Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Vjecita_zavrzlama

#47126 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Vjecita_zavrzlama »

dječak sa šibicama wrote: 29/10/2025 16:23 Dodik je dakle vjesto istrgovao, "dao je" nesto sto nije ni imao odnosno te neke izglasane zakone po skupstini RS koji su mrtvo slovo na papiru od prvog dana izglasavanja, dobio skidanje sankcija i ko zna sta jos.

Ja mislim da ovo i nije toliko trgovina, koliko cinjenica da Trumpova administracija nema problem sa Dodikom, od cega su mnogi bjezali unatoc cinjenici da ambasadora - nema.

Trumpova Amerika ima drugi kurs. Sad cekamo da vidimo sta ce mu jos dati.

Ostaje nada da ce EU biti jaca od USA, sto je onako, realno :D

Dao je ono radi cega su mu sankcije nametnute.Ni manje ni vise
JovicSA

#47127 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JovicSA »

geoxx wrote: 29/10/2025 16:22 Nema tu nikakvh dogovora oko Natoa i imovine. Trumpu je bitno da se ne puca. Ovo doprinosi tome, kako on razmislja. Da se ukinu zakoni i situacija deeskalira, a Dodik sa ukidanjem sankcija primiri.

I to je sve.
I gubiš jedan alat sigurnosti kakve takve - OHR
JovicSA

#47128 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JovicSA »

PreWiBa wrote: 29/10/2025 16:25
JovicSA wrote: 29/10/2025 16:21
dr_Evil wrote: 29/10/2025 16:18

Vec sam vise puta naveo, to je klasicna dodikova igra, ide sa maksimalistickim zahtjevima, dovede do stanja rata skoro, onda pregovara i uzme ono sta mu treba, i sta je mislio. Svaki put pomice granicu.

Mozemo reci, otisao Dodo, zadrzao pare, ko gospodin, mice se sa scene. Ali Dodo je citav svoj sistem oslobodio, sve svoje ljude, financije, i samo neko drugi preuzima projekt, a on odlazi kao pobjednik i bogatas.
Ja čak mislim da on ne ide nigjde već da ostaje tu gdje jeste i da je i to dio dogovora. :oops:
Vidjet ćemo 4. 11.
I ja mišljenja da je to (nažalost) realniji scenarij.
Šta je 04.11, nisam upratio?
dr_Evil

#47129 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

PreWiBa wrote: 29/10/2025 16:20
dr_Evil wrote: 29/10/2025 16:18
_BataZiv_0809 wrote: 29/10/2025 16:08

Da. Gdje su zakoni? Gdje je ukidanje drzavnih institucija u RS?

Ali tacno mi je jako zanimljivo (sa antropoloskog i socioloskog aspekta) posmatrati to divljenje i respekt prema Dodiku od strane ljudi koji su proBiH, da ne kazem Bosnjaka.

Hajde razumijem ono onanisanje nad nesposobnoscu drzave na forumu, jasno mi je da se to trebalo fakturisati politickom rivalu, ali ovakav respekt za Dodika ne mogu da shvatim.

Sutra da on promijeni plocu, sve bi mu se zaboravilo imam osjecaj.
Vec sam vise puta naveo, to je klasicna dodikova igra, ide sa maksimalistickim zahtjevima, dovede do stanja rata skoro, onda pregovara i uzme ono sta mu treba, i sta je mislio. Svaki put pomice granicu.

Mozemo reci, otisao Dodo, zadrzao pare, ko gospodin, mice se sa scene. Ali Dodo je citav svoj sistem oslobodio, sve svoje ljude, financije, i samo neko drugi preuzima projekt, a on odlazi kao pobjednik i bogatas.
Evile, daj reci nam svoje mišljenje o budućim dešavanjaima :mrgreen:

Koliko vidim, i ti si na fonu da će Dodik ipak morati otići
Vjerujem, a mozda grijesim, da Dodik kao licnost odlazi, da je to neki dogovor. Mislim presuda je tu, niko je ne dovodi u pitanje. Ali sistem ostaje, a Dodik ce vjerovatno biti tu jos kao istureni igrac neki period dok se karte ne posloze. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako ce neko presudu izmijeniti, ne vjerujem da se trgovalo sa ustavnim sudom - ali ne znaci da nece u nekoj drugoj rokadi.

Ne moze biti SNSD dobar bez Dodika - imali smo sansu da ga iscipelarimo, i njega i SNSD, ali mi smo se bavili vlascu, podmetanjima, tipicnim begovskim spletkama, vjerujem da je to zapad prepoznao i rekao "vidi lova je tu, ove svakkao ne zanima drzava niti da ga sklone, uzmi lovu i pusti ih, samo nek ne puca".

Moze SNSD, ne moze Dodik - sustina svega sta je doslo iz nase politike. Novac ostaje - gledamo nastavak, isti akteri jedan period, onda dolazi neki drugi Halid umjesto Halida.
dječak sa šibicama

#47130 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dječak sa šibicama »

Jes samo mu sankcije nije nametnula ova administracija

Ova mu je skinula
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#47131 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

JovicSA wrote: 29/10/2025 16:26
PreWiBa wrote: 29/10/2025 16:25
JovicSA wrote: 29/10/2025 16:21

Ja čak mislim da on ne ide nigjde već da ostaje tu gdje jeste i da je i to dio dogovora. :oops:
Vidjet ćemo 4. 11.
I ja mišljenja da je to (nažalost) realniji scenarij.
Šta je 04.11, nisam upratio?
Odluka o Dodikovoj apelaciji u Ustavnom sudu.

Ako je usvoje, Dodiku se ukida presuda. Vjerovatno će onda ići na to da više nema osnova za prijevremene izbore.
yoyoyo96

#47132 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by yoyoyo96 »

Ma mozda i ima sanse za NATO, jer Americi bi najmanje godili prorusko okruzenje ovdje u srcu evrope
dr_Evil

#47133 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

yoyoyo96 wrote: 29/10/2025 16:28 Ma mozda i ima sanse za NATO, jer Americi bi najmanje godili prorusko okruzenje ovdje u srcu evrope
:zzzz: spavas druze, nije ovo 98-a
Vjecita_zavrzlama

#47134 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

dr_Evil wrote: 29/10/2025 16:29
yoyoyo96 wrote: 29/10/2025 16:28 Ma mozda i ima sanse za NATO, jer Americi bi najmanje godili prorusko okruzenje ovdje u srcu evrope
De nas prosvjetli
Iceplayer

#47135 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Iceplayer »

Ma ovo je parčanje Bosne do kraja, mislim da je Hr SRB strana više uradila da uništi BiH nego što smo mi da je sačuvamo. Ne navodi bzvz HDZ zadnjih par dana da će ubrzo biti treći entitet....
dječak sa šibicama

#47136 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Ako ce apelacija upaliti jer amerikanci kazu bice tako, sta nam onda to govori o drzavi, i njenoj suverenosti.

Mislim, onim rijetkim koji su nakon postrojavnja u skupstini, i dalje uvjereni da drzave ima i da se ona nesto pita.
zavrzlama

#47137 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by zavrzlama »

vee-jay wrote: 29/10/2025 13:08
zavrzlama wrote: 29/10/2025 12:45
vee-jay wrote: 29/10/2025 12:12 ovo je pravac:

Dodik i RS su dogovorili dil sa Trumpovim ljudima oko rudnih bogatsatva u zamjenu za skidanje sankcija i ostanak SNSDa na vlasti.
Odlazi Schmidt a doci ce nova osoba dogovorena izmedju USA i RUS - ili ce OHR nestati.
Prije nego ode Schmid ce donijeti odluku da ublazi zabranu raspolaganja drzavnom imovinom - ili ce drzavnu imovinu podijliti entitetima.
Ide se u pravljenje treceg entiteta.
Za to treba vratiti Izetbegovica i njegovu SDA na vlast - jer su oni treci entitet vec potpisali.
Jedini problem je sto SDA treba koalicionog partnera a njega nema u DFu i SBiHu (HR ne zeli Komsica, a i DF i SBiH su minorne).
Alternativa se ne mora traziti daleko: ona se zove SDP bez Niksica/Mijatovica.
Zato se sada radi na sklanjanju njih dvojice.
Kada njih ne bude, dobar dio SDPovaca ce otici u NS, ali ce stranka i dalje imati koalicioni kapacitet.

Jedini koji BiH mogu spasiti od ovog scenarija je veza Trojka-EU (taj prokleti Niksic koji jedini cuva trojku na okupu).
A posto je EU trenutno pod vodjstvom Trumpovog vazala Njemacke - od te strane se ne moze ocekivati nista.
Pragmatican zakljucak: ovo je gotovo.
Hvala SDA, hvala Bosnjaci.
Nista od toga....hrvata Malo,bosnjaci nesposobni,a srpska glupost neiscrpna...

BIH cuvaju srbi ,njihova glupost I nerealni zhtjevi...rahat patnja se nastavlja..
Bukvalno (mrzim ovu rijec u medjuvremenu) se suverenitet BiH poklanja Americi koja se pretvara u njihov rudnik
Oni ce biti ti koji ce odlucivati jer drze sve nacionalne politke u BiH u sopstvenim sakama
Ovo je gotovo
Izmedju velikosrpskih zelja sta bi volili sa BIH I bosnjacima I ameririckih zelja ,nije tesko izabrat stranu...

Ameri zele suverenu I cjelovitu BIH Ali ne jedinstvenu...

U trenutnim geostrateskIm okolnostima dovoljan dobitak za BIH..

Ako pobijedimo sda ideologiju,dobit cemo normalnu drzavu, u suprotnom cemo nastavit rahat patnja..
geoxx

#47138 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by geoxx »

Ma jebe se ljudima tamo za Nato i Rus. Podrzavaju svaku ubogu prorusku stranku na svijetu, krive sirenje Natoa za rat u Ukrajini i sad ce kao ici na sirenje Natoa i izbijanje ruskih interesa. Evo sad ce

Bitno im je da se ne puca. A Dodiku je sa svojim desnicarskim karakteristikama lakse predstaviti svoju verziju mira i stabilnosti. :kiss:
dječak sa šibicama

#47139 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Nece biti treceg, mozda nametanje izbornog zakona do kraja iako ne vjerujem ni u to, nije bas Covicu stalo do tog predsjednistva osim za svoju guzicu ali i njemu bioloski sat otkucava.

Dok sa Komsicem u predsjednistvu, HDZ je izvukao najvise poena, Zeljko je za HDZ uradio vise nego Covic i svi ostali Covici zajedno. Zna to Dragan, sta mu tesko, dok je Zeljko tamo on je sigurni suvereni vladar hrvatske politicke scene jer "majorizacija".

Tamo gdje Hrvati ne osjecaju opasnost od preglasavanja, tamo HDZ cesto gubi vlast, u onim kantonima po Hercegovini i opcinama. A to Covic ne zeli, da mu sutra Hrvati Viteza ili Orasja izgledaju nekog drugog jer imaju komociju biranja.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#47140 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Velkoski »

Vjecita_zavrzlama wrote: 29/10/2025 16:29
dr_Evil wrote: 29/10/2025 16:29
De nas prosvjetli
Trump je na redovnoj liniji sa Putinom, otvoreno zove na komadanje Ukrajine. Treba li dalje? :mrgreen:
dr_Evil

#47141 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

geoxx wrote: 29/10/2025 16:32
Ma jebe se ljudima tamo za Nato i Rus. Podrzavaju svaku ubogu prorusku stranku na svijetu, krive sirenje Natoa za rat u Ukrajini i sad ce kao ici na sirenje Natoa i izbijanje ruskih interesa. Evo sad ce

Bitno im je da se ne puca. A Dodiku je sa svojim desnicarskim karakteristikama lakse predstaviti svoju verziju mira i stabilnosti. :kiss:
I Milosevic je svojevremeno bio faktor stabilnosti :D sve je "stabilnost" "demokratske snage" po potrebi. Gledali smo neki dan kako kidac glava u narancastom kombinezonu i uzimac seksualnog roblja postaje cijenjeni predsjednik drzave, i primljen uz sve pocasti.
Rothmans

#47142 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Rothmans »

Bosnjacka 'sta cemo rucku' i 'sta cemo jamit' politika dolazi na naplatu ! Zasluzeno
Prpa.ba

#47143 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Gdje su Konakovicevi monteri klime, sta kazu, gdje zapelo?
:?
dječak sa šibicama

#47144 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Trump nema problem sa Moskvom, sto se njega tica on njih zeli za partnere ne za neprijatelje.

Trumpu je vjv veci problem Kina zbog ekonomije i vjv je novi front tamo ali kad ce to biti ne znamo. Cijenim da je Tajvan sljedece zariste.

Europa neka se zajebava sa Moskvom, sto bi kauboj rekao, to je vase dvoriste.
amidzazeher

#47145 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by amidzazeher »

Ne kontam, uveli mu sankcije i svima oko njega, skinuli ga sa mjesta predsjednika rs-a i onda kao sa njim dogovorili kopanje litijuma!!! Pa jel’ to nisu mogli bez njega dogovoriti? Pogotovo kad nije ni na kakvoj funkciji vise.
Ko biva rs kao Norveška pa nema vise koga da ucjene/podmite nego vracaj Dodika.
Vjecita_zavrzlama

#47146 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

:bih:
amidzazeher wrote: 29/10/2025 16:40 Ne kontam, uveli mu sankcije i svima oko njega, skinuli ga sa mjesta predsjednika rs-a i onda kao sa njim dogovorili kopanje litijuma!!! Pa jel’ to nisu mogli bez njega dogovoriti? Pogotovo kad nije ni na kakvoj funkciji vise.
Sta znas mozda im je obecao nece stvarat probleme nece se petljat vise u politiku, samo da ga pstave na miru
neon-x

#47147 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by neon-x »

Zaboravite vise na NATO. Nece niko BiH ovakvu u NATO. Sad kad bi Dodik htio u nato, niko nas tamo ne bi primio. Prijeti se izbacivanjem zemljama koje nisu u stanju ulagati u vojsku i naoruzanje, a da nas tamo neka prima rasirenih ruku. Ti vozovi su prosli davno dok smo imali svu naklonost Amerike, tamo nekad jos dok se Bakir borio da postavi Sebiju na celo klinickog centra.

Zadnjih 10tak godina smo mi u defanzivi jer su prokockane sve prilike koju su postojale i ovo je samo odrzavanje u standby do nekih novih veremena. Prilika je bila za Bidenovog mandata ali se kasno krenulo s Marfijem i sa Trojkom, dvije godine su bile nedovoljne. Jos jedan Bidenov mandat i Marfijeva strahovlada bi poravnala ovdje stvari ali ne dade se usranom do potoka.
dječak sa šibicama

#47148 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Uveli mu sankcije jer se previse uskurcio, sad podvio rep i ostaje mu da o otcjepljenju pjeva na Kocicevom zboru, a potpisao Amerikancima sto su trazili.

Njegova mudrost je mozda sto im je dao ono sto nije ni imao, odustao od zakona koje ni znao kao sprovesti niti je mogao. Koliko ce realno odustati od secesionizma, nisam siguran.

Iako to zvuci da su Ameri donji a to mi je tesko vjerovati jer nisu oni budale, nesto ce jos dobiti i ko zna sta sve. A dobice i Dodik.

U cijeloj prici pusiona su ovi iz Trojke sto su klicali "srusili smo Dodika". Meni se cini da nisu.
dr_Evil

#47149 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Prpa.ba wrote: 29/10/2025 16:38 Gdje su Konakovicevi monteri klime, sta kazu, gdje zapelo?
:?
Makar su montirali, dok je Bake citavo vrijeme govorio "SNSD are good guys" moze koalicija sa njima, evo odmah.

Krivica za ovo koliko god da je na trojci, a jeste, Bake je prekinuo cipelarenje i pruzio mu ruku. Ostat ce zapisano ovo kao i Aprilski paket, spominjat ce se da smo mogli, ali sujeta je presudila.
amidzazeher

#47150 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by amidzazeher »

Vjecita_zavrzlama wrote: 29/10/2025 16:41 :bih:
amidzazeher wrote: 29/10/2025 16:40 Ne kontam, uveli mu sankcije i svima oko njega, skinuli ga sa mjesta predsjednika rs-a i onda kao sa njim dogovorili kopanje litijuma!!! Pa jel’ to nisu mogli bez njega dogovoriti? Pogotovo kad nije ni na kakvoj funkciji vise.
Sta znas mozda im je obecao nece stvarat probleme nece se petljat vise u politiku, samo da ga pstave na miru
To mi je logicnije nego ovo da ga vracaju! I kakav NATO ljudi pa nece valjda Dodik o tome odluciti daj se dohavizajte!
Post Reply