Naucna cuda Kurana

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
PixelDrifter

#101 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Tananarive wrote: 08/10/2025 14:01
Zehran82 wrote: 08/10/2025 09:28
dr_Evil wrote: 08/10/2025 08:48 ---
Znaci ti kazes da cu kad dodjem u Dzenet(ne ja, nego neko) potpuno promijeniti svoju licnost i to vise necu biti ja, nego neki klon koji je programiran da mu sve bude zabavno i da nema dosade :S
Znaci ti kazes da cu kad dodjem u Dzenet(ne ja, nego neko) potpuno promijeniti svoju licnost i to vise necu biti ja,
bit ces ti samo najbolja verzija tebe, a to znaci sve tvoje negativnostii mahane ce biti otklonjene, pa cak i fizicke mahane ce biti otklonjene....

Na ovom svijetu mozes biti i bez ruka i bez noga, totalni invalid, ali ulaskom u Raj ti ces imati novo tijelo, zdravo, lijepo, atrkativno, bez ikakvih mahana.
Može li ovo bez ruku i bez nogu? Ruka i noga nema u pravopisu.
Ne diraj lingvistu par excellence, majstora pisane rijeci Arapskog, Bosanskog, Engleskog i ko zna kojeg jos jezika, jer je on samo on, Zehran, Smrcak, bozja gljiva.
PixelDrifter

#102 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Image

Preuzeto iz “Enciklopedija islamski predaja”, sv. 2.

13/9–1

Jedenje mrkve

1066. Imam Sadik, mir s njim: “Mrkva je zaštita od kolika i hemoroida te pomaže prilikom spolnog opštenja.”[1]

1067. Imam Sadik, mir s njim: “Jedenje mrkve zagrijava bubrege i očvršćuje penis.”[2]

Vidjeti: sv. 4, Mrkva, hadis 1656–1659.
Johnny_x

#103 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Johnny_x »

Sura Al Azhab 36 ajet
Ni vjernik ni vjernica nemaju izbora da, kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, po svom nahođenju postupe. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne posluša, taj je sigurno skrenuo s Pravog puta.

Ibn Kesirov tefsir ovog ajeta
El-'Awfi, prenoseći od Ibn-Abbasa u vezi sa riječima Uzvišenog: "Ni vjernik ni vjernica nemaju izbora..." veli: (509) "Krenuo Allohov Poslanik, s.a.v.s., da isprosi djevojku svome momku Zejdu ibn Hariseu, r.a. Ušao je kod Zejneb bint Džahš el-Esedijje r.a., i zaprosio je, na što je rekla: 'Neću se za njega udati!' Božji Poslanik joj rekao je: 'Naprotiv, udaj se za njega!'

"Božji Poslaniče, zar da mi bude naređeno nešto što se samo mene tiče?"

Dok su razgovarali, Uzvišeni Allah objavi Božjem Poslaniku ovaj ajet, a ona reče:

"Jesi li zadovoljan da se on mnome oženi?"

"Da."

"U tom slučaju, neću biti neposlušna Božijem Poslaniku. Udajem se za njega!"

I Mudžahid, Katade i Mukatil ibn Hajjan također vele da je ajet objavljen u vezi sa Zejneb bint Džahš i slučajem kada ju je Allohov Poslanik zaprosio za svog oslobođenog roba Zejda ibn Harisea, r.a. Rečeno je i da je objavljen u vezi sa Umm-Kulsum bint Ukbe ibn Mu'ajtom, r.a., prvom ženom koja je učinila Hidžru nakon ugovora na Hudejbiji, koja je sebe darovala Poslaniku. On rekao je: "Prihvatam" i vjenčao je za Zejda ibn Harise, r.a. - a Allah najbolje zna - nakon što se rastao sa Zejneb.

Hafiz Ebu-Umer ibn Abdul-Berr u djelu "El-Isti'ab" spominje da je ajet:

"Ni vjernik ni vjernica nemaju izbora da, kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, po svom nahođenju postupe" objavljen kada je Božji Poslanik prosio djevojku od njenog oca Ebu-Berze el-Eslemija za Džulejbiba, r.a., a ona je u đerdeku (svom odjelu) rekla: "Zar ćete odbiti naredbu Allahovog Poslanika?"

https://www.tefsir.ba/ajet/2875

Sura Al Azhab 37 ajet

A kad ti reče onome kome je Allah bio blagodaran, i kome si i ti bio blagodaran: 'Zadrži ženu svoju i boj se Allaha!' - u sebi si skrivao ono što će Allah objelodaniti i ljudi si se bojao, a preče je da se Allaha bojiš. I pošto je Zejd s njom živio i od nje se razveo, Mi smo je za tebe udali kako se vjernici ne bi ustručavali više da se žene ženama posinaka svojih kad se oni od njih razvedu. A Allahova odredba je izvršiva!

Ibn Kesirov tefsir ovog ajeta

Uzvišeni izvještava o Svome Poslaniku kako je govorio svome oslobođenom robu Zejdu ibn Harisu, r.a, kome je Allah bio blagodaran tako što ga je uputio u islam i na slijeđenje Poslanika, s.a.v.s.

"a kome si i ti bio blagodaran" oslobodivši ga ropstva, te je postao uvažen i cijenjen gospodin, drag Božijem Poslaniku, te su ga zvali Miljenik, a njegovog sina Usamu, Miljenik, sin Miljenika. Aiša, r.a., veli: "U koji god bi ga pohod Božji Poslanik poslao, odredio ga je za zapovjednika. Da je poživio poslije njega, odredio bi ga za halifu." Ove riječi prenosi imam Ahmed.

Božji Poslanik, s.a.v.s., ga je oženio kćerkom svoje tetke po ocu Zejneb bint Džahš, r.a., kćerkom Umejme bin Abdul-Muttalib, davši joj kao mehr 10 dinara i 60 dirhema, prekrivač, pokrivač, štit, 50 muddova1 hrane i 10 muddova hurmi. Ovo veli Mukatil ibn Hajjan.

Kod njega je ostala blizu godine ili više, a zatim je među njima izbio razdor...Zejd je došao da se požali na nju Božijem Poslaniku, koji mu je govorio:"Zadrži ženu svoju i boj se Allaha!" Uzvišeni Allah veli:

"U sebi si skrivao ono što će Allah objelodaniti i ljudi si se bojao, a preče je da se Allaha bojiš." Ibn Ebi-Hatim prenosi od Ali ibn Zejd ibn Džud'ana: "Pitao me Ali ibn el-Husejn, r.a., o tome šta veli El-Hasan o riječima Uzvišenog:

"U sebi si skrivao ono što će Allah objelodaniti..." Spomenuo sam mu to, a on rekao je: "Nije tako, već je Uzvišeni Allah izvijestio Svoga Poslanika da će ona biti jedna od njegovih supruga prije nego što se njome oženio. Kada mu je došao Zejd da mu se potuži na nju, on mu rekao je: "Boj se Allaha i zadrži svoju ženu!", pa mu Uzvišeni veli: "Izvijestio sam te da ću te njome oženiti, a ti u sebi kriješ ono što će Allah objelodaniti." Ovako se prenosi i od Es-Suddija.

Ibn-Džerir veli, prenoseći od Aiše, r.a., da je rekla: "Da je Muhammed, s.a.v.s., sakrio bilo šta od onoga što mu je objavljeno u Allahovoj Knjizi, sakrio bi:

"U sebi si skrivao ono što će Allah objelodaniti i ljudi si se bojao, a preče je da se Allaha bojiš."

Riječi Uzvišenog: "I pošto je Zejd s njom živio i od nje se razveo, Mi smo je za tebe udali." Riječ znači "želja" i "potreba", tj. nakon što je sa njom završio i rastao se, Mi smo te njome oženili.Uzvišeni Allah je Taj Koji je imao ulogu staratelja u njenoj udaji, u smislu da mu je (tj. Poslaniku) objavio da stupi u brak sa njom bez staratelja, ugovora, mehra ili ljudskih svjedoka.

Imam Ahmed prenosi od Enesa, r.a., da rekao je: (510) "Nakon što je Zejnebi, r.a., istekao iddet, Allohov Poslanik, s.a.v.s., rekao je Zejdu ibn Harisu: "Idi i isprosi mi je!" Otišao je i zatekao je kako mijesi tijesto. On veli: "Kada sam je vidio, bilo mi je mučno i neprijatno tako da nisam mogao pogledati u nju i reći joj da ju je Božji Poslanik, s.a.v.s., zaprosio, te sam se okrenuo i vraćajući se rekao: 'Raduj se, Zejneb, Božji Poslanik me poslao, prosi te.' Ona reče: 'Neću ništa učiniti dok ne zamolim Allaha za odluku', i ode na mjesto gdje je klanjala,a zatim je sišla Objava. Allahov Poslanik, s.a.v.s., došao je i ušao kod nje bez traženja izuna. Kao da nas vidim kada sam ušao kod Allahovog Poslanika, s.a.v.s., pa nas je on pogostio hljebom i mesom. Ljudi su izašli, a neki su ostali razgovarati nakon jela. Allohov Poslanik, s.a.v.s., izašao je, a ja sam ga slijedio. Obišao je sobe svojih supruga, nazivajući im selam, a one su govorile: 'Božji Poslaniče, kako ti je nova supruga?' Ne znam da li sam ga ja izvijestio da su ljudi izašli ili ga je neko drugi obavijestio. Krenuo je, i kada je ušao u kuću za njim sam krenuo i ja, pa je spustio zastor. Onda su objavljeni ajeti o hidžabu, a ljudima je preporučeno:

"Ne ulazite u sobe Vjerovjesnikove osim ako vam se dopusti..." Prenose ga i Muslim i En-Nesai u više predanja od Sulejman ibn el-Mugire. U poglavlju En--Nur prethodilo je hvalisanje Aiše i Zejneb, r.a.2

Ibn-Džerir prenosi od Eš-a'bija da rekao je: "Zejneb, r.a., govorila je Poslaniku, s.a.v.s.: 'Kada si ti u pitanju, dičim se trima stvarima kojima se ni jedna od tvojih supruga ne diči: moj i tvoj djed je jedan, Uzvišeni Allah sa Neba me je udao za tebe, a glasnik je bio Džibril, a.s.'"

Riječi Uzvišenog:

"...kako se vjernici ne bi ustručavali više da se žene ženama posinaka svojih kad se oni od njih razvedu", tj. dozvolili smo ti da se oženiš njome, a učinili smo to da vjernicima ne bude neprijatno da se ožene puštenim ženama svojih posinaka. Naime, Allohov Poslanik, s.a.v.s., prije je poslanstva posinio Zejd ibn Harise, r.a., pa je za njega govoreno "Zejd ibn (sin) Muhammed." Nakon što je Uzvišeni Allah dokinuo to srodstvo riječima:

"...niti je posinke vaše sinovima vašim učinio..." zovite ih po očevima njihovim, to je kod Allaha ispravnije," to je pojasnio i potvrdio ženidbom Allahovog Poslanika, s.a.v.s., sa Zejneb bint Džahš, r.a., nakon što ju je pustio Zejd ibn Haris, r.a. Stoga u ajetu o zabrani ženidbe određenim ženama

(ajetut-tahrim) Uzvišeni veli:

"i žene vaših rođenih sinova" (4:23), da bi se isključio posinak, jer je posinjavanje bilo među njima raširena pojava. Riječi Uzvišenog: "A Allahova odredba je izvršiva!", tj. ono što se dogodilo jamačno se moralo dogoditi, a to je da će Zejneb, po Allahovom Znanju, postati jedna od Poslanikovih, s.a.v.s., supruga.

https://www.tefsir.ba/ajet/5947

U 36 ajetu Allah hoce da se Zajneb uda za Zayedom, a u 37 da se uda za Muhameda. Izgleda da Allah ne zna sta buducnost donosi. Zayed je bio usvojeni Muhamedov sin, sto znaci da je Muhamed uspio ozeniti svoju snahu.
Zato sto Allah ne zna sta buducnost donosi, danas usvojena djeca u Islamu nemaju ista prava kao bioloska, cak je halal ozeniti usvojenu kcerku.
Zehran82

#104 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

dr_Evil wrote: 08/10/2025 08:48 ---
Znaci ti kazes da cu kad dodjem u Dzenet(ne ja, nego neko) potpuno promijeniti svoju licnost i to vise necu biti ja, nego neki klon koji je programiran da mu sve bude zabavno i da nema dosade :S
Znaci ti kazes da cu kad dodjem u Dzenet(ne ja, nego neko) potpuno promijeniti svoju licnost i to vise necu biti ja,
bit ces ti samo najbolja verzija tebe, a to znaci sve tvoje negativnostii mahane ce biti otklonjene, pa cak i fizicke mahane ce biti otklonjene....

Na ovom svijetu mozes biti i bez ruka i bez noga, totalni invalid, ali ulaskom u Raj ti ces imati novo tijelo, zdravo, lijepo, atrkativno, bez ikakvih mahana.
ne kontam pitanje....pojasni se ako hoces odgovor
PixelDrifter

#105 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Zehran82 wrote: 09/10/2025 11:08

Ukratko: Polupismen si, u našem jeziku, kada imenica stoji iza prijedloga "bez", ona mora biti u genitivu (rodni padež), a ne u nominativu (prvi padež). Osnovna škola. Ispravna verzija rečenice je: "Na ovom svijetu možeš biti i bez ruku i bez nogu." Nego, kako ti ono Arapski ispravljaš lingvinisto?
Tananarive

#106 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Tananarive »

PixelDrifter wrote: 09/10/2025 11:31

Ukratko: Polupismen si, u našem jeziku, kada imenica stoji iza prijedloga "bez", ona mora biti u genitivu (rodni padež), a ne u nominativu (prvi padež). Osnovna škola. Ispravna verzija rečenice je: "Na ovom svijetu možeš biti i bez ruku i bez nogu." Nego, kako ti ono Arapski ispravljaš lingvinisto?
Misliš li stvarno da on zna šta je padež ili imenica? Zalud vrijeme trošiš.
PixelDrifter

#107 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Nije ispravno napisati "pojasni se", dovoljno je "pojasni". Sintaksa ti je nepostojeca.
Last edited by PixelDrifter on 09/10/2025 17:55, edited 1 time in total.
PixelDrifter

#108 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Tananarive wrote: 09/10/2025 17:40
PixelDrifter wrote: 09/10/2025 11:31

Misliš li stvarno da on zna šta je padež ili imenica? Zalud vrijeme trošiš.
A, vidim i sam...
PixelDrifter

#109 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Vezano za Kur'an koje je diktirao nepismeni Muhamed: usmena predaja je neuhvatljiva. To je opsjena dokumentacije, osnovnog oruđa historičara. Ko bi uopšte mogao odrediti porijeklo neke priče koja se prenosila s oca na sina, ili ezoterične, religiozne, ideje koje su prenosili generacije učitelja i učenika? To je, jednostavno, besmisleno!
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#110 Re: Naucna cuda Kurana

Post by W0rM »

Ako je besmisleno, sto se toliko trudis oko istog?
PixelDrifter

#111 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

W0rM wrote: 10/10/2025 08:12 Ako je besmisleno, sto se toliko trudis oko istog?
Ponekad je zabavno uroniti u besmisao – život nije uvijek ozbiljan.
broj dva

#112 Re: Naucna cuda Kurana

Post by broj dva »

Uvijek ima nade. Mnogi ljudi vjeruju po inerciju (da ne kazem prisili) drustva/porodice/tradicije i njima se moze pomoci da izadju iz vjere.
PixelDrifter

#113 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Sam naslov teme "naucna cuda kur'ana" je zesci besmisao. Kao da napises "Kvantna mehanika u svijetu Spuzva Boba" (mada i takav naslov ima vise smisla).
W0rM

#114 Re: Naucna cuda Kurana

Post by W0rM »

broj dva wrote: 10/10/2025 09:39
Uvijek ima nade. Mnogi ljudi vjeruju po inerciju (da ne kazem prisili) drustva/porodice/tradicije i njima se moze pomoci da izadju iz vjere.
Zato respect jedan veliki za bracu i sestre koji su ili ateisti ili druge vjere i prepoznali vrijednost i istinu koju Islam donosi, jer su o istom razmisljali i logicki donijeli zakljucak.
W0rM

#115 Re: Naucna cuda Kurana

Post by W0rM »

PixelDrifter wrote: 10/10/2025 10:17 Sam naslov teme "naucna cuda kur'ana" je zesci besmisao. Kao da napises "Kvantna mehanika u svijetu Spuzva Boba" (mada i takav naslov ima vise smisla).
Tebi je, meni nije.

O ukusima (i bojama), se ne da raspravljati
- Rimska poslovica
broj dva

#116 Re: Naucna cuda Kurana

Post by broj dva »

W0rM wrote: 10/10/2025 10:21
Zato respect jedan veliki za bracu i sestre koji su ili ateisti ili druge vjere i prepoznali vrijednost i istinu koju Islam donosi, jer su o istom razmisljali i logicki donijeli zakljucak.
Da je vjera logicna ne bi joj trebala vjera, logika bi bila dovoljna.
A nesto ne vidim profesore logike da masovno prelaze na Islam.
W0rM

#117 Re: Naucna cuda Kurana

Post by W0rM »

broj dva wrote: 10/10/2025 10:35

Da je logika dovoljna, ljubav bi bila matematička jednadžba, a ne pjesma.
- Autor nepoznat
PixelDrifter

#118 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Vi, vjernici, sve ubacujte u Kur'an. I nauku i neko nadnaravno bice koje predstavlja apsolutnu dobrotu i ljubav, ali kaznjava na neopisivo jeziv nacin ljude (apsolutno dobro i ljubav iskljucuju po logici bilo kakvo negativno djelovanje, a da ne pricamo o przenju ljudi u vatri u beskonacnost, takav nivo kaznjavanja prevazilazi svaku vrstu sadizma na ovoj planeti), ubacujete apsolutno sve u knjigu diktiranu od analfabete i covjeka koji je patio od epilepsije i bio pedofil. A, sam po sebi Kur'an je toliko jednodimenzionalno i jednostavno napisan - da iskljucuje cak i pisca pocetnika, a kamoli bilo sta drugo. I kada se nema argumenata, postiraju se AI mastarije, citira se poezija, sve u stilu - ali, mi propagiramo samo dobrotu i ljubav - i jebacinu sa sopstvenom zenom poslije smrti (upomoc!).
PixelDrifter

#119 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

W0rM wrote: 10/10/2025 10:22

O ukusima (i bojama), se ne da raspravljati
- Rimska poslovica
Kur'an nije ni boja ni ukus. Kur'an je knjiga u koju covjek moze da vjeruje da je od boga napisana, a moze isto tako da je prihvati kao nesto prevazidjeno, primitivno, potencijalno opasno, napisano od ljudi koji su zivjeli u neka davna vremena, bili nomadi, stocari, trgovci. Prema tome, pogresno ti je poredjenje, nelogicno (poredjenje se ne može doslovno shvatiti).
PixelDrifter

#120 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

W0rM wrote: 10/10/2025 10:55
broj dva wrote: 10/10/2025 10:35

Da je logika dovoljna, ljubav bi bila matematička jednadžba, a ne pjesma.
- Autor nepoznat
Opet ista logicka pogreska. Vjera nije ni pjesma, ni ljubav, ni matematika. Vjera je subjektivno, osobno iskustvo i odnos pojedinca prema onome sto smatra svetim ili bozanskim.
W0rM

#121 Re: Naucna cuda Kurana

Post by W0rM »

Raspravljati s budalom je kao igrati šah s golubom; bez obzira koliko dobar bio, ptica će srušiti figure, posrati po ploči i šetati oko nje kao da je pobjedila.

- Nepoznati autor
PixelDrifter

#122 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

W0rM wrote: 10/10/2025 12:38 Raspravljati s budalom je kao igrati šah s golubom; bez obzira koliko dobar bio, ptica će srušiti figure, posrati po ploči i šetati oko nje kao da je pobjedila.

- Nepoznati autor
Znas li napisati ista samostalno ili samo prepisujes sa Interneta (AI i sl.)? Plus, kako nemas dobar odgovor na ono sto sam napisao, krece se sa vrijedjanjem na licnoj osnovi koja nema veze s temom rasprave. Umjesto da pokusas pobiti argument ili stav, napadas osobu koja ga iznosi. Pa, sad vidi na koga se termin budala odnosi.
apsidejzi

#123 Re: Naucna cuda Kurana

Post by apsidejzi »

Peta stranica odmice a od kuranskih cuda - nista. Sto li?
PixelDrifter

#124 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Da nije bilo Gutenberga i dalje bi prepisivali Ku'ran na pergamentu (koži). Toga su imali u kolicinama.
Zehran82

#125 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 10/10/2025 13:11 Peta stranica odmice a od kuranskih cuda - nista. Sto li?
polahko druze, ja se nisam ni zagrijao.... :)

kad sve pocnem rafalisati po forumu od dokaza, sto ih imam u magacinu, trebat ce mi vise mjeseci da to sve izresetam na forum od municije raznih kalibara tj. dokaza o naucnim cudima Kurana.
Post Reply