Naucna cuda Kurana

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
kakotakonikako

#201 Re: Naucna cuda Kurana

Post by kakotakonikako »

U diskusijama koristiti argumente a ne licna vrijedjanja, jer to ne doprinosi nicemu.

:bih:
nivla

#202 Re: Naucna cuda Kurana

Post by nivla »

rječca ne se piše odvojeno od glagola osim u iznimnim slucajevima
znanje je imenica, ima malo izuzetaka kod kojih ne vrijedi to pravilo, neznanje je glagolska imenica i pise se sastavljeno
taj broj 354 si izvukao, hajd se sad zafuraj pa nadji ovo poravnanje koje se desava svake 3333.33 godine, mora biti negdje
ne vladas maternjim jezikom a bavio bi se analizom Kur’ana gdje se jedan ajet tefsiri i na nekoliko stranica
u doba objave numerologija nije bila diferencirana u odnosu na ostale naucne discipline pa se ashabima koji nisu bili naucnici moglo tolerisati da nesto na ovakav nacin tumace
danas je jasno sta je nauka i da ovo sto ti radis nije nauka
Zehran82

#203 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

kakotakonikako wrote: 16/10/2025 11:49 U diskusijama koristiti argumente a ne licna vrijedjanja, jer to ne doprinosi nicemu.

:bih:
bravo bravo, slazem se i potpisujem.....

samo sto ovi su nasrnulio iz svog bjesnila na mene ni krivog ni duznog....pa ja pomalo uzvracam udarce onako na suho po zasluzi :)
Zehran82

#204 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

nivla wrote: 16/10/2025 11:54 rječca ne se piše odvojeno od glagola osim u iznimnim slucajevima
znanje je imenica, ima malo izuzetaka kod kojih ne vrijedi to pravilo, neznanje je glagolska imenica i pise se sastavljeno
taj broj 354 si izvukao, hajd se sad zafuraj pa nadji ovo poravnanje koje se desava svake 3333.33 godine, mora biti negdje
ne vladas maternjim jezikom a bavio bi se analizom Kur’ana gdje se jedan ajet tefsiri i na nekoliko stranica
u doba objave numerologija nije bila diferencirana u odnosu na ostale naucne discipline pa se ashabima koji nisu bili naucnici moglo tolerisati da nesto na ovakav nacin tumace
taj broj 354 si izvukao,
Potpuno logican nacin kodiranja kroz vise slojeva da se zacepe usta onima koji kazu, eh to je samo solarno racunanje, a gdje je lunarno....eto imamo i solarno i lunarno racunanje kodirano u Kuranu.

1 Mjesec----------------354 rijeci DAN---------------12 rijeci Mjesec, zadnji put spomenut

znaci imamo rijec Mjesec u jednini spomenut 12 puta bas kao sto ima 12 mjeseci u Godini i onda BOg odluci da pozicionira 354 rijeci DAN, na vasu zalost, izmedju prvog pojavljivanja i zadnjeg pojavljivanja rijeci mjesec (Shahr)
hajd se sad zafuraj pa nadji ovo poravnanje koje se desava svake 3333.33 godine

glupa ti je prica skroz....i nije potrebno nista da trazim ovdje kada i mala djeca u vrticu znaju da godina ima

365.2425 dana a to je 365 dana 5 sati 48 minuta 46 sekundi :)

pricas konstantno gluposti, iako ti je definicija numeroloigije dostavljena, i razjasnio sam ti da to nema veze sa numerologijom, opet ti po svom...sto ukaziva na zadrtost i furanje kroz zid ne obeziruci se na argumente i dokaze... :-) da Bog sacuva.

Reci mi jeli se Ibn Abbas bavio glupostima, ako uopste i znas ko je taj :lol: a poljuni me u obadva oka ako znas
PixelDrifter

#205 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Zehran82 wrote: 16/10/2025 12:31

glupa ti je prica skroz....i nije potrebno nista da trazim ovdje kada i mala djeca u vrticu znaju da godina ima

365.2425 dana a to je 365 dana 5 sati 48 minuta 46 sekundi :)

pricas konstantno gluposti, iako ti je definicija numeroloigije dostavljena, i razjasnio sam ti da to nema veze sa numerologijom, opet ti po svom...sto ukaziva na zadrtost i furanje kroz zid ne obeziruci se na argumente i dokaze... :-) da Bog sacuva.

Reci mi jeli se Ibn Abbas bavio glupostima, ako uopste i znas ko je taj :lol: a poljuni me u obadva oka ako znas
Boldirano:
visokoobrazovni nacin komuniciranja, lisen bilo kakvog nipodastavanja :D
Zehran82

#206 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

nivla wrote: 16/10/2025 11:54 rječca ne se piše odvojeno od glagola osim u iznimnim slucajevima
hajd se sad zafuraj pa nadji ovo poravnanje koje se desava svake 3333.33 godine,
to je kalendarska greska a ne astronomska greska...znaci i nakon 3333 godina zemlja ce i dalje da ima 365 dana u godini ni manje ni vise...osim mozda u sahatima , minutama, i sekundama da se to promijeni
Zehran82

#207 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

evo da vidite malo svojim ocima cuda Kurana i ovo je samo mali djelic koliko toga ima u Kuranu kodiranog

Nagovjestaj dolaska marki auta, od BMW, audija, tesle, mazda, geely itd

Image
Image

Bog takodjer naznacio naucnike sa Zapada imenom i njihova otkrica na polju nauke

Max Planck
Image

Peter Higgs, onaj koji je otkrio Bozansku cesticu
Image

Image

Tomas Alva Edison
Image

Isac Newton
Image
Zehran82

#208 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

Erwin Shrodinger i Heisenberg
Image

Albert Einstein
Image
Zehran82

#209 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

posto su takodjer mnoga hemijski elemnti iz periodicnog sistema naznaceni u Kuranu

imena drzava takodjer Bog naziva kroz imena tih elemenata kako ce se nazivati, od amerike, njemacke, poljske, fancuske, japan pa cak i gradova kao moskva stockholm

Hemijski elementi sa nazivima drzava i gradova koje Bog naznacio i kodirao jos prije 1400 godina u Kuranu...pronadjeno je masa hemijskih leemanata kodiranih u Kuranu a ovo su samo nekih prezentirani sad ovdje

Bog nazacave imena buducih drzava kroz hemijske elemente koje on stvorio i gdje ce biti propnadjeni od strane naucnika, kodirani sa svojim atomskim brojevima, hemijskim brojevima, iili brojen neutrona.

Amerikanum , element , Amerika
Image

Poplonij, Poljska
Image

Dzermanium/Germanium, Njemacka
Image

Francium, Francuska
Image

Nihonium, NIhon =Japan, Nihon znaci Japan na japanskom.
Image

Moskovij element, Moskva, Rusija
Image
Zehran82

#210 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

Holmium, Stockholm, Svedska, tu gdje je element pronadjen
Image

Yttrium, Ytterby, Selo kod Geteborga, Svedska...tu gdje je element pronadjen.
Image
tokio25

#211 Re: Naucna cuda Kurana

Post by tokio25 »

kuran je bas cudan
uz bibliju jedina knjiga koja je postigla da ima kult medju milijardu ljudi na zemlji
Zehran82

#212 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

tokio25 wrote: 20/10/2025 10:39 kuran je bas cudan
uz bibliju jedina knjiga koja je postigla da ima kult medju milijardu ljudi na zemlji
Kuran je jedino pravo cudo nad cudima na zemlji....to znam jer ga istrazujem detaljno, a vidite to gore samo mali dio sta se pronaslo u moru tog koliko je pronadjeno.
tokio25

#213 Re: Naucna cuda Kurana

Post by tokio25 »

Zehran82 wrote: 20/10/2025 10:42
tokio25 wrote: 20/10/2025 10:39 kuran je bas cudan
Kuran je jedino pravo cudo nad cudima na zemlji....to znam jer ga istrazujem detaljno, a vidite to gore samo mali dio sta se pronaslo u moru tog koliko je pronadjeno.
beton je 2 puta otkriven
prije karikiram 200 godina i prije hrista
pa tako i ove stvari koje ti postavljas imaju objasnjenje al ti i takvi kao ti ne zelite to priznati shvatiti i sl
Zehran82

#214 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

tokio25 wrote: 20/10/2025 10:43 ---
beton je 2 puta otkriven
prije karikiram 200 godina i prije hrista
pa tako i ove stvari koje ti postavljas imaju objasnjenje al ti i takvi kao ti ne zelite to priznati shvatiti i sl
de da cujem tvoje objasnjenje :)

a pusti mene da ja kazem objasnjenje, Ovo ti je vizuelan dokaz da je Kuran knjiga od Boga, jer samo Bog moze kodirati ovako svoju knjigu, gdje su ukodirani buduci dogadjaji u tecnom tekstu , gdje je mreza isprepletena viseslojevito raznim kodiranjima kako makro tako na mikro levelu.

to je nemoguce za obicnog covjeka da kodira tako nesto.
tokio25

#215 Re: Naucna cuda Kurana

Post by tokio25 »

ja ti objasnio a ti trazis objasnjenje :-)
PixelDrifter

#216 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Image

Cekajuci odgovor koji nece nikada doci. Gaza 2025
(ili test n°. 34526345647849201836284994123363456294663240571624352738992220046241042771920437629)
PixelDrifter

#217 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

U medjuvremenu:

PixelDrifter

#218 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

klix AI-powered eye implant helps the blind see again

https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 092818.htm

Predvidio Kur'an "kada Sunce zadje iza pustinje, a pustinjski pijesak oslijepi bezboznike, oni ce da ugledaju Pustinjsku Rovku I Misa Alabasterskog" Vidi se iz ovoga rijec PRIMA, sto je rijec implanta koji ce omoguciti slijepima da vide (Isus kada je slijepcima vracao vid nije imao taj chip, tata ga nije opremio). A, to je objavljeno ihihi davno, Allah nam je poslao kodiranu poruku. Interesantno da i ime Kur'an ima tajno znacenje, kodirano, znaci "Krenuo U Ribu Ali Nepripremljen" (biva bez stapa i udice), sto odgovara Isusu koji je pecao ljude, a ne ribe bez udice, sto ce znaciti da je Kur'an od boga, koji je kod katolika izmijesan kao Kralj, Kraljica i Zandarm, kod Jevreja i Muslimana kao Kec, zato se kaze "kao Kec na desetku", k'o biva, ako vjerujes, onda upomoc, a inace volim karte, blong, bling, bljak.
Arminovski

#219 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Arminovski »

@Zehran82 A da to postavimo ovako:

Ako uzmemo da je Kuran tačan na način kao što ti kažeš, imaš li kakvu konkretnu hipotezu koja proizilazi iz Kurana a koja bi se mogla na neki način testirati? Ne nešto što već znamo iz drugih izvora što su drugi već dokazali/otkrili i što si naknadno našao svojom metodom već konkretna hipoteza koja bi se eksperimentom mogla testirati.
Zehran82

#220 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

PixelDrifter wrote: 20/10/2025 10:55 Image

(ili test n°. 34526345647849201836284994123363456294663240571624352738992220046241042771920437629)
ne budi siguran u to....
Zehran82

#221 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

PixelDrifter wrote: 21/10/2025 11:55 klix AI-powered eye implant helps the blind see again

https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 092818.htm

Predvidio Kur'an "kada Sunce zadje iza pustinje, a pustinjski pijesak oslijepi bezboznike, oni ce da ugledaju Pustinjsku Rovku I Misa Alabasterskog" Vidi se iz ovoga rijec PRIMA, sto je rijec implanta koji ce omoguciti slijepima da vide (Isus kada je slijepcima vracao vid nije imao taj chip, tata ga nije opremio). A, to je objavljeno ihihi davno, Allah nam je poslao kodiranu poruku. Interesantno da i ime Kur'an ima tajno znacenje, kodirano, znaci "Krenuo U Ribu Ali Nepripremljen" (biva bez stapa i udice), sto odgovara Isusu koji je pecao ljude, a ne ribe bez udice, sto ce znaciti da je Kur'an od boga, koji je kod katolika izmijesan kao Kralj, Kraljica i Zandarm, kod Jevreja i Muslimana kao Kec, zato se kaze "kao Kec na desetku", k'o biva, ako vjerujes, onda upomoc, a inace volim karte, blong, bling, bljak.
malo si mi fiju fiju danas...nisi dobar nikako danas... :) al se ti meni natambura svega i svacega.
Zehran82

#222 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

Arminovski wrote: 20/11/2025 23:36 @Zehran82 A da to postavimo ovako:

Ako uzmemo da je Kuran tačan na način kao što ti kažeš, imaš li kakvu konkretnu hipotezu koja proizilazi iz Kurana a koja bi se mogla na neki način testirati? Ne nešto što već znamo iz drugih izvora što su drugi već dokazali/otkrili i što si naknadno našao svojom metodom već konkretna hipoteza koja bi se eksperimentom mogla testirati.
Moze....

Kuran ti kaze da postoje Dzinni/demoni, koje mi ne vidimo a ima ih oko nas, pa cak i u nas udju s vremena na vrijeme zavisno od okolnosti....

Otidjes na rukju/islamski exorcizam...i ti onda licno testiras, da testiras licno islamski egzorcizam....jer ovamo ti prica knjiga o nekakvim demonima sejtanima ovo ono...pa to ti je konkretno da osjetis metafizicki svijet za nas, nesto nevidsljivo, da dodje u kontakt po prvi puta sa tim svijet i uvjeris se da postoji...znaci Dzinni/demoni su jedina nevidljiva bica koja se expiermentom mogu potvrditi , testirati itd dok andjele i Boga ne moze tako testirati...

a razlog sto mozemo dzinne detektovati jer ako dzin udje u tijelo covjek i onda krene recitacija odredjenih ajeta koji se koriste u egzorcizmu, to njih pocne prziti, i pocnu bjezati po tijelu krz krvotok pa se to manifestuje na razne nacine koje nisu normalne...to testiraj pa ces ti licno da se uvjeris sta i kako stvari funkcionisu....a najjace dokazivanje je kada ti sam sebi dokazes, bez da ja tebi sad ovdje pisem sve i svasta...kada ti svojim rukama to testiras, svojim ocima vidis....to dobiva totalnu drugu dimenziju....

ti to kada opsjetis i detektujes ih u tijelu...poslije moze ti se cijeli svijet nasaditi na glavi u govoriti da Dzinni ne postoje, ali ti znas da postopje , jer si ti imao fizicki onda konatkt sa njima, i ti nisi u fazi vjerovanja, ti si u fazi znanja...znaci na vecem si levelu nego ostala sitna buranija koja nista ne zna o tome, osim gledanja horror filmova i takve stvari.

Prvom prilikom kada imas mogucnost da probas Islamski egzorcizam....i znat ces o cemu pricam i jasner ce ti stvari biti....

ah onda kada potvrdji empirijski postojanje Dzinsko demonskog svijeta...postavi sebi pitanje, ako oni postoje a nevidim ih, a evo dokazao sam sebi da im...sto to onda i andjeli i Bog nebi postojali a ja ih ne vidim.
Arminovski

#223 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Arminovski »

Izvini ali to nije nikakav test. Metodologija ne valja. @belfy već testirao i ništa... Ne postoji način da se detektuju dzini. Daj nešto lakše u domenu nauke a ne paranormalnog i metafizike. Nešto što si u svojim studijama uočio, neko predviđanje koje se može testirati ili možda objelodaniti.
Zehran82

#224 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

Arminovski wrote: 21/11/2025 18:00 Izvini ali to nije nikakav test. Metodologija ne valja. @belfy već testirao i ništa... Ne postoji način da se detektuju dzini. Daj nešto lakše u domenu nauke a ne paranormalnog i metafizike. Nešto što si u svojim studijama uočio, neko predviđanje koje se može testirati ili možda objelodaniti.
@belfy već testirao i ništa..
pusti druge, gledaj da ti testiras....

Ako recimo dzinna nema u tijelu, normalno da nece biti nikakve reakcije, ni tebi nebi nista bilo ako nebi bilo prisutno dzina u tijelu...

evo testirao britanski novinar, i bilo dzina mu u tijelu i vidis kako ga je ubandacilo

Nešto što si u svojim studijama uočio,
citao u Kuranu da u dubinama mora imaju valovi, toliko duboko da se prst ne vidi pred okom od mraka

da bi 2013 godine naucnici napisali u naucnim novinama kako su otkrili ogromne valove u dubinama mora, na dubini od 3 milje , valovi veliki kao zgrade.
Arminovski

#225 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Arminovski »

@Zehran82 Ne smatram sebe a ni belfiya niti tebe ili bilo kakvog čovjeka kao objektivnog pokazatelja na kojem bi se nešto takvo moglo testirati. Previše je varijabli koje mogu da utiču na ishod takvog testa. Ja mogu npr gledati horror film dan prije i vidjeti stvari koje nisu tu ili obratno, skroz se zatvoriti. Čovjek nije objektivno biće, tu bi se trebali složiti. Zato metodologija ne valja a samim time niti takav test. Fin za tv, ništa više. Odbijam ga, nije valjan.

U vezi valova, možda se približavamo tipu testa. Morao sam da pitam AI u vezi tih valova (Internal waves) jer su mi zvučali poznati ali ništa više. Odgovor je:

Proposed mathematically: ~1850s (Lord Kelvin. Da, taj Kelvin)
First observed in nature: 1870s
Oceanographic confirmation: early 1900s
Deep-ocean “giant” internal waves recognized: 1940s–50s
Fully established science: 1960s–70s
Satellite-confirmed massive internal waves: 1990s–present

Navodni konsenzus za suru An-Nur (24:40)
“Or it is like darknesses in a deep sea, covered by waves upon waves, and above them clouds…” gdje se valovi pominju je da je značenje metafora za vjeru, ustvari odsutnost vjere (ibn-Kathir, Al-Tabari, Al-Qurtubi - tebi ta imena vjerovatno zvuče poznato). Nadalje, ta metafora se ne može bukvalno preslikavati na modernu nauku. Malo mi je bio humorističan zadnji AI odgovor, kao da sam mu bio dosadio:

"It is poetic symbolism, not oceanography."

Žao mi je što možda zvučim kao oni sto kažu "Daj mi dokaz i čudo" pa kad im daš onda "daj još bolje" ali to je tako ako želimo naći neki subjekt oko kojeg možemo razgovarati iako mislim da silim odgovor.

Dakle, da nastavimo o valovima ili da probamo naći nešto drugo? Wikipedija npr ima listu pitanja i problema koje bi mogli izabrati (možda preskočiti one toksične o čemu se svađamo na raznim temama)

https://en.wikipedia.org/wiki/Lists_of_ ... d_problems

Zvuči li ti ijedan problem poznat (izuzev onih toksičnih)?
Post Reply