ta cesta 2x prelazi preko pruge, prolazi kraj carinskog terminala...radije bih na kružni tok onakav nakaradn kakav jestedrug_profi wrote: ↑09/10/2025 09:46pa da makar taj dio saobraćaja iz Reljeva za Vogošću i Centar ne ide na kružni tok. Jest da bi onda na tom raskršću kod Umaxa bio krkljanac, ali rasteretio bi se ovaj drugi pravac.bitanga_sa_otesa wrote: ↑09/10/2025 06:18to se zove stara reljevska cestadrug_profi wrote: ↑08/10/2025 23:52 Pomoglo bi da se iz Reljeva napravi put preko pruge direktno do raskrsca kod Umaxa. Mislim put već ima, ali nije prohodan i fali mostić neki.![]()
Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
neki
#24951 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- Novi_Nick
#24952 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ne znam sto komplikuju stvari. Mogli su prokopati tunel ispod zgrade sa 4 trake i oko zgrade napraviti zeleni park za stanare te zgrade.drug_profi wrote: ↑08/10/2025 11:56 Ima dovoljno prostora za 4 trake koje bi prošle metar i po od zidova zgrada.
U taj metar i po stavi trotar, ogradu...sa obje strane.
- drug_profi
#24953 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ko god pomisli na tunel u gradskoj jezgri ispod nivoa Miljacke, nek samo obrati pažnju na podvožnjak Buća potok prije nego spomene ideju.
-
Malisa11
#24954 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Dzabe aplikacija ako podaci nisu tacni. Aplikaciju svako moze napraviti ako je API javan.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑08/10/2025 21:06 Nije mozda on topic, ali zanimljiva je info za sve na ovoj temi sigurno ... pravi se nova varijanta aplikacije za pracenje javnog prijevoza u KS. Ona sluzbena je bila losa, ja je deinstalirao za sedam dana.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#24955 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa znam, al ona aplikacija je bila neupotrebljiva pa makar svi podaci u njoj bili tacni.
- Novi_Nick
#24956 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ideja nije losa ali moze i vijadukt sa 4 trake s jedne strane zgrade. Stanari bi opet imali zeleni park oko cijele zgrade i siguran pristup. Naravno da bi bilo najbolje srusiti tu zgradu, ali ako vec ne ide bolje je napraviti tunel ispod zgrade ili vijadukt sa jedne strane te zgrade.drug_profi wrote: ↑09/10/2025 15:14 Ko god pomisli na tunel u gradskoj jezgri ispod nivoa Miljacke, nek samo obrati pažnju na podvožnjak Buća potok prije nego spomene ideju.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- bitanga_sa_otesa
#24958 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
tu uopste nije problem nivo miljacke,vec priliv vode s okolnih brda i nerijesena usisna resetka pumpe.drug_profi wrote: ↑09/10/2025 15:14 Ko god pomisli na tunel u gradskoj jezgri ispod nivoa Miljacke, nek samo obrati pažnju na podvožnjak Buća potok prije nego spomene ideju.
- Haris.ba
#24959 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Neki kazu i kanalizacije. Skopcali se nelegalni kako su se skopcali.bitanga_sa_otesa wrote: ↑09/10/2025 17:01tu uopste nije problem nivo miljacke,vec priliv vode s okolnih brda i nerijesena usisna resetka pumpe.drug_profi wrote: ↑09/10/2025 15:14 Ko god pomisli na tunel u gradskoj jezgri ispod nivoa Miljacke, nek samo obrati pažnju na podvožnjak Buća potok prije nego spomene ideju.
- bitanga_sa_otesa
#24960 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
ne,imas pogresan info.odvod je skopcan u korito buca potoka koji tu blizu prolazi,ali ima veliki rezervoar koji se puni preko pumpe ,a preljev ide u taj potok.problem je usisna resetka koja se zacepi od pijeska i kamenja koje voda donese s brda.ovo ti je info iz prve ruke jer znam jednog lika koji radi u toj firmi koja ''odrzava'' tu pumpu.pitao ga ja, jer me interesovalo zasto se to desava svaki put kad je kisa i covjek mi objasnio.
-
last mohicans
#24961 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa nije baš svaki put, nego samo kad se slije velika količina vode u kratkom periodu. Evo kise danima padale pa nije začepio, jer nije bio intenzitet..Pisalo se da se sve oborinske vode iz Buća tu sliju, plus taj potok. Jebo ga resetka, pa sto ne skontaju vecu, drugu, bolju, eno im mašinskog fakulteta, građevine i hidro inžinjera i neka skontaju koja pumpa ili rješenje ce biti funkcionalno. Bruka grada, a rumene falđije najviše.bitanga_sa_otesa wrote: ↑09/10/2025 17:48ne,imas pogresan info.odvod je skopcan u korito buca potoka koji tu blizu prolazi,ali ima veliki rezervoar koji se puni preko pumpe ,a preljev ide u taj potok.problem je usisna resetka koja se zacepi od pijeska i kamenja koje voda donese s brda.ovo ti je info iz prve ruke jer znam jednog lika koji radi u toj firmi koja ''odrzava'' tu pumpu.pitao ga ja, jer me interesovalo zasto se to desava svaki put kad je kisa i covjek mi objasnio.
- nepass1
#24962 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
drug_profi wrote: ↑09/10/2025 15:14 Ko god pomisli na tunel u gradskoj jezgri ispod nivoa Miljacke, nek samo obrati pažnju na podvožnjak Buća potok prije nego spomene ideju.
- bitanga_sa_otesa
#24963 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
slazem se da nije svaki put ,samo kad je velika kisa.prenosim samo sta mi je rekao taj covjek.last mohicans wrote: ↑09/10/2025 17:56
Pa nije baš svaki put, nego samo kad se slije velika količina vode u kratkom periodu. Evo kise danima padale pa nije začepio, jer nije bio intenzitet..Pisalo se da se sve oborinske vode iz Buća tu sliju, plus taj potok. Jebo ga resetka, pa sto ne skontaju vecu, drugu, bolju, eno im mašinskog fakulteta, građevine i hidro inžinjera i neka skontaju koja pumpa ili rješenje ce biti funkcionalno. Bruka grada, a rumene falđije najviše.
ne znam stvarno ko se bavi tim kontanjem ,i ova firma je talasika zato sam stavio odrzavanje pod navodnike
- drug_profi
#24964 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Problem je sto je Miljacka daleko i nema direktnu vezu slobodnim padom odatle, tj. zato sto je nisko. Zato je ugrađivana pumpa koja ne radi.bitanga_sa_otesa wrote: ↑09/10/2025 17:01tu uopste nije problem nivo miljacke,vec priliv vode s okolnih brda i nerijesena usisna resetka pumpe.drug_profi wrote: ↑09/10/2025 15:14 Ko god pomisli na tunel u gradskoj jezgri ispod nivoa Miljacke, nek samo obrati pažnju na podvožnjak Buća potok prije nego spomene ideju.
Znači nisam htio da pišem čaršaf, ali evo i ti nis odmah skontao šta sam i zašto napisao.
Ako nema direktan slobodan pad u Miljacku, piši propalo...
- bitanga_sa_otesa
#24965 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
podvoznjak je nizi od buca potoka ,tamo uz prugu je veliki kazan sigurno 7000 litara ukopan i iz njega je preljev u buca potok.pumpa prvo puni taj kazan ,pa se iz njega preljeva u potok.buca potok ide slobodnim padom u miljacku.i da podvoznjak nije nizi ,da je sve idealno ,ako ti je zacepljena usisna resetka mozes svirat borbene,voda ne dolazi do pumpe.....drug_profi wrote: ↑09/10/2025 20:23
Problem je sto je Miljacka daleko i nema direktnu vezu slobodnim padom odatle, tj. zato sto je nisko. Zato je ugrađivana pumpa koja ne radi.
Znači nisam htio da pišem čaršaf, ali evo i ti nis odmah skontao šta sam i zašto napisao.
- drug_profi
#24966 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa poenta i jeste sto ti treba pumpa i nekakva resetka da je stiti. Da ima direktan slobodan odliv prema Milji ne bi ni trebale resetke vec otvoreni kanali sa strane ceste. Znaci gdje je god tako, bice ista stvar uvijek.bitanga_sa_otesa wrote: ↑09/10/2025 20:36podvoznjak je nizi od buca potoka ,tamo uz prugu je veliki kazan sigurno 7000 litara ukopan i iz njega je preljev u buca potok.pumpa prvo puni taj kazan ,pa se iz njega preljeva u potok.buca potok ide slobodnim padom u miljacku.i da podvoznjak nije nizi ,da je sve idealno ,ako ti je zacepljena usisna resetka mozes svirat borbene,voda ne dolazi do pumpe.....drug_profi wrote: ↑09/10/2025 20:23
Problem je sto je Miljacka daleko i nema direktnu vezu slobodnim padom odatle, tj. zato sto je nisko. Zato je ugrađivana pumpa koja ne radi.
- bitanga_sa_otesa
#24967 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
odustajemdrug_profi wrote: ↑09/10/2025 20:45
Pa poenta i jeste sto ti treba pumpa i nekakva resetka da je stiti. Da ima direktan slobodan odliv prema Milji ne bi ni trebale resetke vec otvoreni kanali sa strane ceste. Znaci gdje je god tako, bice ista stvar uvijek.
- drug_profi
#24968 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ma ja, klin i ploča...
- Novi_Nick
#24969 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ako je tako kao sto kazes, kako su onda izgradili garaze ispod zgrada nekoliko spratova ispod zemlje po cijelom Sarajevu?
I sta mislis o vijaduktu sa 4 trake umjesto ceste na tom mjestu koje je samo nekoliko stotina metara, vlasnici stanari zgrade bi imali siguran pristup zgradi i kompletnu zelenu povrsinu oko zgrade?
- drug_profi
#24970 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Nije problem napraviti garažu jer se u garažu ne slijevaju kubici vode i smeća. Prije same garaže se to drenira.Novi_Nick wrote: ↑09/10/2025 22:26Ako je tako kao sto kazes, kako su onda izgradili garaze ispod zgrada nekoliko spratova ispod zemlje po cijelom Sarajevu?
I sta mislis o vijaduktu sa 4 trake umjesto ceste na tom mjestu koje je samo nekoliko stotina metara, vlasnici stanari zgrade bi imali siguran pristup zgradi i kompletnu zelenu povrsinu oko zgrade?
Ne znam šta nije jasno ni tebi ni bitangi. Dok god zavisiš od nekakve pumpe i nekakve rešetke, nema selameta.
- bitanga_sa_otesa
#24971 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
meni je sve jasno, glup sam sto se ikako javljam 
- tramvajtrojka
#24972 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
haj pogledaj sljedeći put kad budes u podzemnoj kod vijecnice u coskovima ces vidjeti pumpe za ispunjavanje vode stoje kod izlaza gdje su liftovidrug_profi wrote: ↑09/10/2025 23:06Nije problem napraviti garažu jer se u garažu ne slijevaju kubici vode i smeća. Prije same garaže se to drenira.Novi_Nick wrote: ↑09/10/2025 22:26Ako je tako kao sto kazes, kako su onda izgradili garaze ispod zgrada nekoliko spratova ispod zemlje po cijelom Sarajevu?
Ne znam šta nije jasno ni tebi ni bitangi. Dok god zavisiš od nekakve pumpe i nekakve rešetke, nema selameta.
ljudi izmislili kontra ploče, hidroizolacije sva cuda, pa jbt gradimo tunele na autocesti po cetiri kilometra gdje imas izvore vode od 60l u sekundi na nekoliko mjesta u jednom tunelu
- Novi_Nick
#24973 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Onda se nigdje nebi gradili tuneli. U tunelima moraju da postoje velike odvodne cijevi i na cestim mjestima sa pumpama koje ce se automatski paliti prilikom velikih ili manjih padavina i ulaska vode na kolovoz tunela. Tu vodu pumpe automatski upumpavaju guraju duz ili u kanalaziacione cijeve. Naravno da odvodne cijevi, snaga pumpi i gustina odvoda mora biti precizno odredjena za aktuelni tunel sa scenarijima prilikom manjih, vecih ili ogromnih padavina kise ili poplava. Naravno da i cesto ciscenje, servisiranje i kontrola tih odvodnih cijevi i pumpi mora biti cesta bez obzira na padavine ili ne.drug_profi wrote: ↑09/10/2025 23:06Nije problem napraviti garažu jer se u garažu ne slijevaju kubici vode i smeća. Prije same garaže se to drenira.Novi_Nick wrote: ↑09/10/2025 22:26Ako je tako kao sto kazes, kako su onda izgradili garaze ispod zgrada nekoliko spratova ispod zemlje po cijelom Sarajevu?
Ali ipak mislim da je jedan lijep vijadukt najbolje rjesenje za sve involvirane strane.
- drug_profi
#24974 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Naravno da mora biti pumpa u podzemnoj garaži. Ne sporim to. Nemam šta gledati.tramvajtrojka wrote: ↑10/10/2025 01:22 haj pogledaj sljedeći put kad budes u podzemnoj kod vijecnice u coskovima ces vidjeti pumpe za ispunjavanje vode stoje kod izlaza gdje su liftovi
Garaža nije isto što i otvorena cesta koja funkcioniše kao slivnik vode iz okoline. I onda zavisiš od nekakve pumpe i nekakve rešetke.
Ma mislim pravite šta hoćete jebe mi se. Samo to je super ideja baš kao što se vidi iz iskustva.
- drug_profi
#24975 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Šta ćeš ba često čistiti kad u jesen padne kiša i sapere svo lišće i smeće iz okoline pravo u taj podvožnjak. Hoćeš li tad doći i čistiti?