INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

HelaS

#26476 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

xoklix wrote: 24/10/2025 20:03
konektovan wrote: 24/10/2025 17:48
Naslovnica wrote: 24/10/2025 17:47 Zar postoji carina na uvoz hrane iz EU, konkretno slatkiša?
ne postoji
Postoji, samo se drugačije zove(zaboravih kako) i ne odnosi se na sve proizvode nego samo na one koje se proizvode u BiH.
Poseban porez na promet poljoprivrednih proizvoda.

Kad god postoji carina i poseban porez na neke proizvode iz EU, za takve proizvode iz Turske i država CEFTA ne postoji.
zippoo87

#26477 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Pandakonda wrote: 24/10/2025 17:36
zippoo87 wrote: 24/10/2025 16:55
Pandakonda wrote: 24/10/2025 13:57

Zato jer je to način na koji će Hrvatska firma pokusati "premuntati" Švabu da kupi hrvatski proizvod nego njemacki. Recimo Kraš će sniziti cijenu domaćice, pa makar bio u minusu jedan period ili na minimalnoj marzi, da bi ostvario prisustvo na tom trzistu. Mozda ce neki svabo radije uzeti domaćicu nego domaci keks ako vidi da je jeftinije. I onda ako mu se svidi samo nastaviti kupovati.

I jos sto rece forumas gore, velicina trzista, odnosno velicina stanovnistva ima veliku ulogu

I u bosni neki proizvodi znaju biti jeftiniji nego vani iz istog razloga
Tebi je najbolje da botujes,jer to jedino i znas. Ove teme,ekonomske,nemas pojma.
Nije to razlog zasto je nesto jeftinije u Njemackoj,nego u Hrvatskoj,jer prvo,ti hrvatski i generalno balkanski proizvodi su zastupljeni samo u radnjama turaka i nasih balkanaca. Tih proizvoda nema ili mas 3 artikla u Kauflandu,Lidlu,Rewe,Aldi,itd itd. Oni to proguraju po cijeni po kojoj proguraju a market koji prodaje odredjuje svoju marzu. Ali pored svabskog slatkisa,ne bi nas kupio nikada,jer su kurcevi u odnosu na njihove,plus skuplji.

A zasto je skuplji u Hrvatskoj,pa zato sto se u Hrvatskoj to prodaje,to im donosi ekstra profit. Ako na rafi imas tri artikla i svi su preskupi,imas opciju da platis koliko kosta ili da ne kupis nikako. I ti kupis i oni stalno dizu cijenu i tako to ide u nedogled...godisnje svaki artikal poskupi barem 20%. Dok u svabe udjes na rafu,ona duga 30 metara,nema sta nema na njoj,sve budiposto...nakupis punu korpu,na kasi platis 10 eura haha
Kod nas 2-3 slatkisa i racun preko 10 eura.

Jednostavno,tamo gdje mogu uzeti,uzimaju ...to je svugdje isto. Posebno kod nas ovdje,gdje u svakoj drzavi na Balkanu imas neke podjele,po nacionalnosti,po strankama,po gradjanima i seljacima,po ljevorukim i desnorukim itd itd.
I tako se narod ovdje zabavlja tim glupostima a privrednici rastu i gule nas.
Evo ti samo jedan primjer...koliko je privatnih firmi u BiH ove godine zatvoreno i otislo u stecaj ?
Da li znas ijednu...mislim na firme sa bar 10 zaposlenih,ne na igraonicu,kafic i tako to ???
Ja nijednu ne znam.
A evo u Njemackoj je samo do sada,u 2025. godini preko 5000 firmi otislo u stecaj.

A znamo svi gdje je bolje poslovanje,barem na papiru :lol:

BiH je raj za sve muljatore...kakva crna djevicanska ostvra i offshore firme,to rade ovi sto jos nisu culi za porezni raj zvani BiH :lol: :lol:
Odgovor ti je isti, otvori svoju radnju i prodaji po cijeni koju ti ovdje spominjes pa da vidimo dokle ces izgurati

Ne znam koliki komandos moras biti da poredis njemacke cijene sa ovima ovdje kada te samo za uvoz tih istih slatkisa/proizvoda oderu sa 17% PDV i 15% carine. Sto ovi gore nemaju radi EU zajednickog trzista + sto se mnogi ti proizvodi upravo prave u Njemackoj :-)

I vec sam taj razlog veceg trzista naveo kao razlog sto je tamo jeftinije sto kod nas nije slucaj
Opet ti ne pije vode prica 🤣🤣
Evo,zasto su slatkisi iz BiH proizvodnje,istom cijenom kao i Njemacki ili u 10% razlike. Evo Lasta recimo?
Da li i oni placaju carine i uvozne dadzbine???
Zasto je hljeb u BiH dva puta skuplji od hljeba u Njemackoj??? Imamo i psenicu i mlinove i svoju proizvodnju?
Gore hljebova milion vrsta,pola kg u kriskama isjecenog od 1.2-1.5 eura.
Ovdje kod nas 4 KM skoro onaj s sjemenkama i sa crnim brasnom i to manja pakovanja od 500 gr. Ima milion primjera...jednostavno pohlepa i nepostojanje drzavnih instrumenata kao ni robnih rezervi,za kontrole cijena.
zippoo87

#26478 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

made_in_sarajevo wrote: 24/10/2025 20:56 Pa dobro ima stvari proizvedenih u BiH pa nas klempaju zivotom. Eto prvi bingo koji je sad u situaciji da ne mora bas bezobrazno klempati, mlijeko bingo koje puni mig 99 gradacac je 20 feninga jeftinije od megle. Sto ce ti onda robna marka, ugasi je. Isto mlijeko iz iste fabrike kod djurica 1.77KM. garant djuric levat.

Evo bingo je sve zivo izbacio svoju marku, a razlika u par feninga. Sta ce ti onda robna marka kad je losija npr od megle, a par feninga jeftinija. Tih par feninga ne znaci nista. Nedavno sam se smijao, vocni jogurt bingo 2.70KM, a zott 2.60KM. more biti da zott nema pojma o jogurtima
Upravo to,sve si fino objasnio.
Jednostavno,ne postoje nikakvi objektivni razlozi da nas nase firme ovoliko gule,bukvalno kozu gule. Evo najbolji primjer Binga i njihove robne marke.
Kvalitet 200% gori od uvoznog a cijena 5% niza. 🤣🤣🤣🤣
I to nema nikakvih carina,poreza,dodatnih troskova. Mogu li dusebriznici objasniti ovu logiku??
A da ne pricam da su se i gramazom "dogovorili" sa konkurencijom...ne daj boze da njihov tops kosta 150 grama,nego eto bas mora biti 113 grama 🤣🤣🤣.

I kaze kupuj domace,podrzi domace. Nema vecih govana od nas samih prema sebi i to se vidi na svakom pedlju ove jadne drzave.
Meni se to gadi,kakvi su svi postali. Ne vidim svrhu te ekonomije,gdje ides svjesno da nekog ostetis i da mu das manje,za njegov novac.
Ci-Nick

#26479 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

zippoo87 wrote: 24/10/2025 22:05
Pandakonda wrote: 24/10/2025 17:36
zippoo87 wrote: 24/10/2025 16:55

Tebi je najbolje da botujes,jer to jedino i znas. Ove teme,ekonomske,nemas pojma.
Nije to razlog zasto je nesto jeftinije u Njemackoj,nego u Hrvatskoj,jer prvo,ti hrvatski i generalno balkanski proizvodi su zastupljeni samo u radnjama turaka i nasih balkanaca. Tih proizvoda nema ili mas 3 artikla u Kauflandu,Lidlu,Rewe,Aldi,itd itd. Oni to proguraju po cijeni po kojoj proguraju a market koji prodaje odredjuje svoju marzu. Ali pored svabskog slatkisa,ne bi nas kupio nikada,jer su kurcevi u odnosu na njihove,plus skuplji.

A zasto je skuplji u Hrvatskoj,pa zato sto se u Hrvatskoj to prodaje,to im donosi ekstra profit. Ako na rafi imas tri artikla i svi su preskupi,imas opciju da platis koliko kosta ili da ne kupis nikako. I ti kupis i oni stalno dizu cijenu i tako to ide u nedogled...godisnje svaki artikal poskupi barem 20%. Dok u svabe udjes na rafu,ona duga 30 metara,nema sta nema na njoj,sve budiposto...nakupis punu korpu,na kasi platis 10 eura haha
Kod nas 2-3 slatkisa i racun preko 10 eura.

Jednostavno,tamo gdje mogu uzeti,uzimaju ...to je svugdje isto. Posebno kod nas ovdje,gdje u svakoj drzavi na Balkanu imas neke podjele,po nacionalnosti,po strankama,po gradjanima i seljacima,po ljevorukim i desnorukim itd itd.
I tako se narod ovdje zabavlja tim glupostima a privrednici rastu i gule nas.
Evo ti samo jedan primjer...koliko je privatnih firmi u BiH ove godine zatvoreno i otislo u stecaj ?
Da li znas ijednu...mislim na firme sa bar 10 zaposlenih,ne na igraonicu,kafic i tako to ???
Ja nijednu ne znam.
A evo u Njemackoj je samo do sada,u 2025. godini preko 5000 firmi otislo u stecaj.

A znamo svi gdje je bolje poslovanje,barem na papiru :lol:

BiH je raj za sve muljatore...kakva crna djevicanska ostvra i offshore firme,to rade ovi sto jos nisu culi za porezni raj zvani BiH :lol: :lol:
Odgovor ti je isti, otvori svoju radnju i prodaji po cijeni koju ti ovdje spominjes pa da vidimo dokle ces izgurati

Ne znam koliki komandos moras biti da poredis njemacke cijene sa ovima ovdje kada te samo za uvoz tih istih slatkisa/proizvoda oderu sa 17% PDV i 15% carine. Sto ovi gore nemaju radi EU zajednickog trzista + sto se mnogi ti proizvodi upravo prave u Njemackoj :-)

I vec sam taj razlog veceg trzista naveo kao razlog sto je tamo jeftinije sto kod nas nije slucaj
Opet ti ne pije vode prica 🤣🤣
Evo,zasto su slatkisi iz BiH proizvodnje,istom cijenom kao i Njemacki ili u 10% razlike. Evo Lasta recimo?
Da li i oni placaju carine i uvozne dadzbine???
Zasto je hljeb u BiH dva puta skuplji od hljeba u Njemackoj??? Imamo i psenicu i mlinove i svoju proizvodnju?
Gore hljebova milion vrsta,pola kg u kriskama isjecenog od 1.2-1.5 eura.
Ovdje kod nas 4 KM skoro onaj s sjemenkama i sa crnim brasnom i to manja pakovanja od 500 gr. Ima milion primjera...jednostavno pohlepa i nepostojanje drzavnih instrumenata kao ni robnih rezervi,za kontrole cijena.
U Njemačkoj hljeb jeftiniji ?
Da li si ikad ušao u Backerei u Njemačkoj ?
Evo ti cijene u jednoj od pekara.
https://www.baeckerei-braune.de/preisliste/brot/
Evo i u trgovini, gledaj cijene po kg, ima li šta po kg za 2,40-3,00 eura kao što si naveo ?
https://www.edeka24.de/Lebensmittel/Fru ... Broetchen/
zippoo87

#26480 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Legendo,ne provaljuj se. U pekarama je skuplje logicno...kroasan u Peniju 0.60 eura,isti u pekari 2.5 eura 🤣🤣
Molim nekog od kolega,ko je trenutno u Svabiji da nasem nevjerniku uslika na rafi cijenu 500 gr hljeba,onaj crni isjeceni. U Kauflandu je 1.60 redovna cijena a uvijek ima jedan na akciji,1.30 eura kosta.
Svi ti hljebovi su preukusni,vrhunski,duplo bolji od ovih nasih,barem meni. Sto se hljeba tice,ja kuci jedem pretezno domaci koji pravimo,sa sjemenkama,orasima,crnim brasnom.
I ako uzmemo sada standard i omjer plata kod nas i gore,dodjemo da nas pljackaju svi,a najvise nasi domaci.
Nije mi samo jasno kako imas obraza braniti firme koje nas gule????

Evo sa aplikacije Kaufland,trenutno na akciji.

Image

Image
Ci-Nick

#26481 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

Ti si ovdje šampion provaljivanja.
Kazeš milion vrsta hljebova od 1,20 do 1,50 eura za 500 grama a onda zakačiš dva primjera industrijskog hljeba koji se uglavnom proizvodi u Poljskoj u fabrikama koje dnevno ispeku stotine hiljada komada.
Prosječna cijena kg kruha u Njemackoj je 5 do 6 eura a kod nas je 5 do 6 maraka i to je jedino relevantno.

I da ti odgovorim na ovo, " Kako imam obraza braniti ove sto nas gule".
Evo ti jedna jednostavna kalkulacija.
U jednom jednostavnom hljebu od 750 gr imas 0,5 kg brasna, sto je recimo 0,50 KM, pa onda dodas na to kvasac, struja, amortizacija, porez minimalno 0,50 KM.
I onda tako neko kao ti kaze hljeb ga kosta 1 KM a prodaje taj hljeb za 2,50 KM, guli nas.
A gdje je rad?
Čak i u najmodernijoj pekari treba brasno istovariti, treba brasno u miksere ubaciti, treba dodati sve sastojske, treba tijesto izvaditi, prebaciti u druge masine, izdjeliti, oblikovati, ubacizi u peći, izvaditi iz peći, transportovati, prodati.
Da je samo 5 minuta rada u jednom hljebu, koliko kosta 5 minuta rada ako je bruto trošak radnika 2500 KM?
Kosta 1,25 KM.
Pa kad dodaš na onu marku dođes do toga da taj kruh od 750gr. proizvođača košta 2,25 KM.
Na to treba dodati i hljeb koji se ne proda.
U toj Njemackoj pekaru prizna drzava do 20% povrata.
U toj Njemackoj je u posljednjih 20 godina propalo na hiljade malih pekara.
Uvijek je lako reći da je nesto skupo, ali treba pogledati troskove.
Last edited by Ci-Nick on 25/10/2025 17:16, edited 2 times in total.
vjeshalica

#26482 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

https://avaz.ba/vijesti/region/1003008/ ... inspekcije

Jel nekome kod nas palo na pamet da ovo istrazi?
NediM17

#26483 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by NediM17 »

Ima li ijedna pizzeria da koristi pravi sir ili su sve ona biljna govna?
dječak sa šibicama

#26484 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Dobro razumijem da postoji biljni zuti sir, ali kakav je to lazni bijeli mladi sir? od cega ga prave, nevjerovatno.

Cijene digli u nebo i jos lupaju lazni sir.
mayab

#26485 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by mayab »

NediM17 wrote: 25/10/2025 17:14 Ima li ijedna pizzeria da koristi pravi sir ili su sve ona biljna govna?
nemoj da te vegani čuju :mrgreen:
NediM17

#26486 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by NediM17 »

I masa onih bijelih, nazovi feta, sireva su sa biljnom masnocom.
Zato samo somborski.
Ci-Nick

#26487 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

NediM17 wrote: 25/10/2025 18:22 I masa onih bijelih, nazovi feta, sireva su sa biljnom masnocom.
Zato samo somborski.
Treba čitati deklaracije.
Ona danska feta koliko se sjećam 20% palmine masti.
Meni najbolji Salakis, jest da kosta 8 maraka 300 gr. Ali meni je odličan.
Last edited by Ci-Nick on 25/10/2025 18:29, edited 1 time in total.
Sanjarko

#26488 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Svuda se sada dodaje sto sta od soje pa nadalje, ja i stara nemamo izbora, uzima neki Megin sir, povremeno.
NediM17

#26489 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by NediM17 »

Ci-Nick wrote: 25/10/2025 18:28
NediM17 wrote: 25/10/2025 18:22 I masa onih bijelih, nazovi feta, sireva su sa biljnom masnocom.
Zato samo somborski.
Treba čitati deklaracije.
Ona danska feta koliko se sjećam 20% palmine masti.
Meni najbolji Salakis, jest da kosta 8 maraka 300 gr. Ali meni je odličan.
Mjesavina ovcjeg i kozjeg mlijeka, zato je skup.
mayab

#26490 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by mayab »

Što se tiče feta sireva , probajte neki original grčki , ima u Crvenoj jabuci , to je prava stvar :thumbup:
zippoo87

#26491 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Ci-Nick wrote: 25/10/2025 13:29 Ti si ovdje šampion provaljivanja.
Kazeš milion vrsta hljebova od 1,20 do 1,50 eura za 500 grama a onda zakačiš dva primjera industrijskog hljeba koji se uglavnom proizvodi u Poljskoj u fabrikama koje dnevno ispeku stotine hiljada komada.
Prosječna cijena kg kruha u Njemackoj je 5 do 6 eura a kod nas je 5 do 6 maraka i to je jedino relevantno.

U jednom jednostavnom hljebu od 750 gr imas 0,5 kg brasna, sto je recimo 0,50 KM, pa onda dodas na to kvasac, struja, amortizacija, porez minimalno 0,50 KM.
I onda tako neko kao ti kaze hljeb ga kosta 1 KM a prodaje taj hljeb za 2,50 KM, guli nas.
A gdje je rad?
Čak i u najmodernijoj pekari treba brasno istovariti, treba brasno u miksere ubaciti, treba dodati sve sastojske, treba tijesto izvaditi, prebaciti u druge masine, izdjeliti, oblikovati, ubacizi u peći, izvaditi iz peći, transportovati, prodati.
Da je samo 5 minuta rada u jednom hljebu, koliko kosta 5 minuta rada ako je bruto trošak radnika 2500 KM?
Kosta 1,25 KM.
Pa kad dodaš na onu marku dođes do toga da taj kruh od 750gr. proizvođača košta 2,25 KM.
Nemas jedan jedini argument protiv mene...eto pokazao sam ti cijene.
Inace kod nas u pekarama je vanzemaljski hljeb,posebno u Klasu recimo,gdje melju stari bajati hljeb i ubacuju u novi 🤣🤣🤣
I takav hljeb je kila preko 5 KM.

Ove ostale racunice i skrabotine nema potrebe ni komentarisati,jer su netacne i veze nemaju ni sa cim.
Prestani pravdati lihvare,kada nemas argumente. Provaljujes se opasno.
Ci-Nick

#26492 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

zippoo87 wrote: 25/10/2025 19:46

A gdje je rad?
Kosta 1,25 KM.
Inace kod nas u pekarama je vanzemaljski hljeb,posebno u Klasu recimo,gdje melju stari bajati hljeb i ubacuju u novi 🤣🤣🤣

Ove ostale racunice i skrabotine nema potrebe ni komentarisati,jer su netacne i veze nemaju ni sa cim.
Eto sve je kako ti kazeš.
Halali mi!
Budala sam,.. (kad uopste ulazim u raspravu s tobom).
zippoo87

#26493 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Ci-Nick wrote: 25/10/2025 20:03

A gdje je rad?
Kosta 1,25 KM.

Halali mi!
Da nije,ti bi nam pokazao kako jeste,je li tako ? :D
Nemoj bez argumenata. Mogu ja tebe i ponizavati ako zelis,kao botove :D
Ali bezveze prica...u diskusiju ulazis sa argumentima a ne kao ti ovako,gologuz :lol:
Ci-Nick

#26494 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

zippoo87 wrote: 25/10/2025 21:07
Ci-Nick wrote: 25/10/2025 20:03

Halali mi!
Da nije,ti bi nam pokazao kako jeste,je li tako ? :D
Nemoj bez argumenata. Mogu ja tebe i ponizavati ako zelis,kao botove :D
Ali bezveze prica...u diskusiju ulazis sa argumentima a ne kao ti ovako,gologuz :lol:
U mojih 59 godina niko me nije tako ponizio, mene gologuzog.
Dokazao si argumentima da je hljeb ili ti kruh jeftiniji u Njemačkoj nego u BiH.
Još jednom halali majstore, nije bilo nista na ličnoj osnovi.
nepass1

#26495 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Voli djete "domace blago" sok od mrkve. U merkatoru 5.35KM haj kupim povremeno, pustim suzu jbg
Danas na ap ona radnja domacih proizvoda ispod poste nesta usao da kupim kad isti sok od istog proizvodjaca 4.00KM
Znaci granap koji ima jednu poslovnicu 1.35KM jeftiniji od giganta merkatora. Koje uzimanje lopatom
belfy

#26496 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by belfy »

hebote, @zippoo87, prica o ekonomiji koju je gledao samo iz skladista, a @Ci-Nick mu objasnjava tako sto je nasao nesto online...

niti jedan niste u pravu. koliko zippo oko formiranja cijena kod nas, tacno toliko isto i Ci-Nick oko cijena hljeba. svadjate se sa nepostojecim argumentima ili birate samo one koji vam idu u prilog. obojica isto...
Ci-Nick

#26497 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

belfy wrote: 26/10/2025 03:47 hebote, @zippoo87, prica o ekonomiji koju je gledao samo iz skladista, a @Ci-Nick mu objasnjava tako sto je nasao nesto online...

niti jedan niste u pravu. koliko zippo oko formiranja cijena kod nas, tacno toliko isto i Ci-Nick oko cijena hljeba. svadjate se sa nepostojecim argumentima ili birate samo one koji vam idu u prilog. obojica isto...
Gdje ja to nisam u pravu?
Dijete izvali da je hljeb jeftiniji u Njemackoj nego u BiH i da nas pekari ovdje pljačkaju. Pekari su donedavno pljačkali svoje radnike jer su im isplaćivali 700 do 800 maraka.
I ova poskupljenja hljeba kod nas su upravo vezana za poskupljenje rada u pekarama. Da ovo dijete kojim slučajem radi jednu noć u pekari ne bi pričao da je hljeb od 2 ili 3 marke skup.
Ja sam dobar hljeb u Njemackoj prije dvadeset godina plaćao 5 maraka. Usao sam u bar sto pekara.
Nije meni Njemacka nepoznata.
I dovoljno je reći da je prosjecna cijena kg iznad 5 eura a kod nas nesto iznad 5 maraka.
Tu je sva sustina.
Akj znam da rasprava s tobom može postati slicna ovoj sa djetetom.
Pa bolje lađu kraju.

Kad smo kod poskupljenja
Jučer meine Frau platila u Bingu pionirove minjone, ova plava kutija 5,85 KM. Ti minjoni su donedavni bili 3 do 4 marke.
Nema više poskuoljenja od 5 ili 10% nego fino odmah po 30%.
Last edited by Ci-Nick on 26/10/2025 08:08, edited 1 time in total.
Naslovnica

#26498 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Ako se uzme faktor prosječne plate ispada sa je u Njemačkoj hlljeb džaba u odnosu na BiH.
8-)
Ci-Nick

#26499 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

Naslovnica wrote: 26/10/2025 08:03 Ako se uzme faktor prosječne plate ispada sa je u Njemačkoj hlljeb džaba u odnosu na BiH.
8-)
Faktori plate se ne uzimaju u obzir ni za sta pa zasto bi i za hljeb. Psenica je berzovna roba, a mi glavninu uvozimo a i da ne uvozimo, u traktor ide dizel po istoj ili pribliznoj cijeni.
Te uporedbe sa platom treba zaboraviti.
Proizvodna cijena bilo čega se formira na osnovu troskova sirovine, energenata, amortizacije, rada, poreza. Ako je vise rada onda bi kod nas trebalo biti jeftinije, jer je rad jeftiniji.
Naslovnica

#26500 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Ci-Nick wrote: 26/10/2025 08:17
Naslovnica wrote: 26/10/2025 08:03 Ako se uzme faktor prosječne plate ispada sa je u Njemačkoj hlljeb džaba u odnosu na BiH.
8-)
Faktori plate se ne uzimaju u obzir ni za sta pa zasto bi i za hljeb. Psenica je berzovna roba, a mi glavninu uvozimo a i da ne uvozimo, u traktor ide dizel po istojbili pribliznoj cijeni.
Te uporedbe sa platom treba zaboraviti.
Proizvodna cijena bilo čega se formira na osnovu troskova sirovine, energenata, amortizacije, rada, poreza. Ako je vise rada onda bi kod nas trebalo biti jeftinije, jer je rad jeftiniji.
Sve OK, samo ka'em.
Nije hljeb skup nego smo mi fukara.
Post Reply