Islam - pitanja i odgovori
- PixelDrifter
#6701 Re: Islam - pitanja i odgovori
Tebi Smrle fali "Opštenarodna odbrana i društvena samozaštita" iz gimnazije. Samo bi ti se sve reklo.
-
Zehran82
#6702 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dozer wrote: ↑22/10/2025 10:33Ti si meni Kralj (ovo veliko K je u skladu s onim plural i to, znas vec...)Zehran82 wrote: ↑22/10/2025 09:38mogu biti robovi ali islam zagovara suprotno, a to je oslobadjajte robove, to vam je dobro djelo.
a rob ili bolje reci sluga se uzima samo ako se pokori neprijateljski narod koji te napada, pa u odbanbenom ratu pokoris ih i zarobis civilno stanovnistvo, oni postaju sluge kratak period kako bi se na novo introducirali u novo islamsko drustvo kao slobodni ljudi...to je sva susta islama po tom pitanju.
i u zabludi ste velikoj ako mislite da je islam dosao da porobljava ljude, ne niposto. ja znam islam i znam u dusu sta zagovara, ako mislis da nije daj dokaze da nije, a nemoj misliti da ti bolje od mene vladas ovom materijom, islamom...![]()
Sta kazes...Kako se u ODBRAMBENOM RATU pokorava neprijateljsko CIVILNO stnaovnistvo? De nam malo ovo pojasnia rob ili bolje reci sluga se uzima samo ako se pokori neprijateljski narod koji te napada, pa u odbanbenom ratu pokoris ih i zarobis civilno stanovnistvo
Pojasni nam kako i kad smo mi iz Bosne napali Tursku/Osmanlije, pa nas onda oni u toj svojoj odbrani porobise... I tako jos mnoge druge...
Dalje...Sve dobrovoljno, jel' tako? Jer - nema prisile u vjeru, navodno... I onda dodjemo do toga da se zarobljeni civili neke vjere konvertuju u slobodne civile islamske vjereoni postaju sluge kratak period kako bi se na novo introducirali u novo islamsko drustvo kao slobodni ljudi
I, na kraju, "poentiranje" vrhunskom nebulozom...Dakle, moj Smrle, ti ne znas jesi li posao ili dosao, da li porobljavas ili oslobadjas...i onda jos nama kazes da smo mi u zabludiu zabludi ste velikoj ako mislite da je islam dosao da porobljava ljude, ne niposto. ja znam islam i znam u dusu sta zagovara, ako mislis da nije daj dokaze da nije, a nemoj misliti da ti bolje od mene vladas ovom materijom, islamom...
Kralju, Sahu, Care moj![]()
ako te neprijateljska vojska napada ti se branis...i onda odlucis ofanzivu uraditi da ih dokrajcis, i onda zauzmes gradove i sela....nakon sto je neprijateljska vojska porazena, a ostalo civilno stanovnisto....jeli to tesko za razumjeti?Kako se u ODBRAMBENOM RATU pokorava neprijateljsko CIVILNO stnaovnistvo? De nam malo ovo pojasni
-
Zehran82
#6703 Re: Islam - pitanja i odgovori
pa i ja sam doktor, doktor koji ima mantil, ipak sam doktorPixelDrifter wrote: ↑22/10/2025 10:53Ta ti analogija ne pije vode. ISIS su ljudi koji vjeruju i mole se u Alaha, a preruseni tip u doktora je samo to - prerusen. I ne samo da vjeruju, vec bukvalno sprovode Kur'an ( "O vjernici, borite se protiv nevjernika koji su u blizini vašoj i neka oni osjete vašu strogost! I znajte da je Allah na strani čestitih.")Zehran82 wrote: ↑22/10/2025 09:31
ako ja kao neki sarlatan uzmem mantil doktora i obucem se i onda udjem u bolnicu u kancelariju i primam pacijente, jesam li ja dobar doktor.....ili nisam??
ali ja sam ipak doktor, imam mantil doktorski na sebi, nazivam sebe doktorom....i sad ti mene ocijeni jesam li dobar ili nisam![]()
eh na tom nivou je tvoj argument....svaka budaletina moze postati musliman, ateista, ovo ili ono....nazivati se svakako....ali ono st oje bitno je dali se radnja poklapa sa ucenjima islama ili ne....
Znaci ti ces Isis koje MUhammed licno najavio njihov dolazak kao veliku nesrecu za muslimane, i naredio muslimanima da se bori prpotiv njih i da ih muslimani ubijaju gdje stignu, i rekao jos da onaj musliman koji pogine u borbi protiv njih se smatra mucenikom/sehidom, znaci najveci rang sehida/mucenika.....
da bi ti dosao i napalamudio se meni kako oni vjeruju i mole se Allahu .....oj crna zemlja
I ne samo da vjeruju, vec bukvalno sprovode Kur'an ( "O vjernici, borite se protiv nevjernika koji su u blizini vašoj i neka oni osjete vašu strogost! I znajte da je Allah na strani čestitih.")
vidi se da nista ne znas, da smutljivo argumentiras...to veze sa vezom nema ajet ...znaci smuckas neslanu corbu od smeca, i onda dajes to neukima da jedu....ali meni ne mozes...
jer ja znam o cemu ajet govori ti ne znas...
pa uzeti Isis kojeg je Muhammed najavio da ce se pojaviti i da muslimani trebaju se boriti svim silama prpotiv njih.....i onda uz to navedes kako oni se drze ajeta , a ko to kaze da je to ispravno tumacenje ajeta?
znaci uzimas ajet koji je dosao u vrijeme rata sa nevjernicima i licemjerima, koji su napadali muslimane sa svih strana....
a ne znas za ovaj ajet jer si neznalica smutljiva koja samo gleda usko a ne sirokih pogleda
Bog kaze:
8:60. I protiv njih pripremite koliko god možete snage i konja za boj, da biste time zaplašili Allahove i vaše neprijatelje, i druge osim njih - vi ih ne poznajete Allah ih zna. Sve što na Allahovu putu potrošite nadoknađeno će vam biti, neće vam se nepravda učiniti
61. Ako oni budu skloni miru, budi i ti sklon i pouzdaj se u Allaha, jer On, uistinu, sve čuje i sve zna
znaci ovu siru sliku neces da postiras jer ne znas, za nju, jer usko smutljivo posmtras stvari zato nista i ne znas....i zato cu te pregaziti uvijek ispravnim argumentima...budi siguran u to...i bit ces smijesna budala ovdje na forumu sve dok ides tim cakama
Last edited by Zehran82 on 22/10/2025 12:51, edited 1 time in total.
- AleksoMKD
#6704 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa onda ispada da je kroz istoriju bilo vrlo malo pravih vernika muslimana. Ako uzmemo u obzir da su desetine miliona ljudi porobljeni samo radi materijalne koristi zbog prodaje.Zehran82 wrote: ↑22/10/2025 09:38 mogu biti robovi ali islam zagovara suprotno, a to je oslobadjajte robove, to vam je dobro djelo.
a rob ili bolje reci sluga se uzima samo ako se pokori neprijateljski narod koji te napada, pa u odbanbenom ratu pokoris ih i zarobis civilno stanovnistvo, oni postaju sluge kratak period kako bi se na novo introducirali u novo islamsko drustvo kao slobodni ljudi...to je sva susta islama po tom pitanju.
i u zabludi ste velikoj ako mislite da je islam dosao da porobljava ljude, ne niposto. ja znam islam i znam u dusu sta zagovara, ako mislis da nije daj dokaze da nije, a nemoj misliti da ti bolje od mene vladas ovom materijom, islamom...
Bukvalno organizirane porobljavacke ekspedicije cak do Irske i Islanda.
https://en.wikipedia.org/wiki/Trans-Saharan_slave_trade
https://en.wikipedia.org/wiki/Crimean%E ... ern_Europe
https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Sea_slave_trade
https://en.wikipedia.org/wiki/Barbary_slave_trade
https://en.wikipedia.org/wiki/Slavery_i ... man_Empire
-
Zehran82
#6705 Re: Islam - pitanja i odgovori
ja samo mogu govoriti u ime islama, kako islam zagovara a ne mogu braniti ludorije muslimana sta su radili kroz historiju....a itekako je bilo za osudu stvari...AleksoMKD wrote: ↑22/10/2025 12:45Pa onda ispada da je kroz istoriju bilo vrlo malo pravih vernika muslimana. Ako uzmemo u obzir da su desetine miliona ljudi porobljeni samo radi materijalne koristi zbog prodaje.Zehran82 wrote: ↑22/10/2025 09:38 mogu biti robovi ali islam zagovara suprotno, a to je oslobadjajte robove, to vam je dobro djelo.
i u zabludi ste velikoj ako mislite da je islam dosao da porobljava ljude, ne niposto. ja znam islam i znam u dusu sta zagovara, ako mislis da nije daj dokaze da nije, a nemoj misliti da ti bolje od mene vladas ovom materijom, islamom...
Bukvalno organizirane porobljavacke ekspedicije cak do Irske i Islanda.
https://en.wikipedia.org/wiki/Trans-Saharan_slave_trade
https://en.wikipedia.org/wiki/Crimean%E ... ern_Europe
https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Sea_slave_trade
https://en.wikipedia.org/wiki/Barbary_slave_trade
https://en.wikipedia.org/wiki/Slavery_i ... man_Empire
to sto je radjeno na svoju ruku protivno islamskim ucenjima, njima na dusu, ne opravdavam....za osude je sve to.
- Dozer
#6706 Re: Islam - pitanja i odgovori
Jeste, pretesko je razumjeti vratolomije kojima ti opravdavas svoj islam
Lupetas takve budalastine da je to zaista tesko razumjeti.
I kako si fino preskocio onaj dio o Bosni, a? Kad mi napadosmo Tursku i Osmalnije, pa da nas pokore u kontraofanzivi?
Isto tako i sve ostale zemlje koje su bile u OC.
Kako ti se ovo uklapa u poznatu istoriju,a?
A, ne odgovori mi ni za kazne...znal' se sta o Allahovim kaznama onim muslimanima koji su radili ludorije kroz istoriju, kontra Allahove volje? Mada, svi su uvijek tvrdili, a tvrde i danas, da je to sto rade Allahova volja, zar ne?61. Ako oni budu skloni miru, budi i ti sklon i pouzdaj se u Allaha, jer On, uistinu, sve čuje i sve zna
Last edited by Dozer on 22/10/2025 13:04, edited 1 time in total.
- AleksoMKD
#6707 Re: Islam - pitanja i odgovori
Tebi svaka cast no ispada da je bukvalno svaka drzava/kraljevstvo/imperija islama kroz istoriju radila protivno uceljima islama.Zehran82 wrote: ↑22/10/2025 12:53 ja samo mogu govoriti u ime islama, kako islam zagovara a ne mogu braniti ludorije muslimana sta su radili kroz historiju....a itekako je bilo za osudu stvari...
to sto je radjeno na svoju ruku protivno islamskim ucenjima, njima na dusu, ne opravdavam....za osude je sve to.
Pravi horor.
- Dozer
#6708 Re: Islam - pitanja i odgovori
Koliko ja ovo razumijem, u Dzennetu su sve sami cafiri, jer ovi pravovjerni su pravili i prave tolika sranja kontra Allahove volje, da jednostavno svi zavrsavaju u Dzehennemu.
-
Zehran82
#6709 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dozer wrote: ↑22/10/2025 13:01Jeste, pretesko je razumjeti vratolomije kojima ti opravdavas svoj islam
Lupetas takve budalastine da je to zaista tesko razumjeti.
I kako si fino preskocio onaj dio o Bosni, a? Kad mi napadosmo Tursku i Osmalnije, pa da nas pokore u kontraofanzivi?
Kako ti se ovo uklapa u poznatu istoriju,a?A, ne odgovori mi ni za kazne...znal' se sta o Allahovim kaznama onim muslimanima koji su radili ludorije kroz istoriju, kontra Allahove volje? Mada, svi su uvijek tvrdili, a tvrde i danas, da je to sto rade Allahova volja, zar ne?61. Ako oni budu skloni miru, budi i ti sklon i pouzdaj se u Allaha, jer On, uistinu, sve čuje i sve zna![]()
zasto su bosnjani krscani prihvatili kolektivno islam za vrijeme osmanlija, upravo zato sto su ih vatikan i ostali krscani smatrali hereticima, i imali pohode na njih da ih pobiju...pa osmanlijama su se puno lakse priklonili zbog slicnosti vjerovanja i ujedno da se spase od Vatikanskog ugnjetavanja.I kako si fino preskocio onaj dio o Bosni, a? Kad mi napadosmo Tursku i Osmalnije, pa da nas pokore u kontraofanzivi?
A, ne odgovori mi ni za kazne...znal' se sta o Allahovim kaznama onim muslimanima koji su radili ludorije kroz istoriju, kontra Allahove volje? Mada, svi su uvijek tvrdili, a tvrde i danas, da je to sto rade Allahova volja, zar ne?
Vidi kako funkcionise to kod Allaha, da te i ovo naucim....
AKo te Allah pusti da radis svasta sto je kontra njega, a ne dolaze udarci biceva od njega, to je daleko gore stanje za tebe nego da ti povremeno opali samar
AKo odluci da ti odgodi kaznu pa je uspara za smrt i nakon smrti, to jeste u grobu i sudnjem danu, i paklu to je daleko gore za tebe onda nego povremenih samara koji bi te razbudili na vrijeme da te dozovu pameti dok ne bude kasno.
Musliman koji radi protivno Allahu, neiskreno , iako zna koji je pravi put, ali opet nije iskren, lazno se predstavlja i tako ot. takvi ce prvi ici na kaznu od svih ljudi...tek kad oni budu baceni u vatru, dolaze ostale sorte nevjernika na red na Sudnjem dnau.
-
Zehran82
#6710 Re: Islam - pitanja i odgovori
radilo se radilo dosta tog protiv islama...njima na dusu....svako ce pred Bogom da odgovara za svoja nedjela....AleksoMKD wrote: ↑22/10/2025 13:04Tebi svaka cast no ispada da je bukvalno svaka drzava/kraljevstvo/imperija islama kroz istoriju radila protivno uceljima islama.Zehran82 wrote: ↑22/10/2025 12:53 ja samo mogu govoriti u ime islama, kako islam zagovara a ne mogu braniti ludorije muslimana sta su radili kroz historiju....a itekako je bilo za osudu stvari...
Pravi horor.
nije dzabe Muhammed rekao prva grupa ljudi koji ce ici u Pakao pored svig ostalih, ce biti muslimani koji su se lazno predstavljali....na oko rekao bi da je pravi musliman vjernik, a Bog zna da je licemjer, lazac, i neiskren....nego je imao drugu agendu skrivenu nepoznatu za ljude.
takvi prvi idu na izvrsenje kazne na Sudnjem danu po poslaniku Muhammedu, da bi kasnije dosli na red ostale skupine, svi po svojoj zasluzi.
-
Zehran82
#6711 Re: Islam - pitanja i odgovori
kad si ti ista razumio moj dozeru vrliKoliko ja ovo razumijem
sto se babi snilo to joj se i zbilo...u Dzennetu su sve sami cafiri,
a ne znas za hadis poslanika Muhammeda gdje kaze da ce prva skupina ljudi koji ce uci u Dzehennem biti muslimani koji su se lazno predstavljali, bili neiskreni, i radili pogresno.jer ovi pravovjerni su pravili i prave tolika sranja kontra Allahove volje, da jednostavno svi zavrsavaju u Dzehennemu.
to ne znas, jeli tako....a kako ces i znati kad niti citas niti te interesuje da saznas....ali evo imas mene da ti to kaze ovdje.
- Dozer
#6712 Re: Islam - pitanja i odgovori
Opet lupetas k'o Maxim po diviziji... I ocito je da nemas pojma o istoriji Bosne iz tog vremena. Kakvo ba masovno prelazenje na islam, o cemu pricas?Zehran82 wrote: ↑22/10/2025 13:31 zasto su bosnjani krscani prihvatili kolektivno islam za vrijeme osmanlija, upravo zato sto su ih vatikan i ostali krscani smatrali hereticima, i imali pohode na njih da ih pobiju...pa osmanlijama su se puno lakse priklonili zbog slicnosti vjerovanja i ujedno da se spase od Vatikanskog ugnjetavanja.
A, pitanje je bilo - otkud Turci/Osmanlije u Bosni ba? Kad je Bosna napala njih, pa da dodju u kontraofanzivi? Ne spinuj, ne ide ti
E bas lijepo...znaci, kako i rekoh - u dzennetu su znaci sve sami cafiri, dok je dzehennem krcat pravovjernima, tj. onima koji se izjasnjavaju kao vjernici.Vidi kako funkcionise to kod Allaha, da te i ovo naucim....A, ne odgovori mi ni za kazne...znal' se sta o Allahovim kaznama onim muslimanima koji su radili ludorije kroz istoriju, kontra Allahove volje? Mada, svi su uvijek tvrdili, a tvrde i danas, da je to sto rade Allahova volja, zar ne?
AKo te Allah pusti da radis svasta sto je kontra njega, a ne dolaze udarci biceva od njega, to je daleko gore stanje za tebe nego da ti povremeno opali samarjer kada odluci da te ne kaznjava za zlo i ludorije sada na zemlji, zasto je to onda gore stanje nego da te kazni....to se zove istidradz, postepeno priblizavanje kazni a da ne predosjetis to....jer sa kaznama=samarima povremeno to ti je od Boga kao neka vrsta blage milosti prema tebi ,da te dozove pameti da se dohafizas na vrijeme dok ne bude kasno.
AKo odluci da ti odgodi kaznu pa je uspara za smrt i nakon smrti, to jeste u grobu i sudnjem danu, i paklu to je daleko gore za tebe onda nego povremenih samara koji bi te razbudili na vrijeme da te dozovu pameti dok ne bude kasno.
Musliman koji radi protivno Allahu, neiskreno , iako zna koji je pravi put, ali opet nije iskren, lazno se predstavlja i tako ot. takvi ce prvi ici na kaznu od svih ljudi...tek kad oni budu baceni u vatru, dolaze ostale sorte nevjernika na red na Sudnjem dnau.
Hvala sto si me "naucio' da u ovom zivotu mozes raditi sta hoces, a onda ce te Allah kazniti u onom tamo, zagrobnom zivotu. Naravno, nisi mi odgovorio na pitanje - znal' se sta o tim kaznama? Jel' stvarno postoje?
Znaci, jedan moj kolega koji stalno laze o svemu i svacemu, prica jedno i radi drugo, pa cak i laze da ide na sastanak kako bi ptisao na dzumu - garantovano ide u dzehennem
- Dozer
#6713 Re: Islam - pitanja i odgovori
Moj Smrle...jedini koji ovdje, evidentno, ne razumije puno toga i stalno navlaci nekakve gluposti da bi opravdao svoje vjerovanje si - ti. Nazalost, ni to ne vidis i ne razumijes, a toliko je ocigledno da oci boleZehran82 wrote: ↑22/10/2025 13:38kad si ti ista razumio moj dozeru vrliKoliko ja ovo razumijem![]()
![]()
sto se babi snilo to joj se i zbilo...u Dzennetu su sve sami cafiri,![]()
a ne znas za hadis poslanika Muhammeda gdje kaze da ce prva skupina ljudi koji ce uci u Dzehennem biti muslimani koji su se lazno predstavljali, bili neiskreni, i radili pogresno.jer ovi pravovjerni su pravili i prave tolika sranja kontra Allahove volje, da jednostavno svi zavrsavaju u Dzehennemu.
to ne znas, jeli tako....a kako ces i znati kad niti citas niti te interesuje da saznas....ali evo imas mene da ti to kaze ovdje.
-
Zehran82
#6714 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dozer wrote: ↑22/10/2025 13:39Opet lupetas k'o Maxim po diviziji... I ocito je da nemas pojma o istoriji Bosne iz tog vremena. Kakvo ba masovno prelazenje na islam, o cemu pricas?Zehran82 wrote: ↑22/10/2025 13:31 zasto su bosnjani krscani prihvatili kolektivno islam za vrijeme osmanlija, upravo zato sto su ih vatikan i ostali krscani smatrali hereticima, i imali pohode na njih da ih pobiju...pa osmanlijama su se puno lakse priklonili zbog slicnosti vjerovanja i ujedno da se spase od Vatikanskog ugnjetavanja.
A, pitanje je bilo - otkud Turci/Osmanlije u Bosni ba? Kad je Bosna napala njih, pa da dodju u kontraofanzivi? Ne spinuj, ne ide ti
E bas lijepo...znaci, kako i rekoh - u dzennetu su znaci sve sami cafiri, dok je dzehennem krcat pravovjernima, tj. onima koji se izjasnjavaju kao vjernici.Vidi kako funkcionise to kod Allaha, da te i ovo naucim....A, ne odgovori mi ni za kazne...znal' se sta o Allahovim kaznama onim muslimanima koji su radili ludorije kroz istoriju, kontra Allahove volje? Mada, svi su uvijek tvrdili, a tvrde i danas, da je to sto rade Allahova volja, zar ne?
AKo te Allah pusti da radis svasta sto je kontra njega, a ne dolaze udarci biceva od njega, to je daleko gore stanje za tebe nego da ti povremeno opali samarjer kada odluci da te ne kaznjava za zlo i ludorije sada na zemlji, zasto je to onda gore stanje nego da te kazni....to se zove istidradz, postepeno priblizavanje kazni a da ne predosjetis to....jer sa kaznama=samarima povremeno to ti je od Boga kao neka vrsta blage milosti prema tebi ,da te dozove pameti da se dohafizas na vrijeme dok ne bude kasno.
Hvala sto si me "naucio' da u ovom zivotu mozes raditi sta hoces, a onda ce te Allah kazniti u onom tamo, zagrobnom zivotu. Naravno, nisi mi odgovorio na pitanje - znal' se sta o tim kaznama? Jel' stvarno postoje?
Znaci, jedan moj kolega koji stalno laze o svemu i svacemu, prica jedno i radi drugo, pa cak i laze da ide na sastanak kako bi ptisao na dzumu - garantovano ide u dzehennem![]()
Kakvo ba masovno prelazenje na islam, o cemu pricas?
“Grupni prelazi” = po selima i rodovima
U Osmanskoj praksi, kada bi ugledna porodica ili vojvoda prešao na islam, čitavo njegovo selo bi u roku od nekoliko godina slijedilo.
Takvi slučajevi su najčešći u centralnoj Bosni i Lašvi.
Npr. u defterima se vidi da čita porodica Radinović (kasnije Radončić) prelazi i mijenja imena u islamska — što pokazuje grupni prelaz roda.
H. Kreševljaković, Kapetanije u Bosni i Hercegovini, Sarajevo 1954.
Ahmet S. Aličić, Uvod u osmanske deftere Bosne (str. 86–94).
Najranije kolektivne konverzije – kraj 15. i početak 16. vijeka.
Franjevci iz Fojnice bilježe žalbe da “narod brzo prelazi” (pisma papi iz 1519. i 1524.).
„Mnogo ih je otpalo od vjere, čitava sela su primila Mahometansku vjeru.”
Dakle, imamo zvanično crkveno svjedočanstvo o grupnim prelazima sela – ali bez tačnog broja.
treba tebi dati jedan orden za pogresno razumijevanje stvari i donosenje pogresnih zaljucaka na osnovu pogresnih pretpostavki....nema sta jak si intelektualacE bas lijepo...znaci, kako i rekoh - u dzennetu su znaci sve sami cafiri, dok je dzehennem krcat pravovjernima, tj. onima koji se izjasnjavaju kao vjernici.
on ce svoja nedjela iskihati onoliko koliko ih je progutao....a ako dodje situacija da on iskise to , tvoja situacija je gora onda, tu nece biti iskivanja nego gusenja do krajnjih granica....on barem ce moci iskihati a ti necesZnaci, jedan moj kolega koji stalno laze o svemu i svacemu, prica jedno i radi drugo, pa cak i laze da ide na sastanak kako bi ptisao na dzumu - garantovano ide u dzehennem
-
Zehran82
#6715 Re: Islam - pitanja i odgovori
manje trabunjanja a vise iznosi dokaza da bi bio ozbiljan faktor za diskusiju, a do tada si samo palamudator iz supljeg u prazno....
pa ti pisljivog argumenta sa dokazima ne znas sastaviti....mislim stvarno, smijesno do bola, a kako pises, rekao bi znanje arguemnti i dokazi ti cure na usi i na nos koliko to izbija iz tebe
- Dozer
#6716 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nista ja ni ne moram sastavljati. Ti sam dajes argumente kojima pobijas sve o cemu pricas 
Naravno, pri tome - to uopste ne kontas.
Naravno, pri tome - to uopste ne kontas.
-
Zehran82
#6717 Re: Islam - pitanja i odgovori
ajde obraduj nas i nas i sebe sa jednim argumentom na kojeg ces prlijepiti dokaze....pa da znamo da si i ti u stanju to...osim palamudjenja u prazno bez ikakvih logicnih argumenata i jos manje dokaza
- Dozer
#6718 Re: Islam - pitanja i odgovori
Stalno ti h lijepim, ali ti ih ili ne razumijes ili se pravis blesav.
Kad je Bosna napala Osmanlije, pa su nas porobili u kontraofanzivi? Odgovor na ovo pitanje ti je direktan argument da lupas gluposti, tj. da ti citati o tome nisu na mjestu.
I mozemo ovako do besvijesti, ali znam da ti neces prihvatiti nista od toga, nego ces samo nastaviti s lijepljenjem kojekakvih citata koji ne znace nista, a koji se pobijaju cinjenicama bez ikakvih problema.
-
Zehran82
#6719 Re: Islam - pitanja i odgovori
reci mi kako je Vatikan smatrao Bosnjanje, bogumile???Dozer wrote: ↑23/10/2025 13:55Stalno ti h lijepim, ali ti ih ili ne razumijes ili se pravis blesav.
Kad je Bosna napala Osmanlije, pa su nas porobili u kontraofanzivi? Odgovor na ovo pitanje ti je direktan argument da lupas gluposti, tj. da ti citati o tome nisu na mjestu.
I mozemo ovako do besvijesti, ali znam da ti neces prihvatiti nista od toga, nego ces samo nastaviti s lijepljenjem kojekakvih citata koji ne znace nista, a koji se pobijaju cinjenicama bez ikakvih problema.
ne trebas, ja cu
Da — Vatikan (tj. Katolička crkva i papa u Rimu) jeste optuživao Bosanske bogumile za herezu, a ti sukobi i optužbe su s vremenom doveli i do političkih i vojnih pritisaka na Bosansko kraljevstvo.
Evo detaljnog pregleda:
Bogumili su predstavljali vjerski pokret nastao u 10. vijeku u Bugarskoj, a kasnije se proširio i na Bosnu, Makedoniju i Srbiju.
Njihova učenja su:
odbacivala materijalnu Crkvu (crkve, ikone, križeve),
odbacivala svešteničku hijerarhiju,
smatrala da postoji dva principa – dobar Bog (stvoritelj duhovnog svijeta) i zao duh (stvoritelj materijalnog svijeta),
odbacivala rimske sakramente i kult svetaca.
Zbog toga ih je Katolička crkva smatrala hereticima (krivovjercima) jer su osporavali osnovne dogme i autoritet pape.
U 13. vijeku, posebno za vrijeme pape Inocenta III (1198–1216), Vatikan je službeno optužio Bosnu za herezu.
Papa je tvrdio da je „bosanska crkva“ puna bogumila i da kraljevi ne čine ništa da ih suzbiju.
Godine 1235–1241, papa Gregur IX i kasnije Inocent IV pozvali su ugarskog kralja Kolomana da povede križarski pohod protiv Bosne, s ciljem da se iskorijeni hereza.
Taj pohod je poznat kao "Bosanski križarski rat".
Ugarska vojska je upala u Bosnu 1235., ali nije imala velikog uspjeha, jer je teren bio težak, a bosanske snage su pružile otpor.
Nakon toga, Vatikan je više puta pokušavao uz pomoć Ugarske i lokalnih katoličkih biskupa (posebno iz Duvna i Splita) da „pokori Bosnu vjeri rimskog pape“.
Bosanski vladari su pokušavali balansirati:
prema Vatikanu su se formalno izjašnjavali kao katolici (da bi izbjegli rat),
ali su u stvarnosti štitili lokalnu Crkvu bosansku, jer su bogumili činili velik dio stanovništva i plemstva.
Primjer:
Kulin ban (1180–1204) je optužen za herezu, ali je pismom papi 1203. u Bilinom Polju obećao vjernost Rimu — to je poznato kao Bilino polje abjuracija (ispovijedanje vjere).
Međutim, i nakon toga se bogumilstvo nastavilo širiti u Bosni.
U 14. vijeku Vatikan je i dalje smatrao Bosnu heretičnom zemljom.
Kada su Osmanlije počele osvajati Bosnu u 15. vijeku, Vatikan i Ugarska su odbili vojno pomoći Bosni, smatrajući je „zemljom heretika“.
Nakon pada Bosne 1463., papa Pio II je čak rekao da je Bosna „Božjom kaznom pala pod Turke“ zbog svojih hereza.
Da, Vatikan je optuživao Bosnu i bogumile za herezu i vodio (ili poticao) križarske ratove protiv Bosne, naročito u 13. vijeku.
Glavni motiv je bio vjerski (borba protiv hereze), ali i politički (širenje uticaja Rima i Ugarske na Bosnu).
U 14. i 15. stoljeću Bosna je bila vjerski podijeljena:
Katolici (na zapadu i jugu, pod utjecajem Dalmacije i Ugarske),
Pravoslavci (na istoku, pod utjecajem Srbije),
Pripadnici Crkve bosanske (najveći dio središnje i sjeverne Bosne).
Vatikan je smatrao Crkvu bosansku heretičnom i više puta slao inkvizitore i križare da je iskorijene.
Mnogi bosanski plemići i obični ljudi su zbog toga osjećali neprijateljstvo prema Rimu i prema ugarsko-katoličkom utjecaju.
Bosna je stalno bila pod prijetnjom “križarskih pohoda” koje su papa i Ugarska pravdali „borbom protiv heretika“.
Katolički biskupi i franjevci su često optuživali bosanske vladare i narod da su nevjernici.
Mnogi su prisilno prevođeni na katoličanstvo, a bogumilski svećenici progonjeni.
Kada su Osmanlije (Turci) počeli osvajati Balkan, donijeli su sistem vjerske tolerancije koji se zvao "millet-sistem".
To je značilo:
Svaka vjerska zajednica može slobodno ispovijedati svoju vjeru,
Nema prisilnog pokrštavanja,
Ako prihvatiš islam, oslobađaš se poreza (harača) i dobivaš društvene povlastice.
Za razliku od Vatikana i Ugarske, Osmansko carstvo nije progonilo ljude zbog drugačije vjere.
Postoji više razloga:
Sličnost u vjerovanjima:
Bogumili nisu vjerovali u križ, slike, kipove ni svece — to se dobro poklapalo sa islamskim učenjem o jedinstvu Boga (tevhid) i zabrani idolopoklonstva.
Mržnja prema Rimu i Ugarskoj:
Nakon stoljeća progona i ratova koje su vodili katolici, mnogi su u Osmanlijama vidjeli oslobodioce, a ne okupatore.
Porezna i društvena korist:
Muslimani su bili oslobođeni određenih poreza i mogli napredovati u vojsci, administraciji i trgovini — što je privuklo mnoge.
Mir i stabilnost:
Osmanlije su, nakon osvajanja, donijele mir i ukinule vjerske progone.
Hroničari 15. i 16. stoljeća, uključujući i franjevce, bilježe da su mnogi “patareni” (bogumili) prešli na islam.
Katolički izvori iz tog vremena često pišu da su „patareni postali Turci“ – što znači muslimani.
Primjerice, franjevac Bartolomej Pisanski (oko 1380.) piše da u Bosni „vlada hereza patarena“, a kasniji izvori iz 16. vijeka govore da „oni koji su bili heretici sad su postali mahometanci“.
Da — vjerski progoni i neprijateljstvo Vatikana prema Bosni stvorili su kod mnogih Bosanaca otpor prema Katoličkoj crkvi i prihvatanje Osmanlija kao oslobođenje od zapadne vjerske dominacije.
Bogumili nisu prihvatili Osmanlije zato što su voljeli ratnike, nego zato što su od njih dobili ono što im Vatikan nije dao – slobodu da vjeruju bez progona.
- Dozer
#6720 Re: Islam - pitanja i odgovori
Bla bla bla bla bla.... Ja..i?
Kakve ovo ima veze s mojim pitanjem, koje je glasilo:
Kad je Bosna napala Osmanlije, pa su nas porobili u kontraofanzivi?
Ne spinuj, ne navlaci nevezanim glupostima vodu na svoj mlin, koji se ionako odavno vrti kontra toka.
Ne. nego da sacuvaju zive glave, da zadrze zemlju, da placaju manje poreza, itd. Tvoje baljezganje o prelasku ljudi u Bosni na islam s dolaskom osvajaca Osmanlija nema nikakve veze s istorijskim cinjenicama o zivotu tada.Bogumili nisu prihvatili Osmanlije zato što su voljeli ratnike, nego zato što su od njih dobili ono što im Vatikan nije dao – slobodu da vjeruju bez progona.
Batali AI odgovre i otidji malo u istorijske arhive s fizickim dokumentima iz tog vremena.
-
Zehran82
#6721 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dozer wrote: ↑23/10/2025 14:52Bla bla bla bla bla.... Ja..i?
Kakve ovo ima veze s mojim pitanjem, koje je glasilo:
Kad je Bosna napala Osmanlije, pa su nas porobili u kontraofanzivi?
Ne spinuj, ne navlaci nevezanim glupostima vodu na svoj mlin, koji se ionako odavno vrti kontra toka.
Ne. nego da sacuvaju zive glave, da zadrze zemlju, da placaju manje poreza, itd. Tvoje baljezganje o prelasku ljudi u Bosni na islam s dolaskom osvajaca Osmanlija nema nikakve veze s istorijskim cinjenicama o zivotu tada.Bogumili nisu prihvatili Osmanlije zato što su voljeli ratnike, nego zato što su od njih dobili ono što im Vatikan nije dao – slobodu da vjeruju bez progona.
Batali AI odgovre i otidji malo u istorijske arhive s fizickim dokumentima iz tog vremena.
de procitaj sta je napisano u proslom postu...tu imas odgovore..Kad je Bosna napala Osmanlije, pa su nas porobili u kontraofanzivi?
- Dozer
#6722 Re: Islam - pitanja i odgovori
Koje odgovore ba?
Razumijes li.pitanje i korelaciju na tvoju budalastinu o zarobljavanju civila u odbrambenoj kontraofanzivi?
Fakat si smijesan s ovim koprcanjem
- Josip321
-
Zehran82
#6724 Re: Islam - pitanja i odgovori
- Josip321
#6725 Re: Islam - pitanja i odgovori
Blisko je i meni kao katoliku pravoslavlje, u biti, najbliže i najsličnije.
Pa ne prelazim jer znam da je moja vjera najispravnija. Da ne vjerujem da je tako, već da je samo jedna od ispravnih, onda ne bih ni bio vjernik.
Onda to znači da su bogumili bili licemjeri i prevrtljivi koji u biti nisu bili sigurni u svoje vjerovanje.
Ili su možda bili vjerni bogumilstvu dok ih se nije progonili i životno ugrožavalo. Znači, prije Osmanlija. A onda kada su došle Osmanlije i počeli ih životno ugrožavati, shvatili su da im je život draži od vjere.