Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

moimoi

#29576 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Novi_Nick wrote: 09/10/2025 19:31
moimoi wrote: 07/10/2025 12:13
freman wrote: 07/10/2025 11:51

Šta bih trebao uraditi? Glumiti detektiva, kucati komšijama na vrata i pitati ko je šta gdje bacio, edukovati ih i svađati se? Ne pada mi na pamet zbog tako male cifre. Također, ne bih bio cinkaroš pa čak i da vidim direktno ko je pogriješio, samo bih ga ispravio, ne bih ga nikada prijavljivao niti "ganjao pravdu". Živimo u zajednici, i to je cijena takvog načina života, nemam problem s tim. Kaznu ne smatram nikakvom pljačkom, kazna je zaslužena, a dokazi postoje. I sam sam vidio pogrešno razvrstano smeće, dakle nisu slagali kad su poslali kaznu. Druga je stvar što nemaju način da identifikuju ko je tačno lično napravio grešku, pa pošalju svima zajedno. Meni je to sasvim u redu. Živiš u sistemu takvom kakav jeste, negdje dobiješ a negdje izgubiš. Isti taj sistem mi je, na primjer, samo na osnovu mojih podataka nedavno automatski odobrio bonus od 200 eura za račune za struju, iako se nisam nigdje prijavio niti sam to tražio – i to od iste te firme koja se bavi odvozom smeća.
Ne ti.. nego firma koja misli da ima pravo naplatiti tebi, koji nisi pogrjesio, neciju gresku.
Oni takve greske vec bi trebali imati u svojoj racunici.. a ne dodatno da ti uzimaju.

Vidis, borba za svoje pravo je dio zivota u uredjenom, demokratskom sistemu…Za razliku od svih neuredjenih, kao npr BiH, gdje ti uzimaju lovu a ne moraju se pravdati.
U EU drzavama svi vlasnici stanari svojih etaznih stanova moraju postovati slovo zakona i statuta vlasnika stanara jedne zgrade. To znaci da svi vlasnici stanari moraju zajednicki placati sve zajednicke troskove zgrade. Ako jedan vlasnik ili vise vlasnika ne placaju zajednicke troskove zgrade, drugi vlasnici zgrade mogu preko Suda traziti izmirenje troskova. Ako i nakon toga neki vlasnik ne plati zajednicke troskove zgrade, drugi vlasnici zgrada mogu traziti od Suda da se takvom vlasniku stan oduzme, bez obzira sto je njegovo vlasnistvo a zatim taj stan ide na dobos odnosno prodaju, iz kojih sredstava ce drugi vlasnici da naplate dug bivseg vlasnika stana.
To ne osporavam.. osporavam da tebi neko naplacuje nesto sto moze biti a i ne mora.
Ko garantuje da je uopste pogresnog sortiranja bilo? Da ne pokupe smece, radi pogresnog sortiranja-ok.. sve ostalo je cista prevara.
I eto, zasto ne bar-kod pa da se zna cija je kesa?

Ne mozes nesto dokazati, a naplacujes?
512MB

#29577 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Pa niko te ne tjera da platiš, lijepo ima sud, svako nek iznese dokaze pa šta bude.
tokio25

#29578 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

pa to i jeste poenta al evo imas pobornike da ne radis to jer ces se zamjeriti komsijama pa bolje platiti to
Novi_Nick

#29579 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Novi_Nick »

512MB wrote: 09/10/2025 22:48 Pa niko te ne tjera da platiš, lijepo ima sud, svako nek iznese dokaze pa šta bude.
I to je regulisano zakonom u EU i statutom etaznih vlasnika stanova i zajednickih dijelova zgrade. Ako jedan ili vise stanara ne placaju svoje racune za zajednicke dijelove zgrade, onda ostali vlasnici etaznih stanova i zajednicke zgrade moraju do daljnjeg solidarno placati racune. Nakon sto su platili tudje racune mogu se obratiti Sudu za naknadu troskova neplatisa nekih vlasnika etaznih stanova.

Inace svaka zgrada treba da ima svoj Fond gdje ce svi vlasnici etaznih stanova i zgrade mjesecno uplacivati odredjeni iznos za servisiranje zajednickih dijelova zgrade. Kada recimo treba promijeniti novi krov, novi lift, moleraj stubista, moleraj fasade ili samo servisiranje istih, onda Upravni odbor svih etaznih vlasnika zgrade narucuje najbolju i najeftiniju ponudu firmi koji ce izvesti te radove, a kostanja izvedenih radova ce se platiti iz Fonda svih etaznih vlasnika stanova i cijele zgrade.
Novi_Nick

#29580 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Novi_Nick »

sinuhe wrote: 09/10/2025 19:39 Da, zgrada se vodi kao kompanija. Može i bankrotirati kada ostaju bez stana i oni koji su ga otplatili i plaćali račune.
Tacno. Pod uslovom da su vlasnici etaznih stanova i zgrade podigli velike kredite kod Banaka za kupovinu tih etaznih stanova, koji se gledaju kao cjelina jedne njihove zgrade, na koju je Banka stavila/uzela hipoteku prilikom kupovine tih svih etaznih stanova ili jednog dijela etaznih stanova. To se obicno radi sa novim zgradama i novim etaznim stanovima.
jeza u ledja

#29581 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

izvrsni direktor wrote: 09/10/2025 20:58 Bolje kuca na moru nego na periferiji
Bolje kuca u ruci nego stan na grani?
stubrijez

#29582 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Svratim nekidan u šeher, samo da uzmem kiriju... odem na bozu i sampitu, jedva nadjo normalnu slasticarnu sve turski kolaci. Nigdje nikog na carsiji, ko policijski sat..? Pitam konobara sta je ovo, gdje je narod? Veli: koncer, Dragana Mirkovic, kako ne znas? :lol:
dr_Evil

#29583 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

stubrijez wrote: 11/10/2025 09:24 Svratim nekidan u šeher, samo da uzmem kiriju... odem na bozu i sampitu, jedva nadjo normalnu slasticarnu sve turski kolaci. Nigdje nikog na carsiji, ko policijski sat..? Pitam konobara sta je ovo, gdje je narod? Veli: koncer, Dragana Mirkovic, kako ne znas? :lol:
Poslije sehere pravac Pale? :D
stubrijez

#29584 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

:sax:
dr_Evil wrote: 11/10/2025 09:53
stubrijez wrote: 11/10/2025 09:24 Svratim nekidan u šeher, samo da uzmem kiriju... odem na bozu i sampitu, jedva nadjo normalnu slasticarnu sve turski kolaci. Nigdje nikog na carsiji, ko policijski sat..? Pitam konobara sta je ovo, gdje je narod? Veli: koncer, Dragana Mirkovic, kako ne znas? :lol:
Tu nisam nikad bio... i seher mi je previse zabacen.
melac

#29585 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

Definitivno se drzavljanstvo dobija olako, rekao bih. I sasvim mi je normalno da zatezu uvjete oko drzavaljanstav, po meni trebaju biti mnogo stroziji oko integracije, od jezika do ponasanja.

ALi brate trebali bi pojednostavitit radnu dozvolu, da ljudi mogu doci raditi ako zele i sto neko rece uvesti engleski kao sluzbeni, a svako neka cuva i svoj jezik u svakoj od drzava. Mislim da ne bi nikakav problem bio da djeca iz skole nauce dva jezika paralelno i sutra komuniciraju na oba.
dr_Evil

#29586 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Tita mi @Ozimician, bjez iz Alemanje dok nije i tebe zahvatilo :D
Ozimician

#29587 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 11/10/2025 10:44 Tita mi @Ozimician, bjez iz Alemanje dok nije i tebe zahvatilo :D
Ma svako navodi vodu na svoj mlin. :D
TAFKAP

#29588 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

Evo svježa od jutros:

Image

Prvi put opomena, drugi put ostave smeće, pa se raspravljajte ko je bacio, ko nije. :thumbup:
dr_Evil

#29589 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

TAFKAP wrote: 11/10/2025 13:16 Evo svježa od jutros:
Spoiler
Show
Image
Prvi put opomena, drugi put ostave smeće, pa se raspravljajte ko je bacio, ko nije. :thumbup:
Gestapo je to, nema labavo :D
komsinica_s_drugog

#29590 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by komsinica_s_drugog »

Kod nas nikakvog reda ni pravila, sve voze. Ja u kantu za smece sve bacam, samo sama odvajam staklo i karton i to bacam posebno u kante koje nisu pred zgradom.

Al nadje se svega, vidjala sam od guma za bicikla do ves masina ispred kontejnera i sve odnesu.
stubrijez

#29591 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Tu gdje zivim je papir i plastika odvojeno, ostalo ide skupa u Restmull, rokaj, voze sve... i da je drukcije tako bih odvajao, ne dolaze cist zrak, priroda i voda sami od sebe...
sumirprimus

#29592 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

:lol: al ne mora biti da su sve botovi i neprijatelji drzave, imas vise nasih nezadovoljnih ljudi stanjem u drzavi nego kako ih definirate "anam onih".
rijec kojom bih opisao slicne slutuacije sa kojim se susercemo svakodnevno u mojoj tuzli su ibret. nevjerovatno koliko se stanovnistvo promijenilo, ne u pozitivnom smislu.
znam da se vecina nece sloziti. i daje odgovor na pitanje kada se isplati iseljenje iz bih. juce. prosle godine, prije 20 godina.
dr_Evil

#29593 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 13/10/2025 15:07
:lol: al ne mora biti da su sve botovi i neprijatelji drzave, imas vise nasih nezadovoljnih ljudi stanjem u drzavi nego kako ih definirate "anam onih".
rijec kojom bih opisao slicne slutuacije sa kojim se susercemo svakodnevno u mojoj tuzli su ibret. nevjerovatno koliko se stanovnistvo promijenilo, ne u pozitivnom smislu.
znam da se vecina nece sloziti. i daje odgovor na pitanje kada se isplati iseljenje iz bih. juce. prosle godine, prije 20 godina.
Nemam pojma nista o stubrijezu, napisah iz 'abencije. Sta se lozis :D

Iseljenje se uvijek isplati, pa bilo u grad Agram, Alemanju, Andaluziju, ili kisovitu Skotsku. Ali se isplati i povratak u svoju avliju.
sumirprimus

#29594 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

nevezano za stubrijeza, evo mene ste ovde proglasili, botom hdza, srpskih sluzbi bezbjednosti, kabirijevim sendvicarom a nidje veze legendo :lol: , i ovo sto dangubim je previse i znam da je cisto dangubljenje ali stvarno ne znam sta mi ovo treba, haman navika, navuce se covjek vremenom, ovisnost moze bit?
lakse haman i ljepse izgleda kad se sve lose stvari pripisu drugima, nego prihvatit da imamo podosta vlastitih nedostataka i gresaka i da ne izvlacimo nikakav nauk iz istih nego se decenijama vrtimo u krug, i otuda i apatija u ljudima, ne mora ni bit da je sve do ekonomije i da se bjezi samo zbog love.
512MB

#29595 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Malo ih zna da meso ne ide u “Bio” nego u “Restmüll” tojest mješani otpad.
Ozimician

#29596 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Zavisi da li je sirovo ili pečeno.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#29597 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

512MB wrote: 13/10/2025 18:58 Malo ih zna da meso ne ide u “Bio” nego u “Restmüll” tojest mješani otpad.
Kako gdje. Kod mene ide u bio, i kosti cak
moimoi

#29598 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Isto je i sa vrecicama od caja.. moras biti siguran da je vrecica napravljena od razgradivog materijala :D

A negdje se polemisalo i sa ljuskom od jaja..zasto da ili ne? al to mi je visa matematika :D Nisam imala zivaca da slusam.
Bodkin

#29600 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

pravo korisno kad sjedis kuci i spremas se da ides vani. ucis jezik i spremas se da razdvajas smece. a kao test jos postave tekst sta gdje ide na njemackom
Post Reply