iPhone - All about
Moderator: Benq
-
zippoo87
#33801 Re: iPhone - All about
Ne znam stvarno...citam na netu o ovome a evo ova slika sto sam stavio,je uslikana u BiH,tako da meni djeluje kao i ovaj da je promijenio boju.
Ti sam izvagaj ali nekako mi je siva elegantnija od ove,mada je ova boja vise za "dojam" i pokazivanje.
Pa ti sam odluci sta ces.
Mozda je dugorocno siva bolji izbor,jer ako primijene boju,vjerovatno ce i preprodaja telefona kroz par godina biti teza.
Ti sam izvagaj ali nekako mi je siva elegantnija od ove,mada je ova boja vise za "dojam" i pokazivanje.
Pa ti sam odluci sta ces.
Mozda je dugorocno siva bolji izbor,jer ako primijene boju,vjerovatno ce i preprodaja telefona kroz par godina biti teza.
-
DonieBrasco
#33802 Re: iPhone - All about
Da li tamno plavi okisidara mjenja bolje ili samo naranđasti ?
-
brazzo19
#33803 Re: iPhone - All about
Citam da je prijavljeno par slucajeva i za ovaj plavi model, izgleda samo za sivi nema zalbi jos, ne znam ni sam sada, raspametio sam se ...
- Better Man
#33804 Re: iPhone - All about
Izgleda da je nova serija Apple mobitela jedno veliko s...e i smeće nekvalitetno. Ne mogui da razumijem da ti firma koja se fura na prestiž nudi škart proizvod. Mene bi stid i sramota bilo da kupcima nudim o0vakav jedan poluproizvod.
-
DonieBrasco
#33805 Re: iPhone - All about
Standardni 17 ove godine bas dobro upakovan i poboljsan u svakom smislu, dipaly, kamere, cip, Pro model jaci za jednu kameru i nesto brzi cip, vise baterije. Glupo je traziti dlaku u jajetu sto se tice perfomansi jer zaista su dobri.Better Man wrote: ↑20/10/2025 09:05 Izgleda da je nova serija Apple mobitela jedno veliko s...e i smeće nekvalitetno. Ne mogui da razumijem da ti firma koja se fura na prestiž nudi škart proizvod. Mene bi stid i sramota bilo da kupcima nudim o0vakav jedan poluproizvod.
Ali ovaj kvalitet aluminijuma i okisdacija na Pro modelima za svaku osudu. Inace Apple kao kompanija blago receno cicije jer moze to mnogo vise obzirom sta se sve trpa u budget modele androida.
- skafiskafsnjak
#33806 Re: iPhone - All about
Eeee … mogu bolje. Onda nece zaraditi.DonieBrasco wrote: ↑20/10/2025 10:50Standardni 17 ove godine bas dobro upakovan i poboljsan u svakom smislu, dipaly, kamere, cip, Pro model jaci za jednu kameru i nesto brzi cip, vise baterije. Glupo je traziti dlaku u jajetu sto se tice perfomansi jer zaista su dobri.Better Man wrote: ↑20/10/2025 09:05 Izgleda da je nova serija Apple mobitela jedno veliko s...e i smeće nekvalitetno. Ne mogui da razumijem da ti firma koja se fura na prestiž nudi škart proizvod. Mene bi stid i sramota bilo da kupcima nudim o0vakav jedan poluproizvod.
Ali ovaj kvalitet aluminijuma i okisdacija na Pro modelima za svaku osudu. Inace Apple kao kompanija blago receno cicije jer moze to mnogo vise obzirom sta se sve trpa u budget modele androida.
Da su ostavili titanium, onda ne bi bilo zarade. Ili bi bilo 100eur vise
- Better Man
#33807 Re: iPhone - All about
Upravo za kvalitet aluminija i tu oksidaciju govorim. Šta vrijede sva ta poboljšanja, kad nakon kratke upotrebe izgleda kao da je star više godina.DonieBrasco wrote: ↑20/10/2025 10:50Standardni 17 ove godine bas dobro upakovan i poboljsan u svakom smislu, dipaly, kamere, cip, Pro model jaci za jednu kameru i nesto brzi cip, vise baterije. Glupo je traziti dlaku u jajetu sto se tice perfomansi jer zaista su dobri.Better Man wrote: ↑20/10/2025 09:05 Izgleda da je nova serija Apple mobitela jedno veliko s...e i smeće nekvalitetno. Ne mogui da razumijem da ti firma koja se fura na prestiž nudi škart proizvod. Mene bi stid i sramota bilo da kupcima nudim o0vakav jedan poluproizvod.
-
DonieBrasco
#33808 Re: iPhone - All about
Mene najvise nervira sto ne ubace split screen multitasking, lijepo da podjelis ekran djelu na jednom youtube gledas na drugom listas mail, ili ne bitno sta radis. Android to ima vise od deset godina a ovi ne znam sta cekaju i kakva je to politika na takvu snagu cipa i kvalitet ekrana.
-
brazzo19
#33809 Re: iPhone - All about
E fuj ... nakon 15 godina odlucim da predjem sa Samsunga na Iphone i gledaj sranja, izbacilu titanium, telefon boju mjenja bjezi jbt, ne znam nisam pametan, da mozda uzmem sivu boju ili da ne prelazim nikako a glupo mi da uzimam 16 pro max kad je ovaj izasao a dugo mi da cekam 18.ku ... raspametio sam se ....
https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /251020020
- Pandakonda
#33810 Re: iPhone - All about
Po meni je tu jedina greska sto je blic udaljen i sto su od Pixela pokusali kopirati taj uzdignuti "otok"neraaaa wrote: ↑17/10/2025 17:04Dešava i dešavat će se sve više i sve gore zato što telefoni izlaze svake godine, a realno ovaj dizajn je sklepan nekih pola godine pred izlazak i nema šanse sve da se istestira.suad-sarajevo wrote: ↑17/10/2025 14:13 Pa valjda su ovi telefoni prošli neko testiranje. Ne mogu da vjerujem da im se ovakve stvari dešavaju. U stvari i ne vjerujem uopšte.
Prvo ovaj monoblok dizajn, pa frankensteinsko staklo i na kraju ovaj otok sa udaljenom blicem, koji umjesto da bude što bliže modulima kamere, oni ga stavili na suprotan kraj i učinili beskorisnim. Kamera otok me podsjeća na neke fake telefone sa Alija.
Totalni promašaj u dizajnu. Nema boljeg rješenja od sendvič stakla, ali neko se izgleda malo više pravio pametan, a budući da u Applu nema više Johnny Ive-a da to sve nadgleda, dobijemo ovo. Hrđavi Frankenstein.
Aluminijum su najavili odavno jer su jedino tako mogli optimizirati grijanje telefona. Pokusali su sa titanijumom i celikom (14ka) ali nista nije pomoglo sa smanjenjem zagrijavanja kao aluminiji. I onda su nazalost staklo morali ostaviti na malom dijelu pozadine jer drugacije ne bi moglo raditi bezicno punjenje. Obicna 17ka je ostala ista
Za ovo mjenjanje boje sam viđao samo kod narandzaste. Silver je izgleda najbolji izbor
- skafiskafsnjak
#33811 Re: iPhone - All about
Ja sam svakako bio sivi narucio. Jer mi u kolege 16ka siva bas svidjela.
-
neraaaa
#33812 Re: iPhone - All about
Ma dizajn 16-ke i 17-je je usavršen. Ne treba dalje od toga ići.
- BeYaZ
#33813 Re: iPhone - All about
Ma uzmeš 16 pro max , nemaš šta razmišljati. Imam ga evo 9 mjeseci i nisam se pokajao , znam da neće oksidiratibrazzo19 wrote: ↑20/10/2025 12:03 E fuj ... nakon 15 godina odlucim da predjem sa Samsunga na Iphone i gledaj sranja, izbacilu titanium, telefon boju mjenja bjezi jbt, ne znam nisam pametan, da mozda uzmem sivu boju ili da ne prelazim nikako a glupo mi da uzimam 16 pro max kad je ovaj izasao a dugo mi da cekam 18.ku ... raspametio sam se ....
-
brazzo19
#33814 Re: iPhone - All about
Ma necu da uzimam 16 glupo mi izasla 17 ...
- hp_user
#33815 Re: iPhone - All about
brazzo19 nemoj se sikirat, dođi da te držim za ruku 
-
brazzo19
-
zippoo87
#33817 Re: iPhone - All about
Cekamo prve primjerke oksidacije i na sivom ...
Mozda nisu dovoljno dugo bili na suncu jos
Ali fakat,ovo je takav fail,da je nevjerovatno.
Ne razumijem se bas u hemikalije i to,pa ako ima neko strucan da objasni sta je uzrok da boja iz jedne nijanse ode u drugu ? To nije nesto sto je uobicajno,da boja sama od sebe dobije drugu boju. Nesto mi ova prica s UV ne pije vode.
Drugo je kada lak od starosti izgubi sjaj i pobijeli,kao na autima.
-
DonieBrasco
#33818 Re: iPhone - All about
Da li je neko pazario obicni 17 kakvi su utisci ?
-
neraaaa
#33819 Re: iPhone - All about
Objasnio mi je jedan fizičar. Proces je ok, ali problem je izbor boje. Ova boja je jako podložna promjeni kada je izložena toploti. Sjetite se onih autića u ratu i poslije rata što smo imali, narandžasti su bili (ista ovakva boja) pa kad ga staviš na šporet od postane tamno crven.zippoo87 wrote: ↑20/10/2025 21:45Cekamo prve primjerke oksidacije i na sivom ...![]()
![]()
Mozda nisu dovoljno dugo bili na suncu jos![]()
Ne razumijem se bas u hemikalije i to,pa ako ima neko strucan da objasni sta je uzrok da boja iz jedne nijanse ode u drugu ? To nije nesto sto je uobicajno,da boja sama od sebe dobije drugu boju. Nesto mi ova prica s UV ne pije vode.
To je i ovdje slučaj i kaže mi da nije samo sunce problem, već toplota općenito, pogotovo kod bežičnog punjenja. Oni su dobro zaštićeni i optimizirani iznutra i telefon je u savršeno funkcionalnom stanju, ali estetski neće biti takav jer jednostavno proces anodizacije sa ovom bojom nije u ljubavi sa toplinom i UV-om.
Sve i svemu, za ove novce da dobiješ telefon ovako nakaradnog dizajna i sa ovim problemom oko boje, koji se ne može riješiti jer zakoni fizike su takvi, je katastrofa. Po meni zbog ovoga bi trebali napraviti opoziv svih telefona i izbaciti nove bez ove boje. Silver ili prirodni aluminij bez anodizacije je jedini fix.
-
DonieBrasco
#33820 Re: iPhone - All about
Ako postane globalno naci ce Apple pravni lijek da se ograde ili ce biti totalni opoziv, vracanje tefona i novca.
Kako su lukavi i bezobrazni nista da nas ne iznenadi.
-
acer5101
#33821 Re: iPhone - All about
Biće da je taj tvoj fizičar ključna karika koja nedostaje Ejplu. Da je on njima to na vrijeme rekao, ne bi došlo do ovoganeraaaa wrote: ↑20/10/2025 23:44Objasnio mi je jedan fizičar. Proces je ok, ali problem je izbor boje. Ova boja je jako podložna promjeni kada je izložena toploti. Sjetite se onih autića u ratu i poslije rata što smo imali, narandžasti su bili (ista ovakva boja) pa kad ga staviš na šporet od postane tamno crven.zippoo87 wrote: ↑20/10/2025 21:45Cekamo prve primjerke oksidacije i na sivom ...![]()
![]()
To je i ovdje slučaj i kaže mi da nije samo sunce problem, već toplota općenito, pogotovo kod bežičnog punjenja. Oni su dobro zaštićeni i optimizirani iznutra i telefon je u savršeno funkcionalnom stanju, ali estetski neće biti takav jer jednostavno proces anodizacije sa ovom bojom nije u ljubavi sa toplinom i UV-om.
Sve i svemu, za ove novce da dobiješ telefon ovako nakaradnog dizajna i sa ovim problemom oko boje, koji se ne može riješiti jer zakoni fizike su takvi, je katastrofa. Po meni zbog ovoga bi trebali napraviti opoziv svih telefona i izbaciti nove bez ove boje. Silver ili prirodni aluminij bez anodizacije je jedini fix.
-
neraaaa
#33822 Re: iPhone - All about
Ma ne, samo će reći “it’s not a bug, it’s a feature”.DonieBrasco wrote: ↑21/10/2025 10:10 Ako postane globalno naci ce Apple pravni lijek da se ograde ili ce biti totalni opoziv, vracanje tefona i novca.
Ovaj Apple nije ni sjena od Apple-a od prije desetak godina. Nema dovoljno testiranja, baziraju se na nebitne stvari koje niko i ne traži. Eno već razmišljaju o povlačenju Air modela od naredne godine jer se trenutni prodaje ispod svih očekivanja.
Evo konkretno ovaj sad problem. Nije istestirano. Kada su testirali telefon, koje je ionako bilo s’brda s’dola, testirali su ga u onoj robusnoj maskirnoj maskici, da ne bi finalni izgled procurio u javnost, sunce nikad nije ni dotaklo telefon prilikom testiranja i nisu mogi uopšte uočiti ovaj problem.
Sada je kasno. I ovaj “gate”, kao i raniji bendgate i antennagate su rezultat lošeg i površnog testiranja, s tim da je antennagate problem koji je baš teško uočljiv (potrebno testirati u području sa relativno slabim signalom i neuobičajeno držati telefon), dok su ostali rezultat slabog testiranja i drastičnog pada kontrole kvalitete.
- Pandakonda
#33823 Re: iPhone - All about
17ka im je vjerovatno najbolji proizvod u zadnjih hi hi godina. Za istu cijenu od 16ke prosle godine dobijes sve ono sto je potrebno prosjecnom korisniku. Pro verzija jedino iskace po dodatnoj kameri i Pro verziji procesora i posto je od aluminija slabije ce se zagrijavati
-
sasajev
#33824 Re: iPhone - All about
acer5101 wrote: ↑21/10/2025 10:34Biće da je taj tvoj fizičar ključna karika koja nedostaje Ejplu. Da je on njima to na vrijeme rekao, ne bi došlo do ovoganeraaaa wrote: ↑20/10/2025 23:44Objasnio mi je jedan fizičar. Proces je ok, ali problem je izbor boje. Ova boja je jako podložna promjeni kada je izložena toploti. Sjetite se onih autića u ratu i poslije rata što smo imali, narandžasti su bili (ista ovakva boja) pa kad ga staviš na šporet od postane tamno crven.zippoo87 wrote: ↑20/10/2025 21:45
Cekamo prve primjerke oksidacije i na sivom ...![]()
![]()
Ni do cega nije ni doslo, samo se pricaju gluposti.
Prodati milioni uredjaja, jedan lik iz Rumunije ili odakle li je vec izbaci neku glupost od slike i pravi se neka fama.
Pa da je to nesto sto se dogadja cesto ili da je makar 1% uredjaja zahvacen, do sada bi bile hiljade takvih “izvjestaja”.
Nego ljudi uzivajaju da blate i da se nasladjuju. Citam i ne vjerujem koliko ste smjesni sa tim izjavama. Opet govorim, niko od vas nema taj telefon niti ce ga imati u doglednoj buducnosti, a vas se kao tice sta se desava. U ruke te vase samsunge i saomije, stare ajfone i uzivajte.
-
brazzo19
#33825 Re: iPhone - All about
Imaju raja u BiH para, ne podcjenjuj kupovnu moc ljudi ovdje prijatelju, vidjao sam kod ljudi da vec "nose" 17.ku, moj dobar drug neki dan kupio pro, nije Iphone vise eksluziva ko prije sto je bio, sad gotovo svak moze uzeti bilo koji uredjaj.