Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

KraljicaIzJajca

#29876 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by KraljicaIzJajca »

dr_Evil wrote: 20/10/2025 10:02 P.S. na mrskom zapadu sam naucio dimiti ribu, to se kod nas ne radi, a vrhunska je stvar :D

Da ne kazemo da je sve crno, @Didier jesi li na svom putovanje probao Smalahove? :D
Gdje dimiš ribu? Kako izgleda sušilica? :-D
jeza u ledja

#29877 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Palo mi je napamet u vezi ove price oko rostiljanja, koji je procenat ljudi po Njemackoj, Skandinaviji, koji zivi u kucama? Da li je to nesto cemu ljudi teze ili je rezervisano za porodice? Neki gradovi su ogromni pa mozda i nema smisla ali vecina je dovoljno mala i ima odlican prijevoz. Da li se po Evropi masovno grade predgradja ili je to i dalje rezervisano samo za Ameriku sa jeftinim gorivom?
Osmi Socrates

#29878 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Brazilcii toga posluže bez kraja. Specifični termini se izgube u toj prezentaciji. Zavisi i od toga kako se prezentira, da li ćeš se poslije sjetiti bilo čega.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#29879 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

jeza u ledja wrote: 20/10/2025 15:20 Palo mi je napamet u vezi ove price oko rostiljanja, koji je procenat ljudi po Njemackoj, Skandinaviji, koji zivi u kucama? Da li je to nesto cemu ljudi teze ili je rezervisano za porodice? Neki gradovi su ogromni pa mozda i nema smisla ali vecina je dovoljno mala i ima odlican prijevoz. Da li se po Evropi masovno grade predgradja ili je to i dalje rezervisano samo za Ameriku sa jeftinim gorivom?
Amerikanci imaju American Dream, Nijemci imaju san o Doppelhaushälfte, tj. svojoj polovici kuće (rijetke su samostojeće kuće, onda si već baš bogat).

Ovako to izgleda, ispred još parkiran neki Audi A6 i slično.

Međutim, sa rastućim cijenama nekretnina, to sve više postaje i samo pusti san jbg.
U Njemačkoj tek oko polovina stanovništva ima svoju nekretninu uopće

Image
jeza u ledja

#29880 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Bodkin wrote: 20/10/2025 15:18
jeza u ledja wrote: 20/10/2025 15:08 Ono sto mi je ostalo upecatljivo kod Brazilaca je onaj sir na raznjice. Veze nemam kako se zove.

U stvari mozda sam ja i jeo tu picanhu ali ne znam kako se sta zove.. :? Doduse vjerovatno bih zapamtio da jesam. :D
izgleda kao polumjesec kad ga sluze ako si isao na one all you can eat kad ti sluze meso sa maceva. ima tanak sloj masti
Nisam to jeo. :-?

Isao sam na neke derneke kod Brazilaca gdje se rostiljalo.
Sto se tice restorana, nisam nikad isao u njihov steakhouse, jedino po nekim hipster brazilskim fusion restoranima. :D

PS: Ah , u jednom od njih jeo sam nesto sto je bilo servirano na vertikalnom raznju sa postoljem. Mozda je to to. :D
jeza u ledja

#29881 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

PreWiBa wrote: 20/10/2025 15:26
jeza u ledja wrote: 20/10/2025 15:20 Palo mi je napamet u vezi ove price oko rostiljanja, koji je procenat ljudi po Njemackoj, Skandinaviji, koji zivi u kucama? Da li je to nesto cemu ljudi teze ili je rezervisano za porodice? Neki gradovi su ogromni pa mozda i nema smisla ali vecina je dovoljno mala i ima odlican prijevoz. Da li se po Evropi masovno grade predgradja ili je to i dalje rezervisano samo za Ameriku sa jeftinim gorivom?
Amerikanci imaju American Dream, Nijemci imaju san o Doppelhaushälfte, tj. svojoj polovici kuće (rijetke su samostojeće kuće, onda si već baš bogat).

Ovako to izgleda, ispred još parkiran neki Audi A6 i slično.

Međutim, sa rastućim cijenama nekretnina, to sve više postaje i samo pusti san jbg.
U Njemačkoj tek oko polovina stanovništva ima svoju nekretninu uopće

Image
Pa dobro moze i to. To ti je u Americi "townhome" ili strucnije "single family attached". Bitno je da ima bastu.
jeza u ledja

#29882 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Znaci kad pogledam u neko naselje u Minhenu. Evo bezveze otvorio gdje sam prvo vidio kuce na satelitskom snimku. Naselje "Hadern" (veze nemam gdje je sta tamo). Vidim kuce su sve. Vidim pola sata je od centra Minhena, autom ili javnim prijevozom. Je li to smatras pod "bas bogat"? :?

Mislim, pretpostavljam da je puno takvih naselja u i oko Minhena i drugih gradova pa mi nekako to ne zvuci kao "bas bogat".
PreWiBa

#29883 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

jeza u ledja wrote: 20/10/2025 15:50 Znaci kad pogledam u neko naselje u Minhenu. Evo bezveze otvorio gdje sam prvo vidio kuce na satelitskom snimku. Naselje "Hadern" (veze nemam gdje je sta tamo). Vidim kuce su sve. Vidim pola sata je od centra Minhena, autom ili javnim prijevozom. Je li to smatras pod "bas bogat"? :?

Mislim, pretpostavljam da je puno takvih naselja u i oko Minhena i drugih gradova pa mi nekako to ne zvuci kao "bas bogat".
U Minhenu si bogat i ako imaš garažu... to je Minhen
moimoi

#29884 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

jeza u ledja wrote: 20/10/2025 15:50 Znaci kad pogledam u neko naselje u Minhenu. Evo bezveze otvorio gdje sam prvo vidio kuce na satelitskom snimku. Naselje "Hadern" (veze nemam gdje je sta tamo). Vidim kuce su sve. Vidim pola sata je od centra Minhena, autom ili javnim prijevozom. Je li to smatras pod "bas bogat"? :?

Ma po evropi se najvise trenutno gleda energetska efikasnost.
Prije ce izabrati nov stan sa oznakom A.. nego staru, samostojecu kucu sa oznakom B ili C.

Vecina kuca je starije gradnje. Mijenjaju naravno stolariju ali opet izolacija nije kao danasnja.
Ne bih rekla da samo bogati zive u kucama. Neki gornji srednjo sloj… Naravno oni bas bogati, oni imaju i zemljista oko kuce.
A imas i predjele gdje bukvalno socijala zivi u kucama… najcesce su to stare “townhouses”.. imaju mozda 20m2 zemljista iza kuce. Blizu zeljeznickih pruga i sl.
Ma kao vjerovatno i u usa, osim sto po Eu nemas compounde ili vec kako ih zovete.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#29885 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ovaj boga mi postade konkurencija Oziju u lupanju gluposti
jeza u ledja

#29886 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

moimoi wrote: 20/10/2025 16:19

Prije ce izabrati nov stan sa oznakom A.. nego staru, samostojecu kucu sa oznakom B ili C.

Vecina kuca je starije gradnje. Mijenjaju naravno stolariju ali opet izolacija nije kao danasnja.
Ne bih rekla da samo bogati zive u kucama. Neki gornji srednjo sloj… Naravno oni bas bogati, oni imaju i zemljista oko kuce.
A imas i predjele gdje bukvalno socijala zivi u kucama… najcesce su to stare “townhouses”.. imaju mozda 20m2 zemljista iza kuce. Blizu zeljeznickih pruga i sl.
Ma kao vjerovatno i u usa, osim sto po Eu nemas compounde ili vec kako ih zovete.
Compounde? :?

Mislis subdivisions? :)

Ma sve je do cijene energije ocigledno. Ovdje se gradi jeftino i nabrzaka, na ogromne udaljenosti, jer je energija jeftina. I gorivo i struja i plin. (valjda). Energetska efikasnost? Pff :D
Salim se, ali mislim da je neusporedivo sa Evropom.

Sto se tice priustivosti, a s obzirom na to koliko se gradi, mislim da je mnogo veci procenat ljudi po kucama. Ovisi kako koji grad, ali velika vecina porodica ne zivi u stanovima. Tu bih rekao da je situacija da samo siromasni zive po stanovima, osim ako nije neki gusto naseljeni grad tipa NYC ili ako se ne radi of Yuppies.
moimoi

#29887 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

jeza u ledja wrote: 20/10/2025 16:29

Ma sve je do cijene energije ocigledno. Ovdje se gradi jeftino i nabrzaka, na ogromne udaljenosti, jer je energija jeftina. I gorivo i struja i plin. (valjda). Energetska efikasnost? Pff :D
Na istoku ih zovu “compounds” .. kuce ogradjene zidinama, kapija.. ne moze svako uci.. pa sam mislila da je to Mericki izraz.

A znas da su Ojropejci stedljivi… nema bacanja :D
jeza u ledja

#29888 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

moimoi wrote: 20/10/2025 16:38

Na istoku ih zovu “compounds” .. kuce ogradjene zidinama, kapija.. ne moze svako uci.. pa sam mislila da je to Mericki izraz.

Pa ima kuca ogradjenih zidinama i kapijom koliko hoces po Evropi. Ja sam mislio da ti govoris o cijelom naselju.

Compound se i ovdje koristi za opis kuce ogradjenom zidinom ili ogradom (izmedju ostalog), ali to je vise kao specificna karatkeristika namjene zemljista, ne neki izraz za tip gradnje.
moimoi

#29889 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

jeza u ledja wrote: 20/10/2025 16:43

Pa ima kuca ogradjenih zidinama i kapijom koliko hoces po Evropi. Ja sam mislio da ti govoris o cijelom naselju.

Compound se i ovdje koristi za opis kuce ogradjenom zidinom ili ogradom (izmedju ostalog), ali to je vise kao specificna karatkeristika namjene zemljista, ne neki izraz za tip gradnje.
Ma i mislim naselje.
Na istoku su to manje kuce.. sa malom okucnicom, bazen, teretana, igraona za nejac i sl. Imas u tom kompleksu. Cuvar 24h.
Poceli su arapi to i po BiH graditi.
PreWiBa

#29890 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

izvrsni direktor wrote: 20/10/2025 16:28 Ovaj boga mi postade konkurencija Oziju u lupanju gluposti
???

Još kad sam bio mali i gledao televiziju cijene nekretnina i kirije u Minhenu su bile tema šprdancije, a kamoli danas.
Bodkin

#29891 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 20/10/2025 15:36
Bodkin wrote: 20/10/2025 15:18
jeza u ledja wrote: 20/10/2025 15:08 Ono sto mi je ostalo upecatljivo kod Brazilaca je onaj sir na raznjice. Veze nemam kako se zove.

U stvari mozda sam ja i jeo tu picanhu ali ne znam kako se sta zove.. :? Doduse vjerovatno bih zapamtio da jesam. :D
izgleda kao polumjesec kad ga sluze ako si isao na one all you can eat kad ti sluze meso sa maceva. ima tanak sloj masti
Nisam to jeo. :-?

Isao sam na neke derneke kod Brazilaca gdje se rostiljalo.
Sto se tice restorana, nisam nikad isao u njihov steakhouse, jedino po nekim hipster brazilskim fusion restoranima. :D

PS: Ah , u jednom od njih jeo sam nesto sto je bilo servirano na vertikalnom raznju sa postoljem. Mozda je to to. :D
to je to :D
Osmi Socrates

#29892 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

moimoi wrote: 20/10/2025 17:00

Ma i mislim naselje.
Na istoku su to manje kuce.. sa malom okucnicom, bazen, teretana, igraona za nejac i sl. Imas u tom kompleksu. Cuvar 24h.
Ti misliš na "gated communities", I guess???

Samo što nisu "manje kuće".
jeza u ledja

#29893 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ma vjerovatno misli na to, samo sto nisu pojedinacni placevi ogradjeni vec cijelo naselje.
moimoi

#29894 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Osmi Socrates wrote: 20/10/2025 17:16
moimoi wrote: 20/10/2025 17:00

Ma i mislim naselje.
Ti misliš na "gated communities", I guess???

Samo što nisu "manje kuće".
U usa vjerujem.

Ovako to na istoku izgleda
Image
moimoi

#29895 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

jeza u ledja wrote: 20/10/2025 17:52 Ma vjerovatno misli na to, samo sto nisu pojedinacni placevi ogradjeni vec cijelo naselje.
Ma isto.. samo sto je to na istoku za srednjo sloj.
A ultra bogati imaju svoje osiguranje. I naravno nekoliko duluma.
jeza u ledja

#29896 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ma ti gated communities barem u Americi su meni odbojni totalno. Ne kontam sto je nekom ceif to al eto.

Neki ljudi vole da se separiraju i zive u sterilnom okruzenju.

I definitivno se ne radi samo o bogatima.
moimoi

#29897 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ma za horor filmova… ono kao svi fini, svi se znaju.. a vamo iza vrata sodoma i gomora :D
Tako to zamisljam
komsinica_s_drugog

#29898 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by komsinica_s_drugog »

dr_Evil wrote: 20/10/2025 08:39
komsinica_s_drugog wrote: 20/10/2025 08:10 Bukvalno je neka agresivna kampanja protiv Njemacke, traje i traje, primijetno je i ofirno. Onaj tekst je toliko smijesan i nebulozan da ga apsolutno ne vrijedi prokomentarisat.
:D pa vala danasnja Njemacka i zasluzuje losu kampanju. Ima mrska Europa, kakva god da je, mnogo boljih zemalja za zivot, a gdje cak smijes i reci sta mislis - ponekad.
Vala, ne zasluzuje.
Ako ima ljudi da tako lose zive, a ne vracaju se nazad oni su kukavice.
komsinica_s_drugog

#29899 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by komsinica_s_drugog »

Bodkin wrote: 20/10/2025 09:32
komsinica_s_drugog wrote: 20/10/2025 08:10 Bukvalno je neka agresivna kampanja protiv Njemacke, traje i traje, primijetno je i ofirno. Onaj tekst je toliko smijesan i nebulozan da ga apsolutno ne vrijedi prokomentarisat.
ne bi vjerovala, znam ljudi koji ovako misle. ja mislim da su to uglavnom oni koji su otisli gore sa 30+ i nekako ih je oblikovao vec zivot u bih. neke zivotne navike se jako tesko mijenjaju
Ja sam dosla s preko 30, apsolutno ne patim ni od ni za bosanskim mentalitetom.
Meni su Svabe super, vikendom - Hajdemo u planine!
Ljepota 🥰
Osmi Socrates

#29900 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Sad će te proglasiti za izdajicu. :lol:
Post Reply