dr_Evil wrote: ↑20/10/2025 09:05
PreWiBa wrote: ↑19/10/2025 01:22
Sarajeva. A i prije toga sam pričao o obrazovanju.
Osnovna pretpostavka svake civilizirane rasprave je da se govori općenito, o sistemu, a ne o karakteristikama nekih ljudi.
I ja idem od toga da vi kada govorite o današnjem Sarajevu, govorite o sistemu koji daje da do izražaja dolaze svakakve vrste, a ne da su današnje Sarajlije ovakvi ili onakvi. Inače "druga strana" ovdje treba nešto objašnjavati, ne ja.
Osnova diskusije jeste da je prijeratno Sarajevo bilo zlatno doba. Zlatno doba kao pretpostavku ima da bi želio da živiš tokom njega.
Lijepo je pričati o nekim pozitivnim stvarima. No, mislim da, kada bih rekao da kao prijeratni Sarajlija imaš dobru šansu da ti djeci na fakultetu predaje profesorica Biljana Plavšić, da ti je jedan od alfa i omega u firmi Momčilo Krajišnik, a da ti nekog rođaka liječi doktor Radovan Karadžić, odgovor ne bi baš uvijek bio pozitivan. Sistem bivše države je dozvolio da takvi ljudi dođu na visoke pozicije, onda je nešto u tom sistemu loše.
To nema veze sa ljudima oko njih, pogotovo u sistemu gdje kao pojedinac i nisi mogao puno da utičeš na procese.
Nisam sarajlijica kao moimoi

ali iskreno nisam nikad cuo nijednu losu pricu ili anegdotu u vezi ovo troje koje si nabrojao na predratnom profesionalnom planu. Da se ne lazemo, dobar broj sarajlijica jos uvijek vodi djecu kod Dragana Djokanovica.
Da se zli genocidasi kriju u svakom sistemu, pa i nije neka tajna, ali to ih ne cini manje sposobnima. Vjerujem da u Svedskoj u vrhu sistema ima ljudi koji su spremni bacati bliskoistocnu djecu lavovima, a opet znas i sam da je sistem dobar- da nije isao bi dalje. I u BIH na svim stranama ima takvih.
Helem - odmah da recem nije ovo revitalizacija nego normalan razgovor, u svakom zitu imas kukolje, pitanje je samo da li ce doci trenutak kada ce im sistem(ili nedostatak istog) te drustvo dozvoliti, i koliko dugo ce im dozvoliti da rade sta hoce.
Budimo realni, popusili smo foru, prihvatili smo Aliju, a odbacili vrhunske ljude iz komunisticke partije Jugoslavije koji su doveli BIH u ravnopravan status sa ostalim republikama i narodima. I onda... mozda sistem i jeste bio los, nisu nas odgojili da prepoznamo unutarnje neprijatelje dok su nas ucili atomski Zdesna.
Da, ali te ljude je trebao sistem da socijalizira na drugačiji način. Mi ne govorimo o par izuzetaka. To je mit. Nije "par budala" otišlo pa počelo da teroriše ljude, već je trećina grada odlučila da napadne ove druge.
Lažu sebe ljudi koji govore drugačije. Evo, kada smo o zdravstvu.
Još prošle godine sam sebi kupio knjigu o funkcionisanju bolnica tokom agresije. Postoje sekcije koje pojedinačno govore o bolnicama na slobodnoj teritoriji, i onda zasebne sekcije za svaku kliniku na UKCS. Na kraju svake sekcije stoje imena ljudi koji su tu radili, od ljekara, tehničara pa sve do spremačica.
Kao što i svi znamo, tu je bilo za pročitati i dosta srpskih i hrvatskih imena koji su ostali i dali ogroman doprinos. Piše koliko dugo je neko radio, kada je ili penzionisan, otišao, prešao npr. u Goražde, ili nažalost poginuo tokom rata. Međutim, jedna klinika je u listu ljekara unijela i one koji su tu bili prije početka rata. I tu onda jednostavno moraš sebi priznati da je ovo što je ostalo ostatak ostataka.
Od 17 ljekara Srba, ostalo je njih 5, od nekih 40-50 tehničara 4, od nemedecinskog osoblja negdje oko 5-10%.
Ovo iz retrospektive nije Švedska sa kukoljem, nego nalik trenutnom stanju u Izraelu gdje si kao Palestinac sa njihovom pasošem tolerisan, ali ako previše tražiš neka svoja prava ne gine ti tretman kao prema ovim nesretnicima na Z. obali ili u Gazi.
Na kraju si i sam rekao - da sistem nije dobar, ne bi išao dalje. Pa u slučaju Juge i nije išao dalje. Raspalo se društvo, raspao se sistem.