I postaviti Machado za novu predsjednicu, nije ona slučajno dobila Nobelovu nagradu za mir
Venecuela
-
MinistarKulture
#1851 Re: Venecuela
- Danguba
#1852 Re: Venecuela
Sve postaje providno.
Vrijeme je da mijenjaju taktiku.
Žao mi Venecuele ako je zajašu gori nego što je ovaj.
Vrijeme je da mijenjaju taktiku.
Žao mi Venecuele ako je zajašu gori nego što je ovaj.
Last edited by Danguba on 01/11/2025 16:06, edited 1 time in total.
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#1853 Re: Venecuela
Imaš ove socijalističke kartele kao što je FARC i slično. Njih ne diraju u Kolumbiji, a i predsjednik im je socijalista. Mislim da su većinu amnestirali u Kolumbiji i da ih humanitarno pomažu i integrišu u državi sistem. Iz Kolumbije ne mogu im Amerikanci ništa.
Inače neki dan je bio žestok masakr u Rio de Janeiru u Brazilu imaš snimke na YT. BOPE pobio oko 130 lica. Najveći do sad u borbi protiv narko kartela u favelama.
Puno je naoružanih u Venecueli. Imaju nešto kao Teritorijalna odbrana. Da vidimo samo hoće li im Kina, Rusija i Iran pomoći da naoružanjem.
- Ludzak
#1854 Re: Venecuela
A kako će iskoristiti to bogastvo kada su pod američkim sankcijama? Imaju bogat rezervoar nafte, ali ne mogu ih iskoristiti jer su pod sankcijama. Jer ako nisi na strani demokratije i Amerike, đaba ti svo bogatstvoHendrix wrote: ↑10/09/2024 00:06 Za zemlju sa najvecim nalazistima nafte na svijetu jednostavno nema izgovora da bude ovako sjebana. Osim vlastite nesposobnosti. Znam da je romanticno kriviti sve osim ovih lafo revolucionara iz pokreta otpora u vlasti, ali cinjenica je da nisu pametni da od zemlje naprave oazu kakva bi trebala biti.
Jednostavno neke zemlje su toliko zagrizle u korupciju i nesposobnost da ne mogu iskoristiti enormno bogatsvo koje imaju. Nek se ugledaju na arapske zemlje i daju narodu zivot kakav moze da ima.
Nema izgovora, dzaba kriviti USA, Rusiju, vanzemaljce...imas bogatstvo, glumis budalu i drzis zemlju u dubiozi. Kao da je obicnom narodu bitno ko je na vlasti i da li USA uzima reket od nafte, daj mu zivot normalan ostalo su nijanse.
- omega369
#1855 Re: Venecuela
Znaci, cionisti preofirno nanisanili da jos jednu drzavu stave pod svoju sapu. Ko je sljedeci?
- liyf
#1856 Re: Venecuela
Ne sjecam se geografije Venecuele, sta ce ona Americi? Nafta, rude?
- Sanjarko
- moonco
- Sanjarko
#1859 Re: Venecuela
Čuo sam nešto o tome ali nisam toliko ovome pridavao značaj, reko ne mogu toliko ludi biti, ne mislim pod time na bolest, ali izgleda da jesu.
- moonco
#1860 Re: Venecuela
Pa oni su zajedno sa Izraelom finansirali obučavali i naoružavali prve teroriste u Kolumbiji. Sadašnji predsjednik Kolumbije otvoreno je govorio o tome. Ako te zanima malo istraži kako su ove paravojne pobunjeničke frakcije u južnoj Americi nastale.
- Sanjarko
#1861 Re: Venecuela
+1 Nisam to znao, stvarno. Jbga nemogu sve da upratim i znam.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1862 Re: Venecuela
Htio je maduro gvajanu, sad hoce njega...postanes i sam lovina.
-
moimoi
#1863 Re: Venecuela
Lezi na najvecim nalazistima nafte na svijetu.
Samo sto je ta njihova nafta “prljava” usljed zastarjele tehnologije, minimalno ulaganja od 60ih god. Na jako nepristupacnim mjestima etc pa je za to prodaju budzasto.
Uglavnom… usa ima jasne ciljeve. Da nemaju nafte pustili bi oni njih da zive u diktaturi..budite realni.
-
moimoi
#1864 Re: Venecuela
Zajedno sa cia-om.
Bruka filmova na datu temu
- moonco
#1865 Re: Venecuela
Dole im je bukvalno poligon za testiranje i vježbanje skidanje režima. Kompletna latinska srednja i južna Amerika.moimoi wrote: ↑01/11/2025 13:27Zajedno sa cia-om.
Bruka filmova na datu temu
A Evropljanima Afrika (Francuzima i Englezima)
- moonco
#1866 Re: Venecuela
Ambasador Kolumbije za BiH dolazio je nedavno u BiH. Zanimao ih je ovaj humanitarni način pomoći povratnicima kao što je kod nas. Tako da se primjeni za njihov slučaj i situaciju sa demobiliziranim pobunjenicima.Sanjarko wrote: ↑01/11/2025 12:48 +1 Nisam to znao, stvarno. Jbga nemogu sve da upratim i znam.
Pomoć sa poljoprivrednim mašinama, agregatima, alatom, motokultivatorima, plastenicima, otkupom voća i povrća, pomoć u građevinskom materijalu, pomoć u izgradnji i održavanju puteva, infrastrukture, elektricifikaciji sela, izgradnja vodovoda, nabavku mašina za obradu voća i povrća, pomoć u mehanizaciji i slično što treba za koliko toliko normalne uslove za život.
- Peacean
#1867 Re: Venecuela
Pa i relativno skoro su probali da skinu madura za vrijeme trumpovog prvog mandata
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Gideon_(2020)
Valjda narandža sada hoće da dovrši posao.
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Gideon_(2020)
Valjda narandža sada hoće da dovrši posao.
- Hercegoviina
#1868 Re: Venecuela
Zašto ti je žao? Znaš li ti kako taj jadni narod živi dole pod diktaturom Madura. Treba to promjeniti bez obzira na sve, gore ne može da bude. Samo da napomenem da je prosječna plata u Venecueli 7 dolara.
- jeza u ledja
#1869 Re: Venecuela
Sta bolan?apsidejzi wrote: ↑01/11/2025 10:19Jest, kao i srbadija iz RS-a.jeza u ledja wrote: ↑09/09/2024 16:14Cemu se opiru Tita ti? Svom narodu?Sanjarko wrote: ↑09/09/2024 12:05
I to ako treba i poginuti za to kako Bata reče ideale i mnoge druge stvari.
Ovo režirano po meni. Jest vlast u Venecueli loša ali šta je Američka bolja tokom historije i danas.
Jedino se par država opire u Latinskoj Americi, Gringosima.
Ali past će vjerovatno i Venecuela pod njihovu šapu i kontrolu kad tad.
Cuj opiru se.Najbogatija drzava Juzne Amerike je postala najsiromasnija drzava Juzne Amerike u roku 2 decenije vlasti ovih jadnika, ali "opiru se". Milioni ljudi, cevrtina populacije zemlje, je pobjegla iz tog raja u zadnjih 10 godina, ali "opiru se". Ni jedna druga drzava u Juznoj Americi nema istu vlast i iste likove u foteljama ovoliko godina.
- Sanjarko
#1870 Re: Venecuela
Ma znam ja to u vezi skidanja vlada i što šta je CIA itd radila/li dole, ali nisam znao ovo za pobunjenike da hoće da ih pacifiziraju i riješe njihov problem, da su dolazili kod nas itd.
- moonco
#1871 Re: Venecuela
Bolje da im vlada daje pare nego da razni CIA špijuni donose kofere i torbe para da im ruše državu. Ovo tokom genocida u Gazi žestoke komentare je davao predsjednik Kolumbije. Mislim da je čak i neke višemilionske ugovore sa Izraelom poništio.
Imaju snimci na YouTubeu gdje baš prikazuju humanitarne organizacije i projekte koje rade sa ovim demobilisanim pobunjenicima.
- Sanjarko
#1872 Re: Venecuela
moonco wrote: ↑01/11/2025 15:37Bolje da im vlada daje pare nego da razni CIA špijuni donose kofere i torbe para da im ruše državu. Ovo tokom genocida u Gazi žestoke komentare je davao predsjednik Kolumbije. Mislim da je čak i neke višemilionske ugovore sa Izraelom poništio.
Imaju snimci na YouTubeu gdje baš prikazuju humanitarne organizacije i projekte koje rade sa ovim demobilisanim pobunjenicima.
- moonco
#1873 Re: Venecuela
FARC je baš na granici sa Venecuelom.
Kompilacija snimaka ofanzive u Riju
Ovo su organizirali u Brazilu, da ih Trump ne proziva. Sad treba da se održi neki sajam neko političko zasjedanje dole u Brazilu.
Kompilacija snimaka ofanzive u Riju
Ovo su organizirali u Brazilu, da ih Trump ne proziva. Sad treba da se održi neki sajam neko političko zasjedanje dole u Brazilu.
- jeza u ledja
#1874 Re: Venecuela
I ovdje jevreji iz pastetica iskacu.
- moonco
#1875 Re: Venecuela
Izraelski plaćenik Yair Klein, bivši potporučnik izraelske vojske, osnovao je privatnu vojnu kompaniju "Spearhead Ltd." tokom 1980-ih Colombia Reports. Klein je osuđen od strane kolumbijskih vlasti za obuku članova kolumbijskih paravojnih grupa i milicija narko-kartela, uključujući grupe Gonzala Rodrígueza Gache i Pabla Escobara.
Obuka paravojnih formacija
Prema izveštaju kolumbijske tajne policije iz 1989. godine, izraelski instruktori stigli su u Kolumbiju 1987. godine da obučavaju Carlosa Castañoa i druge pripadnike paravojnih grupa koje su kasnije formirale AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) Al Jazeera. Pedeset "najboljih" studenata paravojnih grupa poslato je zatim u Izrael na stipendije za dalju obuku Al Jazeera
Carlos Castaño, vođa AUC-a i osuđeni narko-trgovac, u svojoj autobiografiji napisao je: "Naučio sam beskonačno mnogo toga u Izraelu, i toj zemlji dugujem deo moje suštine, mojih ljudskih i vojnih dostignuća" Al Jazeera. Castaño je studirao 1983-1984. godine na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu i u izraelskim vojnim školama, gde je dobio obuku iz naprednog naoružanja i taktika
Razmere nasilja
Ujedinjene nacije procenile su 2016. godine da je AUC bio odgovoran za 80% smrtnih slučajeva u konfliktu Historicly. Klein je bio optužen da je organizovao kampove za obuku privatnih vojski u Kolumbiji i desničarskih paravojnih grupa u eksplozivima, postavljanju auto-bombi i izvođenju političkih egzekucija
Vojna saradnja
Kolumbijske oružane snage počele su kupovati oružane tehnologije od Izraela 1980-ih, u isto vreme kada su kolumbijske paravojne grupe počele obuku u Izraelu. Dok su SAD bile glavni dobavljač kolumbijske vojske, Izrael je bio drugi najvažniji izvor naoružanja i logističke tehnologije, sa približno 38% svih kupovina oružja koje je napravila kolumbijska država
Proizvodnja puške Galil izraelskog porekla bila je ključna tačka u vojnoj saradnji između dve zemlje. Kolumbija je uspela da dobije od Izraela patent za njenu proizvodnju kroz državnog proizvođača Indumil
Prekid odnosa
Kolumbija je bila među zemljama koje su 2025. godine usvajale mere protiv Izraela zbog situacije u Gazi, uključujući sprečavanje isporuke oružja, municije i vojne opreme Izraelu Mašina. Ovo predstavlja značajan zaokret u dugogodišnjoj vojno-bezbednosnoj saradnji između dve zemlje.