AI - muzika

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Prisustvo

#1 AI - muzika

Post by Prisustvo »

Negdje krajem 2023-će godine pojavile su se muzičke platforme bazirane na vještačkoj inteligencije (AI) koje su se u međuvremenu toliko razvile da je već sada teško znati šta je AI generisano a šta ne, pogotovo kada su u pitanju pjesme na engleskom jeziku.

Uz pomoć jednostavnih prompt-ova koji podrazumijevaju unos teksta pjesme, opis stila, žanra itd. moguće je relativno lako napraviti pjesmu ili muzičku kompoziciju kakvu čovjek poželi.

Primjeri muzike napravljene uz pomoć Suno AI:

..
iz zadnje klupe

#2 Re: AI - muzika

Post by iz zadnje klupe »

Molio bi pokretača ove teme, ako je on sačinio ove pjesme, za malu pomoć

Koliko sam upratio na dva glavna softveram Suno i Udio, zaista ima mogućnost da napišeš tekst, odabereš žanr, i dobiješ neku pjesmu, ali samo glavni jezici, engleski, španski, kineski, njemački itd

ali koliko god tražio nisam našao mogućnost za hrvatski jezik (bosanski jezik uglavnom rijetko ima u svim softverima, a srpski neću zbog ekavice), jer softver mora znati kako idu naglasci na određene riječi, da zna na koje hrvatske riječi se prenosi emocija a koje su sporedne, da pjesma tekstualno zvuči prirodno a ne neki indijanski hrvatski jer dovoljna je da jedna riječ nema pravi naglasak i emociju, da nije dobro izgovorila , č,ć ž itd, i da sve to zvuči neprirodno

Ovo što sam čuo, na stranu same pjesme, djeluje kao pravi pjevač koji zna nijanse hrvatskog jezika,
Što znam za sada,jedina mogućnost je da sam otpjevaš i snimiš pjesmiu recimo u Cubase,zatim u kits.ai konvertuješ u pjevača kojeg hoćeš, ali sam ne znam da pjevam, i ma koliko polirao snimak sa vokal pluginovima, nikad nije dovoljno dobar da nakon konverzije snimak liči na profesionalnog pjevača.

Hvala unaprijed
Prisustvo

#3 Re: AI - muzika

Post by Prisustvo »

Nemam iskustva sa drugim AI muzičkim platformama, osim Suno (Pro verzija). Ako hoćeš pjesmu na hrvatskom, ideš prvo u „Simple“ i tamo staviš prompt: „Croatian lyrics“, „male (or female) vocal“ (soulful, sensual, powerful, deep, gritty...?!), onda opis muzike „blues“, hip-hop“, rock ili „ambient“, „etheric“ itd. Imaš tamo i ponuđene opcije. (Tu možeš koristiti samo 200 slova) Možeš čak staviti i Darko Rundek style (ili koji god drugi pjevač ili grupa).

Onda ideš u „Custom“ sekciju gdje uneseš pjesmu, pa „Style“ gdje takođe imaš ponuđene opcije ili staviš šta hoćeš. A onda ispod – naslov pjesme. Pa: „Create“. Tada dobiješ 2 verzije. Ako ti se ne sviđa nijedna, onda opet „Create“, sve dok ne dobiješ prihvatljivu verziju. Ima i opcija „edit“ onoga što si već dobio ali tu se i ja slabo snalazim, pošto sam i ja tek nedavno počeo da eksperimentišem s tim. Nekad moraš usput manipulisati tekst ili stil da bi dobio šta hoćeš. Kad su drugi jezici u pitanju, česte su greške kod izgovora riječi (na primjer, često se desi da „g“ pročita kao „đ“ (agent=ađent) u tom slučaju, napiši agent kao aggent. Ako „s“ čita kao „š“, onda napiši ss itd.

Imaš i opciju da ti Suno napiše pjesmu i sam ju naslovi ako u „Simple“ navedeš temu pjesme, jezik i vrstu muzike koju hoćeš, pa odmah ideš „Create“.

U svakom slučaju, ta AI platforma nije perfektna ali s obzirom na brzinu njenog razvoja, muzičari bi mogli uskoro ostati bez hljeba?!

..
iz zadnje klupe

#4 Re: AI - muzika

Stvarno sam ti zahvalan jer sam nisam uspio skontati, a pregledao sam tonu youtube tutoriala
Samo jos jedno pitanje, ako znas odgovor, da li postoji softver koji moze kreirati pjevaca, a da mu ti das vec formiran tekst i muziku, dali u midi ili audio formatu, mozda i u formi notnog zapisa sa tekstom ispod
Necu te vise daviti, problem je sto su svi tutorijali prilagodjeni onima koji kreiraju u ai na engleskom jeziku, a i svi manuali
iz zadnje klupe

#5 Re: AI - muzika

Posto radis s tim i eksperimentises, ako imas neku pocetnu ideju refrena, strofe, udio ekstender cuda radi, zavrsi ti refren, napravi intro, bridge, uglavnom ako si zapeo na 30posto pjesme i imas stvaralacku blokadu, odsviras to i snimis, konvertujes iz midija i audio, i udio extender ce ti mozda iz stotog pokusaja zavrsiti pjesmu, koju ti sam nikad ne bi mogao, jer kako rekoh imas stvaralacku blokadu
belfy

#6 Re: AI - muzika

Post by belfy »

koja je poenta ove teme? promovisanje pjesama koje je @Prisustvo napravio putem AI? klikovi? zar to nije prevazidjeno...? :roll:
Prisustvo

#7 Re: AI - muzika

Post by Prisustvo »

iz zadnje klupe wrote: 21/08/2025 20:58 Stvarno sam ti zahvalan jer sam nisam uspio skontati, a pregledao sam tonu youtube tutoriala
Samo jos jedno pitanje, ako znas odgovor, da li postoji softver koji moze kreirati pjevaca, a da mu ti das vec formiran tekst i muziku, dali u midi ili audio formatu, mozda i u formi notnog zapisa sa tekstom ispod
Necu te vise daviti, problem je sto su svi tutorijali prilagodjeni onima koji kreiraju u ai na engleskom jeziku, a i svi manuali
Pa, zar to Suno ne radi?! Ti unosiš tekst u njega a onda mu kažeš da li hoćeš muškog ili ženskog pjevača ili oboje, može i hor, ili kao grupa (Bijelo dugme style), takođe i tip glasa. Ne možeš tražiti i dobiti glas nekog specifičnog pjevača jer bi to onda bio „copyright issue“ (već su ih tužili u vezi s tim) ali često dobiješ nešto slično. Možeš u promptove unositi tekst i na hrvatskom, bosanskom, srpskom, srpsko-hrvatskom jeziku, razumjeće. Kad može pisati pjesme i pjevati na tim jezicima, može ih i razumjeti u prompt-u kad opisuješ šta hoćeš.

He, he, ta AI je čudo, imajući na umu takođe ChatGPT, Grok, Gab, Freeseek i druge. I one već odavno pišu i knjige, priče, pjesme... Na primjer, možeš tražiti od ChatGPT da ti napiše ili završi neku pjesmu ili prevede s jednog jezika na drugi, koju onda provučeš kroz Suno ili neku drugu AI platformu?!

U svakom slučaju, svako može praviti te pjesme. Ne moraš ni znati engleski bogznakako. Na primjer, ja se nikad nisam bavio muzikom u životu, nemam čak ni sluha, pa kad mogu ja, može svako. Praviš sebi ono što želiš čuti. Za svoje uši, što bi se reklo. Na primjer, ako si frustriran, možeš se kroz pjesmu i dobro ispsovati da ti bude lakše - primjer.

Osnovna verzija Suno je besplatna, pa možeš vježbati koliko hoćeš a naprednija (Pro) verzija košta manje od 10 evra mjesečno što nije puno.

..
Prisustvo

#8 Re: AI - muzika

Post by Prisustvo »

.

..
Point.

#9 Re: AI - muzika

Post by Point. »

Ja sam se malo zaigrao sa Sunom, doduše ovom džabice verzijom, bar u ovoj verziji nisam mogao da upišem recimo Rammstein style, neda to, nego industrial german style. Naš jezik može ali neke riječi izgovara np naglasak na nekom slovu pa ispane čudno. Al općenito dobro ispadne, provukao sam neke tekstove svog starog benda, dobro mi ispalo, al ne smijem širiti online jer nije Pro verzija :)

Nešto kontam ako bih uplatio mjesec dva, bi li mogao širiti stvari koje sam pravio u free verziji :?
Prisustvo

#10 Re: AI - muzika

Post by Prisustvo »

Point. wrote: 23/08/2025 17:40 Ja sam se malo zaigrao sa Sunom, doduše ovom džabice verzijom, bar u ovoj verziji nisam mogao da upišem recimo Rammstein style, neda to, nego industrial german style. Naš jezik može ali neke riječi izgovara np naglasak na nekom slovu pa ispane čudno. Al općenito dobro ispadne, provukao sam neke tekstove svog starog benda, dobro mi ispalo, al ne smijem širiti online jer nije Pro verzija :)

Nešto kontam ako bih uplatio mjesec dva, bi li mogao širiti stvari koje sam pravio u free verziji :?
Ja sam odmah krenuo sa Pro verzijom jer je 2500 poena koje dobiješ (10 poena = dvije verzije iste pjesme) koštalo koliko i kila bureka sa jogurtom.

Koliko mi je poznato, kad se naknadno pređe na Pro verziju, moguće je dawnload prethodno napravljene pjesme. (Ideš na one 3 vertikalne tačke, tu ti se otvori prozor sa „Download“ -> “generate video”, pa kad je video gotov, download-iraš ga u mp4 formatu.

Možeš download pjesmu i u mp3 formatu, pa onda napraviti svoj video, što ja nisam do sada radio ali neki jesu – primjer:

Pogrešan naglasak se može riješiti uduplavanjem samoglasnika. Na primjer, u prvoj pjesmi Tišina zna, riječ ’budalesanje’ je izgovorena kao ’budalesaanje’, što sam mogao riješiti prepravkom te riječi u tekstu pjesme u ’budaleesanje’ ali sam ostavio tako jer bih izgubio tu verziju pjesme, pa sam mu to oprostio. (U Pro verziji ima i napredniji Edit gdje se, navodno, i to može riješiti ali nisam dotle još stigao).

U „Style“ sekciji, Suno ne prihvata neke pojmove kao npr. poznate autore ili pjevače ali prihvata u „Simple“ kod opšteg opisa pjesme.

..
-Chesterfield-

#11 Re: AI - muzika

Post by -Chesterfield- »

Prisustvo wrote: 23/08/2025 02:33 .

..
Hajde pokušaj obraditi jednu ilahiju.
Prisustvo

#12 Re: AI - muzika

Post by Prisustvo »

-Chesterfield- wrote: 24/08/2025 09:13

Hajde pokušaj obraditi jednu ilahiju.
Ne bih da zalazim u tu zonu jer bi mnogi vijernici mogli ilahije u Suno aranžmanu smatrati uvredljivim. Kroz Suno sam provukao nekoliko izvornih narodnih pjesama (Sejdefu majka buđaše, Snijeg pade na behar na voće, Moj zumbule i Kad ja pođoh na Bembašu) čisto iz radoznalosti da vidim kako će zvučati ali ih nisam postavio na Youtube. Po mom ukusu, neke su možda i bolje od orginala (subjektivno rečeno) ali i to je „senzitivna zona“ jer neki to mogu protumačiti kao njihovo skrnavljenje. U prethodnim porukama ima dovoljno informacija na osnovu kojih možeš sam eksperimentisati s tim na Suno platformi.

..
Prisustvo

#13 Re: AI - muzika

Post by Prisustvo »

Jedna pjesma u dvije verzije:

..
Prisustvo

#15 Re: AI - muzika

Post by Prisustvo »

Ovo bi bio jedan primjer malo „dopunjene“ izvorne narodne pjesme u Suno aranžmanu:

(Suno AI je postavila pogrešnu sliku na video jer se iz pjesme može jasno zaključiti da nema više ni janjeta ni pive.)

..
Prisustvo

#16 Re: AI - muzika

Post by Prisustvo »

.

..
Point.

#17 Re: AI - muzika

Post by Point. »

Kakva je situacija sa izbacivanjem pjesama na youtube ili spotify (može li uopšte pitanje je)? Ako imaš plaćenu verziju i napišeš pjesmu sa svojim tekstom, možeš li je sherati negdje javno, šta ako odjaviš plaćenu verziju, jesi i dalje vlasnik pjesme?
iz zadnje klupe

#18 Re: AI - muzika

Negdje sam skoro pročitao ( ako ni lažu, lažem i ja) da je skinuto oko 5.000 pjesama, kako oni mogu identificirati,koje je A pjesma I koja prava, ne znam, konkretno za sada se zna da pjesme sa SUNO nisu legalne za objaviti, jer je program treniran na postojećim pjesmama, pa postoji copyright isue.

Za slične programe, tipa UDIO, mislim da ne postoji taj problem, jer softver nije treniran na taj način.

Ne znam kad bi objavio pjesmu na našem jeziku, po uslovom da fonetički zvuči dobro, da li bi je skinuli.

Inače, gledam na youtube, neki australijski pisac bestellera tužio ChatGPT, jer je objavljena knjiga, čiji je autor u promtu napisao, napiši mi knjigu u stilu tog pisca, i sam se pisac začudio koliko liči njegovom načinu pisanja :roll:
Point.

#19 Re: AI - muzika

Post by Point. »

iz zadnje klupe wrote: 08/10/2025 13:15 Negdje sam skoro pročitao ( ako ni lažu, lažem i ja) da je skinuto oko 5.000 pjesama, kako oni mogu identificirati,koje je A pjesma I koja prava, ne znam, konkretno za sada se zna da pjesme sa SUNO nisu legalne za objaviti, jer je program treniran na postojećim pjesmama, pa postoji copyright isue.

Za slične programe, tipa UDIO, mislim da ne postoji taj problem, jer softver nije treniran na taj način.

Ne znam kad bi objavio pjesmu na našem jeziku, po uslovom da fonetički zvuči dobro, da li bi je skinuli.

Inače, gledam na youtube, neki australijski pisac bestellera tužio ChatGPT, jer je objavljena knjiga, čiji je autor u promtu napisao, napiši mi knjigu u stilu tog pisca, i sam se pisac začudio koliko liči njegovom načinu pisanja :roll:
Malo sam guglao i internet kaže sljedeće
Suno AI is an AI music generator that can be used to create music for platforms like Spotify, but you need a paid subscription on Suno for commercial distribution rights.
Na Suno help piše:
Can I distribute my songs to Spotify, etc?
Edited 7 months ago
Yes! Well... let's talk about it.

If you made your songs while subscribed to a Pro or Premier plan, those songs are covered by a commercial use license. This allows you to distribute songs to Spotify, Apple Music, etc, using the distributor of your choice. This also allows you to use the songs in content you post to YouTube, TikTok, etc. You don't have to attribute the songs to Suno, but we wouldn't mind if you let your audience know we helped you create your masterpiece!

Songs made under the Basic (free) tier are only available for non-commercial use and cannot be monetized. These do not include the commercial use license, and starting a subscription after you made a great song will not give you a retroactive license for the song. If you plan on monetizing the music you make with Suno, check out our plan options here.
Prisustvo

#20 Re: AI - muzika

Post by Prisustvo »

Point. wrote: 02/10/2025 11:25 Kakva je situacija sa izbacivanjem pjesama na youtube ili spotify (može li uopšte pitanje je)? Ako imaš plaćenu verziju i napišeš pjesmu sa svojim tekstom, možeš li je sherati negdje javno, šta ako odjaviš plaćenu verziju, jesi i dalje vlasnik pjesme?
Kako se jasno može vidjeti na osnovu pjesama koje sam ovdje postavio, one su objavljene na youtube. Sve pjesme koje sam napravio na našem jeziku, mogu se naći na YT:

Ovdje

A njihove engleske verzije:

Ovdje

(Većina pjesama je tematskog karaktera u smislu opisa situacije na terenu i mogućih rješenja baziranih na gnostičkim konceptima, prema kojima mi živimo u maji, iluziji ili lažnoj realnosti koja je danas poznata kao „matrix“ ili „kompjuterska simulacija“).

Pjesme koje su napravljene u Suno Pro, mogu se objavljivati na svakoj video platformi, bar za sada, uključujući i TikTok.

..
Point.

#21 Re: AI - muzika

Post by Point. »

Prisustvo wrote: 31/10/2025 15:14
Point. wrote: 02/10/2025 11:25 Kakva je situacija sa izbacivanjem pjesama na youtube ili spotify (može li uopšte pitanje je)? Ako imaš plaćenu verziju i napišeš pjesmu sa svojim tekstom, možeš li je sherati negdje javno, šta ako odjaviš plaćenu verziju, jesi i dalje vlasnik pjesme?
Kako se jasno može vidjeti na osnovu pjesama koje sam ovdje postavio, one su objavljene na youtube. Sve pjesme koje sam napravio na našem jeziku, mogu se naći na YT:

Ovdje

A njihove engleske verzije:

Ovdje

(Većina pjesama je tematskog karaktera u smislu opisa situacije na terenu i mogućih rješenja baziranih na gnostičkim konceptima, prema kojima mi živimo u maji, iluziji ili lažnoj realnosti koja je danas poznata kao „matrix“ ili „kompjuterska simulacija“).

Pjesme koje su napravljene u Suno Pro, mogu se objavljivati na svakoj video platformi, bar za sada, uključujući i TikTok.

..
Da, al sa Spotify se izgleda mora platiti nekom distributeru. 22 dolara godišnje, nije strašno.
Prisustvo

#22 Re: AI - muzika

Post by Prisustvo »

Post Reply