Desavanja u Hrvatskoj

AleksoMKD

#28902 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by AleksoMKD »

istra_hr wrote: 24/10/2025 17:51
AleksoMKD wrote: 24/10/2025 17:21 Vojni rok opet.

Nije mi jasno, po 2 meseca ce sluziti?
8) ... u principu dovoljno za osnovnu vojnu obuku.

Svi smo to prošli, stariji će se prisjetit... nakon obuke, trošiš i sebi i Bogu dane - nepotrebno!
Naučiš one osnove o naoružanju i vrate te doma "u rezervu" tzv.Švicarski model.
Naravno, uvijek će biti i onih koji žele produžit-takvi potpišu ugovor i postanu profesinalci.
Ma bar ce malo dicipline naucit i da skockaju krevet. Plus dzeparac.

Gledajuci i nase tik-tok generacije ne bi lose doslo, no nema para za sada.
dr_Evil

#28903 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dr_Evil »

JohnnyS

#28905 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by JohnnyS »

dr_Evil wrote: 28/10/2025 11:08 https://www.index.hr/magazin/clanak/ula ... zin_prva_d

Opet, svaka cast susjedi :thumbup:
Hrvatska liječnička komora je osigurala posebne izvedbe samo za svoje članove i njihove obitelji :D

Ali meni je taj Orašar takva malograđanština koja ima plodno tlo samo u tom agramerskom Beču za sirotinju
kakavdanakneiskustvu

#28906 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kakavdanakneiskustvu »

https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-s ... na7DoabK4Q

PREMA vjerodostojnim izvorima Jasenovac nije bio logor smrti, nego radni logor", ustvrdio je danas predsjednik Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac Igor Vukić na okruglom stolu u Hrvatskom saboru, gdje je sa sugovornicima negirao službeni broj žrtava koji navodi Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac (JUSP).

Prema podacima JUSP-a Jasenovac, u tom je koncentracijskom logoru ubijeno 83.145 ljudi – 39.570 muškaraca, 23.474 žene i 20.101 dijete mlađe od četrnaest godina. Taj su broj na skupu osporili Vukić, znanstvenik Nikola Banić i publicist Pero Šola.

"U logoru nije bilo veće skupine djece, osim dječaka iz Jasenovca i okolice koji su pohađali školu za razne obrte. Nisu se ondje duže zadržavali, a niti su bili ubijani. Na popisu JUSP-a Jasenovac stoji da je ubijeno 20 tisuća djece, no takva masovna ubojstva ne potvrđuje nijedan vjerodostojan izvor. To je jedna od najgorih laži", rekao je Vukić.
Skup organizirali zastupnici DOMiNO-a i Hrvatskih suverenista

Okrugli stol Znanstveni pristup istraživanju žrtava Jasenovca organizirao je Klub zastupnika DOMiNO-a i Hrvatskih suverenista
Zastupnici SDP-a, koji su ranije od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića tražili zabranu održavanja skupa, podijelili su sudionicima fotografije žrtava Jasenovca uz letak naziva Istina nema alternativu.

U letku se ističe kako "oni koji pokušavaju iskrivljavati istinu o Jasenovcu ne vode raspravu o prošlosti, nego kampanju protiv istine" te da "to nije znanost, nego opasna politika koja opravdava zlo".
Revizionističke tvrdnje o broju žrtava

Govornici nisu naveli konkretan broj žrtava prema vlastitim istraživanjima, ali su ustvrdili da je on "daleko manji" od službenih podataka JUSP-a Jasenovac.

"Bilo je žrtava, ali ne velik broj", rekao je Vukić, koji tvrdi da logori Jasenovac i Stara Gradiška "nisu imali kapacitete za veliki broj zatočenika".

"U svakom je bilo mjesta za 1500 do 2000 zatočenika. Na području Jasenovca pronađeno je oko 750 posmrtnih ostataka, a na području Stare Gradiške oko 250. Fotografije koje su donijeli zastupnici SDP-a snimljene su 1946. godine na ekshumacijama u blizini Stare Gradiške", rekao je.

Prema njegovim riječima, ti logori nisu bili logori smrti nego "radni logori u svrhu izolacije građana nepoćudnih tadašnjim vlastima", poput Židova i Roma, ili onih koji su kažnjeni prisilnim radom zbog "protudržavnih djela".
"U logorima se moglo pisati obitelji i baviti sportom"

"Ondje nije bilo masovnih ubojstava koja bi dovela do broja žrtava u razmjerima od nekoliko desetaka tisuća. Stvorila se fama da je gotovo svatko tko je ušao u logor ondje i izgubio život.

U logorima je postojala zdravstvena zaštita, glazbeni sastavi, mogućnost bavljenja sportom i dopisivanja s obitelji. Jasenovac nije bio lječilište, ali ni mučilište, no život se mogao izgubiti zbog bolesti, bijega ili odmazdi za diverzije partizana", rekao je Vukić.

Dodao je i da su trojica hrvatskih poduzetnika, među kojima i vlasnik Orbica Branko Roglić, spremni izdvojiti tri milijuna dolara za daljnja istraživanja Jasenovca.

Vukić je komentirao i svoju raniju izjavu da bi NDH trebala ući u Ustav: "U preambuli su navedene državne tvorevine koje izražavaju želju hrvatskog naroda za državnosti. Mislim da se svatko razuman može složiti da je i NDH bila izraz te želje."
Banić i Šola: "Popis JUSP-a nevjerodostojan"

Nikola Banić ocijenio je popis žrtava JUSP-a Jasenovac nevjerodostojnim. Tvrdio je da su u njemu "duplicirane i lažirane žrtve" te da se među njima nalaze osobe koje su umrle u drugim logorima, pa i preživjeli koji su umrli godinama kasnije.

"Sve to može se lako provjeriti na temelju javno dostupnih podataka. Zato postoji još mnogo otvorenih pitanja i materijala za daljnja istraživanja", rekao je Banić.

Prema Peri Šoli, najpouzdaniji izvor su matične knjige umrlih, u kojima je za 297 ljudi između 1941. i 1945. kao mjesto smrti upisan Jasenovac. "I još oko sedam tisuća osoba proglašeno je umrlima nakon rata – isto toliko i u Staroj Gradiški", dodao je.
"Revizionizam je legitiman"

Na prozivke zbog povijesnog revizionizma reagirao je zastupnik DOMiNO-a Igor Peternel, poručivši da je "i revizionizam legitiman".

"Povijest su pisali neki ljudi. Znanost je uvijek tu da propituje – u kemiji, u povijesti, svugdje", rekao je Peternel.

Njegov stranački kolega Krešimir Čabaj dodao je: "Vidjelo se kako ljevica doživljava povijest. Ne znam kako to drugačije nazvati nego jednoumlje."

Jasenovac bio lječilište
dr_Evil

#28907 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 28/10/2025 17:43
dr_Evil wrote: 28/10/2025 11:08 https://www.index.hr/magazin/clanak/ula ... zin_prva_d

Hrvatska liječnička komora je osigurala posebne izvedbe samo za svoje članove i njihove obitelji :D

Ali meni je taj Orašar takva malograđanština koja ima plodno tlo samo u tom agramerskom Beču za sirotinju
Nisam gledao, i veze nemam kakva je, ali mi je impresivno da bilo kakav kulturni dogadjaj moze skupiti vise od 5 ljudi. Ljetos u nasem malom mistu sam dva puta zalutao u pozoriste, vise se raje skupi kad se metadon dijeli.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#28908 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Chmoljo »

dr_Evil wrote: 29/10/2025 08:44

Nisam gledao, i veze nemam kakva je, ali mi je impresivno da bilo kakav kulturni dogadjaj moze skupiti vise od 5 ljudi. Ljetos u nasem malom mistu sam dva puta zalutao u pozoriste, vise se raje skupi kad se metadon dijeli.
Ne znam kako je u mostaru, ali recimo Narodno pozoriste u Sarajevu je bilo puno drugu noc izvodjenja Carmina Burana.

Da ne govorim da sam jedva uspio dobiti karte za Pinokio mjuzikl u Pozoristu mladih.

Doduse malac mi je decidno rekao da ga vise ne vidim na mjuzikle, predstava ok, al mjuzikl jok :lol:
dr_Evil

#28909 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dr_Evil »

Chmoljo wrote: 29/10/2025 09:03

Ne znam kako je u mostaru, ali recimo Narodno pozoriste u Sarajevu je bilo puno drugu noc izvodjenja Carmina Burana.

Da ne govorim da sam jedva uspio dobiti karte za Pinokio mjuzikl u Pozoristu mladih.

Doduse malac mi je decidno rekao da ga vise ne vidim na mjuzikle, predstava ok, al mjuzikl jok :lol:
Ma bude tako i u starMo nekih zvucnih predstava koja ispune, ali vecinom je to srednja zalost i uvijek isti ljudi. Ali zato dovedes neke tipove tipa Djuro da odrze stand up, ili makar nesto sta oni misle da je stand up, uvijek se trazi karta vise, i kasnije pricaju da su bili u pozoristu :D
moimoi

#28910 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by moimoi »

Jaooo… ne znam kako ovo da nazovem-ljubomora?

Na sta bi ti vodio djecu? Hamleta?
Sta gledate u periodu bozica/nove godine sa malom djecom?
Sam u kuci po hiljaditi put ili sindlerovu listu?
Better Man

#28911 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Better Man »

dr_Evil wrote: 29/10/2025 09:07
Chmoljo wrote: 29/10/2025 09:03

Ma bude tako i u starMo nekih zvucnih predstava koja ispune, ali vecinom je to srednja zalost i uvijek isti ljudi. Ali zato dovedes neke tipove tipa Djuro da odrze stand up, ili makar nesto sta oni misle da je stand up, uvijek se trazi karta vise, i kasnije pricaju da su bili u pozoristu :D
u Sarajevu je ogroman interes za pozorišta i predstave se prodaju u sekundi.
Josip321

#28912 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Josip321 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 25/10/2025 21:09
I danas se sjećam. Vratio se ja sa faksa doma, upalim TV. BHTV. Taman počinje neki talk show. Voditelj i četvero gostiju. Zvonko Jurišić pro Thompson gost. Te tri gošće i voditelj protiv njega. Tema, Thompsonov koncert u Sarajevu. Voditelj započinje sav ushićen, kaže, parafraziram: " Imamo ekskluzivnu audio snimku Thompsona kako pjeva Juru i Bobana". Ili Gradišku, ne sjećam se točno.
Puste snimku. Snimka završi. Pokisao voditelj, gošćama neugodno. Jurišić se smije.
Kaže voditelj, pa dobro, očito je da ovo nije Thompsonov glas. Ali sigurno ju je negdje, nekada pjevao.

Eto, takvi su dokazi protiv njega.
dr_Evil

#28913 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 29/10/2025 09:10

Jaooo… ne znam kako ovo da nazovem-ljubomora?

Na sta bi ti vodio djecu? Hamleta?
Sta gledate u periodu bozica/nove godine sa malom djecom?
Sam u kuci po hiljaditi put ili sindlerovu listu?
Ne znam za susjeda hecima, ali ja gledam sve ono sta gledam i ostalim godisnjim periodima :D sitcom i star trek :D

P.S. ako izbaci HRT reprizu Ben Hura, ili Samsona, ali onih starih, ne ovih novih, onda pravim kokice :D
moimoi

#28914 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by moimoi »

Josip321 wrote: 29/10/2025 09:14
I danas se sjećam. Vratio se ja sa faksa doma, upalim TV. BHTV. Taman počinje neki talk show. Voditelj i četvero gostiju. Zvonko Jurišić pro Thompson gost. Te tri gošće i voditelj protiv njega. Tema, Thompsonov koncert u Sarajevu. Voditelj započinje sav ushićen, kaže, parafraziram: " Imamo ekskluzivnu audio snimku Thompsona kako pjeva Juru i Bobana". Ili Gradišku, ne sjećam se točno.
Puste snimku. Snimka završi. Pokisao voditelj, gošćama neugodno. Jurišić se smije.
Kaže voditelj, pa dobro, očito je da ovo nije Thompsonov glas. Ali sigurno ju je negdje, nekada pjevao.

Thompson ustasa? Ma jooook… nikad :lol:
Image

Image

Image

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#28915 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Truba »

bio je rat ljudi moji davljenici se fataju za slamku svaki borbeni poklič koji rastjeruje neprijatelje je bio dobrodošao
pravno je svako to dizanje ruke zastarjelo
a i ima kazna kao u austriji platiš odležiš i miran si pred Bogom i ljudima odluslužio si svoje platio kaznu odležao

ne znam dokle će se vrtiti ista šuplja
moimoi

#28916 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by moimoi »

Tacno. Bio je rat i isplivala sva govna. Isto kao kada oukne kanalizacija.

Valja sada tu kanalizaciju opet zakrpati… a ne pustiti da dalje tece. Bolesti se onda sire enormnom brzinom.
Last edited by moimoi on 29/10/2025 09:43, edited 1 time in total.
dr_Evil

#28917 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dr_Evil »

Truba wrote: 29/10/2025 09:36 bio je rat ljudi moji davljenici se fataju za slamku svaki borbeni poklič koji rastjeruje neprijatelje je bio dobrodošao
pravno je svako to dizanje ruke zastarjelo
a i ima kazna kao u austriji platiš odležiš i miran si pred Bogom i ljudima odluslužio si svoje platio kaznu odležao

ne znam dokle će se vrtiti ista šuplja
Romani napisani od strane HDZ masinerije protiv jedinica koje su imale poklic "Allah je velik" :D ali eto bio dobrodosao svaki poklic.

Nego, kahvenisem sa jednim drugom 60+ generacija, komunjara, Bosnjak, u ratu bio u logoru pa u Armiji, kaze, nije meni mrsko bilo poslusat Cavoglave dok su rezervisti palili Mostar. A onda je dosla naknadna pamet.

Hocu da kazem, psihologija masa, koliko je lahko upravljati ljudima, pa tako i taj tvoj izdajnicko/nacisticki poklic.

Vjerujem ja da ce se Hrvatska uspjeti izboriti sa ovim nacistickim sljamom koji sada je mainstream i na vlasti, otici ce jednom i pEvac u zaborav. Cujem da je krenuo trend obnove antifastickih spomenika po Lipoj.

Truba

#28918 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Truba »

tema je hrvatska

sjećam se jedne emisije na HRT-u o cipru
zapravo prilog o podjeli te otocne zemlje u ratu...1993 ili 1994

i novinar hrta možda je i dnevnik ili neka društveno politički angažirana emisija

nadamo se da 2012. neće strani novinari praviti priloge o hrvatskoj kao što mi sada pravimo o cipru

tada se pripremalo obilježavanje 20 godina od invazije i podjele zemlje

niko nije znao što budućnost nosi ni da će biti oluja

ko je vjerovao da će nepobjediva 4. vojna sila u jugoslaviji (poslije ZNG-a, HV-a i HVO-a) i slobodarski srpski ratnik spasti na niske grane
JohnnyS

#28919 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by JohnnyS »

Ma dovedi Orašara u Mostar, napunio bi stadion pod bijelim brijegom sad kad se takav hajp napravio od toga.
Truba

#28920 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Truba »

nazvo za orašara
još iz rominga greškom
kaže 80 km bilo

reko hvala
**** te orašar :lol: :lol: :lol:
kakavdanakneiskustvu

#28921 Re: Desavanja u Hrvatskoj

što li se u ratu nije koristio poklič smrt fašizmu a ne ustaški pozdrav,ako već o tome pričamo?
kakavdanakneiskustvu

#28922 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Josip321 wrote: 29/10/2025 09:14

sam je nekoliko puta izjavio da je to pjevao, pa je onda nekoliko puta izjavljivao da to nije pjevao

nije taj ustašofil najbistrija osoba
Truba

#28923 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Truba »

Nađeni zemni ostatci Jean-Michela Nicoliera
konačno nakon 34 godine
RIP
kakavdanakneiskustvu

#28924 Re: Desavanja u Hrvatskoj

https://tris.com.hr/2025/10/vinko-pulji ... 3cotTXWtqw

Kardinal Vinko Puljić, umirovljeni vrhbosanski nadbiskup, dinamizirao je naš javni život protestnim priopćenjem povodom odluke zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se preimenuju ulice koje nose imena istaknutih ustaških dužnosnika i njihovih podržavatelja. Jedan od njih je i Ivan Šarić, Puljićev prethodnik na nadbiskupskom tronu, zagriženi ljubitelj Ante Pavelića i njegove države koja je osnovana od zločinaca da bi provodila zločine. Nadbiskup Šarić u tome nije vidio nikakav problem, a kako vidimo, ustaški zločini ne smetaju ni umirovljenom nadbiskupu i kardinalu Vinku Puljiću. Mnogi su posljednjih dana pisali o tome zašto Ivan Šarić nije zaslužio da ijedna ulica nosi njegovo ime. Štoviše, on nije zaslužio ni to da mu ime bude uklesano na nadgrobnoj ploči. Tko želi upoznati ovog nadbiskupa, koji je svojim djelovanjem negirao Isusa Krista i crkveni nauk, neka pročita znanstveni članak koji je napisao crkveni povjesničar i svećenik Petar Jeleč.

Vinko Puljić i Ivan Šarić

Drago mi je što je povijesnu istinu o Ivanu Šariću iznio jedan katolički svećenik. To potvrđuje moju tezu da je Katolička crkva pluralna i da one koji odstupaju od katoličkog nauka, a to su, u konkretnom slučaju, kardinal Vinko Puljić i nadbiskup Ivan Šarić, ne smijemo smatrati glasnogovornicima katoličkog nauka; oni to nisu, oni su negatori toga nauka. Što Katolička crkva jest, a što nije i nikada nije smjela biti, iznosi svećenik Petar Jeleč. Ustaštvo je trajno poraženo. To zna Vinko Puljić, to zna i ergela povijesnih gubitnika okupljena oko Thompsona. Najbolji dokaz njihovog poraza je to što brane ustaštvo tvrdeći da nije riječ o ustaštvu. To rade samo najveći gubitnici. Bili bi dostojanstveniji kada bi javno izrekli da pristaju uz ustaštvo, ali ne, gubitnici pamte poraz te se uporno odriču ustaštva pozivajući se na „duh vremena” ili pak „stari hrvatski pozdrav”. Tužno je gledati koliko su jadni, a jadni će biti sve dok ne shvate da je povijest nepromjenjiva i da gubitnička, zločinačka ideologija nikakvom alkemijom, a pogotovo ne alkemijom prešućivanja, ne može izokrenuti činjenice. Partizanski pokret je bio narodni pokret, u njemu su sudjelovali Hrvati koji su se borili Hrvatsku. Tada su se samo partizani borili za Hrvatsku. Oni su porazili fašiste, naciste i njihove bijedne sluge – ustaše.

Povijesna činjenica je da je ustaštvo sustavno poraženo da ga danas mogu zastupati samo redovnici prešućivanja. Što je ono „Za dom spremni”? Da, to nije ustaški poklič nego „stari hrvatski pozdrav”. Jadno. Zašto je Ivan Šarić obožavao Antu Pavelića? Nije, on je samo „slijedio duh vremena”. Bijedno. Ovo mogu izreći samo gubitnici i to jadni i bijedni gubitnici. Varaju se oni koji misle da mlađim generacijama ovo išta znači. Ne znači, njihov svijet je postmoderni svijet međusobno nepovezanih fragmenata. Sasvim mi je razumljivo da će u jednom fragmentu jedan mladi čovjek napustiti Hrvatsku, jer mu ona, uslijed rastuće korupcije, ne nudi perspektivu, kao i da će, u nekom drugom fragmentu, otići na koncert na kojem će, želeći iskazati domoljublje koje traje kraće od leptirovog života, na ulicama Zagreba uzvikivati ustaške pokliče. To ništa ne znači jer je njihova stvarnost razbijena u fragmentima.

Benkovac i Arkanova udovica

Najbolji pokazatelj postmoderne fragmentarnosti je ovoljetni slučaj u Benkovcu. Nekakvi navodni branitelji su ustali protiv programa nekog festivala, a da taj program nisu ni pročitali. Nadalje, nastupili su u maniri pedagoga hrvatstva koji vode računa o tome da ništa što miriše na provokacije ne uđe na sveto benkovačko tlo, stradalo u Domovinskom ratu, da bismo, vrlo brzo, saznali kako su ti isti branitelji odgajali djecu da pjevaju pjesme udovice Željka Ražnjatovića Arkana. Dakle, ustali su protiv izmišljenog programa, pozivajući se na svoje lažno domoljublje, a sve kako bi sakrili pravu istinu o sebi kao zagriženim fanovima udovice ratnog zločinca koji je činio zločine i na benkovačkom području. Krasno domoljublje, nema što!

Ovaj scenarij je moguć samo u postmodernim svjetovima, a jedan od tih svjetova je i onaj benkovački. Nepotrebno je tražiti svevremensku istinu, ali je isto tako nepotrebno sramotiti se makar u jednom fragmentu. Vinko Puljić se osramotio, a sustavno se sramote i revizionistički kolekcionari „starog hrvatskog pozdrava”. Ustaše su gubitnici u svim vremena i u svakom fragmentu. To su znali Ante Pavelić i Ivan Šarić, to znaju Vinko Puljić i ovi koji brane „Za dom spremni” tvrdeći da je riječ o „starom hrvatskom pozdravu”. Nije, riječ je o starim i stalnim gubitnicima. Tko je porazio te gubitnike? Hrvati koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata sudjelovali tamo gdje se branilo hrvatstvo – u partizanskom pokretu. Ovo je ujedno i razlog zbog čega se pravi Hrvati ne odriču partizanskog pokreta. Zašto bi se pobjednici odrekli pobjede? Zašto bi se Hrvati odrekli Hrvatske? Razumijem gubitnike, a razumijem i njihovo prešućivanje. Znam što ih muči i neka ih muči to što ih muči. Oni ne mogu izreći istinu o Drugom svjetskom ratu, zato o tom ratu lažu.

Ove godine su se u Splitu, povodom obilježavanja obljetnice partizanskog oslobađanja ovog hrvatskog grada, pjevale partizanske pjesme i oni koji su te pjesme pjevali, nisu se skrivali. Pjevali su partizanske pjesme i obilježavali su partizansko oslobađanje Splita. Povijesnu istinu nije moguće ubiti, a ni revidirati. Ante Pavelić je bio fašistički i nacistički sluga, Ivan Šarić je bio sluga sluge, a Vinko Puljić je umirovljenik koji je umirovio kršćanstvo. Ivan Šarić i Vinko Puljić su nadživjeli vlastito kršćanstvo, a da za njim ni suzu nisu pustili.
istra_hr

#28925 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by istra_hr »

Copy/paste: https://www.hnk.hr/hr/balet/predstave/ora%C5%A1arr2025/

"U novoj će sezoni omiljeni Orašar oživjeti u ambicioznoj verziji koju je stvorio poznati ruski baletan Rudolf Nurejev prema koreografiji Mariusa Petipae i Lava Ivanova.
Balet se izvodi u londonskom Kraljevskom baletu, milanskoj Scali, Baletu Njemačke opere u Berlinu, Bečkoj državnoj operi, Pariškoj operi i na ostalim svjetskim pozornicama."

Toliko o agramersko-bečkim malograđanima i sirotinji.. :roll:
Post Reply