Ukrajina

zilog

#220426 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Hame_ wrote: 23/10/2025 21:45
Božo Kovačević: 'Rusija je agresor, ali nije istina da agresija nije ničim izazvana'

„Pitanje je može li Trump primorati Zelenskog da prihvati njegov plan kapitulacije Ukrajine. Ustav Ukrajine ne dopušta predsjedniku Zelenskom da tako nešto potpiše, kao što Ustav Ruske Federacije ne dopušta Putinu da pristane na to da dio teritorija koje je Duma proglasila ruskim ostane pod kontrolom Ukrajine. Sa stajališta međunarodnog prava Zelenski je u pravu, a Putin je okupator”, kaže u Briefingu politički analitičar dr. sc. Božo Kovačević.

*Čime je agresija izazvana i šta znači pojam agresija? Ako si agresor, agresor si. Kakve ba izgovore agresor ima?! Nije mi ovo jasno.
Uopste me ne cudi, da je ovaj pakracki udbas i nekadasnji ambasador RH u Rusiji - Putlerofil...

Kao, on je objektivan, jer priznaje da je Rusija izvrsila agresiju na Ukrajinu (ja dostignuca u PM, Vucic je isto prizn'o), a onda sve to popisa tvrdnjom - da je bila isprovocirana... :roll:

Ma goni se Bozo u MP3... :run:
zigzag

#220427 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Vjerovatno je isto pun razumijevanja za hitlerov lebensraum.

Kao i za ove lokalne, "ko nas bre zavadi pa smo vas morali u masovne grobnice pobacati , nahuško vas zapad."
drndalo

#220428 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Jos slika sa turneje...

drndalo

#220429 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

drndalo

#220430 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Tko se struje laca, ostace bez gaca...

Last edited by drndalo on 24/10/2025 13:04, edited 3 times in total.
drndalo

#220431 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Ovo me podsjeti na VBRisanje grada tamo negdje 1994.

drndalo

#220432 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Mudre takticke odluke na terenu donose rezultate.

Bossona

#220433 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Devastirajuća raspaljotka po rutaljskim okupatorima i njihovim slugama.
Slava herojskim braniteljima Ukrajine!
Čitalac

#220434 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Jurij Sirotjuk, bivši narodni zastupnik, sada narednik u 5. jurišnoj brigadi, koji je prošao gotovo sve najgore sektore fronta: Često se šalim da ne mogu poginuti, imam imunitet..

Image
- Otac je kao dijete odveden u Sibir. Vratio se kao odrastao čovjek i uvijek je mrzio sve sovjetsko. Odgajan sam i odrastao u okruženju u kojem smo shvaćali da je rat s Rusijom neizbježan. Mnogi su nam se smijali…
- 2014. godine podnio sam nacrt rezolucije o stvaranju obrambeno spremne ukrajinske države i društva. Tamo u preambuli piše da je Rusija vječna prijetnja i da moramo biti spremni na totalni sukob s njom. Ovaj koncept je predviđao obveznu službu prema švicarskom modelu: svaka osoba mora proći najmanje pet mjeseci obuke, svaki Ukrajinac ide na vježbe dva puta godišnje i pripada rezervi itd. Plan je bio da stvorimo takvo društvo: miran, ali do zuba naoružan ukrajinski narod.
- Negdje trećeg dana agresije javljeno je da se Moskovljani probijaju do Brovarija i da je potrebno prijeći u obranu. Stigli smo tamo, dali su nam boce sa zapaljivom smjesom i rekli: "Ako krenu ruski tenkovi, bacite ove boce na njih i pokušajte ih zaustaviti“. Sad se svemu tome smijem, jer razumijem da bismo poginuli u prvim sekundama. Ali, onda smo sin (17 godina) i ja sjedili na tom mostu, blizu tih boca, i znali smo: ako stignu tenkovi, bacit ćemo ih…
- Općenito, bilo je puno sreće u bitkama za Kijev. Psiha je još uvijek bila normalna. Osim toga, okruženje su bili dobrovoljci koji su bili željni borbe…
- Lisičansk, Vugledar, Majorske...Izgubili smo položaj, stigla je zapovijed da ga ponovno zauzmemo. I jesmo. Ali, konsolidacijska grupa nije stigla uskočiti, a dečki koji su tamo bili, nažalost, poginuli su. Druga jurišna grupa je otišla. Ali napali su Wagnerovci i opet su naši poginuli. Treća grupa je onda uništila Moskovljane. Od tada je Peta jurišna postala tako zajebana…
- Soledar...Grupa od 20-30 Wagnerovaca juri na nas, a mi smo ih samo "pokosili". Bilo je čudno gledati kako su ih tjerali na klanje…
- Zatim su nas prebacili u Bahmut. Radio sam s oklopnim transporterom M-113. Pričvrstili smo naš bacač granata na vrh i pucao sam. Sve do zime 2023. to je bilo najstrašnije oružje prve crte. Tamo gdje je bila dobra posada MK-19, Moskovljani nisu imali šanse napredovati…
- Nakon Bahmuta, vrlo teške bitke za Kliščivku. Napredovali smo, kretali se, morali živjeti u rovovima koji su bili ispunjeni leševima Moskovljana. Živjeli smo u takvim uvjetima. Odeš s položaja, okupaš se i opereš odjeću, a i dalje se osjeti miris leša…
- U ovoj fazi rata, ključni je problem doći do mjesta bitke i izaći iz njega. "Kilzone" je postao jako velik. Sada smo pod zemljom, to je strašno i psihički teško. Postaje sve kompliciranije. Logistika se pogoršala. Prošle godine su je uglavnom osiguravali dronovi - dostavljala se hrana i streljivo. Sada aktivno radimo s robotskim sustavima na zemlji. Naš zemaljski dron "Termit" već je prešao oko 300 kilometara. Posljednja tri dana bavimo se logistikom kako na položaje donijeli zalihe hrane i vode za mjesec dana, streljiva za učinkovit rad i benzina. Rat se dramatično promijenio…
- Nema više onog žara i entuzijazma kao 2022. Samo pokušavaš raditi što profesionalnije. Međutim, psihološki umor se nakuplja. Ljudi se bore već gotovo četiri godine. A kad odeš na odmor i vidiš što se događa, na primjer, u Kijevu, shvatiš da više ne želiš ići tamo i gledati sav taj nered. I mnogi dečki kažu: "Ne želimo ići kući, nema se što raditi i nema se s kim razgovarati…"
- Kada imam priliku komunicirati sa višim časnicima, uvijek im kažem: "Neće biti drugih vojnika." Razumijemo da nas je manje. Ako vojnik osjeća da je učinjeno sve da mu se spasi život, vratit će stostruko. U rovu na položaju stalno razmišljam: što motivira dečke da dolaze iznova i iznova? Igram ovaj "rulet" četvrtu godinu zaredom, znajući da ne mogu uvijek utjecati na situaciju…
- Neće biti mira. Možda će doći do neke vrste predaha, primirja, ali jednom će biti sljedeća faza. Zamislimo da sada Moskovljani pristanu na primirje. Što će se dogoditi kod njih? Teški mamurluk. Vidjet će koliko je ljudi ubijeno, koliko je gubitaka pretrpljeno. Putin to razumije. Stoga će rat završiti tek kada Rusija nestane kao carstvo. Samo mi, Ukrajinci, to možemo provesti. Činimo li sve za ovo? Ne.
- Ne želim da se sva djeca bore, nisam neki ludi fanatik. Iako razumijem da svijet ide prema destabilizaciji, a taj ciklus, kada sila postaje glavna "valuta" u međunarodnim odnosima, može trajati dugo. Jer Sjedinjene Države su izgubile ulogu svjetskog hegemona, a Kina je još nije preuzela. Dok traje preraspodjela, pojavljuju se regionalne sile. To jest, taj će se kaos povećavati dok se ne uspostavi novi poredak…
- Moramo ponovno pregovarati o društvenom ugovoru. 24. veljače 2022. manifestirao se takav učinkovit društveni konsenzus - svi koji su htjeli, otišli su u rat. Ta luda energija Ukrajinaca zaustavila je Putina. Ali, s vremenom se nešto slomilo. Sad ispada da ne dobivamo ovaj rat, jer, prvo, svi ga ne želimo stvarno dobiti. Drugo, nisu se svi uključili. A da se to dogodilo, vrlo brzo bismo riješili pitanje s Rusijom…
- Kada rat stane, moramo stvoriti takvu atmosferu da se pred lice pravde privede svatko tko je ukrao i jedan cent u ovom ratu. Mi se ne borimo za korumpiranu, postsovjetsku, Ukrajinu, već za onu o kojoj sanjamo. Tek je moramo stvoriti. Pitaju me što ću raditi nakon rata. Rekao sam da želim ili živjeti u samostanu ili ostati kod kuće, kako ne bih nikoga vidio i ne bih komunicirao ni s kim. Ali razumijem da to neće biti slučaj, jer ćemo se svi morati baviti državom. Ako preživimo...
zigzag

#220435 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Bossona wrote: 24/10/2025 16:22
Devastirajuća raspaljotka po rutaljskim okupatorima i njihovim slugama.
Slava herojskim braniteljima Ukrajine!
Vegetacija nestaje ,ulazi se u zimu. Gola čistina skoro do Donjecka.
Bahmut će biti mala maca za četničiju koliko će sada gubitaka imati.

@Čitalac hvala za te tekstove.
Bernardinac

#220436 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

"Šefica" ruske ekonomije zabrinuta zbog najava iz Amerike i novih sankcija: "Situacija se komplikuje"
Guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina osvrnula se na najave novih američkih sankcija za glavne ruske naftne kompanije te je govorila o posljedicama ovog poteza.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u Rusiji, Nabiulina je rekla kako je Centralna banka donijela odluku o povećanju poreza, što će pomoći u smanjenju inflacije u srednjoročnom periodu, ali će u kratkoročnom periodu rezultirati jednokratnim povećanjem cijena.

"Sve smo ovo uzeli u obzir u našoj odluci i, prvo, smanjili stopu ublažavanja politike, a, drugo, povećali putanju ključne kamatne stope, koja je potrebna za povratak inflacije na četiri posto. Inflacijska očekivanja ostaju visoka. Očekivanja poslovnih cijena su zapravo porasla u oktobru nakon što su nekoliko mjeseci ostala praktično nepromijenjena. Ovo povećanje je prvenstveno zabilježeno u maloprodaji. Kompanije pripisuju povećanje svojih procjena, između ostalog, predstojećem povećanju poreza. Inflacijska očekivanja domaćinstava ostala su nepromijenjena u oktobru", rekla je.

Ruska ekonomija se, ističe guvernerka, postepeno oporavlja od prošlogodišnjeg ozbiljnog pregrijavanja.

"Procjenjujemo da će se ekonomija oporaviti od pregrijavanja u prvoj polovini sljedeće godine. Uzimajući u obzir stvarne ekonomske rezultate, snizili smo našu prognozu rasta BDP-a za ovu godinu na 0,5–1%. Rast BDP-a će se ubrzati u narednim godinama", navela je.

Kada je riječ o sankcijama, Nabiulina ističe kako se situacija komplikuje.

"Njihova ravnoteža i dalje je iskrivljena prema inflaciji. Rizici od inflacijskih očekivanja i dalje postoje. Postoji neizvjesnost u pogledu stepena u kojem se rastuće cijene benzina, povećana indeksacija tarifa za komunalne usluge i povećanje poreza prevode u očekivanja. Iako su sve ovo jednokratna povećanja cijena, ako dovedu do daljeg povećanja inflacijskih očekivanja, sekundarni efekti na inflaciju će se intenzivirati. Proinflacijski rizici uključuju povećano kreditiranje po stopi koja premašuje našu prognozu, kao i rastući nedostatak radne snage. Nadalje, rizici za cijene nafte su se povećali. Globalno tržište nafte je prešlo na suficit, što bi moglo značajno uticati na cijene. Za Rusiju, situacija će biti dodatno zakomplicirana sankcijama", objasnila je Nabiulina.
https://www.klix.ba/biznis/finansije/se ... /251024146
sumirprimus

#220437 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Čitalac wrote: 24/10/2025 16:42 Jurij Sirotjuk, bivši narodni zastupnik, sada narednik u 5. jurišnoj brigadi, koji je prošao gotovo sve najgore sektore fronta: Često se šalim da ne mogu poginuti, imam imunitet..

Image
- Otac je kao dijete odveden u Sibir. Vratio se kao odrastao čovjek i uvijek je mrzio sve sovjetsko. Odgajan sam i odrastao u okruženju u kojem smo shvaćali da je rat s Rusijom neizbježan. Mnogi su nam se smijali…
- 2014. godine podnio sam nacrt rezolucije o stvaranju obrambeno spremne ukrajinske države i društva. Tamo u preambuli piše da je Rusija vječna prijetnja i da moramo biti spremni na totalni sukob s njom. Ovaj koncept je predviđao obveznu službu prema švicarskom modelu: svaka osoba mora proći najmanje pet mjeseci obuke, svaki Ukrajinac ide na vježbe dva puta godišnje i pripada rezervi itd. Plan je bio da stvorimo takvo društvo: miran, ali do zuba naoružan ukrajinski narod.
- Negdje trećeg dana agresije javljeno je da se Moskovljani probijaju do Brovarija i da je potrebno prijeći u obranu. Stigli smo tamo, dali su nam boce sa zapaljivom smjesom i rekli: "Ako krenu ruski tenkovi, bacite ove boce na njih i pokušajte ih zaustaviti“. Sad se svemu tome smijem, jer razumijem da bismo poginuli u prvim sekundama. Ali, onda smo sin (17 godina) i ja sjedili na tom mostu, blizu tih boca, i znali smo: ako stignu tenkovi, bacit ćemo ih…
- Općenito, bilo je puno sreće u bitkama za Kijev. Psiha je još uvijek bila normalna. Osim toga, okruženje su bili dobrovoljci koji su bili željni borbe…
- Lisičansk, Vugledar, Majorske...Izgubili smo položaj, stigla je zapovijed da ga ponovno zauzmemo. I jesmo. Ali, konsolidacijska grupa nije stigla uskočiti, a dečki koji su tamo bili, nažalost, poginuli su. Druga jurišna grupa je otišla. Ali napali su Wagnerovci i opet su naši poginuli. Treća grupa je onda uništila Moskovljane. Od tada je Peta jurišna postala tako zajebana…
- Soledar...Grupa od 20-30 Wagnerovaca juri na nas, a mi smo ih samo "pokosili". Bilo je čudno gledati kako su ih tjerali na klanje…
- Zatim su nas prebacili u Bahmut. Radio sam s oklopnim transporterom M-113. Pričvrstili smo naš bacač granata na vrh i pucao sam. Sve do zime 2023. to je bilo najstrašnije oružje prve crte. Tamo gdje je bila dobra posada MK-19, Moskovljani nisu imali šanse napredovati…
- Nakon Bahmuta, vrlo teške bitke za Kliščivku. Napredovali smo, kretali se, morali živjeti u rovovima koji su bili ispunjeni leševima Moskovljana. Živjeli smo u takvim uvjetima. Odeš s položaja, okupaš se i opereš odjeću, a i dalje se osjeti miris leša…
- U ovoj fazi rata, ključni je problem doći do mjesta bitke i izaći iz njega. "Kilzone" je postao jako velik. Sada smo pod zemljom, to je strašno i psihički teško. Postaje sve kompliciranije. Logistika se pogoršala. Prošle godine su je uglavnom osiguravali dronovi - dostavljala se hrana i streljivo. Sada aktivno radimo s robotskim sustavima na zemlji. Naš zemaljski dron "Termit" već je prešao oko 300 kilometara. Posljednja tri dana bavimo se logistikom kako na položaje donijeli zalihe hrane i vode za mjesec dana, streljiva za učinkovit rad i benzina. Rat se dramatično promijenio…
- Nema više onog žara i entuzijazma kao 2022. Samo pokušavaš raditi što profesionalnije. Međutim, psihološki umor se nakuplja. Ljudi se bore već gotovo četiri godine. A kad odeš na odmor i vidiš što se događa, na primjer, u Kijevu, shvatiš da više ne želiš ići tamo i gledati sav taj nered. I mnogi dečki kažu: "Ne želimo ići kući, nema se što raditi i nema se s kim razgovarati…"
- Kada imam priliku komunicirati sa višim časnicima, uvijek im kažem: "Neće biti drugih vojnika." Razumijemo da nas je manje. Ako vojnik osjeća da je učinjeno sve da mu se spasi život, vratit će stostruko. U rovu na položaju stalno razmišljam: što motivira dečke da dolaze iznova i iznova? Igram ovaj "rulet" četvrtu godinu zaredom, znajući da ne mogu uvijek utjecati na situaciju…
- Neće biti mira. Možda će doći do neke vrste predaha, primirja, ali jednom će biti sljedeća faza. Zamislimo da sada Moskovljani pristanu na primirje. Što će se dogoditi kod njih? Teški mamurluk. Vidjet će koliko je ljudi ubijeno, koliko je gubitaka pretrpljeno. Putin to razumije. Stoga će rat završiti tek kada Rusija nestane kao carstvo. Samo mi, Ukrajinci, to možemo provesti. Činimo li sve za ovo? Ne.
- Ne želim da se sva djeca bore, nisam neki ludi fanatik. Iako razumijem da svijet ide prema destabilizaciji, a taj ciklus, kada sila postaje glavna "valuta" u međunarodnim odnosima, može trajati dugo. Jer Sjedinjene Države su izgubile ulogu svjetskog hegemona, a Kina je još nije preuzela. Dok traje preraspodjela, pojavljuju se regionalne sile. To jest, taj će se kaos povećavati dok se ne uspostavi novi poredak…
- Moramo ponovno pregovarati o društvenom ugovoru. 24. veljače 2022. manifestirao se takav učinkovit društveni konsenzus - svi koji su htjeli, otišli su u rat. Ta luda energija Ukrajinaca zaustavila je Putina. Ali, s vremenom se nešto slomilo. Sad ispada da ne dobivamo ovaj rat, jer, prvo, svi ga ne želimo stvarno dobiti. Drugo, nisu se svi uključili. A da se to dogodilo, vrlo brzo bismo riješili pitanje s Rusijom…
- Kada rat stane, moramo stvoriti takvu atmosferu da se pred lice pravde privede svatko tko je ukrao i jedan cent u ovom ratu. Mi se ne borimo za korumpiranu, postsovjetsku, Ukrajinu, već za onu o kojoj sanjamo. Tek je moramo stvoriti. Pitaju me što ću raditi nakon rata. Rekao sam da želim ili živjeti u samostanu ili ostati kod kuće, kako ne bih nikoga vidio i ne bih komunicirao ni s kim. Ali razumijem da to neće biti slučaj, jer ćemo se svi morati baviti državom. Ako preživimo...
Hijaaa, koliko slicnosti. I zato mi se nije tesko povezati sa ukrima. U svakom pasosu se možemo naci.
Jos samo fali cetvrta cetvrtina kad rat stane I nacin na koji stane
sumirprimus

#220438 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Čitalac

#220439 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ukrajina i NATO testiraju dronove presretače protiv KAB-ova.
Zajednički centar NATO-a i Ukrajine za analizu, obuku i obrazovanje (JATEC) i Savezničko zapovjedništvo za transformaciju proveli su novu fazu testiranja inovativnog rješenja za suzbijanje navođenih zračnih bombi, izvijestilo je Ministarstvo obrane Ukrajine.
Napominje se da je na poligonu u Francuskoj testirano sveobuhvatno tehničko rješenje - radar, softver koji koristi umjetnu inteligenciju i dron presretač. Uslovni "neprijateljski" cilj identificiran je, praćen i snimljen radarom opremljenim naprednim senzorskim sustavom. Nakon toga, zahvaljujući softverskom proizvodu temeljenom na umjetnoj inteligenciji, dron presretač odradio je pogađanje cilja prema unaprijed izračunatoj putanji.
Ovo tehnološko rješenje razvijaju tvrtke država članica NATO-a, uz sudjelovanje predstavnika obrambenog sektora Ukrajine i uz podršku stručnjaka iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga Ukrajine.
Projekt suprotstavljanja ruskim navođenim zračnim bombama započeo je u ožujku 2025. Prema rezultatima natjecanja, određena su tri pobjednika: njemački Tytan Technologies sa sustavima za presretanje, francuski Alta Ares s algoritmima za detekciju umjetne inteligencije i ATREYD s rojevima presretača na bazi kontejnera. Ukrajinski stručnjaci daju stručnu procjenu, što omogućuje što veću prilagodbu rješenja stvarnosti modernog bojišta.
sumirprimus

#220440 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Zašto ne treba kupovati nista od kineza osim ako nisi moralna sirotinja. I ne mislis sebi i svom društvu dobro.
drug_profi

#220441 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Druze sumire od koga kupovati onda?
Ameri šupci, njemci pičke, kinezi papci...
emirolini

#220442 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

drug_profi wrote: 24/10/2025 23:28 Druze sumire od koga kupovati onda?
Zasto se mora kupovati, moze se i svoje napraviti. Sada je valjda to svima jasno.
drug_profi

#220443 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

emirolini wrote: 25/10/2025 00:11
drug_profi wrote: 24/10/2025 23:28 Druze sumire od koga kupovati onda?
Zasto se mora kupovati, moze se i svoje napraviti. Sada je valjda to svima jasno.
Hoćemo mi, sve trčimo... evo sad će dronovi, baterije, procesori... sad će to Hrvić i Selimović...
Crvene_brigade

#220444 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Uništavanje Putinovih fašističkih agresora…

Čitalac

#220445 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Budanov o dubokim udarima: Ako prođemo našu granicu, let kroz Rusiju odvija se bez problema.
Šef Glavne obavještajne uprave Kirilo Budanov rekao je da su ukrajinski udari dugog dometa na teritoriju Ruske Federacije usmjereni na dva područja - proizvodnju i rafiniranje nafte te obrambenu industriju.
"Prvi cilj je značajno paralizirati proizvodnju i preradu ruske nafte, koja je glavni izvor prihoda za ruski proračun.
Druga linija intervencije, naravno, je ciljanje i udaranje po ruskoj obrambenoj industriji i tvrtkama koje proizvode oružje i opremu za rusku vojsku", rekao je Budanov.
On je napomenuo da ukrajinski udari dugog dometa već daju rezultate, a to potvrđuju i podaci o ruskom izvozu.
"Gotovo smo ih istisnuli iz sektora izvoza benzina", rekao je šef Glavne obavještajne uprave.
Prema njegovim riječima, ovaj uspjeh posljedica je činjenice da su ruski sustavi protuzračne obrane koncentrirani uz granicu, na okupiranim ukrajinskim teritorijima, kao i oko Moskve i Sankt Peterburga.
„Kada prevladamo sustav koji se nalazi uz našu granicu, let naših dronova kroz Rusku Federaciju uvijek prolazi bez problema“, rekao je Budanov.
Što se tiče napada na rusku obrambenu industriju, prema riječima Budanova, „posljedice postoje, ali su manje vidljive“.
„Te su posljedice teže za dešifrirati jer stvaramo probleme za tempo ruske vojne proizvodnje“, objasnio je.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#220446 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Putinov režim pada jer rat propada - sa general-pukovnikom Benom Hodgesom

Ben Hodges je penzionisani oficir Vojske Sjedinjenih Američkih Država, koji je postao komandant Vojske Sjedinjenih Američkih Država za Evropu u novembru 2014. godine i tu poziciju je obavljao tri godine do penzionisanja iz Vojske Sjedinjenih Američkih Država u januaru 2018. godine. Do nedavno je bio Pershingov šef katedre za strateške studije u Centru za analizu evropske politike, specijalizirajući se za NATO, transatlantske odnose i međunarodnu sigurnost.

OPIS:
General-pukovnik Ben Hodges o politici SAD-a, evropskoj sigurnosti i budućnosti Ukrajine

U ovoj pronicljivoj diskusiji s penzionisanim general-pukovnikom Benom Hodgesom, istražujemo složenost trenutnih Američkih i Evropskih politika u vezi s Ukrajinom. Istražujemo oklijevanje Evrope da se u potpunosti posveti, utjecaj pomiješanih signala Trumpove administracije i implikacije ukidanja ograničenja na municiju za duboke udare. Osim toga, Hodges osvjetljava unutrašnje borbe za moć unutar Američke administracije i potencijalne posljedice smanjenog pravnog nadzora unutar vojske. Razgovor se također dotiče otpornosti ruske javnosti i vojske, te egzistencijalnih izazova s ​​kojima se suočavaju Evropske demokratije. Epizoda se završava preporukom za gledanje "Kijev moj", dokumentarne serije koja ističe život u glavnom gradu Ukrajine prije i tokom rata.

POGLAVLJA:
00:00 Uvod i postavljanje temelja
00:22 Trenutno stanje Američkih i Evropskih politika
02:10 Vojne strategije i odluke
04:12 Unutrašnje borbe i pravne brige
08:53 Rusko javno raspoloženje i vojni moral
11:43 Šire implikacije za demokratiju
13:42 Zaključak i završne misli
Čitalac

#220447 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Sirski komandantima na pravcu Pokrovsk: "Tražim istinu, kakva god ona bila".
Zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski sastao se sa zapovjednicima korpusa i brigada koje izvršavaju borbene misije na Pokrovskom smjeru i izravno u području grada Pokrovska.
"Saslušao sam izvješća o operativnoj situaciji. Razgovarali smo o nizu pitanja kako bismo ojačali našu obranu i spriječili daljnje napredovanje neprijatelja. Trenutni zadaci: potraga i uništavanje pojedinačnih neprijateljskih diverzantskih skupina, uništavanje i hvatanje neprijatelja koji je u okruženju. Radimo na tome da našim trupama osiguramo sve što im je potrebno“, rekao je Sirski.
Zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine još jednom je naglasio zapovjednicima svih razina da je neprihvatljivo iskrivljivati ​​i prikrivati ​​informacije o stvarnoj situaciji u izvješćima.
„Laži imaju previsoku cijenu - živote naših vojnika. Moj prvi zahtjev je istina, kakva god ona bila“, rekao je Sirski.
karanana

#220448 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Nije mi jasno kako ovog luzera drze ovoliko godina i poraza za vrhovnog komandanta. Ali opet ni ne znam ima li ko drugi, sigurno ima, ali ovaj bi trebo odgovarat za zavale i uvale u propalim akcijama, ekspedicijama i odbrani.
Point.

#220449 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Slava Ukrajini! Smrt rutaljima!
Crvene_brigade

#220450 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Stravični gubici Putinovih fašista.,,

Post Reply