Bihaćki Okrug 92-95

Post Reply
Jfh9

#176 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by Jfh9 »

Moj stric je u ljeto 92' dosao iz Frankfurta preko SAO Krajine, na nasu teritoriju su izbili na Bugaru. Kaze da je u tih par dana proboja izgubio preko 15 kila od straha. A da nakon vatrenog krstenja uopste nije osjecao neki veliki strah, jer je shvatio da svaki metak ne ubija. Sa sobom je donio ruksak pun cigara. Tih dana se iz dvorista dimilo kao iz lokomotive. :D
Škobo Habu

#177 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by Škobo Habu »

Živo me interesuje da li je, pored ovoga sukoba, bilo još kakvih "slučajnih" sukoba za vrijeme "Oluje", između pripadnika 5 Korpusa i HV-a.

Ivo Komšić spominje neko granatiranje ABiH od strane HV prema pravcu Banja Luke!?
Mirza777

#178 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by Mirza777 »

Škobo Habu wrote: 17/10/2025 18:22

Živo me interesuje da li je, pored ovoga sukoba, bilo još kakvih "slučajnih" sukoba za vrijeme "Oluje", između pripadnika 5 Korpusa i HV-a.

Ivo Komšić spominje neko granatiranje ABiH od strane HV prema pravcu Banja Luke!?
Nije bilo, nekih većih. Da li je bilo nečeg sporadičnog, moguće, znali bi učesnici direktni. Osim tog na Oštrelju neceg slicnog većeg nije bilo.

Samo je veliki broj lazi izrečen od strane tog pripadnika na videu. Sam broj nasih pripadnika gore je bio oko 100-200 a ne nekoliko hiljada što govori. Neki moji prijatelji su bili tada prisutni gore za vrijeme sukoba, sukob koji je hrvatima bio dotad "nikad vidjen" i najzesci, skoro su helikoptere digli da šalju na naš vod IDČ. 5 Korpusa i POČ 5. Korpusa.
Seawolf

#179 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by Seawolf »

Mirza777 wrote: 17/10/2025 19:01

Nije bilo, nekih većih. Da li je bilo nečeg sporadičnog, moguće, znali bi učesnici direktni. Osim tog na Oštrelju neceg slicnog većeg nije bilo.

Samo je veliki broj lazi izrečen od strane tog pripadnika na videu. Sam broj nasih pripadnika gore je bio oko 100-200 a ne nekoliko hiljada što govori. Neki moji prijatelji su bili tada prisutni gore za vrijeme sukoba, sukob koji je hrvatima bio dotad "nikad vidjen" i najzesci, skoro su helikoptere digli da šalju na naš vod IDČ. 5 Korpusa i POČ 5. Korpusa.
Unutar Petog korpusa nisu nikada (pa niti do samog kraja rata) organizovane divizije, je li tako?

Sve brigade (od 501. do 511.) kao i samostalni bataljoni i divizioni su bili pod direktnom komandom korpusa, je l' da.
Mirza777

#180 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by Mirza777 »

Seawolf wrote: 17/10/2025 20:29

Unutar Petog korpusa nisu nikada (pa niti do samog kraja rata) organizovane divizije, je li tako?

Sve brigade (od 501. do 511.) kao i samostalni bataljoni i divizioni su bili pod direktnom komandom korpusa, je l' da.
Od 501. do 517, da.

Sve brigade/pristapske jedinice su bile pod komandom iskljucivo 5. Korpusa i nije bilo divizija.

Jedina operacija 5. Korpusa koja je ikad izvedena po naredbi generalstaba je operacija Trokut jula 95e godine.
Seawolf

#181 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by Seawolf »

Mirza777 wrote: 17/10/2025 20:37
Seawolf wrote: 17/10/2025 20:29

Od 501. do 517, da.

Sve brigade/pristapske jedinice su bile pod komandom iskljucivo 5. Korpusa i nije bilo divizija.

Jedina operacija 5. Korpusa koja je ikad izvedena po naredbi generalstaba je operacija Trokut jula 95e godine.
O.K. sve jasno.

S tim što brigade sa oznakama 507, 508, 509, 512, 513, 514, 515 i 516. nisu postojale.
Škobo Habu

#182 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by Škobo Habu »

Jasno je meni da se radi o bivšem Džaferagićevom savjetniku i propagandisti SDA, pa treba sve uzeti sa rezervom.

Dobro sam upućen u ratna dešavanja, no ovo što on tvrdi - to još nisam nigdje čuo od direktnih učesnika za vrijeme "Oluje".

Al', ovo bombardovanje A RBiH je epic fail. No, Imamović sve radi sa računicom i masno je plaćen.

Mene samo interesuje da li ova njegova tvrdnja ima uopšte ikakvo uporište u vrijeme operacije?
”Bivši član Predsjedništva Ivo Komšić piše u jednoj svojoj knjizi da su, pred kraj rata, Armija RBiH i HV napredovali prema Banjaluci. ARBiH prilazi Manjači. I u tom trenutku Tuđman shvata da ne smije dopustiti Armiji RBiH da uđe u Banjaluku. I naređuje HV-u da otvori paljbu po Armiji RBiH, dakle po svojim saveznicima. Tuđman je shvatio, a Čović danas shvata isto: kada RS ne bi bila teret B komponenti, da nema tog tereta koji je nekad bio Karadžić, a danas Dodik, ne bi onda ni Tuđman mogao raditi šta hoće. Ivo Komšić kaže da je RS bila zalog za obnovu Herceg-Bosne. Prevedeno na današnju situaciju: Čoviću odgovara da je nama za vratom jedan Dodik, da nam je teret, da nam ne da disati, i kada je tako, onda može prići i Čović i zadati dva-tri udarca u pleksus i tražiti nešto za sebe, npr. Izborni zakon. Da nema tog Dodika na grbači, lako bi bilo nositi se s ucjenama HDZ-a”, kazao je Imamović.
https://odgovor.ba/article/2255/
Jfh9

#183 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by Jfh9 »

Jedan ucesnik te bitke na Oštrelju je pisao kako su naši napadali uz tekbire, tako da je nemoguce da su mislili da se bore sa Srbima.
Cuo sam i od jednog borca koji je bio u Petrovcu blizu Dudaka kad se to desavalo, da je on kontaktirao Hrvate da smo mi na Ostrelju, ali da su oni nastavili, pa je on nasima naredio: "Stisnite ih malo".

Nije bilo divizija, ali u Sani 95 je Korpus razdjeljen na dvije OG,
Sjever kojeg su cinile 503. Slavna, 505. Viteška i 511. Slavna, njima je komandovao Selmanović.
A u OG Jug su bile ostale brigade pod Dudakovom kontrolom.
Mirza777

#184 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by Mirza777 »

Jfh9 wrote: 20/10/2025 08:07 Jedan ucesnik te bitke na Oštrelju je pisao kako su naši napadali uz tekbire, tako da je nemoguce da su mislili da se bore sa Srbima.
Cuo sam i od jednog borca koji je bio u Petrovcu blizu Dudaka kad se to desavalo, da je on kontaktirao Hrvate da smo mi na Ostrelju, ali da su oni nastavili, pa je on nasima naredio: "Stisnite ih malo".

Sjever kojeg su cinile 503. Slavna, 505. Viteška i 511. Slavna, njima je komandovao Selmanović.
Nisam u Sani ni na Oštrelju lično bio ali u jeku borbe svašta se desavalo i puno stvari čovjek ne primjeti odmah vec nakon nekoga vremena procesuira to. Na autonomiji je bilo slicnih situacija gdje su autonomasi imali svoj ratni poklic poput tekbira gdje su dok bi napadali vikali hajrla hajrla. Bilo je situacija gdje su jedni vikali tekbir drugi hajrla i nisi znao jesu nasi ili njihovi.
Tvrtko II Kotromanić

#185 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Mirza777 wrote: 20/10/2025 23:39
Jfh9 wrote: 20/10/2025 08:07 Jedan ucesnik te bitke na Oštrelju je pisao kako su naši napadali uz tekbire, tako da je nemoguce da su mislili da se bore sa Srbima.

Nisam u Sani ni na Oštrelju lično bio ali u jeku borbe svašta se desavalo i puno stvari čovjek ne primjeti odmah vec nakon nekoga vremena procesuira to. Na autonomiji je bilo slicnih situacija gdje su autonomasi imali svoj ratni poklic poput tekbira gdje su dok bi napadali vikali hajrla hajrla. Bilo je situacija gdje su jedni vikali tekbir drugi hajrla i nisi znao jesu nasi ili njihovi.
sta im je to "hajrla"
cuo sam to u pjesmi njihovoj jednoj, ima je na yt ali necu ovdje da linkam izdajnicku diskografiju :-)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#186 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by Chmoljo »

čuj hajrla :lol:
saraxy

#187 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by saraxy »

21.10 '92 - 21.10 '25

Silan je bio korpus 5., na pomen Njegov treba ustat'.

Svin prpadnicina Slavnog kopusa čestitam današnji dan, osnivanje 5.korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Svim palim borcima vječno hvala, građanima "bihaćkog okruga" u amanet sjećanje i nikad zaboravljanje na hrabrost i zahvalnost, postojanje korpusa 5., i na sve ratne dane provedene u okupaciji.

⚜️⚜️⚜️⚜️

Chloe
Photo mod

#188 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by Chloe »

saraxy wrote: 21/10/2025 12:40 21.10 '92 - 21.10 '25

Svin prpadnicina Slavnog kopusa čestitam današnji dan, osnivanje 5.korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Svim palim borcima vječno hvala, građanima "bihaćkog okruga" u amanet sjećanje i nikad zaboravljanje na hrabrost i zahvalnost, postojanje korpusa 5., i na sve ratne dane provedene u okupaciji.

⚜️⚜️⚜️⚜️

Jeste, danas je rođendanko "Sili nebeskoj" :srce:

Hvala. :)
Škobo Habu

#189 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by Škobo Habu »

⚜️⚜️⚜️⚜️

:thumbup:
Mirza777

#190 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by Mirza777 »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 21/10/2025 09:14
Mirza777 wrote: 20/10/2025 23:39

sta im je to "hajrla"
cuo sam to u pjesmi njihovoj jednoj, ima je na yt ali necu ovdje da linkam izdajnicku diskografiju :-)
Isto znacenje kao sabah hajrullah samo sto su skratili u hajrla, hajrom ( srecom, dobrom), sto je komunisticki bilo ura to je njihovo bilo hajrla.

Imalo je tu i varijacija od njihovih jedinica "specijalnih" kojih je bilo ko mrava, od Sejli, Golubova, Jastrebova, Metalnih, Zengi, Sivih Brada do Kerova
Danguba

#191 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by Danguba »

Chloe wrote: 21/10/2025 12:44

⚜️⚜️⚜️⚜️

Jeste, danas je rođendanko "Sili nebeskoj" :srce:

Hvala. :)
Pridruzujem se cestitkama. :bih:
Jfh9

#192 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by Jfh9 »

Citajuci monografiju 503. Sbbr. naletih na inicijativu za autonomiju. Nisam je do sad nigdje procitao na internetu, pa evo da podjelim sa vama.

INICIJATIVA
ZA FORMIRANJE AUTONOMNE
POKRAJINE - ZAPADNA BOSNA
UKLJUČENE U SASTAV REPUBLIKE
BOSNE I UNIJE REPUBLIKA BOSNE I
HERECEGOVINE

Okrug Bihać, od početka rata do danas,
funkcionira kao zasebna cjelina. I pored potpune
blokade i hermetičke zatvorenosti opstao je pr-
venstveno zahvaljujući primjernoj organizaciji i
optimalnoj upotrebi raspoloživih ljudskih i mate.
rijalnih potencijala.
Prisustvo republičkih, državnih organa na
ovom području osjećalo se samo u kadrovskim
rješenjima koja su, kao rezultat nepoznavanja si-
tuacije i vaninstitucionalnog načina vođenja ka-
drovske politike, znatno i konstantno umanjivala
efikasnost okružnih i općinskih organa, posebno
onih za koje su ta rješenja nametana.
Pored, u suštini, negativnog uticaja centralne
vlasti i ratnih razaranja u Okrugu Bihać održan
je kontinuitet rada skupština, izvršnih odbora, or-
gana državne uprave, pravosuđa i drugih držav-
nih organa koji imaju potpunu kontrolu resora 12
svojih nadležnosti
U osnovi, sačuvano je stanovniśtvo, gos-
podarski, infrastrukturni, zdravstveni, obra-
zovni i drugi kapaciteti koji s raspoloživim
kadrovima čine dobru osnovu za brz oporavak
ovog područja i njegovo uključivanje u evrop-
ske tokove.
Pregovori o budućnosti Bosne i Hercegovine
koji su godinu dana vodeni bez predstavnika ov0g
područja, kao i prijedlozi rješenja državnog ustroj-
stva i teritorijalnog razgraničenja konstitutivnih
jedinica utvrdeni na posljednjim pregovorima u
Ženevi o formiranju Unije Republika Bosne i Her-
cegovine, po kojima Republika Bosna treba da se
sastoji od dva, preko stotinu kilometara među-
sobno razdvojena dijela, centralnog i zapadnog
koji čini teritorija Okruga Bihać, ne uvažavaju
interese i specifičnosti ovih područja.
Zvanična bosansko-hercegovačka delega-
cija u dosadašnjem toku pregovora prema ovim
dijelovima odnosi se sa različitim mjerilima. Za
centralni dio se traži izlaz na more i rijeku Savu kao pitanje života ili smrti, rata ili mira, dok se
zanemaruju činjenice da zapadni dio i dalje ostaje
u potpunom okruženju i da je, po tim kriterijima,
osuđen na potpuno propadanje.
Budući da je Okrug Bihać dokazao kako u
miru, tako i u ratu, da hoće možeiznaživjeti, a da
bi taj život bio moguć i da bi se obezbijedila sigur-
nost uz potpunu zaštitu interesa stanovništva ovog
područja, a uvažavajući navedene specifičnosti
i realnost situacije u kojoj se nalazi, potrebno je:
1.
Formirati Autonomnu pokrajinu "Zapadna
Bosna" uključenu u sastav Republike Bosne
Unije Republika Bosne i Hercegovine kao
zajednicu u kojoj ée se zakonima i drugim
propisima urediti društveni odnosi, obezbje-
diti ustavnost i zakonitost, ravnopravnost
naroda i organizirati organe vlasti.
2. Prekinuti rat, uspostaviti mir i omogućiti
povratak prognanika i izbjeglica
3. Uspostaviti korektne odnose sa konstitutiv-
nim narodima i susjedima, te cjelokupnim
civilizacijskim svijetom.
4.Izvršiti unutarnju teritorijalnu organizaciju
po slobodno izraženoj volji stanovništva.
5.Otvoriti saobraćajnice i stvoriti uvjete za dalj-
nji privredni razvoj, razvoj poduzetništva, vla-
sničke transformacije i tržnog gospodarstva.
6. Otvoriti slobodnu zonu u Rijeci i pretvoriti
čitavo ovo područje u bescarinsku zonu sa
konvertibilnim sredstvima plaćanja.
Mirza777

#193 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by Mirza777 »

25. i 26. oktobar.

Dani oslobadjanja Grabeza i zloglasne kasarne. Toliko godina prodje a eto sjeti se tih datuma covjek. Tad je otpočela operacija " Grmec 94 " u sklopu koje je planirano ciscenje šireg reona Grabeza i oslobadjanje kasarne iz koje je dvije godine granatiran Bihac. Slobodno mogu reći početak cetiri najgora mjeseca u toku rata gdje nisi znao hoćes docekati sutrasnji dan ziv. Dnevno ginulo po 8 boraca u z/o 5. Korpusa. Od 1. novembra i 505. forsira rijeku Unu u Krupi i pokusava osloboditi Krupu no bezuspjesno. U toku 16. novembra HVO napusta polozaje na koti Čot ( Plljesevica) gdje smo morali vraćati njihove polozaje da bi ih ponovno izgubili nakon 2 dana. U isto vrijeme kreće ofanziva u reonu Bugara od strane autonomasa i četnika te na Kladusu iz teritorija tzv SAO Krajine.
Jfh9

#194 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by Jfh9 »

Mirza777 wrote: 26/10/2025 17:03 25. i 26. oktobar.

Dani oslobadjanja Grabeza i zloglasne kasarne. Toliko godina prodje a eto sjeti se tih datuma covjek. Tad je otpočela operacija " Grmec 94 " u sklopu koje je planirano ciscenje šireg reona Grabeza i oslobadjanje kasarne iz koje je dvije godine granatiran Bihac. Slobodno mogu reći početak cetiri najgora mjeseca u toku rata gdje nisi znao hoćes docekati sutrasnji dan ziv. Dnevno ginulo po 8 boraca u z/o 5. Korpusa. Od 1. novembra i 505. forsira rijeku Unu u Krupi i pokusava osloboditi Krupu no bezuspjesno. U toku 16. novembra HVO napusta polozaje na koti Čot ( Plljesevica) gdje smo morali vraćati njihove polozaje da bi ih ponovno izgubili nakon 2 dana. U isto vrijeme kreće ofanziva u reonu Bugara od strane autonomasa i četnika te na Kladusu iz teritorija tzv SAO Krajine.
Imam jedno pitanje za akciju Grmec 94 tj. tacnije za Mostobran 94. U svim dosadasnjim izjavama pripadnika 505. oni navode da su postrojbe sa druge strane zakazale. Sa druge strane su isle 503. i 511.. 503. je uzela Radic i sve te vukojebine gore, pa sam mislio da je 511. ta koja je zakazala, ali sad u njihovom dokumentarcu oni takodjer navode da su neke druge jedinice zakazale.
Imas li ti saznanja ko je zapravo zakazao i zasto se Krupa nije oslobodila vec 94.
Mirza777

#195 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by Mirza777 »

Jfh9 wrote: 03/11/2025 09:04
Mirza777 wrote: 26/10/2025 17:03 25. i 26. oktobar.

Imam jedno pitanje za akciju Grmec 94 tj. tacnije za Mostobran 94. U svim dosadasnjim izjavama pripadnika 505. oni navode da su postrojbe sa druge strane zakazale. Sa druge strane su isle 503. i 511.. 503. je uzela Radic i sve te vukojebine gore, pa sam mislio da je 511. ta koja je zakazala, ali sad u njihovom dokumentarcu oni takodjer navode da su neke druge jedinice zakazale.
Imas li ti saznanja ko je zapravo zakazao i zasto se Krupa nije oslobodila vec 94.
Puno je tu faktora utjecalo na ishod operacije Mostobran. Sama cinjenica da se bataljon vojnika prebacivao preko rijeke koja u to doba godine ne prašta dovoljno govori da je to logisticki previse zahtjevno za planiranje i izvodjenje. Nisam bio na Krupskom ratisu u tom periodu ali po svemu sudeći znam da je jedna od vecine tih stvari presudna.

Kao što si spomenuo za 503, uzela je Radić i prodirala na sami ulaz Krupe preko Grmeča no medjutim tad se desava po meni jako glupa stvar od samih Krupljana. Umjesto da 503. nastavi dalje prema Krupi, sami Krupljani su trazili da se izvrši zamjena polozaja 503 i 511 jer su Krupljani htjeli biti ti koji će "osloboditi svoj grad" i koliko znam sama smjena je trajala 2-3 dana za koje vrijeme su srbi dovukli pojačanje nazad i zapoceli kontraofanzivu na Grabezu. Vazna stvar je napomenuti da je pored 505. jedina jedinica koja je upotpunosti izvrsila svoj zadatak bila SJB Bosanska Krupa koja je izvrsila svoj dio zadatka na Ostruznici gdje su skupa sa Buzimljanima udarili.
Jfh9

#196 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by Jfh9 »

Znaci glupost i lokalpatriotizam Krupljana je dovelo do toga da Srbi skoro do Stijene dodju. Onda to tako treba i reci u tim izjavama i filmovima a ne uvijek naokolo.

"Dana 19. novembra zabilježen je još jedan
veliki uspjeh. Iznad Cazina su oborena dva agresorska avona tipa "Orao".
U Ratnom dnevniku 503. bbr zapisano je za
dan 19. XI. 1994.:
U 15,55 neprijateljski avioni dejstvovali po uzem području Cazina- Mala Lisa. Jedan avion je pogodjen i srusen sa punim b/k na naselje Mala Lisa. Udario je u zgradu, zgrada je zapaljena i ne moze joj se prici zbog neeksplodiranih ubojnih sredstava. Po olupinama aviona da se zakljuciti da se radi o avionu tipa "Orao". Pronadjen je i les pilota, koji se zvao Novic Boro."

Nakon sto je izgubio kontrolu pogodjeni avion je zakacio dimnjak fabrike Incel i zabio se 500tinjak metara dalje, u jednu stambenu zgradu. Drugi pogodjeni avion nije pao na slobodnoj teritoriji.
JovicSA

#197 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by JovicSA »

Mali doprinos temi. Pitao sam, Chat GPT šta bi bilo da uzimajući istorijske okolnosti da je Bihać pao pod kontrolu VRS i RSK. Evo odgovora...
Odlično pitanje — i jedno od najvažnijih „šta bi bilo kad bi bilo” scenarija kraja rata u BiH i Hrvatskoj.

Da analiziramo:

🔹 Istorijski kontekst (stvarno stanje 1994–1995)
Bihać je bio u potpunom okruženju snaga Republike Srpske Krajine (RSK), Vojske Republike Srpske (VRS) i dijelom snaga Fikreta Abdića (tzv. AP Zapadna Bosna).
Njegov pad u ruke srpskih snaga bio bi strateška katastrofa — otvorio bi im direktan koridor od Banije i Korduna (RSK) do Republike Srpske, stvarajući kontinuirani srpski teritorijalni pojas od Drine do Jadrana.
Operacija „Oluja“ (avgust 1995.) bila je djelomično koordinirana s Armijom BiH, posebno Petim korpusom iz Bihaća, koji je napao u pravcu Bosanskog Petrovca i Kulen Vakufa.

🔹 Hipotetički scenario: Bihać pada

Ako bi Bihać pao (recimo, krajem 1994. ili početkom 1995.), posljedice bi bile višeslojne:

1. Strateški efekat
Srpske snage bi spojile RSK i RS, stvorivši ogroman, jedinstven front.
Hrvatska bi izgubila svoj najvažniji strateški saveznički oslonac na zapadu BiH (Petog korpusa)
.
Srpske snage bi oslobodile jedinice koje bi mogle biti prebačene na Liku i Kordun — ojačavši RSK neposredno prije Oluje.
2. Psihološko-politički efekat
Gubitak Bihaća bio bi veliki moralni udarac za Zagreb i Sarajevo, a pokazao bi da NATO i UN nisu spremni reagirati.
Hrvatska bi možda odgodila Oluju ili je izvela u manjem obimu, jer bi prijetnja iz pravca RS bila prevelika.
3. Mogući ishod za Oluju
U slučaju spojenih teritorija RS i RSK, Hrvatska bi se suočila s mnogo jačim, uvezanim frontom, bez prostora za prodor prema Kninu s jugoistočne strane.
Oluja vjerovatno ne bi uspjela u potpunosti — mogla bi doći do lokalnih uspjeha (npr. oko Karlovca i Gospića), ali ne i do sloma RSK.
Rat bi se produžio, a međunarodni pritisak za „zamrzavanje“ linija bio bi mnogo veći.

🔹 Zaključak

Ako bi Bihać pao prije Oluje:

Oluja bi bila ili odgođena, ili neuspješna u smislu potpunog oslobađanja Krajine.
Srpske snage bi bile teritorijalno povezane i logistički jače.
Hrvatska i BiH bi vjerovatno bile prisiljene na nepovoljan mirovni dogovor, možda uz „de facto“ priznavanje velikog srpskog prostora.

Hoćeš da nastavim s varijantom šta bi bilo poslije (npr. kakav bi bio odnos snaga do kraja 1995. i da li bi NATO ipak intervenisao)?
JovicSA

#198 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by JovicSA »

Mirza777 wrote: 13/10/2025 20:57
Ramo98 wrote: 13/10/2025 13:01
Mirza777 wrote: 03/09/2025 22:45 .
Koji je najtezi a koji naljepsi dan tvog ratnog puta? :bih:
Ko god je bio slozice se da je deblokada Bihaca i najvaznije "prisilan mir" Dejtonski jedan od najsretnijih dana. Ko god kaze obrnuto laze. Koliko god nepravedan bio, svi smo se veselili sto necemo vise zivjeti u strahu granata i pogibija.

Najtezi, tesko je izdvojiti, svako je licno za sebe imao odredjene godine/situacije u kojima mu je bilo najteze. Licno bih izdvojio kao i velika vecina a to je neprijateljska ofanziva Stit 94. Stalna 3 mjeseca polozaja bez kuce, granate po gradu padaju, četnici na samom ulazu u Bihac. U ta 3 mjeseca dnevno je ginulo po 8 boraca 5. Korpusa. Strasno ali odbranili smo se. Svako jutro je nosilo razmisljanje da li cemo dočekati sljedeci dan zivi. Sam ne znam kako sam prosao kroz taj period. Nema kojeg fronta vidjeli nismo, od Grabeza, Debeljace, Hukica Brda u Kladusi, Male Kladuse, Hrgara, Orljana, Bolnice Bihacke, Bugara, Klokota, Pljesevice. Svaki drugi dan relociranje na drugi rejon.
Hvala ti na tvojoj službi! Bez takvih mi danas ne bi ovdje pisali.

Image
Mirza777

#199 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by Mirza777 »

Jfh9 wrote: 05/11/2025 09:03 Znaci glupost i lokalpatriotizam Krupljana je dovelo do toga da Srbi skoro do Stijene dodju. Onda to tako treba i reci u tim izjavama i filmovima a ne uvijek naokolo.

"Dana 19. novembra zabilježen je još jedan
veliki uspjeh. Iznad Cazina su oborena dva agresorska avona tipa "Orao".
U Ratnom dnevniku 503. bbr zapisano je za
dan 19. XI. 1994.:
U 15,55 neprijateljski avioni dejstvovali po uzem području Cazina- Mala Lisa. Jedan avion je pogodjen i srusen sa punim b/k na naselje Mala Lisa. Udario je u zgradu, zgrada je zapaljena i ne moze joj se prici zbog neeksplodiranih ubojnih sredstava. Po olupinama aviona da se zakljuciti da se radi o avionu tipa "Orao". Pronadjen je i les pilota, koji se zvao Novic Boro."

Nakon sto je izgubio kontrolu pogodjeni avion je zakacio dimnjak fabrike Incel i zabio se 500tinjak metara dalje, u jednu stambenu zgradu. Drugi pogodjeni avion nije pao na slobodnoj teritoriji.
Razumijem i Krupljane same u cijeloj toj zelji, generalno skeptično je bilo ocekivati neki veliki uspjeh takve operacije koje se u danasnjem svijetu pripremaju mjesecima i godinama prije izvrsavanja a Buzimljani su izvrsili forsiranje manje od 7 dana nakon naredbe za forsiranje. S obzirom na sve, 505. je odradila svoj dio nije, nije potisnuta kako neki vole nazivati to, 505 je ostala gore sve dok nije finalno stiglo naredjenje od komande 5K da se povuku upravo zbog ofanzive koja je tad krenula na Kladusu i Bihać.
shheff

#200 Re: Bihaćki Okrug 92-95

Post by shheff »

Po mom mišljenju najveći problem je bila pogibija rahm. Crnkića, prije svega insana (jer se odlično razumio sa Izetom i to je bila vrhunska saradnja dok je trajalo) i postavljanje narcisoidnog i bahatog Sedića koji je i zamislio famozno križanje jedinica. Imao vrhunske borce, istog kova kao i 505. ali nije bio sposoban da to iskoristi.

Ali istina vremenom nađe put pa i pouka svim da se pamte samo istinske gromade, kao što su Nanić, Crnkić...
Post Reply