Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
teodati

#2151 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Istina o Bogu je da Bog, uzrok svega, koji oduvijek postoji, nije osobno biće, ali je zato Stvoritelj materijalnoga svijeta, svemira i života na Zemlji, i te kako osobno biće, ali ne jedno, nego nebrojeno mnoštvo, mirijada bića, starijih od našega svemira.

Bogom ljudi nazivaju i uzrok svega ali i inteligentnu Silu koja je svemir napravila, nije to isto, i jedno i drugo je Bog, zavisi od konteksta.

Ako je tako, a jeste, treba samo znati kada nešto znači Bog, dakle u smislu uzroka svega, nije neko osobno biće s kojim možemo doći u kontakt, i samo je onda jedan Bog, a kada gledamo u smislu inteligencije koja je napravila svemir, onda je Bog mnoštvo bića, dakle Bogova, s punim pravom se mogu tako nazivati, dapače.

Isus čak tvrdi da smo i mi ljudi Bogovi, naravno, kada potječemo od inteligentnih, pametnih Bogova, a ne od majmuna, samo kažem, e da. :thumbup:
Dozer

#2152 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

teodati wrote: 26/09/2025 07:21 Normalno da nedostatak dokaza nije dokaz ni za što, već sam ti to objašnjavao, isto kao što nedostatak dokaza prije recimo 7 stoljeća, nije bio nikakav dokaz da Amerika ne postoji, i u ono vrijeme kao i sada, trebalo je dokazati da Amerika ne postoji, a ne samo tvrditi na osnovu nedostatka dokaza o tome.
Ma hajde... Logika ti je top, nema dalje... To sto za Ameriku nisu znali na arapskom poluotoku nije mjerodavno ni za sta jer i tada u toj Americi su zivjeli neki ljudi, a koji takodjer nisu znali za postojanje arapskog poluotoka. Da li to znaci da nijedno nije postojalo i da kasnije to postojanje nije dokazano? Znamo odgovor. Da li isto mozemo reci za Isusa? Naravno da ne mozemo jer za njega nisu postojali dokazi ni prije 2000 godina, a jos ih je manje danas. Tacnije, danas se kroz more naucno potvrdjenih dokaza o drugim stvarima iz tog vremena, a koje sam vec naveo X puta (kao i mnogi drugi forumasi), sasvim lijepo i jasno vidi da Isus i religijskom smislu nije postojao, nego da je sve oko njega izmisljeno i napumpano puno kasnije. Mozda on kao osoba jeste postojao, ali nije imao apsolutno nikakve veze s krscanstvom, ni bilo cime sto mu se pripisuje.
Opet ti logika nije jača strana, isto je s time da je Isus izmišljen, da bi nešto bila istina, mora se to dokazati, i već sam naveo nekoliko razloga zašto nema pisanih direktnih dokaza o tome, a Isus ni nije ništa pisao nego je propovijedao, učio ljude, a drugi su to zapisali.
LOGIKA
Logika je, po svom sadržaju, sistematsko proučavanje tvrdnji (sudova, argumenata) i njihovih veza sa zaključkom. Logički ispravna tvrdnja je ona kod koje postoji logička osnova koja povezuje pretpostavku iz tvrdnje sa zaključkom i potvrđuje je.
Sad procitaj pasus iznad. I primijeni tu svoju logiku na njemu.
To što ti vjeruješ da je Isus izmišljen, isto kao i bilo tko drugi, je samo tvoja vjera, bez ijednoga valjanoga dokaza, kraj priče, i neću se više natezati sa tako banalnim stvarima, ak ne shvaćaš tu logiku, to je tvoj veliki problem, a ne moj. 8-)
Problem je u "toj logici". Ti imas neku svoju abuzenze logiku, ali koja se bas i ne susrece previse sa stvarnim logickim procesom razmisljanja, analize i zakljucivanja.
Hakiz

#2153 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

teodati wrote: 26/09/2025 07:21
Dozer wrote: 25/09/2025 22:38 Znaci, nedostatak dokaza da je postojao nije samo po sebi dokaz?
Nepostojanje ijednog jedinog slova koje je napisao o svojim "propovijedima", nije dokaz da ih nikad nije ni napisao?
Nedostatak istorijskih zapisa njegovih savremenika nije dokaz bilo cega?
Naucno dokazane cinjenice o vremenu pisanja kojekakvih "jevandjelja" kijekakvih "apostola", decenijama i vijekovima nakon Isusa, nisu dokaz nicega?
Logika ...zna se sta je :D

Hajde, ima vremena, shvatices to jednom u vjecnom zivotu.
Normalno da nedostatak dokaza nije dokaz ni za što, već sam ti to objašnjavao, isto kao što nedostatak dokaza prije recimo 7 stoljeća, nije bio nikakav dokaz da Amerika ne postoji, i u ono vrijeme kao i sada, trebalo je dokazati da Amerika ne postoji, a ne samo tvrditi na osnovu nedostatka dokaza o tome.

Opet ti logika nije jača strana, isto je s time da je Isus izmišljen, da bi nešto bila istina, mora se to dokazati, i već sam naveo nekoliko razloga zašto nema pisanih direktnih dokaza o tome, a Isus ni nije ništa pisao nego je propovijedao, učio ljude, a drugi su to zapisali.

To što ti vjeruješ da je Isus izmišljen, isto kao i bilo tko drugi, je samo tvoja vjera, bez ijednoga valjanoga dokaza, kraj priče, i neću se više natezati sa tako banalnim stvarima, ak ne shvaćaš tu logiku, to je tvoj veliki problem, a ne moj. 8-)
Vidiš, Amerika je dobila ime po Amerigu Vespucciju, italijanskom istraživaču koji jedokazao da je teritorija koju je Kolumbo "otkrio" samostalan kontinent.

Riječ otkrio je namjerno pod navodnicima. To što je otkrio Evropi, dok su plemena koja su na toj zemlji živjela oduvijek znala za nju samo pokazuje eurocentrični, kolonizatorski način razmišljanja. Kao, ako evropljani nisu znali i ne postoji. Arogantno i šovinistički. Zbog toga pod navodnicima. Moglo bi se reći i da je otkrio Evropu tim plemenima. A po ta plemena, bolje da nije. Vazda neko nastrada kada bijelac napreduje.

Tako da, moj teodati, Amerika i nije postojala prije 7 stoljeća. Neka zemlja, teritorij jeste postojao, ali Amerika nije :lol:

A možda je Kolumbo, kada se iskrcao na tlu današnjih Bahama, ili Dominikanske republike, gdje god da je prvo stupio na tlo, zatekao tablu na kojoj je pisalo "Amerika, dobrodošli bijeli istraživači koji ćete nas pobiti oružjem i bolestima, opljačkati naše zlato, okupirati i kolonizirati našu zemlju, naseliti je i pretvoriti u bjelački teritorij, a nas pretvoriti u ljude bez prava".

Možda je billa neka takva tabla.
teodati

#2154 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Ajde ateisti, ne pričajte više gluposti, primjer Amerike je dokaz da i tvrdnju da nešto ne postoji, dakle ono što ne postoji treba dokazati, jer sam nedostatak dokaza nije sto postotni dokaz da Amerika ne postoji, pametnome zbilja dosta.

Prvo naučite osnove logike, da vas ne moraju drugi to učiti, samo kažem.

Tako je i sa svime što se tvrdi bilo da postoji ili ne postoji, kraj priče za mene, eto. 8-)
Hakiz

#2155 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

teodati wrote: 26/09/2025 17:09 Ajde ateisti, ne pričajte više gluposti, primjer Amerike je dokaz da i tvrdnju da nešto ne postoji, dakle ono što ne postoji treba dokazati, jer sam nedostatak dokaza nije sto postotni dokaz da Amerika ne postoji, pametnome zbilja dosta.

Tako je i sa svime što se tvrdi bilo da postoji ili ne postoji, kraj priče za mene, eto. 8-)
Fakat lupetaš.

Ne može niko reći da nešta ne postoji prije nego što neko drugi ustvrdi da postoji.

Ne mogu ja reći da bog ne postoji prije nego što neko prvo ne izjavi "Bog je stvoritelj svega i upravlja svime, postoji" Zašto ne mogu ja prvi? Jer uopšte nemam ideju o bogu, o pojmu boga. Tek kada neko smisli taj pojam i definiše ga, ja mogu da tvrdim suprtono.

Pa, kako je prva, originalna, arhetipska, osnovna itd tvrdnja da ima boga, dokazivanje te tvrdnje je na onome ko ju je izrekao. Svi koji nakon toga ustvrde suprotno, ustvrde "Nije tačno da ga ima, nema ga", samo odgovoraju na originalnu tvrdnju. I zbog toga teret dokazivanja nije na njima.

Tako i jeste formiran stav da se dokazuje afirmativna tvrdnja, da nešta ima. Ne dokazuje se da nema.

Nemoj više o logici.
teodati

#2156 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Da smo mi ljudi potomci pravih Bogova, sam kralj Bogova, Isus Krist više puta tvrdi, i čak kaže da ćemo jednom i veća čuda činiti nego On, citat:

Ivan 14,12 Zaista, zaista, kažem vam: Tko vjeruje u mene, djela, koja ja činim, i on će činiti, i veća će od ovih činiti.

Isto tako čuda nije Isus sam činio, nego su to Bogovi činili, koji vladaju svim česticama u svemiru koje postoje, u Bibliji se nazivaju Duh Sveti, Životvorac, tako da su isti Bogovi činili ta čuda i poslije Uskrsnuća, kada je Isus otišao sa Zemlje, sam kralj je naredio da slušaju Apostole, pa kada su Petar ili bilo koji Apostol nešto naredili, Bogovi su to napravili, a eto i citata o tome da im je Isus tu vlast dao:

Matej 10,7 Idite i navješćujte: "Blizu je kraljevstvo nebesko.
Matej 10,8 Liječite bolesne, dižite mrtve čistite gubave i izgonite đavle! Zabadava ste dobili, zabadava dajte!

I tko onda ne bi povjerovao, kada je svojim očima vidio kako nekoliko dana mrtav čovjek ustaje, i nastavlja živjeti kao da ništa nije bilo, ne treba onda nikakav pisani dokaz, dapače, e da. :thumbup:
teodati

#2157 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Hakiz wrote: 26/09/2025 17:24
teodati wrote: 26/09/2025 17:09 Ajde ateisti, ne pričajte više gluposti, primjer Amerike je dokaz da i tvrdnju da nešto ne postoji, dakle ono što ne postoji treba dokazati, jer sam nedostatak dokaza nije sto postotni dokaz da Amerika ne postoji, pametnome zbilja dosta.

Fakat lupetaš.

Ne može niko reći da nešta ne postoji prije nego što neko drugi ustvrdi da postoji.

Ne mogu ja reći da bog ne postoji prije nego što neko prvo ne izjavi "Bog je stvoritelj svega i upravlja svime, postoji" Zašto ne mogu ja prvi? Jer uopšte nemam ideju o bogu, o pojmu boga. Tek kada neko smisli taj pojam i definiše ga, ja mogu da tvrdim suprtono.

Pa, kako je prva, originalna, arhetipska, osnovna itd tvrdnja da ima boga, dokazivanje te tvrdnje je na onome ko ju je izrekao. Svi koji nakon toga ustvrde suprotno, ustvrde "Nije tačno da ga ima, nema ga", samo odgovoraju na originalnu tvrdnju. I zbog toga teret dokazivanja nije na njima.

Tako i jeste formiran stav da se dokazuje afirmativna tvrdnja, da nešta ima. Ne dokazuje se da nema.

Nemoj više o logici.
Nemaš ti pojma o pojmu iz logike, kakve veze ima ako tko što izjavi sa stvarnom činjenicom, nikakve, znači nešto ne postoji ako to netko ne izjavi,
i ti bi onda o logici, e pameti! :zid:
Hakiz

#2158 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

teodati wrote: 26/09/2025 17:32

Fakat lupetaš.

Nemoj više o logici.
Nemaš ti pojma o pojmu iz logike, kakve veze ima ako tko što izjavi sa stvarnom činjenicom, nikakve, znači nešto ne postoji ako to netko ne izjavi,
E svašta :shock:

Dosta je bilo, kao što rekoh u drugom postu, ostavljam te sa tvojim zabludama. Imaš pravo na njih.
teodati

#2159 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Hakiz wrote: 26/09/2025 17:40
teodati wrote: 26/09/2025 17:32

Fakat lupetaš.

Nemoj više o logici.
E svašta :shock:

Dosta je bilo, kao što rekoh u drugom postu, ostavljam te sa tvojim zabludama. Imaš pravo na njih.
Pa kad nemaš pojma o logici, dat ti je jasan primjer Amerike, a koji dokazuje da nisi u pravu, a ti opet po svome, vjeruj u što hoćeš, ali nećeš nekoga uvjeriti u te svoje nelogične akrobacije koje nemaju ni trunke razuma ni zdrave pameti, pozdrav.
Last edited by teodati on 26/09/2025 19:34, edited 1 time in total.
teodati

#2160 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Ivan 11,25 Isus joj reče: "Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će.

Tko to može tako govoriti, samo netko tko zbilja ima vlast nad materijom, to neki neuki seljak nije mogao izmisliti, isto kao i poučne priče poput ove:

Luka 15,11 Tada nastavi: "Jedan je čovjek imao dva sina.
Luka 15,12 Mlađi od njih reče ocu: 'Oče, daj mi dio od imanja, što pripada meni.' On im dakle podijeli imanje.
Luka 15,13 Nekoliko dana kasnije, pokupi mlađi sin sve i ode u daleku zemlju. Ondje prosu imanje svoje živeći raspušteno.
Luka 15,14 Kad je bio sve potrošio, nastade u onoj zemlji velika glad, i on počne stradati.
Luka 15,15 Tada otiđe i najmi se kod jednoga građanina one zemlje. Ovaj ga posla u polja svoja, da čuva svinje.
Luka 15,16 Rado bi bio utišao glad svoju mahunama, što su jele svinje; ali mu ih nitko nije davao.
Luka 15,17 Tada dođe k sebi i reče: 'Koliko najamnika u oca mojega imaju kruha u izobilju, a ja ovdje umirem od gladi!
Luka 15,18 Ustat ću, poći ću k ocu svojemu i reći ću mu: "Oče, sagriješih nebu i tebi,
Luka 15,19 Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim; primi me kao jednoga od svojih najamnika!'
Luka 15,20 Ustade dakle i otiđe k ocu svojemu. Već izdaleka ugleda ga otac njegov, i sažali mu se. Potrča mu u susret, pade mu oko vrata i poljubi ga.
Luka 15,21 A sin mu reče: 'Oče, sagriješih nebu i tebi nisam više dostojan zvati se sinom tvojim.'
Luka 15,22 A otac zapovjedi slugama svojim: 'Donesite brzo najbolju haljinu i obucite mu je! Podajte mu prsten na ruku i obuću na noge!
Luka 15,23 Onda dovedite tele ugojeno i zakoljite ga! Održat ćemo radosnu gozbu i proveselit ćemo se.
Luka 15,24 Jer ovaj moj sin bio je mrtav i živi opet, bio je izgubljen i nađe se.' I stadoše držati radosnu gozbu.
Luka 15,25 Sin njegov stariji bio je upravo u polju. Kad dođe i približi se kući, začu glazbu i igru.
Luka 15,26 Dozva jednoga od sluga i zapita, što je to?
Luka 15,27 Brat je tvoj došao, odgovori mu on. I otac je tvoj dao zaklati tele ugojeno, jer ga je opet dobio zdrava.
Luka 15,28 Tada se on rasrdi i ne htjede da uđe. Otac njegov izađe i počne ga nagovarati.
Luka 15,29 A on odgovori ocu: 'Već tolike godine služim ti, i nikada još ne prestupih tvoje zapovijedi. A meni još nikada nisi dao jareta, da bih se proveselio sa svojim prijateljima.
Luka 15,30 A sad, kad dođe taj tvoj sin, koji ti je imanje prosuo s bludnicama, dao si mu zaklati tele ugojeno.'
Luka 15,31 On mu reče: 'Sine, ti si uvijek sa mnom, i sve je moje tvoje.
Luka 15,32 A trebalo je održati radosnu gozbu i proveseliti se; jer ovaj brat tvoj bio je mrtav i živi opet; bio je izgubljen, i nađe se.'"

Ako je to sve neki neuki seljak izmislio, svaka mu čast, jednostavnim riječima izraziti najdublja osjećanja, e da. :thumbup:
belfy

#2161 Re: Istina o Bogu

Post by belfy »

teodati wrote: 26/09/2025 18:16 Ivan 11,25 Isus joj reče: "Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će.

Tko to može tako govoriti, samo netko tko zbilja ima vlast nad materijom, to neki neuki seljak nije mogao izmisliti, isto kao i poučne priče poput ove:

Luka 15,11 Tada nastavi: "Jedan je čovjek imao dva sina.
Luka 15,12 Mlađi od njih reče ocu: 'Oče, daj mi dio od imanja, što pripada meni.' On im dakle podijeli imanje.
Luka 15,13 Nekoliko dana kasnije, pokupi mlađi sin sve i ode u daleku zemlju. Ondje prosu imanje svoje živeći raspušteno.
Luka 15,14 Kad je bio sve potrošio, nastade u onoj zemlji velika glad, i on počne stradati.
Luka 15,15 Tada otiđe i najmi se kod jednoga građanina one zemlje. Ovaj ga posla u polja svoja, da čuva svinje.
Luka 15,16 Rado bi bio utišao glad svoju mahunama, što su jele svinje; ali mu ih nitko nije davao.
Luka 15,17 Tada dođe k sebi i reče: 'Koliko najamnika u oca mojega imaju kruha u izobilju, a ja ovdje umirem od gladi!
Luka 15,18 Ustat ću, poći ću k ocu svojemu i reći ću mu: "Oče, sagriješih nebu i tebi,
Luka 15,19 Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim; primi me kao jednoga od svojih najamnika!'
Luka 15,20 Ustade dakle i otiđe k ocu svojemu. Već izdaleka ugleda ga otac njegov, i sažali mu se. Potrča mu u susret, pade mu oko vrata i poljubi ga.
Luka 15,21 A sin mu reče: 'Oče, sagriješih nebu i tebi nisam više dostojan zvati se sinom tvojim.'
Luka 15,22 A otac zapovjedi slugama svojim: 'Donesite brzo najbolju haljinu i obucite mu je! Podajte mu prsten na ruku i obuću na noge!
Luka 15,23 Onda dovedite tele ugojeno i zakoljite ga! Održat ćemo radosnu gozbu i proveselit ćemo se.
Luka 15,24 Jer ovaj moj sin bio je mrtav i živi opet, bio je izgubljen i nađe se.' I stadoše držati radosnu gozbu.
Luka 15,25 Sin njegov stariji bio je upravo u polju. Kad dođe i približi se kući, začu glazbu i igru.
Luka 15,26 Dozva jednoga od sluga i zapita, što je to?
Luka 15,27 Brat je tvoj došao, odgovori mu on. I otac je tvoj dao zaklati tele ugojeno, jer ga je opet dobio zdrava.
Luka 15,28 Tada se on rasrdi i ne htjede da uđe. Otac njegov izađe i počne ga nagovarati.
Luka 15,29 A on odgovori ocu: 'Već tolike godine služim ti, i nikada još ne prestupih tvoje zapovijedi. A meni još nikada nisi dao jareta, da bih se proveselio sa svojim prijateljima.
Luka 15,30 A sad, kad dođe taj tvoj sin, koji ti je imanje prosuo s bludnicama, dao si mu zaklati tele ugojeno.'
Luka 15,31 On mu reče: 'Sine, ti si uvijek sa mnom, i sve je moje tvoje.
Luka 15,32 A trebalo je održati radosnu gozbu i proveseliti se; jer ovaj brat tvoj bio je mrtav i živi opet; bio je izgubljen, i nađe se.'"

Ako je to sve neki neuki seljak izmislio, svaka mu čast, jednostavnim riječima izraziti najdublja osjećanja, e da. :thumbup:
za ovakva pitanja, a sto se tice krscanstva ti je najbolja adresa @Truba. ako se udostoji da ti se javi. posto si levat...
teodati

#2162 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Poučne priče ne znaju neuki seljaci pričati, nego netko daleko stariji i pametniji, samo kažem.
teodati

#2163 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Kako bi se rekla istina o našem postanku u nekoliko riječi:

"Sve je nastalo iz doslovnoga NIŠTA, kada su se stvorili uvjeti, nastalo je naše prostor-vrijeme, a u središtu je istovremeno nastalo Prvo inteligentno nematerijalno biće u našem prostor-vremenu, poznato na Zemlji kao Isus Krist, to biće je omogućilo, nastanak, rođenje, kako god to zvali, drugih isto takvih Prvih nematerijalnih bića, mnogo vremena kasnije došla su ta bića na ideju da naprave materiju, svemir, kao i materijalni inteligentni život na Zemlji, čovjeka, sa svrhom da poslije života na Zemlji, živi s Njima toliko dugo koliko će naše prostor-vrijeme postojati, poslije toga će se sve opet vratiti u NIŠTA, jer je jedino NIŠTA, jedini pravi Bog, koji postoji oduvijek i zauvijek!"

Matej 19,28 A Isus reče im: zaista vam kažem da će te vi koji idete za mnom, u drugom rođenju, kad sjede sin čovječij na prijestolu slave svoje, sješćete i vi na dvanaest prijestola i suditi nad dvanaest koljena Izrailjevijeh.
Matej 19,29 I svaki, koji ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili mater, ili ženu, ili djecu, ili zemlju, imena mojega radi, primiče sto puta onoliko, i dobiče život vječni.

Vječni život =cjelokupno postojanje našega prostor-vremena, beskonačnost u konačnom obliku i prostora i vremena, e da. :thumbup:
belfy

#2164 Re: Istina o Bogu

Post by belfy »

teodati wrote: 27/09/2025 17:26 Poučne priče ne znaju neuki seljaci pričati, nego netko daleko stariji i pametniji, samo kažem.
ovdje si 100% u pravu. moguce je samo da pogresno procjenjujes u kojoj si ti skupini. oni "zadaci za pametne" na nivou osnovne skole su vec dovoljno pokazali sta ti smatras izazovom i mozgalicom... i, ovo ti govori neko ko je predavao u zavrsnim razredima osnovne skole...
teodati

#2165 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

belfy wrote: 28/09/2025 00:15
teodati wrote: 27/09/2025 17:26 Poučne priče ne znaju neuki seljaci pričati, nego netko daleko stariji i pametniji, samo kažem.
ovdje si 100% u pravu. moguce je samo da pogresno procjenjujes u kojoj si ti skupini. oni "zadaci za pametne" na nivou osnovne skole su vec dovoljno pokazali sta ti smatras izazovom i mozgalicom... i, ovo ti govori neko ko je predavao u zavrsnim razredima osnovne skole...
To nisu pitanja za mene nego za kolegu dozera i njemu slične, da nauče brzo logično razmišljati, a i tebi bi dobro došla, pošto od prve ne shvaćaš baš sve napisano, samo kažem.
teodati

#2166 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Bogovi koji su svemir napravili znaju sve o materiji, i to kako je bilo što nastalo, jer su to sami napravili, i kakav oblik ima bilo što materijalno, bilo koja čestica, mi to kako se vidi iz ova dva linka ne možemo znati jer nemamo tehnologiju za ono ispod Planckove duljine, a tamo isto tako sve vrvi od prostora različitih oblika i veličina, dakako ono najmanje jedino nema neki oblik, već je bez oblika.

Da je sve materijalno što postoji nastalo od inteligencije, koja je stara kao i naše prostor-vrijeme, govore ovi citati iz Bibliji:

Ivan 1,1 U početku bijaše Riječ, i Riječ, bijaše u Boga, i Bog bijaše Riječ.
Ivan 1,2 Ova bijaše u početku u Boga
Ivan 1,3 Sve je po njoj postalo, i bez nje ništa nije postalo, što je postalo.
Ivan 1,4 U njoj bijaše život, i život bijaše Svjetlost ljudima.
Ivan 1,5 Svjetlost zasvijetli u tami; ali tama ga ne obuze.

Riječ je Isus Krist, Prvo rođeno biće u našem prostor-vremenu, i čista svjetlost (ne foton), koja je omogućila rađanje drugih Prvih bića, i iz toga je svemir nastao, kao i mi ljudi, i život na Zemlji, e da! :thumbup:
Zehran82

#2167 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 28/09/2025 12:53 Bogovi koji su svemir napravili znaju sve o materiji, i to kako je bilo što nastalo, jer su to sami napravili, i kakav oblik ima bilo što materijalno, bilo koja čestica, mi to kako se vidi iz ova dva linka ne možemo znati jer nemamo tehnologiju za ono ispod Planckove duljine, a tamo isto tako sve vrvi od prostora različitih oblika i veličina, dakako ono najmanje jedino nema neki oblik, već je bez oblika.

Da je sve materijalno što postoji nastalo od inteligencije, koja je stara kao i naše prostor-vrijeme, govore ovi citati iz Bibliji:

Riječ je Isus Krist, Prvo rođeno biće u našem prostor-vremenu, i čista svjetlost (ne foton), koja je omogućila rađanje drugih Prvih bića, i iz toga je svemir nastao, kao i mi ljudi, i život na Zemlji, e da! :thumbup:

Bogovi koji su svemir napravili znaju sve o materiji,

ti koji zagovaras BIbliju kontrira ti biblija tvojim ublehama , dogovori se sa biblijom prije nego sto hoces da udjes u diskusiju ovdje

Stari zavjet

Ponovljeni zakon (5. Mojsijeva) 6:4
„Čuj, Izraele! Gospod, Bog naš, Gospod je jedan.“

Isaija 45:5
„Ja sam Gospod i nema drugoga; osim mene Boga nema.“

Novi zavjet

Marko 12:29
„Isus mu odgovori: 'Prva je: Čuj, Izraele! Gospod, Bog naš, Gospod je jedan.'“

1. Korinćanima 8:6
„Ali za nas postoji samo jedan Bog, Otac, od koga je sve i mi za njega....“

Jakov 2:19
„Ti veruješ da je Bog jedan; dobro činiš; i đavoli veruju, i drhte.“

Efežanima 4:6
„Jedan je Bog i Otac sviju, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima.“

ovo ti je vizuelan ocit dokaz kakve gluposti valjas na forumu , znaci blage ti veze nemas sta pricas.....imam osjecaj kao da ti je neko dao bocu sampanjca, i onda si dosao na forum poslije kad si je ispio da sa nama prodiskutujes o raznim temama. buncas ne znas kud udaras :lol:
teodati

#2168 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 28/09/2025 15:57
teodati wrote: 28/09/2025 12:53 Bogovi koji su svemir napravili znaju sve o materiji, i to kako je bilo što nastalo, jer su to sami napravili, i kakav oblik ima bilo što materijalno, bilo koja čestica, mi to kako se vidi iz ova dva linka ne možemo znati jer nemamo tehnologiju za ono ispod Planckove duljine, a tamo isto tako sve vrvi od prostora različitih oblika i veličina, dakako ono najmanje jedino nema neki oblik, već je bez oblika.

ti koji zagovaras BIbliju kontrira ti biblija tvojim ublehama , dogovori se sa biblijom prije nego sto hoces da udjes u diskusiju ovdje

Stari zavjet

Novi zavjet

ovo ti je vizuelan ocit dokaz kakve gluposti valjas na forumu , znaci blage ti veze nemas sta pricas.....imam osjecaj kao da ti je neko dao bocu sampanjca, i onda si dosao na forum poslije kad si je ispio da sa nama prodiskutujes o raznim temama. buncas ne znas kud udaras :lol:
A da probaš malo shvatiti tko su zapravo Otac, Sin, i Duh Sveti, iz Biblije, razumio bi o čemu ja pričam, ali to ni jedna kršćanska crkva još sada ne zna, a kako bi tek onda neki musliman to znao, samo kažem.

Da te poučim, ne detaljno, jer to još ne smijem, ali općenito može, dakle Otac je uzrok svega, i nije osobno biće, jedini postoji oduvijek i zauvijek, dok su Sin i Duh Sveti Prvorođena nematerijalna bića, Bogovi koji su svemir napravili, a zovu se Jahve po Bibliji. Kontaš? Još ne? Točno piše u Bibliji da je Jahve jedini Bog koji postoji u našoj dimenziji, ali nije jedno biće, već Prvo, i mnoštvo bića, dakle množina:

Postanak 1,26 I reče Bog: "Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci - svoj zemlji - i svim gmizavcima što puze po zemlji!

Eto, valjda znaš što je množina, dakle nije nas Alah napravio (Otac u Bibliji), nego Jahve (mnoštvo Prvih bića), e da. :thumbup:

Zehrane, šah mat! :-D
Last edited by teodati on 29/09/2025 19:00, edited 1 time in total.
PixelDrifter

#2169 Re: Istina o Bogu

Post by PixelDrifter »

Odlucili da se igraju Isus, Allah i Jahve, pa da vide ko prvi ide da zmiri (igraju se zmire i sakrivanja, stalno to rade, hiljadama godina). Pita Isus, braco, ko ce prvi da broji, a ova dvojica sute, nije im po volji, e ako je tako, nastavi Isus, onda ide brojalica:
Enre, bente, jebem te. Eci, peci pec, ti si mali zec. Ispade na Jahveta, ode do ugla nevoljno, poklopio oci laktom, a skilji na jedno oko, da vidi gdje se sakrise ona dvojica (Isus iza oltara, ispod krsta), a Allah za zavio u leteci cilim, k'o biva, nece ga naci. I krenu Jahve sa brojanjem: pet, deset, petnaest, dvajest...
teodati

#2170 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Istina uvijek pobijedi, tako da je jedini pravi Bog u našem prostor-vremenu, Jahve, objasnio sam što je tko točno, da ne ponavljam.

Ako hoćemo i dalje živjeti kao ljudi u budućnosti, i to u savršenim tijelima, koja nisu podložna ni smrti ni bolesti, to nam nitko drugi osim Boga Jahve (Sin i Duh Sveti po Bibliji), ne može dati.

Otac nam to ne može dati jer nije osobno biće, badava bi na to čekali, samo kažem. :)
Zehran82

#2171 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 29/09/2025 18:47 ----
A da probaš malo shvatiti tko su zapravo Otac, Sin, i Duh Sveti, iz Biblije, razumio bi o čemu ja pričam, ali to ni jedna kršćanska crkva još sada ne zna, a kako bi tek onda neki musliman to znao, samo kažem.

Da te poučim, ne detaljno, jer to još ne smijem, ali općenito može, dakle Otac je uzrok svega, i nije osobno biće, jedini postoji oduvijek i zauvijek, dok su Sin i Duh Sveti Prvorođena nematerijalna bića, Bogovi koji su svemir napravili, a zovu se Jahve po Bibliji. Kontaš? Još ne? Točno piše u Bibliji da je Jahve jedini Bog koji postoji u našoj dimenziji, ali nije jedno biće, već Prvo, i mnoštvo bića, dakle množina:

Postanak 1,26 I reče Bog: "Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci - svoj zemlji - i svim gmizavcima što puze po zemlji!

Eto, valjda znaš što je množina, dakle nije nas Alah napravio (Otac u Bibliji), nego Jahve (mnoštvo Prvih bića), e da. :thumbup:

Ah hljebe preukusni, sta je ovo :lol: :lol: jeli ovaj lik normalan uopste
belfy

#2172 Re: Istina o Bogu

Post by belfy »

teodati wrote: 28/09/2025 11:41
belfy wrote: 28/09/2025 00:15
To nisu pitanja za mene nego za kolegu dozera i njemu slične, da nauče brzo logično razmišljati, a i tebi bi dobro došla, pošto od prve ne shvaćaš baš sve napisano, samo kažem.
:lol:
ajde evo samo zabave radi - kada ja nisam razumio nesto iz prve sto si ti napisao?

ali, pazi, ima i zackoljica. ako jasno to ne pokazes, nego budes pricao uprazno/lagao, od tog posta ces dobiti pocasnu titulu "Lazov" sa kojom cu ti se obracati. jel moze - moze! evo ruka...

vjerujem da ti nece biti tesko da me citiras nesto gdje te nisam razumio, jer, vidis, lagati je lako dok ne budes uhvacen u istoj. no, dobijes nagradu, kao sto sam obecao druze teodati...
-Chesterfield-

#2173 Re: Istina o Bogu

Post by -Chesterfield- »

teodati wrote: 29/09/2025 18:47

Stari zavjet

Novi zavjet

Haman da ti učenje o trojstvu ne daje logične odgovore pa pokušavaš pronaći mjesto Isusu izvan crkvenih dogmi ali na taj način samo praviš novu verziju iste zbrke jer Isus nikada nije rekao da je dio trojstva niti da je bog unutar prostor vremena. On je u Bibliji prikazan kao poslanik koji prenosi volju Boga i kroz koga Bog djeluje. Ako tvrdiš da je Isus Jahve i sam Bog postavlja se pitanje ko je tada upravljao svemirom dok je bio u utrobi majke ili dok je bio mrtav dva tri dana o kojima se i u Novom zavjetu ne slažu svi izvještaji. Bog koji održava sve ne može umrijeti niti nestati ni sekundu jer bi i sve stvoreno nestalo s Njim. Islam nudi jasno rješenje bez tih kontradikcija Bog je jedan i vječan nikada ne umire niti se mijenja a Isus je Njegov poslanik rođen čudom ali ipak čovjek i glasnik.
Hakiz

#2174 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

-Chesterfield- wrote: 30/09/2025 12:40

Stari zavjet

Novi zavjet

Haman da ti učenje o trojstvu ne daje logične odgovore pa pokušavaš pronaći mjesto Isusu izvan crkvenih dogmi ali na taj način samo praviš novu verziju iste zbrke jer Isus nikada nije rekao da je dio trojstva niti da je bog unutar prostor vremena. On je u Bibliji prikazan kao poslanik koji prenosi volju Boga i kroz koga Bog djeluje. Ako tvrdiš da je Isus Jahve i sam Bog postavlja se pitanje ko je tada upravljao svemirom dok je bio u utrobi majke ili dok je bio mrtav dva tri dana o kojima se i u Novom zavjetu ne slažu svi izvještaji. Bog koji održava sve ne može umrijeti niti nestati ni sekundu jer bi i sve stvoreno nestalo s Njim. Islam nudi jasno rješenje bez tih kontradikcija Bog je jedan i vječan nikada ne umire niti se mijenja a Isus je Njegov poslanik rođen čudom ali ipak čovjek i glasnik.
Mene, zaista čudi da planeta nije u stanju permanentnig vjerskog rata.

Isus čovjek? To je uvreda kršćanima/hrišćanima.

Sa druge strane, Muhammed nije poslanik (jevrejima i kršćanima/hrišćanima).

I ateisti, sami protiv svih :lol:

Čudo (božije?) da nema vjerskih ratova.
Zehran82

#2175 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 30/09/2025 12:46
-Chesterfield- wrote: 30/09/2025 12:40

Mene, zaista čudi da planeta nije u stanju permanentnig vjerskog rata.

Sa druge strane, Muhammed nije poslanik (jevrejima i kršćanima/hrišćanima).

I ateisti, sami protiv svih :lol:

Čudo (božije?) da nema vjerskih ratova.

prolupao si i ti i krscani koji tako misle a evo ti dokaz ocit

isus kaze:
Ivan (Jovan) 8:40
„A sad tražite da ubijete mene, čovjeka koji vam je govorio istinu, koju čuh od Boga; a to Abraham nije učinio.“

Djela apostolska 2:22
„Ljudi Izraelci, čujte ove riječi: Isusa Nazarećanina, čovjeka od Boga potvrđena među vama silama, čudesima i znacima, koje Bog učini preko njega među vama, kao što i sami znate.“

1. Timoteju 2:5
„Jer jedan je Bog, i jedan posrednik između Boga i ljudi, čovjek Krist Isus.

a jeste svi odreda pukli da Bog mili sacuva :-)
Post Reply