Ukrajina

zigzag

#220501 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ma uglavnom šalju kontraktnike da idu naprijed a takvi su najbolja meta dronovima. Sve ono što snime kamere sa mađarovih ptica su oni što su su već za nešto osuđivani, imaju dugove, loš život i slično a država im nudi nekakve desetine hiljada dolara. Jest da ih uglavnom ne dočekaju ali potrude se. Ja vjerujem da je od ovih 15-16.000 rusijana, bar deset hiljada tih ološa zalijepilo idući naprijed u grupicama po dvoje troje.
Ovih kvalitetnijih momaka ima tu negdje okolo. Ali su i oni pod ukrajinskom vatrom i na dometu oružja.
drug_profi

#220502 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Pa najveci olos bjese ta regularna.
Uz wagnera.

Jesu li Buču i Mariupolj regularci napravili.
sumirprimus

#220503 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

oni kvalitetni su izginuli na pocetku rata, kada nisu ni ocekivali tolike gubitke.
mislim na profesionalni kadar, od elitnih jedinica tzv elitnih vdv do tenokvskih .
sumirprimus

#220504 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Dobra lista

According to open sources, the pre-war manpower of GRU brigades was around 10K personnel. Even based on our incomplete data, which exclude those missing in action and the wounded, the GRU’s elite forces have lost over 20% of their pre-war strength.

Among the dead are...
5/
98 lieutenants
27 captains
14 majors
3 lieutenant colonels
and 2 colonels.

23 of the fallen commanded companies.

16 commanded platoons,

275 led squads.
Among them were also 4 chiefs of staff and 1 unit commander.
A total of 718 served in various reconnaissance roles.
6/
The heaviest losses were in the 10th and 22nd Spetsnaz bgades of the Southern Mill District — 350 and 333 dead, respectively. Separate Spetsnaz companies of the Grnd Forces lost 151 personnel.
The highest regional losses correspond to the deployment locations of these units:
7/
111 dead from Novosibirsk Oblast (24th Separate Spetsnaz Brigade),

108 from Krasnodar Krai (Molkin Spetsnaz base, 10th Brigade),

91 from Khabarovsk Krai (14th Brigade).
The timeline of casualties shows key trends:
- In 2022, at least 563 Spetsnaz soldiers KIA
- In 2023 - 321
8/The heaviest losses occurred in the first months of the invasion. Afterward, Russia reorganized its Spetsnaz forces, refraining from using them as frontline infantry. From August 2022 to May 2024, monthly reported losses did not exceed 43.
9/
However, starting in May 2024, 🇷🇺 launched large-scale offensives toward Pokrovsk and Vovchansk, and by August, was forced into defensive battles in the Kursk region. GRU special forces were once again deployed as assault infantry.
10/
Their losses in the eight months of 2024 exceeded the combined losses of 2022 and 2023.

A full list of names is available via the provided link⤵️
drive.google.com/file/d/14Yp53-…
11/
Ovo je bez seneza i kubinke.oni su krema ruskih sof.
I ovo je do marta 2025. Dakle jos pola godine liste za apdejt
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#220505 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Zračni napad AASM Hammer avionom MiG-29 na pozicije ruskih operatera dronova.
Spoiler
Show
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#220506 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Novi psihološki audio osmišljen da slomi moral Rusa
Spoiler
Show
Psihološki audio optimizovan za zvučnike dronova, dizajniran da izazove: Tugu → Nostalgiju → Bijes → Pozivi na "Želim da živim"
Hame_

#220507 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ukrajinska 77. aeromobilna brigada uništila je ruske vojnike i opremu u pravcu Svatova. 27.10.2025.
Spoiler
Show
*Ehhh kada sam maštao da će uzet Svatove i prekinuti komunikaciju Lugansk - Donjeck... i istjerati četnike!
Hame_

#220508 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Nebo puno dronova, istočna Ukrajina.
Spoiler
Show
- Samo čekajte da vještačka inteligencija preuzme kontrolu i da se nebo ispuni desetinama hiljada dronova.
- Mislim da ćemo istovremeno dobiti snažno lasersko oružje kojim upravlja vještačka inteligencija, a koje će očistiti nebo od svih dronova u radijusu od 10 km, ako nebo nije oblačno i nema magle.
- Zamislite da imate ovakve noćne more o PTSP-u. Izgleda direktno iz filma o terminatoru.
Spoiler
Show
Ako morate čekati značajno vrijeme između dolaska drona za posmatranje koji vidi metu i dolaska napadačkog drona; 1) Možete izgubiti trag mete (dron za posmatranje je oboren, meta stiže do zaklona/bunkera, itd.); 2) vaš dron za posmatranje ne može tražiti nove mete dok je fiksiran na/prati poznatu metu, omogućavajući drugim neprijateljskim elementima da nastave napredovati; ili 3) dok video koji obično vidimo često izgleda kao jedan hitac - jedno uništenje vozila, očigledno je da je stvarnost zapravo potrebna dvanaest pogodaka da se onesposobi/uništi oklopno vozilo (probijanje mreže drona, relativno okomit udar, itd.).

I ovo bi moglo objasniti zašto vidimo naknadne pogotke/ubistva iz milosrđa kod očigledno teško ranjenog neprijatelja. Dronovi u zraku ne mogu se vratiti kući, tako da biste mogli osigurati da oboreni neprijatelj ne glumi da mu nedostaje stopalo/da je mrtav.
Čitalac

#220509 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Šapoval: Teške ulične borbe u Mirnogradu
Agresor je probio obranu na periferiji Mirnograda, u tijeku su teške ulične borbe, priopćio je u eteru teletona glasnogovornik skupine trupa "Istok", Grigorij Šapoval.
"Nažalost, neprijatelj je ušao na periferiju Mirnograda i koristi ne samo topništvo i bespilotne sustave, već i pješaštvo i tehnička sredstva. Naše snage drže položaje i nastavljaju opremati utvrde. Istovremeno, situacija ostaje kritična, traju teške ulične borbe, što komplicira upotrebu određenih vrsta oružja", rekao je Šapoval.
zigzag

#220510 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Još mjesec dva će biti krkljanac za taj konglomerat ali povući će se ukrajinci.
Crvene_brigade

#220511 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Krenulo je “droniranje”…

Bernardinac

#220512 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocijenio je stanje bezbjednosne arhitekture u Evroaziji na Međunarodnoj konferenciji o evroazijskoj bezbjednosti u Minsku, govoreći o “agresivnim planovima Zapada”, širenju NATO-a i rešenju sukoba u Ukrajini.

Lavrov je upozorio da Rusija neće dozvoliti da Evroazija postane “feud NATO-a”, optuživši zapadne zemlje da se “pripremaju za novi veliki rat”, prenijela je RIA Novosti.

On je ocijenio da Alijansa “širi aktivnosti na Arktik i u Tihom okeanu” kako bi obuzdala Kinu i izolovala Rusiju.

“Više puta smo rekli da nikada nismo imali, niti imamo, namjeru da napadnemo bilo koju trenutnu članicu NATO-a ili EU. Spremni smo da ovaj stav ugradimo u buduće bezbjednosne garancije za ovaj dio Evroazije, ali lideri EU izbjegavaju da razmatraju ove buduće garancije na istinski kolektivnoj osnovi”, rekao je Lavrov, navodeći dogovore između Francuske i Velike Britanije o koordinaciji nuklearnih snaga i sporazum Londona i Berlina o vojnoj saradnji kao dokaz militarizacije Evrope.

Govoreći o novoj bezbjednosnoj arhitekturi Evroazije, Lavrov je pozvao na stvaranje “pankontinentalne strukture otvorene za sve zemlje regiona”, zasnovane na principima suverene jednakosti i nedjeljivosti bezbjednosti.

“Za razliku od Zapada, Rusija i naši partneri – Kina, Indija, Iran, zemlje ZND-a – uvjereni su da stabilnost i prosperitet zahtijevaju jednaka prava svih država, a ne dominaciju privilegovanih”, rekao je Lavrov.

Osvrćući se na sukob u Ukrajini, ruski ministar je optužio evropske članice NATO-a da produžavaju rat “pumpanjem oružja i novca kijevskom režimu”.

“Evropski lideri čine sve da ubijede Vašington da odustane od rješavanja sukoba za pregovaračkim stolom”, rekao je Lavrov.

On je dodao da Moskva polaže nade u dogovore postignute između predsjednika Rusije i Sjedinjenih Američkih Država Vladimira Putina i Donalda Trampa na samitu u Aljasci, rekavši da Rusija očekuje da će SAD ostati posvećene tim principima.

Govoreći o bilateralnim odnosima sa Vašingtonom, Lavrov je kazao da je Rusija predložila obnovu direktnog vazdušnog saobraćaja, ali da “američka strana tome ne pridaje prioritet”.

Takođe je istakao da Moskva očekuje odgovor SAD na njen prijedlog o novom Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja, kao i na testiranje ruskih krstarećih raketa “burevestnik”.

“Nisam čuo nikakav odgovor putem diplomatskih kanala. Svi su ćutali”, zaključio je Lavrov, prenose agencije.
Mensčini da Lavrov kmeči?
Crvene_brigade

#220513 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Pogođeno je još jedno skladište goriva…

drndalo

#220514 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Cudne se samoexplozije u Rusiji desavaju...

Čitalac

#220515 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Dmitro Vitjaz, Heroj Ukrajine: Nikada nismo imali bolju šansu da budemo istinski slobodni.

Image
Potpukovnik Dmitro Vitjaz zapovijeda Četvrtim zasebnim odredom specijalnih snaga "Omega" Nacionalne garde Ukrajine. Njegov rad uglavnom je nevidljiv široj javnosti. Ratni put: Ilovajski kotao, operacija Širokine, područje zračne luke Donjeck. Od prvih dana invazije velikih razmjera: Kijevska oblast, Černihivska oblast, Harkovska oblast, Donbas, na prvoj crti bojišnice. Velik dio njegovog rada još je uvijek klasificiran. Za svoju hrabrost odlikovan je titulom Heroja Ukrajine s Ordenom Zlatne zvijezde.

- Moramo se nastaviti boriti. Imam dovoljno žara. Mislim da mi nikada neće ponestati. Uostalom, odrastao sam u obitelji koja me odgojila u tradiciji da budem Ukrajinac i da sve činim za Ukrajinu. Od djetinjstva sam znao da nam je neprijatelj Rusija. Negdje duboko u sebi osjećao sam da ćemo se morati boriti, da nas Rusija definitivno neće pustiti na miru. Uložit ću sve napore da se odupremo ovom našem vječnom neprijatelju. Sada imamo najbolju priliku u povijesti da osiguramo da postanemo istinski slobodni i neovisni od Rusije…
- Kada sam bio najbliže neprijatelju? Na udaljenosti od metar i pol. Pogledao sam neprijatelja u oči i taj njegov posljednji pogled urezan mi je u sjećanje. Bio sam u natkrivenom rovu, koji je imao izlaz s obje strane, a oni su nas počeli okruživati, odsijecajući nas od glavnih snaga. Pucali su i bacali granate. Iskočio sam, zaobišao neprijatelja i približio mu se. On je ležao i ciljao na drugi izlaz iz rova. Bio je fokusiran i vidio me u zadnji čas, ali nije stigao ništa učiniti. Vidio sam njegov posljednji ukočeni, prestrašeni pogled…
- Sve je komplicirano na prvoj crti. Neprijatelj se sve više skriva iza civila, to za njega nije problem. Najgore je kada se borbe vode u naselju gdje još uvijek ima lokalnog stanovništva. Ulazimo u zgrade, čistimo. To je stvarno jako opasno i teško. Bilo koja osoba može biti percipirana kao potencijalni neprijatelj, pa morate vrlo brzo donositi odluke. Srećom, nismo imali smrtnih slučajeva civila. I tu se očituje profesionalnost i obučenost. Ali, ponavljam, užasno je teško. Evo primjera - vidjeli smo kroz Mavic da u kući živi obitelj, a nekoliko kuća dalje je naš položaj. S druge strane, neprijatelj napreduje i juriša. I onda topništvo udara na ovu kuću, a ljudi izlaze iz nje, mašu i viču. Čovjek drži dijete u naručju! Srećom, nitko nije poginuo. Ali, što radite pod vatrom s djetetom?! Neprijateljsko topništvo ne razaznaje ima li civila ili ne…
- Istina je da je „Omega“ zaista opremljena na visokoj razini. Imamo visokokvalitetnu opremu i oružje. Naša je priprema, po mom mišljenju, također vrhunska. Časnik specijalnih snaga je multidisciplinarni specijalist, najsvestraniji borac: danas može letjeti dronom, sutra može ići čistiti zgradu, prekosutra može izvoditi specijalne akcije ili prepad, za tjedan dana može držati protuoklopni položaj s ATGM-om. Uništili smo mnoga neprijateljska borbena vozila, transportere i tenkove Javelinom. U Vugledaru je 2023. zahvaljujući i našem radu, "izbrisana" 155. marinska brigada ruske Pacifičke flote. U to vrijeme smo dobro podigli statistiku spaljenih tenkova…
- Djelujemo u različitim uvjetima: danas - grad, sutra - šuma, prekosutra – brda...(tko zna gdje ćemo sutra raditi, možda na Kavkazu), tako da priprema treba biti svestrana…
- U svakoj jedinici mora postojati međusobno povjerenje. Bez toga, brod tone. Ako nema povjerenja, posebno u zapovjednika, jedinica neće funkcionirati. Zapovjednik mora biti zahtjevan i prema sebi i prema svojim vojnicima. Moje borce, srećom, ne treba motivirati, jer stvarno imam vrlo motiviran tim. Općenito, dolaze nam dobrovoljno. Ljudi su svjesni gdje se nalaze i koje će zadatke obavljati. Dolaze oni koji stvarno žele ubijati neprijatelje i braniti svoju zemlju…
- Naša generacija će izboriti slobodu. Sljedeća generacija treba graditi ovu zemlju i učiniti je zaista jakom. Rusija sama ne može živjeti i razvijati se, a to ne daje ni drugima. Čim Moskva vidi da netko počinje graditi normalan život, mora doći, uništiti sve i donijeti kaos, bijedu, suze i smrt. To je cijela njezina bit.
- Rusi su najpodliji, najpodmukliji, najlukaviji i najopasniji protivnik. Ne treba očekivati ​​da će Rusija biti iskrena. Koliko je svakakvih sporazuma i ugovora potpisano, ali Rusija je sve prekršila! To je slučaj stoljećima. I mi im povjerujemo, zbližavamo se, onda nas polako počnu obmanjivati, stiskati i opet problemi - opet se borimo za svoju neovisnost. Stoga moramo na nacionalnoj razini učiniti sve da budemo što dalje od Rusije. Trenutno to uspješno provodimo. Ali, govorim i o razdoblju kada će sve ovo prestati - neće završiti, jer se Rusija nikada neće htjeti otkačiti od nas…
- Ne želim da moja djeca, pa čak ni budući unuci, prolaze kroz ono što ja prolazim. Jedino na što se ne mogu naviknuti je gubitak svoje braće. Odlazeći na grobove onih koji su poginuli, shvaćam da bol ne prolazi. Dođeš i osjetiš takvu prazninu u duši...Zato toliko mrzim Ruse. Nema oprosta za njihova djela. Već smo platili i nastavljamo plaćati previsoku cijenu. Ovaj neprijatelj mora biti pravedno kažnjen. Da bismo živjeli, moramo se boriti. Dakle, borba se nastavlja...
drug_profi

#220516 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Čitalac wrote: 29/10/2025 12:49 (tko zna gdje ćemo sutra raditi, možda na Kavkazu),
Evo samo bih ovo izdvojio.
Pa nek svako izvodi zaključke.

Rat može prestati, ali neće završiti sve dok postoji Rusija.
BiBi911

#220517 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

drug_profi wrote: 29/10/2025 13:51
Čitalac wrote: 29/10/2025 12:49 (tko zna gdje ćemo sutra raditi, možda na Kavkazu),
Evo samo bih ovo izdvojio.
Pa nek svako izvodi zaključke.

Rat može prestati, ali neće završiti sve dok postoji Rusija.
Ja sam se davno ponudio da lezim u Hagu, meni dobro dobro svima A vatnika vise nema
Čitalac

#220518 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ukrajina prvi put glasala protiv ukidanja američkog embarga Kubi, Jermak pojašnjava zašto...
Ukrajina je prvi put glasala protiv godišnje rezolucije na Općoj skupštini UN-a o ukidanju američkog embarga Kubi, objavio je šef Ureda predsjednika Andrij Jermak. Razlozi za glasanje protiv su sljedeći:
- Kubanski građani sudjeluju u ratu koji je Ruska Federacija započela protiv Ukrajine na strani Rusije kao plaćenici;
- Rusija koristi Kubu za zaobilaženje sankcija uvedenih kako bi je prisilila da prekine invaziju.
"Ovdje se ne radi o kubanskom narodu - ovdje se radi o suprotstavljanju autoritarnoj ekspanziji. Kubanski režim mora promijeniti svoju destruktivnu politiku", dodao je Andrij Jermak.
Ukupno 7 zemalja glasalo je protiv ukidanja embarga Kubi. To su Sjedinjene Američke Države, Ukrajina, Argentina, Mađarska, Izrael, Paragvaj i Sjeverna Makedonija. Za rezoluciju o ukidanju embarga glasalo je 165 zemalja, 12 ih je bilo suzdržano.
Od 1992. godine Kuba svake godine u UN-u stavlja na glasanje rezoluciju kojom se Sjedinjene Države pozivaju na ukidanje embarga, a to u velikoj mjeri podržava većina zemalja svijeta.
Čitalac

#220519 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Noviteti...

DevDroid je testirao cijelu liniju robota u Crash testu koji su organizirali satnija "NC13" 3. brigade, Institut Snake Island, AB3Tech i Treći armijski korpus.
U testovima je sudjelovalo ukupno 13 robota, a cilj događaja nije bio samo testirati tehničke mogućnosti robota, već i pružiti proizvođačima praktično razumijevanje specifičnosti rada operatera. U Crash testu sudjelovali su:
TW 12.7 - izviđačko-jurišni droid s mitraljezom Browning 12.7
NW 40 - izviđačko-jurišni droid prilagođen za bacač granata Mk-19
MW 40 – droid opremljen šasijom ATV-a i motorom s unutarnjim izgaranjem, prilagođen za bacač granata Mk-19
Zmiy 12.7 - manevarska jurišna platforma
Droid 12.7 - lagani gusjenični robot za vatrenu podršku.
Hame_

#220520 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Božo Kovačević: Putin je napravio dvije strateške greške. Prva je invazija na Ukrajinu.

Gost našeg Tihomira Ladišića u Novom danu bio je vanjskopolitički analitičar i bivši diplomat Božo Kovačević. Komentirao je američko-ruske odnose, te pritisak Trumpa na zaustavljanje rata u Ukrajini.
Hame_

#220521 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Rusija je POGORŠALA sankcije nakon loše diplomatije.

Ruski sankcionisani naftni giganti moraju odmah likvidirati svoje prekomorske operacije kao odgovor na nove američke sankcije. Ruskim vojnicima sada je odbijena prodaja benzina na okupiranim teritorijama jer je nestašica goriva daleko premašila kritične nivoe.

*Nije mi jasno, kako će prodati ako su im blokirani računi u svim bankama?! Ni plate ne mogu isplatiti, ni PDV uplatiti do desetog, ni takse, ništa preko računa samo keš :evil:
karanana

#220522 Re: Ukrajina

Post by karanana »

I dok hame kroz ove komicne youtubove najavljuje raspad moskovskog rezima i pad moskve, u pokrovsku je uvala borova i pokolj ljudi kao i u drugim kotlicima. Nevjerovatna nebriga, neznanje ili izdaja. Gore od rusa. Ne izbacuje mi prevedeni tvit na engleskom pa se mora uci u tvit i kliknuti translate.
ovako nesto je preveo na engleski.:
Avdiivka, Vugledar, Sudzha. And not only.
In each of these cases, the enemy cut off our logistics, and the units found themselves in a firefight.
Each time, our people withdrew at the last moment with heavy losses, abandoning property and equipment.
Not everyone could get out.
Some remained in their positions forever.

This is happening again now.
mishic

#220523 Re: Ukrajina

Post by mishic »

"VELIKI PROBLEM ZA ZELENSKOG, ALI I EVROPU: Ukrajinu u dva mjeseca napustilo 100.000 mladića u dobi između 18 i 22 godine"

Veliki problem sa kojim se Ukrajina ne uspijeva izboriti što je može veoma skupo koštati. Ovo se ne može riješiti jednostavnim i kratkim potezom ma kakav on bio nego je neophodno poduzeti čitav niz mjera počev od zakonske regulative preko masovne i žestoke propagande do aktivnosi diljem Evrope kako bi se i tamošnje zemlje uključile u ovu akciju.
Crvene_brigade

#220524 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

karanana wrote: 30/10/2025 16:24 I dok hame kroz ove komicne youtubove najavljuje raspad moskovskog rezima i pad moskve, u pokrovsku je uvala borova i pokolj ljudi kao i u drugim kotlicima. Nevjerovatna nebriga, neznanje ili izdaja. Gore od rusa. Ne izbacuje mi prevedeni tvit na engleskom pa se mora uci u tvit i kliknuti translate.
ovako nesto je preveo na engleski.:
Avdiivka, Vugledar, Sudzha. And not only.
In each of these cases, the enemy cut off our logistics, and the units found themselves in a firefight.
Each time, our people withdrew at the last moment with heavy losses, abandoning property and equipment.
Not everyone could get out.
Some remained in their positions forever.

This is happening again now.
Samo za @karananu, najvećeg fana. General Syrskyi iz Pokrovska. Slava Ukrajini!

karanana

#220525 Re: Ukrajina

Post by karanana »

sirski ce biti sretan ako ga samo nogiraju do nove godine. vjerovatno bi trebo na vojni sud, ali izgleda da je citav sistem takav, mozda i zelenski pa da se desavaju ove katastrofe sa ljudima u bezizlaznim situacijama i kasnom izvlacenju. i onda se cudimo kako u razmjenama tijela ukrajina dobije po 1000 svojih poginulih, zato sto ostanu zaglavljani po avdivkama sudzama i evo sad pokovskima i kupjanscima.
Post Reply