Koja drzava je nama najveci prijatelj?
-
tokio25
#101 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
pa to onda mozes reci za bilo koju drzavu
njemacka nam nije pomogla jer je kol bio na vlasti
u francuskoj bio miteran u britaniji lord owen (dont dream dreams) a ne neki bernard levy ili taj neki novinar sto je pisao prvi o genocidima
njemacka nam nije pomogla jer je kol bio na vlasti
u francuskoj bio miteran u britaniji lord owen (dont dream dreams) a ne neki bernard levy ili taj neki novinar sto je pisao prvi o genocidima
-
tokio25
#102 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
je li ja nesto sada mijesam ili je bono cini mi se jednu novu godinu ratnu proslavio u sarajevuEdin H. wrote: ↑20/10/2025 18:37Novinar koji je pokrenuo te video susrete iz opkoljenog Sarajeva i direktno se uključivao na koncerte u2-a (mi smo bili u zgradi Televizije) je pokrenuo tada mladi američki novinar MTV-a Bill Carter. Otišao u Italiju i dogovorio se sa Bosnom.
Pročitaj ako imaš priliku, dobra je knjiga
https://www.billcarter.cc/fools-rush-in-1
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#103 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
Onda si fulio temu, u naslovu veoma jasno piše "država".
To je potpuno druga diskusija.
-
tokio25
#104 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
ako je amerika prekinula rat onda nema dalje diskusije
- PreWiBa
#105 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
Pa haj nabroji. Ali molim suštinski.tokio25 wrote: ↑20/10/2025 17:31pljujes svePreWiBa wrote: ↑20/10/2025 17:28Jao druže, nikad da kažeš gdje pljujem. Plitak si. Nemojmo na ličnoj bazi, nije mi baš da se spuštam na taj nivo.tokio25 wrote: ↑20/10/2025 17:22
a sta si ti?
u njemackoj zivis sve pljujes i niko nije prijatelj zelis bih ultranacionalisticku al nikako da dodjes u nju
isti si sehohari
mozda i jesi al da ne skrecemo s teme
italija spanija al prvenstveno katalunja i japan su mozda i najveci prijatelji kad se ne gleda interes
amerika naravno jer je broj 1 u svijetu a nama se poklopilo da su njihovi interesi otprilike isti kao nasi
Italija i Španija su imale neke akcije individua, njihove vlade se ni u čemu nisu zadale da olakšaju stav evropskih zemalja koje su blokirale intervenciju. Ne znam ni za neke informacije da su javno protivili takvom stavu.
Zna se i ko je bio na strani intervencije, ko je bio da se ukine embargo, i ko je aktivno radio da se zaobiđe, i ko je žmirio na njegova kršenja.
ocito si mlad rekao bih poslijeratno dijete i sada ovdje preslazes istoriju a nemas pojma kako je bilo u tom trenutku
italija i spanija su dosta uradili samo sto ti ne znas ocito
nisu stvari bitne samo ako predjednik drzave kaze e ajmo raditi to za bih
japan da ne pricamo sta su uradili za sarajevo tik poslije rata
cak mi i ne zahvaljujemo se niti pridajemo paznju dovoljno japanu sta su uradili za nas
ps. da se ukinuo embargo onda bi se i srbija mogla naoruzavati jer je embargo stavljen jugoslaviji a ne bosni
Ovo za embargo, nemoj kenjati... a intervenciju ne spominješ uopće...
Japan je druga stvar, i to priznajem da si upravu.
- PreWiBa
#106 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
-
tokio25
#107 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
sta bolan da nabrojim?PreWiBa wrote: ↑20/10/2025 18:42Pa haj nabroji. Ali molim suštinski.tokio25 wrote: ↑20/10/2025 17:31pljujes svePreWiBa wrote: ↑20/10/2025 17:28
Jao druže, nikad da kažeš gdje pljujem. Plitak si. Nemojmo na ličnoj bazi, nije mi baš da se spuštam na taj nivo.
Italija i Španija su imale neke akcije individua, njihove vlade se ni u čemu nisu zadale da olakšaju stav evropskih zemalja koje su blokirale intervenciju. Ne znam ni za neke informacije da su javno protivili takvom stavu.
Zna se i ko je bio na strani intervencije, ko je bio da se ukine embargo, i ko je aktivno radio da se zaobiđe, i ko je žmirio na njegova kršenja.
ocito si mlad rekao bih poslijeratno dijete i sada ovdje preslazes istoriju a nemas pojma kako je bilo u tom trenutku
cak mi i ne zahvaljujemo se niti pridajemo paznju dovoljno japanu sta su uradili za nas
ps. da se ukinuo embargo onda bi se i srbija mogla naoruzavati jer je embargo stavljen jugoslaviji a ne bosni
ovo za embargo kad nemas pojma sta je bilo nisi bio ni rodjen a kenjas
kakva intervencija?
- PreWiBa
#108 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
Imam jedno pitanje i ono jasno pridodaje razumijevanju distinkcije između "države" i pojedinaca.
Da li smatrate da je Švedska, čija je ministrica mislim jednom odbila da jasno osudi gradnju ilegalnih naselja na Z. obali, prijateljska država Palestincima zbog Grete Thunberg?
Mislite li da je SAD zbog američkih humanitaraca na flotili za Gazu zemlja prijatelj Palestini?
Ako ne, zašto?
Da li smatrate da je Švedska, čija je ministrica mislim jednom odbila da jasno osudi gradnju ilegalnih naselja na Z. obali, prijateljska država Palestincima zbog Grete Thunberg?
Mislite li da je SAD zbog američkih humanitaraca na flotili za Gazu zemlja prijatelj Palestini?
Ako ne, zašto?
Last edited by PreWiBa on 20/10/2025 18:51, edited 1 time in total.
-
Osmi Socrates
#109 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
Mislim da bi prvo trebali raspraviti očekivanja (od strane BiH), pa onda pričati koliko su ta očekivanja ispunjena. Jer čini mi se da tako i vi komentarišete.
Nije se očekivalo od Japana da pomaže vojno, pa je bilo dovoljno i ovo ostalo. Pa su u vrhu. Mada, očekivati vojnu pomoć od bilo koga je na dugom štapu. Niko nikome nije dužan da pomogne vojno.
Mislim da je Amerika daleko prije svih. Od dolaska Clintona na vlast. Daleko najveći prijatelj BiH. Na stranu što je uletio u poziciju da mora kršiti međunarodni zakon da pomogne BiH. Tada su se svi trudili da ne krše međunarodne zakone. Rusija je smatrana za važnog sugovornika. Itd.
Nije se očekivalo od Japana da pomaže vojno, pa je bilo dovoljno i ovo ostalo. Pa su u vrhu. Mada, očekivati vojnu pomoć od bilo koga je na dugom štapu. Niko nikome nije dužan da pomogne vojno.
Mislim da je Amerika daleko prije svih. Od dolaska Clintona na vlast. Daleko najveći prijatelj BiH. Na stranu što je uletio u poziciju da mora kršiti međunarodni zakon da pomogne BiH. Tada su se svi trudili da ne krše međunarodne zakone. Rusija je smatrana za važnog sugovornika. Itd.
Last edited by Osmi Socrates on 20/10/2025 18:51, edited 1 time in total.
- PreWiBa
#110 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
Ima dovoljno onih što se itekako sjećaju...tokio25 wrote: ↑20/10/2025 18:46sta bolan da nabrojim?PreWiBa wrote: ↑20/10/2025 18:42Pa haj nabroji. Ali molim suštinski.tokio25 wrote: ↑20/10/2025 17:31
pljujes sve
ovo za embargo kad nemas pojma sta je bilo nisi bio ni rodjen a kenjas
kakva intervencija?
-
tokio25
#111 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
al to nisi ti tako da ne kenjaj o tome kad ne znas
ajde vidi kome je stavljen embargo na oruzje pa onda pominji embargo
- PreWiBa
#112 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
Stavljen je onome ko je već imao oružje.
To je isto kao da Ukrajini i Rusiji uvedeš embargo 2022, i kažeš "a šta bi tek bilo da Rusija nema embargo", a Rusija 10 godina može da roka dok i dođe do zaliha iz vremena Staljina...
-
geoxx
#113 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
Kakav Japan. Ne mozes stavljati drzavu koja nije relevantna za ovu drzavu u bilo kojem kontekstu. Svaka cast za pomoc, ali nema tu intenziteta odnosa izmedju drzava i naroda da ih se racuna ovdje.
Isto mislim i za neke sto su slali municiju u ratu, a opet poslije rata intenzitet odnosa je nula. Ima tu naravno i geografije i cinjenice da te drzave nisu geopoliticke sile, ali tako je kako je.
Mozes birati izmedju Amerike, EU i Turske. To je to.
Isto mislim i za neke sto su slali municiju u ratu, a opet poslije rata intenzitet odnosa je nula. Ima tu naravno i geografije i cinjenice da te drzave nisu geopoliticke sile, ali tako je kako je.
Mozes birati izmedju Amerike, EU i Turske. To je to.
-
tokio25
#114 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
cekaj sada nemoj skretati
da tako jeste al da je dignut embargo i da bosni pomogne ne znam pakistan iran i ko vec
mislis da srbiju ne bi pomogli rusi ?
to je u biti da pakistanskim oruzjem se boris protiv ruskog
onako je bio embargo a preko hrvatske se na crno dovlacilo
ne toliko mozda koliko je trebalo moglo itd jer imas i drugu stranu koja nije slijepa ni glupa
u biti ovim velikim drzavama u ovim jugo drzavicama mi smo za njih sve isti kurac manje vise
samo pojedinci znaju vece razlike kao sto je biden levy boyle itd na strani srbije je vjerovatno bio neki bildt mozda owen i sta ja znam ko je vec uz srbiju
-
Osmi Socrates
#115 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
Slanje oružja u ratu je bilo zasnovano na tome da Amerika (čitaj Clinton) zažmiri na tu dostavu, plus da Hrvatskoj prijateljski zavrne ruku da tu dostavu i dozvoli.
Svaka njima čast što su poslali, ali bez Clintona je to bilo nemoguće.
- PreWiBa
#116 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
A šta bi im to raspadnuta Rusija mogla dati, a da oni već nisu imali, a da ujedno još ne prekrše no-fly-zone odredbu?tokio25 wrote: ↑20/10/2025 19:01cekaj sada nemoj skretati
da tako jeste al da je dignut embargo i da bosni pomogne ne znam pakistan iran i ko vec
ne toliko mozda koliko je trebalo moglo itd jer imas i drugu stranu koja nije slijepa ni glupa
u biti ovim velikim drzavama u ovim jugo drzavicama mi smo za njih sve isti kurac manje vise
samo pojedinci znaju vece razlike kao sto je biden levy boyle itd na strani srbije je vjerovatno bio neki bildt mozda owen i sta ja znam ko je vec uz srbiju
-
NediM17
#117 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
Nemojte se ljutit' al' meni je Japan tek na trecem mjestu. 
-
tokio25
#118 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
pricamo o 92goj godiniPreWiBa wrote: ↑20/10/2025 19:03A šta bi im to raspadnuta Rusija mogla dati, a da oni već nisu imali, a da ujedno još ne prekrše no-fly-zone odredbu?tokio25 wrote: ↑20/10/2025 19:01cekaj sada nemoj skretati
rusija tj rusko oruzje tada i sada je nebo i zemlja
vidis zasto ti ne mozes da pricas o tome kad si mlad
upravo ono sto sam napisao se idealno odnosi na tebe
"nasa se istorija vise ne mijenja
ali nacin na koji tumacimo istoriju se mijenja u svakoj generaciji
i svaka generacija iznova otkriva proslost i tumaci na novi nacin
i to ne govori samo o istoriji nego i nama"
-
tokio25
- PreWiBa
#120 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
Da.Osmi Socrates wrote: ↑20/10/2025 19:03 Slanje oružja u ratu je bilo zasnovano na tome da Amerika (čitaj Clinton) zažmiri na tu dostavu, plus da Hrvatskoj prijateljski zavrne ruku da tu dostavu i dozvoli.
Uzgled rečeno, ja zato i ne razumijem zašto neko misli da su odnosi sa većinsko-muslimanskim zemljama u konfliktu sa odnosima sa SAD-om.
Pogotovo ako one naginju zapadu svakako.
I dan-danas je Amerika glavna u ovoj zemlji.
Kakav vakat je došao, tokom Trumpovog mandata je postalo bolje biti dobar sa Katarom nego sa Briselom.
-
palermo
#121 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
Pa sto ga.nije.prekinula 92 ? Prekinula ga je zato sto je jedina mogla.prekinuti rat. I prekinula ga je tek onda kada se vidjelo da Srbi nikako da zavrse posao.
Ne bi se smjela mijesayi moc I prijateljstvo. Niko recimo ne.spominje Sloveniju koja jeste imala.prijayeljski stav prema BiH I kad je najteze bilo
- PreWiBa
#122 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
Rusi tada nisu imali šta da jedu, Gorbačov i kasnije Jelcin su molili zapad da im šalju žito.tokio25 wrote: ↑20/10/2025 19:06pricamo o 92goj godiniPreWiBa wrote: ↑20/10/2025 19:03A šta bi im to raspadnuta Rusija mogla dati, a da oni već nisu imali, a da ujedno još ne prekrše no-fly-zone odredbu?tokio25 wrote: ↑20/10/2025 19:01
cekaj sada nemoj skretati
Rusi nisu mogli tada običnu šaku jada od Čečena da stave pod kontrolu sa svojom raspadnutom vojskom, a vamo bi slali masovno glanc bombardere, tenkove i šta sve ne na par hiljada kilometara.
Ti proxy-sukobi i jesu koštali Ruse tada, nema šanse da bi oni ušli u to u vrijeme svoje najveće krize.
Ima fraza kada srpski pregovarači sjede u Parizu, dođe ruski predstavnik, oni kontaju da će im pomoći, ovaj im odgovori "ako smo mi mogli dati Krim i pola Sovjetskog saveza, šta je vama dati Kosovo". I to je bilo 1999.
- canvra888
#123 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
Najveći "prijatelj" država i rukovodstvo koje je predložilo i nagradilo katila koji je vršio genocid i etnička čišćenja sa 49% teritorije i imenom entiteta SRPSKA. Jašta 
-
tokio25
#124 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
covjece 99 i 92 su nebo i zemljaPreWiBa wrote: ↑20/10/2025 19:14Rusi tada nisu imali šta da jedu, Gorbačov i kasnije Jelcin su molili zapad da im šalju žito.tokio25 wrote: ↑20/10/2025 19:06pricamo o 92goj godini
Rusi nisu mogli tada običnu šaku jada od Čečena da stave pod kontrolu sa svojom raspadnutom vojskom, a vamo bi slali masovno glanc bombardere, tenkove i šta sve ne na par hiljada kilometara.
Ti proxy-sukobi i jesu koštali Ruse tada, nema šanse da bi oni ušli u to u vrijeme svoje najveće krize.
Ima fraza kada srpski pregovarači sjede u Parizu, dođe ruski predstavnik, oni kontaju da će im pomoći, ovaj im odgovori "ako smo mi mogli dati Krim i pola Sovjetskog saveza, šta je vama dati Kosovo". I to je bilo 1999.
zato i govorim kad nisi bio rodjen tada ne znas kako je bilo onda nemoj ni pisati o tome da se en blamiras
-
Osmi Socrates
#125 Re: Koja drzava je nama najveci prijatelj?
Ne znam kako si ti zamislio da se dopusti odlazak svih Srba iz BiH, a to bi se desilo da nisu "dozvolili" manji entitet. Kao što su otišli iz drugih područja koja nisu pripala RS-u.
Tada je bilo vrijeme za kraj rata, ne neophodno i mir. Kao što vidimo i svih narednih godina pa čak i do danas. No, stvari idu nabolje.
Tada je bilo vrijeme za kraj rata, ne neophodno i mir. Kao što vidimo i svih narednih godina pa čak i do danas. No, stvari idu nabolje.