Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Josip321

#2201 Re: Istina o Bogu

Post by Josip321 »

teodati wrote: 07/10/2025 18:38
Nitko ne osporava da Isus Krist nije Bog po Bibliji, ali kakav točno Bog, u tome je problem, jer Bogom ljudi nazivaju i uzrok svega, ali i Inteligenciju koja je svemir napravila, a to nije isto, prvo postoji oduvijek a drugo je rođeno, nastalo kada i naš svijet, naše prostor-vrijeme.

Za Isusa Biblija kaže da je Prvorođeni, od svega stvorenja, i sve je po Njemu, nastalo, dakle je Bog, ali rođeni, ne postoji oduvijek.

Da je star koliko i Otac, ne bi se morao "roditi od Oca", kako piše u Nicejskom vjerovanju:

https://hr.wikisource.org/wiki/Nicejsko ... vjerovanje

Tako da je pitanje u što zapravo danas većina kršćana vjeruje, u istinu o Bogu, ili u dogmu o Bogu koju su ljudi napravili 325 godine u Niceji? :?
Monogenes, prevedeno kao "jedino rođeni".
A što ta Grčka riječ u stvari znači?

Monogenes ima dvije osnovne definicije. Prva je “biti jedini te vrste unutar određenog odnosa”.
Druga definicija je “biti jedini te vrste ili klase, jedinstven po soju”.

Npr. u Hebrejima 11:17 pisac kaže da je Uzak Abrahamov jedinorođenac. Monogenes u izborniku. Da li je Izak jedini Abrahamov sin? Nije. Ali je jedini sin sa Sarom i jedini sin zavjeta.

Druga definicija je “biti jedini te vrste ili klase, jedinstven po soju”. Ovo je značenje koje se podrazumijeva u Ivanu 3:16. Ustvari, Ivan je jedini novozavjetni pisac koji koristi ovu riječ za Isusa (vidi Ivan 1:14, 18; 3:16, 18; 1. Ivanova 4:9). Njega prvenstveno zanima da prikaže Isusa kao Sina Božijeg (Ivan 20:31) i koristi ovu riječ da istakne to da je On jedinstveni Božiji Sin – koji dijeli istu božansku prirodu kao Bog – nasuprot vjernicima koji su Božiji sinovi i kćeri kroz vjeru.
Josip321

#2202 Re: Istina o Bogu

Post by Josip321 »

Nitko ne osporava da Isus Krist nije Bog po Bibliji, ali kakav točno Bog, u tome je problem, jer Bogom ljudi nazivaju i uzrok svega, ali i Inteligenciju koja je svemir napravila, a to nije isto, prvo postoji oduvijek a drugo je rođeno, nastalo kada i naš svijet, naše prostor-vrijeme.

Za Isusa Biblija kaže da je Prvorođeni, od svega stvorenja, i sve je po Njemu, nastalo, dakle je Bog, ali rođeni, ne postoji oduvijek.

Da je star koliko i Otac, ne bi se morao "roditi od Oca", kako piše u Nicejskom vjerovanju:

Tako da je pitanje u što zapravo danas većina kršćana vjeruje, u istinu o Bogu, ili u dogmu o Bogu koju su ljudi napravili 325 godine u Niceji? :?

Monogenes ima dvije osnovne definicije. Prva je “biti jedini te vrste unutar određenog odnosa”.

Npr. u Hebrejima 11:17 pisac kaže da je Izak Abrahamov jedinorođenac. Monogenes u izborniku. Da li je Izak jedini Abrahamov sin? Nije. Ali je jedini sin sa Sarom i jedini sin zavjeta.

Druga definicija je “biti jedini te vrste ili klase, jedinstven po soju”. Ovo je značenje koje se podrazumijeva u Ivanu 3:16. Ustvari, Ivan je jedini novozavjetni pisac koji koristi ovu riječ za Isusa (vidi Ivan 1:14, 18; 3:16, 18; 1. Ivanova 4:9). Njega prvenstveno zanima da prikaže Isusa kao Sina Božijeg (Ivan 20:31) i koristi ovu riječ da istakne to da je On jedinstveni Božiji Sin – koji dijeli istu božansku prirodu kao Bog – nasuprot vjernicima koji su Božiji sinovi i kćeri kroz vjeru.
toska

#2203 Re: Istina o Bogu

Post by toska »

teodati wrote: 07/10/2025 18:22
toska wrote: 07/10/2025 01:58 dok i ako Zehran odgovori.
teodati wrote: 06/10/2025 17:48 ...

Pa kada već govorimo o tome, dakle o istini, zanima me pošto nisam proučavao Kuran, a ti si veliki poznavatelj Kurana, što Kuran kaže, tko je Sotona, Đavao, Zmija, najveći neprijatelj Božji, koji zavodi narode, postoji li koji citat, stih, zapravo ajet, koji o tome konkretno govori, ako znaš koji, rado bi to pročitao, eto,

Jer u Bibliji nisam našao neko konkretno objašnjenje za to.

Unaprijed zahvaljujem. :)
Navodno su u kršćanstvu Bog i Sotona suparnici pa odatle i tvoje pitanje.
Nema toga u islamu, svi su podređeni Bogu jednako, i fizička i duhovna bića gdje spada i zlo.

Ima više ajeta, ali nema potrebe, ovo je suština, zlo je tu da loše djelo prikaže čovjeku kao ispravno i mudro:
En-Nisa:
“Šejtan im obećava i ulijeva lažnu nadu, a ono što im šejtan obećava samo je obmana."
Ali tko ili što je zapravo Šejtan, postoji nešto konkretno o tome u Kuranu?
Ne znam jesi li ozbiljan ili imaš neke skrivene namjere sa ovim pitanjem?

Naravno da postoji, konkretno i razumljivo.
Šejtan=Satana=Sotona.

Edit: moguće da sam previdio šta pitaš, šejtan može biti i u jednini i množini, a glavni je Iblis, ostali sljedbenici, mogu biti i ljudi i duhovna bića (množina).
Last edited by toska on 07/10/2025 19:49, edited 1 time in total.
Josip321

#2204 Re: Istina o Bogu

Post by Josip321 »

Inače, Bibliju tko želi studiozno čitati trebao bi se pozabaviti i etimologijom.
Npr. čitajući standardne prijevode Biblije kakvu bi definiciju dali za anđela?
A onda ako vidite korijen riječi anđeo, koja dolazi iz grčkog da li bi na svakom mjestu gdje u Bibliji piše anđeo koristili istu riječ?

Kako najspretnije prevesti Behemota u Bibliji u knjizi o Jobu?
Ili zmiju koja je zavela Evu?
Kako prevesti nešto konkretno tipa životinju ili neki pojam iz stranog na matenji jezik a da bude uvijek 100 % i točan i razumljiv čitatelju?

Tako je i sa riječju monogenes.
PixelDrifter

#2205 Re: Istina o Bogu

Post by PixelDrifter »

Vrijeme je za ozbiljne teme! :D

Image

Image
Zehran82

#2206 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 07/10/2025 19:08 Inače, Bibliju tko želi studiozno čitati trebao bi se pozabaviti i etimologijom.
A onda ako vidite korijen riječi anđeo, koja dolazi iz grčkog da li bi na svakom mjestu gdje u Bibliji piše anđeo koristili istu riječ?

Kako prevesti nešto konkretno tipa životinju ili neki pojam iz stranog na matenji jezik a da bude uvijek 100 % i točan i razumljiv čitatelju?

da li ti poznajes BIbliju dobro, i sta je za tebe Isus, BOg , Prorok, BOziji sin ili sve to?
Josip321

#2207 Re: Istina o Bogu

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 07/10/2025 20:17
Josip321 wrote: 07/10/2025 19:08 Inače, Bibliju tko želi studiozno čitati trebao bi se pozabaviti i etimologijom.

da li ti poznajes BIbliju dobro, i sta je za tebe Isus, BOg , Prorok, BOziji sin ili sve to?
Prvo mi moraš pojasniti što za tebe znači da li poznajem Bibliju dobro?

Isus je Bog, Druga Božanska Osoba, Bog Sin, Pomazanik, Krist.
Zehran82

#2208 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 07/10/2025 22:41

pa jesi li procitao cijelu, jesi li izucavao je, koliko znas o njoj itd
znaci mnogobozac si, a ne monoteista....

dali si ti svjestan da si u kontradikciji sa Isusom, jer ti Isus kaze da je jedini pravi Bog, otac na nebu....

da li ti znas sta znaci rijec "jedini pravi"?
Josip321

#2209 Re: Istina o Bogu

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 07/10/2025 23:44

dali si ti svjestan da si u kontradikciji sa Isusom, jer ti Isus kaze da je jedini pravi Bog, otac na nebu....

Bibliju nisam pročitao cijelu, nažalost. Neke sam knjige pročitao više puta, većini Biblije sam pročitao. Ostalo mi je još malo. Ali Biblija se ne čita samo od početka do kraja.
Mada je najbolje tako. Pa onda nastaviti cjeloživotno ju čitati, kojim god redoslijedom.

Nisam ja mnogobožac već si ti nerazuman i ne želiš logički razmišljati. Vjerujem u jednoga Boga. To što postoje tri božanske osobe ne proturječi jednome Bogu.

Vi pak ne dajte se zvati ‘Rabbi’ jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća. Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji jer jedan je Otac vaš – onaj na nebesima. I ne dajte da vas vođama zovu jer jedan je vaš vođa – Krist.

Kako točno gore navedeno diskvalificiran Isusa kao Boga?
Da li po tebi to znači da Isus ovdje za sebe kaže da je Krist?
A što znači Krist? To je grčki ekvivalent Mesije. Pomazanika. Kojega je to još proroka Bog pomazao osobno, odnosno Duh Sveti. - Djela 10,38
Kakav je to prorok ako se na njega ukazuje cijeli Stari zavjet, a onda on sam za sebe kaže u Luki 4,21:
18 Duh Gospodnji na meni je
jer me pomaza!
On me posla
blagovjesnikom biti siromasima,
proglasiti sužnjima oslobođenje,
vid slijepima,
na slobodu pustiti potlačene,
19 proglasiti godinu milosti Gospodnje.

20 Tada savi svitak, vrati ga poslužitelju i sjede. Oči sviju u sinagogi bijahu uprte u njega. 21 On im progovori: » Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.« 22 I svi su mu povlađivali i divili se milini riječi koje su tekle iz njegovih usta. Govorahu: »Nije li ovo sin Josipov?
Zehran82

#2210 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 08/10/2025 09:34
Zehran82 wrote: 07/10/2025 23:44

Bibliju nisam pročitao cijelu, nažalost. Neke sam knjige pročitao više puta, većini Biblije sam pročitao. Ostalo mi je još malo. Ali Biblija se ne čita samo od početka do kraja.
Mada je najbolje tako. Pa onda nastaviti cjeloživotno ju čitati, kojim god redoslijedom.

Nisam ja mnogobožac već si ti nerazuman i ne želiš logički razmišljati. Vjerujem u jednoga Boga. To što postoje tri božanske osobe ne proturječi jednome Bogu.

Vi pak ne dajte se zvati ‘Rabbi’ jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća. Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji jer jedan je Otac vaš – onaj na nebesima. I ne dajte da vas vođama zovu jer jedan je vaš vođa – Krist.

A što znači Krist? To je grčki ekvivalent Mesije. Pomazanika. Kojega je to još proroka Bog pomazao osobno, odnosno Duh Sveti. - Djela 10,38
Kakav je to prorok ako se na njega ukazuje cijeli Stari zavjet, a onda on sam za sebe kaže u Luki 4,21:
18 Duh Gospodnji na meni je
jer me pomaza!
On me posla
blagovjesnikom biti siromasima,
proglasiti sužnjima oslobođenje,
vid slijepima,
na slobodu pustiti potlačene,
19 proglasiti godinu milosti Gospodnje.

20 Tada savi svitak, vrati ga poslužitelju i sjede. Oči sviju u sinagogi bijahu uprte u njega. 21 On im progovori: » Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.« 22 I svi su mu povlađivali i divili se milini riječi koje su tekle iz njegovih usta. Govorahu: »Nije li ovo sin Josipov?

jesi jesi htio priznati to ili ne ali tako je a evo kako
Isus je Bog, Druga Božanska Osoba
ako je isus Bog, njegov Otac Bog, znaci dva minimalno Boga imas...jos mi cak i potvrdis druga bozanska osoba, a ko je prva, Bog otac...znaci dva Boga....pa ko je ovdje lud covbejce, de malo urazumite se....

znate li vi krscani da je Bog vama kuran poslao da vas opomene od tih gluposti da vjeujete u vise bogove, Bog Otac, Bog sin, Sveti Duh Bog.....sve bogovi a onda opet na silu kazete jedan Bog....

1+1+1=1 nema logike.

U zadnjoj Bozijoj objavi Bog je vas krscane nazvao zalutalim narodom, koji je izgubio kompas, i luta u neznanju...pa je sa objavio ispravio vasa kriva vjerovanja koja su vecinom dosla od zabludjelog pavla.

nista tu u tome tekst ne ukaziva da je isus Bog, to je cisto tvoje izmisljanje na silu guranje Isusa tamo gdje mu nije mjesto

a dok ti fino isus kaze, Bog jedini je Otac na nebu, tu sva prica zavrsava i Isus dokazuje koliko ste zalutali kao narod cim Isusa proglasavate Boga.

Isus kaze:

Ivan 17,1 Ovo reče Isus i podiže oči svoje na nebo i reče: "Oče, dođe čas, proslavi Sina svojega, da Sin tvoj proslavi tebe!
Ivan 17,2 Jer ti si mu dao vlast nad svakim tijelom, da svima, koje si mu dao, dadne život vječni.
Ivan 17,3 A ovo je život vječni, da spoznaju tebe, jedino pravoga Boga, i koga si poslao, Isusa Krista.

ovdje jasno i glasno Isus kaze ko je pravi Bog, Otac na nebu....znaci JEDINI, UPAMTI TO, JEDINI.

a sta je onda isus??

Luka 24:19
„I reče im: Kakvo? A oni mu rekoše: Za Isusa Nazarećanina, koji bijaše prorok, silan u djelu i riječi pred Bogom i svim narodom.”

Matej 21:10–11
„I kad on uđe u Jerusalim, zatrese se sav grad govoreći: Ko je to? A narod govoraše: Ovo je Isus prorok iz Nazareta Galilejskoga.”

znaci Bog je Otac, Isus je njegov prorok, zavrsena prica

Bog to potvrdjiva u Kuranu:

4:171 O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesiija, Isus, sin Marijin, samo je Allahov poslanik/prorok, i Riječ Njegova koju je Mariji dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog – hvaljen neka je On! – zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok.

5:72 Nevjernici su oni koji govore: "Bog je – Mesiija, sin Marijin!" A Mesiija je govorio: "O sinovi Izraelovi, klanjajte se Allahu, i mome i vašem Gospodaru! Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah će mu ulazak u Džennet(Raj) zabraniti i boravište njegovo će Džehennem(Pakao, Gehenna) biti; a nevjernicima neće niko pomoći."

Krist znaci Mesija, Mesih, Meshiha....pomaznik...

zasto je Isus nazvan tako od strane Boga????

Zato sto on svojim dodrom ruke , lijecio gubave i slijepe, ozivljavao mrtve dodirom itd

pa potare rukom a osoba izlijeci se i iozivi nakon sto je umrla osoba....

zato je on nazvan Krist/Mesih/Mesija

jeli ti sad jasno....a on nije nikakav Bog, budes li vjerovao da je Isus Bog, ne samo da ce te Isus poslati u 3 pm na sudnjem danu nego ce te Bog zestoko kazniti....

prorocanstva dolaska isusa od strane drugih proroka ne cine isusa Bogom, to je samo vasa zabludqa, urazumite se dok nije kasno, a kad smrt dodje kasno je onda, onda tek mozes da se pripremis na kaznu od strane Boga svaki onaj ko je vjerovao dqa je Isus Bog...takav nikad zakoracit nece u Raj...to Bog garantuje.
Josip321

#2211 Re: Istina o Bogu

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 08/10/2025 09:58

ako je isus Bog, njegov Otac Bog, znaci dva minimalno Boga imas...jos mi cak i potvrdis druga bozanska osoba, a ko je prva, Bog otac...znaci dva Boga....pa ko je ovdje lud covbejce, de malo urazumite se....

znate li vi krscani da je Bog vama kuran poslao da vas opomene od tih gluposti da vjeujete u vise bogove, Bog Otac, Bog sin, Sveti Duh Bog.....sve bogovi a onda opet na silu kazete jedan Bog....

1+1+1=1 nema logike.
Allah je vječan i nestvoren. Samo on je vječan i nestvoren.
Pa ipak i Kur'an je vječan i nestvoren. 1+1 nisu dva već 1 jer je Kur'an njenog atribut???
Po istoj logici po kojoj sudiš Boga u kršćanstvu onda po Kur'anu bi morao suditi i Allahu i Kur'anu. A ne koristiš istu logiku. Ako ne želiš koristiti ovu logiku onda ni Kur'an nije točan

U zadnjoj Bozijoj objavi Bog je vas krscane nazvao zalutalim narodom, koji je izgubio kompas, i luta u neznanju...pa je sa objavio ispravio vasa kriva vjerovanja koja su vecinom dosla od zabludjelog pavla.

nista tu u tome tekst ne ukaziva da je isus Bog, to je cisto tvoje izmisljanje na silu guranje Isusa tamo gdje mu nije mjesto

a dok ti fino isus kaze, Bog jedini je Otac na nebu, tu sva prica zavrsava i Isus dokazuje koliko ste zalutali kao narod cim Isusa proglasavate Boga.

jeli ti sad jasno....a on nije nikakav Bog, budes li vjerovao da je Isus Bog, ne samo da ce te Isus poslati u 3 pm na sudnjem danu nego ce te Bog zestoko kazniti....
5. Sura El-Ma'ide, ajet 47
i sljedbenicima Indžila smo bili naredili da sude prema onome što je Allah objavio u njemu. Oni koji nisu sudili prema onome što je Allah objavio – pravi su grješnici.

Da li je po ovome što kaže Kur'an Isus diskvalificiran kao Bog? Ako Kur'an kaže da Indžila knjiga od Allaha i da po njoj sude, onda znači da je istinita i nekorumpirana. Te da je Isus Bog.
A ako je Ona točna onda je Kur'an lažan.
Da li da vjerujem Bibliji ili Kur'anu? Ili možda da vjerujem Kur'anu u svemu osim ovoj Suri?
Zehran82

#2212 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 08/10/2025 12:10
Zehran82 wrote: 08/10/2025 09:58

1+1+1=1 nema logike.
Pa ipak i Kur'an je vječan i nestvoren. 1+1 nisu dva već 1 jer je Kur'an njenog atribut???
Po istoj logici po kojoj sudiš Boga u kršćanstvu onda po Kur'anu bi morao suditi i Allahu i Kur'anu. A ne koristiš istu logiku. Ako ne želiš koristiti ovu logiku onda ni Kur'an nije točan

5. Sura El-Ma'ide, ajet 47
i sljedbenicima Indžila smo bili naredili da sude prema onome što je Allah objavio u njemu. Oni koji nisu sudili prema onome što je Allah objavio – pravi su grješnici.

Da li je po ovome što kaže Kur'an Isus diskvalificiran kao Bog? Ako Kur'an kaže da Indžila knjiga od Allaha i da po njoj sude, onda znači da je istinita i nekorumpirana. Te da je Isus Bog.
A ako je Ona točna onda je Kur'an lažan.
Da li da vjerujem Bibliji ili Kur'anu? Ili možda da vjerujem Kur'anu u svemu osim ovoj Suri?

govor Boziji nije stvoren, Kuran je vjecni Boziji govor, koji je takvu strukturu dobio u 7 stoljecu...znaci objava Kurana je pocela u 7 stoljecu.

nije isto personu isusa nazivati Bogom, i njegova Oca nazvati Bogom,. dvije odvojeene persone koje nisu iste Isus=Otac, jer po Isusu je Otac > Sin

znaci vjerujes u vise bogova , htio to priznati ili ne ali to ti je realnost cim ti kazes da ti je covjek isus Bog...a bog ti u starom zavjetu kaze "Bog nije covjek"

Image

Indzil, Envagelion, Evandjelje, je Allahova objava Isusu....a ova biblija je samo neke fleke od tog evandjelja, znaci ni blizu toga, jer Biblija ova je pisana od ljudi daleko poslije Isusa i to na osnovu prica ljudi...dok pravo evandjelje, je Bozija objava isusu , pa ono sto je isus stvarno govorio je evandjelje.

Ti ako budes umro na tom vjerovanju da ti je covjek Isus Bog, sigurno ces ici u Pakao, to ti Bog garantuje, a to ti i Isus garantuje

Taj indzil nije istio kao ova sadasnja biblija, to nek ti je jasno....ova sadasnja biblija moze samo da ima malo parcijalno dijelove neke indzila, i to je sve....

Da li da vjerujem Bibliji ili Kur'anu?
treba da vjerujes Kuranu, jer ti to Bog naredjiva u Bibliji da vjerujes tom poslaniku i toj knjizi koja ce doci , Bog ti prijeti u Bibliji da ces biti pozvan na odgovornost ne odazoves li se zadnjeg Bozijem poslaniku Muhammedu i ne budes lie slijedio zadnju Boziju uputu, Kuran....tvoje slijedjenje toga je za tvoje bolje a ne za bolje muhammeda, ili ostalih muslimana, a ponajmanje Boga. Bogu ne treba da mi slijedimo njega...moze on i bez toga, ali nama to treba za nas spas.

Kuran je korektor Biblije, Bog poslao Kuran da ispravi vasa kriva uvjerenja, cak to Bog kaze u Kuranu da je to jedan od razloga slanja Kurana i vama krscanima da vas kogiruje i vrati na pravi put.
Josip321

#2213 Re: Istina o Bogu

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 08/10/2025 13:38

1.
jer Biblija ova je pisana od ljudi daleko poslije Isusa i to na osnovu prica ljudi..

2.
treba da vjerujes Kuranu, jer ti to Bog naredjiva u Bibliji da vjerujes tom poslaniku i toj knjizi koja ce doci
Puno toga odjednom nabacuješ u raspravu. Dobro bi bilo da se držiš konkretnih pitanja i na njih odgovaraš.

1. Biblija pisana kasnije? Kada je napisan Kur'an, od koga je napisan? Koliko verzija danas postoji? Što je ono bilo spaljeno? Da li je bilo usmene predaje pa onda zapisan? Mislim na konkretan Kur'an uokvirn u knjigu koju mogu otići i kupiti.

2. Gdje u Bibliji mi Bog to naređuje?
teodati

#2214 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

toska wrote: 07/10/2025 19:05
toska wrote: 07/10/2025 01:58 dok i ako Zehran odgovori.

Navodno su u kršćanstvu Bog i Sotona suparnici pa odatle i tvoje pitanje.
Nema toga u islamu, svi su podređeni Bogu jednako, i fizička i duhovna bića gdje spada i zlo.

Ima više ajeta, ali nema potrebe, ovo je suština, zlo je tu da loše djelo prikaže čovjeku kao ispravno i mudro:
En-Nisa:
“Šejtan im obećava i ulijeva lažnu nadu, a ono što im šejtan obećava samo je obmana."

Šejtan=Satana=Sotona.

Edit: moguće da sam previdio šta pitaš, šejtan može biti i u jednini i množini, a glavni je Iblis, ostali sljedbenici, mogu biti i ljudi i duhovna bića (množina).
Pa nisam to pitao, nego gdje u Kuranu piše da je Sotona, Šejtan, neki pali anđeo, razumiješ?

Koji ajet o tome govori, pošto nisam proučavao Kuran, pitam nekoga tko jeste, a taj bi to morao znati gdje piše, dakle ozbiljno pitanje postavljam, i očekujem konkretan odgovor, ako to znaš, dakako.
teodati

#2215 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Josip321 wrote: 07/10/2025 18:55

Npr. u Hebrejima 11:17 pisac kaže da je Uzak Abrahamov jedinorođenac. Monogenes u izborniku. Da li je Izak jedini Abrahamov sin? Nije. Ali je jedini sin sa Sarom i jedini sin zavjeta.

Pa jeste Isus jedinstveni Božji Sin, ali je po Bibliji rođen od Oca, shvaćaš?

Otac ni od koga nije rođen, nije to isto, dapače.

Nicejsko vjerovanje tvrdi da je i Isus vječni Bog, ali je rođen, to ne može biti, ili je jedno ili drugo, ne može biti oboje, logika.

Isto tako ako Duh Sveti izlazi od Oca i Sina, a Otac ne izlazi ni od koga, kako to može biti isto, jedino u crtanom filmu, u stvarnosti sigurno ne, o tome govorim.

I opet si u jednom postu napisao da su Bog tri osobe, ali to nije ni Isus učio a ni Apostoli, pogledaj si Apostolsko vjerovanje pa pogledaj što su oni propovijedali, da nema nikakve tri osobe u Bogu, dapače, nisu osobe ni spomenuli, e da.
toska

#2216 Re: Istina o Bogu

Post by toska »

teodati wrote: 08/10/2025 21:15

Šejtan=Satana=Sotona.

Pa nisam to pitao, nego gdje u Kuranu piše da je Sotona, Šejtan, neki pali anđeo, razumiješ?

Koji ajet o tome govori, pošto nisam proučavao Kuran, pitam nekoga tko jeste, a taj bi to morao znati gdje piše, dakle ozbiljno pitanje postavljam, i očekujem konkretan odgovor, ako to znaš, dakako.
El-Bekara-Krava:
A kada rekosmo melekima: "Poklonite se Ademu!" – oni se pokloniše, ali Iblis ne htjede, on se uzoholi i posta nevjernik.

El-Araf-Bedemi:
"E onda izlazi iz Dženneta" – reče On – "ne priliči ti da u njemu prkosiš; izlazi, ti si, zaista, od onih prezrenih!"

sura Sad:
Moje prokletstvo će te do Sudnjeg dana pratiti!
Hakiz

#2217 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

toska wrote: 08/10/2025 23:34
teodati wrote: 08/10/2025 21:15

Šejtan=Satana=Sotona.

El-Bekara-Krava:
A kada rekosmo melekima: "Poklonite se Ademu!" – oni se pokloniše, ali Iblis ne htjede, on se uzoholi i posta nevjernik.

El-Araf-Bedemi:
"E onda izlazi iz Dženneta" – reče On – "ne priliči ti da u njemu prkosiš; izlazi, ti si, zaista, od onih prezrenih!"

sura Sad:
Moje prokletstvo će te do Sudnjeg dana pratiti!
Nije ga, onako svemoćan, mogao uništiti? Ostavio ga namjerno da širi zlo?

I, što ga je, uopšte, stvorio?

Kakav je, bolje da ga nema.
PixelDrifter

#2218 Re: Istina o Bogu

Post by PixelDrifter »

Pa, mora se zlo objasniti, ostavio ga da bude odgovoran za zlo, dok je Allah zaslužan za sve što je dobro. To je koncept bajke. U realnom životu, da postoji Allah, isti bi ubio Iblisa na mjestu.
Hakiz

#2219 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

Greška.
Josip321

#2220 Re: Istina o Bogu

Post by Josip321 »

teodati wrote: 08/10/2025 21:23
Pa jeste Isus jedinstveni Božji Sin, ali je po Bibliji rođen od Oca, shvaćaš?

Otac ni od koga nije rođen, nije to isto, dapače.

Nicejsko vjerovanje tvrdi da je i Isus vječni Bog, ali je rođen, to ne može biti, ili je jedno ili drugo, ne može biti oboje, logika.

Isto tako ako Duh Sveti izlazi od Oca i Sina, a Otac ne izlazi ni od koga, kako to može biti isto, jedino u crtanom filmu, u stvarnosti sigurno ne, o tome govorim.

I opet si u jednom postu napisao da su Bog tri osobe, ali to nije ni Isus učio a ni Apostoli, pogledaj si Apostolsko vjerovanje pa pogledaj što su oni propovijedali, da nema nikakve tri osobe u Bogu, dapače, nisu osobe ni spomenuli, e da.
Evanđelje po Ivanu
Poglavlje 16

1 To sam vam govorio da se ne sablaznite.
2 Izopćavat će vas iz sinagoga.
Štoviše, dolazi čas
kad će svaki koji vas ubije
misliti da služi Bogu.
3 A to će činiti
jer ne upoznaše ni Oca ni mene.
4 Govorio sam vam ovo
da se, kada dođe vrijeme,
sjetite da sam vam rekao.«
Djelovanje Duha Svetoga»S početka vam ne rekoh ovo
jer bijah s vama.
5 A sada odlazim k onome koji me posla
i nitko me od vas ne pita: ‘Kamo ideš?’
6 Naprotiv, žalošću se ispunilo vaše srce
što vam ovo kazah.
7 No kažem vam istinu:
bolje je za vas da ja odem:
jer ako ne odem,
Branitelj neće doći k vama;
ako pak odem,
poslat ću ga k vama.

8 A kad on dođe,
pokazat će svijetu
što je grijeh,
što li pravednost,
a što osuda:
9 grijeh je
što ne vjeruju u mene;
10 pravednost –
što odlazim k Ocu
i više me ne vidite;
11 a osuda –
što je knez ovoga svijeta osuđen.
12 Još vam mnogo imam kazati,
ali sada ne možete nositi.
13 No kada dođe on – Duh Istine –
upućivat će vas u svu istinu;
jer neće govoriti sam od sebe,
nego će govoriti što čuje
i navješćivat će vam ono što dolazi.
14 On će mene proslavljati
jer će od mojega uzimati
i navješćivati vama.
15 Sve što ima Otac, moje je.
Zbog toga vam rekoh:
od mojega uzima
i – navješćivat će vama.«
16 »Opet ćete me vidjeti«»Malo, i više me nećete vidjeti;
i opet malo, pa ćete me vidjeti.«

17 Nato se neki od učenika zapitkivahu: »Što je to što nam kaže: ‘Malo, i nećete me vidjeti, i opet malo, pa ćete me vidjeti’ i ‘Odlazim Ocu’?« 18 Govorahu dakle: »Što je to što kaže ‘Malo’? Ne znamo što govori.«
19 Isus spozna da su ga htjeli pitati pa im reče: »Pitate se među sobom o tome što kazah:
‘Malo, i nećete me vidjeti;
i opet malo, pa ćete me vidjeti’?
20 Zaista, zaista, kažem vam:
vi ćete plakati i jaukati,
a svijet će se veseliti.
Vi ćete se žalostiti,
ali žalost će se vaša okrenuti u radost.
21 Žena kad rađa, žalosna je
jer je došao njezin čas;
ali kad rodi djetešce,
ne spominje se više muke
od radosti što se čovjek rodio na svijet.
22 Tako dakle i vi:
sad ste u žalosti,
no ja ću vas opet vidjeti;
i srce će vam se radovati
i radosti vaše nitko vam oteti neće.
23 U onaj me dan nećete ništa više pitati.
Zaista, zaista, kažem vam:
što god zaištete u Oca,
dat će vam u moje ime.
24 Dosad niste iskali ništa u moje ime.
Ištite i primit ćete
da radost vaša bude potpuna!«
25 Završetak govora: pobjeda nad svijetom»To sam vam govorio u poredbama.
Dolazi čas
kad vam više neću govoriti u poredbama,
nego ću vam otvoreno navješćivati Oca.
26 U onaj dan
iskat ćete u moje ime
i ne velim vam da ću ja moliti Oca za vas.
27 Ta sâm vas Otac ljubi
jer vi ste mene ljubili
i vjerovali da sam ja od Boga izišao.
28 Izišao sam od Oca i došao na svijet.
Opet ostavljam svijet i odlazim Ocu.«

29 Kažu mu učenici: »Evo, sad otvoreno zboriš i nikakvom se poredbom ne služiš. 30 Sada znamo da sve znaš i ne treba da te tko pita. Stoga vjerujemo da si izišao od Boga.«
31 Odgovori im Isus:
»Sada vjerujete?
32 Evo dolazi čas i već je došao:
raspršit ćete se svaki na svoju stranu
i mene ostaviti sáma.
No ja nisam sâm
jer Otac je sa mnom.
33 To vam rekoh da u meni mir imate.
U svijetu imate muku,
ali hrabri budite –
ja sam pobijedio svijet!«
Zehran82

#2221 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 08/10/2025 14:11

1.
jer Biblija ova je pisana od ljudi daleko poslije Isusa i to na osnovu prica ljudi..

2.
treba da vjerujes Kuranu, jer ti to Bog naredjiva u Bibliji da vjerujes tom poslaniku i toj knjizi koja ce doci
Puno toga odjednom nabacuješ u raspravu. Dobro bi bilo da se držiš konkretnih pitanja i na njih odgovaraš.

1. Biblija pisana kasnije? Kada je napisan Kur'an, od koga je napisan? Koliko verzija danas postoji? Što je ono bilo spaljeno? Da li je bilo usmene predaje pa onda zapisan? Mislim na konkretan Kur'an uokvirn u knjigu koju mogu otići i kupiti.

1. Biblija pisana kasnije?
nekad izmedju 50-90 godina nakon uzdignuca Isusa sa zemlje...i to sve na osnovu prica ljudi....mislim na novi zavjet.

Kada je napisan Kur'an, od koga je napisan?
direktno tokom Muhammedova zivota,

Bog posalje objavu preko ANdjela Gabriela kojeg Bog naziva Sveti duh, taj sveti duh je veza izmedju Boga i svih njegovih poslanika, Taj SVeti duh donosi objavu direktno od BOga raznim poslanicima/prorocima.

Kada dodje andjeo Gabriel sa objavom, MUhammedu pocne znoj sa cela da kapa, sagne glavu i slusa sta mu se recituje od Kurana, ashabi(njegovi pratioci) takodjer pognu glavu i cekaju da se objava zavrsi....kada se zavrsi dio objave, MUhammed kaze zapisite to, posto nije znao citati ni pisati, Muhamemdovi pisari u tom trenutku uzmu materijale i zapisuju sta im Muhammed izrecituje...poslije im Muhammed kaze procitajte to da vidimo jel isve zapisano kako treba, kada procitaju, to se poslije iznese narodu da narod zapamti, i manuskripti se predaju Muhammedu na cuvanje kao magacin u njegovu kucu.

Kuran je pisan na razne materijale, od koze, kosti zivotinjski, keramike, kamenja, palminog lisca, nesto papira itd....kada je Muhammed umro, halifa naredio da se tranmsfer Kuranskog teksta prebaci na jedan format, papir...tako da smo dobili onda prvu Kuran knjigu u papirnom formatu.

Koliko verzija danas postoji?
samo ima jedna verzija, nema ih vise.
Što je ono bilo spaljeno?
razni materijali na kojima je Kuan pisan, jer se transfer teksta prebacio na papir, u papirnu knjigu sa koricama.

Da li je bilo usmene predaje pa onda zapisan?
Muhammed im izrecituje cim dodje objava, a njegovi pisari to zapisu.

Mislim na konkretan Kur'an uokvirn u knjigu koju mogu otići i kupiti.
to mozes dobiti i dzabe, obrati se islamskom centru.

a evo ti Kuran dzabe ovdje
https://d1.islamhouse.com/data/bs/ih_bo ... zdanje.pdf
Zehran82

#2222 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 08/10/2025 14:11
2.

Bog nagovjstava dolazak Muhammeda Mojsiju:

Ponovljeni zakon 18,18 Podignut ću im proroka između braće njihove, kao što si ti. Riječi svoje stavit ću u usta njegova, da im kaže sve, što mu zapovjedim.
Ponovljeni zakon 18,19 A tko ne posluša riječi mojih, što će ih govoriti u ime moje, toga ću ja sam povući za to na odgovornost.

Podignut ću im proroka između braće njihove,
zidovi i arapi su braca jer poticu od Abrahama, zidovi od Isaka a arapi od Ishmaela

kao što si ti
znaci Muhammed ce biti poput MOjsija, i kad sporedimo zivot Mojsija i Muhammeda vidimo da je jako slican.

Riječi svoje stavit ću u usta njegova, da im kaže sve, što mu zapovjedim.
Kuran je direktna Bozija rijec stavljena u usta Muhammeda, da izrecituje narodu.

A tko ne posluša riječi mojih, što će ih govoriti u ime moje
Svako poglavlje Kurana pocinje sa "U ime Boga, Milostivog, Samilosnog"

toga ću ja sam povući za to na odgovornost
znaci bit ce odgovoran pred Bogom na sudnjem danu za neslijedjenje Muhammeda.

orginalni manuskript Biblije, Kumranski spisi.
Image
Image

Izaija 29,11 Tako vam je postala objava svih ovih stvari kao sadržaj knjige zapečaćene. Dadne li se jednomu, koji može čitati i kaže li se: "Čitaj to je!", on odgovori: "Ne mogu, jer je zapečaćena."
Izaija 29,12 A pruži li se knjiga jednomu u ruke, koji ne zna čitati, i kaže li se: "Čitaj to!", on odgovori: "Ne mogu čitati."

ovdje se nagovjestava davanje knjige u Pecini Hira Muhammedu koji je bio nepismen.

"the Book will be delivered into the hands(?)..." instead of "the Book will be delivered in Hira to an illiterate man..."
Umjesto: ‘Knjiga će biti predata u ruke...’, trebalo bi da stoji: ‘Knjiga će biti predata u Hiri nepismenom čovjeku...’.”

jer u orginalnom tekstu pise "u Hira"

a posto korektor je mislio da se tu radi o pogresnom pisanju pa je dodao mala slova i prepravio rijec i mislio da treba da pise u Ruke

u orginalu pise u Hira....a na grckom HeIRAs znaci ruke. pa je doda slova koja ne pripadaju tu i promijenio rijec.

Znaci Muhammedu je dosao andjeo Gabriel, Sveti duh sa objavom Kurana u Pecini Hira, i rekao mu da cita to, a Muhammed je odgovorio da ne zna citati...bas kao sto prorocanstvo iz biblije nagovjestava
Nowicki

#2223 Re: Istina o Bogu

Post by Nowicki »

Ne može se Biblija čitati bez poznavanja historijskog konteksta u kojem je nastala i poznavanja osnovnih filozofskih ideja o kojima su govorili Grci.

Isus je Logos u kršćanstvu, a Logos je Božanski um koji sve podržava. Ako bi Bog bio samo Otac bio bi previše transcedentan. U tom slučaju Bog bi bio apsolutna transcedencija. Pitanje koje se nameće kako iz apsolutne trascedencije može nastati matreijalni svijet? Bog bi u tom slučaju bio zauvijek zatvoren u samog sebe bez mogućnosti da se ispoljavanja van sebe, vječna neispoljena transcedencija. Tu je neophodan Logos kao most između transcedencije i materijalnog svijeta. Rađajući Logos Bog određuje samoga sebe kao "volju" koja teži manifestaciji. Drugim riječima, Bog ne stvara svijet iz nekog hira ili zabave, jer to bi bila antropomorfizacija Boga. Bog stvara iz svoje unutrašnje prirode, Bog nema izvanjsku motivaciju za stvaranjem nego stvara po svojoj unutarnjoj nužnosti. U prirodi Boga je da stvara. Kod Plotina koji je govorio o Jednom, ima metaforora o Suncu koje stvara sunčevu zraku, koju će kasnije preuzeti Aurelilije Augustin. Sunčeva zraka nastaje iz prirode Sunca.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2224 Re: Istina o Bogu

Post by Truba »

Bog je ljubav
a ljubav samo stvara
ljubav ne može biti rušilačka
Dozer

#2225 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

I onda zemljotres pobije par desetina ili stotina hiljada ljudi...
Vulkan izbrise s lica zemlje cijele gradove i civilizacije...
Cunami uzrokovan gornjim potopi sve i svakoga na sta naidje...

Cudna neka ljubav...
Post Reply