Zastara duga
Moderator: _BataZiv_0809
-
BiBi911
#1 Zastara duga
Mozda zna neko.
Ganjam se sa nekim tipom po sudu za neki dug i to je sve nastalo/pokrenuto sa moje strane 2017god.
Medjutim jucer mi advokat kaze da ce ovaj proces otici u zastaru jer ako kao nismo nista uspjeli za 8 god. Da je to to.
Svake godine on je nesto obnavljao(300KM mi je slao racune tako nesto) i kao sada to je to.
(Taj tip nema prebijene u Bosni i po zadnjim info. Ne Zivi u Bosni od 2016).
Ukratko bio mu zirant
Ganjam se sa nekim tipom po sudu za neki dug i to je sve nastalo/pokrenuto sa moje strane 2017god.
Medjutim jucer mi advokat kaze da ce ovaj proces otici u zastaru jer ako kao nismo nista uspjeli za 8 god. Da je to to.
Svake godine on je nesto obnavljao(300KM mi je slao racune tako nesto) i kao sada to je to.
Ukratko bio mu zirant
-
Osmi Socrates
#2 Re: Zastara duga
Svaka država, ili kao što je slučaj sa Kanadom svaka provincija (u BiH bi možda to bio entitet) ima zakon o zastari duga. S tim da ako ti je slao neke pare u međuvremenu da se vrijeme računa od zadnje uplate.
U Ontariju je dvije godine.
U Ontariju je dvije godine.
-
Osmi Socrates
#3 Re: Zastara duga
Tek sad pročitah da si pokrenuo postupak 2017. Šta je sud odlučio? Ako je sudski postupak aktivan nema zastare duga. Možda budeš problema imao sa naplatom, ali to nije isto što i zastarijevanje duga.
-
BiBi911
#4 Re: Zastara duga
Detalji.
2015 su (moji starci i njegovi) kupovali neku zemlju i bilo je da se to kupi samo u toj kolicini bez dijeljenja(tako vlasnik htjeo).
Moji su Dali Pare ali oni nisu imali dovoljno i starci me nagovore (zajebu) posto je taj tip(neki rod) radio u policiji, kao nije problem, da mu budem Zirant. Iznos je bio 11kKM i znam da je placao to redovno, medjutim.
Ja sam nedugo zatim napustio Bosnu(neplanirano) iskreno nisam ni razmisljao da ce se nesto sa time lose desit.
2017 u Januaru banka je poslala meni neki papir da on ne placa i da bi ja trebao nastavit to placat.
On je napravio neko sranje i odleprsao, mislim al nisam siguran 2016
-Banku ne interesuje to sto se ja sa njim tuzim oni hoce svoje jer kao on nije dostupan(i ako nikada nisu nista pokrenuli protiv njega)
- ovaj moj advokat to nesto protiv njega podize/obnavlja svake godine i ja to nesto platim advokatu oko 300KM
I jucer mi kaze kako vise JA nemam sanse protiv njega jer to ide u zastaru nakon 8 godina.
Banka salje svakih godinu pismo gdje potrazuju taj iznos ja im odgovorim samo papirom sto imam protiv toga(jednom u godini dodjem u SA i to me doceka u sanducicu )
On ima starce, rodbinu i niko od njih ni da kkkk makne. Jer kao oni o tome nista ne znaju.
Meni se ne daju pare za to. Ono bio sam glup sto sam tada podpisao.
Kada sam pitao ovog advokata sta za banku on kaze ne znam mora vidjet i kao to je €€€sat njegovog vremena bla bla i dalje nisam slusao.
2015 su (moji starci i njegovi) kupovali neku zemlju i bilo je da se to kupi samo u toj kolicini bez dijeljenja(tako vlasnik htjeo).
Moji su Dali Pare ali oni nisu imali dovoljno i starci me nagovore (zajebu) posto je taj tip(neki rod) radio u policiji, kao nije problem, da mu budem Zirant. Iznos je bio 11kKM i znam da je placao to redovno, medjutim.
Ja sam nedugo zatim napustio Bosnu(neplanirano) iskreno nisam ni razmisljao da ce se nesto sa time lose desit.
2017 u Januaru banka je poslala meni neki papir da on ne placa i da bi ja trebao nastavit to placat.
-Banku ne interesuje to sto se ja sa njim tuzim oni hoce svoje jer kao on nije dostupan(i ako nikada nisu nista pokrenuli protiv njega)
- ovaj moj advokat to nesto protiv njega podize/obnavlja svake godine i ja to nesto platim advokatu oko 300KM
I jucer mi kaze kako vise JA nemam sanse protiv njega jer to ide u zastaru nakon 8 godina.
Banka salje svakih godinu pismo gdje potrazuju taj iznos ja im odgovorim samo papirom sto imam protiv toga(jednom u godini dodjem u SA i to me doceka u sanducicu )
On ima starce, rodbinu i niko od njih ni da kkkk makne. Jer kao oni o tome nista ne znaju.
Kada sam pitao ovog advokata sta za banku on kaze ne znam mora vidjet i kao to je €€€sat njegovog vremena bla bla i dalje nisam slusao.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5 Re: Zastara duga
Promijeni advokata
- dr_Evil
#6 Re: Zastara duga
Ma braca isplati to banci, vjerujem da imas te novce, a onda preko noci zapali neku nekretninu od njegovih staraca i reci da ne znas nista o tome. Sta se imas mislit, da je neko sa strane rekao bih samo isplati i zavrsi, ali ovako posto je familija i sve je poznato onda izjednaci gubitak.BiBi911 wrote: ↑31/10/2025 07:59 Detalji.
Nisam jednom ispao rogonja, ali kad se citava familija pravi budala, onda se pravi i ti.
-
Osmi Socrates
#7 Re: Zastara duga
Prvo, na banku nemaš šta biti ljut, jer je uloga žiranta upravo ta da otplaćuje kredit ako onaj koji je podigao kredit nije dostupan ili ne plaća dug.
Ovo ostalo ništa ne razumijem. Šta tvoj advokat svake godine radi?
Ovo ostalo ništa ne razumijem. Šta tvoj advokat svake godine radi?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8 Re: Zastara duga
ne moze u zastaru ako je pokrenuto?
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#9 Re: Zastara duga
A imas li ti imovine u BIH sa koje se banka moze "namiriti" ? Rekao bih da nemas jer bi banka do sad to uzela.. Zivis vani, imovine ovdje nemas.. Uzivaj 
-
BiBi911
#10 Re: Zastara duga
Od imovine u Bosni sve je na sestrino ime i zivim vani( vratio BH pasos).
Ovaj advokat je nesto pokretao protiv ovog tipa, obnova procesa, tako nesto(ne razumijem se u te pravne stvari).
Kolega koji je imao slicn problem kaze ko ih hebe to je sve zastara, halali pare.
Pare mi se ne daju po ko zna koji put za nista (ni meni ne padaju sa neba).
kako skontah po netu pise da ako neki proces odredjeni period se ne pomakne sa neke tacke to je gotovo, mrtav proces i zatvara se.
Ovaj advokat je nesto pokretao protiv ovog tipa, obnova procesa, tako nesto(ne razumijem se u te pravne stvari).
Kolega koji je imao slicn problem kaze ko ih hebe to je sve zastara, halali pare.
kako skontah po netu pise da ako neki proces odredjeni period se ne pomakne sa neke tacke to je gotovo, mrtav proces i zatvara se.
- Danguba
#11 Re: Zastara duga
Ni jednom advokatu nemoj vjerovati!
Cast rijetkim rijetkim izuzecima ali su advokati davno dotakli dno.
Prodati slucaj, saradjivati sa drugom stranom, oderati kozu klijentu...i to sve po zakonu.
Rjesaji sve sto mozes bez njihove ''strucne'' pomoci.
Cast rijetkim rijetkim izuzecima ali su advokati davno dotakli dno.
Prodati slucaj, saradjivati sa drugom stranom, oderati kozu klijentu...i to sve po zakonu.
Rjesaji sve sto mozes bez njihove ''strucne'' pomoci.
- teuta06
#12 Re: Zastara duga
u principu banka se nema odakle naplatiti ako nemaš imovine u BiH, plate, zemlje, auto i sl., nema na čemu prinudno izvršiti svoje potraživanjeBiBi911 wrote: ↑31/10/2025 21:48 Od imovine u Bosni sve je na sestrino ime i zivim vani( vratio BH pasos).
a trebao bi vidjeti koji je status tvog predmeta protiv tvog rođaka, možda i on nema imovine, pa se ni ti ne možeš naplatiti od njega iz istog razloga... nezahvalno je ista govoriti kada nezz status tvog predmeta prema rođaku
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#13 Re: Zastara duga
Pa ako ide u zastaru pa razvlaci, i tvoj dug prema banci ce po tom otici u zastaru, mislim greska sto si im se javljao uopšte
. On se ne javlja banci koji klinac im se ti javljas...ha ja. Jel on dolazi normalno u Bosnu?
- Ateista
#14 Re: Zastara duga
Kaze Haso Muji - jesi li cuo da su banke pocele davati kredite bez ziranata. Kaze Mujo - sta ce mi to, ko ce onda vracati kredit ako nemam ziranta? 
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#15 Re: Zastara duga
11k KM, da si pametan bio pa da se u tom iznosu upises kao suvlasnik te parcele.Sad bi banka zasjela na to cijelu parcelu i pokusala prodati, da vidis kako se nalaze pare odmah i kako svi sve znaju
.
- teuta06
#16 Re: Zastara duga
institut zastare nije tako jednostavan, nije dovoljno samo da prođe određeno vrijeme 5-10 godina, nego ne smije se pokrenuti postupak pred sudom, ako se pokrene postupak pred sudom (tužba) zastara se prekida i ne teče, tako npr. ako je proslo 2 godine i pokrene se postupak pred sudom, pa on traje 3 godine, te 3 godine ne idu u period zastare... tako da čisto sumnjam da je zastario glavni dug.. neće banka sigurno dopustiti da zastari i ako se desi taj propust, taj radnik ima da odmah leti sa posla
jedina opcija je da ti stvarno nemaš ništa na sebi, pa da se banka nema iz čega naplatiti
jedina opcija je da ti stvarno nemaš ništa na sebi, pa da se banka nema iz čega naplatiti
- liyf
#17 Re: Zastara duga
Neće otići u zastaru ako se on na Sudu ne pozove na zastaruBiBi911 wrote: ↑31/10/2025 06:06 Mozda zna neko.
Ukratko bio mu zirant
-
kuli1961
#18 Re: Zastara duga
Ovdje treba razlikovati dva momenta:
1. banka od forumaša ,za sada dopisima, potražuje izmirenje kredita; forumaš je jemac, i
2. parnični postupak forumaša protiv glavnog dužnika banke.
Za 1.-ako je i dalje riječ o dopisima banke, bez podnošenja tužbe, zastarjelost potraživanja banke prema forumašu i dalje teče. Zastarjelost bančinog potraživanja prema forumašu se prekida tek podnošenjem parnične tužbe sudu, ali tada, najvjerovatnije, za isplatu cjelokupnog duga i pripiadajuće zatetne kamate. Medjutim, zastarjelost potraživanja je institut materijalnog prava, na koji nijedan sud ne pazi po službenoj dužnosti, već isključivo po prigovoru. Dakle, ako banka tuži forumaša, i ako on smatra da je došlo do zastarjelosti, on mora izričito izjaviti u odgovoru na tužbu ili na pripremnom ročištu/glavnoj raspravi pred sudom da prigovara zastarjelosti.
Za 2.- forumaš je podnio tužbu radi duga protiv trećeg lica- glavnog kreditnog dužnika. Šta je sadržina tužbenog zahtjeva? Da glavni dužnik plati ili plaća forumašu već dugujuće rate I/ILI sve buduće rate? Hm....Koje su to vec dugujuće/dospjele rate, ako ih forumaš kao tužitelj nije platio banci? Ima tu još nejasnoća, ali je sada bespredmetno o tome bilo šta govoriti.
Zastara, o kojoj laprda punomoćnik (advokat) forumaša- čista glupost-ako je tužba forumaša protiv glavnog kreditnog dužnika podnijeta unutar roka (a izgleda da jeste, jer jer kreditna obaveza nastala 2016. g. a tužba je podnijeta 2017.g, barem tako forumaš navodi), tada je zastarjelost tužbenog zahtjeva forumaša (pogrešno se koristi termin "zastarjelost" tužbe) protiv glavnog kreditnog dužnika PREKINUTA podnošenjem tužbe i ona nikada ne može nastupiti. Dakle, taj advokat neznalački petlja....
Treće pitanje je naplativost potraživanja forumaša protiv glavnog dužnika, koji nema imovine, kako forumaš navodi. Ako sam dobro shvatio opisane činjenice, forumaševi roditelji i taj treći, rodjak, su kupili neko zemljište kao a) suvlasnici, ili b) kupci su forumaševi roditelji, rodjak im je pozajmio novac do koga je došao kreditom u kome je forumaš jemac.
Ako je situacija a)- ukoliko forumaš uspije u parnici, suvlasnički dio trećeg lica se prodaje u javnoj dražbi, može ga kupiti forumaš ili roditelji (što je nepovoljno za forumaša, jer ista porodica opet plaća,ali u svakom slučaju konačno isplaćuju punu cijenu kompletnog zemljišta) i postaje suvlasnik sa roditeljima. To bi bio "vid "naplate duga po presudi. Loš, ali tako je kako je.
Ako je opcija b)-ako glavni dužnik zaista nema nikakve imovine u BiH, pokretne ili nepokretne, tražbina po presudi je vjerovatno nenaplativa.
Medjutim , šta god da je po srijedi, vidim još jednu nepoznanicu. Ako je taj treći uzeo kredit, da bi novac pozajmio roditeljima, koja je logika da on plaća kredit? Nije li logično da kreditni dug izmiruje onaj kome je novac i namijenjen?
No, ako je treće lice diglo kredit i zemljište je kupljeno kao suvlasništvo, onda je on -ili bi trebalo da bude - upisan u zemljišne knjige kao suvlasnik. Tada- opcija a)....
O naplativosti potraživanja banke prema forumašu, ako ga tuže, neću ništa reći...
1. banka od forumaša ,za sada dopisima, potražuje izmirenje kredita; forumaš je jemac, i
2. parnični postupak forumaša protiv glavnog dužnika banke.
Za 1.-ako je i dalje riječ o dopisima banke, bez podnošenja tužbe, zastarjelost potraživanja banke prema forumašu i dalje teče. Zastarjelost bančinog potraživanja prema forumašu se prekida tek podnošenjem parnične tužbe sudu, ali tada, najvjerovatnije, za isplatu cjelokupnog duga i pripiadajuće zatetne kamate. Medjutim, zastarjelost potraživanja je institut materijalnog prava, na koji nijedan sud ne pazi po službenoj dužnosti, već isključivo po prigovoru. Dakle, ako banka tuži forumaša, i ako on smatra da je došlo do zastarjelosti, on mora izričito izjaviti u odgovoru na tužbu ili na pripremnom ročištu/glavnoj raspravi pred sudom da prigovara zastarjelosti.
Za 2.- forumaš je podnio tužbu radi duga protiv trećeg lica- glavnog kreditnog dužnika. Šta je sadržina tužbenog zahtjeva? Da glavni dužnik plati ili plaća forumašu već dugujuće rate I/ILI sve buduće rate? Hm....Koje su to vec dugujuće/dospjele rate, ako ih forumaš kao tužitelj nije platio banci? Ima tu još nejasnoća, ali je sada bespredmetno o tome bilo šta govoriti.
Zastara, o kojoj laprda punomoćnik (advokat) forumaša- čista glupost-ako je tužba forumaša protiv glavnog kreditnog dužnika podnijeta unutar roka (a izgleda da jeste, jer jer kreditna obaveza nastala 2016. g. a tužba je podnijeta 2017.g, barem tako forumaš navodi), tada je zastarjelost tužbenog zahtjeva forumaša (pogrešno se koristi termin "zastarjelost" tužbe) protiv glavnog kreditnog dužnika PREKINUTA podnošenjem tužbe i ona nikada ne može nastupiti. Dakle, taj advokat neznalački petlja....
Treće pitanje je naplativost potraživanja forumaša protiv glavnog dužnika, koji nema imovine, kako forumaš navodi. Ako sam dobro shvatio opisane činjenice, forumaševi roditelji i taj treći, rodjak, su kupili neko zemljište kao a) suvlasnici, ili b) kupci su forumaševi roditelji, rodjak im je pozajmio novac do koga je došao kreditom u kome je forumaš jemac.
Ako je situacija a)- ukoliko forumaš uspije u parnici, suvlasnički dio trećeg lica se prodaje u javnoj dražbi, može ga kupiti forumaš ili roditelji (što je nepovoljno za forumaša, jer ista porodica opet plaća,ali u svakom slučaju konačno isplaćuju punu cijenu kompletnog zemljišta) i postaje suvlasnik sa roditeljima. To bi bio "vid "naplate duga po presudi. Loš, ali tako je kako je.
Ako je opcija b)-ako glavni dužnik zaista nema nikakve imovine u BiH, pokretne ili nepokretne, tražbina po presudi je vjerovatno nenaplativa.
Medjutim , šta god da je po srijedi, vidim još jednu nepoznanicu. Ako je taj treći uzeo kredit, da bi novac pozajmio roditeljima, koja je logika da on plaća kredit? Nije li logično da kreditni dug izmiruje onaj kome je novac i namijenjen?
No, ako je treće lice diglo kredit i zemljište je kupljeno kao suvlasništvo, onda je on -ili bi trebalo da bude - upisan u zemljišne knjige kao suvlasnik. Tada- opcija a)....
O naplativosti potraživanja banke prema forumašu, ako ga tuže, neću ništa reći...
-
BiBi911
#19 Re: Zastara duga
Eh da sam, tada je to bilo sve dogovorenu uz smijeh i srecu. Al u Januaru sam u SA pa pitam neke druge advokate.
Hvala velikacka svima na odgovorima.
-
peca777
#20 Re: Zastara duga
Mislim da ima sa pravom biti ljut, jer banka nije ni pokusala da se namiri od onoga ko je uzeo kredit, vec odmah skacu zirantu. Procedura bi TREBAL BITI takva da prvo iscrpe sve zakonske opcije kod onoga ko je uzeo kredit, no to ne rade, znaju da je sporo.Osmi Socrates wrote: ↑31/10/2025 10:27 Prvo, na banku nemaš šta biti ljut, jer je uloga žiranta upravo ta da otplaćuje kredit ako onaj koji je podigao kredit nije dostupan ili ne plaća dug.