I ti nesto o mahalskim pricama i nedostatku argumenata...
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- zubi
#10201 Re: Neradna nedjelja u FBiH
- amidzazeher
#10202 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa ovo su sve vaši argumenti da je neradna nedelja nešto najgore što se moglo desiti radnicima
Čitaj, prati šta se piše, ne lupaj napamet
- amidzazeher
#10203 Re: Neradna nedjelja u FBiH
-
BadBoy
- amidzazeher
#10205 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ama bolan da se radi o apotekama, ambulantama, šlep služba i šta ti ja znam nego o hebenim TC i ovoliki otpor, to nema nigdje!
-
kakaljin
#10206 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa ne dolaze svi ali dolezi ih dovoljno da tu nedelju spreme za rad u pondeljak, slijedaca nedelja su drugi.Martin Rigs wrote: ↑21/10/2025 20:25![]()
Kaze ne znaju oni,,kao da prica o nekim ovcama tamo..
Ne znaju oni..koliko moras bit uljuljkan u laznu sigurnost budzetlije ili si negdje u Skandinaviji i bubas napamet o BiH a veze nemas kako je ovamo..
Al da se vratim..ne znaju oni da zakon o nerdnoj nedjelji prosao kao Zakon o unutrasnjoj trgovini.
I da rijec trgovina u njemu je tu samo da bode oci ovima koji zele u Bingo nedjeljom![]()
A i ova konstatacija kolege kakaljina..apsolutno netacno,radnici ne dolaze u Bingo nedjeljom da rade iza zatvorenih vrata.
To apsolutno nije tacno.
Neradnu nedjelju provode kao i budzetlije..kod kuce,samo sto je njima to nagrada a ovima haman kazna![]()
-
1Dante1
#10207 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ti i slicni ne kontate da niko ne bi nista nametao, vec bi se OMOGUCILO. Na dva radnika koja ne bi radila. imas jednog koji bi! Radije bi radio u marketu, nego za korpu raznosio. Covjek ne radi na kasi nedjeljom, ali zato radi kao korpa vozac, wow.
Zabrana rada nikada ne moze biti dobra! Organizacija i sva prava, da, ali zabrana ne!
-
BadBoy
#10208 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa što se ne bi omogućilo 24 sata rad?1Dante1 wrote: ↑21/10/2025 21:39Ti i slicni ne kontate da niko ne bi nista nametao, vec bi se OMOGUCILO. Na dva radnika koja ne bi radila. imas jednog koji bi! Radije bi radio u marketu, nego za korpu raznosio. Covjek ne radi na kasi nedjeljom, ali zato radi kao korpa vozac, wow.
Zabrana rada nikada ne moze biti dobra! Organizacija i sva prava, da, ali zabrana ne!
-
Hakiz
#10209 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Rad 24 sata je omogućen.BadBoy wrote: ↑21/10/2025 21:53Pa što se ne bi omogućilo 24 sata rad?1Dante1 wrote: ↑21/10/2025 21:39Ti i slicni ne kontate da niko ne bi nista nametao, vec bi se OMOGUCILO. Na dva radnika koja ne bi radila. imas jednog koji bi! Radije bi radio u marketu, nego za korpu raznosio. Covjek ne radi na kasi nedjeljom, ali zato radi kao korpa vozac, wow.
Nije da nema institucija/firmi kojima priroda posla zahtijeva 24 satni rad. Hitne službe, oružane snage, razni biznisi kojima oprema mora raditi 24 sata pa imaju dežurne operatere/servisere, zaštitari u nekim firmama itd.
Ako neki poslodavac ima dovoljno radnika da ispoštuje Zakon o radu, nema razloga da ne bude 24 sata rad.
- amidzazeher
#10210 Re: Neradna nedjelja u FBiH
A zašto ne
Svi zadovoljni, ovi što rade puni k’o brod a ovi što bi kupovali ne bi se morali gurati subotom nego ko hadzija u tri ujutro odeš kupiš šminku ili krampu
Svi zadovoljni, ovi što rade puni k’o brod a ovi što bi kupovali ne bi se morali gurati subotom nego ko hadzija u tri ujutro odeš kupiš šminku ili krampu
-
1Dante1
#10211 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa moglo bi, onda povecati i cijene u skladu s tim, no malo smo trziste za tako nesto. Nismo malo za rad recimo do 14h nedjeljom. U svoje vrijeme sam isao u tri ujutro slagati avazove novine i mislim da i dalje funkcionise tako, da studenti idu da rade.
Last edited by 1Dante1 on 21/10/2025 22:13, edited 1 time in total.
- amidzazeher
#10212 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I ja sam bio požarni u vojsci od 2-4 ujutro 
-
BadBoy
#10213 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa i prijedlog za povećanje dnevnice za rad nedjeljom bi isto tako utjecalo na povećanje krajnje cijene, a premalo smo tržište za to, kako i sam kažeš. Dakle taj prijedlog je nerealan koliko i rad 24 sata svih radnji. Znači opet se vraćamo na početak.
-
1Dante1
#10214 Re: Neradna nedjelja u FBiH
To trziste regulise, imas 2 marketa koji rade 24/7, dok imas ostale koji rade. 6 dana normalno i recimo nedjelja do 14h. Sasvim normalan i prihvatljiv prijedlog, ne ogranicavas onoga ko zeli da radi.
-
HelaS
#10215 Re: Neradna nedjelja u FBiH
U Federaciji već skoro godinu dana trgovine ne rade nedjeljom, a krajnje cijene i dalje neometano rastu. Dakle, veza između cijene rada u dane vikenda i maloprodajnih cijena ne postoji tako izražena kako je ti predstavljaš. I prije "Hasičevića" radilo se nedjeljom, a cijene su rasle. I da smanjiš plaće radnicima, pa i nedjelje, cijene krajnjih proizvoda će rasti jer najmanje zavise od plaća radnika.
- drug_profi
#10216 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ima nešto i u padu dobiti radi pada prometa, pa se mora peglati većim cjenama.
Ali nije pala dobit, laže statistika.
Ali nije pala dobit, laže statistika.
-
BadBoy
#10217 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ništa tržište samo ne reguliše. To je isto tako još jedna velika iluzija neoliberalnog kapitalizma. Mora ga država regulisati i držati pod kontrolom. Ali tu se već nećemo složiti oko teorijskih postavki od kojih polazimo.
Ja nisam ni za niti protiv neradne nedjelje. Ne znam kako ljudi ne mogu da se izvuku iz binarnog pogleda na svijet ili si "naš" ili "njihov". Nisam ni na jednoj strani fakat. Neradna nedjelja me stvarno ne dotiče ni najmanje, niti kad se radi niti kad se ne radi. Ja sam na strani radnika i sindikalne borbe. A iz dna duše mrzim neoliberalni izrabljivački kapitalizam, Miltona Freedmana i cijelu tu mantru "profit je kralj" i "linija uvijek mora ići gore".
- amidzazeher
#10218 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa nije Federacija jedina u kojoj su rasle cijene svega i svacega. Ima nesto sto se zove inflacija, konjuktura… ne moze Federacija jedina biti imuna na sve što se dešava trenutno i zadnje dvije/tri godine
Last edited by amidzazeher on 21/10/2025 22:31, edited 1 time in total.
-
1Dante1
#10219 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mora, ali ne nametanjem bilo koje cijene. Recimo pelet, ili ga subvenciraj, ili sam prozivodi. Kako ces ogranicit X prozivod, a sutra dignes minimalnu platu?
-
maha_xy
#10220 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Imas sad koliko hoces firmi koje su ustale uskracene 15-20% prihoda zbog nedjelje, a doprinosi im nisu problem jer skoro niko nije bio na minimalcu. Jos sa ovih 5,5% imaju manje troskove za radnike, ali ne mogu nadomjestiti gubitak prihoda , a ima ih poprilicno sa ovom problematikom. Ali ministra sa malim rukicama i sirokim osmijehom boli nesto za bilo koju problematiku, njemu je gust od probelma katastrofu napraviti.Martin Rigs wrote: ↑21/10/2025 19:16 Malogradjani su ljudi koji kad cuju da se jedna bransa u realnom sektoru u BiH ponavljam u BiH ne u komociji Skandinavije ili neke od zapadnih demokratija izborila da imaju neradnu nedjelju onda zdusno podrze te ljude koji su posteno i cisto kroz sindikat i dugogodisnje pregovore uspjeli...ali eto to je trn u oku manjoj skupini elitista koji rade tj postoje zakaceni na drzavnu sisu i ne rade ni subotu ni nedjelju i kojima je zaboga dosadno pa onda od neke pakosti pokusavaju ovima gore oduzeti to izboreno pravo da ne rade nedjeljom.
Meni licno ne smeta da me se zove malogradjanin,moze i supak,glupan,idiot,neznalica...sve dok mi takve komplimente udjeljuje ova skupina elitista sa drzavne sise,![]()
Nema ekonomske racunice ne postoji koliko god se siroti Cavalic upinjao...ne smije da javno izadje i kaze da je nesmanjivanje doprinosa problem a ne neradna nedjelja..Zasto ne smije to on zna.
A vec sam spomenuo..uzdajte se u sda.
Garantujem da ce Cavalic bit uz njih da odma nakon izbora opale samar sindikatu trgovine i onim radnicima koji su se usudili da traze da nedjelju ne rade..
-
HelaS
#10221 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jesi, ti si snažan zagovornik neradne nedjelje, ali to je tvoje pravo.BadBoy wrote: ↑21/10/2025 22:25Ništa tržište samo ne reguliše. To je isto tako još jedna velika iluzija neoliberalnog kapitalizma. Mora ga država regulisati i držati pod kontrolom. Ali tu se već nećemo složiti oko teorijskih postavki od kojih polazimo.
Ja nisam ni za niti protiv neradne nedjelje. Ne znam kako ljudi ne mogu da se izvuku iz binarnog pogleda na svijet ili si "naš" ili "njihov". Nisam ni na jednoj strani fakat. Neradna nedjelja me stvarno ne dotiče ni najmanje, niti kad se radi niti kad se ne radi. Ja sam na strani radnika i sindikalne borbe. A iz dna duše mrzim neoliberalni izrabljivački kapitalizam, Miltona Freedmana i cijelu tu mantru "profit je kralj" i "linija uvijek mora ići gore".
Barem ja, ne protivim se "neradnoj nedjelji" zbog gubitka profita već zbog gubitka prava ljudima da sami odlučuju. Ko hoće, zašto ne može radiiti u dane vikenda. Ko neće, pravo mu je takvo, koristi ga. Profit firmama sekundarna je tema
-
maha_xy
#10222 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kakve se ovdje gluposti napisu, nestvarno. Ljudi porede izdavanje vozacke dozvole sa trgovinama. Ako je nedjelja udarni dan za trgovine, a jeste uz subotu, tu se sva prica zavrsava. Zamislite zatvorite kafanu petkom ili subotom, nema izlaska, pitanje da li bi iko drzao kafanu. Sto se ne napijete u utorak do 03h pa idite ne posao u srijedu, sto bi vas neko posluzivao vikendom. Kakvi lumeni pisu po ovom portalu, ko da ste doktorirali ekonomiju kod Hasicevica.
Last edited by maha_xy on 21/10/2025 22:45, edited 2 times in total.
-
Naslovnica
#10223 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne znam, evo recimo da ja imam mali granap, porodični biznis.
Zašto bi mi neko zabranjivao rad 52 dana u godini ako je moja želja (i mogućnost) da granap bude otvoren svaki dan?!
Zašto bi mi neko zabranjivao rad 52 dana u godini ako je moja želja (i mogućnost) da granap bude otvoren svaki dan?!
-
BadBoy
#10224 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ponavljam i tebi - ja sam zagovornik radničke borbe za svoja prava. Ne padam tako lako na priče da je ovo orkestrirano od strane velikih trgovačkih lanaca jer taj argument nema nikakvog smisla.HelaS wrote: ↑21/10/2025 22:35Jesi, ti si snažan zagovornik neradne nedjelje, ali to je tvoje pravo.BadBoy wrote: ↑21/10/2025 22:25Ništa tržište samo ne reguliše. To je isto tako još jedna velika iluzija neoliberalnog kapitalizma. Mora ga država regulisati i držati pod kontrolom. Ali tu se već nećemo složiti oko teorijskih postavki od kojih polazimo.
Barem ja, ne protivim se "neradnoj nedjelji" zbog gubitka profita već zbog gubitka prava ljudima da sami odlučuju. Ko hoće, zašto ne može radiiti u dane vikenda. Ko neće, pravo mu je takvo, koristi ga. Profit firmama sekundarna je tema
Ljudi se preko sindikata izborili za nešto. To podržavam i poštujem.
-
BadBoy
#10225 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Da, greška je od starta što STR nisu izuzete iz ovog rješenja. Ako ćeš raditi sam kao gazda, bujrum.Naslovnica wrote: ↑21/10/2025 22:45 Ne znam, evo recimo da ja imam mali granap, porodični biznis.