Re: Razotkrivanje Biblije!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#1401 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Zehran82 »

PixelDrifter wrote: 16/10/2025 12:49
Zehran82 wrote: 16/10/2025 12:41

ne pametuj, vjernik koji se udruzio sa satanistom protiv drugog vjernika i kojeg ne tangira ni malo to sto Satanista pljuje po Kuranu, islamu i Bogu ...jak vjernik nekakav nema sta.

ja samo uzvracam udarce u onoj mjeri kojoj vi meni uputite, ne ostajem duzan...kod mene nema okrenu drugi obraz...

ja idem logikom, ako ces fino sa mnom i ja cu sa tobom jos ljepse....a ako ces iz svog bjesnila nasrtati na mene kroz razne napade a ni kriv ni duzan...onda za jedan samar uzvraca dva duplo jaca
Mislim da imas problem, vec sam ti ranije napisao. Imas elemente i sadizma, a to se otkriva u boldiranom tekstu, slabost koja se prikriva agresijom (za jedan samar dva, za 1 srbina 100 muslimana - to su elementi sadistickog karaktera, koji ima tendenciju ka dominaciji, sto se i vidi iz tvojih postova, gdje odbacujes misljenja svih sagovornika ovdje na forumu).
ne , nego ne dam na islam da svaka shosha napada iz svog neznanja i ceifa, samo sto mu se prohtije...a nece moci ove noci druze :)
PixelDrifter

#1402 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by PixelDrifter »

Biti ćeš okrutan samo ako to situacija nalaže - jasna manifestacija sadizma, uz alibi, iz udžbenika iskaces koliko je jasna tvoja duboka inferiornosti i impotentnost, jer sadisti su slabići. Niko ne napada Islam ovdje.
Zehran82

#1403 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Zehran82 »

PixelDrifter wrote: 16/10/2025 13:09 Biti ćeš okrutan samo ako to situacija nalaže - jasna manifestacija sadizma, uz alibi, iz udžbenika iskaces koliko je jasna tvoja duboka inferiornosti i impotentnost, jer sadisti su slabići. Niko ne napada Islam ovdje.
itekako ti napadas...nemoj meni suplje....
PixelDrifter

#1404 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by PixelDrifter »

Zehran82 wrote: 16/10/2025 13:28
PixelDrifter wrote: 16/10/2025 13:09 Biti ćeš okrutan samo ako to situacija nalaže - jasna manifestacija sadizma, uz alibi, iz udžbenika iskaces koliko je jasna tvoja duboka inferiornosti i impotentnost, jer sadisti su slabići. Niko ne napada Islam ovdje.
Kritikuje se tvoje bolesno tumačenje Islama. Ali, posto imaš problem, nisi u stanju da razlucis dvije različite stvari. Svoje viđenje Islama identifikujes kao jedino ispravno. Subjektivan si i isključen iz realnosti, jer nisi dobar u glavi.
Zehran82

#1405 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Zehran82 »

PixelDrifter wrote: 16/10/2025 13:34
Zehran82 wrote: 16/10/2025 13:28
Kritikuje se tvoje bolesno tumačenje Islama. Ali, posto imaš problem, nisi u stanju da razlucis dvije različite stvari. Svoje viđenje Islama identifikujes kao jedino ispravno. Subjektivan si i isključen iz realnosti, jer nisi dobar u glavi.
znaci ti kao satanista da kritikujes moje tumacenje islama.....pa ovo ni u monty paythonu neces moci naci :lol:
Josip321

#1406 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 16/10/2025 10:39
Josip321 wrote: 16/10/2025 10:32 ---
Opet izbjegavaš odgovoriti izravno.
U Bibliji se navode imena koljeno po koljeno. Tako da za Isusa znamo svakog pretka.
Daj tako i za Muhameda.
I odgovori na ovo pitanje za Išmaelovu majku i ženu.
Opet izbjegavaš odgovoriti izravno.
nista ja ne izbjegavam, nego si ti meni nejasan pa ne znam sta da odgovorim na kakvo pitanje,, ne znam ni sta je pitanje da bi znao odgovarati uopste.

U Bibliji se navode imena koljeno po koljeno. Tako da za Isusa znamo svakog pretka.
stani malo, ti ce meni da sudis sa Biblijom koja sama nije se dogovorila sa sobom, znaci prepuna kontradikcija, i ti ces onda meni da presudjujes sa Biblijom kao jedinom istinom a ovo sto ti ja pisem, to nista....

„Jakov rodi Josipa, muža Marijina, iz koje se rodi Isus, koji se zove Krist.“
(Matej 1:16)

Dakle, prema Mateju, otac Josipov je Jakov (Jakob).

vs.

„A Isus, kad počeše govoriti o njemu, bijaše oko trideset godina, i bijaše – kako se držalo – sin Josipov, sina Helijeva...“

(Luka 3:23)

Prema Luki, otac Josipov je Heli (Heli/Helija).

imas ovakve kontradikcije u lozama u Bibliji, i onda imas hrabrosti meni doci i reci za Isusa znamo svakog pretka
Josipov biološki otac je Jakov, zakonski Heli.
Ništa nije kontradiktorno.
PixelDrifter

#1407 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by PixelDrifter »

Zehry samo sa posla odgovara, ljudi ga placaju u Svedskoj za posao koji ne obavlja jer visi po forumu u toku radnog dana gdje siri svoje vidjenje religije. Navecer ga nema. Poslije 17h taj ne odgovara. Na poslu koristi i placeni AI, leecher tipicni. A, Svedjani placaju.
Zehran82

#1408 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Zehran82 »

PixelDrifter wrote: 16/10/2025 19:58 Zehry samo sa posla odgovara, ljudi ga placaju u Svedskoj za posao koji ne obavlja jer visi po forumu u toku radnog dana gdje siri svoje vidjenje religije. Navecer ga nema. Poslije 17h taj ne odgovara. Na poslu koristi i placeni AI, leecher tipicni. A, Svedjani placaju.
ne pametuj puno, ne znas ni sta radim ni kakve prirode je posao....zato ne pametuj puno...previse pametujes u prazno.
Zehran82

#1409 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 16/10/2025 19:32 ---
:lol:

prvo sta to uopste znaci zakonski????

drugo gdje to pise u tekstu biblije ovaj je bioloski, a ovaj je zakonski...da se to jasno diferencira i razumije?

daj dokaze.
Josip321

#1410 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 17/10/2025 09:25

drugo gdje to pise u tekstu biblije ovaj je bioloski, a ovaj je zakonski...da se to jasno diferencira i razumije?

daj dokaze.
Pa mislio sam da znaš barem osnove o Bibliji, ali očito ne znaš.
Po starozavjetnim zakonima ako jedan brat umre i ostavi udovicu bez djece, njegov drugi brat je bio dužan leći sa njegovom udovicom i načiniti joj dijete. I to dijete se onda računalo kao dijete pokojnog. Dakle jedan je biološki, drugi zakonski otac.
Slučaj Onana iz Biblije, po kome se i prosipanjem sjemena zove onaniranje.

Pročitaj o tome u spisima Juliusa Afrika USA iz drugog stoljeća.
teodati

#1411 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Josip321 wrote: 17/10/2025 18:49

daj dokaze.
Po starozavjetnim zakonima ako jedan brat umre i ostavi udovicu bez djece, njegov drugi brat je bio dužan leći sa njegovom udovicom i načiniti joj dijete. I to dijete se onda računalo kao dijete pokojnog. Dakle jedan je biološki, drugi zakonski otac.

Tako je, u pravu si, već sam mu i ja na nekoliko sličnih navodnih kontradiktornosti iz Biblije objasnio zašto to nije tako, jer zbilja ne zna dobro Bibliju, ali neće slušati, no naše je da kažemo istinu, e da. :thumbup:
Zehran82

#1412 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Zehran82 »

daj dokaze.

znam itekako, i vise nego sto ti mislis da znam..

Po starozavjetnim zakonima ako jedan brat umre i ostavi udovicu bez djece, njegov drugi brat je bio dužan leći sa njegovom udovicom i načiniti joj dijete. I to dijete se onda računalo kao dijete pokojnog.
ako je to tako, a lahko je to provjeriti, to znaci ako je istina to sto pricas, morala je geneticka loza josipa biti ista prije Helija i Jakova ako su njih dvojica braca... A NISU BRACA JER Helijev otac je Matat a on sin Levijev, a Jakovov otac je bio Matan a on sin Eleazara

znaci nisu bvili braca Heli i Jakov....zato meni nemoj suplje ovdje da pricas...to bi mozda moglo i proci da stoji da su heli i jakov braca od istog oca

DOkaz da pricas gluposti i lazes ovdje:

Matej 1,1 Rodoslovlje Isusa Krista sina Davidova, sina Abrahamova.
Matej 1,2 Abrahamu se rodi Izak, Izaku se rodi Jakov, Jakovu se rodi Juda i braća njegova,
Matej 1,3 Judi se rodi Peres i Zerah s Tamarom, Peresu se rodi Hesron, Hesronu se rodi Ram,
Matej 1,4 Ramu se rodi Aminadab, Aminadabu se rodi Nahšon, Nahšonu se rodi Salmon,
Matej 1,5 Salmonu se rodi Boaz s Rahabom, Boazu se rodi Obed s Rutom, Obedu se rodu Jesej,
Matej 1,6 Jeseju se rodi kralj David. Davidu se rodi Salomon sa ženom Urijinom,
Matej 1,7 Salomonu se rodi Roboam, Roboamu se rodi Abija, Abiji se rodi Asa,
Matej 1,8 Asi se rodi Jošafat, Jošafatu se rodi Joram, Joramu se rodi Uzija,
Matej 1,9 Uziji se rodi Jotam, Jotamu se rodi Ahaz, Ahazu se rodi Ezekija,
Matej 1,10 Ezekiji se rodi Manaseh, Manasehu se rodi Amon, Amonu se rodi Josija,
Matej 1,11 Josiji se rodi Jehonija i braća njegova u vrijeme odvođenja u Babilon.
Matej 1,12 Poslije odvođenja u Babilon: "Jehoniji se rodi Šealtiel, Šealtielu se rodi Zerubabel,
Matej 1,13 Zerubabelu se rodi Abiud, Abiudu se rodi Elijakim Elijakimu se rodi Azor,
Matej 1,14 Azoru se rodi Sadok, Sadoku se rodi Akim, Akimu se rodi Elijud,
Matej 1,15 Elijudu se rodi Eleazar, Eleazaru se rodi Matan, Matanu se rodi Jakov,
Matej 1,16 Jakovu se rodi Josip, muž Marije
. Od nje se rodi Isus, koji se zove Krist.

vs

Luka 3,23 Kad je Isus započeo, imao je oko trideset godina. Držali su ga za sina Josipova. Ovaj je bio sin Helijev, sin Matatov.
Luka 3,24 Sin Levijev
, sin Melkijev, sin Janajev, sin Josipov,
Luka 3,25 Sin Matatijin, sin Amosov, sin Nahumov, sin Heslijev, sin Nagajev,
Luka 3,26 Sin Mahatov, sin Matatijin, sin Semejev, sin Josipov, sin Judin,
Luka 3,27 Sin Joanasov, sin Resin, sin Zerubabelov, sin Šealtielov, sin Nerijev,
Luka 3,28 Sin Melkijev, sin Adijev, sin Kosamov, sin Elmadamov, sin Erov,
Luka 3,29 Sin Jošuin, sin Eliezerov, sin Jorimov, sin Matatov, sin Levijev,
Luka 3,30 Sin Simeonov, sin Judin, sin Josipov, sin Jonin, sin Eliakimov,
Luka 3,31 Sin Melejin, sin Menin, sin Matatin, Sin Natanov, sin Davidov,
Zehran82

#1413 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 17/10/2025 19:31

daj dokaze.

Tako je, u pravu si, već sam mu i ja na nekoliko sličnih navodnih kontradiktornosti iz Biblije objasnio zašto to nije tako, jer zbilja ne zna dobro Bibliju, ali neće slušati, no naše je da kažemo istinu, e da. :thumbup:
ti kao mnogobozac nemas pravo glasa iskreno receno :-) smijesno je da ti uopste branis Bibliju kojoa ti kaze Bog je jedan....a ti kazes da ih ima vise...sto znaci ta javno ocito bez imalo srama hodas mrakom....ocitom zabludom...

pozivas s ena knjigu koja kontrira tvojim uvjerenjima...presmijesno stvarno
teodati

#1414 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 18/10/2025 11:08
teodati wrote: 17/10/2025 19:31

ti kao mnogobozac nemas pravo glasa iskreno receno :-) smijesno je da ti uopste branis Bibliju kojoa ti kaze Bog je jedan....a ti kazes da ih ima vise...sto znaci ta javno ocito bez imalo srama hodas mrakom....ocitom zabludom...

pozivas s ena knjigu koja kontrira tvojim uvjerenjima...presmijesno stvarno
Nemaš ti pojma o čemu zapravo Biblija govori, Jahve je jedina i množina, ali preteško su to misli za amatera poput tebe, samo kažem.
teodati

#1415 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 18/10/2025 11:06

daj dokaze.

Po starozavjetnim zakonima ako jedan brat umre i ostavi udovicu bez djece, njegov drugi brat je bio dužan leći sa njegovom udovicom i načiniti joj dijete. I to dijete se onda računalo kao dijete pokojnog.
ako je to tako, a lahko je to provjeriti, to znaci ako je istina to sto pricas, morala je geneticka loza josipa biti ista prije Helija i Jakova ako su njih dvojica braca... A NISU BRACA JER Helijev otac je Matat a on sin Levijev, a Jakovov otac je bio Matan a on sin Eleazara

znaci nisu bvili braca Heli i Jakov....zato meni nemoj suplje ovdje da pricas...to bi mozda moglo i proci da stoji da su heli i jakov braca od istog oca

DOkaz da pricas gluposti i lazes ovdje:

Matej 1,1 Rodoslovlje Isusa Krista sina Davidova, sina Abrahamova.
Matej 1,2 Abrahamu se rodi Izak, Izaku se rodi Jakov, Jakovu se rodi Juda i braća njegova,
Matej 1,3 Judi se rodi Peres i Zerah s Tamarom, Peresu se rodi Hesron, Hesronu se rodi Ram,
Matej 1,4 Ramu se rodi Aminadab, Aminadabu se rodi Nahšon, Nahšonu se rodi Salmon,
Matej 1,5 Salmonu se rodi Boaz s Rahabom, Boazu se rodi Obed s Rutom, Obedu se rodu Jesej,
Matej 1,6 Jeseju se rodi kralj David. Davidu se rodi Salomon sa ženom Urijinom,
Matej 1,7 Salomonu se rodi Roboam, Roboamu se rodi Abija, Abiji se rodi Asa,
Matej 1,8 Asi se rodi Jošafat, Jošafatu se rodi Joram, Joramu se rodi Uzija,
Matej 1,9 Uziji se rodi Jotam, Jotamu se rodi Ahaz, Ahazu se rodi Ezekija,
Matej 1,10 Ezekiji se rodi Manaseh, Manasehu se rodi Amon, Amonu se rodi Josija,
Matej 1,11 Josiji se rodi Jehonija i braća njegova u vrijeme odvođenja u Babilon.
Matej 1,12 Poslije odvođenja u Babilon: "Jehoniji se rodi Šealtiel, Šealtielu se rodi Zerubabel,
Matej 1,13 Zerubabelu se rodi Abiud, Abiudu se rodi Elijakim Elijakimu se rodi Azor,
Matej 1,14 Azoru se rodi Sadok, Sadoku se rodi Akim, Akimu se rodi Elijud,
Matej 1,15 Elijudu se rodi Eleazar, Eleazaru se rodi Matan, Matanu se rodi Jakov,
Matej 1,16 Jakovu se rodi Josip, muž Marije
. Od nje se rodi Isus, koji se zove Krist.

vs

Luka 3,23 Kad je Isus započeo, imao je oko trideset godina. Držali su ga za sina Josipova. Ovaj je bio sin Helijev, sin Matatov.
Luka 3,24 Sin Levijev
, sin Melkijev, sin Janajev, sin Josipov,
Luka 3,25 Sin Matatijin, sin Amosov, sin Nahumov, sin Heslijev, sin Nagajev,
Luka 3,26 Sin Mahatov, sin Matatijin, sin Semejev, sin Josipov, sin Judin,
Luka 3,27 Sin Joanasov, sin Resin, sin Zerubabelov, sin Šealtielov, sin Nerijev,
Luka 3,28 Sin Melkijev, sin Adijev, sin Kosamov, sin Elmadamov, sin Erov,
Luka 3,29 Sin Jošuin, sin Eliezerov, sin Jorimov, sin Matatov, sin Levijev,
Luka 3,30 Sin Simeonov, sin Judin, sin Josipov, sin Jonin, sin Eliakimov,
Luka 3,31 Sin Melejin, sin Menin, sin Matatin, Sin Natanov, sin Davidov,
Opet pokazuješ neznanje iz Biblije, Helije i Jakov jesu braća, ali nemaju istog oca, nego istu majku, zato rodoslovlje nije isto, sjedi jedan, e da! :-D
Zehran82

#1416 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 18/10/2025 21:01 ---
Opet pokazuješ neznanje iz Biblije, Helije i Jakov jesu braća, ali nemaju istog oca, nego istu majku, zato rodoslovlje nije isto, sjedi jedan, e da! :-D
nikakav nemas dokaz za to.

📜 1️⃣ Šta Biblija zapravo kaže

Matej 1:16:

“Jakov rodi Josipa, muža Marijina, od koje se rodi Isus, koji se zove Krist.”
➤ Otac Josipa = Jakov

Luka 3:23:

“I Isus, kad poče, imaše oko trideset godina, bijaše – kako se mišljaše – sin Josipov, sina Helijeva.”
➤ Otac Josipa = Heli

➡️ Nigdje u Bibliji ne postoji rečenica koja kaže:

„Jakov i Heli bili su braća“
ili
„Jakov i Heli imali su istu majku.“

Dakle, nema nikakvog tekstualnog dokaza u kanonskim evanđeljima niti u drugim novozavjetnim knjigama.

📚 2️⃣ Odakle dolazi ideja da su bili braća?

To objašnjenje se prvi put pojavljuje oko 200. godine kod Julija Africana, starokršćanskog učenjaka, čije pismo je kasnije citirao Euzebije iz Cezareje (crkveni povjesničar iz 4. stoljeća) u djelu Historia Ecclesiastica (I, 7).

Julije pokušava objasniti kontradikciju između Mateja i Luke ovako 👇

🔹 Tekst Julija Africana (parafraza iz Euzebija)

“Matthan (iz Matejevog rodoslovlja) uzeo je za ženu jednu ženu po imenu Estha i rodio Jakova.
Nakon što je Matthan umro, Melchi (iz Lukinog rodoslovlja) oženio se istom ženom i rodio Helija.
Dakle, Jakov i Heli su polubraća (od iste majke).
Kada je Heli umro bez djece, Jakov je oženio njegovu udovicu, po Leviratskom zakonu, i rodio Josipa.
Tako je Josip bio sin Jakova po prirodi, a sin Helija po zakonu.”

(Eusebius, Ecclesiastical History, Book 1, Chapter 7)

📖 Dakle:

Ovo tumačenje se ne nalazi u Bibliji.

Nema potvrde iz povijesnih ili jevrejskih rodoslovnih zapisa.

Nastalo je dva stoljeća poslije evanđelja, isključivo da bi se riješila kontradikcija.

📘 3️⃣ Problem s tim objašnjenjem
a) Nema povijesnih dokaza

Ne postoji nijedan židovski ni rani kršćanski izvor iz 1. stoljeća koji spominje Jakova, Helija ili njihovu majku Esthu.
Sve dolazi iz teološke spekulacije drugog stoljeća.

b) Ne postoji potvrda izvan Euzebija

Kasniji crkveni pisci (npr. Epifanije, Jeronim) prenose isto objašnjenje, ali svi se pozivaju na Euzebija — nema nezavisnog svjedoka.

c) Jevrejski običaj

Leviratski zakon (Ponovljeni zakon 25:5–6) primjenjivao se samo među braćom po ocu, ne po majci.
Dakle, ako su Jakov i Heli bili polubraća po majci, tada se leviratski zakon ne bi ni mogao primijeniti.
Zato čak i unutar samog objašnjenja postoji logična greška.

🧠 4️⃣ Šta zaključuju moderni biblijski naučnici

Većina savremenih istraživača (npr. Raymond Brown, Bart Ehrman, Geza Vermes, John P. Meier) smatra:

„Nema dokaza da su Jakov i Heli ikada postojali kao stvarne povijesne osobe; oni su dio teološke konstrukcije dvaju različitih rodoslovnih tradicija.“

Matej i Luka koriste dva različita izvora (genealoške tradicije) koje su imale cilj pokazati Isusovo „Davidovo porijeklo“ — ali ne i stvarnu biološku lozu.

Kada su kasniji kršćani uočili kontradikciju, pokušali su je riješiti naknadnim legendarnim objašnjenjem o dva brata.

🧩 Zaključak
Pitanje Odgovor
Da li Biblija kaže da su Jakov i Heli braća? ❌ Ne.
Da li postoji dokaz da su imali istu majku? ❌ Ne.
Ko je prvi to tvrdio? ✅ Julije Afrikan (oko 200. g.), citiran kod Euzebija.
Da li to potvrđuju povijesni izvori? ❌ Ne. Samo crkvena tradicija.
Da li objašnjenje ima pravni smisao po jevrejskom zakonu? ⚠️ Ne u potpunosti (levirat vrijedi samo za braću po ocu).
Josip321

#1417 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Josip321 »

daj dokaze.

Polubraća su, ista im majka.

Npr.
Šešan nije imao sinova, nego kćeri; ali je Šešan imao slugu Egipćanina po imenu Jarhu. 35 Zato je Šešan dao kćer sluzi Jarhi za ženu i ona mu rodi Ataja. 36 Ataj rodi Natana, Natan rodi Zabada. 37 Zabad rodi Eflala, Eflal rodi Obeda; 38 Obed rodi Jehua, Jehu rodi Azarju, 39 Azarja rodi Helesa, Heles rodi Elasu; 40 Elasa rodi Sismaja, Sismaj rodi Šaluma, 41 Šalum rodi Jekamju, Jekamja rodi Elišamu.

Znači, Šešan, Izraelac, nije imao sinova samo kćeri.
Imao je slugu Jarhu.
Dao kćer Jarhu. Ona rodila Ataja. I taj je taj koji zakonski nastavlja Šešanovu liniju. Iako je Jarhin biološki sin.

Drugi, vidiš li popis od koljena do koljena sve do Isusa. Od Adama do Isusa. Piše sve. I onda po vama Biblija korumpirana. A vjeruješ da je Muhamed potomak Išmaela i Abrahama. A ne znaš mnoga koljena njegovih predaka.
Primjećujem li paradoks u svojoj logici?
Hakiz

#1418 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Hakiz »

To stablo od Adama do Isusa, vođena je pisana evidencija? Ne u trenutku kada je Biblija pisana neko sjeo pa vrtio film unazad, nego Adam dobio sina, zapisao. Njegov sin dobio sina, zapisao. I tako do Isusa. Pa ima pisani trag ko je kome šta u rodu. Koliko ja znam, nema takvih pisanih dokumenata.

Ostaje druga mogućnost.

Ako je neko sjeo i vrtio film unazad, svaka mu čast. Ljudi danas ne znaju ko im je čukundjed, kamoli čukundjed čukundjeda, ma, ne znaju ko im je pradjed, a ovaj znao sve ko je kome šta u rodu od Isusa unazad do Adama.

Fascinantno.

Ima i treća mogućnost, najvjerovatnija.
PixelDrifter

#1419 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by PixelDrifter »

Hakiz wrote: 19/10/2025 00:48 To stablo od Adama do Isusa, vođena je pisana evidencija? Ne u trenutku kada je Biblija pisana neko sjeo pa vrtio film unazad, nego Adam dobio sina, zapisao. Njegov sin dobio sina, zapisao. I tako do Isusa. Pa ima pisani trag ko je kome šta u rodu. Koliko ja znam, nema takvih pisanih dokumenata.

Ostaje druga mogućnost.

Ako je neko sjeo i vrtio film unazad, svaka mu čast. Ljudi danas ne znaju ko im je čukundjed, kamoli čukundjed čukundjeda, ma, ne znaju ko im je pradjed, a ovaj znao sve ko je kome šta u rodu od Isusa unazad do Adama.

Fascinantno.

Iz guzice izmislili.
Hakiz

#1420 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Hakiz »

PixelDrifter wrote: 19/10/2025 00:51
Hakiz wrote: 19/10/2025 00:48 To stablo od Adama do Isusa, vođena je pisana evidencija? Ne u trenutku kada je Biblija pisana neko sjeo pa vrtio film unazad, nego Adam dobio sina, zapisao. Njegov sin dobio sina, zapisao. I tako do Isusa. Pa ima pisani trag ko je kome šta u rodu. Koliko ja znam, nema takvih pisanih dokumenata.

Ostaje druga mogućnost.

Fascinantno.

Iz guzice izmislili.
Nisu. Imaju dokaze.

I za Isusa i za Muhameda. A za Mojsija i ponajviše dokaza.

Meni je fascinantno to da ljudi koji vjeruju u boga vjeruju da je prije 4.000, 2.000, 1.500 godina bog izabrao neke ljude da mu budu kuriri, ali odbijaju pravo boga da to uradi danas. Pa one koji to počnu javno tvrditi šalju u psihijatrijske ustanove.

Bog nema pravo da pošalje, odabere, novog predstavnika. Tako oni koji u boga svemoćnog vjeruju odlučili. Bog se tu ništa ne pita, ima da sluša šta mu ljudi kažu.

Fascinantno, ponavljam.
teodati

#1421 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 18/10/2025 23:05

Leviratski zakon (Ponovljeni zakon 25:5–6) primjenjivao se samo među braćom po ocu, ne po majci.
Dakle, ako su Jakov i Heli bili polubraća po majci, tada se leviratski zakon ne bi ni mogao primijeniti.

Nemaš ti pojma ni o Bibliji ni o židovskim zakonima, eto, pa se obrazuj:

"U drevnoj se židovskoj kulturi očeva pozicija može činiti manje istaknutom zbog činjenice da je priznavanje židovstva djeteta obično ovisilo o statusu majke. Dijete je smatrano Židovom samo ako je majka bila Židovka, dok je uloga oca bila manje bitna u tom kontekstu. Ovo pravilo odražava tradicionalni pristup židovske kulture prema pitanjima pripadnosti i nasljedstva. Ipak, kako se razvijalo klasično židovstvo, postojala je tendencija ublažavanja tog stava i priznavanja važnosti očeve uloge u obitelji. Taj se razvoj posebice odnosio na priznavanje djece iz brakova između Židova i nežidova. U modernom židovstvu, djeca takvih brakova priznata su kao Židovi bez obzira na religijski status oca, majke ili njih oboje, što je pokazatelj evolucije i prilagodbe tradicionalnih židovskih vrijednosti kako bi se odražavale promjene u društvu i kulturi."

Eto, majka Židovka je bitnija od oca Židova, zato ako je imala dva sina, oba su bili Židovi, i zato postoje dva rodoslovlja, s pravom, nemoj se više sramotiti svojim neznanjem, dakle nije se zakon primjenivao samo među braćom po ocu, nego i po majci, osobito po majci, jer kako je navedeno gore iz zakona, dijete se smatralo Židovom, ako mu je majka bila Židovka, dok je uloga oca bila manje bitna, kraj priče. 8-)
Zehran82

#1422 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 18/10/2025 23:50

Npr.
Šešan nije imao sinova, nego kćeri; ali je Šešan imao slugu Egipćanina po imenu Jarhu. 35 Zato je Šešan dao kćer sluzi Jarhi za ženu i ona mu rodi Ataja. 36 Ataj rodi Natana, Natan rodi Zabada. 37 Zabad rodi Eflala, Eflal rodi Obeda; 38 Obed rodi Jehua, Jehu rodi Azarju, 39 Azarja rodi Helesa, Heles rodi Elasu; 40 Elasa rodi Sismaja, Sismaj rodi Šaluma, 41 Šalum rodi Jekamju, Jekamja rodi Elišamu.

Znači, Šešan, Izraelac, nije imao sinova samo kćeri.
Imao je slugu Jarhu.
Dao kćer Jarhu. Ona rodila Ataja. I taj je taj koji zakonski nastavlja Šešanovu liniju. Iako je Jarhin biološki sin.

Drugi, vidiš li popis od koljena do koljena sve do Isusa. Od Adama do Isusa. Piše sve. I onda po vama Biblija korumpirana. A vjeruješ da je Muhamed potomak Išmaela i Abrahama. A ne znaš mnoga koljena njegovih predaka.
Primjećujem li paradoks u svojoj logici?
daj dokaz iz Biblije da su bili polubraca.....

da te posteim muke i trazenja, nemas ga niti ga mozes naci. ..znaci izmisljas

a zasto to ne pije vode, jer imamo na hiljade kontradikcija u Bibliji pa onda nije cudo da vidimo i ovu kontradikciju u Isusovom rodoslovlju

David zarobio 1 700 vs. 7 000 konjanika

Samuelova 8:4
„David mu uze tisuću sedam stotina konjanika i dvadeset tisuća pješaka; i osakati sve konje za kola, ali ostavi od njih dovoljno za sto kola.“

vs.

Ljetopisa (Kronika) 18:4
„David mu uze sedam tisuća konjanika i dvadeset tisuća pješaka; i osakati sve konje za kola, ali ostavi od njih dovoljno za sto kola.“

Davidov junak — 800 ubijenih vs. 300 ubijenih

2. Samuelova 23:8
„Ovo su imena Davidovih junaka: Jošeb-Basebet, Tahkemonac, poglavar triju; on zamahnu kopljem svojim na osam stotina ljudi, koje pobi u jednom boju.“

vs.

1. Ljetopisa (Kronika) 11:11
„A ovo su glavni junaci koje imaše David: Jašobam, sin Hakmonijev, poglavar triju; on zamahnu kopljem svojim na tri stotine ljudi, koje pobi u jednom boju.“

Ko je nagovorio Davida da prebroji Izrael — Bog ili Sotona?

2. Samuelova 24:1
„Opet se razgnjevi Gospod na Izraela i pobudi Davida protiv njih govoreći: ‘Idi, prebroj Izraela i Judu.’“

vs

1. Ljetopisa (Kronika) 21:1
„Tada se Sotona podiže protiv Izraela i navede Davida da prebroji Izraelce.“

i tako bi se moglo do vijeka postirati koliko ima gresaka u Bibliji , da ne duljim.

znaci imamo masa kontradikcija u Bibliji pa zato to je takodjer kontardikcija sa rodoslovljem isusa jer ako moze na hiljde biti kontradikcija u BIbliji zasto bi onda to bilo izuzetak.
Zehran82

#1423 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 19/10/2025 12:02
Zehran82 wrote: 18/10/2025 23:05

Nemaš ti pojma ni o Bibliji ni o židovskim zakonima, eto, pa se obrazuj:

"U drevnoj se židovskoj kulturi očeva pozicija može činiti manje istaknutom zbog činjenice da je priznavanje židovstva djeteta obično ovisilo o statusu majke. Dijete je smatrano Židovom samo ako je majka bila Židovka, dok je uloga oca bila manje bitna u tom kontekstu. Ovo pravilo odražava tradicionalni pristup židovske kulture prema pitanjima pripadnosti i nasljedstva. Ipak, kako se razvijalo klasično židovstvo, postojala je tendencija ublažavanja tog stava i priznavanja važnosti očeve uloge u obitelji. Taj se razvoj posebice odnosio na priznavanje djece iz brakova između Židova i nežidova. U modernom židovstvu, djeca takvih brakova priznata su kao Židovi bez obzira na religijski status oca, majke ili njih oboje, što je pokazatelj evolucije i prilagodbe tradicionalnih židovskih vrijednosti kako bi se odražavale promjene u društvu i kulturi."

Eto, majka Židovka je bitnija od oca Židova, zato ako je imala dva sina, oba su bili Židovi, i zato postoje dva rodoslovlja, s pravom, nemoj se više sramotiti svojim neznanjem, dakle nije se zakon primjenivao samo među braćom po ocu, nego i po majci, osobito po majci, jer kako je navedeno gore iz zakona, dijete se smatralo Židovom, ako mu je majka bila Židovka, dok je uloga oca bila manje bitna, kraj priče. 8-)
pusti ti to , nije to za tebe...nego de nam reci koliko tacno Bogova ima, i ko je medju njima glavni? :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1424 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

moja neka verzija svih zbivanja je da su židovi ocekivali svog Boga a dobili su planetarnog
pa su se razesceni ubili ga jer im je bilo i prije i poslije dobro u njihovoj nacionalnoj religiji
ali kad su vidjeli da je krscanstvo pod novom religijom jednog tesara postalo jako na bliskom istoku
i u cijelom rimskom casrtvu te u samom jeruzalemu, njihovom gradu nad gradovima
onda su izmislili novu religiju u vidu islama koja je onda preuzela i njihove i krscanske zemlje u tim krajevima kao i svetista
i sljedecih 1500 godina židovi (kao vjera) služe svim gospodaraima bilo da su kršćani ili muslimani od bizanta turske do svih modernih zemalja
nakon 1000 godina natezanja cija je sveta zemlja dosli su zidovi i uzeli 95%

ono sto imamo danas je pravi buckuris ne zna se ko pije ko placa u svetoj zemlji (govorim o jeruzalemu i biblijskim mjestima)
svak sve svojata i dokazuje da je njegovo

apropo pitanja Bog je jedan i to je sve sto te treba zanimati
i ti si i sin i otac i momak i suprug i 10 osoba u jednom tijelu
PixelDrifter

#1425 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by PixelDrifter »

Truba wrote: 21/10/2025 11:09 moja neka verzija svih zbivanja je da su židovi ocekivali svog Boga a dobili su planetarnog
pa su se razesceni ubili ga jer im je bilo i prije i poslije dobro u njihovoj nacionalnoj religiji
ali kad su vidjeli da je krscanstvo pod novom religijom jednog tesara postalo jako na bliskom istoku
i u cijelom rimskom casrtvu te u samom jeruzalemu, njihovom gradu nad gradovima
onda su izmislili novu religiju u vidu islama koja je onda preuzela i njihove i krscanske zemlje u tim krajevima kao i svetista
i sljedecih 1500 godina židovi (kao vjera) služe svim gospodaraima bilo da su kršćani ili muslimani od bizanta turske do svih modernih zemalja
nakon 1000 godina natezanja cija je sveta zemlja dosli su zidovi i uzeli 95%
Kakve sve idiotizme covjek nece procitati na forumu. :D
Post Reply