BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mayab

#4451 Re: BiH - Crna hronika

Post by mayab »

Laplace

#4452 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laplace »

muha_sa wrote: 30/08/2025 14:39 Image

Crna Hronika Ba
1h

Danas izlazi iz zatvora Hadžija.
Ispovijest zatvorenika iz KPZ Tuzla: “Ubio sam trojicu, četvrtog bih da nije pobjegao”
U jednoj od emisija “Slučajevi-X” na televiziji Hayat svoju priču pred kamerama ispričao je Fikret Hadžić, poznatiji kao Hadžija iz Lukavca, koji danas kaznu izdržava u Kazneno-popravnom zavodu Tuzla. Na slobodi ga više nema već godinama – iza rešetaka je zbog trostrukog ubistva.
Za zločin u Lukavcu osuđen je na 24 godine zatvora. Najprije je odležao 16 godina u Zenici, a ostatak kazne služi u Tuzli. Njegova priča počinje još 1997. godine, kada je upao u sukob sa četvoricom lokalnih mladića, od kojih su trojica bila braća.
Tih godina Hadžija je držao restoran u Lukavcu, ali mu je posao počeo propadati jer su upravo ta trojica braće redovno dolazila i remetila red.
“Dođu pijani, čizme blatnjave, ruke s flašom, naprave galamu. Gosti čim ih vide – ustaju i izlaze. Nisam mogao raditi u takvim uslovima”, prisjeća se on.
Da bi izbjegao nevolje, restoran je prodao i okrenuo se stočarstvu, ali problemi nisu prestajali. Godinama su ga provocirali, a 2001. godine dogodilo se ono što mu je, kaže, promijenilo život.
“Na ulici su me presreli, pretukli, izboli nožem i šutali nogama. Jedva sam preživio. Policija je naišla u tom trenutku i spasila me. Vjerovao sam da će ih pravosuđe kazniti, ali ništa se nije desilo. Dobiju krivične prijave, a na sudu niko nije odgovarao.”
Nepravda ga je, kaže, boljela više od rana koje je nosio.
“Napisao sam pismo Vrhovnom sudu. Tražio sam da ih kazne, makar simbolično, ili ću ja da ih pobijem. Niko me nije shvatio ozbiljno. Čekao sam godinu dana i došao je moj trenutak.”
Na Prvi maj 2002. godine, kada je vidio napadače okupljene kod jedne prodavnice, odlučio je da izvrši ono što je najavljivao.
“Obukao sam kaput, u rukavu puška sa skraćenim kundakom. Kad sam prišao, viknuli su ‘Nemoj Hadžija, nećemo više!’ Rekao sam im – pa i nećete. Trojicu sam ubio, a četvrti je pobjegao. Samo ga je Bog spasio.”
Prvostepeno je osuđen na 21 godinu zatvora, ali mu je zbog pisma koje je ranije slao sud dodao još tri godine.
“Kad smo došli kod sudije, izvadio je ono pismo i rekao – evo ti zbog ovoga još tri godine. I odveli su me.”
Danas, nakon više od dvije decenije u zatvoru, Hadžija priznaje da mu je život iza rešetaka najteži oblik kazne, ali ne pokazuje žaljenje zbog onoga što je uradio.
“Svjesno sam to napravio. Da su oni bili kažnjeni kako treba, vjerovatno nikad do ovoga ne bi došlo. Čekao sam godinu dana i osvetio se. Četvrti se izvukao i ne pada mi na pamet da ga tražim kad izađem. Sve se moglo izbjeći da je pravda radila svoj posao”, zaključuje on.
Razumijem ja da je to pismo dokaz predumišljajam, ali: sud nije obavio svoj posao pa dokaz svog neobavljenog posla iskorištava kao otežavajuću okolnost koja je Hadžiji povećala kaznu.

S druge strane, (navodno) je vožnja pod uticajem narkotika znala biti olakšavajuća okolnost kod saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom (sjećam se slučaja u Zenici par godina poslije ovoga, kad je lik pod uticajem droge ubio one studentice, pričalo se da mu je to što je bio pod uticajem bila olakšavajuća okolnost, kao nije bio svjestan šta radi).

Poticajno (za kriminalce i zločnice) pravosuđe.
Laplace

#4453 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 30/08/2025 18:08
muha_sa wrote: 30/08/2025 14:39 Image

Crna Hronika Ba
1h

Danas izlazi iz zatvora Hadžija.
Ispovijest zatvorenika iz KPZ Tuzla: “Ubio sam trojicu, četvrtog bih da nije pobjegao”
U jednoj od emisija “Slučajevi-X” na televiziji Hayat svoju priču pred kamerama ispričao je Fikret Hadžić, poznatiji kao Hadžija iz Lukavca, koji danas kaznu izdržava u Kazneno-popravnom zavodu Tuzla. Na slobodi ga više nema već godinama – iza rešetaka je zbog trostrukog ubistva.
Za zločin u Lukavcu osuđen je na 24 godine zatvora. Najprije je odležao 16 godina u Zenici, a ostatak kazne služi u Tuzli. Njegova priča počinje još 1997. godine, kada je upao u sukob sa četvoricom lokalnih mladića, od kojih su trojica bila braća.
Tih godina Hadžija je držao restoran u Lukavcu, ali mu je posao počeo propadati jer su upravo ta trojica braće redovno dolazila i remetila red.
“Dođu pijani, čizme blatnjave, ruke s flašom, naprave galamu. Gosti čim ih vide – ustaju i izlaze. Nisam mogao raditi u takvim uslovima”, prisjeća se on.
Da bi izbjegao nevolje, restoran je prodao i okrenuo se stočarstvu, ali problemi nisu prestajali. Godinama su ga provocirali, a 2001. godine dogodilo se ono što mu je, kaže, promijenilo život.
“Na ulici su me presreli, pretukli, izboli nožem i šutali nogama. Jedva sam preživio. Policija je naišla u tom trenutku i spasila me. Vjerovao sam da će ih pravosuđe kazniti, ali ništa se nije desilo. Dobiju krivične prijave, a na sudu niko nije odgovarao.”
Nepravda ga je, kaže, boljela više od rana koje je nosio.
“Napisao sam pismo Vrhovnom sudu. Tražio sam da ih kazne, makar simbolično, ili ću ja da ih pobijem. Niko me nije shvatio ozbiljno. Čekao sam godinu dana i došao je moj trenutak.”
Na Prvi maj 2002. godine, kada je vidio napadače okupljene kod jedne prodavnice, odlučio je da izvrši ono što je najavljivao.
“Obukao sam kaput, u rukavu puška sa skraćenim kundakom. Kad sam prišao, viknuli su ‘Nemoj Hadžija, nećemo više!’ Rekao sam im – pa i nećete. Trojicu sam ubio, a četvrti je pobjegao. Samo ga je Bog spasio.”
Prvostepeno je osuđen na 21 godinu zatvora, ali mu je zbog pisma koje je ranije slao sud dodao još tri godine.
“Kad smo došli kod sudije, izvadio je ono pismo i rekao – evo ti zbog ovoga još tri godine. I odveli su me.”
Danas, nakon više od dvije decenije u zatvoru, Hadžija priznaje da mu je život iza rešetaka najteži oblik kazne, ali ne pokazuje žaljenje zbog onoga što je uradio.
“Svjesno sam to napravio. Da su oni bili kažnjeni kako treba, vjerovatno nikad do ovoga ne bi došlo. Čekao sam godinu dana i osvetio se. Četvrti se izvukao i ne pada mi na pamet da ga tražim kad izađem. Sve se moglo izbjeći da je pravda radila svoj posao”, zaključuje on.
Hadzija izlazi 1.5.2026 godine ;)
Možda je kolega citirao članak objavljen 1.5.2026. (ima vremensku mašinu u garaži).
Danguba

#4454 Re: BiH - Crna hronika

Post by Danguba »

BIJELJINA - Vozač pežoa S.M. iz Bijeljine poginuo je danas, 20. oktobra, u saobraćajnoj nesreći kod tog grada, čime je nastavljen užasan niz stravičnih udesa na putevima BiH.

Nesreća se desila na obilaznici oko grada Bijeljina, oko 11.40,a učestvovali su kamion DAF, kojim je upravljao Bijeljinac B.G. automobil folksvagen up kojeg je vozio Lj.Lj. sa područja opštine Ugljevik i pežo.

Tragedija kod Zvornika
Takođe danas, u saobraćajnoj nesreći u kojoj su učestvovali audi i pežo, na regionalnom putu Karakaj - Sapna, u mjestu Jardan, kod Zvornika, stradao je saputnik u audiju, R.C. iz Pala.

Iz zvorničke policije navode da se teška saobraćajna nesreća dogodila oko 11 časova.

"U ovoj saobraćajnoj nesreći učestvovao je audi kojim je upravljao M.P. iz Pala, sa kojim se u vozilu, na mjestu suvozača, nalazilo maloljetno lice, dok je saputnik na zadnjem sjedištu bio R.C. iz Pala, te vozilo pežo kojim je upravljalo lice R.B. iz Zvornika", navodi se u saopštenju policije.

Nesreća i kod Brčkog
Vozač automobila pežo V.S. (28) preminuo je usljed povreda koje je zadobio sinoć, 19. oktobra, nakon što se zabio u stub u mjestu Potočari, kod Brčkog.

On je preminuo rano jutros, 20 oktobra. Potvrdila je ovo i Dževida Hukičević, portparolka MUP-a Brčko distrikta, navodeći da je ovaj slučaj policiji prijavljen u nedjelju oko 22 časa.

"Odmah nakon prijave policijski službenici su izašli na lice mjesta i utvrdili da je u saobraćajnoj nezgodi učestvovao vozač pežoa V.S. koji je zadobio teške povrede opasne po život", rečeno je iz MUP-a Brčko distrikta.

Kobni sudar sa kravama
Usljed povreda koje je zadobio u saobraćajnoj nesreću u četvrtak, 16. oktobra, osamnaestogodišnji mladić iz Livna, saputnik u vozilu BMW, preminuo je u bolnici.

Kako je saopšteno iz MUP-a Kantona 10, ova nesreća se dogodila u mjestu Orguz, Livno, kada je vozilo BMW udarilo u krave.

"U njoj je učestvovalo vozilo BMW kojim je upravljao devetnaestogodišnjak iz Livna. Putnik iz navedenog automobila, osamnaestogodišnjak iz Livna koji je zadobio teške tjelesne povrede opasne po život, preminuo u SKB Mostar od posljedica saobraćajne nesreće", navode iz MUP-a Kantona 10.

Poginuo motociklista
Motociklista je poginuo u nedjelju, 19. oktobra, u 19.50 na magistralnom putu M-17 u naselju Ortiješ, na području Mostara.

Učestvovali su S.K. (21), sa vozilom golf VI, i S.B. (43), koji je vozio motocikl yamaha.

"Vozač motocikla je smrtno stradao dok su teške povrede zadobili vozač S.K. i njegov suvozač R.Dž. (21)", rekli su iz policije.

Sve više mrtvih
U saobraćajnim nesrećama širom Republike Srpske za osam mjeseci ove godine stradalo je 84 osobe, s tim da se povećao broj stradalih nego što je to bilo lani u istom periodu.

Kako je potvrđeno za "Nezavisne novine" iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u navedenom periodu evidentirano je 18,2 odsto više saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period 2024. godine.

Šta su uzroci?
Stručnjaci smatraju da je potrebno kroz izmjene zakona povećati kazne za alkohol i korištenje mobilnog telefona pri vožnji.

Govoreći o uzrocima saobraćajnih nesreća, stručnjaci navode da je na prvom mjestu brzina ta koja utiče na posljedice saobraćajne nezgode, te ističu da "što vozite brže - i posljedice će biti gore".

"U 35 do 40 odsto saobraćajnih nesreća uzrok je nepropisna i neprilagođena brzina. Takođe, na uzrok saobraćajnih nezgoda/nesreća utiče i starost voznog parka, a u RS je prosječna starost vozila skoro 18 godina. Starija vozila se deformišu mnogo više nego novija vozila, a ona nemaju ni airbagove naprijed, te na bočnim stranama, odnosno slabije su opremljena", rekao je za "Nezavisne novine" Milija Radović, iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Napominje da je kod nas, takođe, primjetan nizak stepen korištenja bezbjednosnih pojaseva.

Alkohol, telefon...
"Prošle godine je Agencija radila mjerenje indikatora bezbjednosti saobraćaja, te je ustanovljeno da je došlo do smanjenja korištenja pojasa na prednjim sjedištima sa 76 na 67 odsto, što je poražavajući podatak. Naše su procjene da najmanje 10 života izgubimo zbog nekorištenja pojasa", dodaje Radović.

Takođe, kako kaže, uzroci udesa su i alkohol, te korištenje mobilnog telefona, kojeg nema u statistikama, jer je, ističe, teško ustanoviti da li je neko koristio telefon.

"Svjedoci smo da je došlo do eksplozije korištenja mobilnog telefona od strane vozača, i to sa 6,6 na 12,6 odsto", rekao je Radović.

Izmjene zakona
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su 15. oktobra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

"Žestoke novčane kazne, dugoročno oduzimanje vozačke dozvole, privremeno oduzimanje vozila, trajno oduzimanje vozila… Sve su to mjere kojima će se kažnjavati bahata vožnja i bahati vozači nakon što ovaj zakon potvrdi Dom naroda", objavio je Saša Magazinović, poslanik Predstavničkog doma BiH, koji je i predlagač pomenutog zakona uz Jasmina Imamovića.

Dodao je i da "neće više biti odbijanja testiranja na droge".

"Policija će dobiti moćne alate da potencijalne ubice za volanom skloni sa ceste. Kad te ljudi izaberu u parlament to je kao da sa svakim od njih potpišeš društveni ugovor povjerenja da ćeš raditi u najboljem interesu društva i države. Ovaj zakon je u najboljem interesu društva u cjelini", zaključio je Magazinović.

Kazne i do 5.000 KM
Prema izmjenama zakona, ako policija ulovi vozača u bahatoj vožnji, te utvrdi da se tako ponašao još jednom unazad dvije godine - oduzima vozilo.

Obijesna vožnja je, kako je navedeno, postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbjednosti u saobraćaju, odnosno ozbiljno je narušava.

Pod obijesnom vožnjom smatra se i kada vozač u razmaku od 20 minuta dva ili više puta prođe kroz crveno, ali i vožnja u naselju brzinom većom za 40 km/h iznad najveće dozvoljene, odnosno van naselja brzinom većom za 60 km/h.

Obijesnom vožnjom, kako je planirano, smatra se i kad vozač pretekne kolonu vozila, prelazeći ili se krećući po punoj liniji, ali i kad vozi sa koncentracijom alkohola većom od 1,50 g/kg, ili pod uticajem narkotika ili drugih psihoaktivnih supstanci.

"Od 2.000 KM do 3.000 KM biće kažnjen vozač koji krajnjom nepažnjom ozbiljno narušava bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju na način da se njegovo postupanje karakteriše kao obijesna vožnja. Vozaču će se uz novčanu kaznu izreći i zabrana vožnje od šest mjeseci i dva kaznena boda", navedeno je u prijedlogu.

Ali ni to nije sve - ako usljed bahate vožnje dođe do udesa, kazna iznosi od 3.000 KM do 5.000 KM, a vozaču će biti izrečena i zabrana vožnje od devet mjeseci i dobiće četiri kaznena boda.

https://www.nezavisne.com/novosti/hroni ... niz/933674

Strasno!
DonieBrasco

#4455 Re: BiH - Crna hronika

Post by DonieBrasco »

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /251021140

Sta je nju jadnicu natjeralo da digne ruku na sebe. :(
Ci-Nick

#4456 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ci-Nick »

DonieBrasco wrote: 21/10/2025 17:48 https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /251021140

Tužno i jako mi je žao roditelja.
Kazu bila vesela, nije se na njoj vidjelo da je nešto muči.
Roditelji će da se pitaju do kraja zivota, kako nisu primjetili.
DonieBrasco

#4457 Re: BiH - Crna hronika

Post by DonieBrasco »

Ne vidi se to danas sta ljudi nose unutra i sta ih muci, jako je to tesko primjetiti a tek prici takvoj osobi.
basicm

#4458 Re: BiH - Crna hronika

Post by basicm »

DonieBrasco wrote: 21/10/2025 17:48 https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /251021140

Ovo bi trebalo istraziti.
geralt

#4459 Re: BiH - Crna hronika

Post by geralt »

basicm wrote: 21/10/2025 22:42

Ko bi trebao istraziti? Forumasi sa Klix foruma? Mahala?

Iz postovanja prema porodici koja je pretrpjela nezamislivu tragediju, ne treba gurati nos gdje mu nije mjesto.
basicm

#4460 Re: BiH - Crna hronika

Post by basicm »

geralt wrote: 21/10/2025 23:43
basicm wrote: 21/10/2025 22:42

Ko bi trebao istraziti? Forumasi sa Klix foruma? Mahala?

Iz postovanja prema porodici koja je pretrpjela nezamislivu tragediju, ne treba gurati nos gdje mu nije mjesto.
Ohladi malo, mislio sam da se istrazi razlog naprasnog oduzimanja zivota naizgled stabilne i uspjesne djevojke. Mahalanje nije opcija.
Messier

#4461 Re: BiH - Crna hronika

Post by Messier »

ne kontam sto pravite famu oko samoubistva?

njen izbor.

imam i ja opciju da se ubijem.

trebamo pozvati institucije, da mene sprijece u tome, formirati 115 kantonalnih udruga koji ce ni za koji kurac, samo uzeti lovu,a ja cu se ubiti svakako.
banjaluka078

#4462 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

banjaluka078 wrote: 24/10/2024 22:50
U Bosanskoj Krupi je večeras napadnuta policijska stanica prilikom čega je ubijen jedan policajac Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Kako je za Klix.ba potvrdio portparol MUP-a USK Adnan Beganović, maloljetnik je napao policijsku stanicu i tom prilikom usmrtio policajaca.

Prema prvim informacijama, povrijeđen je još jedan policajac i u teškom je stanju. Napad je počinjen hladnim oružjem, odnosno nožem.

Više informacija o načinu i motivu ubistva, kao i o napadaču, bit će poznate naknadno.

Maloljetni počinilac je osuđen.

https://mondo.ba/Info/Crna-hronika/a142 ... krupi.html
Rothmans

#4463 Re: BiH - Crna hronika

Post by Rothmans »

banjaluka078 wrote: 24/10/2025 15:22 Maloljetni počinilac je osuđen.

https://mondo.ba/Info/Crna-hronika/a142 ... krupi.html
14 godina vehabijci i pobode 2 policajca. Sta ce bit kad stasa u ful bradonju ? Doduse, i ta mjesta za maloljetnike nisu puno bolja od zatvora i ubrzo se moze nadati nasrtajima analne prirode od strane starijih ili jacih klosarcica
Rothmans

#4464 Re: BiH - Crna hronika

Post by Rothmans »

Image
Haris.ba

#4465 Re: BiH - Crna hronika

Post by Haris.ba »

Da ne otvaram drugu temu, zasto su se nadigli u Sloveniji politicari da daju ostavke zbog ubistva od strane Roma?

Ono, cudno iz ugla Bosne.
okanomalo

#4466 Re: BiH - Crna hronika

Post by okanomalo »

zna li se ko je ovaj ubica djokic, mafijas ili guzonjin sin?
https://nova.rs/vesti/hronika/ko-je-mus ... drzavanje/
Last edited by okanomalo on 26/10/2025 17:52, edited 1 time in total.
tokio25

#4467 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

ma ne mora znaciti da je neciji sin niti mafijas
jednostavno ta mladalacka kurcevitost a i vjerovatno vucicev "vojnik" a la caciland i sl
vidio svjetla velegrada dobio od njih sve sto nije imao i to je to
prodao se za sitan novac
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4468 Re: BiH - Crna hronika

Post by konektovan »

Haris.ba wrote: 26/10/2025 17:08 Da ne otvaram drugu temu, zasto su se nadigli u Sloveniji politicari da daju ostavke zbog ubistva od strane Roma?

Ono, cudno iz ugla Bosne.
Pa zato sto problem s romima nije od jucer, mnogi upozoravaju na problem vise od godine...
moimoi

#4469 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

okanomalo wrote: 26/10/2025 17:49 zna li se ko je ovaj ubica djokic, mafijas ili guzonjin sin?
https://nova.rs/vesti/hronika/ko-je-mus ... drzavanje/
Uglavnom, kada ide glasati onda je srbin. Sada je BiH gradjanin.
hali gali halid

#4471 Re: BiH - Crna hronika

Post by hali gali halid »

Ja užasa za ovo dijete što ga je napao pas lutalica u Goraždu :(
banjaluka078

#4473 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

https://www.nezavisne.com/novosti/hroni ... sen/934908
"Nakon legitimisanja izvršen je pretres lica kojom prilikom je u nogavici pantalona pronađena eksplozivna naprava- bomba."
banjaluka078

#4474 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /251029035
Velika policijska akcija od jutros je u toku na više lokacija u Tuzlanskom kantonu, a prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Klix.ba, usmjerena je protiv nekoliko policajaca za koje postoji osnovana sumnja u umješanost u navođenju maloljetnica na prostituciju.
Pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona od jutros vrše pretrese na nekoliko lokacija, u cilju prikupljanja materijalnih dokaza, ali i privođenja nekoliko svojih kolega.

Kako je nezvanično potvrđeno za Klix.ba, postoje indicije da su ti policajci iz Tuzlanskog kantona umiješani u težak oblik krivičnog djela, a koji se vezuje za navođenje osoba na prostituciju, posebno maloljetnica.
Chloe
Photo mod

#4475 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chloe »

banjaluka078 wrote: 29/10/2025 09:10 https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /251029035
Velika policijska akcija od jutros je u toku na više lokacija u Tuzlanskom kantonu, a prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Klix.ba, usmjerena je protiv nekoliko policajaca za koje postoji osnovana sumnja u umješanost u navođenju maloljetnica na prostituciju.
Pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona od jutros vrše pretrese na nekoliko lokacija, u cilju prikupljanja materijalnih dokaza, ali i privođenja nekoliko svojih kolega.

Kako je nezvanično potvrđeno za Klix.ba, postoje indicije da su ti policajci iz Tuzlanskog kantona umiješani u težak oblik krivičnog djela, a koji se vezuje za navođenje osoba na prostituciju, posebno maloljetnica.
Užas, užas ... Policajci ... :-)
Riječ je o B. K. (1974), Dž. P. (1970), J. M. (1995) , M. H. (1979), N. A. (1984), Z. J. (1964) i S. Š. (1958)
haman svi starkelji koji bi već mogli imati i unučad a ne samo djecu ...
Post Reply