Don't be an averagePreWiBa wrote: ↑20/10/2025 23:55Ne znam, mislim da sve zavisi opet od ukusa.detroit-mercy wrote: ↑20/10/2025 23:24Bro, ja sam zivio izmedju Koelna i Dusseldorf-a kad je Njemacka bila popularnaPreWiBa wrote: ↑20/10/2025 22:08
Pa i ovdje imaš skijanje. Jest samo kao na Rostovu, ali imaš ga.
Za par sati - od Minhena do Istre je 500 kilometara. Predaleko za neki vikend na moru, ako ćeš putovati toliko dugo onda možeš i onda ići avionom gdje hoćeš.
Do juga Austrije postoji ta opcija, onda dalje toga mrka kapa.
A nazvati Nizozemsku dosadnom zemljom...tako da znam sta pricam.
Prospartao sam od kasina u Venlo-u do Roterdama i Amsterdama uzduz i poprijeko. Altstadt mi je bio vikend destinacija kao i barovi i kneipe po Koeln-u. NRW je dobra, ljudi su dobri ali je malo podosadna.
Za neki aktivniji lifestyle, ne moze se porediti sa Bavarskom.
Priznat ćeš da baš aktivniji stil života i nije ono što prosječnog Bosanca interesuje.
Ne znam, mene više interesuje da imaš gdje otići, kultura i tako. Ovdje ako hoću mogu otići u Dizeldorf, u Keln, u CentrO, Roermond, Dortmund, tek onda dođe odlazak preko granice (ok, Roermond je u NL ali to je odmah tik uz granicu).
Minhen je lijep, ali... nekako se osjećam ograničeno ako je u biti sve samo jedan veliki grad a oko njega tek manja mjesta.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
detroit-mercy
#29926 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- jeza u ledja
#29927 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Komsija ovdje ima bazen, djeca su mu 7-8+ godina. Po cijeli dan ljeti vise na njemu. Zovnu drugare i tako.
Ja sve gledam i kontam hocu i ja tako.
Al nema sanse da bih se ja bakco s tim.
Ja sve gledam i kontam hocu i ja tako.
Al nema sanse da bih se ja bakco s tim.
-
Osmi Socrates
#29928 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam bazen dobio na pojeftin deal za vrijeme Corone. Definitivno više nije statusni simbol.
Treba nekoliko stvari sagledati. U kakvom komšiluku živiš. Ja se ne bih upustio da sam prvi sa bazenom.
Nekad nisi siguran u šta će ti se pretvoriti komšiluk. Ovaj moj ispade solidan. Bazen u lošem komšiluku baš i nema smisla.
Ako ti zauzima previše prostora u backyardu, onda se ne treba upuštati. Trebaš imati prostora i za druge stvari.
Da li ćeš imati problem prodati kuću sa bazenom? Bazen samo prividno povećava tržišnu cijenu kuće. Prodaja može trajati duže, jer ima dosta ljudi koji neće kuću sa bazenom, pogotovo ako nisi u toplijim krajevima. Ja nešto i ne mislim prodavati.
Ja sam navikao na univerzitetu da imam pristup bazenu 24/7 bukvalno. Ovaj nije Olimpijski, ali služi svoju funkciju..
A ako živiš u toplijim gradovima/državama, onda je no brainer. Ja imam rodbinu u Kaliforniji i bazeni su normalna stvar.
Za sigurnost djece ne znam šta bih rekao. Moji prijatelji imaju bazen i malu djecu, pa nešto ne čujem da je to problem. Normalno je da si stalno sa malim djetetom kad je u blizini bazena. Pristup bazenu iz kuće je rješiv problem. Dijete ionako ne bi trebalo biti samo do određenih godina.
Treba nekoliko stvari sagledati. U kakvom komšiluku živiš. Ja se ne bih upustio da sam prvi sa bazenom.
Nekad nisi siguran u šta će ti se pretvoriti komšiluk. Ovaj moj ispade solidan. Bazen u lošem komšiluku baš i nema smisla.
Ako ti zauzima previše prostora u backyardu, onda se ne treba upuštati. Trebaš imati prostora i za druge stvari.
Da li ćeš imati problem prodati kuću sa bazenom? Bazen samo prividno povećava tržišnu cijenu kuće. Prodaja može trajati duže, jer ima dosta ljudi koji neće kuću sa bazenom, pogotovo ako nisi u toplijim krajevima. Ja nešto i ne mislim prodavati.
Ja sam navikao na univerzitetu da imam pristup bazenu 24/7 bukvalno. Ovaj nije Olimpijski, ali služi svoju funkciju..
A ako živiš u toplijim gradovima/državama, onda je no brainer. Ja imam rodbinu u Kaliforniji i bazeni su normalna stvar.
Za sigurnost djece ne znam šta bih rekao. Moji prijatelji imaju bazen i malu djecu, pa nešto ne čujem da je to problem. Normalno je da si stalno sa malim djetetom kad je u blizini bazena. Pristup bazenu iz kuće je rješiv problem. Dijete ionako ne bi trebalo biti samo do određenih godina.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#29929 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
nekad na pocetku zivota u njemackoj sam se uclanio u neke balkanske grupe na facebooku, kontao dobit cu neke informacije koje ce mi biti korisne za zivot u njemackoj..posle par mjeseci sam pobrisao sve naravno..moimoi wrote: ↑19/10/2025 20:31Iskoci mi na fb .. inace upis stranica i njihovi “problemi”DA LI STE ZADOVOLJNI ZIVOTOM U NJEMACKOJ?
Pozdrav svima. Imam jedno pitanje za sve vas u grupi. Živim u Njemačkoj 8 godina , tako da mogu pisati iz vlastitog iskustva.
Mene zanima, obzirom na razne objave u grupi, sa cime ste vi točno zadovoljni, a tice se zivota u Njemačkoj?
Ja ne mogu da shvatim objave ljudi koji stalno uzdižu zivot u Njemačkoj, a ja ne vidim nista konkretno sta je to toliko bolje ovdje nego na Balkanu. Mozda samo financijski dio, ali nije ni to toliko drastična razlika jer su ovdje i troškovi veliki
1. Hrana u Njemačkoj je losa, ja ne vjerujem da postoji država u Europi koja truje svoje gradjane ovim industrijskim otpadom koji svi ovdje jedemo. Ja ne znam kako opisati okus hrane, pogotovo mesa ovdje - imam osjećaj kao da zvacem plastiku
Zemlja koja nema svoju nacionalnu kuhinju - zar treba očekivati nesto od ljudi kojima je vrh kulinarskog umijeca staviti ''fertige Pizza"od 3 eura u pećnicu i ponositi se time , a pravi profesionalci poprze Bratwurst na jeftinom električnom ringlu iz Lidla i misle da su pokupili svu pamet svijeta.
Ako se ne slažete sa mnom , navedite mi bar jedno nacionalno jelo iz Njemačke? A svi znate da to ne postoji.
2. Posao - Ja ne znam da li itko može biti zadovoljan na poslu gdje si u osnovi samo moderni rob koji nema pravo glasa? Posvuda je digitalna kontrola, u minutu se mjeri pauza koji onako iscrpljeni, nismo ni stigli napraviti jer naravno, u svakoj firmi fali radnika.
Svabe vječito na bolovanju, pa na godišnjem i tako u krug dok mi robujemo i radimo za troje.
Naprosto sam zadivljen nacinom na koji nasi ljudi napreduju na "poslu" i u "firmi" , a u podsvjesti ne bi taj isti posao ni u najljudjim snovima radili da su kojim slucajem ostali na Balkanu. Njemacke firme traze robove i jeftinu radnu snagu, dok Svabe sjede u kancelarijama i efektivno rade od 9 do 13 sati, ako i toliko. Od naših ljudi se obavezno očekuje da sagnu kicmu i da cutke prihvate sve sto se od njih traži.
A trazi se samo klimanje glavom , bez dodatnih pitanja zbog čega i zasto?
Jer se to ne smije pitati , zabranjeno je.
Masta je besplatna. I ja bih volio da sam generalni direktor Deutsche Telekoma, ali nazalost nisam.
3. Stan
Obzirom da svi mi dolazimo sa područja gdje vise od 90% ima riješeno stambeno pitanje, i ne moramo se o tome brinuti, zar ne nalazite cudnim sto se od vas očekuje da čitav zivot plaćate stanarine koje pojedu 50% vase place, pritom znajuci da nista ne možete uštedjeti i da do smrti se vječiti podstanari?
Nisam bas siguran da smo svi tako zamišljali zivot u Njemačkoj. 46% Nijemaca ima vlastiti stan ili kucu, ostali su u najmu.
Na Balkanu 90% ljudi je stambeno zbrinuto.
Bas prije par dana gledam , garsonjera u blizini Freiburga kosta 430.000 eura, 31 kvadrat.
Pa onda nije ni čudno sto ljudi ne mogu priuštiti vlastiti krov nad glavom.
Ili nije nam valjda postalo društveno prihvatljivo zavrsiti u jednom od mnogobrojnih staračkih domova u Njemačkoj, jer je ovdje nepisano pravilo da djeca posalju svoje roditelje u starački dom cim vise nisu radno sposobna? Jer biti penzioner u Njemačkoj znaci zavrsiti na socijalnoj pomoći , tako da se djeca uce od malih nogu da je najbezbolnije sutnuti roditelja od sebe, da ne bi smetao?
Djeca su nazalost previse zauzeta setanjem psa, pa dok traze na zemlji komadić pseceg izmeta da pravovremeno stave u vrećicu, jer inače postoji velika mogućnost dobivanja ogromne novcane kazne na kućnu adresu.
Odgoj djece i planiranje obitelji.
Da li se itko ikada sjetio koliko je rizicno razmišljati o osnivanju obitelji u Njemačkoj, obzirom koliko se drzava svojski truditi uništiti obitelj kao osnovnu celiju društva , pa je sad postalo trend u njemackim vrticima da djecicu od 5 ili 6 godina muskaraci u kratkim suknjama uce da trebaju svoj pol preispitivati pa ako osjećaju da nije to to, mogu jednostavno odlučiti promijeniti pol i postati nesto drugo? Ili možda nesto trece?
Ne znam, mozda je najbolje krenuti od samog sebe i zapitati se. Najlakše je lagati samog sebe i kititi se perjem koje nije tvoje.
Da li sam zadovoljan zivotom u Njemackoj. Moj odgovor je NE.
Da sam znao prije 8 godina da je ovo Njemačka koja nam se predstavlja kao obecana zemlja, ja nikad ne bih dosao ovdje.
A vi, da li ste vi zadovoljni?
Pozdrav, druze kako si? napisao sam jedan osvrt na stanje u Njemačkoj, iz svog vlastitog iskustva pa ti saljem da objavis u grupi, molim te anonimno
Postavio sam pitanje za članove pa da vidimo kako i koliko su zadovoljni sa životom ovdje
Ja sam napisao iz svog iskustva kako ja vidim sve , LP i sve najbolje
Podsjeti me na par forumasa.. tacnije-dva.
Pa sta drugo da pitas, nego..-ZASTO SE NE VRATIS?
NISMO VISE U RATU.
ovaj tekst je bukvalno skupio sve gluposti i predrasude nepismenog naroda iz onih grupa
- dr_Evil
#29930 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tradicionalno se to radi u bacvi, objesis ribice na stap i pokrijes krpom. Ja sam sebi kupio jednu malu, kad sam u ribi(to jest kad sam bio prije djece), pa ribu pravac iz mora na dim.
https://www.jula.no/catalog/fritid/fisk ... vn-769007/
-
Bodkin
#29931 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
holandjani su dave chapel, njemci su bakir izetbegovic. otprilike je tolika razlika u sarmantnosti i zanimljivostidetroit-mercy wrote: ↑20/10/2025 21:51Za 30 minuta si na skijanju, za par sati voznje na toplom moru.PreWiBa wrote: ↑20/10/2025 20:57 Glede Minhena, nikad nisam shvatio fascinaciju tim gradom općenito, a pogotovo ne među našim ljudima.
Mislim da sam to negdje i napisao već.
Da imam novca, a da moram baš izabrati neko mjesto izvan ove svoje regije (koja je naravno uvijek no. 1 u DE), uvijek bi izabrao Dizeldorf. Ko je jednom prošetao Alejom jednom zna o čemu govorim, imaš osjećaj da si u centru svijeta.
I onda ti je ovdje jednostavno sve blizu, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Brisel... na dohvat ruke. Keln je svakako u komšiluku. Pola metropola evrope oko sebe u krugu od dva sata.
I ti to poredis sa dosadnom zemljom kao sto je Holandijajedino dobro sto imaju kurave i vuturu
.
ali logikom blizine, minhneu su blizu bec, cirih, prag i toplo more
- dr_Evil
#29932 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mac sa dvije ostrice, bazen ti treba dok su djeca mala, a istovremeno je i opasnost dok su djeca mala. U Kozarcu se je neki djecak, rahmet mu dusi, udusio ljetos, i oni valjda htjeli bazen zbog djece. A ja taman bio poceo da trazim majstore da ga pravim, e reko necu dok budu svi sigurni u plivanje.Osmi Socrates wrote: ↑21/10/2025 00:27 Ja sam bazen dobio na pojeftin deal za vrijeme Corone. Definitivno više nije statusni simbol.
Meni klipanu bazen ne treba, pored rijeke ja da se u hloru kupam, to mi je bas nezamislivo :S
-
moimoi
#29933 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jbiga, ako se vodite tom logikom sve zivo moze biti opasno. Pa i krevet na sprat.
Bazen graditi tamo gdje imate mogucnost koristenja 6mj+.
Za koristenje 3-4mj se ne isplati. Jer to zapravo spadne sve skupa na mozda 30dana.. ako i toliko.
Bazen graditi tamo gdje imate mogucnost koristenja 6mj+.
Za koristenje 3-4mj se ne isplati. Jer to zapravo spadne sve skupa na mozda 30dana.. ako i toliko.
- Didier
#29934 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A nisam nažalost, jeli smo svakakve ribe i mesa, oduševio me pinekjott (ako se tako piše), ali doći ću opet
-
Bodkin
#29935 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
kakvih 6 mj. ako ces ga koristiti 3-4 mjeseca apsolutno se isplati. pored kupanja, koristis ga da sjedis, stojis okolo, neki rostiljcic, ugodan pogled, djeca sretna. najbolja sjecanja su sa bazena. pogotovo ako imas porodicna okupljanja
-
moimoi
#29936 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve je to bajkovito ako imas nekoga da ti ga odrzava.
U protivnom gledas u zabokrecinu.
U predjelima gdje ga mozes koristiti 3-4 mjeseca … to da je idealno vrijeme, sto nikada nije, racunaj zapravo sa 30dana.
-
Bodkin
#29937 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prazni se preko zime. Odrzavas sam osim pumpe i slicno. Ovo ciscenje, ph vrijednosti, usisavanje, sve sam. I nije 30 dana nego 3-4. Kakvih 30moimoi wrote: ↑21/10/2025 14:09Sve je to bajkovito ako imas nekoga da ti ga odrzava.
U protivnom gledas u zabokrecinu.
U predjelima gdje ga mozes koristiti 3-4 mjeseca … to da je idealno vrijeme, sto nikada nije, racunaj zapravo sa 30dana.
- dr_Evil
#29938 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Duga je sezona u starMo. U maju ga punis, u septembru praznis. E sad je drugo pitanje koliko covjek ima vremenaBodkin wrote: ↑21/10/2025 14:25Prazni se preko zime. Odrzavas sam osim pumpe i slicno. Ovo ciscenje, ph vrijednosti, usisavanje, sve sam. I nije 30 dana nego 3-4. Kakvih 30
-
moimoi
#29939 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Govorim ti o predjelima ala bosna, ne hercegovina, nego bosna… evo recimo Sa. kisa ljeti pada vrlo cesto. Iako bi rekao da je sezona od juna do augusta.. zapravo bi sve skupa uhvatio mozda 30 dana da koristis taj bazen.Bodkin wrote: ↑21/10/2025 14:25Prazni se preko zime. Odrzavas sam osim pumpe i slicno. Ovo ciscenje, ph vrijednosti, usisavanje, sve sam. I nije 30 dana nego 3-4. Kakvih 30
-
Bodkin
#29940 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve sto sam rekao vazi za sarajevomoimoi wrote: ↑21/10/2025 14:41Govorim ti o predjelima ala bosna, ne hercegovina, nego bosna… evo recimo Sa. kisa ljeti pada vrlo cesto. Iako bi rekao da je sezona od juna do augusta.. zapravo bi sve skupa uhvatio mozda 30 dana da koristis taj bazen.
-
moimoi
#29941 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ok.Bodkin wrote: ↑21/10/2025 15:16Sve sto sam rekao vazi za sarajevo
Zato vjerovatno sirom bosne ljudi prave bazene.
Logicno.
i od kada se prazne preko zime?
-
Bodkin
#29942 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
zasto ne bi praznio? prvo ciscenje, drugo zaledice, trece, cuvas pumpu.
a ne znam koliko se prave. mislim da je percepcija da je skupo imati bazen. mislim danas je sve skupo. ako moras dovesti nekoga da iskopa, nekoga da ti ugradi pumpu, cijevi i sistem ciscenja, sve ce to kostati. nekad to nije bilo tako skupo koliko se cini kad kazes imam bazen. danas stvarno pojma nemam
ali ostajem pri tome koliko mozes koristiti godisnje. u hercegovini sigurno puno vise. ako je do temperature, mozes provuci mala crijeva na krov i napraviti cirkulaciju vode. grije se puno brze. pogotovo ako se igras sa panelima.
-
detroit-mercy
#29943 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bazen se nikada, ni preko zime ne prazni potpuno. Obicno nekih do pola metra od optimalne razine vode. Ostatak ostaje, pokrije se folijom i to je to.Bodkin wrote: ↑21/10/2025 16:56zasto ne bi praznio? prvo ciscenje, drugo zaledice, trece, cuvas pumpu.
a ne znam koliko se prave. mislim da je percepcija da je skupo imati bazen. mislim danas je sve skupo. ako moras dovesti nekoga da iskopa, nekoga da ti ugradi pumpu, cijevi i sistem ciscenja, sve ce to kostati. nekad to nije bilo tako skupo koliko se cini kad kazes imam bazen. danas stvarno pojma nemam
ali ostajem pri tome koliko mozes koristiti godisnje. u hercegovini sigurno puno vise. ako je do temperature, mozes provuci mala crijeva na krov i napraviti cirkulaciju vode. grije se puno brze. pogotovo ako se igras sa panelima.
-
daario naharis
#29944 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mora komsiluk reci da ima bazen...Cuj sto se pravi...
-
moimoi
#29945 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa bas radi pucanja tj ostecenja.Bodkin wrote: ↑21/10/2025 16:56zasto ne bi praznio? prvo ciscenje, drugo zaledice, trece, cuvas pumpu.
Prazne se jedino one djecije plastikare od par stoja.
-
Bodkin
#29946 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne mora biti, moze biti iskopani i unutra oblozen sa specijalnom plastikom. Ne ostaje preko zime nista
Elem ne znam odakle se ovo pretvorilo u temu o privatnim bazenima
Elem ne znam odakle se ovo pretvorilo u temu o privatnim bazenima
- jeza u ledja
#29947 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Posto imam kolege na poslu koji svako malo zaguse chat sa pricom o svojim bazenima da su morali otvoriti poseban kanal samo za to
sad sam ih upravo pitao da li prazne bazene zimi i jednoglasan odgovor je - NE.
(Neki zive na Jugu, neki na Sjeveru).
Kazu da je zbog zastite "postavke" (ne znam kako da prevedem "liner"
) zimi.
Generalno od ranije znam iz njihove price da nemaju nikoga ko im "dolazi" da tu nesto odrzava specijalno.
Helem....razumijem da je naporno odrzavati, da je opasno radi djece, pa eto svako izvaze sta mu odgovara.
No definitivno nije statusni simbol. (Prije ce to biti naselje, ili sama kuca.)
Ja sam poceo pricu o posjedovanju kuca generalno, jer mislim da je ogromna razlika izmedju zivota u istoj od zivota u haustoru. I jedno i drugo ima prednosti i mana, no jebiga ne mozes janje okrenut na balkonu.
Kazu da je zbog zastite "postavke" (ne znam kako da prevedem "liner"
Generalno od ranije znam iz njihove price da nemaju nikoga ko im "dolazi" da tu nesto odrzava specijalno.
Helem....razumijem da je naporno odrzavati, da je opasno radi djece, pa eto svako izvaze sta mu odgovara.
No definitivno nije statusni simbol. (Prije ce to biti naselje, ili sama kuca.)
Ja sam poceo pricu o posjedovanju kuca generalno, jer mislim da je ogromna razlika izmedju zivota u istoj od zivota u haustoru. I jedno i drugo ima prednosti i mana, no jebiga ne mozes janje okrenut na balkonu.
- ultima_palabra
#29948 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Klima je bitan faktor tu, ovdje oko mene niko nema bazen jer se ne isplati praviti za dva mjeseca u godini. Jos ako uzmes u obzir da se najcesce ide na odmor oko 4. jula, fakticki bi ga gradio radi mjesec dana godisnje.
-
Osmi Socrates
#29949 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I to zavisi od toga gdje ideš i koji su ti ciljevi godišnjeg odmora. Ljeto (naše ljeto) je zapravo najgore vrijeme da posjetiš skoro bilo koju zemlju, sa izuzecima.
Ako je cilj da se pržiš na plaži u Hrvatskoj u julu, onda je ljeto dobro vrijeme da to i uradiš.
Mada meni nije jasno ni to prženje po plažama po najgorim temperaturama, al' hajde.
Ako je cilj da se pržiš na plaži u Hrvatskoj u julu, onda je ljeto dobro vrijeme da to i uradiš.
Mada meni nije jasno ni to prženje po plažama po najgorim temperaturama, al' hajde.
-
Messier
#29950 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
dje se kopate?
samo mi to recite.
uzme socrates u kanadi najskuplji grob u torontu, a milion vas imam u torontu, ne zna se ko je ludji sad
samo mi to recite.
uzme socrates u kanadi najskuplji grob u torontu, a milion vas imam u torontu, ne zna se ko je ludji sad
Last edited by Messier on 22/10/2025 06:24, edited 1 time in total.