palamudatore dobro te je....Kuran je prebacen na papir u 7 stoljecu vec ako nisi znao.PixelDrifter wrote: ↑10/10/2025 14:15 Da nije bilo Gutenberga i dalje bi prepisivali Ku'ran na pergamentu (koži). Toga su imali u kolicinama.
Naucna cuda Kurana
-
Zehran82
#126 Re: Naucna cuda Kurana
- PixelDrifter
#127 Re: Naucna cuda Kurana
Do pronalaska Gutenberga nisu mogli stampati, a mogli su prepisivati rukom na papir (mozes zamisliti koliko gresaka se desilo prilikom prepisivanja rukom stotinama godina?). Nije ih Muhamed uputio kada je primio znanje kako da naprave stroj za stampanje (nije ni mogao, tip je bio analfabeta, nije imao pojma o pisanju bilo cega, kamoli stampanju, ali, eto, to bi bilo naucno cudo Kur'ana). Nazalost, Kur'an je samo zbirka bajki sa elementima horrora. Evo, pa se malo obrazuj:Zehran82 wrote: ↑13/10/2025 10:19palamudatore dobro te je....Kuran je prebacen na papir u 7 stoljecu vec ako nisi znao.PixelDrifter wrote: ↑10/10/2025 14:15 Da nije bilo Gutenberga i dalje bi prepisivali Ku'ran na pergamentu (koži). Toga su imali u kolicinama.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Tiskarski_stroj
Ne trebas mi zahvaljivati, rado pomazem hendikepirane ljude.
-
Zehran82
#128 Re: Naucna cuda Kurana
PixelDrifter wrote: ↑13/10/2025 10:34Do pronalaska Gutenberga nisu mogli stampati, a mogli su prepisivati rukom na papir (mozes zamisliti koliko gresaka se desilo prilikom prepisivanja rukom stotinama godina?). Nije ih Muhamed uputio kada je primio znanje kako da naprave stroj za stampanje (nije ni mogao, tip je bio analfabeta, nije imao pojma o pisanju bilo cega, kamoli stampanju, ali, eto, to bi bilo naucno cudo Kur'ana). Nazalost, Kur'an je samo zbirka bajki sa elementima horrora. Evo, pa se malo obrazuj:Zehran82 wrote: ↑13/10/2025 10:19palamudatore dobro te je....Kuran je prebacen na papir u 7 stoljecu vec ako nisi znao.PixelDrifter wrote: ↑10/10/2025 14:15 Da nije bilo Gutenberga i dalje bi prepisivali Ku'ran na pergamentu (koži). Toga su imali u kolicinama.
Ne trebas mi zahvaljivati, rado pomazem hendikepirane ljude.
Do pronalaska Gutenberga nisu mogli stampati, a mogli su prepisivati rukom na papir (mozes zamisliti koliko gresaka se desilo prilikom prepisivanja rukom stotinama godina?).
palamudatore, nemas nikakvo argumenta, nikakvih gresaka , evo ti dokaz koliko precizno se Kuran cuvao....
dokaz da samo blebeces gluposti, preciznost sacuvanja Kuranske objave kroz vjekove, dokaz vizuelan kroz manuskripte.
- PixelDrifter
#129 Re: Naucna cuda Kurana
Vidis ono sto zelis da vidis. Trenutno postoji pet razlicitih verzija Kurana u muslimanskoj umi. Ko zna ko je sta dodavao, mijenjao, nego ti furaj svoju fantaziju, dok si na forumu bezazlen si.Zehran82 wrote: ↑13/10/2025 10:58PixelDrifter wrote: ↑13/10/2025 10:34Do pronalaska Gutenberga nisu mogli stampati, a mogli su prepisivati rukom na papir (mozes zamisliti koliko gresaka se desilo prilikom prepisivanja rukom stotinama godina?). Nije ih Muhamed uputio kada je primio znanje kako da naprave stroj za stampanje (nije ni mogao, tip je bio analfabeta, nije imao pojma o pisanju bilo cega, kamoli stampanju, ali, eto, to bi bilo naucno cudo Kur'ana). Nazalost, Kur'an je samo zbirka bajki sa elementima horrora. Evo, pa se malo obrazuj:
Ne trebas mi zahvaljivati, rado pomazem hendikepirane ljude.Do pronalaska Gutenberga nisu mogli stampati, a mogli su prepisivati rukom na papir (mozes zamisliti koliko gresaka se desilo prilikom prepisivanja rukom stotinama godina?).
palamudatore, nemas nikakvo argumenta, nikakvih gresaka , evo ti dokaz koliko precizno se Kuran cuvao....
dokaz da samo blebeces gluposti, preciznost sacuvanja Kuranske objave kroz vjekove, dokaz vizuelan kroz manuskripte.
-
Zehran82
#130 Re: Naucna cuda Kurana
de ne pametuj, ne postoji nikakvih verzija Kurana, ima samo jedna verzija Kurana...eto vidis koliko ne znas....PixelDrifter wrote: ↑13/10/2025 11:13 ---
Vidis ono sto zelis da vidis. Trenutno postoji pet razlicitih verzija Kurana u muslimanskoj umi. Ko zna ko je sta dodavao, mijenjao, nego ti furaj svoju fantaziju, dok si na forumu bezazlen si.
izbit cu ja tebi onog Aleister Crwaley iz glave , ludog sihirbaza, a mozda si i ti u tom fazonu...neces ti meni ovdje ludovati glupostima, ja ti garantujem
- PixelDrifter
#131 Re: Naucna cuda Kurana
Oprosti, zajeb'o sam se, ima PREKO 30 razlicitih verzija Kur'anaZehran82 wrote: ↑13/10/2025 11:21
de ne pametuj, ne postoji nikakvih verzija Kurana, ima samo jedna verzija Kurana...eto vidis koliko ne znas....
izbit cu ja tebi onog Aleister Crwaley iz glave , ludog sihirbaza, a mozda si i ti u tom fazonu...neces ti meni ovdje ludovati glupostima, ja ti garantujem....sva tvoje gluposti i ludorije ce da budu desetkovane arguemntima i dokazima, da svako vidi kakve gluposti mlataras ovdje.....
- PixelDrifter
- PixelDrifter
#133 Re: Naucna cuda Kurana
Hvataj se tarota, Zehry! (ubleha k'o i svaka ubleha, ali se bar igras). Naucna cuda Kur'ana, ne pises iz koje verzije, ali iz bilo koje da jeste, nema nikakvih cuda u Kur'anu. Niti jedno jedino. Sve fantazija pacijenata kao sto si ti.
-
Zehran82
#134 Re: Naucna cuda Kurana
znaci ti bi tudjim penisom gloginje mlatio, ne znas sam, ali si naucio nesto neko prica i ti mislis da je takoPixelDrifter wrote: ↑13/10/2025 11:23Oprosti, zajeb'o sam se, ima PREKO 30 razlicitih verzija Kur'anaZehran82 wrote: ↑13/10/2025 11:21
de ne pametuj, ne postoji nikakvih verzija Kurana, ima samo jedna verzija Kurana...eto vidis koliko ne znas....
izbit cu ja tebi onog Aleister Crwaley iz glave , ludog sihirbaza, a mozda si i ti u tom fazonu...neces ti meni ovdje ludovati glupostima, ja ti garantujem....sva tvoje gluposti i ludorije ce da budu desetkovane arguemntima i dokazima, da svako vidi kakve gluposti mlataras ovdje.....
nemoze to tako kod mene proci, hocu da mi ti dostavis samo jednu drugu verziju ne tih 30 , eto ne trazim 30 od tebe da mi dostavis, nego dostavi ti licno samo drugu verziju Kurana od ove sto sad imamo...moze li palamudatore moj vrli
neces ti meni palamudit ovdje u prazno to ti garantujem, izludit cu te pitanjima, dok ne dobijem odgovor....
DOSTAVI LICNO DRUGU VERZIJU KURANA OD OVE STO SAD IMAMO, NE 30 TO NE TRAZIM TOLIKO, SPUSTIT CU LJESTVICU, DOSTAVI SAMO JEDNU....
- PixelDrifter
#135 Re: Naucna cuda Kurana
Sto bih to radio kada fino ima toliko toga po cijelom Internetu? Zasto? Ti ni pravopis ne znas, a nesto bi kao proucavao. Prouci prvo gramatiku materinjeg jezika, pa poslije se hvataj jednostavnog stiva kao sto su "svete" knjige. Uzvisena poruka koja otkriva tajne Univerzuma: "
Sura El Bekare - Krava
67
I kada Musa reče narodu svome: "Allah vam doista naređuje da kravu zakoljete", oni upitaše: "Zbijaš li to ti s nama šalu?", a on reče: "Ne dao mi Allah da budem neznalica!"
Jos preko 30 verzija jedne te iste price. Ili: učenjaci iz Kufe kažu: "Nije dozvoljena kupoprodaja životinja po opisu, budući da je nepoznato u kakvom su stanju."
Ucenjaci! Grohotom se smijem. Naucna cuda! Valjam se po podu od smijeha.
Sura El Bekare - Krava
67
I kada Musa reče narodu svome: "Allah vam doista naređuje da kravu zakoljete", oni upitaše: "Zbijaš li to ti s nama šalu?", a on reče: "Ne dao mi Allah da budem neznalica!"
Jos preko 30 verzija jedne te iste price. Ili: učenjaci iz Kufe kažu: "Nije dozvoljena kupoprodaja životinja po opisu, budući da je nepoznato u kakvom su stanju."
-
Zehran82
#136 Re: Naucna cuda Kurana
PixelDrifter wrote: ↑14/10/2025 10:19 Sto bih to radio kada fino ima toliko toga po cijelom Internetu? Zasto? Ti ni pravopis ne znas, a nesto bi kao proucavao. Prouci prvo gramatiku materinjeg jezika, pa poslije se hvataj jednostavnog stiva kao sto su "svete" knjige. Uzvisena poruka koja otkriva tajne Univerzuma: "
Sura El Bekare - Krava
67
zato sto nista ne znas o islamu, nego se oslanjas sta drugi kazu a i to ne znas provjeriti jeli tacno ili nije....dovoljno je to sto Jay Smitha sluas, da su mi jasnije neke stvari.Sto bih to radio kada fino ima toliko toga po cijelom Internetu? Zasto?
Necu te popustiti dok mi ne dostavis ti licno napises koja je to druga verzija pored ove sto imamo
izbit cu ja tebi ove tvoje ludiosti iz glave to upamti sto ti kazem....
ajmo sad fino dostavi dokaz samo 1 drugu verziju Kurana dostavi nam svima ovdje i zacepi mi usta
- PixelDrifter
#137 Re: Naucna cuda Kurana
Zehran82 wrote: ↑14/10/2025 10:28
Necu te popustiti dok mi ne dostavis ti licno napises koja je to druga verzija pored ove sto imamoproganjat cu te po cijelom forumu dok ne dostavis....a ja znam da ne mozes dostaviti jer ih nema a ti si sebi umislio da ima...pa zato cekam da nama svima dostavis drugu verziju Kurana koja se razlikuje od ovog Kurana sada sto citamo
izbit cu ja tebi ove tvoje ludiosti iz glave to upamti sto ti kazem....![]()
ajmo sad fino dostavi dokaz samo 1 drugu verziju Kurana dostavi nam svima ovdje i zacepi mi usta![]()
Tebi vjerovatno nije jasno, zbog tvog mentalnog stanja, da ovo sto pises jesu recenice osobe koja je u nekoj vrsti delirijuma. Na moju srecu i tvoju nesrecu, ja nisam kolekcionar svetih knjiga, ali te mogu opet uputiti, jer sam dusevan da pogledas ovdje:
THE DIFFERENT ARABIC VERSIONS OF THE QUR'AN
https://answering-islam.org/Green/seven.htm
Ajd, sad reci da ovo nije tacno na ovom linku, a skenirane stranice iz datih Kur'ana!
Potrebna ti je strucna pomoc, jer djelujes kao veoma mentalno bolesna osoba.
-
Zehran82
#138 Re: Naucna cuda Kurana
PixelDrifter wrote: ↑14/10/2025 10:49Zehran82 wrote: ↑14/10/2025 10:28
Necu te popustiti dok mi ne dostavis ti licno napises koja je to druga verzija pored ove sto imamoproganjat cu te po cijelom forumu dok ne dostavis....a ja znam da ne mozes dostaviti jer ih nema a ti si sebi umislio da ima...pa zato cekam da nama svima dostavis drugu verziju Kurana koja se razlikuje od ovog Kurana sada sto citamo
izbit cu ja tebi ove tvoje ludiosti iz glave to upamti sto ti kazem....![]()
ajmo sad fino dostavi dokaz samo 1 drugu verziju Kurana dostavi nam svima ovdje i zacepi mi usta![]()
Tebi vjerovatno nije jasno, zbog tvog mentalnog stanja, da ovo sto pises jesu recenice osobe koja je u nekoj vrsti delirijuma. Na moju srecu i tvoju nesrecu, ja nisam kolekcionar svetih knjiga, ali te mogu opet uputiti, jer sam dusevan da pogledas ovdje:
THE DIFFERENT ARABIC VERSIONS OF THE QUR'AN
https://answering-islam.org/Green/seven.htm
Ajd, sad reci da ovo nije tacno na ovom linku, a skenirane stranice iz datih Kur'ana!
Potrebna ti je strucna pomoc, jer djelujes kao veoma mentalno bolesna osoba.![]()
vidis da nista ne znas osim trabunjanja gluposti ovdje....a izbit cu ja to tebi iz glave budi siguran, samo polahko, neces ti meni ludovati ovdje sa svojim neznanje, kao da nesto znas a blage veze nemas ni ocemu...nego samo tudjim penisom gloginje mlatis a ne svojim....
nisu to verzije, nego razlicite recitacije istog teksta....Ajd, sad reci da ovo nije tacno na ovom linku, a skenirane stranice iz datih Kur'ana!
a evo detaljno pojasnjenje od strucnjaka kako to funkcionise, isti tekst a razlicite recitacije istog teksta.
znaci suma sumarum, nisu to razlicite verzije, nego razlicite recitacije istog teksta....isti je skeletalni tekst Kurana samo razlicita recitacija, koja je licno odobrena od poslanika Muhammeda, on je sam licno rekao da se moze to tako a i ovako recitirati, i zato i imamo vise recitacija.
jeli ti sad jasno da blage veze nista nemas osim sto se oslanjas na jadne aanti-islamske likove kao Jay Smitha i ostalu buraniu davno opovrgnutu.
nikakva meni nije potrebna pomocPotrebna ti je strucna pomoc, jer djelujes kao veoma mentalno bolesna osoba.
zato pazi se sledeci put sta pises....
- PixelDrifter
#139 Re: Naucna cuda Kurana
Pa, ako je bozja rijec, onda bi trebalo da bude SVUDA isto napisano. Zasto onda nije ako je od boga? Zehry, naravno da mislis da si zdrav, ali tvoje pisanje otkriva osobu sklonu delirijumu.
- PixelDrifter
#140 Re: Naucna cuda Kurana
Ponasanje osobe sa sadistickim tendencijama:
Zehry zvani laser! Sidje laseru, kuko neobrazovana?Zehran82 wrote: ↑14/10/2025 11:20
ali uzivam da davim intelektualno likove kao ti ovdje koji dodju da napadaju islam pogresnim informacijama svojim neznanjem, i jos se infantilno blamiraju nekakvim slicicima ...jednostavno uzivam u tome da intelektualno davim laserski precizinim pitanjima ljude poput tebe, jer znam tacno koje pitanje postaviti ne da bi ja saznao nesto jer vec znam, nego da tebi pokazem da blage veze nemas ni o cemu a i drugima ovdje neukima da vide da blebeces gluposti.
zato pazi se sledeci put sta pises....
-
Zehran82
#141 Re: Naucna cuda Kurana
PixelDrifter wrote: ↑14/10/2025 11:24 Pa, ako je bozja rijec, onda bi trebalo da bude SVUDA isto napisano. Zasto onda nije ako je od boga? Zehry, naravno da mislis da si zdrav, ali tvoje pisanje otkriva osobu sklonu delirijumu.
jeli ti znas uopste citati sta ti se pise, isto je napisana, isti skeletalni tekst Kurana, ali moze se rijec reci ovako ili onako...obadvoje dozvoljeno.Pa, ako je bozja rijec, onda bi trebalo da bude SVUDA isto napisano. Zasto onda nije ako je od boga?
evo primjera kako to funkcionise da te nesto naucim pa da mi manje blebeces ovdje
Hafs recitacija
Maliki jevmi din------Vladar dana sudnjeg
Warsh recitacija
Meliki jevmi din----- Kralj dana sudnjeg
a obadvije rijeci se pisu sa MLK, jedni recituju Malik a drugi Melik
Razlika između “Mālik” (مَالِك) i “Malik” (مَلِك)
Oblik Recitacija Značenje Gramatička forma Fokus
Mālik (مَالِك) Hafs (preko ʿĀṣima) Vlasnik – Onaj koji posjeduje sve i ima pravo raspolaganja Ism fā‘il od “malaka” (posjedovati) Naglašava apsolutno vlasništvo
Malik (مَلِك) Warsh (preko Nāfi‘a) Kralj, Vladar – Onaj koji ima autoritet, vlast i naredbu Ism zatnī (imenica) Naglašava apsolutnu vlast i autoritet
Mālik yawmi-d-dīn: “Vlasnik Dana obračuna”
→ Allah je Onaj koji posjeduje sve, svako djelo, svaku dušu i svaku nagradu ili kaznu.
On raspolaže sudbinom ljudi jer sve Mu pripada.
Malik yawmi-d-dīn: “Kralj (Vladar) Dana obračuna”
→ Allah je Onaj koji vlada svime i naređuje, niko ne može izvršiti pravdu osim Njega, jer toga dana nema drugog kralja, ni vlasti osim Njegove.
(vidi: “Limanil-mulku-l-yawm? Lillāhi-l-wāhidi-l-qahhār.” — “Čija je vlast danas? Allahova, Jedinog, Svemoćnog.”, [Kur’an 40:16])
Oba kiraeta su vjerodostojna i znače da Allah ima potpuno vlasništvo i vlast na Sudnjem danu.
“Ko je vlasnik (mālik), on je i kralj (malik); a ko je kralj bez vlasništva – njegova vlast je manjkava.”
→ Dakle, Allah je i jedno i drugo, a dvojnost kiraeta spaja oba značenja.
“Mālik” znači da Allah posjeduje nagradu i kaznu, jer su one rezultat Njegove volje.
“Malik” znači da je On jedini Vladar kojem niko neće proturječiti na Sudnjem danu.
→ “Ko čita bilo koji od ova dva oblika – ispravno je, jer su oba od Allaha objavljena.”
Ističe filozofski aspekt:
Mālik → unutrašnje vlasništvo (Božije vlasništvo nad suštinom i djelima).
Malik → vanjska vlast i autoritet (Njegov zakon, presuda i zapovijed).
Dakle, zajedno izražavaju potpuni suverenitet – i po biti i po zakonu.
“U dunjaluku ljudi posjeduju (mālik) nešto, ali nisu kraljevi (malik).
Kraljevi imaju vlast, ali ne posjeduju sve.
Samo Allah je Onaj koji je i vlasnik i kralj, i to posebno ‘na Dan vjere’ – Dan nagrade i kazne.”
Zehry, naravno da mislis da si zdrav, ali tvoje pisanje otkriva osobu sklonu delirijumu.
dajes mi razloga i uzivanje da te intelektualno davim ovdje jer to itekako zasluzujes, dok se ne opametis. kazem ti ja izbit cu ja tebi iz glave to pobjesnjelo ludovanje na temi religija
- PixelDrifter
#142 Re: Naucna cuda Kurana
Osoba koja ne zna materinji drzi predavanje iz Arapskog. Oprosti, ali nisi kvalifikovan za tako nesto. Znas zasto ti saljem slicice, najlakse ih razumijes.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#143 Re: Naucna cuda Kurana
«Osoba kod koje se nalaze ova četiri svojstva, pravi je licemjer, a kod koga se nađe jedno od njih – on posjeduje svojstvo licemjerstva dokle god ga se ne okani: kad govori – laže, kad obeća – prevari, kad mu se nešto povjeri – iznevjeri, i kad se svađa – svaku mjeru prelazi» ( Buhari i Muslim).
- PixelDrifter
- PixelDrifter
#145 Re: Naucna cuda Kurana
Razlicite verzije Kurana (dr Shehzad Saleem)
https://tanah44.wixsite.com/kuran-hadis ... dr-shehzad
Postoje mnoge verzije arapskog Kur'ana.
2 najpopularnije verzije su Hafs i Warsh. (Ostali su Qalun, Al-Duri, Al-Bazzi, itd.)
Jeste li znali da je službena verzija Kur'ana finalizirana tek 1924. godine u Kairu, Egipat?
Kuran je zvanično odobren tek 1985. godine u Saudijskoj Arabiji.
Učenjaci znaju da postoji nekoliko verzija Kurana, ali prosječan musliman to ne zna. Zašto?
Nekoliko upućenih muslimana koji su svjesni postojanja ovih različitih verzija reći će da postoje vrlo male razlike, uglavnom glasovne varijacije.
Opet ovo nije istina.
Evo nekoliko primjera tekstualnih varijanti koje se mogu naći u arapskim Hafs i Warsh koji pokazuju da su kuranski tekst i samo značenje izmijenjeni!
2:125 u Hafsu je وَاتَّخِذوْا “WatakhIzu” (Ti ćeš uzeti) / u Warshu je وَاتَّخَذوْا “WatakhAzu” (Oni su uzeli/napravili).
U 2:125 Jedna verzija daje naredbu, dok druga iznosi povijesno opažanje.
Još jedan:
3:146 u Hafsu je قاتل “Qatal” (Borio se) / u Warshu je ُقتل “Qutil” (Ubijeni su).
U 3:146 razlika je između proroka i onih koji su s njim ubijeni, dok u drugom razlika znači samo da su se borili na njegovoj strani.
Ima još: potražite 2:85, 15:8, 21:4, 33:68, 42:30, 48:17 u obje ove verzije i uvjerite se sami...
Zapravo, ako dalje proučavate, otkrit ćete da je broj stihova u Hafsu 6236, dok Warsh ima samo 6214 stihova (druge verzije pokazuju 6616, 6217, 6204 stihova itd.).
Jeste li bili svjesni toga? Vjerojatno ne. Zašto ne?
Koja je prava verzija? Hafs ili Warsh?
Je li to Hafs ili Warsh ono što je sačuvano na vječnim pločama kod Allaha?
Allah je rekao da će sačuvati njegove riječi??. (Sura 15:9)

Kad se prenosi sa rijeci, onda je to rekla kazala. Kaze meni moja komsinica Aisa da je Zehry Laser totaln'o puk'o k'o kugla. Aman jarabi, onaj mali decko sto je skakutao glavom od plocnik i odbacivao se rijecima "babo gledaj me, bez glave", e taj...alasalamet...
2 najpopularnije verzije su Hafs i Warsh. (Ostali su Qalun, Al-Duri, Al-Bazzi, itd.)
Jeste li znali da je službena verzija Kur'ana finalizirana tek 1924. godine u Kairu, Egipat?
Učenjaci znaju da postoji nekoliko verzija Kurana, ali prosječan musliman to ne zna. Zašto?
Nekoliko upućenih muslimana koji su svjesni postojanja ovih različitih verzija reći će da postoje vrlo male razlike, uglavnom glasovne varijacije.
Opet ovo nije istina.
Evo nekoliko primjera tekstualnih varijanti koje se mogu naći u arapskim Hafs i Warsh koji pokazuju da su kuranski tekst i samo značenje izmijenjeni!
2:125 u Hafsu je وَاتَّخِذوْا “WatakhIzu” (Ti ćeš uzeti) / u Warshu je وَاتَّخَذوْا “WatakhAzu” (Oni su uzeli/napravili).
Još jedan:
3:146 u Hafsu je قاتل “Qatal” (Borio se) / u Warshu je ُقتل “Qutil” (Ubijeni su).
U 3:146 razlika je između proroka i onih koji su s njim ubijeni, dok u drugom razlika znači samo da su se borili na njegovoj strani.
Ima još: potražite 2:85, 15:8, 21:4, 33:68, 42:30, 48:17 u obje ove verzije i uvjerite se sami...
Zapravo, ako dalje proučavate, otkrit ćete da je broj stihova u Hafsu 6236, dok Warsh ima samo 6214 stihova (druge verzije pokazuju 6616, 6217, 6204 stihova itd.).

Kad se prenosi sa rijeci, onda je to rekla kazala. Kaze meni moja komsinica Aisa da je Zehry Laser totaln'o puk'o k'o kugla. Aman jarabi, onaj mali decko sto je skakutao glavom od plocnik i odbacivao se rijecima "babo gledaj me, bez glave", e taj...alasalamet...
-
Zehran82
#146 Re: Naucna cuda Kurana
jesi li ti slijep ili ne znas citati....i onda meni kazes da sam mentalno nezdrav....PixelDrifter wrote: ↑14/10/2025 12:13 Razlicite verzije Kurana (dr Shehzad Saleem)
Opet ovo nije istina.
Još jedan:
iako ti je receno da to nisu razlicite verzije nego razlicite recitacije Kurana, znaci isti tekst a razlicitno neke rijeci recitovano.
ako ovo ne razumijes onda nemamo sta vise pricati.
- PixelDrifter
#147 Re: Naucna cuda Kurana
Izgleda da ti ne citas:
Još jedan:
Laseru, neprecizan si k'o suplja kanta.
Još jedan:
-
Zehran82
#148 Re: Naucna cuda Kurana
sve je to dio jednog te istog teksta. isti skeletalni tekst koji se recitira razlicito.PixelDrifter wrote: ↑14/10/2025 12:19 Izgleda da ti ne citas:
Još jedan:
druga stvar...95 procenata muslimana koristi Hafs recitaciju, jer je standard u svijetu, dok warsh mozda svega 5%
warsh recitacija sama po sebi nije ni strukturisana pravilno brojcano....pa i nije zastupljena tako u islamskom svijetu, znaci standard je Hafs recitacija....
pronadji mi tu u njoj neku gresku ako mozes.
- PixelDrifter
#149 Re: Naucna cuda Kurana
Sto ce reci da Kur'an nije jedinstven i da ima vise verzija, evo i sam priznajes.Zehran82 wrote: ↑14/10/2025 12:35
druga stvar...95 procenata muslimana koristi Hafs recitaciju, jer je standard u svijetu, dok warsh mozda svega 5%
warsh recitacija sama po sebi nije ni strukturisana pravilno brojcano....pa i nije zastupljena tako u islamskom svijetu, znaci standard je Hafs recitacija....

-
Zehran82
#150 Re: Naucna cuda Kurana
nema potrebe da ti se ponavaljam, objasnjeno ti je....PixelDrifter wrote: ↑14/10/2025 12:40Sto ce reci da Kur'an nije jedinstven i da ima vise verzija, evo i sam priznajes.Zehran82 wrote: ↑14/10/2025 12:35
![]()
![]()
![]()
![]()