Kindle E book reader

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#401 Re: Kindle E book reader

Post by Chmoljo »

Bolonjeze wrote: 21/10/2025 17:06
Digla_da_kreci wrote: 21/10/2025 16:09
Bolonjeze wrote: 21/10/2025 15:52 Poslao sam ali nema je nigdje, je li problem što je 50 MB velika?
Pisalo bi ti da je problem i ne moze je poslati. Mislim da je limit 50MB.
Hajd probaj preko ovog https://www.amazon.com/sendtokindle
Tu ti je 200MB limit.
Image
Eh uspjelo je, loša kopija ali čitljivo. @Chmoljo od Carla Junga našao psihologija i alhemija. 50.9 MB
M nije mi jasno sto je toliko teska. Knjige od cca 500-600 stranica su teske oko 5, 6 MB. Zato mi nije jasno da je ta tolika.

Al evo provjerio sam. PDF zauzima jako puno postora. Ove epub po 5 MB, evo imam jednu PDF od 25 MB :razz:
Filter

#402 Re: Kindle E book reader

Post by Filter »

Chmoljo wrote: 21/10/2025 16:17 Svasta, kakva je knjiga od 50 MB?
verovatno nije uradjen ocr, tako da je pdf sastavljen od *.jpg fajlova iliti slika.
citace to kindle ali ce biti i problemcica.
dakleM ili sam radi ocr i pravi pdf ili trazi drugu kopiju.

btw. ima knjiga i po 300MB, sve ovisi od broja stranica i kvaliteta slika na tim stranicama
TheRedhead

#403 Re: Kindle E book reader

Post by TheRedhead »

Digla_da_kreci wrote: 21/10/2025 15:28
Bolonjeze wrote: 21/10/2025 14:57 Evo stigao mi kindle gen 11 16gb, kako da najlakse prebacim knjige na njega ove dzabne, nista ne znam ovdje baratati...
Samo posalji knjigu na svoj kindle email i za minut ce se naci na tvom kindle uredjaju. Naravno trebas biti spojen na internet.
Ako je knjiga u epub formatu, konvertuj je u pdf - ukucaj u gugl freepdfconvert.com i to ti je to.

Neki koriste i programe poput Calibre, ali zaista najednostavniji nacin je poslati direktno na kindle email.
epub je zapravo najbolji format za kindle
+ onda moze i koristiti postavke za knjigu kako da cita, font velicina i sl ... sa pdfom ne moze nista
Filter

#404 Re: Kindle E book reader

Post by Filter »

Kindlu je svejedno epub ili pdf. Svakako konvertujes.
Osim u opciji kad je pdf napravljen od jpgova/slika. U biti imas slikovnicu i tako je i cita kindl. Nemas opcije mijenjanja fonta, selekcije, zabiljeski itd.
Do sad sam naletio svega par puta na takav pdf. Bas je rijetkost tako nesto potrefiti.
A nije sad ni neki problem od njega napraviti pravi pdf.
Tabijat

#405 Re: Kindle E book reader

Post by Tabijat »

Filter wrote: 23/10/2025 08:28 Kindlu je svejedno epub ili pdf. Svakako konvertujes.
Osim u opciji kad je pdf napravljen od jpgova/slika. U biti imas slikovnicu i tako je i cita kindl. Nemas opcije mijenjanja fonta, selekcije, zabiljeski itd.
Do sad sam naletio svega par puta na takav pdf. Bas je rijetkost tako nesto potrefiti.
A nije to tačno uopšte.
Pdf ima formatiranu stranicu. Dakle, stranica je onakva kakvu je PDF napravio, isto kao da je isprintana, taj font, ta veličina slova, header, footer...sve.
Ima nekih zaobilaznih rješenja, da se taj pdf raspakuje u tekst, ali to je novi softver i zajebancija.
Ako pošalješ pdf na svoju kindle adresu, dobit ćeš ga formatiranog onako kakav je napravljen, ako hoćeš veća slova, moraš zumirati, font se ne može mijenjati itd. Dakle, skenirani jpg ili tekstualni pdf, isto ti je. Razlika je samo u veličini, skenirani će logično biti teži.
Filter

#406 Re: Kindle E book reader

Post by Filter »

Tabijat wrote: 23/10/2025 13:18
Filter wrote: 23/10/2025 08:28 Kindlu je svejedno epub ili pdf. Svakako konvertujes.
A nije to tačno uopšte.
Pdf ima formatiranu stranicu. Dakle, stranica je onakva kakvu je PDF napravio, isto kao da je isprintana, taj font, ta veličina slova, header, footer...sve.
Ima nekih zaobilaznih rješenja, da se taj pdf raspakuje u tekst, ali to je novi softver i zajebancija.
Ako pošalješ pdf na svoju kindle adresu, dobit ćeš ga formatiranog onako kakav je napravljen, ako hoćeš veća slova, moraš zumirati, font se ne može mijenjati itd. Dakle, skenirani jpg ili tekstualni pdf, isto ti je. Razlika je samo u veličini, skenirani će logično biti teži.
evo maksuz poslao sebi knjigu, pdf format, vrti je kindl najnormalnije... kao i uvijek.
de ako ti nije mrsko sibni mi link za knjigu koja tebi sigurno ne radi.
Tabijat

#407 Re: Kindle E book reader

Post by Tabijat »

Filter wrote: 23/10/2025 14:44
A nije to tačno uopšte.
evo maksuz poslao sebi knjigu, pdf format, vrti je kindl najnormalnije... kao i uvijek.
Pa najnormalnije će ga otvoriti, ali promijeni font? Povećaj slova? To PDF ne može.
A evo ti link, vidjet ćeš i sam.
https://mega.nz/file/V5JxlS4C#tEd6kCdB9 ... 00EFMvyeUw
Filter

#408 Re: Kindle E book reader

Post by Filter »

Tabijat wrote: 23/10/2025 14:52

A nije to tačno uopšte.
Pa najnormalnije će ga otvoriti, ali promijeni font? Povećaj slova? To PDF ne može.
sorkac tabijat, ovo radi kao i sve ostalo

haj pitanjce, kako pokusavas promijeniti velicinu slova? gdje kliknes/piknes prstom
Tabijat

#409 Re: Kindle E book reader

Post by Tabijat »

Filter wrote: 23/10/2025 15:10
Tabijat wrote: 23/10/2025 14:52

sorkac tabijat, ovo radi kao i sve ostalo

haj pitanjce, kako pokusavas promijeniti velicinu slova? gdje kliknes/piknes prstom
A čovjeka.....znači, ovo je izbornik fonta/layouta/teme za epub:

https://ibb.co/wN8ggbSx

Ovo je taj isti izbornik za PDF:

https://ibb.co/jkzPRjWw

Vidiš li da te samo otvoriti, i zumirati stranicu? Vidiš li da nema promjene ni fonta ni veličine slova? Vidiš li da je broj stranice uvijek dole na istom mjestu, samo zumira stranicu, kao da je slika? Kontas u čemu je razlika?

ZUMIRANA STRANICA:

https://ibb.co/whM2fnTv
Filter

#410 Re: Kindle E book reader

Post by Filter »

Tabijat wrote: 23/10/2025 18:41
A čovjeka.....znači, ovo je izbornik fonta/layouta/teme za epub:

https://ibb.co/wN8ggbSx

Ovo je taj isti izbornik za PDF:

https://ibb.co/jkzPRjWw

Vidiš li da te samo otvoriti, i zumirati stranicu? Vidiš li da nema promjene ni fonta ni veličine slova? Vidiš li da je broj stranice uvijek dole na istom mjestu, samo zumira stranicu, kao da je slika? Kontas u čemu je razlika?

ZUMIRANA STRANICA:

https://ibb.co/whM2fnTv

Image
Filter

#411 Re: Kindle E book reader

Post by Filter »

De sad pitanje za ostale. Da li i kod ostalih ima ovaj problem sa pdf fajlovima. Poznajem jos par ljudi koji koriste kindle, razmjenjujemo knjige jbte i niko mi se nije pozalio da mu je pdf neupotrebljiv.
Prvi put ovdje cujem za ta sranjca.
Tabijat

#412 Re: Kindle E book reader

Post by Tabijat »

Svaki pdf bez konverzije je neupotrebljiv (naravno, i ostali javite kako je kod vas i najbitnije, kako šaljete taj file).
@Filter,
Hajde molim te pogledaj kako ti izgleda taj file u Home-u, ima li ovu ikonicu da je pdf.

Image
Filter

#413 Re: Kindle E book reader

Post by Filter »

Tabijat wrote: 23/10/2025 19:25 Svaki pdf bez konverzije je neupotrebljiv (naravno, i ostali javite kako je kod vas i najbitnije, kako šaljete taj file).
@Filter,
Hajde molim te pogledaj kako ti izgleda taj file u Home-u, ima li ovu ikonicu da je pdf.

Image
Nema ikonicu pdfa, ima ikonicu ove knjige desno.
Kako saljes fajlove na kindle? Ono kindle email, pa u subjectu convert??
Tabijat

#414 Re: Kindle E book reader

Post by Tabijat »

Bez tog convert.
Onda to nije pdf nego nešto raspakovano.
TheRedhead

#415 Re: Kindle E book reader

Post by TheRedhead »

ja koristm samo epub sa tim formatom mozes sve stimati na kindleu kako hoces, sve opcije su moguce, pdf mi je uvijek bio kako je formatiran samo tako mogu citati, u vecini slucajeva je uzasno izgledalo (recimo font presitan, onda ne mozes povecati font)
Smoothie

#416 Re: Kindle E book reader

Post by Smoothie »

Zna li neko koji adapter odgovara za amazon kindle paperwhite gen 12? Dosao mi je bez punjaca i pise iza da treba biti od 1.5-7.5 W
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#417 Re: Kindle E book reader

Post by Chmoljo »

Usb-c?

Pa izguglaj, trebalo bi da lako nadjes karakteristike...
sarajevosa

#418 Re: Kindle E book reader

Post by sarajevosa »

pratim
Sociolog

#419 Re: Kindle E book reader

Post by Sociolog »

Pozdravljam,
.Da li ste zadovoljni Paperwhite generacija 12?
Smoothie

#420 Re: Kindle E book reader

Post by Smoothie »

Sociolog wrote: 02/02/2026 16:25 Pozdravljam,
Top stvar, mada ga nisam stigao puno koristiti da ti napisem neku recenziju u detalje. S tim da je u nas bas skupo, vani bude na popustu tu i tamo.
Mozes fajlove prebaciti direktno s pc/laptom putem usb kabla koji dodje uz paperwhite
Digla_da_kreci

#421 Re: Kindle E book reader

Post by Digla_da_kreci »

Sljedeci kad budem kupovala ce biti onaj sa olovkom, dzaba ne mogu ja da ne pisem i ne podvlacim dok citam, sa olovkom mi je sve to lakse.
TheRedhead

#422 Re: Kindle E book reader

Post by TheRedhead »

Smoothie wrote: 02/02/2026 17:31
Sociolog wrote: 02/02/2026 16:25 Pozdravljam,
Top stvar, mada ga nisam stigao puno koristiti da ti napisem neku recenziju u detalje. S tim da je u nas bas skupo, vani bude na popustu tu i tamo.
Mozes fajlove prebaciti direktno s pc/laptom putem usb kabla koji dodje uz paperwhite
A moze se slati i preko amazon stranice Send to Kindle, samo treba biti knjiga u kindle formatu epub i naravno kindle treba biti na wifiju.
Ja imam 7. generaciju i dalje je odlican koristim ga redovno, ta novija generacija je onda sigurno isto dobra.
Post Reply