Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sumirprimus

#29701 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

druga stvar, kod nas je rostilj sirok pojam. dakle ne samo komad govedine.
kod nas je rostilj i rostilj i razanj i sač s mesom ili pitom svejedno, i zemljani cup s povrcem, dagara, za svakog ponesto.
ne znam ne bih ja nas bas ismijavao bar u tom pogeldu.
KraljicaIzJajca

#29702 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by KraljicaIzJajca »

sumirprimus wrote: 17/10/2025 14:56 druga stvar, kod nas je rostilj sirok pojam. dakle ne samo komad govedine.
kod nas je rostilj i rostilj i razanj i sač s mesom ili pitom svejedno, i zemljani cup s povrcem, dagara, za svakog ponesto.
ne znam ne bih ja nas bas ismijavao bar u tom pogeldu.
Dagara je top 😋
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29703 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

https://www.avaz.ba/showbiz/film-i-tv/1 ... -u-studiju

Ni rijeci o povratku u BiH
A kad je odlazila drvlje i kamenje na BiH
Zanimljivo
Rugafet

#29704 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

_BataZiv_0809 wrote: 17/10/2025 16:04 https://www.avaz.ba/showbiz/film-i-tv/1 ... -u-studiju

Zanimljivo
Zašto je otišla, je li se izjasnila? Nisam upratio, mislim ne znam ni ko je osoba.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#29705 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Rugafet wrote: 17/10/2025 16:14
_BataZiv_0809 wrote: 17/10/2025 16:04 https://www.avaz.ba/showbiz/film-i-tv/1 ... -u-studiju

Zanimljivo
Zašto je otišla, je li se izjasnila? Nisam upratio, mislim ne znam ni ko je osoba.
Slabo pratis na casu Rugy

https://www.google.com/amp/s/radiosaraj ... ana/523507

Jednostavno više nismo vidjeli pomaka, perspektivu. Budućnost za djecu, njihova i naša sigurnost - više nemamo povjerenja u BiH, sistem je potpuno srušen. U svim aspektima. Tu više niko nije siguran. Shvatili smo da je i za djecu lakše dok su mali, a i mi smo dovoljno mladi i dovoljno stari da znamo šta ne želimo.

Nažalost, naša zemlja nije ono što želimo ni sebi ni svojoj djeci. Barem ono što ona jeste danas, jer BiH kakvu mi pamtimo, volimo i želimo više ne postoji. Tu su neke nove generacije, destruktivne ideje, grupe potkovane politikom duboko ukorijenjene u sistem, u korupciju, u kriminal.

Radiosarajevo.ba: Da li ste imali priliku sresti Bosance u Nizozemskoj?

Merima Šemić–Prguda: Jesam. To su sretni ljudi. Dovoljno daleko da budu sretni

:lol:

sinuhe

#29706 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sinuhe »

Nije dugo izdržala. U kakvu se BIH onda vratila? Teško je naći dobrog keramičara.
tramvajtrojka

#29707 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tramvajtrojka »

_BataZiv_0809 wrote: 17/10/2025 16:19
Rugafet wrote: 17/10/2025 16:14

Zanimljivo
Slabo pratis na casu Rugy

https://www.google.com/amp/s/radiosaraj ... ana/523507

Jednostavno više nismo vidjeli pomaka, perspektivu. Budućnost za djecu, njihova i naša sigurnost - više nemamo povjerenja u BiH, sistem je potpuno srušen. U svim aspektima. Tu više niko nije siguran. Shvatili smo da je i za djecu lakše dok su mali, a i mi smo dovoljno mladi i dovoljno stari da znamo šta ne želimo.

Nažalost, naša zemlja nije ono što želimo ni sebi ni svojoj djeci. Barem ono što ona jeste danas, jer BiH kakvu mi pamtimo, volimo i želimo više ne postoji. Tu su neke nove generacije, destruktivne ideje, grupe potkovane politikom duboko ukorijenjene u sistem, u korupciju, u kriminal.

Radiosarajevo.ba: Da li ste imali priliku sresti Bosance u Nizozemskoj?

Merima Šemić–Prguda: Jesam. To su sretni ljudi. Dovoljno daleko da budu sretni

:lol:

Kako joj je bilo u nizozemskoj da je prihvatila posao na javnom servisu u raspadu :oops: :oops: sta bi od nake Holandije :mrgreen:
Rugafet

#29708 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

A ono u pravu je. Samo i sad nista nije bolje…
Ne pratim, mislim ono svako za sebe zna (valjda) šta je najpametnije. Meni je ovamo TOP i stvarno nazad ne bi nema tih para.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#29709 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Rugafet wrote: 17/10/2025 16:24 A ono u pravu je. Samo i sad nista nije bolje…
Ne pratim, mislim ono svako za sebe zna (valjda) šta je najpametnije. Meni je ovamo TOP i stvarno nazad ne bi nema tih para.
Dobro ali ne mozes se ovako zaletit
Dodjes nedje ne pocnes ni radit i velis sve funkcionise bez ikakvih problema
Rugafet

#29710 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

_BataZiv_0809 wrote: 17/10/2025 16:26
Rugafet wrote: 17/10/2025 16:24 A ono u pravu je. Samo i sad nista nije bolje…
Dobro ali ne mozes se ovako zaletit
Dodjes nedje ne pocnes ni radit i velis sve funkcionise bez ikakvih problema
Slažem se drug moj :thumbup:
Ozimician

#29711 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Sve je ona upravu, ali to je davno @Didier objasnio - Holandija je super zemlja, ali za Holandjane.

Napisao covjek i hodogram kako ce to da izgleda kod ove i bio upravu.
moimoi

#29712 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Izgleda da joj ie suprug jos tamo. :D
Razlozi za povratak mogu biti razni….
Mozda je dobila ponudu koja se ne odbija…Mozda joj se djeca nisu snasla… mozda su njih dvoje zakuhali.. mozda je potrebna roditeljima… koo ce ga znati.
moimoi

#29713 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Inace ne znam kako je u NL sa skolom.. je li kao u Njem i Be da se vec u 5-6 razredu odlucuje jel gimnazija ili neka strucna skola?
Ako nisu imali love za strane skole.. a djecca joj u tom uzrastu.. onda vjerujem da se radi njih vratila ako je isti sistem.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#29714 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 17/10/2025 16:59 Inace ne znam kako je u NL sa skolom.. je li kao u Njem i Be da se vec u 5-6 razredu odlucuje jel gimnazija ili neka strucna skola?
Ako nisu imali love za strane skole.. a djecca joj u tom uzrastu.. onda vjerujem da se radi njih vratila ako je isti sistem.
Na kraju prvog polugodišta u 4. razredu. Tako je u Njemačkoj.
moimoi

#29715 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

PreWiBa wrote: 17/10/2025 17:31
moimoi wrote: 17/10/2025 16:59 Inace ne znam kako je u NL sa skolom.. je li kao u Njem i Be da se vec u 5-6 razredu odlucuje jel gimnazija ili neka strucna skola?
Na kraju prvog polugodišta u 4. razredu. Tako je u Njemačkoj.
Ali od 5. krece… a nekada je bila Orientirungstuffe 5. I 6.
U Be od 6.
Ozimician

#29716 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Radi djece se vratila?

Ja uglavnom čujem da se radi djece odlazi iz BiH, a ne vraća.
moimoi

#29717 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 17/10/2025 19:21
Radi djece se vratila?

Ne znam… al je vrlo lako moguce. Idem od sebe… ako imas dijete koje je u tom uzrastu kada ga “svrstavaju” da li ce pohadjati gimnaziju i imati mogucnost da studira.. ili u neku od tehnickih tj zanatskih skola.. sto rade ukoliko ne zna jezik.. onda je logicno da ces se vratiti, ako ti ne gori pod nogama. Upravo da mu ne zapecatis buducnost.
Druga je stvar ako su prcvoljci koji su tek krenuli u skolu ili djeca koja upisuju fakultet.
Last edited by moimoi on 17/10/2025 20:23, edited 1 time in total.
Didier

#29718 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Evo malo o Holandiji, Belgiji, Njemačkoj...

izvrsni direktor
Vozim: Premium

#29719 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Dobar dobar, ni Chatgpt ne bi bolje znao procijeniti esencijalna pitanja o standardu drzave
sumirprimus

#29720 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Ko god ima djecu u bolje stojecim krugovima a da ih licno znam salje djecu vani.
Kakva bosna kakva zajebancija.
Un.profesori šalju djecu vani, ako nista zarad eu papira.
Didier

#29721 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ozimician wrote: 17/10/2025 16:34 Sve je ona upravu, ali to je davno @Didier objasnio - Holandija je super zemlja, ali za Holandjane.

Napisao covjek i hodogram kako ce to da izgleda kod ove i bio upravu.
Iskreno mi je žao što sam bio u pravu, ali tačno sam znao da će se ovo desiti. Moguće da se posvađala s mužem, ili ju je možda opalila realnost, pa je shvatila da im je potrebno 3.000 eura samo za vrtić i produženi boravak, ono što u Sarajevu plaća 300 KM za oba dječaka. Ja znam kako je tamo imati djecu.

Poznajem Merimu lično, i to veoma dugo i dobro se znamo. Ja joj ovo nisam htio reći uživo, a kad je došla u Holandiju, još sam bio vezan poslom i često sam bio u Holandiji. Savjete nisam dijelio, ali imamo se na Facebooku, i ona zna moje mišljenje o svemu, i to kao od nekoga ko je tamo stekao mnogo toga.

Međutim, nije sve u stanovima, parama, autima, i to tek vidiš kad ti roditelji ostare, kad djeca krenu u školu, kad si negdje dovoljno godina da možeš takvo što reći.

Mogu se pare zaraditi u Holandiji, ali to je to otprilike. Država funkcioniše nekad i pretjerano, pa guraju stvari koje nemaju smisla samo zato što je to pravilo. Afera s dječijim dodacima je najbolji primjer, ljudi su ostali bez porodice i bez djece, a neka djeca još nisu vraćena. To je realno zločin, i iskreno me čudi da nije mrtva glava još pala oko toga.

Merima je upala u klasičnu zamku gdje je, kad je došla, mislila da je sve savršeno. Mnogi to misle jer vide idealno parkirane aute, autoputeve najbolje na svijetu, itd., međutim kad ti dijete krene u školu (a njoj je ovaj stariji morao odmah krenuti, kreće se sa četiri), onda se o jadu zabaviš.

Zatim, šta će jedna novinarka raditi u Holandiji, osim promijeniti struku? Vjeruj mi da nigdje neće biti PR ili raditi u marketingu, treba ti debelo holandsko iskustvo da te neko primi na te pozicije bez holandskog jezika, a jezik u ovim godinama nikad nećeš naučiti da možeš raditi u komunikacijama na tom nivou kao što radiš u svojoj zemlji. O novinarstvu da ne pričam, to je i u engleskim govornim područjima teško kad ti nije maternji. Dakle, ostaje ti recepcija u hotelu kao najbolji od tih glupih poslova. To su mnogi naši radili, pa i ja dok sam studirao, i to je fin posao, ali je daleko niže radno mjesto od onoga na šta je ona navikla.
moimoi

#29722 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sumirprimus wrote: 17/10/2025 20:28 Ko god ima djecu u bolje stojecim krugovima a da ih licno znam salje djecu vani.
Salju da studiraju.. ne u osnovnu ili srednju.
Tj srednja, da ako je na eng. .. stipendije, razmjena ovo-ono
Edin H.

#29723 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Edin H. »

Didier wrote: 17/10/2025 20:20 Evo malo o Holandiji, Belgiji, Njemačkoj...

Konačno konkretni savjeti, a ne možeš li ili ne sterati veš na balkonu…
Didier

#29724 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ozimician wrote: 17/10/2025 19:21
Radi djece se vratila?

Ja kad čujem to "zbog djece", ispovraćao bih se. Djeci je sto puta bolje u Bosni nego na Zapadu. Sjetim se i Srđana...

Didier

#29725 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

sumirprimus wrote: 17/10/2025 20:28 Ko god ima djecu u bolje stojecim krugovima a da ih licno znam salje djecu vani.
Znaš li ti uopšte kako se dobijaju EU papiri? I šta znače EU papiri? Svaka država ima druga pravila.
Post Reply