Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Malisa11

#9901 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

tokio25 wrote: 13/10/2025 15:04 zato jer ti pljujes sve sto tebi ne odgovara a isto tako trazis kad tebi ide u prilog
Majstore, ja koristim logiku. Meni je apsolutno svejedno, jer imam alternativu, ili kupim ranije, ili kupim gdje radi - jednostavno.

Ja sam napisao koji sistem bi za radnika bio dobar. To nije onemogucavanje rada i nikada nece biti dobra stvar. Svaki moj komentar je bio usmjeren ka tome da radnik ima vise prava. Ta prava se ne ogledaju u tome sto ne radi nedjeljom. To je obicno bacanje prasine u oci dok su ostala tkz izrabljivanja aktivna.
drug_profi

#9902 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote: 13/10/2025 14:58
drug_profi wrote: 13/10/2025 14:09Radnike niko ništa ba ne pita. Ovo je maslo velikih lanaca, a sad ne mogu popraviti jer sindikat ne da, a populistički ministar nema muda.
Druze drag si mi kao malo ko ali zar ne vidis protivrjecnost u ovom napisanom?
Nema brate protivrječnosti.
Lanci su iskoristile sindikat da se ovo izlobira. Ministar je imao saglasnost sindikata i poslodavaca.
Sad kad poslodavci žele malo korekcije, sindikat nije za to. Ministar se više boji sindikata nego poslodavaca jer od sindikata mu zavise glasovi.
Ne bi ih izgubio da nije uveo nedelju, ali će ih izgubiti ako je ukine.
Nedelja nije mogla biti uvedena bez saglasnosti poslodavaca, a kad je uvedena ne može biti ukinuta bez saglasnosti sindikata.

U stvari mogla je u oba slučaja da je ministar neko sa mudima i znanjem. Ali takav ne bi uveo potpunu zabranu sasvim sigurno.
tokio25

#9903 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

Malisa11 wrote: 13/10/2025 15:08
tokio25 wrote: 13/10/2025 15:04 zato jer ti pljujes sve sto tebi ne odgovara a isto tako trazis kad tebi ide u prilog
Majstore, ja koristim logiku. Meni je apsolutno svejedno, jer imam alternativu, ili kupim ranije, ili kupim gdje radi - jednostavno.

Ja sam napisao koji sistem bi za radnika bio dobar. To nije onemogucavanje rada i nikada nece biti dobra stvar. Svaki moj komentar je bio usmjeren ka tome da radnik ima vise prava. Ta prava se ne ogledaju u tome sto ne radi nedjeljom. To je obicno bacanje prasine u oci dok su ostala tkz izrabljivanja aktivna.
pa ako je aktivno neka se sada kad su izborili neradnu nedjelju bore protiv tih izrabljivanja
to je valjda sljedeci korak pa neka guraju dok ne izganjaju kraljevski tretman

eto ti si nasao rjesenje i sta je problem?
Cherry-Cherry

#9904 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

drug_profi wrote: 13/10/2025 14:23
tokio25 wrote: 13/10/2025 14:16 ne razumijes ni ti da i taj radnik zeli sa porodicom da popravlja vikendicu ili da ide na izlete ili nedjeljni rucak ili da posjeti familiju
Ne znam kako da ti objasnim da ne postoje biznisi radi radnika, vec radnici rade zasto sto postoje biznisi.
Znaci ako se neki biznis zasniva na prodaji robe siroke potrosnje, logicno je da ta prodaja ide najbolje kad su kupci slobodni od drugih obaveza.
E od dva takva dana u sedmici ti odlucis da ukines jedan.
Masterpiece ekonomije.
Upravo tako. Ali ne možeš glupom čovjeku objasniti. Daš im hiljadu argumenata, a ono se uhvatilo nedjeljnog ručka. Ništa ekonomija, ništa novac, nego ručak i izlet. :bih:
drug_profi

#9905 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote: 13/10/2025 15:08
drug_profi wrote: 13/10/2025 14:23 Ne znam kako da ti objasnim da ne postoje biznisi radi radnika, vec radnici rade zasto sto postoje biznisi.
Mora se naci balans izmedju ovo dvoje jer je sve drugo krajnost.

Zivjeli smo od 1995. u sistemu gdje radnik nije vrijedio ni pisljiva boba, pa smo vidjeli sta se desilo kad su nam rampu digla drustva gdje se radnik itekako cijeni, iako su po vokaciji ta drustva strogo kapitalisticka. Nastupio je egzodus.

Mora biti balans, najuspjesnija drustva ga sasvim sigurno imaju i zato su i uspjesna jer ljude ne tretiraju kao marvu za jahanje.

Korona kriza je pokazala kako itekako ovisimo o dostavljacima, vozacima viljuskara, kasirkama, obicnim prodavacima i to puno vise nego od fudbalera, lajf koučeva i menadžera heč fondova.

Bez covjeka nema ekonomije.
Sve što ja zagovaram jeste puna radna prava po ZOR-u. Samo to su poslodavci kršili masovno jer država nije htjela da se posveti rigoroznoj zaštiti, pa čak ako treba i uvođenjem obavezne elektronske evidencije rada.
BIlo im lakše da ukinu nedelju jer su mislili da im se više isplati nego plaćati dodatne stimulacije.
E sada im se kazalo samo. Meni je i drago što su na teži način došli do spoznaje.
Možda drugi put poslušaju analitičare prije toga.
Malisa11

#9906 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

tokio25 wrote: 13/10/2025 15:11 pa ako je aktivno neka se sada kad su izborili neradnu nedjelju bore protiv tih izrabljivanja

Ne citas. Kako ovo nije uradjeno radi radnika, onda ne mozes ocekivati neku drugu opciju koja ide u korist radnika. Opet kazem, benefit za radnika ne moze biti zabrana rada.

Ostaje da se vidi sta ce biti iz svega ovoga. Ono sto je 100% sigurno jeste da neradna nedjelja kao ovakva nece ostati, odnosno primijenit ce se HR nacin rada, ili neki drugi.

Sta ces onda reci? Tada nije bitna porodica?
tokio25

#9907 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

Malisa11 wrote: 13/10/2025 15:20
tokio25 wrote: 13/10/2025 15:11 pa ako je aktivno neka se sada kad su izborili neradnu nedjelju bore protiv tih izrabljivanja

Ne citas. Kako ovo nije uradjeno radi radnika, onda ne mozes ocekivati neku drugu opciju koja ide u korist radnika. Opet kazem, benefit za radnika ne moze biti zabrana rada.

Ostaje da se vidi sta ce biti iz svega ovoga. Ono sto je 100% sigurno jeste da neradna nedjelja kao ovakva nece ostati, odnosno primijenit ce se HR nacin rada, ili neki drugi.

Sta ces onda reci? Tada nije bitna porodica?
je li se radnici bune? ne bune tako da je li to uradjeno radi radnika ili necega drugog kao sto rekoh poklopilo se sa radnickim zeljama i tako je ispalo
da se razumijemo ja bih volio da ima prodavnica i trznih centara koji rade 24 sata i da svaki vikend radnicima je dnevnica veca 30% a nocna 50% pa neka radi ko zeli al ja da mogu kupiti bilo sta u bilo koje doba

poenta moja je da iako bih i ja zelio da kupim nesto u nedjelju ne napadam i ne trazim drugacije ako radnici zele tu nedjelju slobodnu
neka mijenjaju kako god zele i kako god neko izlobira itd
ako nesto ne valja neka se mijenja

ja sam se na ovo prilagodio i meni je u biti isto kao i kad je radilo nedjeljom
Malisa11

#9908 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

tokio25 wrote: 13/10/2025 15:25 je li se radnici bune? ne bune tako da je li to uradjeno radi radnika ili necega drugog kao sto rekoh poklopilo se sa radnickim zeljama i tako je ispalo
Hehe, znas li kako izgleda to bunjenje?
Evo ti jedan primjer kako se radi na krsenju radnickih prava.

Ti prijavis, inspekcija proslijedi informacije vlasniku, ti ostajes bez posla, kako kod tog poslodavca, tako i kod ostalih.

Da li znas da radnice moraju da nadoknade sta bude ukradeno?

Da li znas da mora doci bolesna na posao?

Dobro, neko ce reci da ja fantaziram.

Ma jebe mi se za njih, ja da sam kakav vlasnik, meni bi svi radili dok ne padnu kada hoce. AKo nece, neka prijave inspekciji hehe
tokio25 wrote: 13/10/2025 15:25 da se razumijemo ja bih volio da ima prodavnica i trznih centara koji rade 24 sata i da svaki vikend radnicima je dnevnica veca 30% a nocna 50% pa neka radi ko zeli al ja da mogu kupiti bilo sta u bilo koje doba
Kako ono kazu, od drveta ne vidi sumu. Tako je i sa ovim zakonom, zamazi oci da se nesto dobilo, nastavi sa ostalim stvarima i krsenja radnickhi prava.
tokio25

#9909 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

Malisa11 wrote: 13/10/2025 15:28
tokio25 wrote: 13/10/2025 15:25 je li se radnici bune? ne bune tako da je li to uradjeno radi radnika ili necega drugog kao sto rekoh poklopilo se sa radnickim zeljama i tako je ispalo
Hehe, znas li kako izgleda to bunjenje?
Evo ti jedan primjer kako se radi na krsenju radnickih prava.

Ti prijavis, inspekcija proslijedi informacije vlasniku, ti ostajes bez posla, kako kod tog poslodavca, tako i kod ostalih.

Da li znas da radnice moraju da nadoknade sta bude ukradeno?

Da li znas da mora doci bolesna na posao?

Dobro, neko ce reci da ja fantaziram.

Ma jebe mi se za njih, ja da sam kakav vlasnik, meni bi svi radili dok ne padnu kada hoce. AKo nece, neka prijave inspekciji hehe
to za naknadu ukradene robe znam
ovo za bolest znam da nije tako
naravno ne mogu reci za sve jer ne znam sve jel

to oko prijavljivanja ne znam jer nisam cuo ni jedan slucaj
al moje objasnjenje za to je po iskustvu iz svoje firme je t da taj radnik ima oraha u dzepu i zato i ne prijavljuje firmu gazdu svejedno
a uz to i strah neki joj maltretirat ce me i sl izgubit cu posao

pa ako si spreman da trpis sve sto te sefovi vlasnici izrabljuju onda i ne zasluzujes bolje jer uvijek mozes promijeniti posao kao sto je i glavni argument ovih sto brane radnu nedjelju
svesuper25

#9910 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by svesuper25 »

tokio, :-) idi pisi zadacu,valja sutra u skolu,mani se ti politike i trgovine .
Malisa11

#9911 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

tokio25 wrote: 13/10/2025 15:32 to za naknadu ukradene robe znam
Evo vidis, mozemo se sloziti samo ako ti znas za to, a sve ostalo je nemogue.

I kako ja tebi sada da dokazem-pokazem-priblizim da ti "sefica" kaze "ne interesuje me, nema zamjene, moras doci". Isto je i sa ostalim stvarima, kazes nije moguce, daj info. Kako kada je sve uvezano?

Evo za te inspekcijske stvari koji za anonimne (moras dati ime i prezime i adresu ako hcoes odgovor - odmah nije anonimno), proslijede info onome ko je prijavljen. Kako da ja to dokazem?

Nece niko da podmece ledja, zato spusti glavu, suti, ne zamjeri se nikome.
tokio25 wrote: 13/10/2025 15:32 pa ako si spreman da trpis sve sto te sefovi vlasnici izrabljuju onda i ne zasluzujes bolje jer uvijek mozes promijeniti posao kao sto je i glavni argument ovih sto brane radnu nedjelju
I ja sam tako razmisljao dok sam bio sam. Sada vec drugacije, iako se ima novca za godinu dana, bez posla mjesec, dva, pet, deset....vec se ledja savijaju u ovom sistemu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9912 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

drug_profi wrote: 13/10/2025 15:16 Sve što ja zagovaram jeste puna radna prava po ZOR-u. Samo to su poslodavci kršili masovno jer država nije htjela da se posveti rigoroznoj zaštiti, pa čak ako treba i uvođenjem obavezne elektronske evidencije rada.
BIlo im lakše da ukinu nedelju jer su mislili da im se više isplati nego plaćati dodatne stimulacije.
E sada im se kazalo samo. Meni je i drago što su na teži način došli do spoznaje.
Možda drugi put poslušaju analitičare prije toga.
Tu se slazemo.
drug_profi wrote: 13/10/2025 15:10 Nema brate protivrječnosti.
Lanci su iskoristile sindikat da se ovo izlobira. Ministar je imao saglasnost sindikata i poslodavaca.
Sad kad poslodavci žele malo korekcije, sindikat nije za to. Ministar se više boji sindikata nego poslodavaca jer od sindikata mu zavise glasovi.
Ne bi ih izgubio da nije uveo nedelju, ali će ih izgubiti ako je ukine.
Nedelja nije mogla biti uvedena bez saglasnosti poslodavaca, a kad je uvedena ne može biti ukinuta bez saglasnosti sindikata.

U stvari mogla je u oba slučaja da je ministar neko sa mudima i znanjem. Ali takav ne bi uveo potpunu zabranu sasvim sigurno.
Ne pije mi ta logika vode iskreno. Ako su lanci bili dovoljno jaki da ovo izlobiraju, sasvim sigurno su dovoljno jaki da izlobiraju i ukidanje i modifikaciju.

Shodno Zakonu o vijecu zaposlenika, sindikat se konsultuje o rasporedu radnog vremena, ne trazi se njegova prethodna saglasnost.
tokio25

#9913 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

Malisa11 wrote: 13/10/2025 15:39
tokio25 wrote: 13/10/2025 15:32 to za naknadu ukradene robe znam
Evo vidis, mozemo se sloziti samo ako ti znas za to, a sve ostalo je nemogue.

I kako ja tebi sada da dokazem-pokazem-priblizim da ti "sefica" kaze "ne interesuje me, nema zamjene, moras doci". Isto je i sa ostalim stvarima, kazes nije moguce, daj info. Kako kada je sve uvezano?

Evo za te inspekcijske stvari koji za anonimne (moras dati ime i prezime i adresu ako hcoes odgovor - odmah nije anonimno), proslijede info onome ko je prijavljen. Kako da ja to dokazem?

Nece niko da podmece ledja, zato spusti glavu, suti, ne zamjeri se nikome.
vidis kako ti to perifidno uradi
kvotao sta tebi odgovara a nisi ono sto je u nastavku
za bolest znam da nije tako al ne mogu garantovati da su svi tao jer ne znam sve

znaci klasicno ja cu uzeti sta meni odgovara i to cu komentarisati

znaci isti modus kao i kod ovih sto brane radnu nedjelju
pljuj sto mozes a nemoj ostalo sto ti ubija argumente ni pominjati

zato s vama i treba bahato jer tako jedino znate
diskusija je za vas mitsko stanje i rijec u rijecniku stranih rijeci
Malisa11

#9914 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

tokio25 wrote: 13/10/2025 15:43 kvotao sta tebi odgovara a nisi ono sto je u nastavku
Ne mora znaciti. Da pratis moje postove znao bi da je moje misljenje da smo svi mi u ovoj drzavi dio sistema koji trenutno imamo i da nam svima u nekoj mjeri odgovara ovaj sistem - barem vecini. To onda implicira da i radnici "imaju oraha u dzepovima", da ne elaboriramo i bez potrebe za citiranjem.

No i da je tacno da radnik, evo na primjeru bolovanja, lazira, postoji valjda sistem da to utvrdi, a ne poslodavac.
tokio25

#9915 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

ajd da se u necemu slozimo
ovaj sistem odgovara vecini jer da ne odgovara mijenjali bi ga
i u tome lezi i mnogo odgovora na ovoj temi
svesuper25

#9916 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by svesuper25 »

tokio25 wrote: 13/10/2025 15:53 ajd da se u necemu slozimo
ovakav nakardni sistem jedino odgovara politicarima i njihovim poslusnicima.upamti to jednom .prestani bit poslusnik.budi svoj.
tokio25

#9917 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

svesuper25 wrote: 13/10/2025 15:54
ovakav nakardni sistem jedino odgovara politicarima i njihovim poslusnicima.upamti to jednom .prestani bit poslusnik.budi svoj.
odgovara vecini a ti to ne kontas izgleda jer vecina ima oraha u dzepu na ovaj ili onaj nacin
svesuper25

#9918 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by svesuper25 »

tokio25 wrote: 13/10/2025 15:56
svesuper25 wrote: 13/10/2025 15:54
odgovara vecini a ti to ne kontas izgleda jer vecina ima oraha u dzepu na ovaj ili onaj nacin
obicni radni ljudi nemaju oraha kao vlastordsci.jedini ko se bogati u ovom nakaradnom sistemu su politicari.odmah je tvom nerki porasla plata za 500 KM.
tokio25

#9919 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

svesuper25 wrote: 13/10/2025 15:59
svesuper25 wrote: 13/10/2025 15:54 ovakav nakardni sistem jedino odgovara politicarima i njihovim poslusnicima.upamti to jednom .prestani bit poslusnik.budi svoj.
obicni radni ljudi nemaju oraha kao vlastordsci.jedini ko se bogati u ovom nakaradnom sistemu su politicari.odmah je tvom nerki porasla plata za 500 KM.
ma ja nema bespravne gradnje
nema neplacanja racuna
nema neplacenih kazni u hiljadama maraka
nema donacija koje ne zasluzujes
nema laznih invaliditeta
itd itd
drug_profi

#9920 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote: 13/10/2025 15:40 Ne pije mi ta logika vode iskreno. Ako su lanci bili dovoljno jaki da ovo izlobiraju, sasvim sigurno su dovoljno jaki da izlobiraju i ukidanje i modifikaciju.
Pa ne može, ne znam kako ne kontaš. Da je ministar odbio nešto što do sad nije postojalo, ne bi stekao negativne poene kod sindikata.
Kad je dozvolio da se to uvede, onda više ne može van jer će dobiti negativne poene ako ukine.
svesuper25

#9921 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by svesuper25 »

tokio25 wrote: 13/10/2025 16:01

nema neplacanja racuna
nema laznih invaliditeta
itd itd
sve je to tvoja trojka obecavala da ce rjesit,i pocinioce kaznit.a gle cuda,nista nisu uradili :lol:
tokio25

#9922 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

svesuper25 wrote: 13/10/2025 16:03
tokio25 wrote: 13/10/2025 16:01
nema neplacanja racuna
nema laznih invaliditeta
itd itd
sve je to tvoja trojka obecavala da ce rjesit,i pocinioce kaznit.a gle cuda,nista nisu uradili :lol:
pa ne mozemo rijesiti kad ti i tvoji ste se uvukli u sve pore i ne date zivotom to da se promijeni
al to nije tema ove emisije
drug_profi

#9923 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Haj ba odvadi malo sa trojkom.
Ko radi taj i griješi.
Grešaka je masa, ali makar nešto rade, pa i ponešto dobro.
svesuper25

#9924 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by svesuper25 »

drug_profi wrote: 13/10/2025 16:07 Haj ba odvadi malo sa trojkom.
Ko radi taj i griješi.
Grešaka je masa, ali makar nešto rade, pa i ponešto dobro.
Aha ,rade,rade,iz greske u gresku.Nema popustanja,imali su tri godine da poprave stvari.A oni sve gori i gori,jos postali bahatiji.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9925 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

drug_profi wrote: 13/10/2025 16:02
_BataZiv_0809 wrote: 13/10/2025 15:40 Ne pije mi ta logika vode iskreno. Ako su lanci bili dovoljno jaki da ovo izlobiraju, sasvim sigurno su dovoljno jaki da izlobiraju i ukidanje i modifikaciju.
Pa ne može, ne znam kako ne kontaš. Da je ministar odbio nešto što do sad nije postojalo, ne bi stekao negativne poene kod sindikata.
Kad je dozvolio da se to uvede, onda više ne može van jer će dobiti negativne poene ako ukine.
Ministra Bingo i ostali lanci iz lijevog dzepa mogu obezbjedit do praunucadi.

Jednostavno moramo se opredijeliti jesu li ili nisu veliki lanci izlobirali ovo.

Oni sigurno imaju analiticare i radili su procjene i analize koliko ce ih ovo sve kostati. Ako vec Vlada nema ili ne slusa strucnjake.
Locked