SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Karikaturist

#98751 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Karikaturist »

Rothmans wrote: 25/10/2025 17:45 'Cuvajte mi oca i mater ,a ja odo.' Pokopo si i njih
Bas
E moj Dejo druze pocivaj u miru ali kukavicki ti je ovo potez bio.
kakavdanakneiskustvu

#98752 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kakavdanakneiskustvu »

sa FB stranice Očigledna ubleha

Mnogi se tu, koji i nisu upućeni u ukupni sadržaj koji je Faćo nudio, igraju ozbiljno sa svojim kredibilitetom izjavljujući nešto tipa:
"Faćo puno psuje, a govori samo istinu."
To su obično ljudi koji nisu iz Sarajeva, koji ne poznaju ni 10% kompletne istine.
Faćina istina o Mušanu Topaloviću Caci:
"Alija ga je ubio najnormalnije da proda državu, jer je to bio ratnik, insan, neustrašiv, nije se nikad rodio i nikad se neće rodit, kažu ono rodiće se za 100 godina, ni za 100, ni za 1000, nikad se neće rodit a vi ga ubili, jebem ti Alija, mrtve ti jebem, kosti ti izbacila zemlja...".
Činjenice:
- Prvo sitnica, Caco nije bio značajan sekunde, tako da njegovo ubistvo nikako i ni u kojem svemiru nije moglo biti neki put ka prodaji države, osim ako je "prodaje države" farsa, pod kojom Faćo podrazumjeva sve što se desilo, a što se njemu nije dopalo, gdje je upravo Faćina ljubav prema Caci okidač za skupljanje armije Cacinih sljedbenika.
- Drugo i važnije, Caco je bio ubica sa dna kace, baš po "četničkom" modelu, pošalje svoje krvnike u neki stan u Sarajevu po Srbe, često starce, odvedu ih na Kazane, ubiju, bace u provaliju. Suprotno onom što se misli pod "insan".
- Treće i važno, Caco kad su ga pokušali uhapsili je sa svojim šljamom pružio oružani otpor u kojem je ubijeno osam policajaca. Pružio otpor, ubio ljude i ono što je najjače, kad je doveden pred zid, predao se. Mogao se predati i bez da ubije te ljude.
Da, ubio ga je otac od jednog od ubijenih policajaca, Avdo Hebib, ne direktno, nije on pucao, već je naredio da ubiju zarobljenog i svezanog Cacu.
Tako da neko ko ovakve stvari, ko jednog od najgorih sarajevskih kriminalaca i ratnih zločinaca, ubicu policajaca, naziva insanom i najboljim od nas, bi samo radi ovog svako normalan trebao prekrižiti, nikad ne stati na njegovu stranu. Ovo je isto kao biti na strani Nasera, a ovi što se bore protiv Nasera, guraju Faću, Cacinog učenika. Faćo bukvalno veliča ratnog zločinca, a vi mu kličete.
I kao mnogim tu je ovo nebitno, već sve ove činjenice se ignorišu, samo zato jer on priča i neke druge, dobrim dijelom prihvaćene stvari u dijelu Bošnjaka koji nismo naklonjeni SDA, gdje shvatamo koje je to zlo.
Kao, pošto smo mi borci protiv SDA, Isaka i sličnih, ignorisaćemo sve što nam se ne sviđa, nastranu psovanje, već samo propagirat ideju koju djeca po Sarajevu šire koja pojma sa životom nemaju, kako je Faćo najistinoljubiviji od nas.
Ovo su metode koje SDA koristi, ignoriše sve što joj ne paše, izbaci svu istinu koja ne odgovara narativu, te od Alije napravi mudraca.
E tako ste vi, od očiglednog kriminalca, napravili junaka i nije vas sramota tu pričat: "Budimo svi Faćo".
Mi hoćemo protiv SDA, SDA metodama, zato glasamo za SBiH, NES, NIP, PDA, SBB itd.
Užas.
Važno je za ljude koji nisu iz Sarajeva, da znaju, da je Cacina dženaza bila jako velika, puno ljudi, da Caco i danas ima veliki broj ljubitelja, posebno na memli strani (njegov kraj), te da naslanjanjem na ovog pomalo zaboravljenog kriminalca, cijela ta armija se budi, što je Faćo iskoristio, a onda oni prvo stvaraju sliku da je došla pravda u vidu Faće, da bi drugi naivci, koji nemaju pojma o ovome, nastavili da jašu na priči i nastavljaju nešto što je u svom korijenu zlo.
Evo dole slika koja pokazuje odnos prema Caci 28 godina nakon njegove smrti.
Neću da navodim druge primjere ovog tipa, kojih ima ne samo u Sarajevu, već i širom "bošnjačkog prostora".
Bošnjaci opet sebi dopuštaju potpuno brukanje, u nebo kuju lika koji je na svaki način, učenik Cace, ozbiljnog ratnog zločinca.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#98753 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

pa ima li iko u gradu da se alarmira profesionalno na ovakve statuse da ga spengaju i pravac na lijecenje ubi se covjek na pravdi Boga
liyf

#98754 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

Truba wrote: 25/10/2025 18:33 pa ima li iko u gradu da se alarmira profesionalno na ovakve statuse da ga spengaju i pravac na lijecenje ubi se covjek na pravdi Boga
Ima FUP ali ne moze se niko alarmirati za 25 minuta nije film
Last edited by liyf on 25/10/2025 18:38, edited 1 time in total.
Toffee karamela

#98755 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Toffee karamela »

Messier wrote: 25/10/2025 16:35
Evo mi sad uparkirali kamper 84 godiste , u moju avliju.

Od jarana koji je bio kod Zulica po Zlatistu i sjecam se u Patkama kad sam dosao kod njegove stare...gore njega nema..izasli na Lapisnicu, spustili se Miljackom, zaledjeni.

E pa njegov sin je bio sad ovdje, rodio se kad je bio beer fest na zetri nekog maja 2010.

I dodje mi cetnik sa zenskim nikom, da ne bi bio feministicki ispad.

Jebem ti sestru mrtvu i kompletnu srbiju, samo tebi tofi picketino
Orašje te čeka 8-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#98756 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

nisam znao da je sve tako bilo
ko trazi pozornost ubija se mjesecima statustima
ko je naumio u roku od odmah se ubija

poprilicno sam imun i oguglao ali ovaj mi je status izvukao nekoliko suza :(
liyf

#98757 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

Truba wrote: 25/10/2025 18:41 nisam znao da je sve tako bilo
ko trazi pozornost ubija se mjesecima statustima
ko je naumio u roku od odmah se ubija

poprilicno sam imun i oguglao ali ovaj mi je status izvukao nekoliko suza :(
Prespavao sam danas dan na poslu, al mislim da je status objavio iz restorana direkt prije nego sto se ubio, tu mu tesko ko moze pomoci

edit: a FUP stvarno ima dobar rekord sprječavanja samoubistava
Last edited by liyf on 25/10/2025 18:53, edited 1 time in total.
mayab

#98758 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mayab »

ko je odlučio da se samoubije , teško će mu iko pomoći :sad:
PixelDrifter

#98759 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PixelDrifter »

Sarajevo i Bosna su se samo resetirali gdje objektivno kulturno i civilizacijski pripadaju (velicanje Cace ili Alije, skoro da je svejedno, jer bez Alije ne bi bilo Cace). Bascarsiju su napravili Turci, najljepsi dio Sarajeva je iz doba Austrougarske, tramvaj su donijeli Austrijanci, zicaru (prijeratnu) projektovali Česi (František Šup iz Čehoslovačke), Olimpijada je bila projekat SFRJ, prepusteni sami sebi imamo ovo sto imamo, a bolje da nemamo. Tamo smo gdje pripadamo, divlji, necivilizovani i primitivni (sve etnije, sve nacionalnosti).
Toffee karamela

#98760 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

PixelDrifter wrote: 25/10/2025 18:49 Olimpijada je bila projekat SFRJ,
iznenadilo bi te koliko Olimpijada nije bila projekat SFRJ nego tadašnjeg rukovodstva SR BiH

i ja sam se čudila dok sam slušala jednog od direktnih realizatora Olimpijade kojem se sad ne mogu sjetiti imena da me ubiješ (sijed, ćelav, s očalama). davno je gostovao kod Mime Šahinpašića i pričao o tome. bio je u delegaciji koja je pregovarala sa Samaranchom, dakle prvi saf organizatora
PixelDrifter

#98761 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PixelDrifter »

Olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine bile su projekt cijele tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), a ne samo BiH, jer je cijela zemlja bila odgovorna za organizaciju i financiranje. Sarajevo je kao glavni grad tadašnje socijalističke republike (danas glavnog grada Bosne i Hercegovine) bio domaćin, ali cijela je federacija podržala i organizirala taj događaj, koji je bio prva zimska olimpijada održana u nekoj socijalističkoj državi.

Jugoslavija kao organizator:
Sportske manifestacije poput Olimpijskih igara organizirala je cijela država, a ne samo pojedine republike.
Sarajevo kao domaćin:
Sarajevo je izabrano za domaćina i nosilo je teret organizacije, ali je to bio projekt koji je pokrivala cijela SFRJ.
Međunarodni značaj:
To su bile prve zimske olimpijske igre u nekoj socijalističkoj državi, što je bio veliki događaj za cijelu Jugoslaviju.

Izvor: Gemini

Vise na Wikipediji:
https://bs.wikipedia.org/wiki/Zimske_ol ... igre_1984.
Toffee karamela

#98762 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

PixelDrifter wrote: 25/10/2025 18:56

pa naravno da će država biti označena kao organizator, neće valjda republika ili pokrajina

više vjerujem tom čovjeku nego bilo kom online izvoru
18mn97

#98763 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by 18mn97 »

Uzdizanje kriminalaca i polusvijeta- dobro poznata navika u ovom gradu.
Edin H.

#98764 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5i

Post by Edin H. »

Toffee karamela wrote: 25/10/2025 19:02

pa naravno da će država biti označena kao organizator, neće valjda republika ili pokrajina

Slovenci su nas minirali i stvarali probleme gdje god su mogli, bila im vatra što smo se mi izborili za Olimpijade, a ne oni.,
PixelDrifter

#98765 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PixelDrifter »

Finansirala je SFRJ, sama Bosna nije imala tu lovu.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#98766 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5i

Post by sime_cipol »

Edin H. wrote: 25/10/2025 19:13

Slovenci su nas minirali i stvarali probleme gdje god su mogli, bila im vatra što smo se mi izborili za Olimpijade, a ne oni.,
Smijali se Branku Mikuliću, Anti Sucicu i ostalim kad su rekli da će kandidovati Sarajevo. Postavljali nogu gdje su stigli. Kad je Sarajevo ipak proslo, onda se svi uhvatili da rade.
sime_cipol

#98767 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Toffee karamela wrote: 25/10/2025 18:54
iznenadilo bi te koliko Olimpijada nije bila projekat SFRJ nego tadašnjeg rukovodstva SR BiH

i ja sam se čudila dok sam slušala jednog od direktnih realizatora Olimpijade kojem se sad ne mogu sjetiti imena da me ubiješ (sijed, ćelav, s očalama). davno je gostovao kod Mime Šahinpašića i pričao o tome. bio je u delegaciji koja je pregovarala sa Samaranchom, dakle prvi saf organizatora
Hajrudin Cengic, Clan IO Skupštine Grada Sarajevs
PixelDrifter

#98768 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PixelDrifter »

Slovenac uradio zastitni znak maskotu Vucka, a medalje su napravljene u Majdanpeku. Made in Yu.
ing-ecc

#98769 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ing-ecc »

PixelDrifter wrote: 25/10/2025 19:27 Slovenac uradio zastitni znak maskotu Vucka, a medalje su napravljene u Majdanpeku. Made in Yu.
Jura Trobec
Toffee karamela

#98770 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

sime_cipol wrote: 25/10/2025 19:25

sjetila sam se, Ahmed Karabegović, nije ovaj čiko

ima na netu Karabegovićevih intervjua pa pogledajte
sime_cipol

#98771 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Toffee karamela wrote: 25/10/2025 19:45
sime_cipol wrote: 25/10/2025 19:25

sjetila sam se, Ahmed Karabegović, nije ovaj čiko

ima na netu Karabegovićevih intervjua pa pogledajte
Moguce da je i on. I on je bio jedan od glavnih u OO ZOI '84. Mislim da sam od njega cuo da je BiH pokrila oko 60% budžeta organizacije OI
PM72

#98772 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5i

Post by PM72 »

sime_cipol wrote: 25/10/2025 19:20
Edin H. wrote: 25/10/2025 19:13

Smijali se Branku Mikuliću, Anti Sucicu i ostalim kad su rekli da će kandidovati Sarajevo. Postavljali nogu gdje su stigli. Kad je Sarajevo ipak proslo, onda se svi uhvatili da rade.
Valja pomenut i Uglješu Uzelca
Haris033

#98773 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris033 »

Najveće zasluge pripadaju dvojici ljudi:
Branku Mikuliću, tadašnjem predsjedniku Izvršnog vijeća BiH, koji je pokrenuo inicijativu, obezbijedio podršku Jugoslavije i lično vodio delegaciju u MOK-u.
Borisu Bekiću, jugoslavenskom članu Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je svojim ugledom i lobiranjem presudio da glasanje u Atini 1978. godine ode u korist Sarajeva.
Uz njih, važnu ulogu imali su i stručnjaci poput Ismeta Alikadića, Vlade Kavazovića, te gradonačelnik Emerik Blum, koji je grad infrastrukturno pripremio za Igre.
Zahvaljujući njima, Sarajevo je postalo prvi grad u socijalističkom svijetu koji je organizovao Zimske olimpijske igre.
MMM1977

#98774 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MMM1977 »

Haris033 wrote: 25/10/2025 19:53 Najveće zasluge pripadaju dvojici ljudi:
Branku Mikuliću, tadašnjem predsjedniku Izvršnog vijeća BiH, koji je pokrenuo inicijativu, obezbijedio podršku Jugoslavije i lično vodio delegaciju u MOK-u.
Borisu Bekiću, jugoslavenskom članu Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je svojim ugledom i lobiranjem presudio da glasanje u Atini 1978. godine ode u korist Sarajeva.
Uz njih, važnu ulogu imali su i stručnjaci poput Ismeta Alikadića, Vlade Kavazovića, te gradonačelnik Emerik Blum, koji je grad infrastrukturno pripremio za Igre.
Zahvaljujući njima, Sarajevo je postalo prvi grad u socijalističkom svijetu koji je organizovao Zimske olimpijske igre.
Šteta što nije Benjamina bila tada :( Imali bi i autoput, transferzale, longitudinale, zaobilaznicu, ma sve. I aerodrom u Visokom :thumbup:
thekupus

#98775 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by thekupus »

Tad je gradonačelnik imao drugačije ovlasti, valjda je to jasno svakom s minimumom poznavanja historije. Ne mogu se uspoređivati tadašnji i današnji, ne samo zbog kapaciteta, već zato što današnji ne mogu raditi iste stvari, sve i da imaju znanje i kapacitet
Post Reply