Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

komsinica_s_drugog

#30051 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by komsinica_s_drugog »

moimoi wrote: 23/10/2025 18:12 Pa o cemu ce se vise pisati? Valjda je sve prozvakno.
Ponavljaju se neke stvari hiljadu puta.

Postavljala sam par puta pitanje- da li ste imali problema naci stan? Pa mi niko nije odgovorio :D
A znam po svojim poznanicima da im je to, recimo, u Njem najveci problem. Pored mjesta u vrticu.
Jesam, jos imam. Pisala prekjucer ujutro za stan koji je izasao u oglasu noc prije, ujutro gledam vec 800 pregleda, evo danas skoro 2000. Nisu mi odgovorili :cry:
Drugi trebam otici pogledati, poskup mi je, al' sta da se radi. Treba mi veliki stan.
moimoi

#30052 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

komsinica_s_drugog wrote: 24/10/2025 08:03
moimoi wrote: 23/10/2025 18:12 Pa o cemu ce se vise pisati? Valjda je sve prozvakno.

Postavljala sam par puta pitanje- da li ste imali problema naci stan? Pa mi niko nije odgovorio :D
A znam po svojim poznanicima da im je to, recimo, u Njem najveci problem. Pored mjesta u vrticu.
Jesam, jos imam. Pisala prekjucer ujutro za stan koji je izasao u oglasu noc prije, ujutro gledam vec 800 pregleda, evo danas skoro 2000. Nisu mi odgovorili :cry:
Drugi trebam otici pogledati, poskup mi je, al' sta da se radi. Treba mi veliki stan.
U kojem gradu? Ako imas nejac, koja su jos mala, mislim da vece sanse imas sa kucom na periferiji. Ne vole ti oni rentati ljudima stanove ukoliko imaju malu djecu.. buka, zale se drugi stanari itd.
Jesi napisala “srceparajuce” motivacijsko pismo? :D to ti prolazi.
komsinica_s_drugog

#30053 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by komsinica_s_drugog »

moimoi wrote: 24/10/2025 08:47

U kojem gradu? Ako imas nejac, koja su jos mala, mislim da vece sanse imas sa kucom na periferiji. Ne vole ti oni rentati ljudima stanove ukoliko imaju malu djecu.. buka, zale se drugi stanari itd.
Memmingen.
Jos gore, dva tinejdzera, 12 i 14 godina. Lakse bih dobila stan da kazem da cu drzat konja u spavacoj :mrgreen: :lol:
moimoi

#30054 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

komsinica_s_drugog wrote: 24/10/2025 09:26

Memmingen.
Jos gore, dva tinejdzera, 12 i 14 godina. Lakse bih dobila stan da kazem da cu drzat konja u spavacoj :mrgreen: :lol:
:lol:
Doduse
Ne spominji ih :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#30055 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

ja sam bio podstanar 7 mjeseci u braće ribara u hrasnom u nekoj rupi od 300 tadašnjih 2013. maraka
reko sam nikad više

prijetoga živio sam u montažnoj kućici 15 mjeseci mjesečni troškovi režija ni 100 km 2012. ...znaci struja internet i voda mislim da sve skupa oko 45 maraka bilo i total tv 8 km ako se ne varam.... grijanje... besplatno (odeš u šumu i ubereš drva :D) haha

gorivo 60 km ili kupon 80 km a+b zona

sad sam zavaljen samo s grijanjem zimi ko prati temu o plinu zna sta ces

ne bih mogao psihički podnijeti da pola plaće dajem na stan
Bodkin

#30056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Truba wrote: 24/10/2025 10:20 ja sam bio podstanar 7 mjeseci u braće ribara u hrasnom u nekoj rupi od 300 tadašnjih 2013. maraka
reko sam nikad više

prijetoga živio sam u montažnoj kućici 15 mjeseci mjesečni troškovi režija ni 100 km 2012. ...znaci struja internet i voda mislim da sve skupa oko 45 maraka bilo i total tv 8 km ako se ne varam.... grijanje... besplatno (odeš u šumu i ubereš drva :D) haha

gorivo 60 km ili kupon 80 km a+b zona

sad sam zavaljen samo s grijanjem zimi ko prati temu o plinu zna sta ces

ne bih mogao psihički podnijeti da pola plaće dajem na stan
a ako je drugo pola sto ostane 4 milje? :D
dr_Evil

#30057 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

komsinica_s_drugog wrote: 24/10/2025 09:26

Memmingen.
:D lol :D sjetim se tog kratkog perioda dok sam morao rentati, uzas :D ko da prosis za svoje pare :D
moimoi

#30058 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ne znam kako je u usa.. al je u evropi zaista mukotrpno.
Na istoku te vuku za rukav… mozes zanovjetati do besvjesti.
Sigurno je i do ogromne ponude.

@komsinice, jesi probala preko fb grupa?
Osmi Socrates

#30059 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

U Kanadi, stanodavac ne može odbiti da ti izda stan zato što imaš djecu. Ako je dovoljno glup da ti to napismeno da kao razlog zašto ti nije izdao stan, onda će imati problem sa Komisijom za Ljudska Prava. Ne može ni da izdaje stan kao "Adults Only".

Može i ovako. Ne izlistaš djecu na aplikaciji za rentanje. Kad dobiješ ključ u ruke, ne može da te istjera iz stana samo zato što imaš djecu. Jedini izuzetak je "overcrowding", ali to je dugačak proces, i komisije su na tvojoj strani. I tu ima obavezu da ti prvo ponudi veći stan, ako ima.

Isto je i sa kućnim ljubimcima. Može da ima u ugovoru "no pets" klauzulu, ali, kad dobiješ ključ u ruke, i kućni ljubimac živi sa tobom, ne može da te istjera iz stana samo zbog toga.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#30060 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Osmi Socrates wrote: 24/10/2025 12:28 U Kanadi, stanodavac ne može odbiti da ti izda stan zato što imaš djecu. Ako je dovoljno glup da ti to napismeno da kao razlog zašto ti nije izdao stan, onda će imati problem sa Komisijom za Ljudska Prava. Ne može ni da izdaje stan kao "Adults Only".

Može i ovako. Ne izlistaš djecu na aplikaciji za rentanje. Kad dobiješ ključ u ruke, ne može da te istjera iz stana samo zato što imaš djecu. Jedini izuzetak je "overcrowding", ali to je dugačak proces, i komisije su na tvojoj strani. I tu ima obavezu da ti prvo ponudi veći stan, ako ima.

Isto je i sa kućnim ljubimcima. Može da ima u ugovoru "no pets" klauzulu, ali, kad dobiješ ključ u ruke, i kućni ljubimac živi sa tobom, ne može da te istjera iz stana samo zbog toga.
slusam jucer na radiu kako je neki njemacki sud donio presudu po kojoj zenama daje za pravo da u pregovorima za plate traze istu platu kao sto je top plata muskaraca iz iste branse, i da poslodavac ne smije odbiti vrhunsku platu uz obrazlozenje da joj ne daju tu platu zato sto je zensko.
eto na tom istom nivou aspurdnost je i taj kanadski zakon :-D

"hvala na interesu, mi se odlucili za drugog kandidata koji nam je bas simpatican" mijenja svaki drugi razlog za odbijanje :-D
Osmi Socrates

#30061 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Nije to apsurdnost, nego jednostavno onemogućavanje otvorene diskriminacije. Nijedan zakon ne može zaustaviti svakog pojedinca da radi nelegalne stvari kojima se taj zakon bavi.

Na kraju krajeva, to je zakon zbog kojeg možeš slagati da nemaš djece u rental aplikaciji, i da ti stanodavac ne može ništa ako se nakon što ti da ključ u ruke ispostavi da imaš djece.

U tom slučaju, on samim započinjanjem procesa da te izbaci iz stana potvrđuje da mu je prvobitna namjera bila da stan iznajmi "Adults Only", a to je nelegalno.

Da nema tog zakona, mogao bi te izbaciti jer si slagao na aplikaciji.
Ozimician

#30062 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Koliko se ja sjecam, moras poslati spisak članova koji če tu živjeti, jer bez toga im stanodavac neće moći izdati potvrdu s kojom se prijavljuju na adresu.

Eh sad je samo pitanje, da li se taj spisak moze poslati i naknadno...

Svi ti zakoni uglavnom ostanu mrtvo slovo na papiru i na kraju sve zavisi od stanja tržišta. Uz to iskrivljuju statisticki pravu sliku, jer niko onda ne daje prave podatke/razloge.

Znamo da u BiH zakoni ne odudaraju previse od EU zakona, ali znamo koliko i kako se oni (ne) primjenjuju.
geralt

#30063 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

moimoi wrote: 24/10/2025 11:40 Ne znam kako je u usa.. al je u evropi zaista mukotrpno.
Problem u Americi je sto su izdavanja dobrim dijelom preuzela velike firme koje imaju svoje kompjuterske sisteme koji im odredjuju koliko kirije mogu "iscijediti" na kojoj lokaciji za koji stan, te koje automatski provjeravaju sve kandidate.

Problem sa kojim se suocis kad prvi put dodjes kao imigrant je sto tebe nema u sistemu. Pao si sa Marsa. Nemas credit score, nemas tri mjesecne platne liste od poslodavca kojima mozes dokazati redovna primanja, zavisno od situacije vjerovatno nemas odmah ni social security broj ni lokalnu vozacku dozvolu. Kompjuter te automatski odbija, a samu prijavu si platio par stotina dolara koje ne mozes dobiti nazad.

Onda su ti opcije za taj prvi period ili hotel, ili boravak kod rodbine/poznanika, ili ako imas srece da naidjes na privatnog stanodavca koji ce ti "oprostiti" inicijalni nedostatak papira, obicno u zamjenu za vecu kaparu ili skuplju kiriju. Uglavnom o preseljenju i ne pomisljaj bez nekih desetak hiljada dolara spremnih na bankovnom racunu, i budi spreman da se malo "pretrpis" kad je pocetni smjestaj u pitanju.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#30064 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 24/10/2025 14:29
Svi ti zakoni uglavnom ostanu mrtvo slovo na papiru i na kraju sve zavisi od stanja tržišta.
:thumbup:

I sam da rentam stan, trazio bi il onu sa najvecim sisama il neku sa inzinjerskim ugovorom u Porsche-u, apsolutno me ne bi zanimalo sta kaze neki blesavi zakon
Didier

#30065 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

izvrsni direktor wrote: 24/10/2025 13:24
Osmi Socrates wrote: 24/10/2025 12:28 U Kanadi, stanodavac ne može odbiti da ti izda stan zato što imaš djecu. Ako je dovoljno glup da ti to napismeno da kao razlog zašto ti nije izdao stan, onda će imati problem sa Komisijom za Ljudska Prava. Ne može ni da izdaje stan kao "Adults Only".

slusam jucer na radiu kako je neki njemacki sud donio presudu po kojoj zenama daje za pravo da u pregovorima za plate traze istu platu kao sto je top plata muskaraca iz iste branse, i da poslodavac ne smije odbiti vrhunsku platu uz obrazlozenje da joj ne daju tu platu zato sto je zensko.
eto na tom istom nivou aspurdnost je i taj kanadski zakon :-D

"hvala na interesu, mi se odlucili za drugog kandidata koji nam je bas simpatican" mijenja svaki drugi razlog za odbijanje :-D
Ja bih sve to legalizovao.

Čak bih dozvolio u aplikacijama za posao da ljudi kažu "white only" ili "black only", kao i to da žele samo domaćeg kandidata, da iznajmljuju stan samo domaćima, itd., jer onda ljudi ne bi gubili vrijeme na nešto što nema smisla.

Ovako je to samo, što kaže Ozimician, mrtvo slovo na papiru, gdje svi svakoga lažu, a svako radi ono što želi.
elcaliente

#30066 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

izvrsni direktor wrote: 24/10/2025 15:38
Svi ti zakoni uglavnom ostanu mrtvo slovo na papiru i na kraju sve zavisi od stanja tržišta.

I sam da rentam stan, trazio bi il onu sa najvecim sisama il neku sa inzinjerskim ugovorom u Porsche-u, apsolutno me ne bi zanimalo sta kaze neki blesavi zakon
Ja bi napucao cijenu i trazio samo Ukrajinke klinke.
Osmi Socrates

#30067 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ja se nikad ne bih bavio rentanjem stanova porodicama i pojedincima. Siguran put do pakla, sa koje god strane uzmeš. :lol: Iznajmljivati poslovni prostor je OK.

Kad smo mi tek došli, moji su imali sreće da su imali garantora ugovora. Čak je i kuća bila spremna odmah po dolasku. Par dana proveli kod te porodice.

Malo je i deset hiljada. Gdje je namještaj? Ovdje malo ko izdaje namješten stan, a kamoli kuću. A znajući moje, oni ne bi ni pristali na to. Ja se svega i ne sjećam. Ali milion je tu stvari o kojima treba voditi računa.
TAFKAP

#30068 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

elcaliente wrote: 24/10/2025 15:59

Kirije i jesu otišle u 3PM zbog Ukrajinki...

Ukrajinkama, Sirijcima, drugim izbjeglicama i ostalim socijalnim slučajevima država plaća ili doplaćuje kiriju. Stanova na slobodnom tržištu maltene i da nema, tako da da izdavaoci/ke mogu dizati cijene u visine. Šta će država, kud će ih, ako budu izbačeni na ulicu slučaju da ne mogu platiti kiriju...
elcaliente

#30069 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

TAFKAP wrote: 24/10/2025 16:24
elcaliente wrote: 24/10/2025 15:59

Kirije i jesu otišle u 3PM zbog Ukrajinki...

Ukrajinkama, Sirijcima, drugim izbjeglicama i ostalim socijalnim slučajevima država plaća ili doplaćuje kiriju. Stanova na slobodnom tržištu maltene i da nema, tako da da izdavaoci/ke mogu dizati cijene u visine. Šta će država, kud će ih, ako budu izbačeni na ulicu slučaju da ne mogu platiti kiriju...
Pa zato bi i izdavao samo Ukrajnikama klinkama. Sigurica, znas da ce kirija leci a nepitaju za cijenu. Podstanari iz raja.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#30070 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Sve je to lijepo u teoriji, u praksi je užasno teško za primaoca socijalne pomoći dobiti stan.
moimoi

#30071 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

geralt wrote: 24/10/2025 15:33
moimoi wrote: 24/10/2025 11:40 Ne znam kako je u usa.. al je u evropi zaista mukotrpno.
Problem u Americi je sto su izdavanja dobrim dijelom preuzela velike firme koje imaju svoje kompjuterske sisteme koji im odredjuju koliko kirije mogu "iscijediti" na kojoj lokaciji za koji stan, te koje automatski provjeravaju sve kandidate.

Problem sa kojim se suocis kad prvi put dodjes kao imigrant je sto tebe nema u sistemu. Pao si sa Marsa. Nemas credit score, nemas tri mjesecne platne liste od poslodavca kojima mozes dokazati redovna primanja, zavisno od situacije vjerovatno nemas odmah ni social security broj ni lokalnu vozacku dozvolu. Kompjuter te automatski odbija, a samu prijavu si platio par stotina dolara koje ne mozes dobiti nazad.

Onda su ti opcije za taj prvi period ili hotel, ili boravak kod rodbine/poznanika, ili ako imas srece da naidjes na privatnog stanodavca koji ce ti "oprostiti" inicijalni nedostatak papira, obicno u zamjenu za vecu kaparu ili skuplju kiriju. Uglavnom o preseljenju i ne pomisljaj bez nekih desetak hiljada dolara spremnih na bankovnom racunu, i budi spreman da se malo "pretrpis" kad je pocetni smjestaj u pitanju.
Manje vise kao svugdje osim kod nas :D

Ne mozes imati racun bez adrese… ne mozes dobiti stan bez racuna, platnenliste i tri kirije unaprijed.
Osmi Socrates

#30072 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Nema u Kanadi tri kirije unaprijed. Smije ti uzeti samo ono što se zove "last month rent". Znači, jednu kiriju, koja se uobičajeno ostavi kao zadnja stanarina kad iseljavaš. Taj novac stanodavac ne može koristiti ni za šta drugo. Čak ti mora i kamatu na to platiti. I nema pravo da ti traži bilo kakav drugi novac kao garanciju za bilo šta. Ima pravo da te odvede na Tenant/Landlord Tribunal za nadoknadu bilo kakve druge štete. To služi umjesto suda. I ti njega možeš odvesti na taj tribunal ako ti se šta zamjerio. :lol:
moimoi

#30073 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Osmi Socrates wrote: 24/10/2025 17:39 Nema u Kanadi tri kirije unaprijed. Smije ti uzeti samo ono što se zove "last month rent". Znači, jednu kiriju, koja se uobičajeno ostavi kao zadnja stanarina kad iseljavaš. Taj novac stanodavac ne može koristiti ni za šta drugo. Čak ti mora i kamatu na to platiti. I nema pravo da ti traži bilo kakav drugi novac kao garanciju za bilo šta. Ima pravo da te odvede na Tenant/Landlord Tribunal za nadoknadu bilo kakve druge štete. To služi umjesto suda. I ti njega možeš odvesti na taj tribunal ako ti se šta zamjerio. :lol:
:D
Komunizam :thumbup: :lol:
Haris.ba

#30074 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

moimoi wrote: 24/10/2025 17:47
Osmi Socrates wrote: 24/10/2025 17:39 Nema u Kanadi tri kirije unaprijed. Smije ti uzeti samo ono što se zove "last month rent". Znači, jednu kiriju, koja se uobičajeno ostavi kao zadnja stanarina kad iseljavaš. Taj novac stanodavac ne može koristiti ni za šta drugo. Čak ti mora i kamatu na to platiti. I nema pravo da ti traži bilo kakav drugi novac kao garanciju za bilo šta. Ima pravo da te odvede na Tenant/Landlord Tribunal za nadoknadu bilo kakve druge štete. To služi umjesto suda. I ti njega možeš odvesti na taj tribunal ako ti se šta zamjerio. :lol:
Komunizam je kada rjesenjem ti dodjele stan da zivis.

Ovo u Kanadi bi trebalo i kod nas. Dobar sistem.
moimoi

#30075 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 24/10/2025 17:48
moimoi wrote: 24/10/2025 17:47
Komunizam je kada rjesenjem ti dodjele stan da zivis.

Ovo u Kanadi bi trebalo i kod nas. Dobar sistem.
Mislim na zadnju recenicu naravno.

A zadnja kirija za mogucu stetu.. to imas svugdje.
Osim kod nas :D
Post Reply