dječak sa šibicama wrote: ↑25/10/2025 17:52
Malo daju za civilno sluzenje jer zele motivisati omladinu da izaberu vojnu obuku. Vojna obuka se placa 1100 eura mjesecno. Plus neki benefiti poput 4 mjeseca radnog staza na knjizici, za 2 mjeseca sluzenja vojske.
Takodje nece moci svako ko hoce, sluziti civilno. Ako imas ikakav dosje u policiji, moras vojnu obuku proci. Ko se ne odazove na regrutaciju ili ne dodje na odsluzenje roka, kazna je od 250 do 1300 eura.
Dvojna drzavljanstva mogu biti oslobodjena sluzenja, ako regulisu obuku u drzavi drugog drzavljanstva. Mislim da ce pod obavezu sluzenja vojske biti uracunati i drzavljani van Hrvatske, mada je to jos neodluceno, kao i ovaj iznos od 250 eura naknade za civilno sluzenje, to ce jos regulisati do kraja.
Vojnoj obavezi podlijezu svi od 18 do 30 godina, sa tim da ovi stariji od 19 mogu i izbjeci odsluzenje. Valjda ce se pojedinacno odlucivati.
U svakom slucaju skupa zajebancija, ali mislim da ce i to EU pomoci novcima, jer zbog EU se i uvodi vojni rok.
To je vec bolje ali opet nije najbolje, a nije svako za vojske, po meni ono sta sam ja davno smislio da se uvede je bolje i nije moja ideja i bilo je prisutno kod nas za vrijeme Jugoslavije pogotovo.
Kroz skolski sistem edukovanje itd, u vezi vojske itd, i pomalo obucavanje, kroz skolski sistem skoro od ne znam koje godine mozda od 15 godina i srednje skole, a onda doobucavanje da se tako izrazim ko hoce kroz vojne akademije i policijske akademije i sl.
Da se neki bolji sistem smisliti. Francuska je imala nekada davno historijski tako nesto. Napoleon prosao vojnu akademiju i sl.
PS. Pod tim da nije svako za vojske mislim na to da ne samo bolesni i sl, nego i zdravi neki nisu za vojske i sluzenje vojnog roka, nesnadzu se i sl.
Ne znam tesko je pametan biti po mnogim stvarima.