AI
Sukobi u Africi
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
-
hali gali halid
#29 Re: Sukobi u Africi
Šta se dešava u Maroku?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#30 Re: Sukobi u Africi
evo nama migranata ali sada s pravom
- alijagoro
#31 Re: Sukobi u Africi
Protesti protiv vlade
- Čitalac
#32 Re: Sukobi u Africi
Paul Biya vlada Kamerunom od 1982, ima 92 godine i ne pada mu na pamet da se povuče. Pred današnje izbore, iz njegovog štaba poručuju da je Biya u "odličnoj formi". Njegova kći na TikToku apeluje na Kamerunce da glasaju za nekog drugog.
Cameroon goes to the polls on Sunday for a presidential election with Paul Biya, already the world’s oldest head of state at the age of 92, the favourite to win an eighth term in power in the central African country.
A fractured opposition of 11 candidates is standing against Biya, who, despite his advanced age and declining health, has dismissed calls for him to retire.
“Our candidate is in great shape...and he is capable of continuing what he has started,” Grégoire Owona, the labour minister and the ruling party’s secretary general, told French radio RFI.
Many of the 7.8 million Cameroonians eligible to vote can remember no leader other than Biya, who has held on to the presidency with an iron fist since 1982.
Cameroon faces significant socioeconomic challenges; a third of the population lives on less than $2 (£1.50) a day, youth unemployment is rampant, and many young people have expressed disillusionment with the electoral process, citing a lack of economic opportunities and political representation.
Voter turnout has declined dramatically over the years, exacerbated by ongoing conflicts with jihadists in the Far North region and anglophone separatists in the west. The latter crisis, which began in 2017, has led to thousands of deaths in the country’s two English-speaking regions and forcibly displaced over 700,000 people.
Finally, the president’s daughter, Brenda Biya, 27, said on TikTok last month that her father “has made too many people suffer” and urged Cameroonians not to vote for him. She later recanted, but the post continues to circulate widely among Biya’s detractors.
- SmokingMan
#33 Re: Sukobi u Africi
Sora je toliko postala realistična da jedva mogu napraviti razliku u teksturama, sve ostalo je gotovo pa perfektno.
- AleksoMKD
#34 Re: Sukobi u Africi
Protesti i neredi u Tanzaniji nakon precednickih izbora.
https://www.bbc.com/news/articles/c04gqnykl64o
Fresh protests have broken out in Tanzania's major cities, a day after elections marred by clashes between opposition supporters and the police.
Gunfire was heard in the northern city of Mwanza, while clashes broke out in the capital Dodoma and the main city Dar es Salaam, which is under heavy security with major roads blocked.
Protesters accuse the government of undermining democracy, as the main opposition leader is in jail and another opposition figure was disqualified from the presidential election, bolstering President Samia Suluhu Hassan's chances of winning.
The electoral commission has started announcing results, with Samia getting nearly 95% of the vote in south-western Mbea province.
https://www.bbc.com/news/articles/c04gqnykl64o
Fresh protests have broken out in Tanzania's major cities, a day after elections marred by clashes between opposition supporters and the police.
Gunfire was heard in the northern city of Mwanza, while clashes broke out in the capital Dodoma and the main city Dar es Salaam, which is under heavy security with major roads blocked.
Protesters accuse the government of undermining democracy, as the main opposition leader is in jail and another opposition figure was disqualified from the presidential election, bolstering President Samia Suluhu Hassan's chances of winning.
The electoral commission has started announcing results, with Samia getting nearly 95% of the vote in south-western Mbea province.
- karanana
#35 Re: Sukobi u Africi
edit: veliki masakri u sudanu, probao sam twit staviti ali ne ide nesto.
- AleksoMKD
#36 Re: Sukobi u Africi
https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Fashir_massacre
Preko 2500 ubijenih do sada, nastavak etnickog ciscenja nad narodom Masalit.
https://en.wikipedia.org/wiki/Masalit_m ... 93present)
- alijagoro
#37 Re: Sukobi u Africi
Ja vidjeh nesto da su pobili sve pacijente u bolnici 
- Sanjarko
#38 Re: Sukobi u Africi
Ko je umješan u ovo sve? Katar, Saudija ili neko još? Interesantan im je Sudan, nafta, luke i slično. Mislim na ove sile i regionalne i svjetske. Sve im rovare po državi. Jednom sam gledao kako neko govori da naleti helikoptera unište sela sad pa sad samim time i pobiju ljude, civile.AleksoMKD wrote: ↑30/10/2025 16:21https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Fashir_massacre
- Tvrtko II Kotromanić
#39 Re: Sukobi u Africi
UAE govnaSanjarko wrote: ↑30/10/2025 19:32Ko je umješan u ovo sve? Katar, Saudija ili neko još? Interesantan im je Sudan, nafta, luke i slično. Mislim na ove sile i regionalne i svjetske. Sve im rovare po državi. Jednom sam gledao kako neko govori da naleti helikoptera unište sela sad pa sad samim time i pobiju ljude, civile.AleksoMKD wrote: ↑30/10/2025 16:21https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Fashir_massacre
rovare po Jemenu a evo vec par godina po Sudanu
- Sanjarko
#40 Re: Sukobi u Africi
Protiv Saudijaca? Al-Saud bolnica je bio napad i masakr, zločin ili griješim? Nešto je iza kulisa pravo, Emirati i Saudi su u odnosima okej, a u Sudanu nisu, čudno, pravo.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑31/10/2025 09:18UAE govnaSanjarko wrote: ↑30/10/2025 19:32Ko je umješan u ovo sve? Katar, Saudija ili neko još? Interesantan im je Sudan, nafta, luke i slično. Mislim na ove sile i regionalne i svjetske. Sve im rovare po državi. Jednom sam gledao kako neko govori da naleti helikoptera unište sela sad pa sad samim time i pobiju ljude, civile.AleksoMKD wrote: ↑30/10/2025 16:21
https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Fashir_massacre
rovare po Jemenu a evo vec par godina po Sudanu
-
broj dva
#41 Re: Sukobi u Africi
Afrika je najebala, ali ko nije..a tek što će najebati, radi demografske eksplozije i klimatskih promjena i novih ratova za nove resurse...
- Rejhana
#42 Re: Sukobi u Africi
Rudnik zlata Jebel Amer, zapadno od El Fashera, navodno glavni je uzrok ratova i masakra u Sudanu od 1999. godine pa do danas. Smatra se jednim od najvećih rudnika zlata u Africi, s godišnjom proizvodnjom zlata koja je 2023. godine dostigla 50 tona. Odlikuje se plitkim površinskim naslagama i visokom koncentracijom zlata. Regija Darfur, općenito, bogata je mineralima, što je razlog kriza i sukoba koji poprimaju etnički karakter, ali su u osnovi sukobi oko resursa.(SNA)
- Sanjarko
#43 Re: Sukobi u Africi
Rejhana wrote: ↑31/10/2025 10:07 Rudnik zlata Jebel Amer, zapadno od El Fashera, navodno glavni je uzrok ratova i masakra u Sudanu od 1999. godine pa do danas. Smatra se jednim od najvećih rudnika zlata u Africi, s godišnjom proizvodnjom zlata koja je 2023. godine dostigla 50 tona. Odlikuje se plitkim površinskim naslagama i visokom koncentracijom zlata. Regija Darfur, općenito, bogata je mineralima, što je razlog kriza i sukoba koji poprimaju etnički karakter, ali su u osnovi sukobi oko resursa.(SNA)
- Peacean
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#45 Re: Sukobi u Africi
Dachomov krik međunarodnim predstavnicima slijedi nakon novog vala koordiniranih napada naoružanih fulanskih ekstremista u lokalnom upravnom području Barkin Ladi u državi Plateau. Govoreći za International Christian Concern (ICC) nakon masovnog pokopa žrtava u selu Rachas o. Dachomo je izrazio duboku frustraciju zbog kontinuiranog klanja kršćana diljem države Plateau i sjeverne Nigerije. Optužio je vlasti za suučesništvo i poricanje ogromnih dokaza o ciljanom nasilju.
https://www.nedjelja.ba/hr/kriznim-pute ... nima/37865
fulani hrane svoje krave na pašnjacima koje uzgajaju kršćani
https://www.nedjelja.ba/hr/kriznim-pute ... nima/37865
fulani hrane svoje krave na pašnjacima koje uzgajaju kršćani
- AleksoMKD
#46 Re: Sukobi u Africi
Izgleda da je pobijeno oko 500 pacijenata i vecina doktora i medicinskog osoblja.
I plus ima etnickih tenzija, u ovom slucaju Arapi istrebljuju crnce.Sanjarko wrote: ↑30/10/2025 19:32 Ko je umješan u ovo sve? Katar, Saudija ili neko još? Interesantan im je Sudan, nafta, luke i slično. Mislim na ove sile i regionalne i svjetske. Sve im rovare po državi. Jednom sam gledao kako neko govori da naleti helikoptera unište sela sad pa sad samim time i pobiju ljude, civile.
Doduse toliko su ismesani kroz vise od 1000 godina da na prvi pogled izgledju jako slicno i mislim da se razlikuju jedino po jeziku.
Inace su Suniti i jedni i drugi.
- Sanjarko
#47 Re: Sukobi u Africi
Bio izvještaj negdje i prognoza kroz simulacije da će se pokrenuti skoro milijardu ljudi u seobi naroda nekad u budučnosti, prije korona sr*nja i stanja to dato, a danas se sve vodi na to skoro, pred korona sr*nje i stanje i poslije toga.
Prije 2020 godine, i poslije 2020 godine, godinu koju sam ja izabrao da se promjeni kalendar nekad davno i poboljša da bude precizniji. Kalendar imate objavljen negdje ovdje na forumu, i kalkulaciju. Još je jednostavniji, ne samo precizniji.
- Sanjarko
#48 Re: Sukobi u Africi
AleksoMKD wrote: ↑31/10/2025 10:44Izgleda da je pobijeno oko 500 pacijenata i vecina doktora i medicinskog osoblja.
I plus ima etnickih tenzija, u ovom slucaju Arapi istrebljuju crnce.Sanjarko wrote: ↑30/10/2025 19:32 Ko je umješan u ovo sve? Katar, Saudija ili neko još? Interesantan im je Sudan, nafta, luke i slično. Mislim na ove sile i regionalne i svjetske. Sve im rovare po državi. Jednom sam gledao kako neko govori da naleti helikoptera unište sela sad pa sad samim time i pobiju ljude, civile.
Doduse toliko su ismesani kroz vise od 1000 godina da na prvi pogled izgledju jako slicno i mislim da se razlikuju jedino po jeziku.
- Rejhana
#49 Re: Sukobi u Africi
Spominju se Džandžavidi što znači "ljudi s puškom na konju". Oni su paravojna formacija koja djeluje u zapadnom Sudanu i istočnom Čadu. Prema definiciji UN-a koja nije toliko precizna džandžavidi se sastoje od sudanskih arapskih plemena od kojih je jezgro porijeklom iz plemena Abala (uzgajivači kamila) uz značajan broj pripadnika iz plemena Bagara (uzgajivači stoke). Džandžavidi su se u prošlosti sukobljavali sa nenomadskim stanovništvom Darfura oko pašnjaka i poljoprivrednog zemljišta uslijed suše i nedostatka vode.AleksoMKD wrote: ↑31/10/2025 10:44
Trenutno su u sukobu sa pobunjeničkim grupama iz Darfura, Sudanskim oslobodilačkim pokretom/vojskom i Pokretom za pravdu i jednakost.
Znači, Snage za brzu podršku su izrasle i pretežno se sastoje od pripadnika Džandžavida, koji su se borili na strani vlade tokom rata u Darfuru i bili odgovorni za mnoge zločine nad civilima. Odgovorne su i za masakr u Kartumu 2019. godine.
Sudanski pisac Baraka Sakin — u jednom svom romanu opisuje Džandžavide ovako.
To nisu samo rečenice, to nije fotografija; to je ispovijest savjesti, ogoljeno svjetlo upereno u najmračnije lice čovječanstva:
„Na njima odjeća natopljena slojevima znoja i prašine, upila u sebe gorući bijes sunca…Oko vratova im vise velike amajlije — kao pečati grijeha obješeni o grkljane. Kosa im je raščupana poput šiblja, nosi dah pustinje i miris progonstva. Sisali su mlijeko iz grudi pustinje; naslijedili nisu blagost, već žeđ. Njihovo odrastanje liči na oštrenje noža; njihove igračke su smrt, a igre pokolj.“
Sakin se zatim spušta u njihove duše — u tamu koju ljudsko srce teško može podnijeti:
„Ne poznaju ni stid ni čovječnost.Ne bi začudilo da neko od njih napadne čast vlastite majke ili sestre; ne priznaju sveto, ne poznaju granice. To nije nemoral — to je pustinja u koju moral nikada nije kročio. Na ramenima nose puške — iz njih prskaju metke bez razloga, kao nijemu srdžbu.
Milost je iščupana iz njihovih srca. Izgovaraju tekbir, ali bez strahopoštovanja — samo da nahrane svoj ponos.“
I tada šapuće najtežu presudu ljudskome rodu:
„Oni su čisto zlo; nisu ni pleme, ni narod.
Čovjek se rađa dobar — svako dijete je mogućnost milosti…
A onda bira svoj put:
biti čovjek — ili postati Džandžavid.“
-
broj dva
#50 Re: Sukobi u Africi
Zvuči logično i vjerovatno, samo je pitanje da li će i dalje postojati pravo na azil. Velike sile rade na tome da se taj set pravila, definiran međunarodnim poveljama na UN nivou radikalno promjeni i da se pravo traženje azila ograniči na najbližu mirnu državu, tako da živi bili pa vidjeli..meni sve ovo miriše na neku zajebanu distopiju za par decenija..