Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- DaysleepeR
#45351 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Samo nekoliko država na svijetu proizvodi barut.
Radi tržišne cijene, najpovoljnije ga je kupovati u Srbiji.
- drug_profi
#45352 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Srbija svakako mora pod Zapadni kišobran.DaysleepeR wrote: ↑09/10/2025 14:37 Samo nekoliko država na svijetu proizvodi barut.
Jedino ne znam kako je prije toga derusifikovati/denacifikovati.
Možda bi najbolje bilo pustiti ih Rusima jedno 10-20 godina, da im kroje stvarnost i svakodnevnicu.
Ali tu bi mi bili ko Ukrajinci.
- dr_Evil
#45353 Re: JOŠ JEDNO LUDILO
Ako krenemo od toga da je zvanicna historija kakva jeste, te da Alija nije iz SANU, onda ostaje ona verzija koja kaze da je Turska bila ta koja je lomila ALiju u Istanbulu da potpise Dayton te ozvanici RS kakav jeste. Eh sad, neko ce iz te verzije da povjeruje da Turska obucava bosnjacke borcearman1 wrote: ↑09/10/2025 14:22 Još jedno ludilo, jedan ludi spin iz Vučićeve kuhinje. Jutros mi šalje poruku kolega iz beograda i kaže ovdje se priča da se u Turskoj vrši obuka bošnjačkih buraca. Jedini komentar je bio promijenite dilera. Nevjerovatno kojom brzinom šire laži i dezinformacije. Još gora je stvar da ljudi vjeruju u to.
- dr_Evil
#45354 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Jedini zapamcen trenutak kad je Srbija bila protiv Rusije je kad su dosli boljsevici na vlast, tad je za spomen Lenjina letila glava. Nece niko Srbiju derusifikovati/denacifikovati, kao sto nece ni Hrvatsku degermanizirati/denacifikovati, napisao bih nesto i za Bosnjake ali mi ne pada napamet gdje nas stavit kad lutamo ko muha bez glave. Pomjeranje granice istoka i zapada na Balkanu ne vjerujem da cemo gledati za nasih zivota, Ukrajina je bila iznenadjenje kola i historija ce tek za mozda nekih 200-300 godina da nam isprica kako.drug_profi wrote: ↑09/10/2025 14:41Srbija svakako mora pod Zapadni kišobran.DaysleepeR wrote: ↑09/10/2025 14:37 Samo nekoliko država na svijetu proizvodi barut.
Jedino ne znam kako je prije toga derusifikovati/denacifikovati.
Možda bi najbolje bilo pustiti ih Rusima jedno 10-20 godina, da im kroje stvarnost i svakodnevnicu.
Ali tu bi mi bili ko Ukrajinci.
- drug_profi
#45355 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Drina je granica već skoro 2000 godina.
-
DonieBrasco
#45356 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Vezanje za NATO u bilo kojem smislu za svaku pohvalu.
- dr_Evil
#45357 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Opet ja tebe quoatam, izvini, ali nije Drina granica vec skoro 2000 godina. Bosna je granica vec 2000 godina. Teodosije zapravo nije stavio granicu na Drinu, nego Ilirik provinciju. Tako da je Bosna, Vojvodina, i Sandzak zapravo bio unutar zapdnog carstva, onda neke pobune, pa Drina(40ak godina). Zatim kroz Bosnu pa granica na danasnjoj Hrvatskoj, i tako naprijed nazad jako dugo
Drina je postala neka crvsta granica tek kad je Stjepan Tomas nasilno pokatolicio Bosnu(ne Hercegovinu) za svog zivota, te CB nestala da postoji kao amortizacija izmedju istoka i zapada.
Rahmetli muftija je u svojoj knjizi Drevna Bosna zapisao da je Teodosije zapravo kad je crtao granicu postavio prostor danasnje Bosne kao buffer zonu, i neku je kartu prilozio. Ja nisam nigdje uspio pronaci taj info osim kod njega. Imas na youtube sa promocije njegove knjige kad prica o tome.
- drug_profi
#45358 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ajd ne cjepidlači. Drina se smatrala granicom svjetova. Plus minus nešto. Kako ko nadvlada u kojem trenutku.
-
Novak20
#45359 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nema gore političke manipulacije nego ove sa tumačenjem historije zasnovanom na neznanju i poluistinama. 

-
Vjecita_zavrzlama
#45360 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dodik ”kritikuje” Erdogana, kako nabscuju sebi poene(sda dodikovci) 
- dr_Evil
#45361 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nisam tita mi, samo hocu da kazem da nase stanje nije bas od jucer. Multi-kulti Bosna, se unistava zadnjih 150 godina i jos do kraja nije, a razlog tome je valjda sto se kao takva gradila 2000 godina upravo ovim pomjeranjem granica. Valjda smo mi bili u osnovi pronasli neki recept. Ne znam od kojeg se naseg kralja trazilo da unisti pravoslavno stanovnistvo u istocnim krajevima, a on rekao da je njegova obaveza da stiti te ljude.
- dr_Evil
- anelsol
#45363 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Carine u ovoj priči nisu problem. Problem je što iza ove priče stoji Will Somerindyke (Regulus Global) koji je uzeo od Ukrainaca avans od 360 miliona za granate 155 mm koje nikada nisu isporučene i zbog čega se vodi međunarodna arbitraža između njega i Ukrajinaca. Šta očekivati od čovjeka koji je zajebo Ukrajinu u sred rata. Lik je međinarodni prevarant na veliko. Počeo karijeru švercom oružja za Sirijske pobunjenike za potrebe CIA-e.dr_Evil wrote: ↑09/10/2025 14:09drug_profi wrote: ↑09/10/2025 14:05 https://www.klix.ba/biznis/finansije/am ... /251009084
Ovo je već više od samog biznisa. Postaješ geostrateški važniji i potreban Europi i NATO-u.
Samo 99% da ćemo i ovu priliku upropastiti.i sve to uz carine prema USA od samo koliko ono bi 45%?
@anelsol
E taj lik hoće da preuzme Pretis, Binas i još što-šta u BiH.
- drug_profi
#45364 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ako-ako.
Nema većinu vlasništva, ne treba je nikom ni dati nad fabrikama namjenske industrije.
A iskoristiti sve ovo na šta je ukazano kao prednost BiH.
Nema većinu vlasništva, ne treba je nikom ni dati nad fabrikama namjenske industrije.
A iskoristiti sve ovo na šta je ukazano kao prednost BiH.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#45365 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dobra prica bi to biladrug_profi wrote: ↑09/10/2025 14:05 https://www.klix.ba/biznis/finansije/am ... /251009084
Ovo je već više od samog biznisa. Postaješ geostrateški važniji i potreban Europi i NATO-u.
Samo 99% da ćemo i ovu priliku upropastiti.
- kamberovica polje
#45366 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Bila bi, ali bez NATOa i EU bili bi glineni golub za Ruse i njihove sabotaže._BataZiv_0809 wrote: ↑09/10/2025 16:06Dobra prica bi to biladrug_profi wrote: ↑09/10/2025 14:05 https://www.klix.ba/biznis/finansije/am ... /251009084
Samo 99% da ćemo i ovu priliku upropastiti.
- Prpa.ba
#45367 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sto vas Regulus navlaci placenim clancima na opskurnim portalima. Sta li ce tek biti kad pocnu malo ozbiljnije "kititi". 
Ima da na kraju ni gace na stapu ne ostanu.
Ima da na kraju ni gace na stapu ne ostanu.
- dr_Evil
#45368 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Bjelosvjetske lopine. Kad se sjetim kad su Novalic i advokat od Malinara iz Suceske pokupovali skoro pola namjenske u BiH na foru razvoja. Isti bi scenario bio i ovdje.
- anelsol
#45369 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Katolička crkva u BiH nike daleko odmakla od srednjeg vijeka. Još traje borba protiv "Turaka". Zanimljiva lokacija u Potocima. Bitno je zapišati teritorij. Što neko napisa na zgradi staklene banke "to je to što je naše"dr_Evil wrote: ↑09/10/2025 13:54 https://bljesak.info/magazin/religija/m ... aru/535841
Sumir mi rece, isto kao prije rata, piva i kuliranje![]()
Nego, ovo me podsjeti na onog imama begove dzamije sta je gostovao kod Senada svojevremeno i sta je pred pocetak rata hodao okolo Sarajeva po brdima i ucio iz Kurana, da zastiti grad. E tako i ovaj kip ce od ratnika ce da stiti Mostar, i to na sjevernoj kapiji![]()
-
Maliodmene
#45370 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Oni i dalje nabavljaju od njih, imaju taj jedan spor al ostalo sve funkcionise normalno. Jebiga kad stalno kupujes i u takvim kolicinama normalno je da se negdje sporis, da su ih bas pokrali ne bi vise radili sa njima nikako.anelsol wrote: ↑09/10/2025 15:29Carine u ovoj priči nisu problem. Problem je što iza ove priče stoji Will Somerindyke (Regulus Global) koji je uzeo od Ukrainaca avans od 360 miliona za granate 155 mm koje nikada nisu isporučene i zbog čega se vodi međunarodna arbitraža između njega i Ukrajinaca. Šta očekivati od čovjeka koji je zajebo Ukrajinu u sred rata. Lik je međinarodni prevarant na veliko. Počeo karijeru švercom oružja za Sirijske pobunjenike za potrebe CIA-e.dr_Evil wrote: ↑09/10/2025 14:09drug_profi wrote: ↑09/10/2025 14:05 https://www.klix.ba/biznis/finansije/am ... /251009084
Samo 99% da ćemo i ovu priliku upropastiti.i sve to uz carine prema USA od samo koliko ono bi 45%?
@anelsol
- anelsol
#45371 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
To kaže Will SomerindykeMaliodmene wrote: ↑09/10/2025 17:03Oni i dalje nabavljaju od njih, imaju taj jedan spor al ostalo sve funkcionise normalno. Jebiga kad stalno kupujes i u takvim kolicinama normalno je da se negdje sporis, da su ih bas pokrali ne bi vise radili sa njima nikako.anelsol wrote: ↑09/10/2025 15:29Carine u ovoj priči nisu problem. Problem je što iza ove priče stoji Will Somerindyke (Regulus Global) koji je uzeo od Ukrainaca avans od 360 miliona za granate 155 mm koje nikada nisu isporučene i zbog čega se vodi međunarodna arbitraža između njega i Ukrajinaca. Šta očekivati od čovjeka koji je zajebo Ukrajinu u sred rata. Lik je međinarodni prevarant na veliko. Počeo karijeru švercom oružja za Sirijske pobunjenike za potrebe CIA-e.
-
Maliodmene
#45372 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Negdje sam procitao, vjeruj da ne znam gdje, nije ovo sto je on rekao.anelsol wrote: ↑09/10/2025 18:13To kaže Will SomerindykeMaliodmene wrote: ↑09/10/2025 17:03Oni i dalje nabavljaju od njih, imaju taj jedan spor al ostalo sve funkcionise normalno. Jebiga kad stalno kupujes i u takvim kolicinama normalno je da se negdje sporis, da su ih bas pokrali ne bi vise radili sa njima nikako.anelsol wrote: ↑09/10/2025 15:29
Carine u ovoj priči nisu problem. Problem je što iza ove priče stoji Will Somerindyke (Regulus Global) koji je uzeo od Ukrainaca avans od 360 miliona za granate 155 mm koje nikada nisu isporučene i zbog čega se vodi međunarodna arbitraža između njega i Ukrajinaca. Šta očekivati od čovjeka koji je zajebo Ukrajinu u sred rata. Lik je međinarodni prevarant na veliko. Počeo karijeru švercom oružja za Sirijske pobunjenike za potrebe CIA-e.
E taj lik hoće da preuzme Pretis, Binas i još što-šta u BiH.![]()
- anelsol
#45373 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Vjerovatno na KlixuMaliodmene wrote: ↑09/10/2025 18:14Negdje sam procitao, vjeruj da ne znam gdje, nije ovo sto je on rekao.anelsol wrote: ↑09/10/2025 18:13To kaže Will SomerindykeMaliodmene wrote: ↑09/10/2025 17:03
Oni i dalje nabavljaju od njih, imaju taj jedan spor al ostalo sve funkcionise normalno. Jebiga kad stalno kupujes i u takvim kolicinama normalno je da se negdje sporis, da su ih bas pokrali ne bi vise radili sa njima nikako.![]()
"'Regulus' je od samog početka rata u Ukrajini jedan od najvećih privatnih dobavljača granata i dalje ih isporučujemo. Odlučili smo ih dostavljati direktno preko EU donatora, iako i dalje imamo vrlo dobre odnose s rukovodstvom u Kijevu. Naš cilj je uvijek bio da granate stignu na front gdje su najpotrebnije. Smatram da se radi o ugovornim sporovima, kakvi se mogu desiti u bilo kojoj industriji i mi smo već riješili neke od njih, te nemam sumnje da ćemo lako riješiti i ostale. Mi smo kompanija s vrlo snažnim kapitalom i postajemo jedna od najvećih kompanija u ovom sektoru u svijetu. BiH smo pažljivo odabrali kao tržište i dalje smo uzbuđeni zbog ovdje prisutnih prilika, te smo posvećeni dugoročnom angažmanu", zaključio je Somerindyke."
I nakon ovoga bi kao Ukrajinci trebali ponovo sarađivati sa ovom firmom. Pa nisu mahniti.Institucije Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine dobile su nedavno šokantno pismo iz Ukrajine u kojem upozoravaju na firmu Regulus Global, koja je dioničar u firmi namjenske industrije Pretis, saznaje Raport.
Naime, prema informacijama Raporta, ukrajinska institucija uputila je dopis u kojem navode kako su od američke firme Regulus Global naručili određenu robu u vrijednosti 200 miliona, ali da isporuka nikad nije stigla.
Kako se navodi, naručena "roba" je dijelom plaćena avansno, što znači da je ugovor vjerovatno mnogo veći.
Ukrajinske institucije u dopisu bosanskohercegovačkim institucijama navode kako su oni došli do informacija da je firma Regulus Global kupila dionice firmi Pretis i Binas, pa zbog toga šalju upozorenja i savjet o dubinskoj provjeri.
- Point.
#45374 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
HDZ smradovi još jednom pokazuju koliki su upravo smradovi.
Iako je bilo ranije najavljeno, na današnjoj sjednici Vijeća ministar Bosne i Hercegovine nije bilo tačke u vezi sa proglašenjem dana žalosti u državi povodom smrti pjevača Halida Bešlića. Kako je za N1 kazao ministar komunikacija i transporta Edin Forto, i pored njegovog prijedloga predsjedavajuća Borja Krišto nije uvrstila tačku o danu žalosti jer, kako je kazao, "nije bilo konsenzusa".
Na sjednici Vijeća ministara BiH danas nije bilo tačke koja se najavljivala, a to je proglašavanje dana žalosti u ponedeljak povodom smrti Halida Bešlića. Zbog čega?
"Ne mogu odgovoriti na to pitanje, to je verovatno najbolje pitanje za presjedavajuću Krišto. Ona je ta koja treba da ishodi neku vrstu konsenzusa ako već zakazuje telefonsku ili hitnu sjednicu", kazao je za N1 Forto.
Ministar je potvrdio kako je u vezi ovog poslao prijedlog Vijeću ministara, a isto je učinio i njegov kolega Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, koji je uputio inicijativu.
"Da, postojao je prijedlog. Prijedlog sam uputio i ja, odmah nakon smrti gospodina Bešlića, a ministar Hurtić je rekao da je i on uputio inicijativu, on je to i objavio, tako da inicijativa zvanična sigurno postoji. I sada ako to ne dođe na glasanje, to znači da nije bilo konsenzusa. Meni je žao ako takvo nešto ne može se desiti, ne toliko da ljudi tuguju... ljudi tuguju, osjećaju šta se dešava i upravo zbog toga možda da se pošalje neka poruka da postoji nešto oko čega se svi možemo složiti, kao što je neka osoba koja je ne samo da je pjevala o mostovima, nego je on i gradio te mostove između ljudi i to se vidi i po reakcijama. Znači potpuni konsenzus u regiji oko toga šta je on značio ljudima", rekao je Forto.
On je pozdravio potez Kantona Sarajevo u vezi sa proglašenjem Dana žalosti povodom smrti Bešlića poručivši da "svi koji osjećaju da to treba da donesu, treba to da urade".
"Mislim da nije kasno i da se to još uvijek može uraditi, mislim da je to nešto što je potrebno. I u redu je da je KS, koliko znam, oni su čekali da vide hoće li biti reakcije, kako nije bilo, oni su pustili to na svoju sjednicu i to je u redu", kazao je za N1 ministar komunikacija i transporta Edin Forto.
-
sumirprimus
#45375 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Zelim da v jerujem da su nas sklepali vanzemaljci, jer ako nas je sklepo bog koji je svemoguc a ovoliko dunjakucke nepravde i bolesti jbo I to.Dozer wrote: ↑08/10/2025 23:05Vrhunski nas je sklep'o, nema sta....Hakiz wrote: ↑08/10/2025 22:00Čovjeka je bog napravio takvog da ima dugoročno pamćenje. Želju i potrebu za osvetom, svođenjem računa. Individualnih ili kolektivnih.sumirprimus wrote: ↑08/10/2025 19:46 Dakle ko i rahat patnja, nastavit zivjet u proslosti. Jebte I onda se pitamo otkud ovolika depra i crnjaci I drustvu
Evo ti Izrael, božiji odabrni narod, bog im obećao zemlju, patnja kroz istoriju, naročito holokaust, danas Izraelu opravdanje za genocid nad Palestincima. Da ispuni božije obećanje dato jevrejima prije 4.000 godina.
A mi raspravljamo o stvarima od prije 700 do 100 godina. Maltene govorimo o sadašnjosti.
Žali se tvorcu.
A, posto se tvrdi da je na "svoju sliku", analpgno tome...jbg...