autosoviniza, napisu za svakog ko nesto pozitivno kaze o zemlji u koju se doselio
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#29901 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
moimoi
#29902 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti s nozem i kesom ides u sumukomsinica_s_drugog wrote: ↑20/10/2025 19:41Ja sam dosla s preko 30, apsolutno ne patim ni od ni za bosanskim mentalitetom.Bodkin wrote: ↑20/10/2025 09:32ne bi vjerovala, znam ljudi koji ovako misle. ja mislim da su to uglavnom oni koji su otisli gore sa 30+ i nekako ih je oblikovao vec zivot u bih. neke zivotne navike se jako tesko mijenjajukomsinica_s_drugog wrote: ↑20/10/2025 08:10 Bukvalno je neka agresivna kampanja protiv Njemacke, traje i traje, primijetno je i ofirno. Onaj tekst je toliko smijesan i nebulozan da ga apsolutno ne vrijedi prokomentarisat.
Meni su Svabe super, vikendom - Hajdemo u planine!
Ljepota![]()
Nekaa tebe u Njem
-
komsinica_s_drugog
#29903 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vidi gljivamoimoi wrote: ↑20/10/2025 19:57Ti s nozem i kesom ides u sumukomsinica_s_drugog wrote: ↑20/10/2025 19:41Ja sam dosla s preko 30, apsolutno ne patim ni od ni za bosanskim mentalitetom.
Ljepota![]()
Nekaa tebe u Njem![]()

-
detroit-mercy
#29904 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pogledaj Starnberg, to ti je ono sto bi rekao bogatjeza u ledja wrote: ↑20/10/2025 15:50 Znaci kad pogledam u neko naselje u Minhenu. Evo bezveze otvorio gdje sam prvo vidio kuce na satelitskom snimku. Naselje "Hadern" (veze nemam gdje je sta tamo). Vidim kuce su sve. Vidim pola sata je od centra Minhena, autom ili javnim prijevozom. Je li to smatras pod "bas bogat"?![]()
Mislim, pretpostavljam da je puno takvih naselja u i oko Minhena i drugih gradova pa mi nekako to ne zvuci kao "bas bogat".
-
detroit-mercy
#29905 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Misli na closed gate communitiesjeza u ledja wrote: ↑20/10/2025 16:43Pa ima kuca ogradjenih zidinama i kapijom koliko hoces po Evropi. Ja sam mislio da ti govoris o cijelom naselju.moimoi wrote: ↑20/10/2025 16:38Na istoku ih zovu “compounds” .. kuce ogradjene zidinama, kapija.. ne moze svako uci.. pa sam mislila da je to Mericki izraz.jeza u ledja wrote: ↑20/10/2025 16:29
Compounde?![]()
Mislis subdivisions?![]()
Ma sve je do cijene energije ocigledno. Ovdje se gradi jeftino i nabrzaka, na ogromne udaljenosti, jer je energija jeftina. I gorivo i struja i plin. (valjda). Energetska efikasnost? Pff![]()
Salim se, ali mislim da je neusporedivo sa Evropom.
A znas da su Ojropejci stedljivi… nema bacanja![]()
Compound se i ovdje koristi za opis kuce ogradjenom zidinom ili ogradom (izmedju ostalog), ali to je vise kao specificna karatkeristika namjene zemljista, ne neki izraz za tip gradnje.
-
tokio25
#29906 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
gledam ovaj starnberg samo jedan bazen iza jedne kuce
sirotinja
sirotinja
-
moimoi
#29907 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
komsinica_s_drugog wrote: ↑20/10/2025 20:11Vidi gljivamoimoi wrote: ↑20/10/2025 19:57Ti s nozem i kesom ides u sumukomsinica_s_drugog wrote: ↑20/10/2025 19:41
Ja sam dosla s preko 30, apsolutno ne patim ni od ni za bosanskim mentalitetom.
Ljepota![]()
Nekaa tebe u Njem![]()
![]()
Mene je moja pokojna nona istraumirala. Prica je da je citava porodica umrla od jedne pogresne gljive. Vjerujem jedino upakovanim. Kod nas su to sampinjoni i bukovace.
Vani sam svasta kupovala ali samo i iskljucivo u samoposluzi.
Vama gljivarima skidam kapu.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#29908 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Glede Minhena, nikad nisam shvatio fascinaciju tim gradom općenito, a pogotovo ne među našim ljudima.
Mislim da sam to negdje i napisao već.
Da imam novca, a da moram baš izabrati neko mjesto izvan ove svoje regije (koja je naravno uvijek no. 1 u DE), uvijek bi izabrao Dizeldorf. Ko je jednom prošetao Alejom jednom zna o čemu govorim, imaš osjećaj da si u centru svijeta.
I onda ti je ovdje jednostavno sve blizu, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Brisel... na dohvat ruke. Keln je svakako u komšiluku. Pola metropola evrope oko sebe u krugu od dva sata.
Da imam novca, a da moram baš izabrati neko mjesto izvan ove svoje regije (koja je naravno uvijek no. 1 u DE), uvijek bi izabrao Dizeldorf. Ko je jednom prošetao Alejom jednom zna o čemu govorim, imaš osjećaj da si u centru svijeta.
I onda ti je ovdje jednostavno sve blizu, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Brisel... na dohvat ruke. Keln je svakako u komšiluku. Pola metropola evrope oko sebe u krugu od dva sata.
-
moimoi
#29909 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sto sjevernije, to hladnije i uskogrudnije.
Dovoljno ti je uzeti Njem auta kao primjer i udobnost.
Nas svijet voli “mekocu”
Dovoljno ti je uzeti Njem auta kao primjer i udobnost.
Nas svijet voli “mekocu”
-
detroit-mercy
#29910 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Za 30 minuta si na skijanju, za par sati voznje na toplom moru.PreWiBa wrote: ↑20/10/2025 20:57 Glede Minhena, nikad nisam shvatio fascinaciju tim gradom općenito, a pogotovo ne među našim ljudima.
I ti to poredis sa dosadnom zemljom kao sto je Holandija
-
detroit-mercy
- PreWiBa
#29912 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa i ovdje imaš skijanje. Jest samo kao na Rostovu, ali imaš ga.detroit-mercy wrote: ↑20/10/2025 21:51Za 30 minuta si na skijanju, za par sati voznje na toplom moru.PreWiBa wrote: ↑20/10/2025 20:57 Glede Minhena, nikad nisam shvatio fascinaciju tim gradom općenito, a pogotovo ne među našim ljudima.
I ti to poredis sa dosadnom zemljom kao sto je Holandijajedino dobro sto imaju kurave i vuturu
.
Za par sati - od Minhena do Istre je 500 kilometara. Predaleko za neki vikend na moru, ako ćeš putovati toliko dugo onda možeš i onda ići avionom gdje hoćeš.
Do juga Austrije postoji ta opcija, onda dalje toga mrka kapa.
A nazvati Nizozemsku dosadnom zemljom...
- geralt
- jeza u ledja
#29914 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E jebiga nije ovo MiKe.detroit-mercy wrote: ↑20/10/2025 20:13Pogledaj Starnberg, to ti je ono sto bi rekao bogatjeza u ledja wrote: ↑20/10/2025 15:50
Znaci kad pogledam u neko naselje u Minhenu. Evo bezveze otvorio gdje sam prvo vidio kuce na satelitskom snimku. Naselje "Hadern" (veze nemam gdje je sta tamo). Vidim kuce su sve. Vidim pola sata je od centra Minhena, autom ili javnim prijevozom. Je li to smatras pod "bas bogat"?![]()
Mislim, pretpostavljam da je puno takvih naselja u i oko Minhena i drugih gradova pa mi nekako to ne zvuci kao "bas bogat".![]()
-
detroit-mercy
#29915 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bro, ja sam zivio izmedju Koelna i Dusseldorf-a kad je Njemacka bila popularnaPreWiBa wrote: ↑20/10/2025 22:08Pa i ovdje imaš skijanje. Jest samo kao na Rostovu, ali imaš ga.detroit-mercy wrote: ↑20/10/2025 21:51Za 30 minuta si na skijanju, za par sati voznje na toplom moru.PreWiBa wrote: ↑20/10/2025 20:57 Glede Minhena, nikad nisam shvatio fascinaciju tim gradom općenito, a pogotovo ne među našim ljudima.
I ti to poredis sa dosadnom zemljom kao sto je Holandijajedino dobro sto imaju kurave i vuturu
.
Za par sati - od Minhena do Istre je 500 kilometara. Predaleko za neki vikend na moru, ako ćeš putovati toliko dugo onda možeš i onda ići avionom gdje hoćeš.
A nazvati Nizozemsku dosadnom zemljom...
Prospartao sam od kasina u Venlo-u do Roterdama i Amsterdama uzduz i poprijeko. Altstadt mi je bio vikend destinacija kao i barovi i kneipe po Koeln-u. NRW je dobra, ljudi su dobri ali je malo podosadna.
Za neki aktivniji lifestyle, ne moze se porediti sa Bavarskom.
- jeza u ledja
#29916 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne bih ni ja pravio bazen ako ga mozes koristi samo 3 mjeseca u godini.
-
detroit-mercy
#29917 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da je i tolikojeza u ledja wrote: ↑20/10/2025 23:27Ne bih ni ja pravio bazen ako ga mozes koristi samo 3 mjeseca u godini.
- geralt
#29918 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bazen se pravi radi kurcenja, ne da ga koristis. Simbol bogatstva i finansijskog uspjeha, isto kao Rolex i Mercedes.
Last edited by geralt on 20/10/2025 23:33, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#29919 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa kod vas tamo ih svaka kuca ima. Da sam pak tamo sigurno bih pravio. Mada sam cuo da je pravljenje istih poskupilo pravo.
- geralt
#29920 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma rupa bez dna u koju bacas pare. Prosla bi me zelja za njim nakon mjesec dana. A i sta ce ti kad si okruzen vrhunskim plazama u svakom pravcu.jeza u ledja wrote: ↑20/10/2025 23:33 Pa kod vas tamo ih svaka kuca ima. Da sam pak tamo sigurno bih pravio. Mada sam cuo da je pravljenje istih poskupilo pravo.
Last edited by geralt on 20/10/2025 23:37, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
- geralt
#29922 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nakon sto sam vadio tada trogodisnjeg sina iz bazena jer je odlucio da skoci bez zastite, to mi je razlog protiv a ne za. Statisticki najopasnija stvar za djecu nakon saobracajnih nesreca. Trenutak nepaznje i tragedija.
- jeza u ledja
#29923 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E jebiga sad.
Helem ne slazem se da su statusni simbol nikako. Ali razumijem da su PITA za odrzavanje, pogotovo u iole hladnijim krajevima.
Sto se tice mora i jezera, to je drukcija stvar totalno, plus osim ako nisi direktno na vodi moras se voziti.
Ja sam isto kao 20-ogodisnjak proveo i previse vremena po bazenima
A mislim da sam i kao dijete najvise se navikao na plivanje sa 24/7 accessom bazenu jedno ljeto.
Helem ne slazem se da su statusni simbol nikako. Ali razumijem da su PITA za odrzavanje, pogotovo u iole hladnijim krajevima.
Sto se tice mora i jezera, to je drukcija stvar totalno, plus osim ako nisi direktno na vodi moras se voziti.
Ja sam isto kao 20-ogodisnjak proveo i previse vremena po bazenima
- PreWiBa
#29924 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam, mislim da sve zavisi opet od ukusa.detroit-mercy wrote: ↑20/10/2025 23:24Bro, ja sam zivio izmedju Koelna i Dusseldorf-a kad je Njemacka bila popularnaPreWiBa wrote: ↑20/10/2025 22:08Pa i ovdje imaš skijanje. Jest samo kao na Rostovu, ali imaš ga.detroit-mercy wrote: ↑20/10/2025 21:51
Za 30 minuta si na skijanju, za par sati voznje na toplom moru.
.
A nazvati Nizozemsku dosadnom zemljom...tako da znam sta pricam.
Prospartao sam od kasina u Venlo-u do Roterdama i Amsterdama uzduz i poprijeko. Altstadt mi je bio vikend destinacija kao i barovi i kneipe po Koeln-u. NRW je dobra, ljudi su dobri ali je malo podosadna.
Za neki aktivniji lifestyle, ne moze se porediti sa Bavarskom.
Priznat ćeš da baš aktivniji stil života i nije ono što prosječnog Bosanca interesuje.
Ne znam, mene više interesuje da imaš gdje otići, kultura i tako. Ovdje ako hoću mogu otići u Dizeldorf, u Keln, u CentrO, Roermond, Dortmund, tek onda dođe odlazak preko granice (ok, Roermond je u NL ali to je odmah tik uz granicu).
Minhen je lijep, ali... nekako se osjećam ograničeno ako je u biti sve samo jedan veliki grad a oko njega tek manja mjesta.
-
detroit-mercy
#29925 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni je ovo bio najveci problem, samo mali trenutak nepaznje i pizdarija se desi. Posebno kad su manji, otici ces u kucu ono ce uletiti. Da ne pricamo kad nisi tu, kada si na poslu.