Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#2176 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 30/09/2025 13:00
Hakiz wrote: 30/09/2025 12:46
-Chesterfield- wrote: 30/09/2025 12:40

Haman da ti učenje o trojstvu ne daje logične odgovore pa pokušavaš pronaći mjesto Isusu izvan crkvenih dogmi ali na taj način samo praviš novu verziju iste zbrke jer Isus nikada nije rekao da je dio trojstva niti da je bog unutar prostor vremena. On je u Bibliji prikazan kao poslanik koji prenosi volju Boga i kroz koga Bog djeluje. Ako tvrdiš da je Isus Jahve i sam Bog postavlja se pitanje ko je tada upravljao svemirom dok je bio u utrobi majke ili dok je bio mrtav dva tri dana o kojima se i u Novom zavjetu ne slažu svi izvještaji. Bog koji održava sve ne može umrijeti niti nestati ni sekundu jer bi i sve stvoreno nestalo s Njim. Islam nudi jasno rješenje bez tih kontradikcija Bog je jedan i vječan nikada ne umire niti se mijenja a Isus je Njegov poslanik rođen čudom ali ipak čovjek i glasnik.
Mene, zaista čudi da planeta nije u stanju permanentnig vjerskog rata.

Isus čovjek? To je uvreda kršćanima/hrišćanima.

Sa druge strane, Muhammed nije poslanik (jevrejima i kršćanima/hrišćanima).

I ateisti, sami protiv svih :lol:

Čudo (božije?) da nema vjerskih ratova.

Isus čovjek? To je uvreda kršćanima/hrišćanima.
prolupao si i ti i krscani koji tako misle a evo ti dokaz ocit

isus kaze:
Ivan (Jovan) 8:40
„A sad tražite da ubijete mene, čovjeka koji vam je govorio istinu, koju čuh od Boga; a to Abraham nije učinio.“

Djela apostolska 2:22
„Ljudi Izraelci, čujte ove riječi: Isusa Nazarećanina, čovjeka od Boga potvrđena među vama silama, čudesima i znacima, koje Bog učini preko njega među vama, kao što i sami znate.“

1. Timoteju 2:5
„Jer jedan je Bog, i jedan posrednik između Boga i ljudi, čovjek Krist Isus.

a jeste svi odreda pukli da Bog mili sacuva :-)
Šta kažu:

Marko 1:9-11?

Psalm 2:7?

Ivan 5:17-18

Itd.

I šta je odlučeno na Prvom Nicejskom Koncilu 325. o Kristu/Hristu?

Nicejski simbol vjere glasi:

Katolička verzija

Vjerujemo u jednoga Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje, svega što postoji, vidljivoga i nevidljivoga.

Vjerujemo u jednoga Gospodina Isusa Krista, jedinoga Sina Božijega, vječno rođena od Oca, Boga od Boga, Svjetlost od Svjetlosti, pravoga Boga od pravoga Boga, rođena ne stvorena, od jednoga Bitka s Ocem. Kroz njega je sve stvoreno. Za nas ljude i za naše spasenje sišao je s neba; silom Svetoga Duha utjelovio se kroz Djevicu Mariju i postao čovjekom. Radi nas je raspet pod Poncijem Pilatom, pretrpio smrt i bio pokopan. Trećeg je dana uskrsnuo po Pismu: uzašao na nebo i sjedi zdesna Ocu. Ponovno će doći u slavi suditi živima i mrtvima, a njegovo će kraljevstvo biti bez kraja.

Vjerujemo u Svetoga Duha, Gospodina, darovaoca života, koji proizlazi od Oca (i Sina). Zajedno s Ocem i Sinom štujemo ga i slavimo. On je govorio kroz proroke.

Vjerujemo u jednu svetu, sveopću i apostolsku Crkvu. Prihvaćamo jedno krštenje za oproštenje grijeha. Očekujemo uskrsnuće mrtvih i život u svijetu koji će doći
Pravoslavna

Vjerujem u jednoga Boga Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog.
I u jednoga Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, jedinorodnog, od Oca rođenog prije svih vijekova; Svjetlost od Svjetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog – rođenog, a ne stvorenog, jednosuštnog Ocu, kroz koga je sve postalo.
Koji je radi nas ljudi i radi našeg spasenja sišao s neba, i otjelotvorio se od Duha Svetog i Marije Djeve, i postao čovjek.
I koji je raspet za nas u vrijeme Pontija Pilata, i stradao i bio pogreben.
I koji je vaskrsao u treći dan, po Pismu.
I koji se vazneo na nebesa i sjedi sa desne strane Oca.
I koji će opet doći sa slavom, da sudi živim i mrtvim; Njegovom carstvu neće biti kraja.
(Vjerujem) i u Duha Svetoga, Gospoda Životvornog, koji od Oca ishodi, koji se sa Ocem i Sinom zajedno poštuje i zajedno slavi; koji je govorio kroz proroke.
(Vjerujem) u jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu.
Ispovijedam jedno krštenje za oproštenje grijehova.
Čekam vaskrsenje mrtvih.
I život budućega vijeka. Amin.
Šta je Krist/Hrist?

Rođen kao bog, vaskrsenjem/uskrsnućem ponovo pistao bog.

Kao čovjek je živio 33 godine. A i to je postao da bi prenio poruku jer čovjek ne može vidjeti boga. Da je ostao bog, ne bi ga ljudi, apostoli najprije, vidjeli. Ne bi prenio poruku.

A ne bi ga ni Ivan Krtstitelj mogao krstiti pa mu i na Zemlji, u ljudskom obličju, potvrditi krštenjem božanstvo.

Isus je avatar boga, otjelovljenje, ljudska prikaza boga.

Nije čovjek. Bogočovjek.

Ako želiš da se poštuje dogma tvoje religije, poštuj i ti druge.

U suprotnom, jedino rješenje je vjerski rat. To želiš?
teodati

#2177 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

belfy wrote: 29/09/2025 23:12
teodati wrote: 28/09/2025 11:41
belfy wrote: 28/09/2025 00:15

ovdje si 100% u pravu. moguce je samo da pogresno procjenjujes u kojoj si ti skupini. oni "zadaci za pametne" na nivou osnovne skole su vec dovoljno pokazali sta ti smatras izazovom i mozgalicom... i, ovo ti govori neko ko je predavao u zavrsnim razredima osnovne skole...
To nisu pitanja za mene nego za kolegu dozera i njemu slične, da nauče brzo logično razmišljati, a i tebi bi dobro došla, pošto od prve ne shvaćaš baš sve napisano, samo kažem.
:lol:
ajde evo samo zabave radi - kada ja nisam razumio nesto iz prve sto si ti napisao?

ali, pazi, ima i zackoljica. ako jasno to ne pokazes, nego budes pricao uprazno/lagao, od tog posta ces dobiti pocasnu titulu "Lazov" sa kojom cu ti se obracati. jel moze - moze! evo ruka...

vjerujem da ti nece biti tesko da me citiras nesto gdje te nisam razumio, jer, vidis, lagati je lako dok ne budes uhvacen u istoj. no, dobijes nagradu, kao sto sam obecao druze teodati...
Ti si lažov i to jako veliki, svaki drugi moj post ovdje na filozofiji, na temi "teorija svega" nisi razumio, nego si tvrdio da sam je nešto sasvim drugo napisao, da sve skopiram ovdje, jel, mogu svi to tamo vidjeti, ajde, logiku uči, pa ćeš nešto i od prve shvatiti, dotle, nema koristi od tvojih postova bilo kome, to ti je činjenica, koju ti nikako da shvatiš.
Last edited by teodati on 30/09/2025 18:29, edited 1 time in total.
teodati

#2178 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 29/09/2025 23:01
teodati wrote: 29/09/2025 18:47 ----
A da probaš malo shvatiti tko su zapravo Otac, Sin, i Duh Sveti, iz Biblije, razumio bi o čemu ja pričam, ali to ni jedna kršćanska crkva još sada ne zna, a kako bi tek onda neki musliman to znao, samo kažem.

Da te poučim, ne detaljno, jer to još ne smijem, ali općenito može, dakle Otac je uzrok svega, i nije osobno biće, jedini postoji oduvijek i zauvijek, dok su Sin i Duh Sveti Prvorođena nematerijalna bića, Bogovi koji su svemir napravili, a zovu se Jahve po Bibliji. Kontaš? Još ne? Točno piše u Bibliji da je Jahve jedini Bog koji postoji u našoj dimenziji, ali nije jedno biće, već Prvo, i mnoštvo bića, dakle množina:

Postanak 1,26 I reče Bog: "Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci - svoj zemlji - i svim gmizavcima što puze po zemlji!

Eto, valjda znaš što je množina, dakle nije nas Alah napravio (Otac u Bibliji), nego Jahve (mnoštvo Prvih bića), e da. :thumbup:

Zehrane, šah mat! :-D
Ah hljebe preukusni, sta je ovo :lol: :lol: jeli ovaj lik normalan uopste
Dobio si šah mat ali izgleda da ti šah ne ide baš, ok, nema problema, samo ti vjeruj u svoje bajke, ako ateisti mogu vjerovati u glupost da je sve nastalo slučajno, i to samo od sebe, zašto ti ne bi vjerovao također u nemoguće, e da.
teodati

#2179 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Haman da ti učenje o trojstvu ne daje logične odgovore pa pokušavaš pronaći mjesto Isusu izvan crkvenih dogmi ali na taj način samo praviš novu verziju iste zbrke jer Isus nikada nije rekao da je dio trojstva niti da je bog unutar prostor vremena. On je u Bibliji prikazan kao poslanik koji prenosi volju Boga i kroz koga Bog djeluje. Ako tvrdiš da je Isus Jahve i sam Bog postavlja se pitanje ko je tada upravljao svemirom dok je bio u utrobi majke ili dok je bio mrtav dva tri dana o kojima se i u Novom zavjetu ne slažu svi izvještaji. Bog koji održava sve ne može umrijeti niti nestati ni sekundu jer bi i sve stvoreno nestalo s Njim. Islam nudi jasno rješenje bez tih kontradikcija Bog je jedan i vječan nikada ne umire niti se mijenja a Isus je Njegov poslanik rođen čudom ali ipak čovjek i glasnik.
Mene ne zanimaju ni dogme bilo koje vjere, a ni tko u što vjeruje, jer sam pola svoga života i sam bio praktični vjernik, sve dok se nisam počeo pitati neke stvari, tada sam uvidio da su sve to bajke a ne istina, eto.

Već sam objašnjavao da Bog prvo znači uzrok svega, koji jedini oduvijek i zauvijek postoji, a to je po Bibliji (Otac), ili Alah u Kuranu, ali isto tako Bogom se naziva i Inteligentna Sila koja je svemir i ljude napravila, ali ne postoji oduvijek, nego je nastala kada i naše prostor-vrijeme, dakle punim pravom se i ta Sila može zvati Bogom, a pošto se radi ne o jednom biću nego o mnoštvu, množini, možemo ih slobodno zvati Bogovima, i baš to u Bibliji piše, a ne bajka o neke tri vječne jednake osobe, jer Isus čak i nas ljude naziva Bogovima, dakle treba znati kada nešto znači Bog, zavisi od konteksta, samo kažem.

I ta inteligentna Sila koje ne postoji oduvijek (dakle nije Bog kao uzrok svega, ipak je Bog, zapravo Bogovi, jer su stvorili, bolje reći, napravili svemir i život na Zemlji), su po Bibliji Sin (Prvo rođeno biće), i Duh Sveti (ostala Prvorođena bića), tako da su Sin i Duh Sveti zapravo Jahve u Bibliji.

To kaže Biblija ne ja, a da je tako sam Isus mnogo puta tvrdi da je sam Jahve:

Ivan 14,6 Isus mu reče: "Ja sam put i istina i život: nitko ne dolazi k Ocu, osim po meni.
Ivan 14,7 Kad biste poznavali mene, onda biste poznavali i Oca mojega. Od sada poznajete ga, i vidjeste ga."
Ivan 14,8 Tada mu reče Filip: "Gospodine, pokaži nam Oca, i to nam je dosta."
Ivan 14,9 Isus mu reče: "Tako sam već dugo s vama, i nijesi me upoznao, Filipe? Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako ti veliš: 'Pokaži nam Oca'?
Ivan 14,10 Zar ne vjeruješ, da sam ja u Ocu, i da je Otac u meni? Riječi, koje vam ja govorim, ne govorim od sebe samoga, i djela čini Otac, koji ostaje u meni.
Ivan 14,11 Vjerujte mi, da sam ja u Ocu, i da je Otac u meni. Ako li ne, vjerujte mi zbog samih djela!

Eto, treba ipak svatko sam i pročitati i dobro proučiti Bibliju, a ne samo ponavljati neku dogmu koju je netko slušao od rođenja, pa će biti jasnije o čemu zapravo Biblija govori.

I kako je Isus upravljao svemirom dok je bio u utrobi Marije, i kada je bio tri dana mrtav, pa nije nikada On upravljao svemirom, a niti ga je sam napravio, nego je sve to napravilo mnoštvo Prvih bića, njih mirijade (nebrojeno mnogo), a zovu se u Bibliji Duh Sveti.

Ta bića su napravila svemir (Duh Sveti u Bibliji), a ne samo jedno biće (Sin, Isus Krist), ali im je Isus kralj i vladar i sve naprave što im naredi, tako su prvo oplodila ta Prva bića djevicu Mariju (umjetna oplodnja prije 2000 godina), a zatim su i radila sva ta "čuda" sa prirodom kada je to Isus zapovjedio, dakako nisu to prava čuda već znanje tih Prvih bića o sveukupnoj materiji, od onoga najmanjega do onoga najvećega.

Eto ukratko. :)
belfy

#2180 Re: Istina o Bogu

Post by belfy »

teodati wrote: 30/09/2025 17:46
belfy wrote: 29/09/2025 23:12
teodati wrote: 28/09/2025 11:41

To nisu pitanja za mene nego za kolegu dozera i njemu slične, da nauče brzo logično razmišljati, a i tebi bi dobro došla, pošto od prve ne shvaćaš baš sve napisano, samo kažem.
:lol:
ajde evo samo zabave radi - kada ja nisam razumio nesto iz prve sto si ti napisao?

ali, pazi, ima i zackoljica. ako jasno to ne pokazes, nego budes pricao uprazno/lagao, od tog posta ces dobiti pocasnu titulu "Lazov" sa kojom cu ti se obracati. jel moze - moze! evo ruka...

vjerujem da ti nece biti tesko da me citiras nesto gdje te nisam razumio, jer, vidis, lagati je lako dok ne budes uhvacen u istoj. no, dobijes nagradu, kao sto sam obecao druze teodati...
Ti si lažov i to jako veliki, svaki drugi moj post ovdje na filozofiji, na temi "teorija svega" nisi razumio, nego si tvrdio da sam je nešto sasvim drugo napisao, da sve skopiram ovdje, jel, mogu svi to tamo vidjeti, ajde, logiku uči, pa ćeš nešto i od prve shvatiti, dotle, nema koristi od tvojih postova bilo kome, to ti je činjenica, koju ti nikako da shvatiš.
znaci nista dokaz?

druze Lazove, znaci ne mozes da nadjes niti jedan takav moj post gdje ja tebe ne razumijem. da mozes zasigurno bi ga i postavio, jel tako? a, Lazove, od tvojih postova napokon ima neke koristi. prije sam samo mislio da si lazov, ali sada sam siguran.

ostaj ti meni zdrav i ziv i nastavi lagati... :kakoste:
-Chesterfield-

#2181 Re: Istina o Bogu

Post by -Chesterfield- »

teodati wrote: 30/09/2025 18:17
Mene ne zanimaju ni dogme bilo koje vjere, a ni tko u što vjeruje, jer sam pola svoga života i sam bio praktični vjernik, sve dok se nisam počeo pitati neke stvari, tada sam uvidio da su sve to bajke a ne istina, eto.

Već sam objašnjavao da Bog prvo znači uzrok svega, koji jedini oduvijek i zauvijek postoji, a to je po Bibliji (Otac), ili Alah u Kuranu, ali isto tako Bogom se naziva i Inteligentna Sila koja je svemir i ljude napravila, ali ne postoji oduvijek, nego je nastala kada i naše prostor-vrijeme, dakle punim pravom se i ta Sila može zvati Bogom, a pošto se radi ne o jednom biću nego o mnoštvu, množini, možemo ih slobodno zvati Bogovima, i baš to u Bibliji piše, a ne bajka o neke tri vječne jednake osobe, jer Isus čak i nas ljude naziva Bogovima, dakle treba znati kada nešto znači Bog, zavisi od konteksta, samo kažem.

I ta inteligentna Sila koje ne postoji oduvijek (dakle nije Bog kao uzrok svega, ipak je Bog, zapravo Bogovi, jer su stvorili, bolje reći, napravili svemir i život na Zemlji), su po Bibliji Sin (Prvo rođeno biće), i Duh Sveti (ostala Prvorođena bića), tako da su Sin i Duh Sveti zapravo Jahve u Bibliji.

Ivan 14,6 Isus mu reče: "Ja sam put i istina i život: nitko ne dolazi k Ocu, osim po meni.
Ivan 14,7 Kad biste poznavali mene, onda biste poznavali i Oca mojega. Od sada poznajete ga, i vidjeste ga."
Ivan 14,9 Isus mu reče: "Tako sam već dugo s vama, i nijesi me upoznao, Filipe? Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako ti veliš: 'Pokaži nam Oca'?
Ivan 14,10 Zar ne vjeruješ, da sam ja u Ocu, i da je Otac u meni? Riječi, koje vam ja govorim, ne govorim od sebe samoga, i djela čini Otac, koji ostaje u meni.
Ivan 14,11 Vjerujte mi, da sam ja u Ocu, i da je Otac u meni. Ako li ne, vjerujte mi zbog samih djela!

Eto, treba ipak svatko sam i pročitati i dobro proučiti Bibliju, a ne samo ponavljati neku dogmu koju je netko slušao od rođenja, pa će biti jasnije o čemu zapravo Biblija govori.

I kako je Isus upravljao svemirom dok je bio u utrobi Marije, i kada je bio tri dana mrtav, pa nije nikada On upravljao svemirom, a niti ga je sam napravio, nego je sve to napravilo mnoštvo Prvih bića, njih mirijade (nebrojeno mnogo), a zovu se u Bibliji Duh Sveti.

Ta bića su napravila svemir (Duh Sveti u Bibliji), a ne samo jedno biće (Sin, Isus Krist), ali im je Isus kralj i vladar i sve naprave što im naredi, tako su prvo oplodila ta Prva bića djevicu Mariju (umjetna oplodnja prije 2000 godina), a zatim su i radila sva ta "čuda" sa prirodom kada je to Isus zapovjedio, dakako nisu to prava čuda već znanje tih Prvih bića o sveukupnoj materiji, od onoga najmanjega do onoga najvećega.

Ti se pozivaš na Elohim kao da je dokaz da postoji mnoštvo bogova. Ali to je nepoznavanje hebrejskog jezika. Riječ Elohim jeste gramatički množina, ali u Hebrejskoj Bibliji se koristi za Jednog Boga u više od dvije hiljade stihova. To se zove plural majestatis, množina veličine, kao kad kralj kaže mi smo naredili a misli na sebe.

Primjer je u Postanku 1,1 gdje piše U početku stvori Elohim nebo i zemlju. Riječ stvori, bara, je u jednini a ne u množini. Dakle jasno je da se radi o jednom biću a ne o mnoštvu. Da je bilo više bogova glagol bi bio u množini.

Isus se sam poziva na Šemu i kaže Jahve Bog naš jedan je, u Marku 12,29. Da je Elohim značilo mnoštvo bogova, Isus to nikada ne bi potvrdio.
teodati

#2182 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

-Chesterfield- wrote: 30/09/2025 23:36
teodati wrote: 30/09/2025 18:17

Ti se pozivaš na Elohim kao da je dokaz da postoji mnoštvo bogova. Ali to je nepoznavanje hebrejskog jezika. Riječ Elohim jeste gramatički množina, ali u Hebrejskoj Bibliji se koristi za Jednog Boga u više od dvije hiljade stihova. To se zove plural majestatis, množina veličine, kao kad kralj kaže mi smo naredili a misli na sebe.

Primjer je u Postanku 1,1 gdje piše U početku stvori Elohim nebo i zemlju. Riječ stvori, bara, je u jednini a ne u množini. Dakle jasno je da se radi o jednom biću a ne o mnoštvu. Da je bilo više bogova glagol bi bio u množini.

Isus se sam poziva na Šemu i kaže Jahve Bog naš jedan je, u Marku 12,29. Da je Elohim značilo mnoštvo bogova, Isus to nikada ne bi potvrdio.
Jahve jeste i jednina i množina, vidi se da ne razumiješ uopće Bibliju, zavisi od konteksta što kada znači, tvrdi se da je jedan Bog (ne jedna osoba), već uzrok nastanka našega svijeta, ali da je u množini (mnoštvo osoba), to ti Biblija govori, samo kažem.
teodati

#2183 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Vidim da mnogi ne mogu shvatiti kako to može postojati NIŠTA, ok, hajdemo drugim putem da pokušamo nešto o tome reći.

Uzmimo pretpostavku da NIŠTA zbilja postoji, može? Onda se možemo pitati, ne tko je to stvorio, jer to ne treba stvarati, nego koliko je veliko to zapravo.

Ako pretpostavimo da prije našega svijeta (ako naš svijet ima početak, a službena nauka to i te kako tvrdi Velikim praskom), nije ničega bilo, ni zvijezda, ni planeta, ni materije, ni energije, ni živih bića, znači da tu gdje sada to postoji (svemir), nije bilo ničega, onda nam logika govori da to nije nešto samo najmanje, nego zauzima cijeli prostor gdje je sada naš svemir.

Ne samo to, nego ako postoje i druge dimenzije poput naše, onda i tamo sve to zauzima, ama baš sve što je moguće da postoji, cjelokupnu stvarnost, jer nije ničega bilo u cjelokupnoj stvarnosti.

Izgleda da to NIŠTA ipak nije samo nešto najmanje, nego upravo suprotno, e da. :thumbup:
toska

#2184 Re: Istina o Bogu

Post by toska »

teodati wrote: 02/10/2025 20:11 ...

Ako pretpostavimo da prije našega svijeta (ako naš svijet ima početak, a službena nauka to i te kako tvrdi Velikim praskom), nije ničega bilo, ni zvijezda, ni planeta, ni materije, ni energije, ni živih bića, znači da tu gdje sada to postoji (svemir), nije bilo ničega, onda nam logika govori da to nije nešto samo najmanje, nego zauzima cijeli prostor gdje je sada naš svemir.

....
ne postoj službeni stav nauke o tome, odnosno, postoji u smislu da je ovo što vidimo nastalo BB.
ali za takve stvari niko ne bi stavio ruku u vatru.
belfy

#2185 Re: Istina o Bogu

Post by belfy »

teodati wrote: 02/10/2025 20:11 Vidim da mnogi ne mogu shvatiti kako to može postojati NIŠTA, ok, hajdemo drugim putem da pokušamo nešto o tome reći.

Uzmimo pretpostavku da NIŠTA zbilja postoji, može? Onda se možemo pitati, ne tko je to stvorio, jer to ne treba stvarati, nego koliko je veliko to zapravo.

Ne samo to, nego ako postoje i druge dimenzije poput naše, onda i tamo sve to zauzima, ama baš sve što je moguće da postoji, cjelokupnu stvarnost, jer nije ničega bilo u cjelokupnoj stvarnosti.

Izgleda da to NIŠTA ipak nije samo nešto najmanje, nego upravo suprotno, e da. :thumbup:
ovo bi cak i prosjecan covjek procijenio kao spin na drugu temu kada nemas odgovora na postavljena pitanja. de ti prvo odgovori covjeku na postavljena pitanja, pa onda postavljaj svoja. to je osnovna kultura komunikacije.
teodati

#2186 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

toska wrote: 02/10/2025 23:39
teodati wrote: 02/10/2025 20:11 ...

....
ne postoj službeni stav nauke o tome, odnosno, postoji u smislu da je ovo što vidimo nastalo BB.
ali za takve stvari niko ne bi stavio ruku u vatru.
Postoji vjerovanje da je sve nastalo BB, samo nitko ne zna kako, to je mali problem, ali nepremostiv. :)
teodati

#2187 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Ako je točno da NIŠTA jeste i ono najmanje i ono najveće, kao i sve ono između, i to istovremeno, i u prostoru i u vremenu, onda nam ne treba bilo što drugo da dobijemo neko prostor-vrijeme, pa onda i svijest, energiju, materiju, i materijalna bića kao što smo mi ljudi.

Naravno, onda nam za objašnjenje, kako je sve nastalo, više ne treba ni nepostojeći Veliki prasak, a isto tako ni nepostojeća vječna svjesna bića.

Samo kažem, da se zna.

Ali za nastanak svemira nam trebaju i nematerijalna bića, osobito za nastanak inteligentnog života na Zemlji.

E to onda nije moguće dobiti bez onoga što u Bibliji piše, Prvorođenca, i ostalih Prvorođenih bića, bez Njih nema ni svemira ni života na Zemlji, već bi i dalje bila samo tama i praznina, e da. 8-)
teodati

#2188 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

A tko je Prvorođenac?

Kološanima 1,15 On je slika Boga nevidljivoga, Prvorođenac svakog stvorenja.

Tko je Jedinorođenac?

Ivan 3,16 Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.

Isus Krist, Sin Božji, jedini je koji vlada ne samo svemirom, koji je majušni dio naše dimenzije, nego apsolutno cijelom dimenzijom, od nastanka naše dimenzije, do završetka postojanja naše dimenzije, koji je "Alfa i Omega".

Eto zašto istina o postanku svega ima veze sa Biblijom, pa še kak. :thumbup:
teodati

#2189 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

To ti je zehrane istina o svemu što postoji, a ne tvoja bajka o nekom vječnom nepostojećem svjesnom biću, samo kažem kak stvari stojiju, sunčece mu presvetlo! :-D
teodati

#2190 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Dakle eto redoslijeda nastanka svega što postoji:

"NIŠTA, postoji oduvijek i zauvijek, naše prostor-vrijeme i druga prostor-vremena, svako u različito vrijeme, Prvorođenac, ostala Prvorođena bića, energija tih bića, materija, svemir, život na Zemlji, čovjek."

Eto ,da se ne kaže kako nisam dao točan redoslijed nastanka svega i prije javne objave, i detaljnog objašnjenja svega iz moje teorije. :)
Hakiz

#2191 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

teodati wrote: 03/10/2025 20:31 Dakle eto redoslijeda nastanka svega što postoji:

"NIŠTA, postoji oduvijek i zauvijek, naše prostor-vrijeme i druga prostor-vremena, svako u različito vrijeme, Prvorođenac, ostala Prvorođena bića, energija tih bića, materija, svemir, život na Zemlji, čovjek."

Eto ,da se ne kaže kako nisam dao točan redoslijed nastanka svega i prije javne objave, i detaljnog objašnjenja svega iz moje teorije. :)
Znači, NIŠTA je roditelj, otac i majka, Prvorođencu.

A toliki trud da se pokaže kako nešta ne može nastati ni iz čega :wink:
teodati

#2192 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Hakiz wrote: 03/10/2025 22:12
teodati wrote: 03/10/2025 20:31 Dakle eto redoslijeda nastanka svega što postoji:

Znači, NIŠTA je roditelj, otac i majka, Prvorođencu.

A toliki trud da se pokaže kako nešta ne može nastati ni iz čega :wink:
A što se može kada je stvarno sve iz NIŠTA nastalo, samo treba znati kako, a postoji samo jedan način.
Last edited by teodati on 04/10/2025 15:06, edited 1 time in total.
teodati

#2193 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Po starosti to izgleda ovako:

Bog (Ništa), pa prvo biće u svakom prostor-vremenu, kod nas to je Isus Krist (Sin iz Biblije, ili Sin Božji, svejedno), pa ostala Prva bića, pa onda energija, pa materija, pa tek onda svemir i materijalna živa bića u svemiru, a tu spadamo i mi ljudi.

Prvi puta se ovdje na Zemlji piše ta jedina istina o postanku svega, jako važno za budućnost svih nas, to znači da su Bogovi konačno odlučili učiniti kraj ovakvom životu na Zemlji, vrlo skoro, da bi napravili novi život svima nama, koji je obećan ne samo u Bibliji, nego i u svim drugim takozvanim svetim knjigama čovječanstva.

Dakle, neće nam neki vječni Bog (Otac), dati vječni materijalni život, jer ne postoji kao osobno biće, već će nam to dati Bogovi ( Prva nematerijalna bića u našem svijetu), koji i te kako znaju sve o materiji jer su je i izmislili, pa ju mogu i održavati, sve dokle naš svijet, naša dimenzija prostor-vremena postoji.

Kralj Bogova je jasno obećao da će nam sve dati što budemo tražili u Njegovo ime pa i vječni život:

Ivan 16,23: Zaista, zaista, kažem vam: što god zaištete u Oca, dat će vam u moje ime.

Eto, tko nam jedini može dati materijalni život poslije ovoga na Zemlji, e da. :thumbup:
teodati

#2194 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 23/09/2025 10:34
koja je to pogresna teorija da cujem?
Imaš neke pogrešne teorije, ali u jednome si u pravu, nije naš svijet slučajno nastao, nego ga je napravio netko inteligentan, tu se nas dvojica potpuno slažemo, samo ne mislimo na isto što bi konkretno ta inteligencija mogla biti, e to će budućnost pokazati tko je u pravu, garamt.

Glavno je to da ateisti nisu u pravu, nego vjernici koji vjeruju u inteligentni dizajn.

Pa kada već govorimo o tome, dakle o istini, zanima me pošto nisam proučavao Kuran, a ti si veliki poznavatelj Kurana, što Kuran kaže, tko je Sotona, Đavao, Zmija, najveći neprijatelj Božji, koji zavodi narode, postoji li koji citat, stih, zapravo ajet, koji o tome konkretno govori, ako znaš koji, rado bi to pročitao, eto,

Jer u Bibliji nisam našao neko konkretno objašnjenje za to.

Unaprijed zahvaljujem. :)
Josip321

#2195 Re: Istina o Bogu

Post by Josip321 »

Gdje Isus za sebe kaže da je Bog??

Reče im Isus: “Zaista, zaista, kažem vam: Prije negoli Abraham bijaše, Ja Jesam. Nato pograbiše kamenje da bace na nj; no Isus se sakrije te iziđe iz Hrama hodajući posred njih; i tako prođe. /Ivan 8,58-59

A kako Bog sebe naziva u Starom zavjetu??
I reče Bog Mojsiju: “JA SAM KOJI JESAM”; i doda: “Ovako ćeš reći djeci Izraelovoj: ‘JA JESAM poslao me k vama.’”

A npr. ovdje:
Ja i moj Otac jedno smo. Tada Židovi ponovno pograbiše kamenje da ga kamenuju. /Ivan 10,30-31

A što su ga htjeli kamenovati?
I onoga tko pohuli GOSPODINOVO ime, svakako da se pogubi; i neka ga sva zajednica kamenuje, kako stranca, tako i domoroca: kada on pohuli GOSPODINOVO ime, treba ga pogubiti. /Levitski zakonik 24,16

Pa ovdje za Sebe kaže:
Reče mu Filip: “Gospodine, pokaži nam Oca i dosta nam je.” Isus njemu reče: “Toliko sam vremena s vama i ti me, Filipe, nisi upoznao? Onaj tko je vidio mene, vidio je Oca; pa kako ti onda veliš: ‘Pokaži nam Oca’? Zar ne vjeruješ da sam ja u Ocu i Otac u meni? Riječi koje vam govorim, ne govorim od sebe, nego Otac, koji prebiva u meni, on čini djela. Vjerujte mi da sam ja u Ocu i Otac u meni. Ako ne inače, vjerujte mi zbog samih djela. /Ivan 14,8-11

Učenik Toma je izjavio vezano za Isusa: „Gospodin moj i Bog moj“ (Ivan 20,28). Isus ga ne ispravlja.

Da je Isus samo prorok poslan od Boga, a ne sam Bog onda ne bi prihvaćao štovanje. A on nikada nije ljude ispravljao nakon što bi mu iskazali štovanje.

„Tada oni na lađi pristupiše i POKLONIŠE MU SE, rekavši: ‘Uistinu, ti si Sin Božji.’“ /Matej 14,33

„Da taj nije od Boga, ne bi mogao činiti ništa.’… Tko je taj, Gospodine, da vjerujem u njega?’ Reče mu Isus: ‘Već si ga vidio. To je onaj koji govori s tobom.’ I reče on: ‘Vjerujem, Gospodine.’ I NIČICE MU SE POKLONI.“ /Ivan 9,33-38

„Ali dok su odlazile javiti njegovim učenicima, gle, susretne ih Isus i reče im: ‘Zdravo.’ I pristupiše mu, obujmiše mu noge i POKLONIŠE MU SE.“ /Matej 28,9

Uostalom, da je prorok koji se odmetnuo od Boga, onda bi to značilo da je Bog pogriješio. Da je poslao pogrešnog čovjeka.
A to bi ujedno značilo da je i Kur'an pogriješio. Jer po Islamu je Isus prorok. A ako je prorok koji prihvaća štovanje onda je odmetnut i pravi se Bogom. Onda znači da je prevario Boga. A Kur'an ga i dalje propagira.
Uostalom, što mu Kur'an daje božije atribute?
Tko će suditi na kraju vremena? Isus. Jeste da piše da će se odreći onih koji su ga na zemlji nazivali Bogom. Ali i u tome je Kur'an kontradiktoran. Na kraju vremena Bog će suditi svima i loše osuditi na pako a dobre na raj. Dakle Bog će suditi. Što će onda i Isus kao prorok imati udjela u Božije atributu i biti sudac na kraju vremena?

Ako Isus sebe ne smatra Bogom, što si daje za pravo da oprašta grijehe?

„I reče joj [Isus]: ‘Oprošteni su tvoji grijesi.’“ /Luka 7,48

„I počeše sustolnici među sobom govoriti: ‘Tko je ovaj da i grijehe oprašta?’“ /Luka 7,49

Isus kaže da se ispunilo proroštvo koje govori o njemu, a proroštvo govori o Bogu koji je rođen kao čovjek:

Duh Gospodnji na meni je
jer me pomaza!
On me posla
blagovjesnikom biti siromasima,
proglasiti sužnjima oslobođenje,
vid slijepima,
na slobodu pustiti potlačene,
proglasiti godinu milosti Gospodnje.

Tada savi svitak, vrati ga poslužitelju i sjede. Oči sviju u sinagogi bijahu uprte u njega. On im progovori: »Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.«
toska

#2196 Re: Istina o Bogu

Post by toska »

dok i ako Zehran odgovori.
teodati wrote: 06/10/2025 17:48 ...

Pa kada već govorimo o tome, dakle o istini, zanima me pošto nisam proučavao Kuran, a ti si veliki poznavatelj Kurana, što Kuran kaže, tko je Sotona, Đavao, Zmija, najveći neprijatelj Božji, koji zavodi narode, postoji li koji citat, stih, zapravo ajet, koji o tome konkretno govori, ako znaš koji, rado bi to pročitao, eto,

Navodno su u kršćanstvu Bog i Sotona suparnici pa odatle i tvoje pitanje.
Nema toga u islamu, svi su podređeni Bogu jednako, i fizička i duhovna bića gdje spada i zlo.

Ima više ajeta, ali nema potrebe, ovo je suština, zlo je tu da loše djelo prikaže čovjeku kao ispravno i mudro:
En-Nisa:
“Šejtan im obećava i ulijeva lažnu nadu, a ono što im šejtan obećava samo je obmana."
Zehran82

#2197 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 06/10/2025 17:48
Imaš neke pogrešne teorije, ali u jednome si u pravu, nije naš svijet slučajno nastao, nego ga je napravio netko inteligentan, tu se nas dvojica potpuno slažemo, samo ne mislimo na isto što bi konkretno ta inteligencija mogla biti, e to će budućnost pokazati tko je u pravu, garamt.

Glavno je to da ateisti nisu u pravu, nego vjernici koji vjeruju u inteligentni dizajn.

ima

Bog nas obavjestava da je Sotona od dzinskog svijeta, demona, a ne andjeli.....demoni imaju slobodnu volju, da rade dobro il ida zagrijese, dok andjeli nemaju mogucnost da rade zlo, samo su programirani na dobro.

Bog je usao u ugovor sa Sotonom kada je sotona se zgrijesio od Adama i Evu, trazio je od Boga da zivi do SMaka svijeta da zavodi ljude na krivi put da sto ih vise ode u Pakao...Bog mu je to dopustio , pa je Satana postao dio testa, Boziji instrument za testiranje ljudi....

Znaci Bog poziva na dobro i u Raj, dok Satana poziva na zlo i u Pakao....pa ko se kome odazove tamo i ide.

Imas li jos kakvih pitanja?
teodati

#2198 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 07/10/2025 11:15
teodati wrote: 06/10/2025 17:48

ima

Bog nas obavjestava da je Sotona od dzinskog svijeta, demona, a ne andjeli.....demoni imaju slobodnu volju, da rade dobro il ida zagrijese, dok andjeli nemaju mogucnost da rade zlo, samo su programirani na dobro.

Bog je usao u ugovor sa Sotonom kada je sotona se zgrijesio od Adama i Evu, trazio je od Boga da zivi do SMaka svijeta da zavodi ljude na krivi put da sto ih vise ode u Pakao...Bog mu je to dopustio , pa je Satana postao dio testa, Boziji instrument za testiranje ljudi....

Znaci Bog poziva na dobro i u Raj, dok Satana poziva na zlo i u Pakao....pa ko se kome odazove tamo i ide.

Imas li jos kakvih pitanja?
Ok, ali daj konkretan ajet koji to tvrdi, da je Satana neki pali anđeo, može?
teodati

#2199 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

toska wrote: 07/10/2025 01:58 dok i ako Zehran odgovori.
teodati wrote: 06/10/2025 17:48 ...

Navodno su u kršćanstvu Bog i Sotona suparnici pa odatle i tvoje pitanje.
Nema toga u islamu, svi su podređeni Bogu jednako, i fizička i duhovna bića gdje spada i zlo.

Ima više ajeta, ali nema potrebe, ovo je suština, zlo je tu da loše djelo prikaže čovjeku kao ispravno i mudro:
En-Nisa:
“Šejtan im obećava i ulijeva lažnu nadu, a ono što im šejtan obećava samo je obmana."
Ali tko ili što je zapravo Šejtan, postoji nešto konkretno o tome u Kuranu?
teodati

#2200 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Josip321 wrote: 07/10/2025 00:53 Gdje Isus za sebe kaže da je Bog??

Reče im Isus: “Zaista, zaista, kažem vam: Prije negoli Abraham bijaše, Ja Jesam. Nato pograbiše kamenje da bace na nj; no Isus se sakrije te iziđe iz Hrama hodajući posred njih; i tako prođe. /Ivan 8,58-59

A kako Bog sebe naziva u Starom zavjetu??
I reče Bog Mojsiju: “JA SAM KOJI JESAM”; i doda: “Ovako ćeš reći djeci Izraelovoj: ‘JA JESAM poslao me k vama.’”

A npr. ovdje:
Ja i moj Otac jedno smo. Tada Židovi ponovno pograbiše kamenje da ga kamenuju. /Ivan 10,30-31

A što su ga htjeli kamenovati?
I onoga tko pohuli GOSPODINOVO ime, svakako da se pogubi; i neka ga sva zajednica kamenuje, kako stranca, tako i domoroca: kada on pohuli GOSPODINOVO ime, treba ga pogubiti. /Levitski zakonik 24,16

Pa ovdje za Sebe kaže:
Reče mu Filip: “Gospodine, pokaži nam Oca i dosta nam je.” Isus njemu reče: “Toliko sam vremena s vama i ti me, Filipe, nisi upoznao? Onaj tko je vidio mene, vidio je Oca; pa kako ti onda veliš: ‘Pokaži nam Oca’? Zar ne vjeruješ da sam ja u Ocu i Otac u meni? Riječi koje vam govorim, ne govorim od sebe, nego Otac, koji prebiva u meni, on čini djela. Vjerujte mi da sam ja u Ocu i Otac u meni. Ako ne inače, vjerujte mi zbog samih djela. /Ivan 14,8-11

Učenik Toma je izjavio vezano za Isusa: „Gospodin moj i Bog moj“ (Ivan 20,28). Isus ga ne ispravlja.

Da je Isus samo prorok poslan od Boga, a ne sam Bog onda ne bi prihvaćao štovanje. A on nikada nije ljude ispravljao nakon što bi mu iskazali štovanje.

„Tada oni na lađi pristupiše i POKLONIŠE MU SE, rekavši: ‘Uistinu, ti si Sin Božji.’“ /Matej 14,33

„Da taj nije od Boga, ne bi mogao činiti ništa.’… Tko je taj, Gospodine, da vjerujem u njega?’ Reče mu Isus: ‘Već si ga vidio. To je onaj koji govori s tobom.’ I reče on: ‘Vjerujem, Gospodine.’ I NIČICE MU SE POKLONI.“ /Ivan 9,33-38

„Ali dok su odlazile javiti njegovim učenicima, gle, susretne ih Isus i reče im: ‘Zdravo.’ I pristupiše mu, obujmiše mu noge i POKLONIŠE MU SE.“ /Matej 28,9

Uostalom, da je prorok koji se odmetnuo od Boga, onda bi to značilo da je Bog pogriješio. Da je poslao pogrešnog čovjeka.
A to bi ujedno značilo da je i Kur'an pogriješio. Jer po Islamu je Isus prorok. A ako je prorok koji prihvaća štovanje onda je odmetnut i pravi se Bogom. Onda znači da je prevario Boga. A Kur'an ga i dalje propagira.
Uostalom, što mu Kur'an daje božije atribute?
Tko će suditi na kraju vremena? Isus. Jeste da piše da će se odreći onih koji su ga na zemlji nazivali Bogom. Ali i u tome je Kur'an kontradiktoran. Na kraju vremena Bog će suditi svima i loše osuditi na pako a dobre na raj. Dakle Bog će suditi. Što će onda i Isus kao prorok imati udjela u Božije atributu i biti sudac na kraju vremena?

Ako Isus sebe ne smatra Bogom, što si daje za pravo da oprašta grijehe?

„I reče joj [Isus]: ‘Oprošteni su tvoji grijesi.’“ /Luka 7,48

„I počeše sustolnici među sobom govoriti: ‘Tko je ovaj da i grijehe oprašta?’“ /Luka 7,49

Isus kaže da se ispunilo proroštvo koje govori o njemu, a proroštvo govori o Bogu koji je rođen kao čovjek:

Duh Gospodnji na meni je
jer me pomaza!
On me posla
blagovjesnikom biti siromasima,
proglasiti sužnjima oslobođenje,
vid slijepima,
na slobodu pustiti potlačene,
proglasiti godinu milosti Gospodnje.

Tada savi svitak, vrati ga poslužitelju i sjede. Oči sviju u sinagogi bijahu uprte u njega. On im progovori: »Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.«
Nitko ne osporava da Isus Krist nije Bog po Bibliji, ali kakav točno Bog, u tome je problem, jer Bogom ljudi nazivaju i uzrok svega, ali i Inteligenciju koja je svemir napravila, a to nije isto, prvo postoji oduvijek a drugo je rođeno, nastalo kada i naš svijet, naše prostor-vrijeme.

Za Isusa Biblija kaže da je Prvorođeni, od svega stvorenja, i sve je po Njemu, nastalo, dakle je Bog, ali rođeni, ne postoji oduvijek.

Da je star koliko i Otac, ne bi se morao "roditi od Oca", kako piše u Nicejskom vjerovanju:

https://hr.wikisource.org/wiki/Nicejsko ... vjerovanje

Tako da je pitanje u što zapravo danas većina kršćana vjeruje, u istinu o Bogu, ili u dogmu o Bogu koju su ljudi napravili 325 godine u Niceji? :?
Post Reply