarko »

Prpa.ba wrote: 02/11/2025 09:58 "Klix eksperti za turska pitanja" neumorno prosipaju biserje pred nas svinje, a mi ne shvatamo esencijalne razlike izmedju njihove heraldike koja ocigledno pokazuje da su katolici koji zive u BiH neupitno Hrvati, ali su Bosnjaci Sandzaka - oni anamo tamo i da su njihovi osjecaji mucka BIA podvala da bi se razorilo bratstvo i jedinstvo u BiH i radikalizovali Bosnjaci.. jos kad dodamo prijateljske odnose sa Turskom, avaj i kuku lele :lol:
Još što i ti voliš podbost. Ko Turci s čakijama. 😂
Vjecita_zavrzlama

#48446 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Prpa.ba wrote: 02/11/2025 09:58 "Klix eksperti za turska pitanja" neumorno prosipaju biserje pred nas svinje, a mi ne shvatamo esencijalne razlike izmedju njihove heraldike koja ocigledno pokazuje da su katolici koji zive u BiH neupitno Hrvati, ali su Bosnjaci Sandzaka - oni anamo tamo i da su njihovi osjecaji mucka BIA podvala da bi se razorilo bratstvo i jedinstvo u BiH i radikalizovali Bosnjaci.. jos kad dodamo prijateljske odnose sa Turskom, avaj i kuku lele :lol:
Ja Fino rekoh da su bh hrvati za mene bosnjaci katolici
Hakiz

#48447 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

Kod ljudi, oni koji su naseljavali teritorij na kojem žive prije dolaska prvih došljaka.

Kako su Slaveni na ova područja došli u 7. vijeku, i zatekli neke ljude, Slaveni nisu autohtoni stanovnici ovih područja.

Pa se došljaci između sebe svađaju ko je autohton :lol:
Haris.ba

#48448 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

Hakiz wrote: 02/11/2025 10:35 Pa se došljaci između sebe svađaju ko je autohton
Ma ja to primjetim da se samo Bosnjacima na forumu objasnjava. U tome je problem. :bih:

De malo ravnopravnosti. Daj da prvo Jevrejima i Romima vidimo jesu li autohtoni. Pa onda da se predje na Bosnjake. :mrgreen:
Hoce malo sutra. Dvostruki standardi.
Hakiz

#48449 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 02/11/2025 10:45
Hakiz wrote: 02/11/2025 10:35 Pa se došljaci između sebe svađaju ko je autohton
Ma ja to primjetim da se samo Bosnjacima na forumu objasnjava. U tome je problem. :bih:

De malo ravnopravnosti. Daj da prvo Jevrejima i Romima vidimo jesu li autohtoni. Pa onda da se predje na Bosnjake. :mrgreen:
Hoce malo sutra. Dvostruki standardi.
Ja sam siguran da se potomci Britanaca u Australiji smatraju autohtonim, dok Aboridžini gledaju sa strane. U Americi (Amerikama) slično.

Itd.
Point.

#48450 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

HelaS wrote: 02/11/2025 07:34
Point. wrote: 02/11/2025 01:22
Spoiler
Show

Preširok je raspon tvog neznanja. Ništa ne radiš u Švedskoj, imaš prostojan socijalni novac od države, pa barem uzmi knjige i uči, obrazuj se
Simpatična je količina tvoje zajedljivosti kojom se tješiš dok ležiš potrbuške na sečiji. Ljubi bruda :kiss:

Da ponovimo, možda ti uđe u vugla. Sandžaklije su Bošnjaci državljani Srbije ili CG. To sami osjećaju. Kraj priče
Post Reply