Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

BadBoy

#10176 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

Ali bi ste nametnuli nekima da rade nedjelju?
Martin Rigs

#10177 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

Malogradjani su ljudi koji kad cuju da se jedna bransa u realnom sektoru u BiH ponavljam u BiH ne u komociji Skandinavije ili neke od zapadnih demokratija izborila da imaju neradnu nedjelju onda zdusno podrze te ljude koji su posteno i cisto kroz sindikat i dugogodisnje pregovore uspjeli...ali eto to je trn u oku manjoj skupini elitista koji rade tj postoje zakaceni na drzavnu sisu i ne rade ni subotu ni nedjelju i kojima je zaboga dosadno pa onda od neke pakosti pokusavaju ovima gore oduzeti to izboreno pravo da ne rade nedjeljom.
Meni licno ne smeta da me se zove malogradjanin,moze i supak,glupan,idiot,neznalica...sve dok mi takve komplimente udjeljuje ova skupina elitista sa drzavne sise, :lol:
Nema ekonomske racunice ne postoji koliko god se siroti Cavalic upinjao...ne smije da javno izadje i kaze da je nesmanjivanje doprinosa problem a ne neradna nedjelja..Zasto ne smije to on zna.
A vec sam spomenuo..uzdajte se u sda.
Garantujem da ce Cavalic bit uz njih da odma nakon izbora opale samar sindikatu trgovine i onim radnicima koji su se usudili da traze da nedjelju ne rade..
Isner

#10178 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Isner »

Sve da im više i ne odgovara neradna nedelja, brojnost zaposlenih u trgovini i jačina njihovog sindikata će iskoristiti momentum i navedeno da potencionalno vraćanje radne nedelje papreno naplati u kešu ili drugim pogodnostima...

To je ušlo u zakon a kod nas su zakoni predmet trgovine pa time ostaje zaključano još dugo, dugo... Sve i da ministar kaže, jeste, pogriješio sam, nema mehanizam da poništi zakon a da ne napravi još veći kuršlus...

Poslije dugo, dugo vremena i godina, komšinice u mom ulazu nedeljom potkuhavaju i peku uštipke... :D
HelaS

#10179 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

BadBoy wrote: 21/10/2025 19:11 Ali bi ste nametnuli nekima da rade nedjelju?
Radnicima treba dati pravo da sami odlučuju žele li raditi u dane vikenda i dodatno zaraditi novac, pravo uređeno zakonom o radu. Država koja u svom ekonomskom sistemu prati kapitalistički ne bi smjela uzimati pravo i odlučivati da li će privredna društva raditi i kada, već potpuno suprotno - da svima omogući to pravo i odluku i da vrši nadzor nad propisima koji su u zaštiti i države i radnika i privrede. A to je najveći problem, jer nam je država nesposobna, jer ne zna i jer nema kapacitet, a i dopušta korupciju.
kakaljin

#10180 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

amidzazeher wrote: 21/10/2025 17:45
HelaS wrote: 21/10/2025 17:04
TROPIC-ove radnice u Istočnom Sarajevu svake nedjelje rade, pa i praznicima. Svaku od njih pitaj bi li prešla u druge firme na iste poslove i da ne rade nedjeljama, nijedna ne bi. Zašto?
Daj pokazi anketu/izjavu bilo šta, diskutuj argumentima a ne mahalskim pricama.
Evo kaze ”radice nedeljom City mall u I. Sarajevu”
Gdje je vidjela taj info? Mogu i ja reci da nece, ali nismo djeca, moj tata je jaci.
Dajte te dokaze vec jednom. Kaze zbog neradne nedelje propade Federacija :-)
Daj nam anketu da su zadovoljni radnici sto imaju samo jedan slobodan dan u sedmici i sto padaju ostalim danima od posla pogotovo subotom i ponedeljkom i sto nedeljom moraju slagati police jer ostalim danima ne stignu to uraditi
kakaljin

#10181 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

tokio25 wrote: 21/10/2025 19:11 pa namece nam se kad cemo predati za licnu pa se nesto ne bunite oko toga
namece se da ne mozemo vozacku dici u 12 navece kad istice zabrana cak ne mozes ni subotu ni nedjelju preuzeti neko tek u ponedjeljak iako je isteklo u petak navece u 12

namece nam se da ne mozemo u trzni centar u 3 ujutro utorkom

svasta se nesto namece al vi vidite samo ono sto je vama vazno al da drugi radi za vase uzivanje
:run:
kakaljin

#10182 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Ko kome ovdje namece da radi nedelju?
Naslovnica

#10183 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

Martin Rigs wrote: 21/10/2025 19:16 Malogradjani su ljudi koji kad cuju da se jedna bransa u realnom sektoru u BiH ponavljam u BiH ne u komociji Skandinavije ili neke od zapadnih demokratija izborila da imaju neradnu nedjelju onda zdusno podrze te ljude koji su posteno i cisto kroz sindikat i dugogodisnje pregovore uspjeli...ali eto to je trn u oku manjoj skupini elitista koji rade tj postoje zakaceni na drzavnu sisu i ne rade ni subotu ni nedjelju i kojima je zaboga dosadno pa onda od neke pakosti pokusavaju ovima gore oduzeti to izboreno pravo da ne rade nedjeljom.
Meni licno ne smeta da me se zove malogradjanin,moze i supak,glupan,idiot,neznalica...sve dok mi takve komplimente udjeljuje ova skupina elitista sa drzavne sise, :lol:
Nema ekonomske racunice ne postoji koliko god se siroti Cavalic upinjao...ne smije da javno izadje i kaze da je nesmanjivanje doprinosa problem a ne neradna nedjelja..Zasto ne smije to on zna.
Garantujem da ce Cavalic bit uz njih da odma nakon izbora opale samar sindikatu trgovine i onim radnicima koji su se usudili da traze da nedjelju ne rade..
Zar nije ovaj zakon samo zabranio poslovnim subjektima rad nedjeljom ali ne i radnicima?
U zakonu se ne spominju nikakvi radnici.
kakaljin

#10184 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Naslovnica wrote: 21/10/2025 19:29
Martin Rigs wrote: 21/10/2025 19:16 Malogradjani su ljudi koji kad cuju da se jedna bransa u realnom sektoru u BiH ponavljam u BiH ne u komociji Skandinavije ili neke od zapadnih demokratija izborila da imaju neradnu nedjelju onda zdusno podrze te ljude koji su posteno i cisto kroz sindikat i dugogodisnje pregovore uspjeli...ali eto to je trn u oku manjoj skupini elitista koji rade tj postoje zakaceni na drzavnu sisu i ne rade ni subotu ni nedjelju i kojima je zaboga dosadno pa onda od neke pakosti pokusavaju ovima gore oduzeti to izboreno pravo da ne rade nedjeljom.
Zar nije ovaj zakon samo zabranio poslovnim subjektima rad nedjeljom ali ne i radnicima?
U zakonu se ne spominju nikakvi radnici.
Ne kontaju to oni
tokio25

#10185 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

kakaljin wrote: 21/10/2025 19:27
tokio25 wrote: 21/10/2025 19:11 pa namece nam se kad cemo predati za licnu pa se nesto ne bunite oko toga
namece se da ne mozemo vozacku dici u 12 navece kad istice zabrana cak ne mozes ni subotu ni nedjelju preuzeti neko tek u ponedjeljak iako je isteklo u petak navece u 12

svasta se nesto namece al vi vidite samo ono sto je vama vazno al da drugi radi za vase uzivanje
sta je problem?
ovo sto sam nabrojao posebno oko preuzimanja vozacke itekako ljudi imaju problem sto se ne moze dici kad istice zabrana
kakaljin

#10186 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

HelaS wrote: 21/10/2025 19:20
Radnicima treba dati pravo da sami odlučuju žele li raditi u dane vikenda i dodatno zaraditi novac, pravo uređeno zakonom o radu. Država koja u svom ekonomskom sistemu prati kapitalistički ne bi smjela uzimati pravo i odlučivati da li će privredna društva raditi i kada, već potpuno suprotno - da svima omogući to pravo i odluku i da vrši nadzor nad propisima koji su u zaštiti i države i radnika i privrede. A to je najveći problem, jer nam je država nesposobna, jer ne zna i jer nema kapacitet, a i dopušta korupciju.
Tako je sloboda svakome da sam odluci kada ce raditi i koliko zeli da zaradi nova tako i trgovine da same odluce i vide koliko im se isplati kada raditi a kada da budu zatvorene. To sve treba da svako sam odlucuje a ne da mu neko namece
kakaljin

#10187 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

tokio25 wrote: 21/10/2025 19:31

sta je problem?
ovo sto sam nabrojao posebno oko preuzimanja vozacke itekako ljudi imaju problem sto se ne moze dici kad istice zabrana
Pa tim i treba da bude odredjeno kada trebaju doci po vozacku kada dobiju zabranu. Sami su krivi sto im je izrecena zabrana i oduzeta vozacka. To je sankcija.

I sve ovo sto si naveo nije nametnuto nego tako je radno vrijeme. niko nikome nije naredjovao kakvo ce radno vrijeme imati i kada ce raditi a kada nece.

Sve su to razlicite djelatnosti i svaka ima svoje
tokio25

#10188 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

kakaljin wrote: 21/10/2025 19:34

sta je problem?
Pa tim i treba da bude odredjeno kada trebaju doci po vozacku kada dobiju zabranu. Sami su krivi sto im je izrecena zabrana i oduzeta vozacka. To je sankcija.
pa odredjeno je
30 dana
i ako pada da 30 dana istice u subotu 00:00
znaci da uskracujes jos 2 dana da vozi legalno

razlog sto je oduzeta vozacka je sasvim nebitna
ne pricamo samo o divljacima nego i normalan covjek moze dobiti kaznu 20 prek ogranicenja i mjesec dana oduzimanja vozacke

u svakom slucaju legalno mozes voziti a u biti ti zabranjeno

ovo ako neko prebaci na sud da tuzi drzavu vjerujem 99% da bi dobio slucaj

naravno da je nametnuto radno vrijeme od 8 do 16 kod drzavnih tih organa i sl
kakaljin

#10189 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

tokio25 wrote: 21/10/2025 19:37

sta je problem?
pa odredjeno je
30 dana

ne pricamo samo o divljacima nego i normalan covjek moze dobiti kaznu 20 prek ogranicenja i mjesec dana oduzimanja vozacke

PA zali se sudu i javi ishod.

Nista ti ovdje nije nametnuto jer je tako odredio poslodavac da radi u tim terminima i kupac ili neko ko treba usluge da se prilagodi tome. Takva je djelatnost da tako radi. tako da samo ti mjesas kruske i jabuke.
Last edited by kakaljin on 21/10/2025 19:40, edited 1 time in total.
tokio25

#10190 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

kakaljin wrote: 21/10/2025 19:38

pa odredjeno je
30 dana

pa nisu mi uzeli vozacku
kakaljin

#10191 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

tokio25 wrote: 21/10/2025 19:39

pa odredjeno je
30 dana

pa nisu mi uzeli vozacku
Pa sto se onda zalis?
tokio25

#10192 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

kakaljin wrote: 21/10/2025 19:40

pa nisu mi uzeli vozacku
Pa sto se onda zalis?
pa vidis za razliku od vas ja gledam i na druge i njihove probleme a ne samo da je meni dobro
kakaljin

#10193 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

tokio25 wrote: 21/10/2025 19:41
pa nisu mi uzeli vozacku
Pa sto se onda zalis?
pa vidis za razliku od vas ja gledam i na druge i njihove probleme a ne samo da je meni dobro
Pa gledaj onda i na radnike koji zele da rade nedeljom i da zarade vise, ali im je zabranjeno.

Dok ovome za sta ti govoris nista nije zabranjeno nego radno vrijeme koje imaju.
tokio25

#10194 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

kakaljin wrote: 21/10/2025 19:42

Pa sto se onda zalis?
Pa gledaj onda i na radnike koji zele da rade nedeljom i da zarade vise, ali im je zabranjeno.
koji to zeli :D
svaki taj moze promjeniti posao kao sto sami kazete i da radi u restoranu ili na benzinskoj pa da zaradi

ovo sto govorim je nametnuto radno vrijeme
koliko ljudi mora uzeti slobodan dan da bi ganjao papire za bilo sta po opstinama agencijama ministarstvima itd
amidzazeher

#10195 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by amidzazeher »

kakaljin wrote: 21/10/2025 19:26
HelaS wrote: 21/10/2025 17:04
TROPIC-ove radnice u Istočnom Sarajevu svake nedjelje rade, pa i praznicima. Svaku od njih pitaj bi li prešla u druge firme na iste poslove i da ne rade nedjeljama, nijedna ne bi. Zašto?
Gdje je vidjela taj info? Mogu i ja reci da nece, ali nismo djeca, moj tata je jaci.
Daj nam anketu da su zadovoljni radnici sto imaju samo jedan slobodan dan u sedmici i sto padaju ostalim danima od posla pogotovo subotom i ponedeljkom i sto nedeljom moraju slagati police jer ostalim danima ne stignu to uraditi
:lol:
Pa kakva anketa ti treba od toga da se sindikat (znaci radnici) borili za ovo. Mislis da im je neko dao?
To su ti argumenti, rekla mi komsinica!
I ovi prijedlozi neka radi ko hoce su mi bas ono :-)
Nema bolan u kapitalizmu dobrovoljno! Danas rade oni koji kao hoce/mogu i kad ne mogu sta mislis ko ce doci na red? Ili da gazda svaku nedelju nove trazi koji hoce raditi. Sindikat se na zapadu bori za veci broj pauza, krace radno vrijeme, dodatne dane za godišnji a ovdje bi narod sve to sjebao sam!!
amidzazeher

#10196 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by amidzazeher »

kakaljin wrote: 21/10/2025 19:42

Pa sto se onda zalis?

Dok ovome za sta ti govoris nista nije zabranjeno nego radno vrijeme koje imaju.
Kakve su ovo vratolomije braćo mila :lol: :lol:
Cuj dobio slobodan dan i ne da mi da zaradjujem! Procitaš li ti nekad to što napišeš?
kakaljin

#10197 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

amidzazeher wrote: 21/10/2025 19:53
kakaljin wrote: 21/10/2025 19:26

Pa kakva anketa ti treba od toga da se sindikat (znaci radnici) borili za ovo. Mislis da im je neko dao?
To su ti argumenti, rekla mi komsinica!
I ovi prijedlozi neka radi ko hoce su mi bas ono :-)
Nema bolan u kapitalizmu dobrovoljno! Danas rade oni koji kao hoce/mogu i kad ne mogu sta mislis ko ce doci na red? Ili da gazda svaku nedelju nove trazi koji hoce raditi. Sindikat se na zapadu bori za veci broj pauza, krace radno vrijeme, dodatne dane za godišnji a ovdje bi narod sve to sjebao sam!!
Sindikat se izborio za poslodavce da im ne fali radne snage jer su svi kuburili sa tim. Radnci i dalje rade nedeljom samo su trgovine zatvorene i ne mozes kupiti. Radnici slazu police i ciste da pripreme za novu radnu sedmicu jer sada nemaju vremena ostalim danima od silnog posla
amidzazeher

#10198 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by amidzazeher »

Da sumiram

Neradna nedelja uništi ekonomiju Federacije ali radnici se slomiše petkom, subotom i ponedeljkom jer svi navale tada kupovati.

Neradna nedelja nije neradna nego su sada radnici natjerani da dolaze na posao da slazu robu, čiste rade inventure pošto drugim danima se slomiše od posla jer je nedelja neradna.

Radnici nisu zadovoljni neradnom nedeljom jer taj dan im se svodi na oporavak pošto su skrhani od subote kada su svi morali da se namire zbog neradne nedelje.

Najvise su nezadovoljni, uvodjenjem neradne nedelje, oni kojima je uskraceno da zarade veću platu.

Sindikat je u službi poslodavaca jer je uveo neradnu nedelju i uskratio osnovno pravo radnika da radi taj dan i zaradi veću platu.

Ima toga jos ali neko ce vec nastaviti niz
HelaS

#10199 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

amidzazeher wrote: 21/10/2025 20:19 Da sumiram

Neradna nedelja uništi ekonomiju Federacije ali radnici se slomiše petkom, subotom i ponedeljkom jer svi navale tada kupovati.

Neradna nedelja nije neradna nego su sada radnici natjerani da dolaze na posao da slazu robu, čiste rade inventure pošto drugim danima se slomiše od posla jer je nedelja neradna.

Radnici nisu zadovoljni neradnom nedeljom jer taj dan im se svodi na oporavak pošto su skrhani od subote kada su svi morali da se namire zbog neradne nedelje.

Najvise su nezadovoljni uvodjenjem neradne nedelje oni kojima je uskraceno da zarade veću platu.

Sindikat je u službi poslodavaca jer je uveo neradnu nedelju i uskratio osnovno pravo radnika da radi taj dan i zaradi veću platu.

Ima toga jos ali neko ce vec nastaviti niz
E nek' si nam ti sumirao, stručnjak :lol:
Najvise su nezadovoljni uvodjenjem neradne nedelje oni kojima je uskraceno da zarade veću platu
Daj pokazi anketu/izjavu bilo šta, diskutuj argumentima a ne mahalskim pricama :D
Martin Rigs

#10200 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

Kaze ne znaju oni,,kao da prica o nekim ovcama tamo..
Ne znaju oni..koliko moras bit uljuljkan u laznu sigurnost budzetlije ili si negdje u Skandinaviji i bubas napamet o BiH a veze nemas kako je ovamo..
Al da se vratim..ne znaju oni da zakon o nerdnoj nedjelji prosao kao Zakon o unutrasnjoj trgovini.
I da rijec trgovina u njemu je tu samo da bode oci ovima koji zele u Bingo nedjeljom :lol:
A i ova konstatacija kolege kakaljina..apsolutno netacno,radnici ne dolaze u Bingo nedjeljom da rade iza zatvorenih vrata.
To apsolutno nije tacno.
Neradnu nedjelju provode kao i budzetlije..kod kuce,samo sto je njima to nagrada a ovima haman kazna :lol:
Locked