zippoo87 wrote: ↑24/10/2025 16:55
Tebi je najbolje da botujes,jer to jedino i znas. Ove teme,ekonomske,nemas pojma.
Nije to razlog zasto je nesto jeftinije u Njemackoj,nego u Hrvatskoj,jer prvo,ti hrvatski i generalno balkanski proizvodi su zastupljeni samo u radnjama turaka i nasih balkanaca. Tih proizvoda nema ili mas 3 artikla u Kauflandu,Lidlu,Rewe,Aldi,itd itd. Oni to proguraju po cijeni po kojoj proguraju a market koji prodaje odredjuje svoju marzu. Ali pored svabskog slatkisa,ne bi nas kupio nikada,jer su kurcevi u odnosu na njihove,plus skuplji.
A zasto je skuplji u Hrvatskoj,pa zato sto se u Hrvatskoj to prodaje,to im donosi ekstra profit. Ako na rafi imas tri artikla i svi su preskupi,imas opciju da platis koliko kosta ili da ne kupis nikako. I ti kupis i oni stalno dizu cijenu i tako to ide u nedogled...godisnje svaki artikal poskupi barem 20%. Dok u svabe udjes na rafu,ona duga 30 metara,nema sta nema na njoj,sve budiposto...nakupis punu korpu,na kasi platis 10 eura haha
Kod nas 2-3 slatkisa i racun preko 10 eura.
Jednostavno,tamo gdje mogu uzeti,uzimaju ...to je svugdje isto. Posebno kod nas ovdje,gdje u svakoj drzavi na Balkanu imas neke podjele,po nacionalnosti,po strankama,po gradjanima i seljacima,po ljevorukim i desnorukim itd itd.
I tako se narod ovdje zabavlja tim glupostima a privrednici rastu i gule nas.
Evo ti samo jedan primjer...koliko je privatnih firmi u BiH ove godine zatvoreno i otislo u stecaj ?
Da li znas ijednu...mislim na firme sa bar 10 zaposlenih,ne na igraonicu,kafic i tako to ???
Ja nijednu ne znam.
A evo u Njemackoj je samo do sada,u 2025. godini preko 5000 firmi otislo u stecaj.
A znamo svi gdje je bolje poslovanje,barem na papiru
BiH je raj za sve muljatore...kakva crna djevicanska ostvra i offshore firme,to rade ovi sto jos nisu culi za porezni raj zvani BiH