Ukrajina

alijagoro

#220251 Re: Ukrajina

Post by alijagoro »

sumirprimus wrote: 14/10/2025 20:41 🇺🇸👀🇺🇦 US Permanent Representative to NATO announced that Washington will make an important announcement tomorrow regarding arms supplies to Ukraine.

Ala trump mijenja politiku ko i raspolozenje :skoljka:
Jel opet neko game changer oruzje :D
alijagoro

#220252 Re: Ukrajina

Post by alijagoro »

Gdje karanana :D
Čitalac

#220253 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Trump: Ne razumijem Putina, izgubio je milion i po vojnika...
Američki predsjednik Donald Trump je još jednom rekao da je "vrlo razočaran" Vladimirom Putinom, s kojim "još uvijek ima dobre odnose".
"Ne razumijem zašto Putin nastavlja ovaj rat. Ovaj rat je toliko katastrofalan za njega. Ušao je u četiri godine rata, koji je trebao dobiti za jedan tjedan...Izgubio je milijun i pol vojnika, naravno, u smislu ranjenih i bez nogu i bez ruku, i svega što se događa u strašnim ratovima. Ovo je najveći događaj od Drugog svjetskog rata u smislu smrtnosti", rekao je Trump i naglasio da je rusko gospodarstvo "blizu kolapsa".
Prema riječima američkog čelnika, ruske vlasti ne žele završiti rat, pa će se u petak, 17. listopada, sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarali o opskrbi Kijeva novim oružjem.
Trump je također rekao da će Zelenski tražiti rakete Tomahawk te napomenuo da Sjedinjene Države imaju velike zalihe tih raketa.
"Znam što on (Zelenski) želi: treba mu oružje, želio bi imati Tomahawk. Svi ostali također žele Tomahawk. Imamo puno Tomahawka", dodao je.
zigzag

#220254 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Putina jedino četničija i alije simpatišu i razumiju.
emirolini

#220255 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Gle cetalja, dosli sline :lol:

Uzalud vam sviraci cetalji. Rusija je davno izgubila.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#220256 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

plavi_E wrote: 14/10/2025 20:19
Spoiler
Show
Rasprava je pocela oko dronova koji se koriste direktno na liniji fronta
sumirprimus wrote: 13/10/2025 19:05
Spoiler
Show
plavi_E wrote: 13/10/2025 18:55 Prestanite vise lagati. Promjene u nacinu ratovanja u Ukrajini i ne idu toliko na stetu BiH cak sto vise. Govorim o liniji fronta a ne o terorisanju civilnog stanovnistva. Bosnjaci nikad nece imati potencijal za terorisanje civilnog stanovnistva niti im to treba. Bosnjacima jedino trebaju sredstva za masovnu eliminaciju zive sile agresora. Dovoljan broj mina 120 mm mogu obrisati citave generacije vojnika na frontu. A bar minobacacke vatre Bosnjacima ne bi trebalo faliti.

Pogledati ovdje ko pise i sta pise:
From the Frontline: I’d Rather Have a Mortar Than a Drone - CEPA
https://cepa.org/article/from-the-front ... n-a-drone/
:lol: nema sta, ne vrijedi se raspravljat. Ono totalno druga dimenzija lik o minama 120mm :lol: :-)

I sad se pravis mutav i pricas o dronovima kojima se unistava ruska naftna industrija.
sumirprimus wrote: 14/10/2025 19:20 Na jutjubu pratim vecinom muziku
Hame zna stavit klip sa jutjuba i nekada prije bobi.
No interesantna je ta snishodljivost.
Odabiranja samo onoga sto se njemu svidja.
Naravno da ne pogadja svaka, ali ukri rade odličan posao sa dronovima I druge ozbiljnije armije posmatraju i uče. Ljudi dronovima.bukvalmo rusku naftnu industriju bacaju na koljena. Jedan od primjera. Osnivaju posebne jedinoce armije za dronove. Ali jok minobacac bi bio vundervafe. Lol (niko i ne pokusava nijekati vrijednost minob u isto vrijeme)
Tako rade veliki, mali se krce bez pokrica pa prodju kao Armenija. Ili srbija na Kosovu. Ili Asad u Siriji.
Nisu to isti dronovi. Mjesas babe i zabe. Ali nista novo, cesto se to dogadja "ratnim veteranima" sa YT.
Image
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#220257 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Tomahavk neće nikada dobiti, kao ni nuklearke.

+Volio bih da griješim :mrgreen:
Spoiler
Show
zilog

#220258 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Hame_ wrote: 14/10/2025 23:18 Tomahavk neće nikada dobiti, kao ni nuklearke.

:thumbup:

Isto mislim.

Bas bih se iznenadio, da isporuce.

Za sada je Trump trazio listu meta, kao za procjenu, a vjerovatno da je posalje Putleru...
Hame_

#220259 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ni Taurus.

Spoiler
Show
Hame_

#220260 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Šupak
Dan 1.339 - Nestanci struje u Kijevu dok se energetski rat intenzivira

Ovo je vaš dnevni geopolitički pregled Silicon Bites-a, sa pregledom vijesti od 14. oktobra 2025. godine. Izvještavamo o Ukrajini, Rusiji, Kini i globalnoj borbi protiv autokratije.

Ruski zimski plan se vraća - masovni udari na ukrajinsku mrežu - dok Ukrajina gura rat duboko u energetsko srce Rusije. Tržišta Moskve se ljuljaju, Svjetska banka smanjuje rast, a Evropa se priprema za hibridne udare na svoje energetske puteve. Idemo.

1) Ukrajina pretrpjela još jedan masovni energetski udar, nestanke struje u Kijevu.

Rusija je ponovo pogodila ukrajinski energetski sistem u velikim razmjerima krajem 9. i 10. oktobra, gurnuvši okruge Kijeva i više regija u mrak i poremetivši vodosnabdijevanje. Početni brojevi su se kretali prema stotinama hiljada ljudi bez struje prije nego što su hitne ekipe obnovile veći dio mreže. Izvještaj s terena lista Kyiv Independent uhvatio je ritam noći - "rakete, jedna za drugom" - i neposredne posljedice širom grada. (The Kyiv Independent)

Predsjednik Zelenski je kasnije izjavio da je Moskva čekala loše vrijeme - oblačnost i vjetar - kako bi oslabila protivvazdušnu odbranu. Također je povezao tajming s globalnim odvraćanjem pažnje Gazom i drugim pričama. (The Kyiv Independent)

Zašto je to važno: Zimski energetski rat se vratio. Očekujte ponavljajuće plotune osmišljene da oslabe moral civila, iscrpe zalihe protivvazdušne odbrane i prisile na skupe popravke. Ono što to neće učiniti jeste da prisili stanovnike Kijeva da napuste svoj grad ili borbu protiv ruske dominacije.
drug_profi

#220261 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Slutim da ce Moskva i Petrograd osjetiti hladnu rusku zimu narednih mjeseci.
Čitalac

#220262 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Artem Belenkov, 412. pukovnija „Nemesis“: Što se tiče dronova, ostvarili smo maksimalno 30 % potencijala. Još je puno prostora za rast, a tehnologija nas održava u životu. Naši zapadni partneri i dalje su „u srednjem vijeku“.
Belenkov je u vojsku došao iz poslovnog svijeta. Imao je tvrtku koja je promovirala tehnološka rješenja u poljoprivredi. Veljača 2022. bila je prekretnica, kao i za milijune drugih Ukrajinaca. Artem je shvatio da njegovo iskustvo može biti korisno na prvoj crti.

- Isprva sam bio u pješaštvu, kao zapovjednik voda. Ranjen sam, zatim sam postao zapovjednik mehanizirane satnije pa načelnik stožera mehanizirane bojne. Zatim sam služio u Uredu vrhovnog zapovjednika, bio sam odgovoran za usmjeravanje automatizacije situacijske svjesnosti. Riječ je o digitalnim proizvodima poput Vezhe, DELTE itd. I nakon svega toga došao sam u jedinicu u kojoj služim. Sada sam načelnik stožera pukovnije.
- „Nemesis“ se odlikuje velikim brojem sposobnih menadžera „po kvadratnom metru“. Skup civila s poduzetničkim iskustvom. Izgradili smo sustavnu organizaciju i to je se vidi u onome što radimo.
- Nemamo problema sa mobilizacijom. Mi smo jedinica koja organski raste, na temelju iskrenog dijaloga s novacima, i stvarno ih puno dolazi k nama. Kakve ljude tražimo? Moraju biti zdravi, spremni na promjene u svom životu, razumjeti da će morati intenzivno učiti i raditi. To su osnovni zahtjevi.
- Kad sam došao na mjesto zapovjednika voda, imao sam šest različitih dronova. Ti dronovi, koje smo sami osigurali, pomogli su nam da preživimo. Rusi su imali više topništva, opreme, vatrene moći, granata...Trebala su nam alternativna sredstva i za izviđanje i za uništavanje. Ljudi su shvatili da ćemo preživjeti samo ako imamo dronove.
- Ako govorimo o razini Oružanih snaga, onda smo po mom mišljenju još uvijek daleko od pune učinkovitosti. Što se tiče upotrebe bespilotnih letjelica, ostvarili smo potencijal od 25% do maksimalno 30%. Naš potencijal je puno veći. U praksi, kada pokrenete inovaciju, doslovno sljedeći dan imate 33 izvješća i oko 40 radnih skupina, sastanaka itd. I sve se to utapa u toj birokraciji. Iako je, u usporedbi s onim gdje smo bili 2022, proboj naravno nevjerojatan.
- Zalužni je bio u pravu, rat je u zastoju od kraja 2022, nakon završetka Harkovske i Hersonske operacije. Dronovi su nam dali mogućnost da držimo ovaj pozicijski rat. Sada neprijatelj pokušava izaći iz njega uvođenjem svoje bespilotne komponente. I zato moramo biti učinkovitiji. Prije svega, govorimo o tehnologijama skaliranja. Jer generiramo desetke puta više ideja, startupova, brže ih pokrećemo, ali kada je riječ o razini skaliranja, gubimo kao školarac od profesionalnih pokeraša.
- U životu nas održava tehnologija. Jedino čime se možemo oduprijeti ovom neprijatelju je tehnološka komponenta, sinkronizacija i prilagodba tih tehnologija. Inače, jednostavno nemamo šanse. Rusko-ukrajinski rat mijenja sliku budućih ratova.
- Ako pogledamo naše partnere, njihove oružane snage, u usporedbi s nama svi su oni i dalje u nekoj vrsti srednjeg vijeka. Kupuju se tenkovi za stotine milijuna dolara, a istovremeno 30 kompleksa dronova i 30 kompleksa za elektroničko ratovanje. Kao da još uvijek nisu shvatili najvažniju lekciju koja stiže iz naše zemlje…
- Daleko smo od umjetne inteligencije koja će kontrolirati milijune dronova u različitim vremenskim uvjetima, na različitim teritorijima. Za sada smo daleko od toga.
- Pogrešno je dijeliti dronoev na dobre i loše. Dobar dron je onaj koji je u pravim rukama, a iza tih ruku postoji prava infrastruktura koja ih podržava i pravi menadžment koji zna kako sve to primijeniti. Tada je to vrhunski uređaj.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#220263 Re: Ukrajina

Post by pici »

Tomahawk jes ubojito oruzije ali ne i presudno. Dronovi su danas dominatna sila. Mislim da ce dronovi sa ugradjenim AI procesorima biti buducnost ratovanja. Rusi bez zapadne tehnologije tesko mogu da idu u korak sa ousavrsavanjem oruzja, pogotovo novih modela. Zato toliko i ginu sto po pravilu ratovanja dolazi do iscrpljivanja, pada morala, ekonomskog kolapsa i na kraju gubitka rata.
Bili smo preoptimisnicni u obucavanju novih ukrajinskih trupa i naoruzjavanju NATO igrackama. Mislim da su toga svjesni i zapadni lideri, zato primjenjuju taktiku iscrpljivanja i trosenja ljudstva i tehnike u rusa.
Blickrig ne moze jer ipak rusija ima potencijal da to zaustavi. Znaci rat pa ko prvi popusti.

EU je u ratu, pogledajte koliko su skocile cijene svega, treba naoruzavat ukrajinu a to nije jeftino.
dr_Evil

#220264 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

pici wrote: 15/10/2025 13:56 Tomahawk jes ubojito oruzije ali ne i presudno. Dronovi su danas dominatna sila. Mislim da ce dronovi sa ugradjenim AI procesorima biti buducnost ratovanja. Rusi bez zapadne tehnologije tesko mogu da idu u korak sa ousavrsavanjem oruzja, pogotovo novih modela. Zato toliko i ginu sto po pravilu ratovanja dolazi do iscrpljivanja, pada morala, ekonomskog kolapsa i na kraju gubitka rata.
Bili smo preoptimisnicni u obucavanju novih ukrajinskih trupa i naoruzjavanju NATO igrackama. Mislim da su toga svjesni i zapadni lideri, zato primjenjuju taktiku iscrpljivanja i trosenja ljudstva i tehnike u rusa.
Blickrig ne moze jer ipak rusija ima potencijal da to zaustavi. Znaci rat pa ko prvi popusti.

EU je u ratu, pogledajte koliko su skocile cijene svega, treba naoruzavat ukrajinu a to nije jeftino.
Nek ima neko da to posteno kaze. :thumbup:
sumirprimus

#220265 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Čitalac wrote: 15/10/2025 13:29 Artem Belenkov, 412. pukovnija „Nemesis“: Što se tiče dronova, ostvarili smo maksimalno 30 % potencijala. Još je puno prostora za rast, a tehnologija nas održava u životu. Naši zapadni partneri i dalje su „u srednjem vijeku“.
Belenkov je u vojsku došao iz poslovnog svijeta. Imao je tvrtku koja je promovirala tehnološka rješenja u poljoprivredi. Veljača 2022. bila je prekretnica, kao i za milijune drugih Ukrajinaca. Artem je shvatio da njegovo iskustvo može biti korisno na prvoj crti.

- Isprva sam bio u pješaštvu, kao zapovjednik voda. Ranjen sam, zatim sam postao zapovjednik mehanizirane satnije pa načelnik stožera mehanizirane bojne. Zatim sam služio u Uredu vrhovnog zapovjednika, bio sam odgovoran za usmjeravanje automatizacije situacijske svjesnosti. Riječ je o digitalnim proizvodima poput Vezhe, DELTE itd. I nakon svega toga došao sam u jedinicu u kojoj služim. Sada sam načelnik stožera pukovnije.
- „Nemesis“ se odlikuje velikim brojem sposobnih menadžera „po kvadratnom metru“. Skup civila s poduzetničkim iskustvom. Izgradili smo sustavnu organizaciju i to je se vidi u onome što radimo.
- Nemamo problema sa mobilizacijom. Mi smo jedinica koja organski raste, na temelju iskrenog dijaloga s novacima, i stvarno ih puno dolazi k nama. Kakve ljude tražimo? Moraju biti zdravi, spremni na promjene u svom životu, razumjeti da će morati intenzivno učiti i raditi. To su osnovni zahtjevi.
- Kad sam došao na mjesto zapovjednika voda, imao sam šest različitih dronova. Ti dronovi, koje smo sami osigurali, pomogli su nam da preživimo. Rusi su imali više topništva, opreme, vatrene moći, granata...Trebala su nam alternativna sredstva i za izviđanje i za uništavanje. Ljudi su shvatili da ćemo preživjeti samo ako imamo dronove.
- Ako govorimo o razini Oružanih snaga, onda smo po mom mišljenju još uvijek daleko od pune učinkovitosti. Što se tiče upotrebe bespilotnih letjelica, ostvarili smo potencijal od 25% do maksimalno 30%. Naš potencijal je puno veći. U praksi, kada pokrenete inovaciju, doslovno sljedeći dan imate 33 izvješća i oko 40 radnih skupina, sastanaka itd. I sve se to utapa u toj birokraciji. Iako je, u usporedbi s onim gdje smo bili 2022, proboj naravno nevjerojatan.
- Zalužni je bio u pravu, rat je u zastoju od kraja 2022, nakon završetka Harkovske i Hersonske operacije. Dronovi su nam dali mogućnost da držimo ovaj pozicijski rat. Sada neprijatelj pokušava izaći iz njega uvođenjem svoje bespilotne komponente. I zato moramo biti učinkovitiji. Prije svega, govorimo o tehnologijama skaliranja. Jer generiramo desetke puta više ideja, startupova, brže ih pokrećemo, ali kada je riječ o razini skaliranja, gubimo kao školarac od profesionalnih pokeraša.
- U životu nas održava tehnologija. Jedino čime se možemo oduprijeti ovom neprijatelju je tehnološka komponenta, sinkronizacija i prilagodba tih tehnologija. Inače, jednostavno nemamo šanse. Rusko-ukrajinski rat mijenja sliku budućih ratova.
- Ako pogledamo naše partnere, njihove oružane snage, u usporedbi s nama svi su oni i dalje u nekoj vrsti srednjeg vijeka. Kupuju se tenkovi za stotine milijuna dolara, a istovremeno 30 kompleksa dronova i 30 kompleksa za elektroničko ratovanje. Kao da još uvijek nisu shvatili najvažniju lekciju koja stiže iz naše zemlje…
- Daleko smo od umjetne inteligencije koja će kontrolirati milijune dronova u različitim vremenskim uvjetima, na različitim teritorijima. Za sada smo daleko od toga.
- Pogrešno je dijeliti dronoev na dobre i loše. Dobar dron je onaj koji je u pravim rukama, a iza tih ruku postoji prava infrastruktura koja ih podržava i pravi menadžment koji zna kako sve to primijeniti. Tada je to vrhunski uređaj.
to je to sto vecina ovde svakako razumije vec.
i o tome se prica, samo s vremena na vrijeme naleti se na nerazumijevanje...
zigzag

#220266 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Uh, ovo je žestoko zapažanje. U EU kupuju tenkove a imaju primjer iz Ukrajine.

Što se tiče povezivanja rasta cijena roba i usluga sa ratom u Ukrajini, nema veze s vezom. Inflacija ima drugi uzrok.
Čitalac

#220267 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Šmihal: Za odbranu Ukrajine u 2026. godini potrebno 120 milijardi dolara.
Ukrajinski ministar obrane Denis Šmihal izjavio je na sastanku kontaktne skupine za obranu Ukrajine (Ramstein format) da Kijev može pokriti samo polovicu svojih obrambenih potreba za sljedeću godinu te je zatražio od NATO partnera da pokriju ostatak troškova.
"Procjenjujemo potrebe u obrambenom proračunu za 2026. na 120 milijardi dolara. Ukrajina će pokriti 60 milijardi, a od partnera tražimo da pokriju ostatak", rekao je.
Šmihal je napomenuo da bi najlakši način za to bio donijeti zajedničku odluku o dodjeli malog dijela obrambenih proračuna saveznika za potrebe Oružanih snaga Ukrajine.
"Najučinkovitiji način je izdvojiti 0,25% BDP-a za to. Ako to nije ostvarivo za Europu i neeuropske partnere, onda je jedini način zajam osiguran zamrznutom ruskom imovinom“, dodao je Šmihal.
Maliodmene

#220268 Re: Ukrajina

Post by Maliodmene »

Dobro ljudi nisu svugdje ko u Ukrajini otvorene poljane ovako :D Nije ratovanje svugdje isto.
sumirprimus

#220269 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Da nisu, ali te vide bolje nego 90ih i mogu doci do tebe preciznije i brze nego 90ih.
Opako oružje danasnjice.
Peacean

#220270 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

sumirprimus

#220271 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Kakav zaokret trumpa, ili lozi opet ili se naložio na pobjedu protiv Rusa.
Maliodmene

#220272 Re: Ukrajina

Post by Maliodmene »

sumirprimus wrote: 15/10/2025 17:53 Kakav zaokret trumpa, ili lozi opet ili se naložio na pobjedu protiv Rusa.
Ne bi me cudilo da su mu rekli da ce dobit Nobelovu ako pobjedi Rusiju :lol:
sumirprimus

#220273 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Maliodmene wrote: 15/10/2025 18:01
sumirprimus wrote: 15/10/2025 17:53 Kakav zaokret trumpa, ili lozi opet ili se naložio na pobjedu protiv Rusa.
Ne bi me cudilo da su mu rekli da ce dobit Nobelovu ako pobjedi Rusiju :lol:
U tom slučaju treba mu dati dvije nobelove za mir i za fiziku. Od viska glava ne boli
plavi_E

#220274 Re: Ukrajina

Post by plavi_E »

Rasprava je pocela tako sto si ti poceo da se kreveljis i vrijedjas sto je tipicno ponasanje pokusaja lijecenja kompleksa na forumu.
Spoiler
Show
plavi_E wrote: 13/10/2025 18:55 Prestanite vise lagati. Promjene u nacinu ratovanja u Ukrajini i ne idu toliko na stetu BiH cak sto vise. Govorim o liniji fronta a ne o terorisanju civilnog stanovnistva. Bosnjaci nikad nece imati potencijal za terorisanje civilnog stanovnistva niti im to treba. Bosnjacima jedino trebaju sredstva za masovnu eliminaciju zive sile agresora. Dovoljan broj mina 120 mm mogu obrisati citave generacije vojnika na frontu. A bar minobacacke vatre Bosnjacima ne bi trebalo faliti.

Pogledati ovdje ko pise i sta pise:
From the Frontline: I’d Rather Have a Mortar Than a Drone   - CEPA
https://cepa.org/article/from-the-front ... n-a-drone/
:lol: nema sta, ne vrijedi se raspravljat. Ono totalno druga dimenzija lik o minama 120mm :lol: :-)

Naravno kad krenes vrijedjati da ces dobiti odgovarajuci odgovor.
sumirprimus wrote: 14/10/2025 20:31
Spoiler
Show
plavi_E wrote: 14/10/2025 20:19 Rasprava je pocela oko dronova koji se koriste direktno na liniji fronta
Spoiler
Show
I sad se pravis mutav i pricas o dronovima kojima se unistava ruska naftna industrija.
sumirprimus wrote: 14/10/2025 19:20 Na jutjubu pratim vecinom muziku
Hame zna stavit klip sa jutjuba i nekada prije bobi.
No interesantna je ta snishodljivost.
Odabiranja samo onoga sto se njemu svidja.
Naravno da ne pogadja svaka, ali ukri rade odličan posao sa dronovima I druge ozbiljnije armije posmatraju i uče. Ljudi dronovima.bukvalmo rusku naftnu industriju bacaju na koljena. Jedan od primjera. Osnivaju posebne jedinoce armije za dronove. Ali jok minobacac bi bio vundervafe. Lol (niko i ne pokusava nijekati vrijednost minob u isto vrijeme)
Tako rade veliki, mali se krce bez pokrica pa prodju kao Armenija. Ili srbija na Kosovu. Ili Asad u Siriji.
Nisu to isti dronovi. Mjesas babe i zabe. Ali nista novo, cesto se to dogadja "ratnim veteranima" sa YT.
Sad već vrijedjas botu.
Previse si mog vremena dobio, sad nastavi botovati na bh temama gdje ti je i predviđeno mjesto. Ionako so nebitan
Samo ne mogu da se sjetim za koga botujes. Doduse nebitnjakovica se i ne sjećam. Pupa hava
Drugi put pazi na ponasanje i nece biti problema.
sumirprimus

#220275 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Opet si snishodljiv, selektivan, I opet cu se slatko nasmijati :lol:
Post Reply