INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Ci-Nick

#26501 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

Naslovnica wrote: 26/10/2025 08:18
Ci-Nick wrote: 26/10/2025 08:17
Naslovnica wrote: 26/10/2025 08:03 Ako se uzme faktor prosječne plate ispada sa je u Njemačkoj hlljeb džaba u odnosu na BiH.
8-)
Faktori plate se ne uzimaju u obzir ni za sta pa zasto bi i za hljeb. Psenica je berzovna roba, a mi glavninu uvozimo a i da ne uvozimo, u traktor ide dizel po istojbili pribliznoj cijeni.
Te uporedbe sa platom treba zaboraviti.
Proizvodna cijena bilo čega se formira na osnovu troskova sirovine, energenata, amortizacije, rada, poreza. Ako je vise rada onda bi kod nas trebalo biti jeftinije, jer je rad jeftiniji.
Sve OK, samo ka'em.
Nije hljeb skup nego smo mi fukara.
Ne samo sa smo fukare, nego i ne cijenimo tuđi rad.
Svako bi ima platu bar 2000 maraka, a pekara ko jebe, nek radi za 700 stoja.
Naslovnica

#26502 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Ci-Nick wrote: 26/10/2025 08:26
Naslovnica wrote: 26/10/2025 08:18
Ci-Nick wrote: 26/10/2025 08:17

Faktori plate se ne uzimaju u obzir ni za sta pa zasto bi i za hljeb. Psenica je berzovna roba, a mi glavninu uvozimo a i da ne uvozimo, u traktor ide dizel po istojbili pribliznoj cijeni.
Te uporedbe sa platom treba zaboraviti.
Proizvodna cijena bilo čega se formira na osnovu troskova sirovine, energenata, amortizacije, rada, poreza. Ako je vise rada onda bi kod nas trebalo biti jeftinije, jer je rad jeftiniji.
Sve OK, samo ka'em.
Nije hljeb skup nego smo mi fukara.
Ne samo sa smo fukare, nego i ne cijenimo tuđi rad.
Svako bi ima platu bar 2000 maraka, a pekara ko jebe, nek radi za 700 stoja.
Ja se ne pronalazim u tom opisu.
Ima li ko sa teme da je takav?
:roll:
HelaS

#26503 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

belfy wrote: 26/10/2025 03:47 hebote, @zippoo87, prica o ekonomiji koju je gledao samo iz skladista, a @Ci-Nick mu objasnjava tako sto je nasao nesto online...

niti jedan niste u pravu. koliko zippo oko formiranja cijena kod nas, tacno toliko isto i Ci-Nick oko cijena hljeba. svadjate se sa nepostojecim argumentima ili birate samo one koji vam idu u prilog. obojica isto...
Mislim da je neispravno napisati "niti jedan", ali svejedno, ovo je forum, valjda ne smeta. Međutim, "doktore ekonomije", nije svejedno kritikovati njih obojicu omaložavajućim stavom, a ne ponuditi adekvatno rješenje. Ima ta osobina svoj naziv, ne bih sad o njoj..

Usput, "ekonomisto", gdje to "kod nas" cijene, kad si ti usred Njemačke dvije decenije :?
zippoo87

#26504 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Bezveze se ovih par fataju za slamke,posebno sa pricom o formiranju cijena u BiH.
Evo sve i da se cijena formira od ulaznih elemenata,troskova i sirovina...pekare NE IZDAJU RACUNE,sve rade na crno.
Dakle u startu imaju ekstra profit od 17%.
A imaju vise,jer i brasno i ulje i germu nabavljaju na crno. Dakle sve ove obicne pekarice,sto prodaju hljebove i kifle,bez pita i pizza i buhtli,to sve radi na crno 90%. A i mnoge vece pekare.

I onda mi dodju strucnjaci,jedan iz dijaspore,(skladistar ??),drugi starkelj iz BiH,pricaju o ekonomskom formiranju cijena hahahhaahhaha.

I to opet bez argumenata. Na osnovu svojih nekih vidjenja.
Evo gledam pekaru pored kuce,radi preko 20 godina,nisam dva puta u zivotu dobio racun. U centru grada,ne moze je inspekcija fulati nikako 🤣
Kasa im ona prva,gdje rucno tipkas sve,kao telefoni oni stari. Pa na toj kasi,da hoce izdavati svaki racun,samo bi tipkala racune,koliko je brza 🤣

A evo samo da uzmem logiku co-nicka,da se cijena formira od troskova...ako pekara koja ne izdaje racune,ima manje troska 17%,zasto hljeb u toj pekari nije 17% jeftiniji???
Last edited by zippoo87 on 26/10/2025 09:23, edited 2 times in total.
Naslovnica

#26505 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Sadekana će ti stručnjaci rjet "jesi li prijavio inspekciji"?!
:lol:
zippoo87

#26506 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Naslovnica wrote: 26/10/2025 09:20 Sadekana će ti stručnjaci rjet "jesi li prijavio inspekciji"?!
Jesam brate vise puta. Zadnji put prije 20 dana. Radnju i jednu pekaru.
Upravo me iznerviralo ponovno poskupljenje hljeba,bez ikakvog razloga. Racun ne postoji
HelaS

#26507 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

zippoo87 wrote: 26/10/2025 09:22
Naslovnica wrote: 26/10/2025 09:20 Sadekana će ti stručnjaci rjet "jesi li prijavio inspekciji"?!
Jesam brate vise puta. Zadnji put prije 20 dana. Radnju i jednu pekaru.
Upravo me iznerviralo ponovno poskupljenje hljeba,bez ikakvog razloga. Racun ne postoji
Zašto misliš da trgovac mora raditi po određenim normama - prodavati proizvode po maloprodajnim cijenama koje mu neko drugi odredi. Zar taj trgovac nema svoje troškove, zar taj trgovac nema svoje planove rada, npr. proširenja proizvodnje ili kapaciteta prodaje, zar ne može imati dodatno zaposlene radnike koje treba plaćati, itd. Zašto "država" misli da ona treba naplaćivati visoke poreze i doprinose, a da trgovci rade po minimalnim maržama, jedva preživljavajući i bez mogućnosti akumuliranja kapitala. Zašto država misli da ima pravo određivati drugima njihove marže" u državi slobodnog tržišta, u državi u kojem je kapital privatni. Država treba subvencionirati takve trgovačke transakcije, davati beneficije i poticati proizvodnju, bez miješanja u prava trgovaca za formiranje njihove zarade, i država mora omogućiti dovoljno novca potrošaču da kupi taj proizvod.
Ci-Nick

#26508 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

HelaS wrote: 26/10/2025 09:32

Zašto misliš da trgovac mora raditi po određenim normama - prodavati proizvode po maloprodajnim cijenama koje mu neko drugi odredi. Zar taj trgovac nema svoje troškove, zar taj trgovac nema svoje planove rada, npr. proširenja proizvodnje ili kapaciteta prodaje, zar ne može imati dodatno zaposlene radnike koje treba plaćati, itd. Zašto "država" misli da ona treba naplaćivati visoke poreze i doprinose, a da trgovci rade po minimalnim maržama, jedva preživljavajući i bez mogućnosti akumuliranja kapitala. Zašto država misli da ima pravo određivati drugima njihove marže" u državi slobodnog tržišta, u državi u kojem je kapital privatni. Država treba subvencionirati takve trgovačke transakcije, davati beneficije i poticati proizvodnju, bez miješanja u prava trgovaca za formiranje njihove zarade, i država mora omogućiti dovoljno novca potrošaču da kupi taj proizvod.
Sjećam se jednog razgovora sa jednim dobrim računovođom od prije dvadeset i kusur godina na temu sive ekonomije.
Kaže čovjek, "Siva ekonomija je najbrza akumulacija kapitala"
I ja koji sam uvijek bio za 100% legalno poslovanje ne vidim vise sivu ekonomiju kao nesto tako negativno
Da su svi poslovali 100% legalno punili bi budžet još bolje pa bi danas imali još više uhljeba a mnogo slabiji realni sektor.
I sad je plata u realnom sektoru upola manja od prosjeka onih koji zive od realnog sektora.
Nista nije ni crno ni bijelo, sve je crno-bijelo sa manje ili više crne ili bijele.
zippoo87

#26509 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Evo vidis,koliko ne razumijes ekonomiju.
Ti ovo sto si sada napisao,ispade da podrzavas sivu ekonomiju,jer manje para ide drzavi za njihove uhljebe.
Ali ti ne razumijes da taj sto krade PDV,ne zakida drzavu,nego tebe za 17% :lol: :lol:
Jer on tebi ne naplacuje hljeb 17% jeftinije,jer je zakinuo drzavu. Samo je TVOJE pare,koje bi isle drzavi,stavio u svoj dzep. A da je otislo drzavi,mozda bi se 1-2% vratilo i tebi u vidu boljih puteva,skola,bolnica,fakulteta,itd itd.
Ovako ti se vrati kurko,kada ti rahman uzme pare i stavi u svoj dzep.

Ali sta da ja raspravljam sa covjekom koji prvo kaze da u cijenu ulaze troskovi,pa kada ga pitam zasto ti nesto nije jeftinije bez racuna,dobijem MUK. A lik jos i podrzava sivu ekonomiju u utaju poreza :lol: :lol:
Sam sebe diskreditira.

I da odgovorim ovom nasem Helasu,koji voli ovako da botuje na svim temama...ne odredjuje nasa drzava nikome nista a ni ja ne odredjujem,ali drzava postavlja trzisna pravila,kojih se svi trebaju pridrzavati,da bi bila fer utakmica.
Jer na sta bi licio fudbal,da sudija jednoj ekipi svira offisede a drugoj ekipi ne svira offside ???
Jesu li te dvije ekipe u ravnopravnom polozaju ?
dembele

#26510 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dembele »

Neki dan u Konzumu, Milka Alpine Milk oko 11.30 KM. U drugoj trgovini ista čokolada skoro 5 KM jeftinija i jeftiniji kilogram pilećih fileta od čokolade - 10.95 KM.
zippoo87

#26511 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

dembele wrote: 26/10/2025 10:03 Neki dan u Konzumu, Milka Alpine Milk oko 11.30 KM. U drugoj trgovini ista čokolada skoro 5 KM jeftinija i jeftiniji kilogram pilećih fileta od čokolade - 10.95 KM.
U mom Konzumu za tu cijenu zalijepljene dvije Milke,haman se priblizava rok. I ako kupis dvije,dobijes ih po dobroj cijeni...samo sto se u startu moras oprostiti od skoro 12 KM :lol:
Ja inace kupim ali sada su bile one po 270 grama i nisam im htio dati,jebo to...bolje uzeti pola kile vrhunske junetine,nego cokoladu. Neki dan iz pola kg fasiranog,napravio tri dobra burgera,od cistog mesa,samo sol i biber i kasnije cili kada sam pekao,ubio se jeduci. Nema takvog burgera da se kupi nigdje,ako sebi kuci ne napravis,ko zna oko toga.
akcija007

#26512 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by akcija007 »

Jucer u Djuricu kupio Milka jagoda 300 gr za 5,49 KM
NediM17

#26513 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by NediM17 »

Kod Hoše raznih Milki po te pare.
Naslovnica

#26514 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

akcija007 wrote: 26/10/2025 10:09 Jucer u Djuricu kupio Milka jagoda 300 gr za 5,49 KM
Đžuro je babo za milkuše
dembele

#26515 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dembele »

A i ovi iz Milke još malo pa će naredati sve po 10 grama razlike između 200 i 300 grama.
zippoo87

#26516 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Inflacija+shrinklacija = dobijes kurka po duploj cijeni :lol:
Cracked

#26517 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Cracked »

zippoo87 wrote: 26/10/2025 10:57 Inflacija+shrinklacija = dobijes kurka po duploj cijeni :lol:
Ne slazem se u potpunosti sa tobom. Normalna cokolada je sada 75-80g a kurko je od 70-100g. Tako da nekad dobiies kurka a nekad ni to
HelaS

#26518 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

zippoo87 wrote: 26/10/2025 10:01 Evo vidis,koliko ne razumijes ekonomiju.
Ti ovo sto si sada napisao,ispade da podrzavas sivu ekonomiju,jer manje para ide drzavi za njihove uhljebe.
Ali ti ne razumijes da taj sto krade PDV,ne zakida drzavu,nego tebe za 17% :lol: :lol:
Jer on tebi ne naplacuje hljeb 17% jeftinije,jer je zakinuo drzavu. Samo je TVOJE pare,koje bi isle drzavi,stavio u svoj dzep. A da je otislo drzavi,mozda bi se 1-2% vratilo i tebi u vidu boljih puteva,skola,bolnica,fakulteta,itd itd.

Ali sta da ja raspravljam sa covjekom koji prvo kaze da u cijenu ulaze troskovi,pa kada ga pitam zasto ti nesto nije jeftinije bez racuna,dobijem MUK. A lik jos i podrzava sivu ekonomiju u utaju poreza :lol: :lol:
Sam sebe diskreditira.

I da odgovorim ovom nasem Helasu,koji voli ovako da botuje na svim temama...ne odredjuje nasa drzava nikome nista a ni ja ne odredjujem,ali drzava postavlja trzisna pravila,kojih se svi trebaju pridrzavati,da bi bila fer utakmica.
Jer na sta bi licio fudbal,da sudija jednoj ekipi svira offisede a drugoj ekipi ne svira offside ???
Tačno ti iz svakog posta izbija ta akademska obrazovanost i ekonomska stručnost. Očito da je i prodaja mobitela u lokalnom kiosku doprinijela sveukupnom znaju materije, bravo. Kažem ja, i u provincijama ima pametnih i sposobnih ljudi
zippoo87

#26519 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

HelaS wrote: 26/10/2025 11:34
zippoo87 wrote: 26/10/2025 10:01 Evo vidis,koliko ne razumijes ekonomiju.

Sam sebe diskreditira.

Tačno ti iz svakog posta izbija ta akademska obrazovanost i ekonomska stručnost. Očito da je i prodaja mobitela u lokalnom kiosku doprinijela sveukupnom znaju materije, bravo. Kažem ja, i u provincijama ima pametnih i sposobnih ljudi
Vidi kako seljober svoj seljakluk pokusava prebaciti na mene i ici ad hominem :lol: :lol: :lol:

Btw. telefone sam prodavao u skladistu,pekari,mesnici,...nastavi niz,jer nema sta niste pisali,takvi slicni tebi,kada ostanete bez municije (argumenata) :lol: :lol:

Sto se ne oglasi vise tamo na temi,gdje si napisao da je laz ono za fiskalne racune :? :?
Je li lazove ? :D
belfy

#26520 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by belfy »

Ci-Nick wrote: 26/10/2025 07:55
belfy wrote: 26/10/2025 03:47 hebote, @zippoo87, prica o ekonomiji koju je gledao samo iz skladista, a @Ci-Nick mu objasnjava tako sto je nasao nesto online...

niti jedan niste u pravu. koliko zippo oko formiranja cijena kod nas, tacno toliko isto i Ci-Nick oko cijena hljeba. svadjate se sa nepostojecim argumentima ili birate samo one koji vam idu u prilog. obojica isto...
Gdje ja to nisam u pravu?
Dijete izvali da je hljeb jeftiniji u Njemackoj nego u BiH i da nas pekari ovdje pljačkaju. Pekari su donedavno pljačkali svoje radnike jer su im isplaćivali 700 do 800 maraka.
I ova poskupljenja hljeba kod nas su upravo vezana za poskupljenje rada u pekarama. Da ovo dijete kojim slučajem radi jednu noć u pekari ne bi pričao da je hljeb od 2 ili 3 marke skup.
Ja sam dobar hljeb u Njemackoj prije dvadeset godina plaćao 5 maraka. Usao sam u bar sto pekara.
Nije meni Njemacka nepoznata.
I dovoljno je reći da je prosjecna cijena kg iznad 5 eura a kod nas nesto iznad 5 maraka.
Tu je sva sustina.
Akj znam da rasprava s tobom može postati slicna ovoj sa djetetom.
Pa bolje lađu kraju.

Kad smo kod poskupljenja
Jučer meine Frau platila u Bingu pionirove minjone, ova plava kutija 5,85 KM. Ti minjoni su donedavni bili 3 do 4 marke.
Nema više poskuoljenja od 5 ili 10% nego fino odmah po 30%.
hljeb od pola kile (500 grama) mozes kupiti vec od 0,69 EUR. koliko sada kod nas kosta isti (ali ne onaj od 400 grama)? moze i skalirano.
belfy

#26521 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by belfy »

HelaS wrote: 26/10/2025 08:29

Mislim da je neispravno napisati "niti jedan", ali svejedno, ovo je forum, valjda ne smeta. Međutim, "doktore ekonomije", nije svejedno kritikovati njih obojicu omaložavajućim stavom, a ne ponuditi adekvatno rješenje. Ima ta osobina svoj naziv, ne bih sad o njoj..

Usput, "ekonomisto", gdje to "kod nas" cijene, kad si ti usred Njemačke dvije decenije :?
ti se opet javio samo da mi odgovoris na bilo sta? jos uvijek te ego hebe? de ba... znas kako troskok ide?

P.S. ako malo popravis nacin obracanja mozda ti i odgovorim na sve sto te zanima o meni, ali ovako samo ispadas krpelj. ne budi krpelj.
Ci-Nick

#26522 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

belfy wrote: 26/10/2025 22:20

Dijete izvali da je hljeb jeftiniji u Njemackoj nego u BiH i da nas pekari ovdje pljačkaju. Pekari su donedavno pljačkali svoje radnike jer su im isplaćivali 700 do 800 maraka.
I ova poskupljenja hljeba kod nas su upravo vezana za poskupljenje rada u pekarama. Da ovo dijete kojim slučajem radi jednu noć u pekari ne bi pričao da je hljeb od 2 ili 3 marke skup.
Ja sam dobar hljeb u Njemackoj prije dvadeset godina plaćao 5 maraka. Usao sam u bar sto pekara.
I dovoljno je reći da je prosjecna cijena kg iznad 5 eura a kod nas nesto iznad 5 maraka.
Tu je sva sustina.
Pa bolje lađu kraju.

Kad smo kod poskupljenja
Jučer meine Frau platila u Bingu pionirove minjone, ova plava kutija 5,85 KM. Ti minjoni su donedavni bili 3 do 4 marke.
hljeb od pola kile (500 grama) mozes kupiti vec od 0,69 EUR. koliko sada kod nas kosta isti (ali ne onaj od 400 grama)? moze i skalirano.
Možeš kupiti,.. nije prosjek. Velika većina hljeba na stolovima nijemaca je kupljena u pekarama po prosječnoj cijeni od 5 eura za kg.
Već sam malom rekao, mozeš kupiti industrijski hljeb koji ruka pekara ne dotakne ni u jednom trenutku, hljeb koji je sisao sa trake u Poljskoj.

https://www.handelsblatt.com/unternehme ... 66980.html
Podatak jest nesto stariji ali omjer nije mnogo promjenjen.
75% nijemaca kupuje hljeb u pekarama a ostatak u diskontu, samoposlugama itd.
HelaS

#26523 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

belfy wrote: 26/10/2025 22:25
HelaS wrote: 26/10/2025 08:29

ti se opet javio samo da mi odgovoris na bilo sta? jos uvijek te ego hebe? de ba... znas kako troskok ide?

P.S. ako malo popravis nacin obracanja mozda ti i odgovorim na sve sto te zanima o meni, ali ovako samo ispadas krpelj. ne budi krpelj.
Kolega, te primitivne "troskoke" upućuj svojim najbližim, ubijeđen sam da će te razumjeti, isti je to "jezik"
zippoo87

#26524 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

@Ci-Nick

Ciniče,je li ti to fakat mene zoves "mali" ????
Buauahahhahahahahahahahahhahahahahahahahahhahahahaahhahahahahahahahhhah

E na sta je spao pokusaj covjeka od 59 godina,koji btw. i nije puno stariji od mene. 🤣🤣
Bice da smo obojica "dijete" i "mali" 🤣
belfy

#26525 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by belfy »

Ci-Nick wrote: 27/10/2025 03:14
belfy wrote: 26/10/2025 22:20

Tu je sva sustina.
Pa bolje lađu kraju.

Kad smo kod poskupljenja
Možeš kupiti,.. nije prosjek. Velika većina hljeba na stolovima nijemaca je kupljena u pekarama po prosječnoj cijeni od 5 eura za kg.
Već sam malom rekao, mozeš kupiti industrijski hljeb koji ruka pekara ne dotakne ni u jednom trenutku, hljeb koji je sisao sa trake u Poljskoj.

https://www.handelsblatt.com/unternehme ... 66980.html
Podatak jest nesto stariji ali omjer nije mnogo promjenjen.
75% nijemaca kupuje hljeb u pekarama a ostatak u diskontu, samoposlugama itd.
ti mene sada malo hebes, a? ja ti naveo cijenu, a ti sada siris stative...

kako bolan nije prosjek? hoces da ti uslikam par dana zaredom (cak je na kraj dana 50% jeftinije za rasprodaju, ali nisam zelio ukljuciti popuste)? a velis njemci kupuju hljeb za puno vise? ne, ne kupuju samo njemci, nego svi oni koje nije briga za cijenu istog jer ga malo trose, a i sam sam takav. oni koji kupuju svakodnevno oni kupuju jeftinije (naravno).

P.S. odakle ti ovaj podatak da 75% njemaca kupuje hljeb u pekarama? (a na stranu sto nije "njemaca" nego u Njemackoj, jer te u pekari ne pitaju da li si njemac). vise me interesuje gdje si nasao taj podatak...
Post Reply